0

هرآنچه در مورد آزمون آیلتس باید بدانید

آزمون آیلتس

آزمون آیلتس انواع مختلفی دارد. برای افرادی که قصد مهاجرت به خارج از کشور را دارند، افرادی که تصمیم به شروع یک شغل جدید در کشورهای انگلیسی‌زبان گرفته‌اند و متقاضیانی که قصد تحصیل در یکی از دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی را دارند هرکدام باید بر اساس نیاز خود در آزمونی که برای آن‌ها موردنیاز است شرکت کنند.

همچنین شاید باور نکنید که ممکن است نکاتی در مورد آزمون آیلتس وجود داشته باشد که بسیاری از آن بی‌اطلاع هستند. اگر به‌عنوان یکی از افرادی که قصد مهاجرت تحصیلی، شغلی یا موارد دیگر در حال خواندن این مطلب هستید توصیه می‌کنم تا پایان با ما همراه باشید و نکات مهم آن را به‌خاطر بسپارید.

آزمون آیلتس چیست؟

آیلتس (IELTS) مخفف عبارت International English Language Testing System به معنی سامانه جهانی ارزیابی زبان انگلیسی است. این آزمون یکی از چندین آزمون‌های مورد قبول و معتبر زبان انگلیسی است که به‌صورت سراسر در جهان برگزار می‌شود. این آزمون در بیش از 110 کشور جهان و 270 مرکز آزمون معتبر برگزار می‌شود. سؤالات آزمون شامل انواع سطوح سختی مختلف می‌شود. در نهایت بر اساس آن نمره‌ای بین 0 الی 9 برای داوطلب آزمون در نظر گرفته می‌شود.

افرادی که قصد مهاجرت را دارند یا می‌خواهند در مدارس و دانشگاه‌های خارجی شروع به تحصیل کند باید نمره لازم در یکی از آزمون‌های بین‌المللی زبان را دریافت کنند. آزمون آیلتس با همکاری مشترک دانشگاه کمبریج، کنسولگری انگلستان و سازمان IDP استرالیا برگزار می‌شود که آن را به یکی از معتبرترین آزمون‌های زبان انگلیسی در سطح جهان تبدیل می‌کند

چرا آیلتس؟

در سطح جهان آزمون‌های بین‌المللی زبان متنوعی همچون آزمون آیلتس وجود دارد، آزمون‌هایی همچون TOEFL،  EAP،  FCE،  CELTA و … که هرکدام در کشورهای متنوع و شرایط مختلف قابل‌استفاده و تبدیل هستند. اما آزمون آیلتس به دو دلیل اصلی موردتوجه قرار گرفته است. دلیل اول برگزاری آزمون آن در ایران است. در دسترس‌بودن کلاس‌های آموزشی متعدد و برگزاری آزمون در کشور باعث شده که متقاضیان بسیاری برای دریافت مدرک بین‌المللی زبان به سراغ آن بروند.

دلیل دومی اعتبار بیشتر آن در شرایط خاص نسبت به سایر آزمون‌ها است. به طور مثال اگر متقاضی تحصیل در دانشگاه‌های معتبر انگلستان همچون  دانشگاه کمبریج، دانشگاه آکسفورد و دانشگاه هاروارد باشید با در آزمون آیلتس با حداقل نمره ۷ پذیرش شوید. البته بسیاری از دانشگاه‌ها در کشورهای مختلفی همچون کانادا، انگلستان، استرالیا، نیوزیلند و آمریکا آزمون آیلتس را به رسمیت می‌شناسند، ولی در موارد خاص داشتن مدرک آیلتس اعتبار بیشتری ایجاد می‌کند.

آزمون آیلتس
چرا آزمون آیلتس؟

مدارک آموزشی

به‌طورکلی آزمون آیلتس یک نوع مدرک دارد، ولی به سبک‌ها مختلفی برگزار می‌شود. کل آزمون دارای دو گونه دانشگاهی (Academic) و آموزش عمومی (General training) است، گونهٔ آکادمیک برای ورود به دانشگاه‌ها و گونه عمومی برای سایر موارد مورداستفاده قرار می‌گیرد. همچنین از سال 2016 در برخی از کشورها امکان برگزاری آزمونه به‌صورت کامپیوتری نیز فراهم شده است. انواع مدارک آزمون آیلتس به شرح زیر است:

  • آیلتس آکادمیک؛
  • آیلتس عمومی؛
  • آیلتس UKVU؛
  • آیلتس کامپیوتری.

آزمون آیلتس آکادمیک

این آزمون بیشتر برای کاربردهای تحصیلی مورداستفاده قرار می‌گیرد، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی بیشتر این نوع از آزمون آیلتس را مورد بررسی قرار می‌دهند؛ بنابراین اگر قصد تحصیل در آموزش عالی یا جستجوی ثبت‌نام حرفه‌ای در کشوری انگلیسی‌زبان را دارید، شاید لازم باشد در آزمون آکادمیک شرکت کنید.

آزمون آیلتس عمومی

اما اگر قصد شما عمومی‌تر است می‌توانید در آزمون عمومی شرکت کنید. آزمون عمومی توانایی‌های زبان انگلیسی شما را در یک محیط کاری یا اجتماعی را بررسی می‌کند. این آزمون برای افرادی که قصد کار در یک کشور انگلیسی‌زبان را دارند یا می‌خواهد برای مهاجرت به کشورهایی همچون کانادا، استرالیا، نیوزیلند، بریتانیا یا ایالات متحده را دارند بیشتر کاربرد خواهد داشت. البته برای تحصیل در دوره‌های متوسطه یا آموزش حرفه‌ای نیز می‌توانید از آیلتس عمومی استفاده کنید.

آزمون آیلتس UKVI

آیلتس UKVI نوع دیگری از آزمون آیلتس است که بسیاری از آن استفاده می‌کنند. UKVI از نظر مواد امتحانی، کاربرد آن، برگزاری و موارد دیگر تفاوتی با دیگر آزمون‌های آیلتس ندارد. تنها تفاوت آن در این است که بر خلاف آزمون عمومی، آزمون UKVI باید حتماً توسط وزارت کشور بریتانیا ‏در مراکزی انجام شود که تحت نظارت اداره مهاجرت انگلیس و برای اهداف کاری، تحصیلی و مهاجرتی تأیید شده است باشد.

آزمون آیلتس کامپیوتری

در طی سال‌های اخیر آیلتس برای داوطلبان شرکت در آزمون آیلتس UKVI آکادمیک، گزینه آیلتس کامپیوتری را فراهم کرده است. این امکان در ابتدا تنها برای برخی کشورها همچون ایران، بنگلادش، برزیل، چین، هنگ‌کنگ، هند، ژاپن، کویت، مالزی، نیجریه، پاکستان، فیلیپین، عربستان سعودی، کره جنوبی، ‏تایوان، ترکیه، ویتنام، امارات و انگلستان ‏فراهم بود، ولی اکنون تقریباً برای تمامی کشورها قابل‌استفاده است.

آزمون UKVI از نظر زمان، محتوا، نوع سؤالات، نحوه برگزاری آزمون اسپیکینگ و رعایت موارد امنیتی تفاوتی با آزمون عمومی و آکادمیک معمولی ندارد، اما بخش ریدینگ، رایتینگ و لیسنینگ آزمون به‌صورت کامپیوتری برگزار می‌شود. البته یک استثنا هم وجود دارد، در کشور استرالیا در شهرهایی همچون آدلاید، ملبورن، سیدنی و بریزبین آیلتس آکادمیک و جنرال به‌صورت کامپیوتری برگزار می‌شود.

بخش‌ها مختلف آزمون آیلتس

آزمون آیلتس همچون سایر رقبای خود بخش‌ها و زیرمجموعه‌های متفاوتی دارد. این آزمون از چهار بخش تشکیل شده است که به‌صورت جداگانه، ولی در یک آزمون واحد برگزار می‌شوند. برای دریافت مدرک آیلتس قابل‌پذیرش باید در تمامی این بخش‌ها نمره قابل‌قبول دریافت کنید. این بخش‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • آزمون شنیداری (‏Listening‏)‏
  • خواندن (‏Reading‏)‏
  • نوشتاری (‏writing‏)‏
  • گفتاری (‏Speaking‏)‏
آزمون آیلتس
بخش‌ها مختلف آزمون آیلتس

شنیداری (Listening)

در آزمون شنیداری آیلتس پس از پخش یک فایل صوتی داوطلبان باید به سؤال‌های برگه آزمون پاسخ دهند. با پایان گرفتن نوار ده دقیقه فرصت داده می‌شود تا جواب‌ها را از دفترچه سؤالات به پاسخ‌نامه منتقل کنند. ‏زمان آزمون شنیداری آیلتس ۳۰ دقیقه است. در طول آزمون دفترچه‌ای حاوی چهل سؤال در ۴ بخش در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد. نوار امتحان شنیداری فقط یکبار پخش می‌شود و داوطلبان قبل از پخش نوار فرصت دارند تا سؤال‌ها را مرور کنند.

دو بخش اول آزمون شنیداری آیلتس شامل موضوعاتی اجتماعی است و مکالمه بین دو یا چند نفر است و دو بخش دوم شامل موضوعاتی دانشگاهی است. یک مکالمه حداکثر چهارنفره و یک کنفرانس، تشکیل‌دهنده این بخش‌ها هستند. همچنین پس از پایان یافتن هر بخش، فرصت بازبینی جواب‌های داده می‌شود.

خواندن (Reading)

بخش بعدی آزمون آیلتس، خواندن است. آزمون خواندن برای آزمون‌های عمومی و آکادمیک با هم تفاوت‌های جزئی دارد. در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

امتحان خواندن آموزش عمومی

زمان آزمون خواندن در آزمون عمومی برای 40 سوال ۶۰ دقیقه است. دفترچه‌ای شامل ۲۰۰۰ تا ۲۷۰۰ کلمه به داوطلب داده می‌شود.

نکته مهم آن است که بر خلاف امتحان شنیداری، زمان اضافه‌ای جهت انتقال جواب‌ها از دفترچه سؤالات به پاسخ‌نامه به شما داده نمی‌شود. متون بکار رفته در دفترچه سؤالات از مجلات، جزوات، کتاب‌ها و روزنامه‌ها انتخاب شده‌اند و مخاطب آن‌ها خواننده غیر متخصص است.

آزمون خواندن آیلتس سه بخش اصلی دارد. بخش اول در مورد امور روزمره اجتماعی است. قسمت دوم را جزوات آموزشی و احتیاجات رفاهی تشکیل می‌دهد. بخش سوم شامل یک متن بلند با موضوعی عمومی است که داوطلبان باید بر اساس متن داده شده در دفترچه به سؤالات آن پاسخ دهند.

امتحان خواندن دانشگاهی

همچون بخش قبل زمان آزمون آیلتس خواندن دانشگاهی یا آکادمیک نیز ۶۰ دقیقه برای ۴۰ سؤال است. دفترچه حاوی ۳ متن است که جمعاً ۲۰۰۰ تا ۲۷۰۰ کلمه دارند. یکی از تفاوت‌های آن در متون بکار رفته در دفترچه سؤالات است که عموماً از متونی تشکیل شده است و جنبه علمی دارند. همچنین حداقل یکی از سه متن فوق، استدلالی است. درصورتی‌که متن حاوی لغات تخصصی و فنی باشد، واژه‌نامه‌ای کوتاه نیز همراه آن در اختیار داوطلبان قرار خواهد گرفت.

نوشتاری (writing)

همچون آزمون قبل بخش نوشتاری آزمون آیلتس نیز به دو بخش آزمون نوشتاری عمومی و آزمون نوشتاری دانشگاهی تقسیم می‌شود که تفاوت‌های اندکی با هم دارند که در ادامه این مطلب به برسی هر دوی این آزمون‌ها خواهیم پرداخت.

امتحان نوشتاری آموزش عمومی

زمان در نظر گرفته شده برای آزمون خواندن آیلتس برابر ۶۰ دقیقه است. در طول آن داوطلب برای دو موضوع باید انشا بنویسد. در موضوع اول باید نامه‌ای به شخصی فرضی نوشته شود و در آن مسئله یا مشکلی را توضیح داد. نامه باید حداقل ۱۵۰ کلمه داشته باشد. اگر کمتر از ۱۵۰ کلمه داشته باشد، از آن نمره کم خواهد شد. بهتر است ۲۰ دقیقه از وقت به موضوع اول اختصاص داده شود. برای نوشتن نامه می‌توان یکی از چهار نوع نامه زیر را انتخاب کرده و یک نامه فرضی نوشته شود:

  • Complaint / Request of information letter شکایت‌نامه / نامه درخواست اطلاعات
  • Job application letter نامه درخواست کار
  • Personal letter نامه شخصی
  • Formal business letter نامه رسمی اداری

موضوع دوم آزمون آیلتس نوشتاری عمومی تفاوت‌های جزئی با موضوع قبل دارد. در موضوع دوم باید نظر موافق یا مخالف داوطلب نسبت به یک مسئله بیان شود. این متن باید حداقل ۲۵۰ کلمه داشته باشد. اگر متن کمتر از 250 کلمه باشد، از آن نمره کم خواهد شد. بهتر است ۴۰ دقیقه از وقت به موضوع دوم اختصاص داده شود.

امتحان نوشتاری دانشگاهی

آزمون نوشتاری آکادمیک یا دانشگاهی تفاوت عمده‌ای با آزمون قبلی ندارد. زمان این آزمون نیز ۶۰ دقیقه است و برای دو موضوع باید انشا نوشته شود. تفاوت اصلی آزمون رد موضوع متنی است که داده می‌شود. در موضوع اول باید در مورد جدول یا نمودار علمی که ارائه شده توضیح داد. انشا باید حداقل ۱۵۰ کلمه داشته باشد. اگر کمتر از ۱۵۰ کلمه داشته باشد، از آن نمره کم خواهد شد. مجدداً بهتر است ۲۰ دقیقه از وقت آزمون به موضوع اول اختصاص داده شود.

اما موضوع دوم همچون آزمون قبلی بوده و تغییری در آن داده نشده است. در موضوع دوم باید نظر موافق یا مخالف داوطلب نسبت به یک مسئله بیان شود و باید حداقل ۲۵۰ کلمه در مورد آن نوشته شود. همچنین اگر متن کمتر از ۲۵۰ کلمه داشته باشد، از آن نمره کم خواهد شد. در آخر بهتر است ۴۰ دقیقه از وقت به موضوع دوم اختصاص داده شود.

گفتاری (Speaking)

امتحان گفتاری، یک امتحان به‌صورت مکالمه‌ای رودررو است و شامل سه بخش است. جمع زمان آزمون ۱۱ تا ۱۴ دقیقه است که بخش اول ۴ تا ۵ دقیقه به طول می‌انجامد و متقاضی باید به سؤالات عمومی و شخصی در مورد محل زندگی، شغل، وضعیت خانوادگی و علایق خود جواب دهد. در بخش دوم باید به مدت ۲ دقیقه در مورد موضوعی توسط داوطلب صحبت شود. قبل از آن یک دقیقه به فرد فرصت داده می‌شود تا در مورد موضوع فکر و یادداشت بردارید کند.

پس از پایان ۲ دقیقه، یک یا دو سؤال در مورد موضوع صحبت پرسیده می‌شود. مهم نیست به تمام سؤالات روی کارت پاسخ داده شود یا خیر. اما باید از آن‌ها استفاده کرده و تا دو دقیقه به صحبت ادامه داده شود. در بخش سوم به مدت ۴ تا ۵ دقیقه با مصاحبه‌کننده صحبت خواهد شد. محور گفتگوی موضوعی است که در بخش دوم به آن پرداخته شد. یکی از مهم‌ترین عوامل کسب موفقیت و نمره خوب در امتحان گفتاری آیلتس، نحوه مطالعه برای چنین امتحانی است.

نمره دهی در آزمون آیلتس

نمره دهی در آزمون سیستم مخصوص خود را دارد. این آزمون شامل 4 بخش شنیداری، خواندن، نوشتاری و گفتاری است. هر بخش با امتیاز کسب شده در آزمون نمره از ۰ تا ۹ را شامل می‌شود. نمره نهایی آزمون آیلتس به‌صورت میانگین و در قالب معدل نهایی از نمره‌های چهار بخش گفته شده اندازه‌گیری می‌شود. سپس به‌عنوان سطح نهایی در کارنامه اعلام می‌شود.

بر اساس نوع آزمون، هدف استفاده آن و کشور موردنظر باید امتیازات متفاوتی را دریافت کنید. به طور مثال برخی دانشگاه‌ها حداقل سطح آیلتس 6/5 را مورد پذیرش می‌کنند، به شرطی که در هیچ‌کدام از چهار بخش جانبی آن کمتر از 6 نباشد. همین‌طور جهت مهاجرت به کانادا، باید در هر چهار بخش آزمون آیلتس حداقل نمره ۷ را دریافت کنید.

آزمون آیلتس
نمره دهی در آزمون آیلتس

هزینه آزمون آیلتس

آزمون به‌صورت رایگان انجام نمی‌شود، بلعکس هزینه آزمون آیلتس نسبت به سایر آزمون‌های کشور همچون نظام‌پزشکی، نظام‌مهندسی و حتی کنکور بسیار بالاست. همچنین هزینه‌هایی جهت آماده‌سازی خود برای آزمون و شرکت در دوره‌ها و کلاس‌ها به همراه آزمون‌های شبیه‌سازی وجود دارد که باید پرداخت شود. هزینه آزمون به‌صورت سالانه اعلام می‌شود ولی هزینه‌های کلاس و آزمون آمادگی به‌صورت دقیق قابل‌اندازه‌گیری نیست. بااین‌وجود در ادامه این مقاله سعی در برسی هزینه‌های آزمون آیلتس خواهیم داشت.

هزینه آزمون

همان‌طور که گفتیم هزینه آزمون آیلتس به‌صورت سالانه از طرف سازمان سنجش و آموزش کشور که تنها مسئول برگزاری آزمون در کشور است مشخص می‌شود. اما به طور متوسط قیمت آزمون آیلتس بسته به نوع کشور بین ۲۱۰ دلار تا ۲۵۰ دلار متغیر است. نوبتی هم باشد نوبت قیمت آیلتس در ایران است، در زمان تألیف این مطلب، یعنی در سال 1401 قیمت آزمون آیلتس ۶۱,۵۱۰,۴۰۰ ریال است.

هزینه یادگیری

هزینه یادگیری و کلاس‌های آیلتس به شرایط مختلف متفاوت است. این موضوع بستگی به تعداد جلسات، برگزارکننده، پشتیبانی دوره، مدرسین و اساتید و آنلاین یا آفلاین بودن کلاس‌ها دارد. باتوجه‌به تمامی مواردی که در ذکر شد هزینه کلاس آزمون آیلتس به‌صورت متغیر بین 15,000,000 ریال الی 60,000,000 ريال متغیر است.

همچنین هزینه هر جلسه خصوصی کلاس آموزش آزمون آیلتس بین 2,500,000 ريال الی 3,500,000 ریال قیمت‌گذاری می‌شود. اما اگر بخواهیم یک جمع‌بندی کلی داشته باشیم به‌صورت میانگین می‌توان قیمت یک دوره عادی با استاندارد کافی را بیشتر از 30,000,000 ريال در نظر گرفت.

مدارک لازم برای آزمون

اگر قصد شرکت در آزمون آیلتس را داشته باشید باید قبل از ثبت‌نام مدارک خود را آماده کنید. مدارک متنوعی برای آزمون لازم است، همچون شناسنامه، کارت ملی، عکس و … که روتین کارهای اداری و شرکت در آزمون‌های سراسری در کشور هستند. اما پاسپورت یکی از اصلی‌ترین مدارکی است که باید در هنگام ثبت‌نام در آزمون در اختیار داشته باشید.

نکاتی که در مورد پاسپورت مهم است این است که در مرحله اول باید مطمئن شوید که در زمان ثبت‌نام پاسورت شما حداقل 6 ماه اعتبار داشته باشد. شماره پاسپورت در کارنامه شما ثبت خواهد شد و اگر بعد از آزمون نیاز به تعویض پاسپورت داشته باشید باید مبلغ زیادی برای صدور مجدد مدرک جدید با شماره پاسپورت جدید خود پرداخت کنید. اما اگر پاسپورت نداشته باشید همچنان می‌توانید در این آزمون بدن پاسپورت آکادمیک یا دانشگاهی شرکت کنید، این کار با ارائه یکی از مدارک گواهی اشتغال به تحصیل، گواهی فراغت از تحصیل یا نامهٔ سازمان نظام‌وظیفه یا پلیس + 10 را در اختیار داشته باشید.

نکته مهم: توجه داشته باشید که شرکت در آزمون آیلتس بدون پاسپورت تنها برای آزمون آکادمی یا دانشگاهی ممکن است و برای آن باید یکی از موارد زیر را همراه داشته باشی.

  • گواهی اشتغال به تحصیل
  • گواهی فراغت از تحصیل
  • نامه سازمان نظام‌وظیفه یا پلیس + 10 ‌
آزمون آیلتس
مدارک لازم برای آزمون آیلتس

جمع‌بندی

چه قصد مهاجرت کاری به یک کشور انگلیسی زیان را داشته باشید و یا بخواهید برای ادامه تحصیل به یکی از این کشورها اقدام کنید، داشتن مدرک آیلتس می‌تواند یکی از گزینه‌هایی باشد که به آن نیاز پیدا خواهید کرد. اما آزمون‌های آیلتس همان قدر که پرهزینه هستند، نکات ریز و درشتی نیز دارند. از انواع مدارک و آزمون‌های آکادمیک، عمومی، کامپیوتری و UKIV گرفته تا پیش‌نیازهایی که پیش از ثبت‌نام در آزمون باید داشته باشید، همه نکاتی هستند که در این مقاله و برای راحت کردن کار شما به آن‌ها اشاره شد.

اگر شما هم به هرکدام از دلایلی که گفتیم نیازمند یک مدرک از نوع آزمون آیلتس هستید شاید بد نباشد برگردید و نکات مهمی که در این مقاله از مجله خوبو به آن اشاره کردیم را مجدد مطالعه کنید و نکات مهم آن را به‌خاطر بسپارید. امیدواریم این مقاله توانسته باشد به نیازها و سؤالاتی که در مورد این آزمون در ذهن  داشتید را پاسخ داده باشیم.

سوالت متداول

1- برای آزمون آیلتس چه مدارکی مورد نیاز است؟

گواهی اشتغال به تحصیل
گواهی فراغت از تحصیل
نامه سازمان نظام‌وظیفه یا پلیس + 10 ‌

2- هزینه آزمون آیلتس چقدر است؟

هزینه آزمون آیلتس به‌صورت سالانه از طرف سازمان سنجش و آموزش کشور که تنها مسئول برگزاری آزمون آیلتس در کشور است مشخص می‌شود. اما به طور متوسط قیمت آزمون آیلتس بسته به نوع کشور از ۲۱۰ دلار تا ۲۵۰ دلار متغیر است.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *