0

آموزش مقدماتی مکانیک خودرو

آموزش مکانیک خودرو

آموزش مقدماتی مکانیک خودرو یکی از موضوعات پرطرف‌دار در میان افراد مختلف جامعه است. خودرو از آن دسته وسایلی است که برای افراد جامعه ارزش بسیار بالایی دارو بسیاری از این افراد بدون خودرو اصلاً قادر به ادامه زندگی نیستند. چون هم از آن برای تفریح و هم برای درآمدزایی استفاده می‌کنند. همین امر باعث شده که در امر مواظبت از آن حساسیت بسیار زیادی به خرج بدهند. در کشور ما که قیمت خودرو و قطعات آن روزبه‌روز در حال افزایش است؛ افراد باید در مواظبت از خودروی خود حساسیت بیشتری نشان دهند.

اما تمام خودروها حتی آنهایی که کیفیت بالایی دارند؛ در بسیاری از مواقع با مشکلات خاصی روبرو می‌شوند. گاهی این مشکلات بسیار عادی و رایج هستند؛ اما افراد به دلیل کم‌تجربگی و نداشتن اطلاعات کافی، به مکانیک مراجعه می‌کنند و هزینه زیادی را برای رفع این مشکلات ابتدایی بپردازند. بهتر است بدانید که یک سری مشکلات مقدماتی خودرو را می‌توان به کمک ابزارهای عادی رفع کرد؛ بدون اینکه خودرو را پیش مکانیک ببرید.

در این مقاله قصد داریم آموزش مقدماتی مکانیک خودرو را به طور کامل برای شما شرح دهیم تا بیشتر از پیش با مشکلات رایج خودروها و نحوه رفع آنها آشنا شوید. پس اگر می‌خواهید مکانیک خودروی خود باشید؛ تا آخر این مطلب با ما همراه باشید.

تجهیزات لازم برای آموزش مکانیک خودرو

هنگامی که خودروی شما با مشکلات ابتدایی مواجه می‌شود؛ شما باید در کمترین زمان ممکن این مشکلات را رفع کنید. اما قبل از انجام هر کاری باید یک سری لوازم خاص را در اختیار داشته باشید؛ در غیر این صورت نمی‌توانید مقدماتی‌ترین کارهای تعمیر خودرو را انجام دهید و باید حتماً به مکانیک مراجعه کنید.

لوازم و تجهیزاتی که برای مکانیک خودرو نیاز است، بسیار ساده هستند به‌‌طوری که در تمام فروشگاه‌های لوازم‌یدکی می‌توان انواع آنها را پیدا کرد. از جمله مهم‌ترین لوازم و تجهیزاتی که شما لازم دارید؛ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • پیچ‌گوشتی تخت
  • پیچ‌گوشتی چهارسو
  • انواع آچار در سایزهای مختلف
  • انبردست
  • انبر قفلی
  • آچار گشتاور
  • آچار فرانسه
  • فشارسنج باد لاستیک

مشکلات رایج خودروها و نحوه رفع آنها بدون مراجعه به مکانیک

مشکلاتی که گریبان‌گیر خودروهای مختلف می‌شود را می‌توان به چندین دسته مختلف تقسیم کرد. بسیاری از آنها مشکلاتی جدی هستند و اگر در کمترین زمان ممکن خودرو را نزد مکانیک نبردی؛ آسیب‌های جدی به قطعات خودرو وارد می‌شود. اما یک سری مشکلات رایج و مقدماتی وجود دارند که اصلاً نیازی نیست به مکانیک مراجعه کنید؛ برای رفع آنها کافی است مقداری اطلاعات داشته باشید و سپس به سراغ تجهیزات و ابزار خود بروید. این مشکلات معمولاً در طول سال بارها برای شما به وجود می‌آیند. بهتر است با آنها آشنا شوید و خیلی زود برای تعمیر آنها دست به آچار شوید. در ادامه انواع این مشکلات را به طور کامل مورد بررسی قرار می‌دهیم.

آموزش مکانیک خودرو
مشکلات رایج خودروها

تعویض لاستیک‌های خودرو

یکی از رایج‌ترین مشکلات خودرو که ممکن است در طول سال بارها با آن روبه‌رو شوید؛ تعویض لاستیک‌های خودرو است. معمولاً این کار را به دو دلیل مختلف انجام می‌دهند. هنگامی که عمر لاستیک تمام می‌شود یا زمانی که در اثر حادثه خاصی پنچر شده باشد. شما باید وسایل تعویض لاستیک را همواره به همراه داشته باشید چون این اتفاق ممکن است در هرجایی و هر مکانی برایتان پیش بیاید. هنگامی که با مشکل پنچر شدن لاستیک روبرو شدید؛ ماشین را در یک جای امن متوقف کنید و مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

  • اولین کاری که باید انجام دهید؛ خارج‌کردن لاستیک زاپاس است. این لاستیک همواره باید همراه راننده‌ها باشد تا مشکلات جدی روبرو نشوند.
  • در مرحله بعد با استفاده از آچار مخصوص خودروی خود، پیچ‌های لاستیک را باز کنید.
  • هنگامی که پیچ‌ها شل شدند و توانستید با انگشتان دست آنها را حرکت دهید؛ وقت آن رسیده با استفاده از جک ماشین را بلند کردنید. دقت کنید که جک را در جای مخصوص خود قرار دهید و ارتفاع ماشین را تا جایی بلند کنید که بتوان لاستیک‌ها را خارج کرد.
  • در این مرحله باید پیچ‌ها را به طور کامل باز کنید و لاستیک پنچر شده را خارج کنید. بعد از اینکه لاستیک را در جای مناسبی قرار دادید؛ لاستیک جدید را بادقت کامل در جای خود قرار دهید و به‌خوبی پیچ‌های لاستیک را در جای خود محکم کنید.
  • در نهایت با استفاده از جک ماشین را پایین آورده و وسایل را در جای خود قرار دهید.

خراب‌شدن باتری خودرو و تعویض آن

یکی دیگر از مشکلات رایجی که ممکن است در هنگام آموزش مکانیک خودرو با آن مواجه شوید؛ خراب‌شدن باتری ماشین است. باتری یکی از مهم‌ترین قطعات خودرو است که بدون آن امکان رسیدن برق به قسمت‌های مختلف خودرو و حرکت‌کردن آن امکان‌پذیر نیست. شما می‌توانید باتری خودروی خود را در خانه به‌راحتی تعویض کنید؛ بدون اینکه نیاز باشد آن را نزد مکانیک ببرید.

اگر ماشین شما روشن نشد و یا به قسمت‌های دیگر ماشین مانند چراغ‌ها برق‌رسانی صورت نگرفت؛ سریعاً برای تعویض باتری اقدام نکنید. ابتدا باید زنگ‌زدن سر کابل‌های باتری خودرو را به همراه درستی و سلانتی دینام را مورد بررسی قرارداد. چون این دو مورد ممکن است باعث اختلال در کارکردن باتری شوند. هنگامی که مطمئن شدید مشکل از خود باتری است و باید تعویض شود؛ باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

  • ابتدا باید کاور روی باتری خودرو را به طور کامل باز کنید.
  • بعد از اینکه کاور را باز کردید؛ باید الکترود مثبت و منفی باتری را باز کنید. دقت کنید که ابتدا الکترود منفی را باز کنید و هنگام بازکردن الکترود مثبت، آن را به بدنه ماشین نزدیک نکنید.
  • هنگامی که الکترودهای باتری جدا شدند؛ باید بست دور باتری هم جدا شود. این بست برای نگهداری باتری در مقابل تکان‌ها و حرکات خودرو استفاده می‌شود.
  • بعد از انجام این مراحل، وقت آن رسیده که باتری قدیمی و فرسوده را خارج کنید.
  • قبل از اینکه باتری جدید را در جای خود قرار دهید؛ باید بست الکترودها را به‌خوبی تمیز کنید.

در نهایت می‌توانید باتری را در جای خود قرار دهید و مانند اول آن را ببندید. دقت کنید که الکترودهای منفی و مثبت را در سمت مناسب خود قرار دهید.

نکته:

در هنگام انجام این کار لازم است به چند نکته مهم دقت کنید تا برایتان مشکلی پیش نیاید. برای تعویض باتری بهتر است که از دست‌کش استفاده کنید و روی کابل‌های مثبت و منفی علامت‌گذاری کنید تا بتوانید آنها را تشخیص دهید. همچنین در هنگام تعویض باتری نباید استعمال دخانیات صورت بگیرد چون به دلیل خارج‌شدن گاز هیدروژن ممکن است آتش‌سوزی شکل بگیرد.

آموزش مکانیک خودرو
خراب‌شدن باتری خودرو و تعویض آن

تعویض چراغ‌های جلو خودرو

یکی دیگر از بخش‌های بسیار مهم و حیاتی خودرو که باید به طور مرتب وضعیت سلامت آنها را چک کرد؛ چراغ‌های جلو هستند. وجود هرگونه مشکلی در این چراغ‌ها باعث می‌شود مشکلات بزرگی برایتان به وجود بیاید.

قبل از اینکه برای تعویض چراغ‌های جلو خودرو اقدام کنید؛ باید مشکل آن را عیب‌یابی کنید و ببینید به چه دلیل این لامپ‌ها کار نمی‌کنند. یکی از دلایلی که ممکن است باعث اختلال در عملکرد لامپ شود؛ ایجاد مشکل برای فیوز چراغ‌ها است. ابتدا باید فیوز را چک کنید و اگر دیدید که بازهم چراغ‌ها کار نمی‌کنند؛ باید آنها را عوض کنید. انجام این کار بسیار ساده است. شما می‌توانید با استفاده از تجهیزات خود به‌راحتی در منزل چراغ‌ها را تعویض کنید. برای اینکه به بهترین شکل این کار را انجام دهید؛ باید مراحل زیر را به‌دقت انجام دهید.

  • ابتدا باید ابزارهایی که برای این کار نیاز دارید از جمله پیچ‌گوشتی، سوکت بیت تورکس، دستکش پنبه‌ای و چراغ‌های تازه را آماده کنید.
  • هنگامی که وسایل را آماده کردید؛ باید پوشش محافظ چراغ‌های جلو را بردارید. این قسمت وظیفه محافظت از چراغ‌ها را بر عهده دارد.
  • بعد از اینکه پوشش محافظتی کنار رفت؛ باید لامپ پلاستیکی نگهدارنده لامپ را شل کرده و سپس دهانه را باز کنید.
  • بعد از انجام مراحل بالا، یک گیره را مشاهده می‌کنید که لامپ را به واحد چراغ جلو وصل می‌کند. باید گیره را بردارید و لامپ را از دهانه جدا کنید.
  • اکنون وقت آن رسیده که لامپ جدید را در جای مناسب خود قرار دهید. باید جاگذاری لامپ جدید را با استفاده از دستکش انجام دهید؛ چون  گردوخاک و یا چربی روی دست شما باعث می‌شود که لامپ کثیف شده و به آن آسیب برسد.

عیب‌یابی و تعویض شمع خودرو

شمع‌های خودرو یکی از اصلی‌ترین قسمت‌هایی هستند که در فرایند احتراق نقش مؤثری را ایفا می‌کنند. باگذشت زمان شمع‌های خودرو عمر خود را از دست می‌دهند و باید تعویض شوند. پس باید در هنگام آموزش مکانیک خودرو به آن توجه داشته باشید. اگر شمع‌ها مستهلک شوند؛ امکان جرقه زدن سخت‌تر می‌شود و در نتیجه فرایند احتراق به‌خوبی صورت نمی‌گیرد و سوخت خودرو ناقص می‌سوزد.

قبل از اینکه بخواهید شمع‌های خودرو را تعویض کنید؛ ابتدا باید علایم خرابی در شمع‌ها را بدانید و مطمئن شوید. زمان تعویض شمع‌ها علایم خاصی دارد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به روشن شدن چراغ چک موتور، فعالیت بد موتور خودرو، افزایش مصرف سوخت و لرزش موتور اشاره کرد. هنگامی که این نشانه‌ها را دیدید؛ می‌توانید برای تعویض شمع‌ها اقدام کنید. این کار بسیار آسان است و می‌توانید خودتان آن را انجام دهید. به شرطی که مراحل زیر را به ترتیب اجرا کنید.

  • اولین کاری که باید انجام دهید این است که تمام سطوح اطراف شمع را به طور کامل پاک کنید.
  • در مرحله بعد باید با استفاده از آچار مخصوص شمع موردنظر را باز کنید.
  • بعد از اینکه شمع را باز کردید باید در جایی که شمع وصل شده؛ رزوه را بررسی کنید و در صورت نیاز تست کمپرس را انجام دهید.
  • سپس باید وایر شمع‌ها را بررسی کنید و از ماده ضد قفل یا همان جام استفاده کنید.
  • اگر نیاز بود باید واشر شمع را هم عوض کنید.
  • در نهایت بعد از انجام این مراحل می‌توانید شمع مناسب خودروی خود را نصب کنید.

نکته:

البته باید دقت کنید که در صورت تعویض یکی از قطعات سیستم احتراق، بهتر است که شمع‌ها را هم عوض کنید. تعویض شمع‌ها باید به‌صورت دوره‌ای انجام شود. درغیر این صورت اگر یکی از آنها خراب شود؛ موتور ماشین ناقص کار خواهد کرد.

آموزش مکانیک خودرو
عیب‌یابی شمع خودرو

تعویض فیلتر هوا از آموزش‌های مقدماتی مکانیک خودرو

همان‌طور که می‌دانید؛ برای اینکه سوخت خودرو بسوزد؛ نیاز دارد که با هوا ترکیب شود. فیلتر هوا را برای خودروها در نظر گرفتند تا گردوغبار و هر چیز دیگری که به همراه هوا وارد خودرو می‌شود را جذب کند. به همین دلیل است که فیلتر هوا را یکی از مهم‌ترین قسمت‌های خودرو به شمار می‌آورند. به‌مرورزمان این فیلترها به‌وسیله گردوغبار و سایر مواد گرفته می‌شوند که این امر مانع از رسیدن هوای کافی به سوخت خودرو شود. پس شما باید فیلتر هوا را تعویض کنید. معمولاً بعضی از فیلترها را می‌توان دوباره استفاده کرد. به این صورت که در زمان کثیف شدن، با فشار هوا آن را تمیز می‌کنند و دوباره سر جای خود قرار می‌دهند.

قبل از اینکه بخواهید برای تعویض فیلتر هوا اقدام کنید؛ باید علائم زمان تعویض آن را بدانید. هنگامی که فیلتر هوا پر و مانع رسیدن هوا به سوخت خودرو شود. یک سری علایم را به وجود می‌آورد که به شما این اتفاق را خبر دهد. از جمله مهم‌ترین علائم تعویض فیلتر هوا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • خودرو قدرت سابق را ندارد.
  • موتور خودرو سخت روشن می‌شود.
  • موتور خودرو صدای اضافه دارد.
  • چراغ چک موتور روشن می‌شود.

هنگامی که این علائم را دیدید؛ لازم است تا برای تعویض فیلتر هوا اقدام کنید. انجام این کار بسیار آسان است و هرکسی می‌تواند این کار را به‌سادگی انجام دهد. برای انجام این کار مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

  • ابتدا باید محفظه فیلتر هوا را باز کنید.
  • فیلتر قدیمی را که اکنون آلوده شده را بردارید.
  • فیلتر جدید را در جای خود قرار داده و محفظه آن را ببندید.

عیب‌یابی  برف پاک‌کن و نحوه تعویض آن

برف‌پاک‌کن‌ها یکی دیگر از قسمت‌های بسیار مهم خودرو هستند که باید به‌سلامت آنها توجه ویژه‌ای داشت. چون در بسیاری از مواقع مخصوصاً هوای بارانی و برفی کاربرد زیادی دارند. اگر در این‌گونه مواقع به‌خوبی کار نکنند؛ ممکن است اتفاقات و مشکلات زیادی گریبان‌گیر شما شوند.

هنگامی که برف پاک‌کن دچار مشکل شود و  به تعویض نیاز داشته باشد؛ یک سری علائم را به شما نشان می‌دهد که از روی آنها می‌توانید بفهمید وقت تعویض آن فرارسیده است. از جمله مهم‌ترین علائم تعویض برف پاک‌کن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تیغه‌ها با صدای ناهنجاری روی شیشه کشیده می‌شوند.
  • برف پاک‌کن روشن نمی‌شود.
  • برف پاک‌کن نمی‌تواند به‌خوبی آب و یا برف روی شیشه را پاک کند.

هرکدام از این نشانه‌ها را دیدید؛ باید برای تعویض آنها اقدام کنید. برای انجام این کار کافی است که مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

  • ابتدا باید یک سری موارد را چک کنید. اگر مشکلی نداشتند؛ سپس برای تعویض آنها اقدام کنید. فیوز تغذیه دسته راهنما و برف پاک‌کن، فیوز موتور برف پاک‌کن، مدار تایمر و زغال موتور برف پاک‌کن از این دسته موارد هستند که ممکن است برای برف پاک‌کن مشکل ایجاد کنند.
  • بعد از اینکه این موارد را چک کردید و اطمینان پیدا کردید که برف پاک‌کن باید تعویض شود؛ باید برف پاک‌کن را از شیشه خودرو جدا کرده و به سمت خود بکشید.
  • تیغه برف پاک‌کن را باید از حالت قلاب رها کنید. برای این کار باید دریچه‌ای را که در محل اتصال تیغه برف پاک‌کن لاستیکی و بازوی فلزی وجود دارد؛ فشار دهید تا تیغه از حالت قلاب جدا شود. پ
  • اکنون می‌توانید برف پاک‌کن جدید را وارد کنید. به این صورت که برف پاک‌کن را باید به انتهای بازو بکشید و به‌آرامی آن را محکم کنید.
آموزش مکانیک خودرو
عیب‌یابی  برف پاک‌کن

چک‌کردن آب و روغن از آموزش های مهم مکانیک خودرو

چک‌کردن آب رادیاتور و روغن‌موتور یکی از مهم‌ترین کارهایی است که راننده‌ها باید به طور مرتب آن را انجام دهند. بسیاری از این افراد بلد نیستند که این کار را انجام دهند و خودروی خود را نزد مکانیک می‌برند. درحالی‌که این کار بسیار آسان است و تمام افراد می‌توانند به‌راحتی آن را انجام دهند.

رادیاتور خودرو وظیفه مهم خنک‌کردن خودرو و سایر قطعات را بر عهده دارد؛ شما باید همواره آن را چک کنید تا از داشتن آب مناسب اطمینان حاصل کنید. انجام این کار بسیار آسان است.

ابتدا باید ماشین را متوقف کنید و اجازه دهید که موتور ماشین خنک شود. سپس کاپوت ماشین را بالا بزنید و در رادیاتور ماشین را باز کنید. دقت کنید که این کار را باید زمانی انجام دهید که کاپوت و رادیاتور خنک شده باشند. هنگامی که در رادیاتور را باز کردید؛ می‌توانید وضعیت آب آن را چک کرده و اگر لازم بود مقداری آب به آن اضافه کنید. 

معمولاً به‌ازای هر 1000 کیلومتر باید روغن را چک کرد و تعویض آن باید بر اساس مسافت طی شده انجام بگیرد. برای چک‌کردن روغن‌موتور می‌توانید به شکل زیر عمل کنید.

  • ابتدا باید ماشین را در یک سطح صاف متوقف کرد و حدود یک ساعت صبر کرد تا روغن آماده چک شدن شود.
  • بعد از یک ساعت باید کاپوت را بالا بزنید و درب روغن‌موتور را پیدا کنید.
  • یک میله که به آن گیج هم می‌گویند؛ در داخل محفظه قرار دارد. باید آن را بیرون بکشید و با یک دستمال آن را به‌خوبی تمیز کنید. بعد از تمیزکردن گیج باید آن را سر جای خود قرارداد.
  • بعد از چند ثانیه به‌آرامی گیج را خارج کنید تا مقدار روغن‌موتور را روی درجه‌های آن مشاهده کنید. اگر پایین‌تر از حد معمول بود؛ باید آن را تعویض کنید.

سخن نهایی

افراد همیشه به حفاظت از خودروی خود اهمیت بسیار زیادی می‌دهند. همین امر باعث شده که در صورت پیش‌آمدن کوچک‌ترین مشکلی برای آن، فوراً به سراغ مکانیک بروند تا مشکل آنها را حل کند. اما بهتر است بدانید که یک سری از مشکلات خودروها را می‌توانید در خانه و با استفاده از ابزارهای ساده حل کنید. کافی است اطلاعات خوبی درباره آنها داشته باشید.

در این مقاله از مجله خوبو به طور کامل آموزش مقدماتی مکانیک خودرو را برایتان بیان کردیم تا بدون احتیاج به ممک مکانیک بتوانید خودتان آنها را حل کنید. اگر درباره مکانیکی خودرو و حل مشکلات آن سؤالی دارید؛ از طریق بخش کامنت‌ها می‌توانید با به اشتراک بگذارید تا شما را راهنمایی کنیم.  

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *