0

انواع جراحی بینی

رینوپلاستی

جراحی بینی، به عنوان یکی از رایج‌ترین جراحی‌های روز دنیا شناخته می‌شود. برای آن‌هایی که از ظاهر بینی خود رضایت ندارند و یا با مشکلات تنفسی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، جراحی بینی می‌تواند به رفع این مشکلات کمک کند. این یک عمل ظریف و پیچیده است که برای دستیابی به نتایج مناسب، نیاز به تجربه جراحی زیادی دارد. امروزه، تکنیک‌های جراحی زیبایی بینی برای ایجاد نتیجه‌ای طبیعی برای زنان و مردان تکمیل شده‌اند.

چه نیاز پزشکی یا دلیل زیبایی داشته باشید، جراحی زیبایی بینی باید توسط یک جراح مجرب و واجد شرایط انجام شود. بر اساس اینکه بینی، ساختاری استخوانی و یا گوشتی داشته باشد، جراحی بینی به دو شکل باز یا بسته انجام می‌شود. در این مقاله سعی بر این است که به طور کلی شما را با انواع روش‌هایی که در جراحی بینی به کار می‌روند، آشنا کنم. پس شما را به مطالعه ادامه این مقاله دعوت می‌کنم.

جراحی بینی چیست؟

رینوپلاستی یا همان جراحی بینی، جراحی است که برای تغییر شکل یا تنظیم ساختار داخلی بینی انجام می‌شود. این می‌تواند توسط جراحان پلاستیک یا جراحان متخصص فک و صورت انجام شود. معمولاً شامل تنظیم یا تغییر شکل غضروف می‌شود و جراحی بینی می‌تواند اندازه بینی و همچنین مشخصات و عرض آن را تغییر دهد. نوک بینی، شکل سوراخ‌های بینی و تعادل بینی یا تقارن بینی آن نیز می‌تواند تغییر کند.

تقریباً تمام عمل‌های جراحی بینی با ایجاد یک برش کوچک در داخل بینی انجام می‌شود که به این معنی است که آثاری از بریدگی یا زخمی روی صورت وجود ندارد. از انواع رایج رینوپلاستی، سپتو-رینوپلاستی است که تقریباً در اکثر روش‌های جراحی بینی اتفاق می‌افتد. این جایی است که هم سپتوم (غضروف تیغه بینی) و هم غضروف‌ها و استخوان‌های بینی در یک روش تنظیم می‌شوند. افرادی که سپتوم انحرافی دارند، اغلب هم مشکلات تنفسی دارند و هم بینی‌هایشان کج است.

انواع روش های جراحی بینی

بیشتر انواع روش‌های جراحی بینی، به فرد و تکنیکی که جراح انتخاب می‌کند، بستگی دارد. انواع روش‌های جراحی بینی در دسته‌بندی‌های زیر قرار می‌گیرد که شامل:

جراحی بینی عملکردی

رینوپلاستی عملکردی یا همان جراحی بینی عملکردی با جراحی زیبایی بینی متفاوت است، زیرا در جراحی بینی عملکردی، هدف تغییر آناتومی بینی برای رفع انسداد بینی است. این معمولاً مستلزم بازسازی ناحیه‌ای از بینی در محل اتصال بین یک سوم پایین و یک سوم میانی بینی یا همان دریچه‌های بینی است. بالا بردن نوک بینی، صاف کردن بینی یا ترکیبی از این روش‌ها در حالی که ایجاد تغییرات در ظاهر بینی از اهداف این روش نیست، ممکن است برخی از آنها مورد نیاز باشد. به این دلیل که بینی متناسب‌تر منجر به ایجاد راه هوایی بهتر می‌شود. رینوپلاستی عملکردی را می‌توان با بیهوشی موضعی یا عمومی، بسته به ناحیه‌ای که باید درمان کرد، انجام داد. بسته به علت ایجاد مشکل، انواع مختلفی از جراحی بینی عملکردی وجود دارد.

جراحی بینی باز

در رینوپلاستی باز، با ایجاد یک برش کوچک روی کلوملا، بافت نرمی که سوراخ‌های بینی را از هم جدا می‌کند، انجام می‌شود. در حالی که بیمار تحت بیهوشی عمومی است، این تکنیک دسترسی آسان به استخوان و ساختار غضروف زیرین بینی را امکان‌پذیر می‌کند. مزیت اصلی جراحی بینی باز، بهبود دقت برای تغییر شکل چارچوب بینی برای دستیابی به کانتورینگ مطلوب است. این نوع عمل بهتر است در هنگام بررسی رینوپلاستی به منظور تجدیدنظر آن استفاده شود، به این دلیل که ساختار اصلی بینی قبلاً دستکاری شده است.

همچنین ممکن است در صورت کج بودن بینی بیمار یا کاهش قابل‌توجهی در برآمدگی نوک بینی، از روش جراحی بینی باز استفاده شود. این روش اجازه می‌دهد تا دید واضح‌تری از اصلاحاتی که نیاز است، انجام شود. همچنین سهولت برای بخیه زدن و یا انجام پیوند پیچیده را امکان‌پذیر می‌کند. جای زخم باقی مانده به سختی قابل مشاهده است و معمولاً با گذشت زمان از بین می‌رود.

جراحی بینی بسته

جراحی بینی بسته که به آن رینوپلاستی داخلی نیز گفته می‌شود، با ایجاد تمام برش‌های لازم به صورت کاملاً پنهان در سوراخ‌های بینی انجام می‌شود. بنابراین جای زخم زیادی در بیرون دیده نمی‌شود. برخلاف جراحی بینی باز، رینوپلاستی بسته معمولاً برای تغییر شکل نوک بینی، کوتاه کردن بینی یا رفع قوز بینی استفاده می‌شود.

به دلیل عدم ایجاد برش خارجی، این روش کمتر تهاجمی است و اصلاً جای زخم قابل مشاهده‌ای ایجاد نمی‌کند. برای بسیاری از تغییرات ایجاد شده در طی رینوپلاستی، عدم انجام برش ستونی منجر به تورم اندکی در طی دوه بهبودی می‌شود. می‌توان با استفاده از جراحی بینی بسته به نتایج مشابه نسبت به روش جراحی بینی باز دست یافت.

تیپ پلاستی

برای افرادی که ساختار کلی بینی آن‌ها مشکلی ندارد و فقط ظاهری ناخوشایند در نوک بینی یا سوراخ‌های بینی خود دارند، انجام یک جراحی جزئی با استفاده از فناوری مدرن برای رفع این مشکل کافی است. تیپ پلاستی، یعنی جراحی زیبایی نوک بینی، می‌‎تواند کمک کند تا در مدت زمان کوتاهی به راحتی تغییر را در نوک بینی تجربه کنید. به طور کلی، تیپ پلاستی در بیمارانی که دارای انحنا، بزرگی و یا ناهمواری در قسمت غضروف جلویی بینی بدون انحراف یا تغییر شکل در استخوان بینی هستند، به منظور اصلاح ظاهر غضروف در قسمت جلویی بینی بدون دخالت در استخوان بینی انجام می‌شود.

جراحی بینی ثانویه

با توجه به پیچیدگی جراحی زیبایی بینی، پس از برخی از روش‌های جراحی اولیه ممکن است بینی مجدداً نیاز به اصلاح داشته باشند. در چنین وضعیتی، جراح ممکن است مجبور به انجام یک جراحی بینی ثانویه شود که به آن رینوپلاستی ثانویه نیز می‌گویند. بسته به هدف موردنظر، جراحی بینی ثانویه می‌تواند به صورت باز یا بسته باشد.

رینوپلاستی ثانویه، یک عمل پیچیده است که باید توسط جراح ماهر و دارای تجربه در برخورد با بینی‌های پیچیده انجام شود. رینوپلاستی ثانویه، زمانی ضروری می‌شود که برای رفع نقایصی که از جراحی اولیه باقی مانده است، لازم باشد. همان‌طور که گفته شد، جراحی بینی ثانویه معمولاً بسیار پیچیده‌تر از جراحی اولیه است. اما با یک جراح زیبایی پیشرفته، عمل ثانویه نیز می‌تواند موفقیت‌آمیز باشد.

رینوپلاستی بدون جراحی

رینوپلاستی بدون جراحی یا رینوپلاستی مایع، یک عمل زیبایی است که برای بهبود ظاهر بینی بدون جراحی استفاده می‌شود. بسیاری از افراد به دلیل زمان کوتاه‌تر، زمان بهبودی سریع‌تر و هزینه کمتر، رینوپلاستی بدون جراحی را به جای روش‌های جراحی بینی سنتی ترجیح می‌دهند. عمل بینی بدون جراحی با تزریق فیلر به بافت روی بینی یا اطراف آن انجام می‌شود. از رایج‌ترین پرکننده‌هایی که در این روش استفاده می‌شود، اسید هیالورونیک (HA) است.

رینوپلاستی بدون جراحی
عمل بینی بدون جراحی با تزریق فیلر به بافت روی بینی یا اطراف آن انجام می‌شود.

هیالورونیک اسید، ماده‌ای است که به طور طبیعی توسط بدن تولید می‌شود. بسته به محل تزریق، HA اثرات متفاوتی دارد. به منظور دستیابی به نتیجه مطلوب، پزشک حجم کمی از فیلر HA را به نواحی خاصی از بینی تزریق می‌کند. به عنوان مثال، برای اصلاح یک برآمدگی در بینی، پزشک می‌تواند فیلر را به پل بینی بالای برآمدگی تزریق کند تا بینی صاف شود. برای رفع افتادگی نوک بینی، پزشک می‌تواند فیلر را در اطراف پایه سوراخ‌های بینی تزریق کند تا نوک بینی را بالا بیاورد. کل این روش تقریباً 30 دقیقه طول می‌کشد و نتایج معمولاً تا یک سال باقی می‌ماند.

حقایقی در خصوص جراحی بینی

افرادی که تصمیم به جراحی بینی دارند، باید این موضوع را در نظر داشته باشند که رشد بینی آن‌ها متوقف شده باشد. به عنوان مثال، رشد صورت در نوجوانان و جوانان می‌تواند ظاهر و عملکرد بینی را در طول زمان تحت تاثیر قرار دهد. جراحی بینی برای نوجوانانی که با این جراحی آشنایی کامل دارند و مشکلی با رضایت والدین خود ندارند، امکان‌پذیر است. در حالت ایده‌آل، دخترها قبل از انجام عمل باید حداقل 15 یا 16 سال داشته باشند و پسرها باید حداقل 17 یا 18 سال داشته باشند.

قبل از جراحی بینی، جراح باید اطمینان حاصل کند که بیمار به طور کامل این عمل و خطرات و مزایای آن را درک کرده است. در حالی که رینوپلاستی یک روش بی خطر است، مهم است که جراحی توسط متخصص انجام شود. جراح پلاستیک می تواند مدل هایی از بینی را که قبل از جراحی به نظر می رسد در کنار ظاهر مورد انتظار بعد از جراحی نشان دهد. این تنها یک ابزار آموزشی است و تضمینی برای نتایج نیست. با این حال، می‌تواند به بیماران و تیم جراحی پلاستیک کمک کند تا اهداف جراحی را بهتر بیان کنند.

قبل از جراحی بینی از چه چیزهایی باید اجتناب کرد؟

در حالی که جراحان بخشی از آماده‌سازی خود را قبل از جراحی انجام می‌دهند تا بتوانند نتیجه جراحی بینی را آسان‌تر پیش‌بینی کنند، کارهایی وجود دارد که شما نیز می‌توانید انجام دهید. اگرچه کار روی بینی شما انجام می شود، متوجه خواهید شد که بقیه بدن شما نیز ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد. با رعایت برخی از دستورالعمل‌ها که در ادامه به شما توصیه می‌کنیم، می‌توانید قبل از عمل جراحی خود را آماده کنید:

از مصرف آسپرین و داروهای مشابه بپرهیزید

آسپرین و داروهایی مانند کومادین، دارای خواص رقیق‌کنندگی خون هستند که بهتر است قبل و بعد از جراحی از مصرف آنها اجتناب شود. در غیر این صورت ممکن است مدت زمانی را که باید برای بهبودی صرف کنید، افزایش یابد. دیگر داروهایی که باید از مصرف آن‌ها خودداری کنید، شامل:

  • ویتامین E. این نوع ویتامین معمولاً در ترکیب با دیگر ویتامین‌ها در مکمل‌ها وجود دارد. اما باز هم لازم است که در هفته منتهی به عمل خود، مصرف مکمل‌های حاوی ویتامین E را متوقف کنید.
  • کلوپیدوگرل. بهتر است در مورد اینکه آیا باید مصرف کلوپیدول را متوقف کنید یا خیر با متخصصی که آن را برای شما تجویز کرده است، صحبت کنید.
  • برخی از مکمل‌های OTC. مصرف این داروهای بدون نسخه می‌توانند واکنش‌هایی به ماده بیهوشی ایجاد کنند و بر خونریزی شما بعد از جراحی تأثیر بگذارند. از مصرف روغن ماهی، جینسینگ، جینکو، زنجبیل، سیر و خارمریم اجتناب کنید.
  • داروی سِلبرِکس .(Celebrex)حداقل یک هفته قبل از اینکه باید جراحی خود را انجام دهید، مصرف داروی سلبرکس را متوقف کنید.

از استفاده از کرم های موضعی خودداری کنید

حداقل چهار روز قبل از قرار گرفتن زیر تیغ جراحی، استفاده از هرگونه کرم موضعی روی صورت را به حداقل برسانید. از هر چیزی که شامل اسید سالیسیلیک و سایر BHA ها، همراه با AHA ها و رتین-A، لایه‌بردار اوباجی و بنزوئیل پراکسید است، خودداری کنید. از مرطوب کننده‌ها و پاک کننده‌های ساده و بدون ترکیبات اضافی استفاده کنید.

یک هفته قبل از جراحی بینی از نوشیدن الکل خودداری کنید

نوشیدن الکل نه تنها بدن شما را کم‌آب می‌کند، بلکه قدرت سیستم ایمنی بدن را نیز کاهش می‌دهد. به طور کلی، نوشیدن الکل بهبودی شما را مختل می‌کند. بنابراین به جای نوشیدن الکل برای برقراری آرامش قبل از جراحی، از روش‌های جایگزین استفاده کنید. روش‌هایی که سلامتی شما را تهدید نمی‌کنند.

از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید دوری کنید

این قانون، هم قبل و هم بعد از جراحی زیبایی بینی اعمال می‌شود، زیرا اشعه ماوراء‌بنفش می‌تواند به پوست شما آسیب برساند و باعث مشکلات درمانی شود. در مواردی که مجبور به قرارگیری در معرض نور مستقیم خورشید هستید، از کلاه و ضدآفتاب استفاده کنید.

عادت سیگار کشیدن را کنار بگذارید

ترک سیگار کشیدن قبل و بعد از جراحی بینی
برای کسب نتیجه موردنظر لازم است که قبل و بعد از جراحی بینی، عادت سیگار کشیدن را کنار بگذارید.

اگر قصد دارید جراحی بینی بدون عیب و نقصی داشته باشید، باید یک سری از عادت‌های مخرب را کنار بگذارید. بنابراین بهتر است حداقل یک هفته قبل و در طول دوره بهبودی خود، از سیگار کشیدن خودداری کنید. در صورت عدم کنار گذاشتن این عادت، ممکن است نتیجه جراحی را تحت تاثیر قرار دهد.

بعد از ساعت 12 شب و قبل از جراحی بینی چیزی نخورید یا ننوشید

باید مطمئن شوید که حداقل 8 ساعت قبل از جراحی یا بعد از نیمه شب شب قبل از جراحی بینی خود، چیزی نخورید یا ننوشید. بنابراین باید قبل از جراحی، ناشتا باشید. در صورتی که غذای سنگین خورده باشید، هنگام بیهوشی مشکلاتی را به وجود می‌آورد. یکی از مشکلات رایج این است که مواد غذایی از معده به مجرای تنفسی برگشت داده می‌شود. در نتیجه طی عمل جراحی، احتمال به خطر افتادن سلامتی بیمار افزایش می‌یابد.

روز قبل از عمل بینی چه می توانید بخورید؟

بهتر است سه یا چهار هفته قبل از جراحی زیبایی، رژیم غذایی خود را کنترل کنید تا خود را به تغذیه سالم عادت دهید. در ادامه، مصرف مواد مغذی و مفیدی را که برای قبل از جراحی بینی توصیه می‌شود، به شما معرفی می‌کنیم:

پروتئین

پروتئین، یک ماده مغذی اساسی برای ایجاد سلول‌های خونی و کلاژن جدید است. کلاژن‌سازی برای پوست، ماهیچه‌ها، تاندون‌ها و استخوان‌ها ضروری است، زیرا این‌ها همه قسمت‌هایی هستند که بعد از جراحی بینی، نیاز به بهبود دارند. مصرف پروتئین برای داشتن سیستم ایمنی ایمن، حیاتی است. زنان باید روزانه 1.2 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن خود مصرف کنند. یعنی یک زن 120 پوندی (معادل 54 کیلوگرم) باید روزانه حدود 65 گرم پروتئین مصرف کند. پروتئین موردنیاز بدن مردان معمولاً 1.5 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز تخمین زده می‌شود. به عنوان مثال، یک مرد 150 پوندی (معادل 68 کیلوگرم) باید روزانه حدود 102 گرم پروتئین مصرف کند. غذاهایی مانند ماهی، تخم‌مرغ، مرغ، بوقلمون، گوشت گاو، ماست کم‌چرب، آجیل، کینوآ و انواع لوبیا همگی منابع سرشار از پروتئین هستند.

میوه ها و سبزیجات

از میوه‌ها و سبزیجاتی استفاده کنید که سرشار از ویتامین A، ویتامین C، سلنیوم و منگنز هستند. این مواد مغذی با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند. رادیکال‌های آزاد به عنوان یک واکنش طبیعی در مواقع استرس مانند جراحی در بدن شما ظاهر می‌شوند و ممکن است باعث آسیب بافتی شوند و روند بهبودی را کند کنند. ویتامین A را در کلم، اسفناج و ویتامین C را در مرکبات و فلفل‌سبز خواهید یافت. قارچ، کلم و اسفناج حاوی مقدار کافی سلنیوم هستند. تمشک، آناناس و موز همگی منابع عالی منگنز هستند.

اسفناج

اسفناج، یکی از مفیدترین غذاهایی است که هر یک از ما می‌توانیم آن را در رژیم غذایی قبل از رینوپلاستی قرار دهیم و قبل از جراحی ارزش بیشتری خواهد داشت. همچنین داشتن ویتامین‌های A، B2، B6، K و حاوی مقادیر زیادی آهن است که می‌تواند باعث افزایش حجم خون و کاهش زمان بهبودی شود.

چغندر

چغندر که اغلب در سالاد استفاده می‌شود، مواد مغذی بسیار مفیدی از جمله اسید آمینه، L-گلوتامین را فراهم می‌کند که با بهبود تعادل نیتروژن و بهبود لنفوسیت‌ها می‌تواند زمان بهبودی را کاهش دهد. به طور کلی، اگر روزانه از انواع میوه‌ها و سبزیجات رنگارنگ استفاده می‌کنید، می‌توانید مطمئن باشید که مواد مغذی موردنیاز خود را دریافت خواهید کرد. البته باید یادآور شویم که خوردن همه میوه‌ها و سبزیجات قبل از جراحی زیبایی لزوماً مفید نیست. از این رو، باید از مصرف برخی از آنها خودداری شود.

آب

روزانه حداقل 2 لیتر آب بنوشید. مصرف 2.5 تا 3 لیتر آب نیز حتی بهتر است. مصرف آب به اندازه کافی، بدن شما را هیدراته نگه می‌دارد. این می‌تواند تاثیر مطلوب بر جراحی زیبایی بینی شما داشته باشد.

غذاهای ممنوعه قبل و بعد از جراحی بینی

قبل از جراحی، از خوردن غذاهایی که منجر به افزایش فشار خون و تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شوند، خودداری کنید. به عنوان مثال، حدود یک هفته قبل از جراحی باید از مصرف تمام مکمل‌های ویتامین و گیاهی، کپسول امگا 3 بپرهیزید. همچنین زنجبیل، چای سبز، بذر کتان، بادمجان، سیر، گوجه‌فرنگی و سیب‌زمینی منع مصرف دارند. شاید بسیاری از آنها منجر به لخته شدن خون شوند. الکل، کافئین و شیرین‌کننده‌های مصنوعی نیز باید کاملاً ممنوع شوند. از مصرف هر نوع ویتامین حاوی ویتامین C، ویتامین E، ویتامین B، ویتامین K و روغن ماهی خودداری کنید. حتی اگر حساسیت غذایی خاصی ندارید، قبل از رینوپلاستی باید از مصرف هر گونه مواد غذایی حساسیت‌زا خودداری کنید. برخی از غذاهای آلرژی‌زا عبارتند از:

  • بادام‌زمینی
  • تخم‌مرغ
  • آجیل و میوه‌های خشک
  • شیر
  • ماهی و صدف
  • محصولات سویا یا گندم

برخی از سبزیجات و میوه‌جاتی که منع مصرف دارند

با این حال، می‌توانید رژیم غذایی معمول خود را پس از جراحی مجدداً شروع کنید. این فقط یک توصیه برای احتیاط است. برخی از غذاها ممکن است به گردش خون آسیب برسانند و روند بهبود یا اختلال در روند بیهوشی را کاهش دهند. حداقل 24 ساعت قبل از جراحی بینی باید از مصرف غذاهای حاوی فیبر بالا خودداری کنید. این مواد شامل میوه‌ها و سبزیجات است. زیرا غذاهای پر فیبر به خصوص سیب، تمشک، پرتقال و گلابی هضم طولانی‌تری دارند. سبزیجاتی مانند کلم‌بروکلی، نخود‌فرنگی و کنگرفرنگی نیز فیبر زیادی دارند. از مصرف غذاهای پرفیبر مانند پاستا با گندم کامل، بلغور جو دوسر، نان غلات کامل، لوبیا و عدس خودداری کنید.

غذای ممنوعه قبل از جراحی بینی
قبل از جراحی بینی، باید از مصرف غذاهای سنگین مانند لوبیا و یا پاستا خودداری کنید.

به این رژیم، رژیم کم‌فیبر می‌گویند. شب قبل از جراحی زیبایی بینی باید نوشابه هایی بنوشید که از داخل آن طرف دیگر لیوان را می‌بینید. این نوشیدنی‌ها شامل آب، نوشابه لیمو و آب سیب است. بدن شما به سرعت این نوشیدنی‌ها را هضم می‌کند تا زمانی که دستگاه گوارش برای جراحی بینی تمیز شود. از مصرف آب‌میوه، قهوه با خامه، نوشابه و شیر خودداری کنید. پالپ حاوی فیبر است که تجزیه آن برای بدن دشوار است. همچنین نوشیدنی‌های لبنی چرب به زمان بیشتری برای هضم نیاز دارند و مدتی در بدن شما باقی می‌مانند.

بهبودی بعد از رینوپلاستی

پس از جراحی، اکثر بیماران ناراحتی خفیف تا متوسطی را تجربه می‌کنند که با دارو قابل کنترل است. با این حال، بخش اول دوره نقاهت به دلیل کبودی احتمالی زیر چشم و استفاده از آتل می‌تواند در محل کار و محیط‌های اجتماعی تا حدودی ناخوشایند باشد. بیماران باید انتظار داشته باشند که برای محافظت از استخوان‌ها و غضروف بینی، حدود یک هفته پس از جراحی بینی از آتل در داخل و خارج بینی استفاده کنند. علاوه بر این، بیماران باید از فعالیت‌های شدید مانند دویدن یا شنا به مدت دو تا سه هفته خودداری کنند. همچنین از عینک زدن تا جایی که امکان دارد، به مدت چهار تا پنج هفته خودداری کنید.

کلام پایانی

همان‌گونه که اشاره شد، روش‌های جراحی بینی متفاوت است و عوارض هر یک نیز از خفیف تا شدید متغیر است. اما به طور کلی، پس از انجام هر یک از این روش‌های جراحی، تورم اولیه تنها ظرف چند هفته پس از جراحی کاهش می‌یابد. در نتیجه ممکن است تا یک سال طول بکشد تا بینی شما با مشخصات نهایی خود سازگار شود. به محض برداشتن پانسمان، بیماران ممکن است متوجه تفاوت در شکل بینی و تغییرات تدریجی در ظاهر آن شوند، زیرا به نتیجه واقعی‌تر و دائمی‌تر می‌‎رسد. نتایج جراحی بینی معمولاً دائمی است، اما همچنان بینی شما در معرض آسیب قرار دارد.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *