آیا DeFi بخشی از Web3 است؟
DeFi یک سیستم مالی در حال ظهور در Web3 است که اشکال جدیدی از ارزش و سودمندی را ارائه میدهد که در سیستمهای مالی معمولی وجود ندارد. Web3 یک پارادایم جدید برای اینترنت است. این مبتنی بر استفاده از فناوری بلاکچین برای عادلانهتر و غیرمتمرکزتر کردن اینترنت با کنترل دادهها، هویت و پول خود به کاربران است.
امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) یک سیستم مالی در حال ظهور در Web3 است که اشکال جدیدی از ارزش و سودمندی را ارائه میدهد که در سیستمهای مالی معمولی وجود ندارد. تفاوت اصلی بین Web3 و DeFi در این است که DeFi بر روی پلتفرمهای قرارداد هوشمند موجود مانند اتریوم ساخته شده است، در حالی که Web3 بر روی خود اینترنت ساخته شده است. اساساً، DeFi و اینترنت غیرمتمرکز (Web3) دو حوزه مجزا اما مرتبط از نوآوری های تکنولوژیکی هستند. هر دوی آنها شامل ایجاد یک نسخه جایگزین از اینترنت یا امور مالی است که غیرمتمرکزتر و ایمنتر از همتایان متمرکز آنها باشد.
Web3 چیست و چگونه کار میکند؟
نحوه تعامل مردم با فناوری، به ویژه در امور مالی، همراه با توسعه اینترنت در طول زمان به طور قابل توجهی تغییر کرده است. تقسیمبندی این توسعهها به عنوان Web1 ،Web2 و Web3 شناخته میشود.
Web1 اساساً اولین تکرار اینترنت از دهه 1990 تا 2000 است. وب سایتها عمدتاً از صفحات HTML ثابت تشکیل شده بودند و تعاملی نبودند. هیچ زیرساختی برای انجام تراکنشهای مالی ایجاد نشده بود.
Web2 زمانی است که اینترنت شروع به تعامل بیشتر کرد. این دورهای است که با اپلیکیشنهای موبایل، رسانههای اجتماعی و مصرف محتوای آنلاین مشخص میشود. تراکنشهای فیات از طریق اینترنت امکان پذیر شد. با این حال، در طول این مدت، چندین حفره امنیتی مانند نقض حریم خصوصی دادهها و حملات هکری بزرگ وجود داشت. مردم به اندازه کافی به اشخاص ثالث با اطلاعات شخصی خود اعتماد کرده بودند تا متوجه شوند که آنها در حال فروش آن هستند.
Web3 برای رسیدگی به مشکلات اساسی موجود در Web2 وارد عمل شده است. Web3 به جای تکیه بر شرکتها، حس مالکیت را از طریق فناوری بلاکچین به کاربران ارائه میدهد. با تمرکززدایی در خط مقدم، Web3 شاهد ظهور بیت کوین (BTC) و سایر ارزهای دیجیتال، برنامههای غیرمتمرکز (DApps) و DeFi بود.
Web3 چگونه برای DeFi مفید است؟
فناوری Web3 ماهیت غیرمتمرکز و ایمن DeFi را افزایش میدهد و اعتماد، شفافیت و دسترسی بیشتر در سیستم مالی را امکانپذیر میسازد. با افزایش سرسام آور محبوبیت ارزهای دیجیتال، افراد بیشتری به دنبال مشارکت در این سیستم هستند، خواه از طریق مالکیت، تجارت یا فروش ارز دیجیتال یا ایجاد پروژههای ارزهای دیجیتال. علاقه روزافزون به توسعه بلاکچین و وب 3 سرعت بیشتری بخشید. با این حال، هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن باقی مانده است.
تصور میشود که Web3 آینده اینترنت است و میتواند نحوه کار پول را تغییر دهد. ظرفیت رسیدگی به حجم مصرف کنندگان بالقوهای که مایل به پشتیبانی از تراکنشهای دیفای و دیجیتال هستند، یکی از مزایای Web3 خواهد بود. هر ساله تعداد کاربران اینترنت رشد قابل توجهی دارد. این افراد در سال 2022 5.07 میلیارد نفر یا 63 درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدادند. بنابراین، هنگامی که کاربران به جای Web2 به Web3 تبدیل شوند، تعداد شرکت کنندگان DeFi نیز افزایش مییابد.
علاوه بر این، افزایش محبوبیت استفاده از داراییهای دیجیتال به عنوان پرداخت، به نسلهای جوان و جدید کمک میکند تا به زندگی بدون پول نقد عادت کنند. با سرعت تطبیق فناوری، Web3 و DeFi احتمالاً در آینده نزدیک بخشی از زندگی ما خواهند شد.
مقایسه ویژگیهای مختلف DeFi در مقابل Web3
Web3 از فناوری بلاکچین برای ایجاد اینترنت عادلانهتر استفاده میکند. چشم انداز اولیه اینترنت این بود که غیرمتمرکز و در دسترس همه باشد، اما متأسفانه این دیدگاه از بین رفته است، زیرا وب به طور فزایندهای متمرکز شده است. DeFi در اصل نسخه Web3 از یک سیستم مالی شفافتر است.
بدون اجازه
اصطلاح “بدون مجوز” به این دلیل استفاده میشود که هیچ محدودیتی برای شرکت در این شبکهها وجود ندارد. کسانی که شرکت میکنند میتوانند بدون هیچ محدودیت یا مانعی این کار را انجام دهند. تفاوت بین DeFi و Web3 در پیادهسازی آنها و نحوه استفاده توسعه دهندگان از آنها نهفته است. DeFi اساساً بر روی بلاکچین ساخته شده است و برای فعال کردن خدمات مالی بدون قدرت مرکزی استفاده میشود. Web3 اصطلاح گستردهتری است که DeFi و سایر فناوریهای غیرمتمرکز مانند DApps، توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) و DAO را در بر میگیرد.
غیر متمرکز
تمرکززدایی به توانایی عملکرد بدون کنترل توسط یک واسطه متمرکز اشاره دارد. DeFi و Web3 هر دو به گونه ای طراحی شده اند که غیرمتمرکز باشند. Web3 تلاشی برای ایجاد یک شبکه غیرمتمرکز و باز و عاری از تمرکز با استفاده از پروتکلهای همتا به همتا است. به طور مشابه، DeFi از فناوری بلاکچین برای انجام معاملات بدون اتکا به نهادهای متمرکز مانند بانکها استفاده میکند.
قابلیت همکاری
اصطلاح «تعاملپذیری بلاکچین» بیان میکند که بلاکچینهای مختلف چگونه میتوانند ارتباط برقرار کنند. این به آنها امکان میدهد آزادانه دادهها، داراییهای توکن شده و سایر فناوریها را مبادله کنند. در دنیای متمرکز، این امکان دسترسی آسان به دادههای شخص را در چندین برنامه از طریق دادههای ذخیره شده مرکزی فراهم میکند. سرویس های DeFi مستقر در یک شبکه بلاکچین مشترک با یکدیگر قابل همکاری هستند.
حضانت
از نظر کنترل نگهبانی، برنامههای DeFi معمولاً غیرقانونی هستند، به این معنی که کاربران کلیدهای خصوصی وجوه و داراییهای خود را نگه میدارند و به آنها کنترل و مالکیت کامل میدهند. برعکس، برنامههای Web3 نیز بسته به برنامه خاص میتوانند غیرقانونی باشند، اما برخی نیز ممکن است نگهبانی باشند، که در آن شخص ثالث کلیدهای خصوصی را در دست دارد و داراییها را کنترل میکند.
آینده DeFi و Web3 چیست؟
در هر دو مورد، موفقیت DeFi و Web3 به توسعه مداوم فناوری بلاکچین و تمایل افراد و سازمانها برای اتخاذ این مدلهای جدید بستگی دارد. آینده نامشخص است، اما پتانسیل برای تأثیر مثبت قابل توجه است. برای DeFi، با معرفی محصولات و خدمات مالی جدید که پتانسیل ایجاد اختلال در امور مالی سنتی را دارند، روند رو به رشدی به سمت نوآوری بیشتر در فضا وجود دارد. این شامل صرافیهای غیرمتمرکز، فارمینگ بازده و استیبل کوین میشود.
همچنین تمرکز فزایندهای بر پذیرش و دسترسی کاربر وجود دارد که احتمالاً باعث رشد بیشتر در اکوسیستم مالی غیرمتمرکز میشود. از طرف دیگر انتظار میرود وب 3 نقش مهمی در آینده اینترنت ایفا کند. زیرساختهای غیرمتمرکز تعدادی از مزیتها را نسبت به سیستمهای متمرکز سنتی فراهم میکند، از جمله امنیت بیشتر، حریم خصوصی و مالکیت دادهها. همچنین انتظار میرود توسعه فناوریهای Web3 منجر به نسل جدیدی از برنامههای غیرمتمرکز شود که اینترنت عادلانهتر و بازتر را ممکن میسازد.
نظرات کاربران