0

مقایسه پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4

پلی استیشن 5

پلی استیشن 5 جدیدترین محصول شرکت سونی است که توسط این شرکت در سال 2020 عرضه شد. به نظر شما این محصول بهتر است یا پلی‎استیشن 4؟

به گزارش خوبو، در این مطلب قصد داریم تا دو کنسول بازی شرکت سونی را از نظر فنی و دیگر مشخصات با یکدیگر مقایسه کنیم.

مقایسه سخت افزاری پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4

پلی ‎استیشن 5 از هر لحاظ بهتر از PS4 Pro است. آن چه که در نگاه اول موجب برتری این کنسول می‌شود، اندازه هارد دیسک کوچکتر آن است که با حافظه 825 گیگابایتی ارائه می‌شود.

وجود SSD در PS5 یکی از عوامل برجسته آن است که با افزایش سرعت بارگذاری و ارتقاء عملکرد کلی، باعث تقویت دستگاه شده و تجربه بهتری را برای کاربران به ارمغان می‌آورد. همچنین حافظه 825 گیگابایتی آن، به قدری کافی است که هیچ مانعی برای کاربران ایجاد نمی‌ کند، حتی اگر 175 گیگابایت فضای ذخیره سازی کمتری نسبت به PS4 Pro داشته باشند.

علاوه بر این شما می‌ توانید پیشرفت های پلی استیشن 5 را نسبت به PS4 Pro ببینید. از قدرت پردازش گرافیکی 10.3 ترافلاپس گرفته تا حافظه 16 گیگابایتی رم GDDR6 و قابلیت پذیرش دیسک های Ultra HD Blu-ray. تنها نکته منفی که در مورد مشخصات این دستگاه وجود دارد، وزن و اندازه کلی آن است. PS5 با وزنی حدود 9.9 پوند به بازار عرضه می‌شود – تقریباً 3 پوند سنگینتر از PS4 Pro – و با اندازه‌ای به ابعاد 15.4 در 10.24 در 4.09 اینچ، به هیولایی در میان کنسول ها تبدیل شده است. اگر از این نکته به خاطر قابلیت های دیگر این کنسول فاکتور بگیرید، داشتن یک دستگاه سنگین تر، موضوع چندان ناخوشایندی نیست.

در تصویر زیر مشخصات فنی دو کنسول را مشاهده می کنید:

پلی‌استیشن 5

مقایسه گرافیکی

در خلال سخنرانی های Mark Cerny، طراح کنسول پلی‎استیشن 5 با عنوان «راهی به سوی PS5»، برای اولین بار شاهد مشخصات PS5 بودیم. درست مانند PS4 Pro، کنسول PS5 نیز از تراشه AMD Radeon سفارشی استفاده خواهد کرد، اما همانطور که انتظار دارید، کنسول جدید، قوی تر از قبل خواهد بود.

PS5 تعداد CUها (واحد محاسبه) را بیش از دو برابر PS4 Pro کرده، اما اصلی ترین چیزی که باعث ایجاد تفاوت میان این دو کنسول می‌شود، ترافلاپس های آن است. ترافلاپس / TFLOPs اصطلاحی است که شاید اخیراً در مورد سیستم‌های جدید، زیاد شنیده‌ باشید. این واژه به تازگی در میان مردم عمومیت پیدا کرده و بسیار مهم است. در واقع ترافلاپس اندازه گیری مستقیم عملکرد رایانه (در اینجا کنسول) است. این اصطلاح به توانایی سیستم در محاسبه یک تریلیون عملیات ممیز شناور بر ثانیه گفته می‌شود. PS4 Pro دارای 4.2 ترافلاپس است، به این معنی که می‌تواند محاسبه 4.2 تریلیون عملیات ممیز شناور را در هر ثانیه کنترل کند. از طرفی دیگر، PS5 را داریم که این مقدار را دوبرابر کرده و آن را به 10.3 ترافلاپس رسانده است.

فرکانس کاری 2.23 گیگاهرتزی PS5 نیز دو برابر PS4 Pro است که با فرکانسی حدود 911 مگاهرتز ارائه می‌ شود. این مقدار، مربوط به نرخی است که سیستم می‌تواند عملیات داخلی را انجام دهد و با یک چرخه بر ثانیه  اندازه گیری می‌شود. سرعت کلاک در PS5، بر اساس بازی و مقدار مورد نیاز GPU تغییر خواهد کرد.

حافظه رم و ذخیره سازی

حافظه‌ رم یکی دیگر از سخت‌افزارهای مهم در یک کنسول است. رم حافظه‌ای برای ذخیره داده‌ها و اطلاعات موقت است که به سرعت خوانده، نوشته و پردازش می‌شود. پلی‌استیشن 5 از 16 گیگابایت رم با پهنای باند GDDR6 استفاده می‌کند. هرچه رم بالاتر باشد، سرعت خواندن داده‌های بازی شما بالاتر می‌رود، به‌همین خاطر اطلاعات بازی در حال اجرا، سریع‌تر پردازش خواهد شد. با هربار خاموش کردن کنسول، داده‌های موقت از حافطه‌ی رم پاک خواهد شد.

پلی‎استیشن 5

پلی استیشن 5 برخلاف پلی استیشن 4 که از درایو حافظه‌ی HDD استفاده می‌کرد، از درایو پرسرعت SSD بهره خواهد برد. درایوهای SSD اجازه می‌دهند، اطلاعات سریع‌تر خوانده شوند، SSD هیچ قسمت متحرکی ندارد و داده‌های موجود را، روی تراشه‌های فلش خود ذخیره می‌کند. اما HDD ها از قطعات مکانیکی متحرک برای خواندن و نوشتن اطلاعات، استفاده می‌کنند. SSD ها سرعت زیادی دارند و می‌توانند، مشکلاتی مثل صفحه‌های لودینگ در بازی‌ها و… را به‌طور چشمگیری کاهش دهند.

وضوح تصویر پلی استیشن 5 در مقابل پلی استیشن 4

پلی‌استیشن 5 از خروجی 4K در 120 هرتز و همچنین 8K پشتیبانی خواهد کرد. البته تا چند سال دیگر نباید انتظار داشته باشید که 8K مورد استفاده قرار بگیرد، چرا که همچنان در خانه مشتریان از نمایشگرهای 4K استفاده می‌شود. با اینکه PS4 Pro نیز خروجی 4K دارد، اما نمی‌تواند از این رزولوشن در تمام بازی ها پشتیبانی کند و همچنین دارای نرخ Refresh یا تازه سازی متغیر نمی‌باشد.

پلی‎استیشن 5

PS5 از نمایشگرهای 120 هرتزی پشتیبانی می‌کند. این مسئله برای حذف مشکل دو تکه شدن تصویر و کنترل فریم ریت بالاتر بسیار مناسب است. امیدواریم که این فریم ریت بر روی 60fps استاندارد باقی بماند، اما بازی هایی مانند Dirt 5 ظاهراً تا 120 فریم بر ثانیه در PS5 پشتیبانی می‌کنند. برای لذت بردن از این نرخ فریم ها، به نمایشگر پیشرفته تری نیاز دارید، که در این کنسول از نمایشگرهای 120 هرتزی پشتیبانی می‌شود.

همچنین قابل ذکر است که پورت HDMI 2.1 این سیستم، هنوز استاندارد نیست، اما اقدامی عالی در جهت اثبات آینده این کنسول می‌باشد. این پورت، با آنچه که در بالا ذکر شد نیز‌ مطابقت دارد: جلوگیری از دو تکه شدن صفحه و نرخ تازه سازی متغیر. با ادامه چرخه حیات PS5، احتمالاً شاهد فراگیر شدن پورت های HDMI 2.1 در کنار نمایشگر های 8K خواهیم بود.

مقایسه سیستم صوتی پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4

بر روی پردازنده اصلی پلی‌استیشن 5 یک چیپ‌ست‌ مخصوص صدا وجود دارد که در PS3 نیز حضور داشت. کار این قطعه ایجاد جایگذاری صدا در جای درست و دقیق خود است. این سیستم که با نام «ترو آدیو» (True Audio) شناخته می‌شود در واقع می‌تواند با تکنولوژی Ray Tracing همراه شود و صدای فوق العاده‌ای تولید کند. این سیستم صدا در واقع استاندارد «دالبی اتموس» (Dolby Atmos) را برای کنسول جدید سونی به ارمغان می‌آورد.

در این سیستم صدای هر شی به صورت مجزا و اختصاصی برای آن در نظر گرفته می‌شود و در واقع گام بعدی در سیستم‌های مبتنی بر استاندارد «دالبی سوراند» (Dolby Surround) می‌باشد. حتی اسپیکرهای نصب شده بر روی سقف نیز به دیگر اسپیکرها سیستم سوراند اضافه شده و هدفون‌ها نیز امکان استفاده از این سیستم را خواهند داشت.

مقایسه کنترلر پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4

PS4 و PS4 Pro هر دو از یک کنترلر قابل اعتماد و تکامل یافته سونی به نام DualShock 4 استفاده می‌کنند. Dualshock 4 تقریباً مشابه با کنترلرهای‌ قبلی PlayStation بود که با اعمال کمی تغییرات و اضافه شدن ویژگیهای جدید به بازار ارائه شد. اما اکنون، پلی‌استیشن 5 با کنترلر DualSense خود نشان تجاری Dualshock را به کلی کنار گذاشته است. با اینکه هنوز هم از همان طرح اولیه دکمه ها برخوردار است، اما شامل ویژگی های جدیدی می‌شود که موجب تغییر روش بازی‌ها خواهد شد.

یکی از نکات قابل توجه آن، تریگرهای قابل تطبیق هستند که بسته به میزان کششی که بر روی آنها اعمال می‌کنید، درجات مختلفی از مقاومت را ایجاد می‌کنند. این امر باعث می‌شود که بیش از پیش غرق در بازی شده و چیزی را تجربه کنیم که پیش از این هرگز تجربه نکرده‌ایم.

به علاوه، این کنترلر شامل بازخورد لمسی / Haptic Feedback می‌شود که جایگزین ویژگی قدیمی لرزش / Rumble در DualShock 4 است. دکمه جدیدی با نام Create به این کنترلر اضافه شده که هدف آن جایگزینی با دکمه Share در DualShock 4 می‌باشد. هنوز در مورد تفاوت این دکمه با دکمه Share اطلاعاتی در دست نداریم، اما همانطور که از نام آن پیداست، این دکمه باید آزادی عمل بیشتری به بازیکنان بدهد، از جمله ضبط کردن، ویرایش، و به اشتراک گذاری کلیپ‌های گیم پلی خود.

بارزترین تغییری که ایجاد شده، در ظاهر فیزیکی DualSense است. رنگ مشکی، تنها رنگ ثابتی بود که در سه نسل گذشته کنترلرهای PlayStation دیده می‌شد. در عوض، DualSense از ترکیب سیاه و سفید استفاده کرده و احتمالاً با رنگهای بیشتری روبرو خواهد شد، درست مانند کنترلرهای DualShock قبل از آن.

قیاس بازی های پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4

در جریان رویداد اخیر PS5 Future of Gaming سونی، تعداد زیادی اعلامیه در مورد بازی‌های جدید دریافت کردیم که نشان می‌داد باید منتظر حضور چه بازی‌هایی در کتابخانه PS5 باشیم. این لیست بسیار متنوع بود، از عناوین خانوادگی مانند Sackboy: A Big Adventure گرفته تا تجربیات اصلی تر مانند Horizon: Forbidden West.

بازی های PS4

در مورد بازی‌ها بحث‌های زیادی وجود دارد، به خصوص زمانی که پلی استیشن 5 با PS4 Pro مقایسه می گردد. واضح است که Library / کتابخانه PS4 در طول 7 سال چرخه حیات خود غنی از هزاران بازی باشد. بازی‌هایی مانند God of War، Marvel’s Spider-Man، Horizon Zero Dawn، Bloodborne، Persona 5 Royal و تعدادی از محصولات بی نظیر استودیوهای شخص ثالث مانند بازی‌های Resident Evil 2 و Red Dead Redemption 2 واقعاً ارزش بررسی را دارند. به طور خلاصه، اگر PS4 دارید، چه مدل پایه آن، چه مدل اسلیم یا Pro، تعداد زیادی بازی خارق العاده خواهید داشت که می‌توانید از کنسول خود لذت ببرید.

بازی های PS5

به نظر می‌رسد که PS5 با ارزشیابی لیست بازی‌های تأیید شده، تصمیم گرفته که میراث بازی‌های درجه یک را ادامه دهد. ما مشتاقانه منتظر انتشار Demon’s Souls Remake، Spider-Man: Miles Morales، Ratchet and Clank: Rift Apart، Resident Evil Village و بازی‌های دیگر هستیم. البته تعداد زیادی از بازی‌ها وجود دارند که هنوز اطلاعی از آنها نداریم. از آنجایی که می‌توانید تقریباً تمام بازی‌های PS4 را بر روی PS5 نیز اجرا نمایید، دلیلی ندارد که برای یک تکنولوژی قدیمی ۴۰۰ دلار هزینه کنید.

نکته منفی که وجود دارد، گران قیمت بودن بازی‌هاست. اخیراً ناشر 2K اعلام کرده که هزینه NBA 2K21 در PS5 و Xbox Series X برابر با 69.99 دلار است. این یعنی 10 دلار گرانتر از بازی‌های AAA نسل فعلی. Demon’s Souls و Destruction All-Stars هردو 69.99 دلار قیمت دارند. معلوم نیست که این مبلغ بر روی تمام بازی‌ها اعمال می‌شود یا خیر، اما بسیاری گمان می‌کنند که قیمت 70 دلاری بازی‌ها، هنجار جدید کنسول های نسل بعدی خواهد بود.

سخن پایانی

حرف پایانی مقایسه فنی کنسول‌های PS4 و PS5 اینکه معرفی کنسول جدید سونی قطعا یک اتفاق مهم در صنعت بازی به حساب می‌آید چرا که این کنسول در کنار دستگاه‌هایی که دو رقیب دیرینه «سونی» یعنی «مایکروسافت» (Microsoft) و «نینتندو» (Nintendo) معرفی خواهند کرد، حداقل آینده 5 ساله صنعت گیم در بخش کنسول را مشخص خواهند کرد. بماند که با ظهور رقبای جدید مانند «گوگل استادیا» (Google Stadia) و «پلتفرم‌های» (Platform) جدید مانند سیستم بازی ابری (Cloud Gaming)، عرصه رقابت در صنعت بازی روز به روز تنگ‌تر و تنگ‌تر خواهد شد.

رقابتی که قطعا به نفع مشتری یعنی گیمرها است. حالا که صنعت گیم با دارا بودن گردش مالی سالانه چند برابری نسبت به نزدیکترین رقیب، یعنی سینما پیشتاز صنعت سرگرمی دنیا در سودآوری مالی است، باید به نظاره نشست و دید که کدام شرکت با اتخاذ کدام راهکار پیروز این رقابت سخت خواهد بود.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *