0

فیلم آتابای

فیلم آتابای

فیلم آتابای فیلمی ایرانی است که توسط نیکی کریمی در سال ۱۳۹۸ ساخته شده و در سی و هشتمین دوره جشنواره بین المللی فیلم فجر به اکران درآمد.

به گزارش خوبو، آتابای از جمله بهترین فیلم‌های سال‌های اخیر سینمای ایران است که مورد توجه تماشاگران و جشنواره فیلم فجر قرار گرفت. آتابای از سایت معتبر IMDB، نمره متوسط 6.5 را کسب کرده است. 602 نفر به این فیلم نمره داده‎اند.

عوامل و بازیگران فیلم آتابای

آتابای فیلمی است که در ژانر درام، خانوادگی و عاشقانه توسط نیکی کریمی ساخته شده است. نیکی کریمی از بهترین بازیگران تاریخ سینمای ایران است که در سال‌های اخیر با ساخت دو فیلم شیفت شب و آتابای، قدم به عرصه فیلم‌سازی در عرصه سینما گذاشت.

ترکی بودن زبان فیلم آتابای لحظات پرتنش را در کنفرانس مطبوعاتی این فیلم رقم زد. خبرنگاری با گفتن این که، زبان رسمی کشور فارسی است و چه نیازی به فیلم با زبان ترکی داریم، اعتراض خود را نسبت به این فیلم نشان داد.

کارگرداننیکی کریمی
تهیه کنندهنیکی کریمی
نویسندههادی حجازی فر
بازیگرانهادی حجازی فر
سحر دولتشاهی
جواد عزتی
دانیال نوروش
یوسفعلی دریادل
مه لقا می نوش
معصومه ربانی نیا
آتش تقی پور
تدوینحسین جمشیدی گوهری
موسیقیحسین علیزاده
سال ساخت1398
نمره IMDB6.5
مدت زمان فیلم105 دقیقه
فروش گیشه۵,۵۸۴,۴۶۶,۹۰۰ تومان
پوستر فیلم آتابای

خلاصه داستان

داستان فیلم درباره مردی میان‌سال به نام کاظم (هادی حجازی فر) است که در روستای پیرکندی شهرستان خوی زندگی می‌کند. او که دانشجوی معماری دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بوده، پس از یک شکست عاطفی از دانشگاه انصراف داده و به زادگاه خودش برگشته است. خواهرش در جوانی خودسوزی کرده‌ و پس از آن مسئولیت سرپرستی و تربیت پسر خواهرش با اوست. حالا آیدین (دانیال نوروش) به سن نوجوانی رسیده و کاظم خود را در تربیت او ناتوان می‌بیند و با این حال به شدت به او علاقه‌مند است. از سوی دیگر رابطه او با دوست قدیمی‌اش به نام یحیی (جواد عزتی) دچار چالش شده است. در این میان، حضور دو خواهر که آتابای کار ساخت ویلا برای پدر آن‌ها را به عهده دارد، شرایط تازه‌ای را رقم می‌زند و او به سیما (سحر دولتشاهی) دختر بزرگ خانواده علاقه‌مند می‌شود اما در بیان این علاقه به او تردید دارد.

نقد و بررسی فیلم آتابای

آتابای را هادی حجازی فر نوشته که خودش نقش اصلی فیلم را نیز ایفا کرده است. فیلمی در نزدیکی شهر خوی فیلم‌برداری شده و قرار است عاشقانه‌ای تلخ را بر بستر بومی این منطقه روایت کند. اما مشکل اصلی این جاست که هیچ ویژگی محلی در این عاشقانه یافت نمی‌شود که محل رخداد داستان را توجیه نماید. آتابای به طور خلاصه درباره عشق‌های نافرجامی است که تبدیل به زخمی کهنه در وجود انسان‌ها شده و سرنوشت متفاوتی را برای هرکدام از آنان رقم‌زده است اما این که چرا باید بستر رخداد این عشق منطقه‌ای نزدیک به خوی باشد، مشخص نیست!

نیکی کریمی کارگردان آتابای، سعی کرده تا با گرفتن نماهای باز از منطقه‌ای که فیلم در آن فیلم‌برداری شده، حال و هوای بومی آن محل را به فیلم اضافه کند اما این به‌تنهایی نمی‌تواند توجیهی برای ساخت فیلم در منطقه‌ای خاص باشد چراکه توجه به فرهنگ بومی صرفاً به معنای ساخته‌شدن یک فیلم سینمایی در یک شهر نیست و باید به مؤلفه‌های بومی اثر نیز توجه ویژه داشت و آن را به زبان سینما به تصویر کشید، اتفاقی که در آتابای نیفتاده است.

آتابای در بخش داستانی نیز اگرچه در ابتدا شروعی امیدوارکننده دارد و به‌خوبی شخصیت کاظم را به مخاطب معرفی می‌کند، اما در ادامه راه مسیر را گم‌کرده و شاعرانگی را به داستان اضافه می‌کند که تبدیل به پاشنه آشیل فیلم شده است. متأسفانه فیلم که توانسته بود تا اواسط قصه شخصیت‌پردازی کاظم را به‌درستی پیش ببرد و مخاطب را با او همراه کند، به یکباره در انتهای فیلم تمرکز خود را ازدست‌داده و تبدیل به عاشقانه‌ای نوجوانانه با دیالوگ‌های عجیب می‌شود. لحظاتی که در آن از رازهای کاظم پرده برداشته شده و دلایل کلیشه‌ای برای رفتار و سبک زندگی خود بیان می‌کند تا مسیر موفق ابتدایی فیلم در انتها به جاده خاکی برسد و پل‌های پشت سر ویران شود.

متأسفانه آتابای هرچقدر که در خلق رابطه کاظم با آیدین و یحیی موفق است، در ساختن عاشقانه ناتوان و کم‌کار است درحالی‌که قرار است قلب تپنده قصه، رابطه عاشقانه کاظم باشد. متأسفانه نیکی کریمی نتوانسته رابطه عاشقانه قابل قبولی در آتابای بسازد و به‌جای اینکه برای این ارتباط به‌خوبی مقدمه تعریف کند و در نهایت آن را به بلوغ برساند، به‌سرعت آن را به جریان می‌اندازد و در نهایت ترجیح می‌دهد تا با یک دیالوگ از کاظم، تمام آنچه را که می‌بایست تماشاگر در طول فیلم مشاهده کرده و با تمام وجود آن را باور کند را سرهم کند.

بااین‌حال، شاید بتوان گفت که آرامش حاکم بر فیلم آتابای بتواند یک مزیت برای اثر محسوب شود. به طور واضح، آتابای تا به این جا بهترین فیلم نیکی کریمی محسوب می‌شود. کارگردانی که بالاخره ترجیح داده از ساخت فیلم‌های آپارتمانی که می‌توان گفت همگی آن‌ها نیز ناموفق بوده فاصله بگیرد و قصه‌ای، هرچند ناقص و پر ایراد را در مکانی غیر از آپارتمان روایت کند. نیکی کریمی سعی کرده در آتابای تا حدی وام‌دار آثار کیارستمی باشد اما به طور مشخص، راهی طولانی را برای رسیدن به این نقطه در پیش خواهد داشت.

هادی حجازی فر که نویسنده فیلمنامه نیز بوده، بازی خوبی در نقش اصلی فیلم داشته و چون شخصاً فیلمنامه را به رشته نگارش درآورده، شخصیت کاظم را به‌خوبی شناخته و آن را اجرا کرده است. هرچند که گاهی نیکی کریمی با ثبت نماهای کلوزآپ متعدد، بازی حجازی فر را تحت‌تأثیر قرار داده است. جواد عزتی نیز در حضور کوتاهی که در فیلم داشته توانسته تأثیر خودش را بر داستان بگذارد. دراین‌بین نباید از موسیقی فوق‌العاده حسین علیزاده نیز غافل شد که تأثیر به‌سزایی در زنده شدن احساسات در تماشاگر ایفا کرده است.

آتابای در ظاهر دلنشین و خوشایند است اما با نگاهی دقیق‌تر می‌توان ضعف‌های آشکاری را در اثر مشاهده کرد باعث شده فیلم از تبدیل‌شدن به یک اثر یکدست دور بماند. عاشقانه ناقص فیلم به انضمام پایان‌بندی عجولانه‌ای که نویسنده و فیلمساز برای قصه ترسیم کرده‌اند، در نهایت باعث می‌شود تا از آتابای همان جاذبه‌های طبیعی که فیلمساز از طریق نمای لانگ شات آن‌ها ثبت کرده برجای بماند. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که تماشای آتابای برخلاف بسیاری از آثار امروز سینمای ایران حداقل آزاردهنده نیست و می‌توان به‌راحتی به تماشای آن نشست!

نویسنده: میثم کریمی
منبع: سایت مووی مگ

سحر دولتشاهی

فهرست جوایز فیلم آتابای

در سی و هشتمین دوره برگزاری جشنواره بین‌المللی فیلم فجر در سال 1398، فیلم آتابای نامزد دریافت پنج سیمرغ بلورین جشنواره برای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی (نیکی کریمی)، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد (جواد عزتی)، بهترین فیلمبرداری (سامان لطفیان) و بهترین موسیقی متن (حسین علیزاده) شد، اما در راه کسب سیمرغ بلورین ناکام ماند. اما این فیلم در چهاردهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران چند جایزه دریافت کرد.

  • برنده جایزه بهترین فیلم (نیکی کریمی)، چهاردهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران
  • برنده جایزه بهترین کارگردانی (نیکی کریمی)، چهاردهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران
  • برنده جایزه بهترین فیلمنامه (هادی حجازی فر)، چهاردهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران
  • برنده جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد (جواد عزتی)، چهاردهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران
  • برنده جایزه بهترین موسیقی متن (حسین علیزاده)، چهاردهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *