0

بهترین سالن های تئاتر تهران

بهترین سالن های تئاتر تهران لیست گسترده‎ای داشته و آن‌ها را می‌توان در نقاط مختلف این کلان شهر جستجو کرد.

به گزارش خوبو، تاریخچه تئاتر در ایران دقیقا مشخص نیست، اما نمایش‌های آیینی مربوط به سوگ سیاوش و کین ایرج، دال بر قدمت هنر نمایش در ایران پیش از اسلام است.

هنر تئاتر شاخه‌ای از هنرهای نمایشی است که به بازنمایی داستان‌ها در برابر مخاطبان یا تماشاگران می‌پردازد. تئاترهای اولیه ایرانی دارای پیوند عمیقی با مسائل مذهبی بودند که نمونه آن عموماً نمایش تعزیه بوده که تا امروز راه خود را ادامه داده است.

پس از عهد قاجار، ایرانیان با سفر به اروپا و آشنایی با نمایش‌های پرطرفدار غربی، به ویژه در انگلستان و فرانسه سعی بر آن داشتند تا به شکلی این پدیده جذاب را وارد ایران کنند.

تاریخچه تئاتر در ایران

امروز اسنادی از دعوتنامه به همراه بلیت افتخاری تئاتری در پاریس که برای ناصرالدین شاه و همراهانش ارسال شده بود در دست است.

از جمله تأثیرات آشنایی ایرانیان با هنر نمایش اروپایی، تألیف نمایشنامه‌هایی توسط قشر مهاجرت کرده به فرنگ است که معروف‌ترین این دسته از نویسندگان میرزا فتحعلی آخوندزاده است که در سرزمین قفقاز زندگی می‌کرده و به شدت تحت‌تأثیر هنر نمایشنامه‌نویسی به سبک اروپایی بوده است.

اولین تئاتر ایرانی که در دوره قاجار به روی صحنه رفت، «حکومت زمان خان» نوشته میرزا آقا تبریزی نام داشت.

با پیروزی انقلاب مشروطه در سال 1324 هجری قمری و گرایش بیشتر ایرانیان به مدرنیته، تحولاتی نیز در این زمینه رخ داد. در این دوره تئاترهای متعددی به وجود آمد؛ از جمله تئاتر فرهنگ در عمارت مسعودیه. این عمارت به نام مسعود میرزا ظل‌السلطان بود و بعدها به وزارت فرهنگ مشهور شد، اما در اصفهان تئاتر به واسطه ارامنه ساکن جلفا شناخته شد.

در سال 1888 تیگران آپکاریان علاقه‌مندان به این هنر را گردهم آورد و برای تأسیس باشگاه تئاتر در جلفا اقدام کرد. در بهار سال 1888 میلادی نخستین نمایش این گروه به روی صحنه رفت. این گروه اقلیت در دوره پهلوی نیز در این زمینه بسیار فعال بودند و نقش مهمی را در رشد هنر تئاتر در اصفهان ایفا کردند.

بهترین سالن های تئاتر تهران

تهران را می‌توان قطب تئاتر کشور دانست؛ چراکه سالن‌های تئاتر زیادی نظیر تئاتر شهر و تالار وحدت در این شهر فعالیت می‌کنند و به تبع آن نمایش‌های متعددی نیز به روی صحنه می‌روند.

شهر تهران،‌ صحنه‌های تئاتری چشمگیری دارد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است، هرچند تئاترهای زیادی مورد تحسین جوامع بین‌المللی و منتقدان بوده‌اند. از اجراهای تجربی نمایش‌ها تا تئاترهای هیجان‌انگیز مذهبی می‌توان تلفیق مدرنیته و سنت را در بسیاری از نمایش‌های پایتخت مشاهده کرد.

تهران به دلیل پایتخت بودن و تجمع دانشگاه‌های هنر، مراکز هنری و البته برگزاری جشنواره‌های متعدد به یکی از مهم‌ترین شهرهای ایران در زمینه هنر خصوصا تئاتر تبدیل شده است. این شهر دارای سالن ‌های تئاتر قدیمی و جدید بسیاری است که نمایش‌های زیادی را تا کنون پوشش داده‌اند. از نمایش‌های کودک و نوجوان تا نمایش‌های موزیکال، دانشجویی، جشنواره‌ای و مذهبی.

در ادامه مطلب با مشهورترین و بهترین سالن های تئاتر در تهران آشنا خواهیم شد.

پردیس تئاتر تهران

این مجموعه در زمینی به مساحت 25 هزار و 200 مترمربع و با زیربنای 16 هزار و 330 مترمربع جنب فرهنگسرای خاوران قرار گرفته‌است.

تئاتر خاوران بزرگترین مجموعه سالن تئاتر ایران است که در منطقه 15 تهران قرار دارد. ساختمان تئاتر خاوران در زمینی به مساحت 2800 مترمربع و با زیر بنایی حدود 16000 مترمربع بنا شده‌است. تئاتر خاوران مرکز تخصصی برای تئاتر است.

بهترین سالن های تئاتر تهران

تئاتر خاوران گنجایش 1000 نفر را دارد. هم‌چنین دارای 4 سالن دیگر برای اجراها و نمایش‌های تجربی با ظرفیت 150 نفره و سالن دیگر برای نمایش‌های عروسکی با ظرفیت 120 نفر است. یک سالن بزرگ روباز هزار نفره نیز به مساحت 3500 متر مربع برای نمایش‌های مذهبی در نظر گرفته شده. البته علاوه بر سالن‌های نمایش فضاهای دیگری مانند کارگاه خیاطی، ساخت دکور، اتاق گریم و سالن تمرین هم وجود دارد.

نکته جالب و تاثیرگذار این سالن‌ها نام‌هایی است که از مشاهیر بزرگی مانند علی نصیریان، محمدعلی کشاورز، داوود رشیدی، محمود محمد و جمشید مشایخی استفاده شده است.

  • آدرس: بزرگراه امام علی جنوب، اتوبان شهید محلاتی شرق، خیابان شاه آبادی جنوب، بعد از میدان مالک اشتر
  • تلفن: 02196657601

سالن تئاتر ایرانشهر

تماشاخانه‌ ایرانشهر یکی دیگر از قطب‌های صنعتی فعالیت نمایشی در ایران است که در زمینی به مساحت 2500 مترمربع در مجاورت خانه‌ی هنرمندان ایران در باغ هنر قرار دارد.

طرح این مجموعه در سال 1381 زیر نظر شهرداری تهران تصویب شد، ولی ساخت آن به‌طور جدی از سال 1385 آغاز شد و در تیر 1388 به‌طور رسمی افتتاح شد.

این مجموعه دارای دو سالن تئاتر به نام‌های «استاد سمندریان» و «دکتر ناظرزاده کرمانی» مزین است که در خرداد و تیرماه سال 1388 افتتاح شدند و تقریباً هر روز هفته در آن نمایش‌هایی اجرا می‌شوند.

کافه‌ طبقه‌ی دوم این مجموعه محل مناسبی برای ملاقات با هنرپیشه‌ها و صحبت پیرامون جدیدترین نمایش‌ها و نمایش‌نامه‌های مطرح به‌حساب می‌آید.

  • آدرس: خيابان طا‌لقانی، خيابان موسوی شمالی (فرصت)، باغ هنر، تماشاخانه ایرانشهر
  • تلفن: 02188814115

سالن تئاتر فرهنگسرای نیاوران

این مجموعه که از نظر طراحی معماری معاصر ایران دارای اهمیت ویژه‌ای است و از قدمت زیادی نیز برخوردار است (تأسیس 1356) دارای دو سالن آمفی تئاتر است.

سالن اصلی تئاتر این مجموعه با نام خلیج فارس دارای ظرفیتی برابر 262 صندلی آمفی تئاتر است که علاوه بر تئاتر، جهت نمایش فیلم، کنسرت موسیقی، برگزاری سمینار و همایش مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بهترین سالن های تئاتر تهران

سالن گوشه یکی دیگر از سالن‌های این مجموعه است که با ظرفیت 109 تماشاگر برای برگزاری نمایش‌های تئاتر و کلاس‌های آموزشی و همایش‌ها استفاده می‌شود.

  • آدرس: خیابان پاسداران، بعد از سه راه اقدسیه، روبروی پارک نیاوران، خیابان فرهنگسرا
  • تلفن: 0212287082

سالن تئاتر سنگلج تهران

این بنا از قدیمی‌ترین و در عین حال از بهترین سالن های تئاتر ایران در زمان خود از نظر فنی و کیفی بوده است.

تماشاخانه‌ سنگلج در ضلع جنوبی پارک شهر یا همان باغ سنگلج سابق در خیابان بهشت واقع شده است که همچنان پس از گذشت سال‌ها هنوز با ابهت پابرجا مانده است.

این بنا در اوایل دهه چهل با مساحت 1034 متر مربع توسط مهندس بابائیان ساخته شد. البته در روز های نخست نام 25 شهریور را داشت اما بعدها به نام تماشاخانه سنگلج تغییر کرد و در مهر سال 1244 به همراه اولین جشنواره نمایش‌های ایرانی افتتاح شد.

تماشاخانه سنگلج نسبت به سال ساخت و امکانات زمان خود دارای قابلیت‌های فنی و کیفی بی‌نظیری بوده است. امکاناتی شامل صحنه گردان و میله‌های بالا برنده‌ی پرده و… . همچنین دارای سیستم صدا و آکوستیک عالی و تجهیزات نور و … است.

  • آدرس: خیابان وحدت اسلامی، پایین تر از میدان حسن آباد، ضلع جنوبی پارک شهر، خیابان بهشت
  • تلفن: 02155625444

سالن تئاتر ایوان شمس

این محل یکی از سالن‌های نمایش چند منظوره شهر تهران است که برای نمایش‌های تئاتر، کنسرت‌های موسیقی، برنامه‌های فرهنگی – هنری – مذهبی، همایش‌های اداری، کارگاه‌های آموزشی و نمایش فیلم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بهترین سالن های تئاتر تهران

ایوان شمس را می‌توان یک آمفی تئاتر مناسب برای اجرای نمایش‌های تئاتری دانست که دارای سه سالن آفتاب، اشراق و آسمان است که مجموعاً 475 تماشاگر را در خود جای می‌دهد. این مجموعه که در سال 1389 زیر نظر سازمان اجتماعی شهرداری تهران تأسیس شده در تقاطع اتوبان کردستان و جلال آل احمد واقع شده است.

  • آدرس: بزرگراه جلال آل احمد- ابتدای بزرگراه کردستان
  • تلفن: 02188015228

سالن تئاتر هنر

تالار هنر از سال 1377 شروع به فعالیت کرد که در خیابان ورزنده در محله قدیمی امجدیه تهران واقع شده است.

این تالار را می‌توان از جمله سالن‌های نمایش دانست که به صورت اختصاصی به تئاتر کودک و نوجوان می‌پردازد و با نورپردازی منحصر به فرد خود و چینش صندلی‌ها به طوری که همه به صحنه تسلط کافی داشته باشند، لذت دیدن یک نمایش تئاتر را چند برابر می‌کند.

این سالن تئاتر 240 صندلی ظرفیت دارد و از سالن های تئاتر کم‌ظرفیت ایران به شمار می‌رود.

  • آدرس: میدان هفت تیر ، خیابان شهید مفتح جنوبی، خیابان ورزنده
  • تلفن: 02188813440

مجموعه تئاتر برج آزادی

امروزه کمتر کسی وجود دارد که برج آزادی را نشناسد. این برج زیبا با معماری منحصربه فردش، روزگاری خاطرات بسیاری برای افراد داشته است. اما با این وجود شاید کمتر کسی بداند که در درون آزدی، سالن تئاتری بزرگ و استاندارد برای تماشای یک نمایش دلچسب وجود دارد.

نکته‌ای که این سالن را از دیگر تئاترهای موجود متمایز می‌کند، دارا بودن سقف شیشه‌ای نقاشی شده با نورپردازی‌های زیبا و صندلی‌های راحت است که از کنار آن‌ها در وسط سالن جوی آبی عبور کرده و باعث ایجاد حس وحالی خوب هنگام حضور در این فضا می‌شود.

  • آدرس: میدان آزادی، برج آزادی، مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی
  • تلفن: 02166023951

مجموعه تئاتر وحدت

این تالار که تا پیش از انقلاب 57 تالار رودکی نام داشت، در سال 1346 و در دوران پهلوی تأسیس شد. در ابتدای فعالیت این تالار زیر نظر فرح پهلوی، برنامه‌های مختلفی اعم از نمایش‌های باله، اپرا، کنسرت‌های موسیقی ایرانی و اروپایی و… اجرا می‌شد و پس از انقلاب 57 این مجموعه بیشتر در زمینه اجرای کنسرت‌های موسیقی و نمایش‌های تئاتر فعالیت می‌کرد.

بهترین سالن های تئاتر تهران

در واقع این مجموعه دارای دو سالن است که سالن بزرگ‌تر را تالار وحدت و سالن کوچک‌تر را تالار رودکی نامگذاری کرده‌اند. در حال حاضر تالار وحدت یکی از مجهزترین و بزرگترین تالارهای اپرا، موسیقی و تئاتر ایران است که توسط اوژن آفتاندلیانس مطابق نمونه اپرا هال وین ساخته شده است.

مجموعه تالار وحدت در حال حاضر دارای سالن‌ها و نگارخانه‌های متعددی است که میزبان برنامه‌های مختلف از سراسر جهان می‌باشد و می‌توان آن را جزو بهترین سالن های تئاتر ایران معرفی کرد.

  • آدرس: خیابان حافظ، خیابان شهریار
  • تلفن: 02166705101

مجموعه تئاتر شهر

این مجموعه به دلیل معماری منحصر به فردی که دارد همیشه مورد توجه بوده است.

مجموعه تئاتر شهر در چهارراه ولیعصر واقع شده و در میراث فرهنگی ایران هم به ثبت رسیده است. معماری این مجموعه با طراحی علی سردار افخمی در سال 1346 در دوره‌ی محمدرضا پهلوی انجام شد که ساخت آن حدود 5 سال به طول انجامید. نوع خاص پلان دایره‌ای بودن این بنا یادآور معماری سالن‌های نمایش روم و یونان باستان مانند کلوسئوم و پانتئون است.

این مجموعه دارای 9 سالن بزرگ و کوچک با ظرفیت 500 نفری و صحنه‌ گردانی بی‌نظیر برای اجرای نمایش‌های تئاتر است. مجموعه تئاتر شهر برای علاقه‌مندان به مطالعه یک کتابخانه‌ی تخصصی در حوزه‌ی هنر دارد که این منحصر به فردترین ویژگی تئاتر شهر در بین سالن های تئاتر ایران است.

  • آدرس: چهار راه ولیعصر، تئاتر شهر
  • تلفن: 02166460593

تالار مولوی

در سال 1347 تالار مولوی که یکی از انبارهای مخروبه دانشگاه بود با کوشش خانم پری صابری به تالار مولوی تبدیل شد. اما در تاریخ 1351 به صورت رسمی با اجرای نمایش بانوی سال‌خورده به کارگردانی حمید سمندریان افتتاح شد.

تالار مولوی نیز در سال 1359 هم‌زمان با انقلاب فرهنگی به مدت سه سال تعطیل و پس از بازگشایی، از سال 1364 اداره آن به جهاد دانشگاهی واحد تهران واگذار شد. این تالار در سال 1382 به خاطر بازسازی و تعمیرات مدت چهار ماه تعطیل شد که در این فرصت یک سالن دیگر هم به نام «سالن کوچک» در این مجموعه ساخته شد.

بهترین سالن های تئاتر تهران

این مجموعه در سال 1389 از مدیریت جهاد دانشگاهی خارج شد و مجدداً زیر نظر اداره کل امورفرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران قرار گرفت. در حال حاضر تالار مولوی با داشتن دو سالن سالانه با اجراهای متعدد میزبان بسیاری از هنردوستان است.

  • آدرس: خیابان انقلاب، خیابان 16 آذر
  • تلفن: 02166419850

پردیس تئاتر شهرزاد

این مجموعه خصوصی دارای سه سالن نمایش با ظرفیت 700 تماشاگر است که در سال 1396 از زایشگاه امید به مجموعه نمایش تئاتر تبدیل شده و نام این مجموعه نیز از شهرزاد قصه گوی داستان‌های هزار و یک شب گرفته شده است.

پردیس تئاتر شهرزاد که در خیابان حافظ واقع شده است محلی برای حرفه‌ای‌ها و پرورش استعدادهای نو در تئاتر ایران می‌باشد. این مجموعه در حال حاضر بزرگترین سالن بلک باکس خصوصی کشور را با امکانات فنی خوب در اختیار دارد.

  • آدرس: خیابان حافظ، نوفل لوشاتو، پلاک 74
  • تلفن: 02166763596

مجموعه تئاتر محراب

تالار محراب واقع در تقاطق ولیعصر و امام خمینی، کار خود را به عنوان سالن تئاتر آغاز کرد اما از آنجا که استانداردهای کامل را به عنوان یک سالن تئاتر دارا نبوده از سال 1386 با انجام بازسازی توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، بیشتر به عنوان پایگاه اصلی اجرای نمایش‌های آیینی، تعزیه و شبیه‌خوانی به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

بهترین سالن های تئاتر تهران

این تالار نیز نمایش‌های فاخری را از ابتدا ارائه کرده اما مشکل اصلی آن، دلگیر بودن فضاست که به خوبی مخاطب را جذب نمی‌کند.

  • آدرس: خیابان ولیعصر، چهارراه امام خمینی
  • تلفن: 02166402284

سالن تئاتر ملک

اولین سالن نمایش در بخش تئاتر خصوصی می‌باشد که به سبک روسی طراحی شده و در سال1397 فعالیت خود را آغاز نموده است.

این سالن تمام امکانات به‌روز را برای اجرای نمایشی مدرن داشته و با ظرفیت 190 صندلی منتظر حضور تماشاچیان خود می‌باشد.

  • آدرس: خیابان شریعتى، بالاتر از بهار شیراز، خیابان ملک، نبش خیابان وزوایى
  • تلفن: 02188461785

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *