از خوب به عالی کتاب است که سال 2001 توسط جیمز کالینز نویسنده آمریکایی حوزه موفقیت شغلی نوشته شد. این کتاب طی سالهای اخیر توانست فروش بالایی را در ایران نیز تجربه کند. در ادامه با ماجرای کتاب، نویسنده، ترجمهها و نقدها به آن آشنا خواهید شد. با سایت خوبو همراه باشید.
نام کتاب | از خوب به عالی | Good to Great |
نویسنده | جیمز کالینز |
گونه ادبی | ناداستان |
انتشارات در ایران | آتیسا و نشرهای دیگر |
مترجم | فرزام حبیبی و مترجمان دیگر |
خرید آنلاین | |
دانلود نسخه آنلاین |
بیوگرافی نویسنده
جیمز سی. کالینز که بیشتر به عنوان جیم کالینز شناخته میشود، سال 1958 در ایالت کلرادوی آمریکا متولد شد. او در زمینههای متفاوتیی توانست به شهرت برسد. از آن جمله میتوان به محقق، نویسنده، سخران و مشاور مدیریت و گسترش شرکتها اشاره کرد.
کالینز دانش آموخته علوم ریاضی دانشگاه استنفورد است. او همینطور در دهه هشتاد، تحصیلات خود در استنفورد را تا مدیریت کسب و کار ادامه داد. طی دهه هشتاد او در شرکتهای معتبر بزرگی بخصوص در حوزه تحقیقات فعالیت کرد. او همینطور در پایان دهه، به عنوان استاد در استنفورد شروع به کار کرد.
کالینز سال 1992 اولین کتاب خود را با نام فراتر از کارآفرینی چاپ کرد. اولین کتاب مهم او دو سال بعد در 1994 منتشر شد. نام این کتاب Built to Last بود. طی دهه نود کالینز یکی از مدیران اجرایی سطح بالای شبکه CNN هم بود. او مشاغلی مربوط به مدیریت در بسیاری از شرکتها و کسب و کارهای مهم آمریکایی طی بیست و پنج سال اخیر داشته است.
کالینز تاکنون هشت کتاب منتشر کرده است. دو مورد از این کتابها اهمیت دارند. به مورد اول اشاره شد. مورد دوم هم از خوب به عالی است که در دهه دو هزار منتشر شد. او پنج کتاب دیگر هم طی بیست سال اخیر منتشر کرده که تقریبا هیچکدام موردتوجه زیادی قرار نگرفتهاند. این نویسنده کتابهای موفقیت، بیش از 17 میلیون دلار ثروت دارد.
داستان کتاب از خوب به عالی
کتاب از خوب به عالی سال 2001 به چاپ رسید. عنوان کامل کتاب این بود: از خوب به عالی: چرا بعضی شرکتها جهش میکنند و بقیه نمیکنند. در این کتاب جیم کالینز سراغ مسئلهی شرکتها میرود. در واقع شرکتهایی بررسی میشوند که توانستند گامی جهت بزرگ شدن بردارند و دیگرانی که نتوانستند. حقیقت این است که به ازای هر شرکت موفق، صدها شرکت شکستخورده وجود دارد. کالینز سعی کرده تفاوت رویکردی که باعث موفقیت یا شکست شود را برای خواننده تحلیل نماید.
کتاب توانست به جمع پرفروشهای هفته در زمان چاپ برسد. همینطور چهار میلیون نسخه از آن فروش رفت.
در کتاب، کالینز قصد دارد باورهای مخاطب را به چالش بکشد. او اینطور ایراد میکند که متوسط بودن برای موفقیت کافی نیست. برای عالی بودن، باید به سوی عالی بودن حرکت کرد. با اینکه کالینز دائما در مورد شرکتها صحبت میکند، کتاب چیزهای بیشتری برای ارائه دارد. میتوان از این کتاب به عنوان یک خودآموز برای رسیدن به جایگاه انسانی بالاتر هم کمک گرفت. کتاب به شما یاد میدهد که در هر چالشی، میتوان با وسعت بخشیدن به نگرش، به جایگاهی بالاتر رسید.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
شرکتهای کمی توانستهاند از همان ابتدا عالی باشند. به هر حال در ابتدای کار، واکنش به رشد و موفقیت در ابتدای کار میتوان افراطی باشد. موفقیت در کارآفرینی نیازمند خلاقیت، قدرت تجسم و جسارت در حوزههای ناشناخته و داشتن اشتیاق است. وقتی شرکت رشد میکند و پیچیدهتر میشود، رسیدن به موفقیت سختتر میشود. افراد جدید، مشتریان جدید، سفارشات متنوع و محصولات جدید چیزی است که ذهن کارآفرین را درگیر میکند. با چنین تفکر چندپارهای، موفقیتی که در ابتدا در ذهن داشتید بیمعنی جلوه میکند. اگر برنامهریزی در کار نباشد، نظم مالی موجود نباشد، سیستم و انضباط درست عمل نکند، تعادل سازمان از بین میرود. اینطور مشکلات در همه حوزهها شروع به پدیدار شدن میکند.
جایگاه کتاب
کتاب از زمانی که منتشر شد، با نظرات مثبت و منفی زیادی روبرو شد. برخی از اعضای وال استریت جورنال آن را به عنوان بهترین کتاب مدیریتی که خواندهاند، توصیف کردهاند. Publishers Weekly کتاب را لایق خواندن دانسته و توضیح داده که نگاه کالینز از زوایای متفاوت به ماجراها، توانسته کار را برای خواندن ساده کند.
از انتقادها میتوان به داگلاس هالت و داگلاس کمرون اشاره کرد که در کتاب خود، اینطور کتاب را جلوه میدهند که فرصتهای استراتژیک و چالشها را نادیده میگیرد. Steven D. Levitt بررسی کرده که بسیاری از کمپانیهای عالی از نظر کالینز، همینگ غرق مشکلات هستند. تمام یازده شرکتی که کالینز سال 2011 خرید سهام آنها را توصیه میکند، افت کردهاند. در پاسخ، کالینز اعلام میکند که شرکتهایی را توصیه کرده که آن زمان عالی بودند و کتاب نمیگوید این شرکتها همیشه عالی خواهند بود.
کتاب را در گودریدز هم بررسی کردیم. گودریدز سایتی برای عاشقان کتاب است. در این کتاب بیش از 120 هزار نفر به کتاب ریت دادهاند. میانگین این نمرات 4.1 بود. این دو عدد، اعداد خوبی هستند و نشان میدهد نگاه مثبتی به کتاب به طور کل وجود داشته است. در ادامه یک نظر مثبت و منفی را در مورد کتاب میآوریم.
نظر مثبت
4 از 5 به کتاب نمره داده است:
بزرگی از نظر کتاب این است که شرکت بتواند در بازهای شخص، بالاتر از میانگین بازار به لحاظ چند عامل مالی عملکرد بهتری داشته باشد. کالینز و تیم محققان او یک سری شرکت را دستچین کردهاند که توانستهاند طی پانزده سال از خوب به عالی برسند. اینها شرکتهای هستند که توانستند طی پانزده سال، ارزش خود را در بازار سهام حداقل هفت برابر کردند. این آمار حتی از شرکتهایی نظیر کوکاکولا، اینتل و جنرال الکتریک هم بالاتر است.
خوب دشمن عالی است؛ این مهمترین مفهومی است، که «جیم کالینز» نویسندهی این کتاب کوشش دارد، خواننده را متوجه آن کند. آقای کالینز به همراه تیم پژوهشی خود، حرکت مجموعه ای از شرکتها را، در طول سی سال، بررسی کرده اند، و به نتایجی رسیده اند، که نشان میدهد «چرا تعدادی از شرکتها از مرحله ی خوب رد میشوند، و به سطح عالی میرسند». ما شرکتهایی رو میشناسیم، که خوب هستند. شرکتهایی در دورهای، رشد فزایندهای دارند، و دوباره افول میکنند. اما شرکتهای عالی، که اتفاقا ممکن است نامشان، به اندازه شرکتهای خوب، شناخته شده نباشد، هماره رشدی صعودی را تجربه میکنند، و ارزش سهام آنها، چندین برابر نرخ سهام بازار است.
نظر منفی
یکستاره از 5 ستاره:
کتاب، یکی از پرفروشترین کتابها در حوزه کسب و کار است. قصد دارد به شما بگوید کمپانیهای خوب چطور توانستند عالی شوند. آنها شرکتهای متفاوتی را بررسی کردهاند. هرکدم را با شرکتی شبیه به خود بررسی کردهاند و تصمیمات آنها را قیاس کردهاند. مشکلات متفاوتی با کتاب دارم. مسئله اول در مورد شکل کلی بررسی است. شیوه بررسی کالینز را نمیپسندم. خبری از یک سیستم نیست. راهکاری نمیدهد که بشود آن را بعدا به کار گرف و تکرار کرد. به طور کل قابلیت تعمیم ندارد. حتی ردپای جانبداری را در آن احساس میکنید. در کل کار علمی نیست.
مثلا در فصل ششم نویسنده در مورد فرهنگ دیسیپلیسن صحبت میکند و آن را لازمه عالی بودن میداند. شرکتهایی هستند که اینطور شیوههای انضباطی نداشتهاند و عالی بودهاند. آیا شرکتهایی نبودهاند که صحبتهای کالینز را انجام داده باشند و موفق نشده باشند؟ نویسنده مواردی را بررسی میکند که نظریههای او را تائید میکنند و چیزی در مورد دیگرانی که تائید نمیکنند، نمیگوید.
در کل از خوب به عالی، ایدههای جالبی دارد. حتی داستانهای خوبی دارد. با این حال کتاب خالی از هر ایدهی عملیای است که چطور یک شرکت از خوب به عالی میرسد.
بهترین ترجمه کتاب از خوب به عالی
طی سالهای اخیر، این کتاب هم مانند کیمیاگر، شیوه گرگ، حرمسرای قذافی، بادبادک باز، راز، ملت عشق و ای کاش وقتی 20 ساله بودم میدانستم درگیر ترجمههای متعدد شده است. موارد زیر، ترجمههای متفاوت کتاب هستند:
- از خوب به عالی | انتشارات آتیسا | دکتر فرزام حبیبی اصفهانی
- از خوب به عالی | انتشارات آوین | ناهید سپهرپور
- از خوب به عالی | انتشارات راه معاصر | مسلم روفی
- از خوب به عالی | انتشارات نیک فرجام | ساحل حسینی
- از خوب به عالی | انتشارات مات | زهرا ایجادینصرآبادی
- از خوب به عالی | نشر هورمزد | سمیرا اشتری
- از خوب به عالی | انتشارات آوای ماندگار | زهرا بختیاری
این بین کتابی که دکتر فرزام حبیبی اصفهانی ترجمه کرده، بهترین نسخه این کتاب است. پیش از این، کتاب پدر پولدار پدر بی پول و چهار میثاق را هم از همین مترجم پیشنهاد کرده بودیم.
نظرات کاربران