0

هرآنچه که باید درباره قند خون بدانید + معرفی بهترین دستگاه ها و برندهای تست و اندازه گیری قند خون

قند خون چیست؟ معرفی دستگاه های تست و اندازه گیری قند خون

سطح قند خون یک شاخص کلیدی برای سلامت کلی است – و دانستن محدوده ایده آل برای گروه سنی شما مهم است. در حالی که اهداف مناسب بین افراد بر اساس سن، شرایط سلامتی و عوامل سبک زندگی متفاوت است، درک محدوده های معمولی بینش مفیدی در مورد نحوه عملکرد بدن شما ارائه می‌دهد.

با این وجود، توجه به این نکته ضروری است که اطلاعات زیر تنها به عنوان یک راهنما ارائه شده است. اگر در مورد قند خون خود نگرانی دارید، ضروری است که برای ارزیابی جامع با پزشک خود صحبت کنید. سطح قند خون به عوامل متعددی از سلامت شخصی و سبک زندگی بستگی دارد.

در زیر، بیشتر در مورد قند خون، از جمله نحوه ارتباط آن با سلامت کلی شما، محدوده سطوح نرمال و علائم قند خون غیرطبیعی، بیاموزید.

فهرست موضوعات

قند خون چیست؟

قند خون یا گلوکز، نوع اولیه قند در بدن است. از کربوهیدرات‌های موجود در غذاها می‌آید. گلوکز برای تامین انرژی سلول‌های سراسر بدن از جمله سلول‌های مغز ضروری است.

سطح قند خون شما در طول روز با خوردن، ورزش و خواب در نوسان است. استرس و هورمون‌ها نیز نقش دارند. افراد مبتلا به دیابت باید سطح قند خون را به دقت کنترل کنند تا مطمئن شوند که در محدوده هدف مناسب باقی می‌مانند.

سطح قند خون خارج از محدوده هدف می‌تواند پیامدهای سلامتی عمیقی داشته باشد. برندا پرالتا، متخصص تغذیه و مدرس تایید شده دیابت در FeastGood.com می‌گوید: «وقتی سطح قند خون خیلی بالا یا خیلی پایین باشد، می‌تواند عواقب سلامتی جدی مانند آسیب عصبی، آسیب کلیوی و بیماری قلبی داشته باشد.

او توضیح می‌دهد که قند خون بالا (هیپرگلیسمی) می‌تواند منجر به بیماری‌هایی مانند دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی و سکته شود. قند خون پایین (هیپوگلیسمی) می‌تواند باعث گیجی، اضطراب، ضعف، عرق کردن و مشکلات بینایی شود. سطوح بسیار پایین قند خون می‌تواند منجر به تشنج و غش شود.

چرا قند خون با دیابت مهم است؟

دیابت وضعیتی است که تنظیم سطح گلوکز را برای بدن دشوار یا غیرممکن می‌کند. هنگامی که فردی مبتلا به دیابت زندگی می‌کند، بدن او یا قادر به تولید انسولین کافی نیست یا انسولین کافی را برای استفاده در دسترس قرار می‌دهد. انسولین هورمونی است که به بدن کمک می‌کند از گلوکز برای انرژی استفاده کند. هنگامی که سطح انسولین خیلی پایین باشد، گلوکز در جریان خون تجمع می‌یابد و می‌تواند به اندام‌ها و سایر بافت‌ها آسیب برساند.

جنیفر ملر، MD، افسر ارشد پزشکی در Sweetch – یک شرکت نوآوری مراقبت‌های بهداشتی دیجیتال مستقر در تل آویو، اسرائیل، می‌گوید: «دیابت زمانی رخ می‌دهد که بدن فرد نتواند به اندازه کافی قندی را که به طور معمول در رژیم غذایی روزانه ما مصرف می‌شود، مدیریت کند. افزایش مزمن قند می‌تواند منجر به تغییراتی در عروق خونی بزرگ و کوچک شود.

دکتر ملر توضیح می‌دهد که با گذشت زمان، تغییرات در عروق بزرگ می‌تواند منجر به افزایش خطر حمله قلبی و سکته شود، در حالی که آسیب به عروق کوچک می‌تواند باعث آسیب عصبی، از دست دادن بینایی و نارسایی کلیه شود.

برای افراد مبتلا به دیابت، حفظ سطح قند خون سالم برای جلوگیری از عوارض جدی سلامتی در آینده ضروری است. این امر مستلزم درک سطوح هدف گلوکز برای گروه‌های سنی مختلف و ایجاد تغییرات در سبک زندگی بر این اساس است، زیرا قند خون می‌تواند براساس آنچه می‌خورید و زمان، از جمله عوامل دیگر، بالا یا پایین شود.

شماره A1C چیست؟

تست A1C که هموگلوبین گلیکوزیله نیز نامیده می‌شود، یک ابزار تشخیصی استاندارد است که برای اندازه‌گیری میانگین سطح قند خون فرد در سه ماه گذشته (۹۰ روز) استفاده می‌شود. این نشان دهنده میزان کنترل قند خون شما در آن دوره زمانی است.

Peralta توضیح می‌دهد: “این یک معیار ضروری برای کنترل قند خون در دیابت است، زیرا دید بلندمدتی از سطح قند خون ارائه می‌دهد و می‌تواند به پیش بینی خطر عوارض ناشی از دیابت کمک کند.”

در این آزمایش از یک نمونه خون کوچک برای تجزیه و تحلیل میزان هموگلوبین استفاده می‌شود – پروتئینی که در گلبول‌های قرمز خون یافت می‌شود و اکسیژن را حمل می‌کند و به مولکول‌های گلوکز متصل می‌شود. هرچه سطح گلوکز در جریان خون شما بالاتر باشد، هموگلوبین بیشتری به آن متصل می شود و با آزمایش A1C مشخص می‌شود. این آزمایش اغلب با نیش انگشت در مطب پزشک انجام می‌شود.

عدد A1C به صورت درصد بیان می شود و درصدهای بالاتر نشان دهنده سطوح بالاتر گلوکز در جریان خون است. میزان A1C سالم برای افراد بدون دیابت بین 4 تا 5.7 درصد است. مقداری بین 5.7 تا 6.4 درصد پیش دیابت در نظر گرفته می شود، در حالی که 6.5 درصد و بالاتر با دیابت سازگار است.

یکی از نکات مهمی که باید در مورد عدد A1C فرد در نظر گرفت این است که ممکن است تحت تأثیر سایر شرایط پزشکی مانند کم خونی باشد که می تواند منجر به خواندن نادرست شود. به همین دلیل است که معمولاً بررسی اعداد اضافی، مانند گلوکز ناشتا، همراه با عدد A1C توصیه می شود.

قند خون چگونه آزمایش می‌شود؟

قند خون اغلب با یک گلوکومتر آزمایش می‌شود که میزان گلوکز موجود در نمونه خون را اندازه‌گیری می‌کند. یک قطره کوچک خون از نوک انگشت یا بازو روی یک نوار تست قرار می‌گیرد و وارد دستگاه گلوکومتر می‌شود. نتایج در عرض چند ثانیه روی صفحه LCD گلوکومتر نمایش داده می‌شود.

روش دیگر برای آزمایش قند خون از طریق پایش مداوم گلوکز (CGM) است که معمولاً شامل قرار دادن یک سنسور یکبار مصرف و مقاوم در برابر آب در پشت بازو یا معده است. این سنسورها را می‌توان با خواننده اسکن کرد و بسته به برند، سه تا ۱۴ روز قابل استفاده است. بسیاری از سنسورهای CGM به همراه تلفن هوشمند استفاده می‌شوند و به فرد و دیگران (مانند مراقبان) امکان می‌دهند روند گلوکز را در هشت ساعت گذشته ببینند.

افراد مبتلا به دیابت معمولاً چندین بار در روز، از جمله قبل از غذا و میان وعده و دو ساعت بعد از غذا، سطح قند خون خود را چک می‌کنند.

در موارد خاص، پزشک ممکن است آزمایش‌های دیگری مانند آزمایش گلوکز ناشتا یا آزمایش تحمل گلوکز خوراکی را نیز تجویز کند. این آزمایش‌ها سطح گلوکز خون را در زمان‌های خاص (ناشتا یا بعد از غذا خوردن) اندازه‌گیری می‌کنند.

زمان آزمایش قند خون

برای بسیاری از افراد مبتلا به دیابت، زمان استاندارد آزمایش قند خون قبل از غذا و قبل از خواب است. با این حال، پزشک ممکن است از کسی بخواهد بسته به شرایطش، تا دو ساعت پس از صرف غذا و در نیمه شب، قند خون خود را آزمایش کند. بهترین راه برای تعیین تعداد دفعات آزمایش قند خون، مشورت با پزشکتان است، که می‌تواند براساس نیازهای سلامتی خاص شما زمان‌ها را توصیه کند.

موارد دیگری که در آن فرد ممکن است آزمایش قند خون خود را در نظر بگیرد عبارتند از:

  • هنگام تجربه علائم قند خون پایین، مانند سرگیجه، تعریق یا گیجی
  • بعد از صرف غذا در رستوران یا امتحان کردن غذاهای جدید
  • هنگام احساس بیماری
  • هنگام تجربه استرس
  • در حین مصرف الکل
  • قبل و بعد از ورزش
  • هنگام شروع یک داروی جدید
  • پس از مصرف بیش از حد انسولین یا داروهای دیابت
  • پس از مصرف داروهای دیابت در زمان نامناسب

سطح طبیعی قند خون براساس سن (کودکان، بزرگسالان و سالمندان)

درک این نکته ضروری است که سطح قند خون طبیعی بسته به سن، عوامل سبک زندگی و مسائل سلامتی متفاوت است.

نمودار زیر از بینش مطالعاتی از جمله مطالعات انجام شده توسط انجمن دیابت آمریکا (ADA)، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) و پزشکی جان هاپکینز استفاده می‌کند تا سطح قند خون معمولاً توصیه شده را بر اساس سن نشان دهد. توسط دکتر ملر بررسی شد.

سنگلوکز طبیعی ناشتا (بدون دیابت)سطح گلوکز ناشتا (مطابق با دیابت)محدوده گلوکز هدف (قبل از غذا برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2)HBA1C (در افراد بدون دیابت)HBA1C (در افراد مبتلا به پیش دیابت احتمالی)HBA1C (مطابق با دیابت)HBA1C (هدف هدف برای مبتلایان به دیابت)
کودکان و نوجوانانکمتر یا مساوی 100 میلی گرم در دسی لیتربزرگتر یا مساوی 126 میلی گرم در دسی لیتر80 تا 130 میلی گرم در دسی لیترکمتر از 5.75.7-6.4بزرگتر یا مساوی 6.5کمتر یا مساوی 7.0
بزرگسالانکمتر یا مساوی 100 میلی گرم در دسی لیتربزرگتر یا مساوی 126 میلی گرم در دسی لیتر80 تا 130 میلی گرم در دسی لیترکمتر از 5.75.7-6.4بزرگتر یا مساوی 6.5کمتر یا مساوی 7.0
بزرگسالان مسنکمتر یا مساوی 100 میلی گرم در دسی لیتربزرگتر یا مساوی 126 میلی گرم در دسی لیتر80 تا 150 یا 170 میلی گرم در دسی لیترکمتر از 5.75.7-6.4بزرگتر یا مساوی 6.5کمتر یا مساوی 7.5-8.0
سلب مسئولیت: اینها قوانین کلی هستند و ممکن است براساس شرایط سلامت شخصی متفاوت باشند. این جدول نباید برای اصلاح برنامه درمانی فعلی استفاده شود. هر فردی باید با پزشک خود در مورد محدوده هدف مناسب برای خود مشورت کند.

سطح قند خون ناشتا در مقابل غیر ناشتا

آزمایش قند خون ناشتا و غیر ناشتا برای غربالگری افراد از نظر دیابت و پیش دیابت استفاده می شود.

آزمایش قند خون ناشتا پس از هشت ساعت نخوردن غذا، سطح قند خون را اندازه گیری می کند و معمولاً صبح ها قبل از صبحانه انجام می شود. سطح قند خون ناشتا ممکن است بر اساس محدوده های زیر نشان دهنده این باشد که یک فرد پیش دیابت یا دیابت دارد.

  • نرمال: 99 میلی گرم در دسی لیتر یا کمتر
  • پیش دیابت: 100 میلی گرم در دسی لیتر تا 125 میلی گرم در دسی لیتر
  • دیابت: 126 میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر

آزمایش قند خون غیر ناشتا نیازی به پرهیز از غذا خوردن قبل از آن ندارد. سطح قند خون غیر ناشتا ممکن است براساس محدوده‌های زیر نشان دهنده این باشد که یک فرد پیش دیابت یا دیابت دارد.

  • نرمال: 140 میلی گرم در دسی لیتر یا کمتر
  • پیش دیابت: 140 میلی گرم در دسی لیتر تا 199 میلی گرم در دسی لیتر
  • دیابت: 200 میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر

علائم و نشانه‌های قند خون نامتعادل

اگر سطح قند خون شما به طور مداوم بیش از حد بالا یا پایین باشد، ممکن است علائم و نشانه های خاصی را تجربه کنید. به گفته Peralta و دکتر Meller، موارد زیر علائم رایج قند خون نامتعادل هستند:

علائم قند خون بالا عبارتند از:

  • افزایش تشنگی
  • تکرر ادرار
  • خستگی
  • تاری دید
  • زخم‌هایی که دیر التیام می‌یابند
  • کاهش وزن
  • عفونت‌های مکرر

علائم قند خون پایین عبارتند از:

  • گرسنگی
  • تعریق
  • ضربان قلب تند
  • سردرد
  • سرگیجه
  • گیجی و مشکل در تمرکز

چه سطحی از قند خون خطرناک است؟

قند خون پایین یا هیپوگلیسمی زمانی رخ می‌دهد که سطح گلوکز یک فرد به زیر 70 میلی گرم در دسی لیتر برسد. افت شدید قند خون زمانی رخ می دهد که سطح گلوکز به زیر 54 میلی گرم در دسی لیتر برسد و ممکن است منجر به غش شود. قند خون پایین در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 شایع است و نیاز به درمان دارد.

قند خون بالا یا هیپرگلیسمی زمانی رخ می دهد که سطح گلوکز یک فرد به 240 میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر برسد. در صورت عدم درمان، هیپرگلیسمی ممکن است منجر به کتواسیدوز شود، وضعیتی که معمولاً به عنوان کمای دیابتی شناخته می شود.

کتون ها مواد زائدی هستند که وقتی بدن چربی‌ها را به دلیل انسولین ناکافی تجزیه می‌کند ساخته می‌شوند. آنها در مقادیر زیاد غیرقابل تحمل هستند و از طریق ادرار فرد آزاد می‌شوند. اگر بدن نتواند مقادیر زیادی کتون را از طریق ادرار آزاد کند، ممکن است در خون تجمع کنند و باعث افزایش سطح کتون شوند. این ممکن است منجر به کتواسیدوز شود، یک اورژانس پزشکی که در آن کتون‌ها خون را اسیدی تر می کنند و نیاز به درمان فوری پزشکی دارد.

وقتی قند خون خیلی بالا یا پایین است چه باید کرد؟

برای افرادی که هیپوگلیسمی را تجربه می‌کنند، درمان شامل گزینه های زیر است:

  • مصرف چهار قرص گلوکز
  • نوشیدن 4 اونس آب میوه، مانند آب سیب یا پرتقال
  • نوشیدن 4 اونس نوشابه
  • خوردن چهار تکه آب نبات سفت

افراد باید 15 دقیقه پس از تلاش برای افزایش قند خون خود مجدداً سطح قند خون خود را آزمایش کنند تا تعیین کنند که آیا سطح گلوکز به 70 میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر رسیده است یا خیر. اگر سطح گلوکز پایین باقی بماند، یکی از درمان های فوق را تا زمانی که قند خون به حالت عادی بازگردد ادامه دهید.

افرادی که هیپرگلیسمی را تجربه می کنند باید از کیت تست بدون نسخه برای اندازه گیری سطح کتون در ادرار خود استفاده کنند. اگر سطح کتون بالاتر از 80 میلی گرم در دسی لیتر باشد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

اگر سطح قند خون بالا باشد اما آزمایش ادرار سطوح طبیعی کتون را تشخیص دهد، گزینه‌های زیر ممکن است به کاهش قند خون کمک کنند:

  • هیدراته بمانید: کم آبی می تواند باعث شود که قند در خون شما متمرکزتر شود و منجر به سطوح بالاتر گلوکز شود. افزایش مصرف آب می تواند با وارد کردن آب بیشتر به جریان خون به تنظیم قند خون کمک کند.
  • بیشتر ورزش کنید: فعالیت بدنی بدن شما را نسبت به انسولین حساس تر می کند و تا 24 ساعت بعد از ورزش قند خون را کاهش می دهد. اگر کتون دارید، ورزش نکنید. این ممکن است باعث شود که قند خون شما حتی بیشتر شود.
  • استرس را مدیریت کنید: استرس ممکن است منجر به افزایش سطح قند خون شود. یادگیری روش های سالم برای مقابله با استرس از طریق فعالیت های درمانی (مانند گوش دادن به موسیقی یا پیاده روی) می تواند به مبارزه با قند خون بالا کمک کند.
  • به اندازه کافی بخوابید: تحقیقات نشان می دهد که کیفیت پایین خواب بر توانایی بدن برای کنترل سطح قند خون تأثیر منفی می گذارد. سعی کنید هفت تا هشت ساعت در شب بخوابید. اگر مشکوک به اختلال خواب هستید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.
  • کربوهیدرات ها را بشمارید: کربوهیدرات ها در طول فرآیند هضم به گلوکز تجزیه می شوند و می توانند باعث افزایش سطح قند خون شوند. شمارش کربوهیدرات ها می تواند به مدیریت سطح قند خون کمک کند و به برخی افراد دیابتی کمک کند تا مطمئن شوند که انسولین کافی دریافت می کنند.

وقتی قند خونتان بالا یا پایین است چه باید کرد؟

قند خون بالا می تواند به شما آسیب برساند. اگر قند خون شما بالا است، باید بدانید که چگونه آن را پایین بیاورید. در اینجا چند سوال وجود دارد که باید از خود بپرسید که آیا قند خون شما بالا است.

  • آیا زیاد غذا می خورید یا خیلی کم؟ آیا برنامه غذایی دیابت خود را دنبال کرده اید؟
  • آیا داروهای دیابت خود را به درستی مصرف می کنید؟
  • آیا ارائه دهنده شما (یا شرکت بیمه) داروهای شما را تغییر داده است؟
  • آیا انسولین شما تمام شده است؟ تاریخ انسولین خود را بررسی کنید.
  • آیا انسولین شما در معرض دمای بسیار بالا یا بسیار پایین قرار گرفته است؟
  • اگر انسولین مصرف می کنید، آیا دوز صحیح مصرف کرده اید؟ آیا سرنگ یا سوزن قلم خود را عوض می کنید؟
  • آیا از افت قند خون می ترسید؟ آیا این باعث می شود که شما بیش از حد غذا بخورید یا انسولین یا سایر داروهای دیابت مصرف کنید؟
  • آیا انسولین را به ناحیه سفت، بی‌حس، ناهموار یا بیش از حد استفاده شده تزریق کرده‌اید؟ آیا سایت ها را چرخانده اید؟
  • آیا کمتر یا بیشتر از حد معمول فعال بوده اید؟
  • آیا سرماخوردگی، آنفولانزا یا بیماری دیگری دارید؟
  • آیا بیش از حد معمول استرس داشته اید؟
  • آیا هر روز قند خون خود را چک کرده اید؟
  • وزن کم کردی یا اضافه کردی؟

چه زمانی با دکتر تماس بگیرید

اگر قند خون شما خیلی بالا یا خیلی پایین است و دلیل آن را نمی دانید، با پزشک خود تماس بگیرید. زمانی که قند خون شما در محدوده هدف شما باشد، احساس بهتری خواهید داشت و سلامتی شما نیز بهتر خواهد شد.

10 غذایی که در صورت ابتلا به دیابت باید از آنها اجتناب کنید

خوردن غذاهای ناسالم می‌تواند اثرات متعددی بر بدن داشته باشد، از جمله افزایش وزن و سطح بالای قند خون. در بسیاری از موارد، گزینه‌های سالمی برای جایگزینی غذاهای ناسالم وجود دارد. در اینجا 10 ماده غذایی که در صورت ابتلا به دیابت باید اجتناب کنید، همراه با برخی از گزینه های جایگزین سالم تر آورده شده است.

1. گوشت‌های فرآوری شده

گوشت های فرآوری شده – مانند بیکن، ژامبون، سالامی یا گوشت گاو – حاوی مواد شیمیایی مضر زیادی هستند که در گوشت تازه وجود ندارند. آنها همچنین در مطالعات متعدد با بیماری هایی مانند سرطان و بیماری های قلبی مرتبط هستند.

گوشت‌های فرآوری شده را با پروتئین های لاغرتر و طبیعی‌تر، مانند مرغ، بوقلمون، ماهی تن یا تخم مرغ آب پز جایگزین کنید.

نخود سرشار از فیبر است و منبع عالی پروتئین گیاهی است. نشان داده شده است که آنها به کاهش کلسترول بد LDL و همچنین تعادل قند خون کمک می‌کنند.

2. لبنیات پرچرب

محصولات لبنی پرچرب در درجه اول حاوی چربی اشباع شده (چربی “بد”) هستند که خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد. همچنین، از آنجایی که غذاهای پرچرب به طور طبیعی حاوی کالری بیشتری هستند، محصولات لبنی پرچرب ممکن است به افزایش خطر چاقی کمک کنند.

لبنیات پرچرب را با لبنیات کم چرب یا بدون چربی و شیرهای غیر لبنی (مثلا شیر بادام یا سویا) جایگزین کنید. هنگام انتخاب محصولات کم چرب، همیشه مراقب سایر مواد ناسالم که ممکن است برای جایگزینی چربی اضافه شده باشند، مانند شکر یا چربی های اشباع شده باشید.

3. تنقلات بسته بندی شده و محصولات پخته شده فرآوری شده

اکثر شیرینی ها، کلوچه ها و کیک های بسته بندی شده با شکر تصفیه شده، آرد گندم تصفیه شده و چربی های ناسالم (مانند شورتنینگ که چربی ترانس بالایی دارد) تهیه می شوند. آنها همچنین حاوی تعدادی مواد شیمیایی از جمله مواد نگهدارنده و رنگ و طعم دهنده هستند. همچنین، کربوهیدرات‌های موجود در غذاهای فرآوری‌شده معمولاً کربوهیدرات‌های «ساده» تصفیه‌شده هستند که باعث افزایش سریع سطح قند خون و انسولین می‌شوند.

میان وعده های بسته بندی شده و محصولات پخته شده فرآوری شده را با هوموس و سبزیجات، یک مشت بادام یا تکه های سیب که روی آن کره آجیل قرار داده شده است، جایگزین کنید.

اغلب ما گاهی اوقات به راحتی غذاهای بسیار فرآوری شده تکیه می‌کنیم. با این حال، وقتی نوبت به انتخاب غذای سالم می‌رسد، بهتر است مصرف غذاهای بسیار فرآوری شده را کاهش دهید و جایگزین‌های سالم‌تری جایگزین آن‌ها کنید.

4. کربوهیدرات های سفید

کربوهیدرات های “سفید” موجود در نان سفید، برنج و ماکارونی تقریباً هیچ ارزش غذایی ندارند. آنها همچنین می توانند باعث افزایش قند خون و افزایش وزن و همچنین افزایش سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (کلسترول “بد”) شوند.

کربوهیدرات های سفید را با کربوهیدرات های غلات کامل مانند برنج قهوه ای، کینوآ و پاستا و نان کامل جایگزین کنید.

غذایی را که دوست دارید تصور کنید. حالا تصور کنید که به شما می‌گویند دیگر هرگز آن غذا را نخورید. هنگامی که یک فرد مبتلا به دیابت تشخیص داده می‌شود، اغلب این پیامی است که از اطرافیان خود دریافت می‌کند – به خصوص وقتی صحبت از کربوهیدرات‌ها باشد.

5. غلات صبحانه شیرین

غلات صبحانه برخی از رایج ترین غذاهای فرآوری شده هستند که حاوی قندهای افزوده بالایی هستند. در واقع، اکثر آنها شکر را به عنوان ماده دوم یا سوم ذکر می کنند. شروع روز با غلات صبحانه با قند بالا باعث افزایش سطح قند خون و انسولین شما می شود. مصرف بیش از حد قند همچنین ممکن است خطر ابتلا به چاقی و همچنین بیماری قلبی و سرطان را افزایش دهد.

غلات صبحانه شیرین شده را با بلغور جو دوسر، گرانولای خانگی یا غلات صبحانه بسته بندی شده جایگزین کنید که حاوی شکر افزوده کمی یا بدون شکر هستند.

6. میوه‌های خشک

میوه های خشک یک راه خوشمزه برای ارضای اشتها و شیرینی شما هستند و به طور کلی حاوی مقدار مناسبی فیبر هستند. متأسفانه، آنها پر از شکر هستند. در واقع، یک جعبه کوچک کشمش (43 گرم) حاوی 25 گرم شکر است. یک وعده 50 گرمی خرما نیز حاوی 25 گرم شکر است.

میوه‌های تازه را جایگزین میوه‌های خشک کنید. برای یک میان وعده سریع و سالم در حین حرکت، یک سیب یا یک موز بگیرید.

شاخص گلیسمی مقیاسی از 100 است که غذاهای حاوی کربوهیدرات را بر اساس میزان افزایش سطح قند خون رتبه بندی می‌کند. 3 دسته وجود دارد – شاخص گلیسمی بالا، متوسط ​​یا پایین.

7. سیب زمینی سرخ کرده

از آنجایی که سیب زمینی سرخ کرده در روغنی که حاوی چربی های اشباع شده ناسالم است سرخ می شود، چربی و کالری بسیار بالایی دارد. اگر به طور منظم سیب زمینی سرخ کرده بخورید، می تواند خطرات جدی برای سلامتی داشته باشد (به عنوان مثال، بیماری قلبی و چاقی). سیب زمینی سرخ کرده همچنین ممکن است حاوی نمک زیادی باشد که می‌تواند به افزایش سطح فشار خون کمک کند.

سیب زمینی سرخ شده را با سبزیجات یا سیب زمینی شیرین پخته جایگزین کنید.

8. برش‌های گوشتی پرچرب

گوشت هایی که چربی بیشتری دارند عبارتند از: گوشت گاو یا گوشت خوک، دنده اصلی، استیک دنده ای و گوشت گاو. تعدادی از مطالعات نشان داده اند که مصرف گوشت های پرچرب – به ویژه گوشت قرمز – با افزایش خطر بیماری قلبی و سرطان مرتبط است.

گوشت‌های کم‌چرب‌تر، مانند سینه مرغ یا بوقلمون، فیله گشنیز یا استیک گرد، یا فیله گوشت خوک را جایگزین تکه‌های گوشتی پرچرب کنید.

9. غذاهای دارای چربی ترانس، یا مقادیر بالای چربی‌های اشباع شده

بر خلاف چربی های غیر اشباع (که به کاهش خطر بیماری قلبی و کاهش سطح کلسترول کمک می کند)، چربی های ترانس و چربی های اشباع شده هیچ فایده ای برای سلامت انسان ندارند. آنها همچنین باعث افزایش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (کلسترول “بد”) و کاهش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (کلسترول “خوب”) می شوند. غذاهای معمولی که حاوی چربی‌های ترانس و چربی‌های اشباع هستند عبارتند از: کیک، پای، دونات و کلوچه (مخصوصاً زمانی که فراست دارند). کراکر و چیپس سیب زمینی؛ فست فودهای سرخ شده؛ و پیتزا یخ زده

غذاهای حاوی چربی های ترانس بالا و چربی های اشباع شده را با غذاهای حاوی منابع طبیعی چربی های گیاهی (مانند آجیل و دانه ها یا آووکادو) و غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا 3 (مانند ماهی آزاد، ماهی تن یا ماهی خال مخالی) جایگزین کنید. این مواد غذایی را که به کاهش کلسترول شما کمک می کنند، بررسی کنید.

پخت ماهی در پوست باعث می‌شود طعم‌ها واقعاً متمرکز شوند. بخار به ایجاد یک سس عالی کمک می‌کند و تمیز کردن آن حداقل است! من اغلب این را زمانی درست می‌کنم که به یک شام آسان برای 2 یا 4 نفر نیاز دارم.

10. غذاهای قندی

هرکسی در مقطعی هوس خوردن غذاهای شیرین می کند، چه شکلات، کیک یا آب نبات. با این حال، غذاهایی که قند افزوده بالایی دارند، معمولاً پروتئین یا فیبر ندارند، بنابراین می‌توانند باعث افزایش سریع سطح قند خون و سپس کاهش شدید آن شوند. غذاهای شیرین نیز با افزایش وزن در صورت مصرف منظم مرتبط هستند.

غذاهای شیرین را با میوه‌های تازه، ماست و انواع توت ها یا بستنی سالم خانگی جایگزین کنید.

آیا استرس بر قند خون تاثیرگذار است؟

هر فردی تحت تاثیر استرس قرار می‌گیرد که یک واکنش انسانی است. بدن انسان طوری طراحی شده است که بتواند استرس را حس کند و به آن واکنش نشان دهد. پاسخ های استرس به بدن ما کمک می کند تا با موقعیت های ناآشنا سازگار شود. استرس می تواند ما را هوشیار، الهام بخش و آماده برای اجتناب از خطر نگه دارد.

استرس را نمی‌توان به طور عینی با آزمایش اندازه گیری کرد. حضور و شدت آن فقط برای فردی که آنها را تجربه می‌کند قابل تشخیص است. اغلب باعث تحریک، ترس، خستگی و ناامیدی می‌شود. یک فرد ممکن است خستگی فیزیکی، خستگی و ناتوانی در مقابله را تجربه کند.

واکنش بیولوژیکی که به عنوان استرس شناخته می شود می تواند توسط هر محرک درونی یا بیرونی ایجاد شود. پاسخ جنگ یا گریز، که شامل انواع فرآیندهای کاتابولیک، ضد تولیدمثلی، ضد رشد و سرکوب کننده سیستم ایمنی است، لحظه ای است و برای بقا طراحی شده است. استرس مزمن با افزایش طول آنها، کمک قابل توجهی به بیماری های انسانی، و به عنوان یک عامل محرک یا تشدید کننده، می تواند این پیامدها را مضر کند. علاوه بر این، سبک زندگی مرتبط با استرس، زندگی کم تحرک و الگوهای رژیم غذایی ناسالم باعث افزایش وزن و ناهنجاری مرتبط با کاتابولیسم گلوکز و لیپید می شود.

دیابت غیر وابسته به انسولین یا دیابت نوع II در سراسر جهان شایع است. رژیم غذایی پرچرب و کم تحرکی مزمن اغلب مسئول این بیماری مزمن است. با این حال، گمان می‌رود که سطح بالای استرس نیز می‌تواند دیابت را تشدید کند. اضطراب زیاد می‌تواند منجر به ترشح هورمون‌های سمپاتیک شود که می‌تواند سطح کورتیزول و گلوکز را افزایش دهد، ترشح انسولین را کاهش دهد یا بر حساسیت و مقاومت هورمون انسولین تأثیر بگذارد.

ما سه مقاله تحقیقاتی را تجزیه و تحلیل کرده‌ایم تا ببینیم چگونه استرس و اضطراب می‌توانند بر دیابت غیر وابسته به انسولین تأثیر بگذارند.

در مقاله اول، شرکت کنندگان مبتلا به دیابت نوع دو را انتخاب کردیم و به آنها سالین یا نوراپی نفرین تزریق کردیم. نتایج نشان داد که شرکت کنندگان با نوراپی نفرین کاهش دفع گلوکز و کاهش میزان ترشح انسولین را تجربه کردند.

مقاله دوم ما از بزرگسالان آفریقایی-آمریکایی مبتلا به دیابت نوع II استفاده می‌کند. ما یک نظرسنجی برای آنها ارائه می‌دهیم تا تعیین کنیم که چگونه استرس، اضطراب و افسردگی می‌توانند بر پایبندی به اصلاحات سبک زندگی مانند ورزش و خوردن یک رژیم غذایی مناسب تأثیر بگذارند. ما دریافتیم که افراد با سطوح استرس بالاتر تمایل به رعایت رژیم‌های سبک زندگی خود کمتر دارند.

مقاله سوم ما بر شرکت کنندگان زن متمرکز است و آنها را به دو دسته تقسیم می کند که استرس مزمن بالا (HCS) و استرس مزمن کم (LCS) است. ما از MRI ​​برای مشاهده فعالیت مغز آنها در حالی که آنها به عکسی از نوع غذای پرکالری خیره می‌شوند، استفاده می‌کنیم. نتایج ما نشان می‌دهد که پاسخ‌های متفاوتی در فعالیت‌های مختلف ساختار مغز بین افراد مبتلا به HCS و گروه LCS وجود دارد.

آیا افراد مبتلا به دیابت می‌توانند پنیر بخورند؟

پنیر یکی از آن غذاهایی است که بسیاری از مردم می‌گویند نمی‌توانند زندگی بدون آن را تصور کنند. اما برای کسانی که نیازهای غذایی خاصی دارند، دانستن اینکه آیا پنیر برای خوردن بی خطر است یا نه، می‌تواند برای سلامتی آنها حیاتی باشد. در حالی که برخی از کارشناسان تغذیه در مورد اینکه آیا پنیر و لبنیات باید در رژیم دیابت گنجانده شود یا خیر، اختلاف نظر دارند، علم نشان می‌دهد که خوردن پنیر در صورت ابتلا به دیابت اشکالی ندارد – اما برخی از انواع آن بهتر از سایرین هستند. بنابراین چه پنیر چدار، موزارلا، پارمزان یا پنیر گیاهی، در ادامه بخوانید تا بدانید کدام نوع پنیر می تواند به افراد مبتلا به دیابت کمک کند تا وضعیت خود را بهتر مدیریت کنند.

تغذیه پنیر

در اینجا اطلاعات تغذیه ای برای سه نوع پنیر محبوب آورده شده است.

یک اونس پنیر چدار:

  • 114 کالری
  • 6 گرم پروتئین
  • 9 گرم چربی
  • 1 گرم کربوهیدرات
  • 0 گرم فیبر
  • 201 میلی گرم کلسیم (15٪ ارزش روزانه (DV ))
  • 185 میلی گرم سدیم (8٪ DV)

یک اونس پنیر پارمزان دارای:

  • 111 کالری
  • 10 گرم پروتئین
  • 7 گرم چربی
  • 1 گرم کربوهیدرات
  • 0 گرم فیبر
  • 335 میلی گرم کلسیم (26٪ DV)
  • 335 میلی گرم سدیم (15٪ DV)

یک اونس پنیر موزارلای بدون چربی حاوی:

  • 84 کالری
  • 7 گرم پروتئین
  • 6 گرم چربی
  • 2 گرم کربوهیدرات
  • 0 گرم فیبر
  • 198 میلی گرم کلسیم (15٪ DV)
  • 189 میلی گرم سدیم (8٪ DV)

از طرفی، پنیر منبع خوبی از کلسیم استخوان ساز و پروتئین تقویت کننده عضلات است. اما همچنین سرشار از سدیم و چربی اشباع شده است، دو ماده مغذی که اگر مبتلا به دیابت هستید باید محدود شود. حد توصیه شده روزانه برای چربی اشباع شده 10 درصد کالری یا حدود 22 گرم چربی اشباع در یک رژیم غذایی 2000 کالری است. چدار، پارمزان و موزارلا از نظر میزان چربی اشباع بسیار شبیه به هم هستند و به ترتیب 5 گرم، 4 گرم و 3 گرم هستند. پارمزان به دلیل محتوای بالای پروتئین و کلسیم خود متمایز است، اما چدار و موزارلا دور از دسترس نیستند. محتوای سدیم نیز در بین این سه پنیر قابل مقایسه است. نوع پنیر را که بیشتر دوست دارید انتخاب کنید و اندازه آن را به یک اونس محدود کنید.

چگونه پنیر بر قند خون شما تأثیر می‌گذارد؟

افرادی که مبتلا به دیابت هستند باید به شاخص گلیسمی و محتوای کربوهیدرات غذای خود توجه زیادی داشته باشند. GI یک مقیاس شماره گذاری شده از 0 تا 100 است که نشان می دهد که یک غذای خاص چقدر سریع باعث افزایش قند خون می‌شود. هرچه این عدد بیشتر باشد، آن غذا با سرعت بیشتری قند خون را افزایش می‌دهد.

غذاهایی با شاخص گلیسمی بالا معمولاً کربوهیدرات بالایی دارند. خوشبختانه، اکثر پنیرها حاوی کربوهیدرات اندکی یا بدون کربوهیدرات هستند و در مقیاس GI رتبه پایینی دارند. به گفته دانشکده بهداشت عمومی هاروارد TH Chan، این خبر خوبی برای افراد مبتلا به دیابت است که عاشق پنیر هستند، زیرا نشان داده شده است که غذاهای با GI پایین به افراد در مدیریت دیابت نوع 2 و حفظ وزن سالم کمک می کند.

فواید خوردن پنیر

می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 کمک کند

براساس یک متاآنالیز در سال 2018 که در PLOS Medicine منتشر شده است، چندین مطالعه نشان داده اند که مصرف محصولات لبنی مانند پنیر و ماست ممکن است به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 کمک کند. با این حال، بسیاری از انواع پنیر سرشار از چربی اشباع شده هستند و مقادیر زیاد آن ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. به همین دلیل مهم است که در صورت امکان از پنیرهای کم چربی اشباع شده استفاده کنید و آنهایی که چربی اشباع شده بالا دارند را در حد اعتدال مصرف کنید.

لورنس می‌گوید: جایگزینی پنیر پرچرب با گزینه های کم چرب مانند سوئیس، موزارلا، پروولون و ریکوتا می تواند به کاهش خطر دیابت کمک کند.

پروتئین می‌تواند به شما در جلوگیری از افزایش قند خون کمک کند؟

پروتئین در بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن مانند رشد عضلات، سلامت ایمنی و ترمیم بافت نقش دارد. علاوه بر این، مصرف پروتئین همچنین می تواند به تنظیم قند خون شما کمک کند و با کاهش جذب کربوهیدرات ها از افزایش ناگهانی آن جلوگیری کند. علاوه بر این، پروتئین بسیار سیر کننده است و به کاهش اشتهای شما کمک می‌کند، بنابراین کمتر احتمال دارد که پرخوری کنید یا غذاهای شیرین و کم مغذی میل کنید.

مانند چربی اشباع شده، محتوای پروتئین پنیر نیز بسیار متفاوت است. به عنوان مثال، 1 اونس پنیر پارمزان 10 گرم پروتئین و 4.2 گرم چربی اشباع شده را فراهم می کند، در حالی که 1 اونس پنیر چدار حاوی 6.7 گرم پروتئین و 5.4 گرم چربی اشباع شده است.

انتخاب بهترین پنیر برای دیابت

وقتی نوبت به انتخاب یک پنیر نسبت به پنیر دیگر می رسد، همه چیز به سلامت قلب مربوط می‌شود. به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، احتمال ابتلا به بیماری قلبی در افراد مبتلا به دیابت دو برابر بیشتر از افرادی است که دیابت ندارند.

لورنس می‌گوید: سلامت قلب برای افراد مبتلا به دیابت حیاتی است، زیرا سطح بالای قند خون می‌تواند به رگ‌های خونی آسیب برساند و خطر بیماری قلبی را افزایش دهد. پنیرهای کم چرب مانند سوئیس، موزارلا، پروولون و ریکوتا گزینه‌های بهتری برای افراد مبتلا به دیابت هستند.

نکاتی برای گنجاندن پنیر در رژیم غذایی سالم برای دیابت

اگر دیابت دارید، یک راه عالی برای گنجاندن پنیر در رژیم غذایی خود ترکیب پنیرهای کم چرب و کم سدیم با غذاهای سالم مانند میوه ها و غلات کامل است. پنیر تاثیر کمتری بر قند خون شما دارد، بنابراین می توان آن را با غذاهای پر کربوهیدرات برای تعادل خوب همراه کرد. با این حال، پنیر باید در حد اعتدال مصرف شود زیرا کالری بیشتری دارد.

Lorencz توصیه می‌کند: «پنیر کم‌چرب همراه با کربوهیدرات‌هایی مانند سیب یا کراکر یک میان‌وعده متعادل عالی را ایجاد می‌کند که می‌تواند شما را سیر نگه دارد و هضم کربوهیدرات‌ها را برای انرژی پایدار و قند خون متعادل تنظیم کند».

شکلات و دیابت

داستان‌های زیادی در مورد شکلات و دیابت وجود دارد. اما می‌توانید شکلات بخورید، فقط در حد اعتدال و نه زیاد.  

سعی کنید یکباره زیاد غذا نخورید زیرا بر سطح قند خون شما تأثیر می گذارد. اگر به طور مرتب شکلات بخورید، ممکن است سطح کلسترول شما افزایش یابد و مدیریت وزن شما دشوارتر شود. 

هنگامی که مبتلا به دیابت هستید، مهم است که انتخاب های غذایی سالم تری داشته باشید و در مورد میان وعده هایی که انتخاب می کنید هوشمندانه عمل کنید. این بدان معناست که چیزهایی مانند چیپس، بیسکویت، بستنی و شکلات را با ماست، آجیل بدون نمک، دانه ها، میوه ها و سبزیجات عوض کنید.  

این به مدیریت دیابت و کاهش خطر  عوارض طولانی مدت کمک می کند . 

شکلات و سلامتی شما 

شکلات یک غذای خوشمزه است، بنابراین حتی در اندازه های کوچک، سرشار از انرژی، قند و چربی اشباع است. اگر این غذاها را به طور مکرر و به مقدار زیاد بخوریم، می‌تواند منجر به افزایش وزن ناخواسته شود و مدیریت قند خون، کلسترول و فشار خون را دشوارتر کند.    

اگر هدف سلامتی شخصی شما دستیابی یا حفظ وزن سالم‌تر است، مهم است که میزان و تعداد دفعات مصرف غذاهای پرچرب و قندی مانند شکلات را بررسی کنید. 

شکر اضافه شده شکلات است که همه ما باید مراقب باشیم که آیا در معرض خطر دیابت هستیم یا با دیابت زندگی می‌کنیم. به طور متوسط ​​قند شکلاتی حاوی 50 گرم شکر در هر 100 گرم است.  

همه ما باید مصرف شکر خود را به 30 گرم، معادل 7 حبه یا 7 قاشق چایخوری شکر، برای کودکان بالای 11 سال و بزرگسالان محدود کنیم. این امر به ویژه برای افرادی که مبتلا به دیابت هستند، که در معرض خطر بیشتری برای مشکلات دندانی هستند، مهم است.

مصرف مرجع بزرگسالان برای چربی اشباع کمتر از 20 گرم در روز است. می‌توانید با بررسی برچسب‌های مواد غذایی‌تان بررسی کنید که چه مقدار شکلات به این حد مجاز روزانه اضافه می‌شود.

محتوای غذایی معمولی شکلات‌های محبوب 

ما جدول زیر را تهیه کرده‌ایم تا بتوانید ببینید که چگونه برخی از مارک‌های محبوب از نظر کربوهیدرات، شکر، چربی اشباع شده و کالری مقایسه می‌کنند.

 کربوهیدرات در هر وعدهقند در هر وعدهچربی اشباع شده در هر وعدهکالری در هر وعده
کیت کت چاق 40 گرم25 گرم20 گرم (بالا)5.5 گرم (بالا)202
مالترز 37 گرم23 گرم19 گرم (بالا)6 گرم (بالا)186
چرخشی (دو انگشتی) 34 گرم20 گرم20 گرم (بالا)6 گرم (بالا)180
نوار مریخ (39.4 گرم)27 گرم24 گرم (بالا)3 گرم (بالا)177
شکلات تیره Lindt Excellence 70% کاکائو 25 گرم (1/4 نوار)9 گرم8 گرم (بالا)6 گرم (بالا) 142
شکلات پر شده نوتلا (15 گرم)9 گرم8 گرم (بالا)2 گرم (بالا)80

آیا می‌توانم شکلات دیابتی بخورم؟ 

شکلات “دیابتی” را توصیه نمی‌شود. شکلات دیابتی به اندازه شکلات معمولی پرچرب و کالری دارد، همچنان می تواند سطح قند خون را افزایش دهد و اغلب گرانتر از شکلات معمولی است. 
اینکه بگوییم غذا یک غذای دیابتی است، اکنون خلاف قانون است. این به این دلیل است که هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این غذاها نسبت به تغذیه سالم فواید خاصی برای شما دارند وجود ندارد. این غذاها گاهی اوقات می توانند اثر ملین نیز داشته باشند. 

بچه‌ها و شکلات 

جشن های تولد و جشن های جشنی مانند عید پاک و کریسمس زمان سرگرم کننده ای برای کودکان است. ابتلا به دیابت مانع از آن نمی شود که بخشی از سرگرمی باشند. 

همان دستورالعمل‌های رژیم غذایی سالم دولتی اعمال می‌شود که همه کودکان مصرف روزانه شکر رایگان خود را به موارد زیر محدود می‌کنند:

  • 19 گرم، معادل 5 حبه یا 5 قاشق غذاخوری شکر، برای کودکان 4 تا 7 ساله 
  • 24 گرم، معادل 6 حبه یا 6 قاشق غذاخوری شکر، برای کودکان 7 تا 10 ساله 

به یاد داشته باشید که اگر شما یا فرزندتان کربوهیدرات‌ها را می‌شمارید، برچسب شکلات را بررسی کنید تا بتوانید تعداد کربوهیدرات‌های مصرف شده را محاسبه کنید و دوز انسولین را بر اساس آن تنظیم کنید.

چگونه می‌توان از شکلات به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل لذت برد؟

  • به جای شکلات دیابتی، سعی کنید شکلات تلخ با کیفیت خوب را انتخاب کنید (70 درصد کاکائو بهترین است). طعم قوی تری نسبت به شکلات شیری دارد، بنابراین احتمال دارد کمی کمتر بخورید. 
  • تصمیم بگیرید که چقدر می خواهید بخورید و بقیه شکلات را دور از دسترس قرار دهید. این باید به شما کمک کند که «فقط یک تکه بیشتر» نخورید و بیش از آنچه برنامه ریزی کرده اید غذا بخورید. 
  •  برای کمک به تنظیم سطح انسولین خود،  برچسب‌ها را برای محتوای کربوهیدرات بخوانید.
  • یک نوشیدنی شکلات داغ کم کالری که با آب تهیه می شود، قند، چربی اشباع و کالری کمتری دارد. 
  • به سایر هدایای غیر خوراکی فکر کنید که می توان به اندازه شکلات از آنها لذت برد. 

شکلات داغ  

نوشیدنی‌های شکلات داغ را می‌توان در یک عصر سرد یا در حین پیاده روی طولانی با دوستان لذت برد، اما قند زیادی نیز دارند. 

در اینجا نحوه جمع آوری برخی از گزینه های غذای مورد علاقه ما آمده است:

 کربوهیدرات در هر وعدهقند در هر وعدهچربی اشباع شده در هر وعدهکالری در هر وعده
هات چاکلت و خامه جنگل سیاه Costa (متوسط، 455 میلی لیتر)27 گرم23 گرم (بالا)11.3 گرم (بالا)301
شکلات داغ کلاسیک استارباکس با خامه فرم گرفته (گرند، 473 میلی لیتر)29 گرم28 گرم (بالا)9.4 گرم (بالا)284
هات چاکلت کافه نرو شیر چاک چیپ (گراند، 454 میلی لیتر)70 گرم64 گرم (بالا)4.8 گرم (متوسط)414
شکلات پاپ کورن آماده (415 میلی لیتر)51 گرم50 گرم (بالا)13.3 گرم (بالا)444

انواع دستگاه تست قند خون

دستگاه‌های تست قند خون به عنوان تجهیزات پزشکی سنجشی براساس نحوه دریافت خون با استفاده از سوزن یا بدون آن، به دو نوع مختلف تقسیم می شوند.

  • دستگاه تست قند خون با سوزن
  • دستگاه تست قند خون بدون سوزن

دستگاه تست قند خون با سوزن

دستگاه های تست قند خون با سوزن که به آنها دستگاه تست قند خون نیز می گویند، به صورت گسترده در منزل و مراکز درمانی مورد استفاده قرار می گیرند و دارای دستگاه لنست می باشند که به وسیله آن، از نقطه مورد نظر، خون دریافت می شود و با قرار گرفتن بر روی نوار تست، نتیجه بر روی صفحه نمایشگر دستگاه نشان داده می شود.

دستگاه تست قند خون بدون سوزن

دستگاه های تست قند خون بدون سوزن که به آن ها دستگاه قند خون بی سوزن، دستگاه پایش مداوم قند خون، نمایشگر مداوم قند خون، مانیتورینگ قند خون، دستگاه تست قند خون سنسوری، دستگاه مانیتورینگ مداوم گلوکز، مانیتورینگ پیوسته قند خون، دستگاه مانیتورینگ مستمر گلوکز، دستگاه تست قند خون 24 ساعته، مانیتور مداوم قند خون، دستگاه CGM (Continuous Glucose Monitoring) و دستگاه قند خون بدون خونگیری نیز می گویند، در واقع اندازه گیری قند موجود در خون بدون خونگیری می باشند. دستگاه های تست قند خون سنسوری دارای سنسور چسبی هستند که به پشت بازو یا ناحیه دیگری که پزشک تشخیص بدهد، وصل می شود، در بازه زمانی های تنظیم شده، قند خون فرد را اندازه گیری و در حافظه خود ذخیره می کند تا در صورت نیاز به ارائه میزان قند خون جهت بررسی، بتوان به قند خون اندازه گیری شده در طول شبانه روز دسترسی پیدا کرد.

نحوه عملکرد دستگاه اندازه گیری قند خون

دستگاه‌های تست قند خون به دو روش فتومتری و الکتروشیمیایی، قند موجود در خون را اندازه‌گیری می‌کنند.

  • روش فتومتری

در روش فتومتری، بر روی نوار های تست قند خون، آنزیم و در دستگاه، منبع نور وجود دارد. با قرار گرفتن خون بر روی نوار، گلوکز موجود در خون با انجام واکنش های آنزیمی، ماده ای رنگی تولید می کند. منبع نور، نوری با طول موج معین به نوار تست می تاباند و ماده رنگی، نور را جذب می کند. با افزایش میزان گلوکز در خون، ماده رنگی بیشتری تولید می شود، میزان جذب نور نیز افزایش می یابد و انعکاس نور کمتر می شود. دستگاه گلوکومتر میزان نوری که منعکس می شود را می سنجد و هرچه مقدار آن کمتر باشد، به معنای وجود قند خون بالاتر است.

  • روش الکتروشیمیایی

در روش الکتروشیمیایی، بر روی نوار های تست قند خون، آنزیم وجود دارد با قرارگیری خون بر روی نوار، گلوکز موجود در خون با آنزیم، واکنش اسیدی می دهد و موجب تولید الکترون می شوند. با افزایش میزان گلوکز، تولید الکترون افزایش می یابد.

خرید دستگاه تست قند خون

  • دستگاه‌های قند خون در ابعاد و سرعت اندازه گیری مختلفی طراحی می شوند و می توان بر اساس نیاز خود اقدام به خرید کنید. سرعت اندازه گیری در دستگاه های سنجش قند خون در حدود 3 تا 65 ثانیه می باشد و هرچه این زمان کمتر باشد، آسودگی خاطر فرد بیشتر خواهد بود.
  • میزان خون مورد استفاده در دستگاه های تست قند خون از 3 تا 12 میلی لیتر متفاوت است، بهتر است دستگاهی انتخاب شود که به خون کمی نیاز داشته باشد.
  • در دسترس بودن نوار های تست قند خون بسیار مهم است و لازم است به آن توجه شود. در حقیقت قیمت دستگاه تست قند خون و هزینه ای که برای آن پرداخته می شود، هزینه مربوط به نوار های تست قند خون می باشد، به همین دلیل بسیاری از مراکز، دستگاه قند خون رایگان در اختیار افراد مبتلا به دیابت می گذارند. از نوار تست مخصوص دستگاه خود استفاده کنید، همچنین به تاریخ انقضای آن و وجود تاییدیه وزارت بهداشت توجه شود.
  • پیش از استفاده از دستگاه قند خون از محدوده ای که دستگاه قادر به اندازه گیری آن است، آگاه شوید. نمایش علامت HI و LO بر روی نمایشگر گلوکز متر به معنای قند خون خارج از محدوده قابل اندازه گیری دستگاه است.
  • کیفیت دستگاه قند خون بسیار مهم است، از این رو بازه های زمانی مورد نیاز برای بررسی عملکرد دستگاه اهمیت دارد. در بعضی از دستگاه ها با استفاده از محلول کنترل دستگاه قند خون می توان از عملکرد صحیح دستگاه و نوار های آن اطمینان حاصل نمود.
  • بعضی از دستگاه های تست قند خون دارای سیستم کنترل حجم خون (BVC) هستند و در صورتیکه خون کافی به دستگاه وارد نشود، هشدار خطا نشان داده می شود و عددی نمایش داده نمی شود تا فرد به اشتباه نیفتد، در این شرایط لازم است نوار تست جدید استفاده شود و خون کافی بر روی آن قرار گیرد تا میزان صحیح قند خون نشان داده شود. همچنین بعضی دیگر از دستگاه های گلوکز متر مجهز به تکنولوژی Second Chance می باشند و فرد با مشاهده خطا می تواند پس از چند ثانیه مجدد از همان نوار استفاده کند. در صورت نیاز وجود این قابلیت بررسی شود.
  • بعضی از مانیتور های قند خون دارای قابلیت تنظیم تاریخ و ساعت، حافظه برای ذخیره سازی مقدار قند خون اندازه گیری شده و نمایش میانگین مقادیر اندازه گیری شده هستند که برای تحلیل داده ها و ارائه به پزشک بسیار مهم است و در صورت لزوم به وجود آن نیز توجه شود.
  • قابلیت های ویژه ای مانند اشتراک گذاری مقادیر اندازه گیری شده، امکان تعیین عمق نفوذ سوزن در پوست و دریافت خون مورد نیاز از نواحی دیگر نیز در بعضی از مدل های گلوکومتر وجود دارد که برای افراد بسیاری خوشایند می باشد.
  • وجود امکاناتی مانند دکمه های بزرگ تر، صفحه نمایش با روشنایی بیشتر و اعلام نتیجه به صورت صوتی در بعضی از مدل های گلوکومتر، برای افراد دچار مشکلات بینایی بسیار مفید است.
  • بررسی معتبر بودن شرکت سازنده دستگاه قند خون و وجود ضمانت و خدمات پس از فروش اهمیت ویژه ای دارد.

روش اندازه گیری قند خون

طرز استفاده از دستگاه قند خون در درست بودن نتیجه نمایش داده شده تاثیرگذار است. برای اندازه گیری قند خون با استفاده از دستگاه تست قند خون، ابتدا لازم است با استفاده از وسیله خودکار مانندی که دارای سوزن یا لنست (لانست) مخصوص است، یک قطره خون از دست بیمار خارج گردد و به روی نوار تست قند خون که کاغذ نواری مخصوصی می باشد و از پیش در دستگاه گلوکز متر قرار گرفته است، گذاشته شود. سپس کمی صبر کنید تا میزان گلوکز موجود در خون بر روی صفحه نمایشگر دستگاه گلوکومتر به صورت دیجیتالی نمایش داده شود. بعضی از دستگاه های تست قند خون به جای نوار از دیسک های مخصوص استفاده می کنند و دیسک در دستگاه گلوکومتر قرار داده می شود. دیسک های قند خون بر خلاف نوار قند خون، چند بار مصرف هستند.

نکات استفاده و نگهداری از دستگاه تست قند خون

  • در دستگاه های اندازه گیری قند خون که به روش فتومتری عمل می کنند، تمیزی دستگاه حائز اهمیت است اما گلوکومتر هایی که به روش الکتروشیمیایی عمل می کنند، وابسته به نور نیستند و تمیزی دستگاه تاثیر چندانی در نتیجه ندارد. 
  • جهت حفظ عملکرد صحیح دستگاه تست قند خون و دقت آن، لازم است حین پاک کردن دستگاه فشاری به آن وارد نشود، در مقابل تابش مستقیم خورشید قرار نگیرد و در محیط هایی با دمای مناسب که خیلی گرم یا خیلی سرد نیستند، استفاده شوند. درضمن بهتر است حداقل هر 3 ماه یکبار دستگاه کلوکز متر را با محلول کنترل، کنترل کنید و به منظور اطمینان از عملکرد دستگاه، هنگام مراجعه به آزمایشگاه، دستگاه قند خون خود را ببرید و مقادیر اندازه گیری شده را باهم مقایسه کنید. البته خون دریافت شده از طریق دستگاه قند خون از مویرگ ها گرفته می شود و درون آن، پلاسما و سلول وجود دارد اما خون دریافت شده در آزمایشگاه ها به گونه ای می باشد که خون از سلول جدا می شود و فقط قند خون پلاسما را اندازه گیری می کنند. از این رو میزان قند خون نمایش داده شده توسط دستگاه با آزمایشگاه حدود 10 تا 20 درصد تفاوت دارد و می تواند کمتر یا بیشتر باشد.
  • پیش از استفاده از دستگاه قند خون، دست خود را بشویید تا اثری از غذا، قند بر روی انگشت شما نباشد، زیرا در نتیجه حاصل شده تاثیر می گذارد.
  • بهترین زمان برای سنجش قند خون در نزدیک ترین زمان بعد از بیدار شدن و به صورت ناشتا می باشد. در بعضی از افراد مبتلا به دیابت، اندازه گیری قند خون بعد از غذا، حدود 2 ساعت پس از صرف وعده های غذایی که میزان قند موجود در خون به حالت طبیعی بر می گردد نیز توصیه می شود.
  • سوزن و نوار مورد استفاده در دستگاه قند خون، یکبار مصرف می باشد و بنا به توصیه های بهداشتی و درستی عملکرد دستگاه، لازم است پس از هر بار استفاده دور انداخته شوند.
  • در بعضی از دستگاه های قند خون، امکان تعیین عمق نفوذ سوزن وجود دارد، افرادی که پوست ضخیم دارند، لازم است سوزن را با عمق بیشتری وارد کنند.
  • نوار های کاغذی تست قند خون نسبت به رطوبت حساس می باشند، از این رو لازم است در بسته بندی مخصوص خود باشند، درب آن بسته باشد و دست های فرد حین برداشتن نوار کاملا خشک باشد.
  • قطره خونی که بر روی نوار تست قند خون قرار می گیرد، نباید زیاد باشد و در حدی که دستگاه گلوکومتر بتواند میزان قند خون را بسنجد، کافیست. درضمن از فشار دادن انگشت خود بر روی نوار و خم کردن نوار حین قرار دادن در دستگاه بپرهیزید.
  • نوک انگشت ها دارای عصب های بسیاری می باشد، برای کاهش یافتن درد حین وارد شدن سوزن به انگشت، بهتر است از ناحیه کناری انگشت به جای نوک آن استفاده شود و هر بار از انگشت دیگری استفاده شود تا فرد در آن ناحیه دچار کبودی موقت نشود.
  • طراحی بعضی از دستگاه های گلوکومتر به گونه ای می باشد که می توان خون مورد نیاز را از ناحیه ای به جز انگشت مانند بازو، ساعد و ران دریافت کرد. غلظت قند خون در نواحی مختلف بدن یکسان نیست و با انجام فعالیت های گوناگون، غذا خوردن، مصرف انسولین، دارو و غیره، سطح قند خون تغییر می کند. این تغییر در ناحیه انگشت سریعتر صورت می گیرد و تغییرات مربوط به قند خون را بهتر از نقاط دیگر نشان می دهد. از این رو ممکن است نتیجه حاصل از خون دریافت شده از نواحی مختلف، کمی تفاوت داشته باشند که امری طبیعی بوده و به معنای عدم دقت دستگاه تست قند خون نمی باشد. 
  • برای بررسی صحت عملکرد دستگاه قند خون و نوار های آن در منزل هنگامی که حس کردید دستگاه به درستی عمل نمی کند و نتیج آن خیلی متفاوت با تصور شماست یا دستگاه در محیطی با رطوبت بالا و دمای نا مناسب قرار گرفته باشد، بهتر است از محلول کنترل قند استفاده شود. محلول کنترل دستگاه اندازه گیری قند خون، مایعی متشکل از آب، گلوکز، بافر و از بین برنده میکروب می باشد که سطح PH آن در حدود میزان PH خون انسان است و از رشد میکروب های تغییر دهنده گلوکز جلوگیری می کنند. محلول های کنترل قند موجود برای هر دستگاه متفاوت است و دارای میزان گلوکز متفاوت و تاریخ انقضا می باشند که لازم است به آن توجه شود. دستگاه گلوکومتر، میزان گلوکز موجود در محلول کنترل را به همان شیوه اندازه گیری گلوکز موجود در خون اندازه گیری می کند و بر روی صفحه نمایشگر نشان می دهد، میزان گلوکز نمایش داده شده باید با محدوده غلظت نوشته شده بر روی بسته بندی محلول کنترل یکسان باشد.
  • روش استفاده از محلول کنترل دستگاه قند خون به این صورت است که ابتدا نوار تست را در دستگاه قند خون قرار داده و پس از تکان دادن ظرف حاوی محلول، قطره اول را دور انداخته و قطره دوم را بر روی سطحی محکم و تمیز پخش کنید، سپس نوار تست را با قطره تماس دهید تا نتیجه بر روی صفحه نمایشگر نشان داده شود.

وضعیت قند خون

میزان قند خون در سلامت افراد بسیار مهم می باشد، از این رو بررسی مداوم و کنترل آن در بازه طبیعی (قند خون نرمال) توصیه می شود. میزان قند موجود در خون بنا به شرایط جسمانی فرد (از لحاظ باردار بودن، ابتلا به دیابت و شدت آن و غیره)، سن و وزن متفاوت است. معمولا قند خون افراد در حالت ناشتا سنجیده می‌شود و باید کمتر از 100 میلی گرم بر دسی لیتر (mg/dl) باشد. در صورتیکه مقدار قند خون در فرد سالمی که به دیابت مبتلا نیست، 126 یا بیشتر از آن باشد، قند خون بالا می باشد، امکان ابتلای فرد به دیابت وجود دارد و لازم است در بازه های زمانی مختلف، اندازه گیری مجدد صورت پذیرد و در صورت تکرار نتیجه، برای بررسی های بیشتر و انجام آزمایش های تخصصی به پزشک مراجعه شود. قند خون بالا در بارداری، سلامت جنین و مادر را تهدید می کند، از این رو کنترل قند خون در دوره بارداری به ویژه برای خانم های مبتلا به دیابت دوره بارداری، بسیار مهم است.

زمان اندازه گیری قند خونمیزان قند خون در افراد سالممیزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت میزان قند خون در خانم های باردار مبتلا به دیابت
ناشتاکمتر از 10080 تا 13090 تا 100
پیش از صرف وعده غذاییکمتر از 110کمتر از 140کمتر از 130
دو ساعت بعد از صرف وعده غذاییکمتر از 140کمتر از 180کمتر از 150
پیش از خوابکمتر از 110کمتر از 130کمتر از 120
تمامی مقادیر بیان شده در جدول فوق بر حسب میلی گرم بر دسی لیتر بیان شده‌اند.

علاوه بر بالا بودن قند خون، پایین بودن بیش از حد آن نیز خطرناک می باشد. در صورتی که میزان قند خون در فردی حدود 40 تا 50 باشد، قند خون پایین است و اگر فرد مورد نظر مبتلا به دیابت باشد، خطرناک تر بوده و معمولا با علائمی مانند عرق کردن، ضربان قلب بالا، تاری در بینایی، لرزش و غیره خود را نشان می دهد. در این شرایط لازم است فرد با میل کردن خوراکی شیرین، قند خون خود را به حالت قند خون نرمال نزدیک کند.

افراد مبتلا به دیابت، علاوه بر کنترل قند خون در منزل، لازم است بنا به تشخیص پزشک حداقل هر 3 تا 5 ماه یکبار به پزشک مربوطه مراجعه کنند تا در صورت نیاز، دارو ها و رژیم غذایی آنها تغییر داده شود.

کاربرد دستگاه تست قند خون

  • در منزل، کلینیک، مطب و کلیه بخش های مراکز درمانی برای سنجش، کنترل و بررسی مداوم میزان قند خون و جلوگیری از عوارض قند خون مانند ابتلا به بیماری های قلبی، عصبی و مشکلات کلیوی
  • مدیریت میزان قند خون در افراد مبتلا به انواع دیابت که از انسولین و دارو های قندی استفاده می کنند، توسط فرد و اطرافیان وی در منزل و عدم نیاز به مراجعه مداوم به مراکز درمانی
  • کنترل قند خون در خانم های مبتلا به قند خون بارداری، افراد مستعد دیابت، مسن و کسانی که دچار افت قند خون می شوند.
  • بررسی تاثیر نحوه زندگی، رژیم غذایی، دارو ها، ورزش و تشخیص پزشک برای ادامه روند درمان یا تغییر شیوه درمانی

برندهای دستگاه اندازه گیری قند خون

دستگاه‌های تست قند خون یا گلوکومتر ها در منزل، مراکز امداد و نجات و بیمارستان ها به منظور اندازه گیری میزان قند خون و کنترل سلامتی در افراد مورد استفاده قرار می گیرند و لازم است دقت و کیفیت مناسبی داشته باشند. شرکت هایپر صنعت فامکو ارائه دهنده دستگاه قند خون از معتبرترین برند های دنیا می باشد و عبارت اند از:

  • دستگاه تست قند خون اکسی چک تایوان
  • دستگاه تست قند خون اکیو چک آمریکا
  • دستگاه تست قند خون فری استایل آمریکا
  • دستگاه تست قند خون امبرس اوو تایوان
  • دستگاه تست قند خون کلور چک تایوان
  • دستگاه تست قند خون کرسنس ایران
  • دستگاه تست قند خون اینفوپیا کره جنوبی
  • دستگاه تست قند خون گلوکوشور استار تایوان

قیمت دستگاه تست قند خون

قیمت دستگاه‌های قند خون با توجه به برند، دقت اندازه گیری و نحوه عملکرد آنها متفاوت است. همانطور که در بالا بیان شد دستگاه‌های مختلفی در بازار ایران وجود دارد.

بیشتر بخوانید:

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *