0

وایت پیپر White paper چیست؟

وایت پیپر چیست؟

وایت پیپر(Whitepaper) مقاله‌ای است که به صورت جزئی و ریزبینانه یک موضوع یا مساله را توضیح می‌دهد. به منظور ارائه یک مساله خاص برا عموم مردم، بازاریابان آن مساله را در قالب وایت پیپر یا همان کاغذ سفید ارائه می‌دهند.

Whitepaper ،Investopedia یا همان کاغذ سفید را اینگونه شرح می‌دهد:

یک فایل اطلاع رسانی که توسط یک شرکت به منظور ارتقا و یا برجسته کردن ویژگی‌های یک راه حل، محصول یا سرویس منتشر می‌شود. وایت پیپر ها فایل های بازاریابی و فروش هستند و به منظور متقاعد کردن یا تحت تاثیر قراردادن مشتریان بالقوه استفاده می‌شوند و به آنها درباره یک محصول خاص، سرویس، تکنولوژی و یا متد، آموزش می‌دهند.

به نظر می‌رسد، تعریف Hubspot بهتر باشد. هدف یک کاغذ معرفی کسب و کار اطلاع رسانی و متقاعد کردن افراد در مورد یک حقیقت یا مساله است و به آن‌ها نمی‌گوید که چرا محصول شما بهترین است و مخاطبان نیاز دارند تا آن را تهیه کنند.

در صورتی که یک وایت پیپر درست نوشته شده باشد میتواند در راستای موارد زیر به کسب و کار و جامعه کمک کند:

  • باعث تجسم برند شما و صنعت شما خواهد شد
  • شرکت شما را به عنوان یک رهبر و تاثیرگذار در صنعتتان معرفی خواهد کرد
  • اعتماد و اعتبار به وجود خواهد آورد
  • شما را با رهبران صنایع دیگر و شرکای جدید ارتباط خواهد داد
  • مشارکت مخاطبان شما را افزایش خواهد داد و خوانندگان را تشویق خواهد کرد، تا محتوای آن را بر روی شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند.
  • اطلاعات ارزشمندی از بازدیدکنندگان سایت جمع آوری خواهد شد

ارزش‌های وایت پیپر عبارت اند از:

  • وایت پیپرها منبع بزرگی برای تیم‌های فروش هستند.
  • وایت پیپرها می‌توانند در شکل‌های گوناگون همچون اینوگرافیک، اسلایدها و پست های وبلاگی دوباره مورد استفاده قرار گیرند
  • یک Whitepaper که خوب نوشته شده باشد، می‌تواند شما در نظر خوانندگان آن از رقبایتان متفاوت تر جلوه دهد
  • وایت پیپر ها یکی از تاثیرگذارترین ابزارهای بازاریابی برای تصمیم‌های خرید B2B هستند.

یک وایت پیپر استاندارد از چه بخش‌هایی تشکیل شده است؟

چکیده (Abstract)

چکیده در وایت پیپر به منظور شرح مختصری از پروژه در ابتدای مقاله است.

مقدمه (Introduction)

در قسمت مقدمه معمولاً مطالب پایه‌ای مانند ماهیت بلاک چین و ارزهای دیجیتال و مزایای آن‌ها گنجانده می‌شود و همچنین بازاری که این ارز دیجیتال قصد ورود به آن را دارد نیز در همین قسمت معرفی خواهد شد.

تعریف مشکل (Problem)

این قسمت جزئیات بیشتری را در خصوص بازار هدف پروژه در اختیار کاربران قرار می‌دهد و با دقت بیشتری چالش‌های موجود در این صنعت (صنعت ارزهای دیجیتال) را بررسی می‌کند. این چالش‌ها می‌توانند از نوع فنی و یا مربوط به نوع مدیریت کسب‌وکارها در این حوزه باشند. راه‌حل‌های فعلی هم که برای مقابله با این چالش‌ها در نظر گرفته شده‌اند در این قسمت عنوان شده و تیم توسعه‌دهنده، دلایل خود را برای کافی نبودن راه‌حل‌های موجود بیان می‌کند.

توضیح محصول (Description)

در این قسمت می‌توانید توضیح محصول معرفی‌شده را (از زبان توسعه‌دهنده یا توسعه‌دهندگان آن) مطالعه کنید و دریابید که این پلتفرم، محصول یا سرویس دقیقاً چه کاری را انجام می‌دهد، عملکرد آن به چه شکل است و چگونه خواهد توانست مشکلات عنوان‌شده را برطرف کند.

جزئیات فنی (Technical Details)

در این قسمت از گزارش، شما جزئیات فنی مربوط به بلاک چین پروژه موردنظر را خواهید یافت. مواردی از جمله توضیح دقیق و فنی شیوه توسعه محصول، مشخصات فنی آن و روش توسعه و عرضه کوین یا توکن دیجیتال آن از جمله مواردی هستند که در این قسمت از سند با آن‌ها مواجه خواهید شد.

توکن (Token)

این قسمت به‌طور کامل به کوین یا توکن دیجیتال پروژه اختصاص دارد. با مطالعه این قسمت پی خواهید برد که این کوین یا توکن‌های دیجیتال جدید قرار است چه عملکردی داشته باشند، چه سازوکاری برای عرضه آن‌ها در نظر گرفته شده است و وجود آن‌ها چه نفعی را برای کاربران این پروژه و در مقیاس بزرگ‌تر، جامعه ارزهای دیجیتال به‌همراه خواهد داشت.

جزئیات مربوط به عرضه عمومی

اگر این وایت پیپر در راستای فروش یک توکن خاص نوشته شده باشد، اطلاعات مربوط به عرضه عمومی آن نیز در آن گنجانده خواهد شد. نکاتی همچون زمان راه‌اندازی و عرضه بخش‌های مختلف محصول، طرح‌های تشویقی، جزئیاتی در خصوص افراد واجد (و فاقد) شرایط برای سرمایه‌گذاری بر روی محصول، شیوه استفاده از سرمایه جذب‌شده و نقشه راه پروژه از جمله مواردی هستند که در این قسمت به آن‌ها دسترسی خواهید داشت.

معرفی تیم توسعه‌دهنده

در قسمت‌های انتهایی معمولاً اطلاعاتی در خصوص بنیان‌گذاران پروژه و توسعه‌دهندگان ارشد آن نیز وجود دارد. یک تیم قوی و باتجربه، یکی از ارکان اصلی موفقیت در هر پروژه‌ ارز دیجیتالی است. به همین علت، وجود این بخش در وایت پیپر اهمیت زیادی دارد (و توصیه می‌کنیم حتماً آن را مطالعه کنید). در این قسمت شما می‌توانید سوابق تخصصی هریک از اعضای پروژه را بیابید و با نقشی که در پروژه فعلی ایفا می‌کنند آشنا شوید.

چرا وایت پیپر مهم است؟

وایت پیپرها برای اکوسیستم کریپتو مهم هستند. اگرچه هیچ استانداردی برای ایجاد آنها وجود ندارد، وایت پیپرها به چارچوبی برای تحقیق در پروژه‌های رمزنگاری تبدیل شده‌اند. این یک توصیه کلی است که با خواندن وایت پیپر پروژه، تحقیقات رمزنگاری را شروع کنید.

کاربران می‌توانند از کاغذهای سفید برای شناسایی پرچم های قرمز بالقوه یا پروژه های امیدوار کننده استفاده کنند. علاوه بر این، آنها کاربران را قادر می‌سازند تا بر پایبندی پروژه به برنامه‌ها و اهداف اصلی خود نظارت کنند. کاغذهای سفید می‌توانند با عمومی کردن اطلاعات کلیدی پروژه، شفافیت و برابری را فراهم کنند. احزاب مختلف می‌توانند از وایت پیپرها بهره‌مند شوند.

به عنوان مثال، در حالی که سرمایه‌گذاران می‌توانند با استفاده از آنها تصمیمات سرمایه‌گذاری بهتری بگیرند، توسعه‌دهندگان می‌توانند در مورد مشارکت احتمالی خود در پروتکل تصمیم بگیرند. به همین ترتیب، فردی که به این ایده علاقه‌مند است، می‌تواند با اطمینان بیشتری تصمیم بگیرد که آیا می‌خواهد پس از خواندن آن به جامعه خاصی بپیوندد یا خیر.

نمونه‌هایی از وایت پیپر

وایت پیپر بیت کوین

وایت پیپر بیت کوین در سال 2008 توسط یک فرد یا گروه ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو منتشر شد. وایت پیپر بیت کوین «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System» نام دارد. وایت پیپر نشان می‌دهد که چگونه مردم می‌توانند از بیت کوین به عنوان شکل کارآمدتر پول خارج از مدل بانکداری سنتی استفاده کنند. توضیحات فنی در مورد اینکه چگونه شبکه بیت کوین به کاربران اجازه می‌دهد ارز دیجیتال را بدون واسطه در شبکه همتا به همتا ارسال کنند، ارائه می‌دهد. وایت پیپر همچنین توضیح می‌دهد که چگونه شبکه بیت کوین در برابر سانسور و حملات هزینه مضاعف محافظت می‌شود.

وایت پیپر اتریوم

یک برنامه نویس جوان به نام Vitalik Buterin در سال 2014 کاغذ سفید اتریوم را منتشر کرد. اما حتی قبل از آن، Vitalik در سال 2013 در یک پست وبلاگی با عنوان “Ethereum: The Ultimate Smart Contract and Decentralized Application Platform” ایده این وایت پیپر را مطرح کرد. این پست ایده یک بلاکچین کامل تورینگ را ارائه کرد که نوعی کامپیوتر غیرمتمرکز است که در صورت داشتن زمان و منابع کافی می‌تواند هر برنامه‌ای را اجرا کند.

وایت پیپر اتریوم توضیح می‌دهد که چگونه هدف آن با بیت کوین متفاوت است. در حالی که بیت کوین عملکرد خاصی برای ارائه پرداخت های دیجیتالی همتا به همتا دارد، وایت پیپر اتریوم پلتفرمی را ارائه کرد که توسعه‌دهندگان را قادر می‌ساخت تا انواع برنامه های غیرمتمرکز (DApps) را بسازند و به کار گیرند. این می‌تواند، برای مثال، یک ارز دیجیتال دیگر یا یک پلتفرم غیرمتمرکز وام‌دهی باشد. وایت پیپر همچنین راه‌حل‌های تکنولوژیکی که اتریوم را ممکن کرده است، مانند قراردادهای هوشمند و ماشین مجازی اتریوم توضیح می‌دهد.

جمع‌بندی (Conclusion)

یک وایت پیپر خوب در نهایت با یک نتیجه‌گیری به اتمام می‌رسد. در قسمت نتیجه‌گیری، خلاصه‌ای از نکات اصلی پروژه ذکر می‌شود و در صورتی که عرضه عمومی توکن در شرف ‌وقوع باشد، این مسئله در همین قسمت یادآوری خواهد شد تا افراد علاقه‌مند، فرصت مشارکت را از دست ندهند.

طبق گفته لیندسی کولویچ (Lindsay Colwich) از موسسه HubSpot، یک مقاله سفید خوب باید از دستورالعمل‌های زیر پیروی کند:

  • طول مقاله: یک وایت پیپر نباید کمتر از شش صفحه باشد، همچنین باید شامل تصاویر، نمودارها و منابع معتبر باشد. اگر موضوع به جزئیات بیشتری نیاز دارد، مقالات می‌توانند تا 50 صفحه باشند
  • ساختار: معمولاً یک وایت پیپر باید شامل یک صفحه عنوان، فهرست مطالب، خلاصه اجرایی کوتاه، مقدمه، چندین صفحه آموزش برای نحوه حل مشکل برای کاربران، چندین صفحه در مورد راه‌حل‌های آن و نتیجه‌گیری
  • تراکم: معمولاً متراکم‌تر از کتاب الکترونیکی (eBook) است. قرار نیست مقاله‌های سفید خیلی آسان باشند. در واقع، مردم باید بیش از یک بار آنها را بخوانند تا بتوانند تمامی اطلاعات آن را استخراج کنند.
  • قالب: قالب اصلی باید PDF و در جهت عمودی باشد
  • سبک: یک وایت پیپر باید به صورت حرفه‌ای، جدی، و با نوشتاری روان و به خوبی طراحی شده باشد.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *