سرطان سینه، یکی از شایعترین سرطانها در سرتاسر جهان است که میتواند هم در مردان و هم در زنان رخ دهد، اما در زنان شایعتر است. به طوری که از هر 14 زن، یک نفر به سرطان سینه مبتلا میشود. با تشخیص به موقع این بیماری، میتوان از پیشرفت سرطان سینه جلوگیری کرد. عوامل مختلفی در بروز سرطان سینه نقش دارد، از جمله سبک زندگی، ژنتیک، تعذیه، استرس و سایر موارد که سلامت سینه را تحت تاثیر قرار میدهد.
در جوامع مدرن امروزی، رشد سرطان بیشتر از هر دوره دیگری در حال افزایش است. به این دلیل که افراد، از تحرک کافی برخوردار نیستند. همچنین به دلیل تمایل افراد به تهیه غذاهایی که سریع آماده میشوند، وقت کافی برای تهیه غذاهای سالم اختصاص نمیدهند. چنانچه سابقه خانوادگی سرطان پستان وجود داشته باشد، بیش از هر فرد دیگری که تحت تاثیر ژنتیک قرار ندارد، افراد باید مراقب عادات غذایی و سبک زندگی خود باشند. در این مقاله، شما را با راهکارهایی که به پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه میتوان انجام داد، آشنا میکنم.
سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه، زمانی رخ میدهد که تغییراتی به نام جهش در ژنهایی که رشد سلولی را تنظیم میکنند، ایجاد شود. جهشها به سلولها اجازه تقسیم و تکثیر به روشی کنترلنشده را میدهند. زمانی که سلولهای پستان جهش پیدا میکنند (تغییر میکنند) و خارج از کنترل رشد میکنند، تودهای از به نام تومور ایجاد میکنند. سرطان پستان، معمولاً در سلولهای سینه و در نواحی خاصی همچون لوبولها یا مجاری پستان تشکیل میشود.
لوبولها، غدههایی هستند که وظیفه تولید شیر را بر عهده دارند و مجاری پستان، مسیرهایی هستند که شیر را از غدد به نوک پستان میآورند. سرطان همچنین میتواند در بافت چربی یا بافت همبند فیبری سینه رخ دهد. در صورتی که سلولهای سرطانی به موقع کنترل نشوند، اغلب به سایر بافتهای سالم پستان حمله میکنند و حتی میتوانند به غدد لنفاوی زیر بغل نیز بروند.
هنگامی که سرطان وارد غدد لنفاوی میشود، به مسیری برای حرکت به سایر قسمتهای بدن دسترسی پیدا میکند. به همین دلیل است که میتواند به سایر نقاط بدن نیز پیشروی کند و تومورهای جدید را تشکیل دهد. حمایت قابلتوجه و آگاهی از سرطان سینه، به تشخیص و درمان به موقع سرطان سینه کمک میکند. در نتیجهی تشخیص زودهنگام، تعداد مرگومیرهای مرتبط با این بیماری نیز به طور قابلتوجهی کاهش مییابد.
انواع سرطان سینه
انواع مختلفی از سرطان پستان وجود دارد که به دو دسته اصلی تقسیم میشوند: تهاجمی و غیر تهاجمی. سرطان سینه غیر تهاجمی به عنوان سرطان سینهی درجا نیز شناخته میشود که از بافت اصلی منتشر نشده است. این در حالی است که سرطان سینه تهاجمی، از مجاری یا غدد پستان به سایر قسمتهای پستان گسترش مییابد. این دو دسته، برای توصیف رایجترین انواع سرطان پستان استفاده میشوند.
سرطان سینه غیر تهاجمی
کارسینوم لوبولار درجا (LCIS)
کارسینوم لوبولار درجا (LCIS)، سرطانی است که در غدد تولیدکننده شیر پستان رشد میکند. در این نوع سرطان، سلولهای سرطانی به بافتهای اطراف حمله نکردهاند.
کارسینوم داکتال درجا (DCIS)
کارسینوم داکتال درجا (DCIS)، یک بیماری غیرتهاجمی است. با DCIS، سلولهای سرطانی به مجاری در سینه محدود میشوند ولی به بافتهای اطراف سینه حمله نمیکند.
سرطان سینه تهاجمی
کارسینوم داکتال تهاجمی (IDC)
کارسینوم داکتال تهاجمی (IDC)، شایعترین نوع سرطان پستان است. این نوع سرطان سینه از مجاری شیر شروع میشود و سپس به بافت مجاور سینه سرایت میکند. هنگامی که سرطان پستان به بافت خارج از مجاری شیر گسترش یافت، میتواند شروع به گسترش به سایر اندامها و بافتهای مجاور کند.
کارسینوم لوبولار تهاجمی (ILC)
کارسینوم لوبولار تهاجمی (ILC)، ابتدا در لوبولهای سینه ایجاد میشود، سپس به بافتهای مجاور و بخشهای دیگر بدن حمله میکند و آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
انواع دیگر سرطان سینه
انواع دیگر سرطان پستان که کمتر شایع هستند، عبارتاند از:
سرطان سینه سه گانه-منفی (TNBC)
سرطان پستان سهگانه-منفی، یکی دیگر از انواع بیماری نادر مرتبط با سرطان سینه است که تنها 10 تا 15 درصد از افراد مبتلا به سرطان پستان را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر سرطان سینه تشخیص داده شود، یکی از اولین کارهایی که پزشک انجام میدهد، این است که تعیین میکند آیا سلولهای سرطانی، گیرنده هورمون هستند یا خیر. دانستن اینکه آیا سرطان به هورمونهای خاصی حساس است یا نه، به درمان کمک میکند.
برخی از سلولهای سرطانی، گیرندههایی برای هورمونهای استروژن و پروژسترون و همچنین بیان بیش از حد ژن HER2 دارند. اگر ژنهای HER2 بیش از حد بیان شوند، سلولها مقدار زیادی پروتئین HER2 میسازند. اگر سلولهای سرطانی، گیرندههای هورمونی داشته باشند، هورمونها میتوانند رشد سلولهای سرطانی را تحریک کنند. همه سلولهای سرطان سینه این گیرندهها را ندارند و همه سرطانها ژن HER2 را بیش از حد بیان نمیکنند. اگر سرطان به این هورمونها حساس نباشد و مقدار HER2 افزایش یابد، سرطان سینه سهگانه-منفی (TNBC) نامیده میشود. درمان سرطان سینه سهگانه-منفی دشوار است، زیرا درمان هورمونی برای سرطان سینه مؤثر نیست.
سرطان التهابی سینه (IBC)
سرطان التهابی سینه (IBC)، یک نوع سرطان پستان نادر اما تهاجمی است که تنها 1 تا 5 درصد همه موارد سرطان سینه را تشکیل میدهد. در این نوع سرطان، سلولهای سرطانی، گرههای لنفاوی نزدیک سینهها را مسدود میکنند، بنابراین عروق لنفاوی سینه نمیتوانند به درستی تخلیه شوند. IBC به جای ایجاد تومور موجب بروز علائمی مانند تورم، قرمزی و احساس گرمای شدید سینه میشود. در چنین وضعیتی، سینه ممکن است حفرهدار و ضخیم مانند پوست پرتقال به نظر برسد. سرطان التهابی سینه، میتواند بسیار تهاجمی باشد و به سرعت پیشرفت کند. به همین دلیل، مهم است که در صورت مشاهده علائم فوراً با پزشک خود مطرح کنید.
از دیگر انواع سرطان پستان کمتر رایج، میتوان اشاره کرد به:
- بیماری پاژه نوک پستان. این نوع سرطان پستان از مجاری نوک پستان شروع میشود، اما با رشد آن، شروع به تاثیر بر پوست و آرئول نوک سینه میکند.
- تومور فیلودس پستان. این نوع بسیار نادر سرطان سینه در بافت همبند سینه رشد میکند. بیشتر این تومورها خوشخیم هستند، اما برخی سرطانی هستند.
- آنژیوسارکوم. این سرطانی است که روی رگهای خونی یا رگهای لنفاوی سینه رشد میکند.
سرطان سینه با چه علائمی همراه است؟
علائم سرطان سینه از تودهها گرفته تا تورم و تغییرات پوستی میتواند متفاوت باشد. بسیاری از سرطانهای پستان، اصلاً علائم واضحی ندارند. در برخی موارد، یک توده ممکن است آنقدر کوچک باشد که نتوانید آن را احساس کنید، یا در موارد دیگر تغییرات غیرعادی ایجاد کند که خودتان متوجه شوید. سرطان پستان اغلب در ماموگرافی ظاهر میشود که منجر به انجام آزمایشهای بیشتر میشود.
اما گاهیاوقات، اولین علامت سرطان سینه، یک تودهی جدید در سینه است که خود یا پزشکتان میتوانید آن را احساس کنید. تودهای که بدون درد، سفت و دارای لبههای ناهموار است، احتمال بیشتری دارد که یک توده سرطانی باشد. البته در مواردی هم، این تودههای سرطانی میتوانند حساس، نرم و گرد باشند. به هر حال، مهم است که هر چیز غیرعادی توسط پزشک بررسی شود. طبق گفته انجمن سرطانشناسی آمریکا، هر یک از تغییرات غیرعادی در پستان میتواند نشانه سرطان پستان باشد، تغییراتی مانند:
- تحریک یا فرورفتگی پوست
- تورم تمام یا بخشی از سینه
- درد نوک پستان یا چرخش نوک پستان به داخل
- درد سینه
- ترشح از نوک پستان غیر از شیر مادر
- قرمزی، پوسته پوسته شدن یا ضخیم شدن نوک پستان یا پوست سینه
- یک توده در ناحیه زیر بغل
این تغییرات همچنین میتواند نشانهای از بیماریهای کمتر جدی باشد که سرطانی نیستند، مانند عفونت یا کیست. باز هم مهم است که هر گونه تغییر پستان را به سرعت توسط پزشک بررسی کنید. انجام معاینه ماهیانه سینه کمک میکند تا وضعیت سلامت سینههای خود را بررسی کنید که در صورت مشاهده هر گونه تغییرات در سینه، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر بالای 40 سال دارید یا در معرض خطر بالای سرطان پستان هستید، باید سالانه یک ماموگرافی و معاینه فیزیکی توسط پزشک انجام دهید. لازم به ذکر است که سرطان پستان هر چه زودتر تشخیص داده شود، راحتتر درمان میشود.
دلایلی که منجر به بروز سرطان سینه می شود
همه میخواهند بدانند چه کاری میتوانند برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان انجام دهند. برخی از عوامل مرتبط با سرطان پستان مثل زن بودن، سن و ژنتیک، قابل تغییر نیستند. این در حالی است که سایر عوامل مانند اضافهوزن، عدم تحرک، مصرف سیگار و خوردن غذاهای ناسالم را میتوان با جایگزین کردن انتخابهای سالم تغییر داد. به این معنی که با انتخاب سالمترین گزینههای سبک زندگی ممکن، میتوانید خود را توانمند کنید که خطر ابتلا به سرطان پستان را تا حد امکان کاهش دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوامل خطر و راههایی که میتوانید آن را در زندگی خود به حداقل برسانید، در ادامه به هر یک از آنها اشاره میکنم:
زن بودن
زن بودن، بزرگترین عامل خطر برای ابتلا به سرطان سینه است. بزرگترین دلایل تفاوت در میزان سرطان سینه بین مردان و زنان عبارتاند از:
- رشد سینههای زنان 3 تا 4 سال طول میکشد و معمولاً تا 14 سالگی کامل میشود، این در حالی است که تشکیل کامل سینههای مردان غیرمعمول است. سینههای مردان اغلب از بافت چربی تشکیل شده است، بنابراین غدد خاصی نسبت به سینه زنان ندارند.
- پس از تشکیل کامل سینهها، سلولهای سینه تا اولین بارداری کامل زن بسیار نابالغ و فعال هستند. در حالی که سلولهای سینه زنان نابالغ هستند، به استروژن و سایر هورمونها، از جمله مختلکنندههای هورمونی در محیط، بسیار واکنش نشان میدهند.
- سلولهای سینه مردان، غیرفعال است و اکثر مردان دارای سطوح بسیار پایین استروژن هستند.
بنابراین به دلیل تحریک هورمونی سلولهای بسیار حساس پستان در زنان، بهویژه در دوره حساس رشد پستانها، آنها مستعد ابتلا به سرطان پستان میشوند. به همین دلیل است که سرطان سینه در زنان بسیار شایعتر از مردان است.
سابقه خانوادگی
زنان دارای بستگان نزدیک که سرطان سینه آنها تشخیص داده شده است یا قبلاً مبتلا بودهاند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند. اگر یکی از اقوام درجه یک، مانند خواهر و یا مادر مبتلا به سرطان سینه باشد، خطر ابتلا به سرطان پستان در شما دو برابر میشود. اگر دو نفر از بستگان درجه یک به سرطان پستان تشخیص داده شده باشند، خطر ابتلای شما 5 برابر بیشتر از حد متوسط است.
همچنین اگر برادر یا پدر شما به سرطان سینه تشخیص داده شده باشند، خطر ابتلا به سرطان پستان در شما بیشتر است، اگرچه محققان هنوز مطمئن نیستند که احتمال آن چقدر است. در برخی موارد، سابقه خانوادگی سرطان سینه با داشتن یک ژن غیر طبیعی مرتبط با خطر بالای سرطان پستان، مانند ژن BRCA1 یا BRCA2 مرتبط است. در موارد دیگر، یک ژن غیر طبیعی CHEK2 ممکن است در ایجاد سرطان سینه نقش داشته باشد.
سن
مانند بسیاری از بیماریهای دیگر، خطر ابتلا به سرطان پستان با افزایش سن افزایش مییابد. از هر سه نوع سرطان سینه تهاجمی، دو مورد از آن در زنان 55 ساله یا بالاتر دیده میشود. در واقع، روند پیری بزرگترین عامل خطر برای سرطان پستان است. این به این دلیل است که هر چه بیشتر عمر کنیم، فرصت بیشتری برای آسیبهای ژنتیکی (جهش) در بدن وجود دارد. از سوی دیگر با افزایش سن، بدن ما کمتر قادر به ترمیم آسیبهای ژنتیکی است.
اضافه وزن
زنان دارای اضافهوزن و چاق در مقایسه با زنانی که وزن مناسبی دارند، به ویژه پس از یائسگی، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند. اضافهوزن همچنین میتواند خطر بازگشت سرطان سینه (عود) را در زنانی که این بیماری را داشتهاند، افزایش دهد. خطر ابتلای سرطان پستان در افراد دارای اضافهوزن، بیشتر به این دلیل است که سلولهای چربی استروژن میسازند.
سلولهای چربی اضافی به معنای استروژن بیشتر در بدن است و استروژن میتواند باعث ایجاد و رشد سرطان سینه با گیرنده هورمونی مثبت شود. با این حال، ارتباط بین اضافه وزن و سرطان سینه، یک موضوع پیچیده است و عوامل دیگری نیز نقش دارند. به عنوان مثال، جایی از بدن که دچار اضافهوزن شده است هم، میتواند عاملی مهم برای بروز سرطان باشد. چربی اضافی در اطراف شکم ممکن است خطر ابتلا به سرطان را بیشتر از همان مقدار چربی اضافی در اطراف ران یا باسن افزایش دهد.
نوشیدن مشروبات الکلی
تحقیقات نشان میدهد که نوشیدن مشروبات الکلی، خطر ابتلا به سرطان سینه را در زنان افزایش میدهد. به این دلیل که الکل میتواند سطح استروژن و سایر هورمونهای مرتبط با سرطان پستان را افزایش دهد. الکل همچنین ممکن است خطر سرطان پستان را با آسیب رساندن به DNA در سلولها افزایش دهد. در مقایسه با زنانی که اصلا الکل نمینوشند، زنانی که سه بار در هفته نوشیدنی الکی مینوشند، 15 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. نکته اصلی این است که نوشیدن منظم مشروبات الکلی میتواند به سلامت بدن شما آسیب برساند، حتی اگر زیاد الکل مصرف نکنید. همه انواع الکل میتوانند خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهند.
عدم تحرک
تحقیقات علمی، ارتباط بین ورزش منظم در سطح متوسط یا شدید به مدت 4 تا 7 ساعت در هفته و کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه را نشان میدهد. به این دلیل که ورزش، قند خون را مصرف و کنترل میکند، در نتیجه سطح فاکتور رشد انسولین را در خون محدود میکند، هورمونی که میتواند بر نحوه رشد و رفتار سلولهای سینه تأثیر بگذارد. افرادی که به طور منظم ورزش میکنند، در مقایسه با افرادی که ورزش نمیکنند، سالمتر هستند و احتمال حفظ وزن سالمتر و چربی اضافی کمی دارند یا اصلاً ندارند. سلولهای چربی استروژن و سلولهای چربی اضافی استروژن اضافی میسازند. هنگامی که سلولهای سینه در طول زمان در معرض استروژن اضافی قرار میگیرند، خطر ابتلا به سرطان پستان بیشتر میشود.
کمبود ویتامین D
ویتامین D به بدن کمک میکند تا کلسیم را جذب کند که برای سلامت استخوان ضروری است. ویتامین D همچنین به عملکرد صحیح سیستم ایمنی، ماهیچهها و سیستم عصبی کمک میکند. بیشترین میزان ویتامین D، زمانی ساخته میشود که یک فرم غیرفعال از ماده مغذی در پوست شما در معرض نور خورشید فعال شود. مقادیر کمی ویتامین D در شیر غنی شده و سایر غذاها مانند ماهیهای چرب و تخممرغ وجود دارد.
از آنجایی که مردم، بیشتر وقت خود را دور از نور مستقیم خورشید میگذرانند یا زمانی که زیر نور خورشید هستند، از کرم ضدآفتاب استفاده میکنند، از این رو تولید ویتامین D در بدن محدود میشود. تحقیقات نشان میدهد که زنان با سطوح پایین ویتامین D بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند. به این دلیل که ویتامین D ممکن است در کنترل رشد طبیعی سلولهای سینه نقش داشته باشد و بتواند از رشد سلولهای سرطانی سینه جلوگیری کند.
مصرف سیگار
استعمال دخانیات باعث بروز تعدادی از بیماریها میشود و با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان در زنان جوانتر و قبل از یائسگی مرتبط است. تحقیقات همچنین نشان داده است که بین قرار گرفتن در معرض دود سیگار و خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان یائسه، ارتباطی وجود دارد. سیگار همچنین میتواند عوارض ناشی از درمان سرطان پستان را افزایش دهد، از جمله:
- آسیب به ریهها در اثر پرتودرمانی
- مشکل در بهبودی پس از جراحی و بازسازی سینه
- خطر بیشتر لخته شدن خون هنگام مصرف داروهای درمانی هورمونها
سرطان سینه چگونه درمان می شود؟
چندین گزینه برای درمان سرطان سینه وجود دارد، از جمله جراحی، شیمیدرمانی، پرتودرمانی، هورموندرمانی، ایمونوتراپی و درمان دارویی. اینکه کدام یک از این درمانها برای بیمار مناسب است، به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله محل و اندازه تومور، نتایج آزمایشهای آزمایشگاهی و اینکه آیا سرطان به سایر قسمتهای بدن سرایت کرده است یا خیر. پزشک برنامه درمانی بیمار را با توجه به نیازهای منحصربهفرد او تنظیم میکند.
چطور می توان از ابتلا به سرطان سینه جلوگیری کرد؟
تقریباً همه افراد مبتلا با این بیماری آشنایی دارند. اما این روزها خبرهای خوبی در مورد سرطان سینه وجود دارد. درمانها بهتر میشوند و ما بیش از هر زمان دیگری در مورد راههای پیشگیری از این بیماری میدانیم. راهکارهایی که در ادامه پیشنهاد میشوند، میتوانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان کمک کنند:
از هورمون درمانی یائسگی بپرهیزید
هورمون درمانی یائسگی نباید طولانیمدت برای پیشگیری از بیماریهای مزمن انجام شود. مطالعات نشان میدهد که این داروها تأثیر متفاوتی بر سلامتی دارند و خطر ابتلا به برخی بیماریها را افزایش میدهند، در حالی که خطر برخی دیگر را کاهش میدهد. هر دو هورمون استروژن و پروژسترون، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند. اگر زنان هورمون درمانی یائسگی را میخواهند انجام دهند، باید در کوتاهترین زمان ممکن انجام شود. پزشک شما، بهترین فردی است که میتوانید با او در مورد خطرات و مزایای هورمون درمانی یائسگی صحبت کنید.
به انداره کافی تحرک داشته باشید
زنانی که حداقل 30 دقیقه در روز فعالیت بدنی دارند، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. ورزش منظم همچنین یکی از بهترین راهها برای کمک به کنترل وزن است.
از سابقه بیماری خانوادگی خود آگاه باشید
زنان با سابقه خانوادگی سرطان میتوانند اقدامات ویژهای برای محافظت از خود انجام دهند، بنابراین برای زنان مهم است که سابقه بیماری خانوادگی خود را بدانند. اگر مادر یا خواهر شما به سرطان سینه یا تخمدان مبتلا شدهاند (مخصوصاً در سنین پایین)، ممکن است شما نیز در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان پستان باشید. اعضای خانواده از جمله مردان که به سرطان سینه، تخمدان یا پروستات مبتلا شدهاند نیز خطر ابتلا به سرطان را در دیگر اعضای خانواده افزایش میدهند. یک پزشک یا مشاور ژنتیک میتواند به شما در درک سابقه بیماری خانوادگی در مورد سرطان کمک کند.
سیگار را ترک کنید
علاوه بر سایر خطراتی که سیگار برای سلامتی دارد، سیگار باعث بروز حداقل 15 سرطان مختلف در بدن از جمله سرطان پستان میشود. اگر سیگار میکشید، سعی کنید در اسرع وقت آن را ترک کنید.
از مصرف قرص های ضدبارداری خودداری کنید
از مصرف قرصهای ضد بارداری به خصوص بعد از 35 سالگی، خودداری کنید. قرصهای ضد بارداری هم خطرات و هم فواید خود را دارند. هر چه یک زن جوانتر باشد، خطرات آن کمتر است. زنانی از قرصهای ضد بارداری استفاده میکنند، خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها کمی افزایش مییابد. اما این خطر پس از قطع قرص به سرعت از بین میرود. خطر سکته مغزی و حمله قلبی نیز در حین مصرف قرص افزایش مییابد، به خصوص زنانی که سیگار میکشند. با این حال، استفاده طولانیمدت این نوع قرصها همچنین میتواند فوایدی داشته باشد، مانند کاهش خطر سرطان تخمدان، سرطان روده بزرگ و سرطان رحم. در صورتی که نگران سرطان پستان هستید، اجتناب از مصرف قرصهای ضد بارداری، یکی از گزینههای کاهش خطر ابتلا به این بیماری است.
ماموگرافی را فراموش نکنید
غربالگری سرطان پستان با ماموگرافی، جان انسانها را نجات میدهد. این به پیشگیری از سرطان کمک نمیکند، اما میتواند به تشخیص زودهنگام سرطان کمک کند. اکثر زنان باید از سن 40 سالگی، سالانه ماموگرافی انجام دهند. زنانی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند، ممکن است نیاز داشته باشند که ماموگرافی را زودتر شروع کنند. بنابراین، بهتر است تا سن 30 سالگی در مورد عوامل خطر سرطان پستان و اینکه آیا از غربالگری زودتر سود میبرید، با پزشک صحبت کنید. همچنین توصیه میشود که گاهی سینههای خود را بررسی کنید تا در صورت مشاهده هرگونه تغییر در ظاهر یا احساس سینه خود، فوراً به پزشک اطلاع دهید.
بایدها و نبایدهای رژیم غذایی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه
در اینجا تعدادی از مواد غذایی مؤثر برای کمک به کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان و همچنین برخی از غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید، آورده شده است:
غذاهایی که خطر سرطان سینه را کاهش می دهند
همانطور که اشاره شد، عوامل زیادی با ایجاد سرطان سینه مرتبط هستند. در حالی که بهبود رژیم غذایی میتواند سلامت کلی شما را بهبود بخشد و به طور کلی خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد، همچنان به غربالگریهای منظم سرطان سینه مانند ماموگرافی و بررسیهای دستی نیاز دارید. با این حال، تحقیقات نشان میدهد که این غذاها ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند:
مرکبات
مرکبات، سرشار از ترکیباتی هستند که ممکن است از سرطان پستان محافظت کنند، از جمله فولات، ویتامین C و کاروتنوئیدهایی مانند بتا کریپتوکسانتین و بتا کاروتن. همچنین آنتیاکسیدانهای فلاونوئیدی مانند کورستین، هسپرتین و نارینجنین، اثرات آنتیاکسیدانی، ضدسرطانی و ضدالتهابی دارند. مرکبات شامل پرتقال، گریپ فروت، لیمو، لیموترش و نارنگی است. بررسی 6 مطالعه بر روی بیش از 8000 نفر، مصرف زیاد مرکبات را با کاهش 10 درصدی خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط دانست.
غذاهای تخمیری
غذاهای تخمیری مانند ماستهای حاوی پروبیوتیک و سایر مواد مغذی، میتوانند از سرطان سینه محافظت کنند. طبق مروری بر 27 مطالعه که در این خصوص انجام شد، محصولات لبنی تخمیری، مانند ماست و کفیر را با کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان در جوامع غربی و آسیایی مرتبط دانست.
سبزیجات با برگ سبز
کلمپیچ، کلمبروکلی، آروگولا، اسفناج و سبزی خردل، تنها تعدادی از سبزیجات با برگ سبز هستند که ممکن است خواص ضد سرطانی داشته باشند. سبزیجات با برگ سبز حاوی آنتیاکسیدانهای کاروتنوئیدی از جمله بتاکاروتن، لوتئین و زآگزانتین هستند که سطوح بالای خونی آنها با کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط است. علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهد که مصرف زیاد فولات، ویتامین B متمرکز در سبزیجات برگ سبز، ممکن است از سرطان سینه محافظت کند.
ماهی های چرب
ماهیهای چرب، از جمله سالمون، ساردین و ماهی خال خالی، به دلیل فواید سلامت بسیاری که دارند، شناخته شدهاند. چربیهای امگا 3، سلنیوم و آنتیاکسیدانهایی مانند کانتاکسانتین ممکن است اثرات محافظتی در برابر سرطان داشته باشند. برخی مطالعات نشان میدهند که خوردن ماهیهای چرب، خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش میدهند. یک تجزیهوتحلیل بزرگ از 26 مطالعه روی 883000 نفر نشان داد که افرادی که بیشترین مصرف غذاهای دریایی از منابع امگا 3 را داشتند، تا 14 درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه را در مقایسه با کسانی که کمترین مقدار را مصرف کردند، داشتند. متعادل کردن نسبت امگا 3 به امگا 6 با خوردن ماهیهای چرب بیشتر، مصرف روغنهای تصفیه شده کمتر و غذاهای فرآوری شده، ممکن است به کاهش خطر سرطان سینه نیز کمک کند.
سبزیجات آلیوم
سیر، پیاز و ترهفرنگی، همگی اینها سبزیجات آلیوم هستند که دارای مجموعهای از مواد مغذی از جمله ترکیبات ارگانوسولفور، آنتیاکسیدانهای فلاونوئیدی و ویتامین C هستند. اینها ممکن است خواص ضد سرطانی قوی داشته باشند. مطالعهای روی 285 زن نشان داد که مصرف سیر و ترهفرنگی ممکن است از سرطان سینه محافظت کند.
لوبیا
لوبیا سرشار از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است. محتوای بالای فیبر آن ممکن است از سرطان پستان محافظت کند. مطالعهای روی 2571 زن نشان داد که مصرف زیاد لوبیا، خطر ابتلا به سرطان سینه را تا 20 درصد در مقایسه با مصرف کم لوبیا کاهش میدهد.
غذاها و نوشیدنی هایی که باید از آن ها اجتناب کرد
در حالی که برخی غذاها ممکن است از سرطان پستان محافظت کنند، سایر غذاها ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهند. به این ترتیب، بهتر است مصرف غذاها و نوشیدنیهای زیر را کاهش دهید یا به طور کامل از آنها اجتناب کنید، از جمله:
- مشروبات الکلی. مصرف مشروبات الکی ممکن است به طور قابلتوجهی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
- فستفود. خوردن منظم فستفود با پیامدهای بسیاری از جمله افزایش خطر بیماریهای قلبی، دیابت، چاقی و سرطان سینه همراه است.
- غذاهای سرخ شده. تحقیقات نشان میدهد که رژیم غذایی حاوی غذاهای سرخ شده ممکن است به طور قابلتوجهی افراد را در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار دهد.
- گوشتهای فرآوری شده. گوشتهای فرآوری شده مانند بیکن و سوسیس خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند.
- مصرف بیش از حد شکر. رژیم غذایی سرشار از شکر ممکن است با افزایش التهاب و بیان آنزیمهای خاص مرتبط با رشد و گسترش سرطان، خطر ابتلا به سرطان پستان را به میزان قابلتوجهی افزایش دهد.
- کربوهیدرات های تصفیه شده. رژیمهای غذایی سرشار از کربوهیدراتهای تصفیه شده، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند. سعی کنید کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند نان سفید و شیرینیهای شیرین را با محصولاتی مانند غلات کامل و سبزیجات غنی از مواد مغذی جایگزین کنید.
کلام پایانی
تشخیص سرطان پستان میتواند ترسناک و حتی ناامیدکننده باشد. اگر شما یا یکی از عزیزانتان با این بیماری مواجه هستید، مهم است که از منابع زیادی که در دسترس شماست، استفاده کنید. با پزشک خود در مورد گزینههای درمانی صحبت کنید. شما باید نسبت به برنامه درمانی خود احساس رضایت و خوشبینی داشته باشید. در نهایت، پیوستن به یک گروه حمایتی مرتبط با انجمن سرطان، میتواند به بهبود احساسات منفی کمک کند. همچنین این فرصت را برای شما فراهم میکند تا با افراد دیگری که وضعیت مشابه شما را دارند، صحبت کنید.
نظرات کاربران