ممیزی امنیتی قرارداد هوشمند تجزیه و تحلیل دقیقی از قراردادهای هوشمند پروژه ارائه میدهد. اینها برای محافظت از وجوه سرمایهگذاری شده از طریق آنها مهم هستند. از آنجایی که تمام تراکنشهای روی بلاکچین نهایی هستند، در صورت سرقت وجوه نمیتوان آنها را بازیابی کرد. به طور معمول، حسابرسان کد قراردادهای هوشمند را بررسی میکنند، گزارشی تهیه میکنند و آن را در اختیار پروژه قرار میدهند تا با آن کار کنند. سپس یک گزارش نهایی منتشر میشود که هرگونه خطای برجسته و کارهایی که قبلاً برای رسیدگی به عملکرد یا مسائل امنیتی انجام شده است را با جزئیات شرح میدهد.
معرفی ممیزی امنیتی قراردادهای هوشمند در اکوسیستم مالی غیرمتمرکز (DeFi) بسیار رایج است. اگر در یک پروژه بلاکچین سرمایه گذاری کردهاید، ممکن است تصمیم شما تا حدی بر اساس نتایج بررسی کد قرارداد هوشمند باشد. در حالی که اکثر مردم اهمیت ممیزی برای امنیت سایبری را درک میکنند، بسیاری از آنها به خطوط کد نمیپردازند. بیایید نگاهی به روشها، ابزارها و نتایجی که معمولاً در ممیزیهای امنیتی قراردادهای هوشمند دیده میشود بیاندازیم تا بتوانید تصمیمات آگاهانهتری بگیرید.
حسابرسی قرارداد هوشمند چیست؟
ممیزی امنیتی قرارداد هوشمند کد قرارداد هوشمند پروژه را بررسی و نظر میدهد. به طور معمول، این قراردادها به زبان برنامه نویسی Solidity نوشته شده و از طریق GitHub ارائه میشود. ممیزیهای امنیتی بهویژه برای پروژههای DeFi که انتظار دارند تراکنشهای بلاکچین به ارزش میلیونها دلار یا تعداد زیادی از بازیکنان را مدیریت کنند، ارزشمند هستند. ممیزیها معمولاً یک فرآیند چهار مرحلهای را دنبال میکنند:
1. قراردادهای هوشمند برای تحلیل اولیه در اختیار تیم حسابرسی قرار میگیرد.
2. تیم ممیزی یافته های خود را به پروژه ارائه میدهد تا بر اساس آن عمل کنند.
3. تیم پروژه بر اساس مسائل یافت شده تغییراتی را ایجاد میکند.
4. تیم حسابرسی گزارش نهایی خود را با در نظر گرفتن هرگونه تغییر جدید یا خطای برجسته منتشر میکند. برای بسیاری از کاربران کریپتو، ممیزی قرارداد هوشمند هنگام سرمایه گذاری در پروژههای جدید DeFi ضروری است. این به استانداردی برای پروژههایی تبدیل شده است که میخواهند جدی گرفته شوند. برخی از ارائه دهندگان حسابرسی نیز به عنوان رهبران صنعت دیده میشوند و حسابرسی آنها را در چشم سرمایه گذاران ارزشمندتر میکنند.
چرا به حسابرسی قرارداد هوشمند نیاز داریم؟
با مقادیر زیادی از ارزش معامله شده یا قفل شده در قراردادهای هوشمند، آنها به اهداف جذابی برای حملات مخرب هکرها تبدیل میشوند. خطاهای جزئی کدگذاری میتواند منجر به سرقت مبالغ هنگفتی شود. به عنوان مثال، هک DAO در بلاکچین اتریوم تقریباً 60 میلیون دلار ETH گرفت و حتی منجر به هارد فورک شبکه اتریوم شد. از آنجایی که تراکنشهای بلاکچین غیرقابل برگشت هستند، اطمینان از ایمن بودن کد پروژه ضروری است. ماهیت بسیار امن فناوری بلاکچین، بازیابی وجوه و حل مشکلات را پس از این واقعیت دشوار میکند، بنابراین بهتر است به هر قیمتی از آسیب پذیریها جلوگیری کنید.
حسابرسی قرارداد هوشمند چگونه کار میکند؟
فرآیند حسابرسی قرارداد هوشمند در میان ارائه دهندگان حسابرسی نسبتاً استاندارد است. در حالی که رویکرد هر حسابرس ممکن است کمی متفاوت باشد، فرآیند معمولی به شرح زیر است:
1. محدوده حسابرسی را تعیین کنید. قرارداد هوشمند و مشخصات پروژه توسط پروژه (هدف مورد نظر آنها) و معماری کلی تعریف میشود. یک مشخصات به تیم حسابرسی کمک میکند تا اهداف پروژه را هنگام نوشتن و استفاده از کد درک کند.
2. یک پیشنهاد اولیه براساس میزان کار مورد نیاز ارائه دهید.
3. تستها را اجرا کنید. ماهیت دقیق آنها بسته به تیم حسابرسی، ابزارهای تجزیه و تحلیل و روش آنها تغییر خواهد کرد. معمولاً هر دو آزمایش دستی و خودکار انجام میشود.
4. اولین پیشنویس گزارش را با خطاهای یافت شده ایجاد کنید و آن را برای بازخورد و اصلاحات بعدی در اختیار تیم پروژه قرار دهید.
5. انتشار گزارش نهایی با توجه به هرگونه اقدامی که توسط تیم برای رسیدگی به مسائل مطرح شده انجام میشود.
روش های حسابرسی قرارداد هوشمند
بهرهوری گاز
حسابرسی قراردادهای هوشمند فقط بر امنیت بلاکچین تمرکز نمیکند. آنها همچنین به کارایی و بهینه سازی نگاه میکنند. برخی از قراردادها یک سری معاملات پیچیده را برای تکمیل عملکرد مورد نظر خود انجام میدهند. با توجه به اینکه هزینه گاز در شبکههایی مانند اتریوم نسبتاً پرهزینه است، قراردادهای کارآمد میتوانند در هزینههای تراکنش بسیار صرفهجویی کنند. بهینه سازی عملکرد آنها نیز نشانگر مهارت توسعه دهنده است. گامهای ناکارآمد امتیاز بیشتری برای شکست فراهم میکنند و باید از آنها اجتناب کرد. هنگامی که هزینههای گاز بالا باشد، قراردادهای هوشمند ممکن است اجرا نشوند، حتی زمانی که از محدودیت گاز پایین استفاده میشود.
آسیب پذیری های قرارداد بیشتر کار در ممیزی شامل بررسی قراردادها برای آسیبپذیریهای امنیتی است. در حالی که برخی از مسائل را میتوان به راحتی مشاهده کرد، بسیاری از سوء استفاده ها شامل تکنیک ها و استراتژیهای پیشرفته برای تخلیه سرمایه هستند. به عنوان مثال، دستکاری بازار را می توان با قراردادهای هوشمند ضعیف برای انجام حملات وام فوری استفاده کرد. برای یافتن این مسائل، حسابرسان فرآیند تست شکست را آغاز کرده و حملات مخرب را در قرارداد هوشمند شبیهسازی میکنند. آسیب پذیری های رایج عبارتند از:
1. مسائل مربوط به ورود مجدد: زمانی که یک قرارداد هوشمند قبل از رفع هر گونه اثر، یک تماس خارجی با قرارداد خارجی دیگری برقرار می کند. سپس قرارداد خارجی میتواند به صورت بازگشتی قرارداد هوشمند اصلی را فراخوانی کند و با آن به روشهایی تعامل کند که نباید امکانپذیر باشد، زیرا موجودی قرارداد اصلی هنوز بهروزرسانی نشده است.
۲. سرریز و زیر جریان اعداد صحیح: زمانی که یک قرارداد هوشمند یک عملیات حسابی را انجام می دهد، اما خروجی از ظرفیت ذخیره سازی (معمولاً 18 رقم اعشار) فراتر می رود. این می تواند منجر به محاسبه مقادیر نادرست شود.
3. فرصتهای در حال اجرا از جلو: کد ساختار نامناسب میتواند هشداری را درباره خرید یا فروش بازار ارائه دهد. این به نوبه خود می تواند به دیگران اجازه دهد تا از اطلاعات استفاده کنند و به نفع خود معامله کنند. نقص های امنیتی پلت فرم اکثر ممیزی ها شامل مشاهده شبکه میزبان قراردادها و حتی API مورد استفاده برای تعامل با DApp است. یک پروژه ممکن است در برابر حمله DDoS آسیب پذیر باشد یا رابط کاربری وب سایت آن به خطر بیفتد، به این معنی که کاربران در واقع کیف پول خود را به برنامه های بلاک چین مخرب متصل می کنند.
گزارش حسابرسی چیست؟
گزارش حسابرسی در پایان فرآیند حسابرسی ارائه میشود. برای شفافیت، از پروژهها انتظار میرود که یافتههای خود را با جامعه به اشتراک بگذارند. اکثر گزارشها مسائل را براساس شدت دستهبندی میکنند، مانند بحرانی، عمده، جزئی و غیره. گزارش همچنین وضعیت مشکل را فهرست میکند، زیرا به پروژهها قبل از انتشار گزارش نهایی زمان داده میشود تا آنها را حل کنند. همراه با یک خلاصه اجرایی، یک گزارش استاندارد حاوی توصیهها، نمونههایی از کدهای اضافی و یک تفکیک کامل از مکانهایی که خطاهای کدگذاری وجود دارد، خواهد بود. به پروژه زمان داده میشود تا قبل از انتشار نسخه نهایی، بر اساس یافتههای گزارش عمل کند.
از کجا میتوانم حسابرسی قرارداد هوشمند دریافت کنم؟
تعدادی از خدمات حسابرسی قراردادهای هوشمند به دلیل خدمات خود مشهور شده اند. دو مورد از محبوبیت خاصی برخوردار هستند و دریافت ممیزی از آنها مستلزم نقل قول اولیه و تحویل اطلاعات است.
CertiK
CertiK در ممیزی قراردادهای هوشمند پیشرو در صنعت است. صدها پروژه قراردادهای هوشمند خود را با آنها حسابرسی کرده اند. PancakeSwap، بزرگترین بازارساز خودکار BSC (AMM) یک نمونه است. در زیر بخشی از حسابرسی Certik در PancakeSwap است.
همچنین، اکثریت قریب به اتفاق پروژههایی که توسط آزمایشگاه بایننس پشتیبانی میشوند، قراردادهای خود را با CertiK ممیزی کردهاند. CertiK جدول امتیازی از پروژههای ممیزی شده را منتشر میکند که به شما امکان میدهد هر یک را به همراه امتیاز ایمنی مقایسه کنید. توجه داشته باشید که به غیر از اتریوم، CertiK پروژههای BSC و Polygon را نیز پوشش میدهد.
ConsenSys Diligence ConsenSys
که توسط جوزف لوبین، یکی از بنیانگذاران اتریوم اداره میشود، یکی از بزرگترین نامهای صنعت ارزهای دیجیتال در توسعه بلاک چین است. تحت ConsenSys Diligence، این شرکت ممیزی قرارداد هوشمند اتریوم را ارائه میدهد. آنها همچنین یک سرویس خودکار ارائه میدهند که قراردادهای ماشین مجازی اتریوم (EVM) را برای اشتباهات رایج بررسی میکند.
حسابرسی قرارداد هوشمند چقدر هزینه دارد؟
هزینه دقیق حسابرسی به تعداد قراردادهای هوشمندی که باید بررسی شوند بستگی دارد. به طور معمول، حسابرسی به هزاران دلار ختم میشود. یک پروژه بزرگ خاص به راحتی میتواند بیش از 10000 دلار هزینه داشته باشد. شرکت حسابرسی که حسابرسی شما را اجرا میکند و شهرت آن نیز بر میزان پرداخت شما تأثیر میگذارد.
نتیجهگیری
خوشبختانه برای سرمایه گذاران و کاربران، حسابرسی قراردادهای هوشمند به یک استاندارد طلایی تبدیل شده است. با این حال، زمانی که هر پروژه دارای یکی باشد، دیگر یک شاخص آسان برای ارزش نیست. به همین دلیل است که خواندن ممیزی توسط خودتان بسیار مهم است. حتی اگر دانش فنی ندارید، نگاهی به نظرات و شدت مشکلات احتمالی مفید است. وقتی با یک حسابرسی روبرو میشوید، حداقل باید زمان آسان تری برای درک محتوای آن داشته باشید. مثل همیشه، مطمئن شوید که هر تصمیم سرمایه گذاری به کل تصویر نگاه میکند و تمام اطلاعات را در نظر میگیرد.
نظرات کاربران