ریپل Ripple نام یک شرکت در آمریکا است که بر روی مبادلات بین بانکی در جهان خدمات میدهد و XRP یکی از محصولات این شرکت است. شرکت ریپل یک نهاد مالی غیرمتمرکز است که خدمات مالی ارائه میدهد. هدف ریپل این است که بتوان انتقال پول را بین بانکها به صورت بین المللی با سرعت بالا و به دور از کاغذ بازی و کارمزد به شدن پایین انجام داد در حالی که ارزی مانند بیت کوین به صورت همتا به همتا و غیرمتمرکز است و پشتوانه مردمی دارد.
ریپل دارای رقبایی مانند شبکه سوئیفت و ارز دیجیتالی به نام استلار است و با ارزهای دیجیتال دیگر تفاوت بنیادین دارد. در حال حاضر شرکت ریپل سه محصول اصلی برای بانکها و موسسات مالی دارد که عبارتند از:
- ایکس کارنت (xCurrent)
- ایکس رپید (xRapid)
- ایکس ویا (xVia)
اینها در حال حاضر سه محصول اصلی شرکت ریپل هستند که تحت عنوان یک نام جامع به نام ریپلنت (RippleNet) قرار دارند.
ارز دیجیتال XRP فقط روی شبکه ایکس رپید کاربرد دارد و در دیگر محصولات این شرکت، یعنی ایکس کارنت و ایکس ویا، این ارز دیجیتال کاربرد و جایگاه چندانی ندارد. لازم به ذکر است که این روزها بیشتر شرکتهای تحت قرارداد ریپل از محصول ایکس کارنت آن استفاده میکنند. بنابراین وقتی خبر همکاری ریپل با یک شرکت بزرگ منتشر میشود، لزوما به معنای کاربرد بیشتر XRP و احتمال افزایش قیمت آن نخواهد بود.
ایکس کارنت (xCurrent)
ایکس کارنت پلتفرمی است که بانکها و موسسات مالی برای انجام پرداختهای برون مرزی از آن استفاده میکنند. این محصول روی یک دفتر کل توزیع شده به اسم اینترلجر (Interledger) کار میکند. نکته قابل توجه این است که این دفتر کل توسط متخصصان شرکت ریپل ساخته شده است اما توسط این شرکت کنترل نمیشود. کنترل دفتر کل اینترلجر در دست کنسرسیوم شبکه جهانی وب (W3C) است. W۳C یک سازمان غیرانتفاعی است که استانداردهای بینالمللی شبکه جهانی وب را تعیین و کنترل میکند.
هدف اصلی xCurrent ایجاد قابلیتی برای انجام پرداختها و تراکنشهای آنی با همه ارزهاست، نه فقط ارزهای دیجیتال.
ایکس کارنت با فراهم کردن نقدینگی کافی از ارزهای گوناگون و فراهم کردن یک پیامرسان مالی غیرمتمرکز، به بانکها این امکان را میدهد که بدون نگرانی با یکدیگر به تعامل مالی بپردازند. به عنوان مثال یک بانک میتواند با ایکس کارنت دلار ارسال کند و بانک گیرنده، معادل همان مقدار دلار را به صورت یورو دریافت کند.
اکثر شرکتهای همکار ریپل در حال حاضر فقط از ایکس کارنت استفاده میکنند. در ایکس کارنت لزوما نیازی به استفاده از ارز دیجیتال XRP نیست.
ایکس رپید (xRapid)
ایکس رپید یک محصول برای حل مشکل نقدینگی در انجام معاملات بین بانکی است که به صورت مستقیم از ارز دیجیتال XRP استفاده میکند. این محصول پول فیات را به XRP تبدیل کرده و پس از انتقال، آن را به پول مورد نیاز در بانک مقصد تبدیل میکند. با این روش، بانک مبدأ برای ارتباط با بانک مقصد نیازی به استفاده از یک بانک واسط یا تامین کننده نقدینگی نخواهد داشت.
برای مثال اگر شرکت A در ایران از شرکت B در ژاپن مواد خام بخرد، تراکنش روی سیستم ایکس رپید به این صورت خواهد بود:
ایکس رپید با ریال شرکت A اقدام به خرید XRP میکند و پس از انتقال XRP، آن را به ین ژاپن تبدیل میکند تا بدست بانک مقصد برسد. الگوریتم ایکس رپید طوری طراحی شده است که بهترین قیمت برای تبدیل ریال به XRP و XRP به ین را پیدا میکند. با این روش بانک ایرانی نیازی ندارد که در یک بانک کارگزار در ژاپن، ین ژاپن نگهداری کند. همچنین نیازی به یافتن یک تامین کننده نقدینگی برای تبدیل پولها نخواهد بود.
در زمان نگارش این مقاله، بیش از ده بانک و موسسه مالی بزرگ آزمایشات لازم برای استفاده از ایکس رپید را آغاز کردهاند.
یکی از موانعی که بر سر راه گسترش ایکس رپید قرار دارد، بحث نقدینگی در ارز دیجیتال XRP است. برای اینکه این پلتفرم بتواند به اهداف خود برسد، باید در صرافیهای بسیار زیادی در سراسر دنیا لیست شود و به حجم معاملات قابل توجهی دست یابد.
ایکس ویا (xVia)
ایکس ویا یک واسط کاربر است که برای استفاده آسانتر از ایکس کارنت و ایکس رپید طراحی شده است و امکان برقراری ارتباط بین محصولات مختلف ریپل را با روشی ساده فراهم میکند. این محصول در سال 2018 طراحی شده و هماکنون در مرحله آزمایشی قرار دارد.
ارز دیجیتال XRP در سال 2013 ارائه شد و میزان 100 میلیارد از این توکن به صورت یکجا توسط شرکت ریپل در ارائه گردید. 20 درصد از این میزان به بنیانگذاران این شرکت تعلق گرفت و 80 درصد یا همان 80 میلیارد توکن دیگر در یک دفترکل نگهداری میشود و سالیانه مقدار 1 میلیارد آن توزیع میگردد.
از مزیت های ریپل میتوان به سرعت بالای انتقال کمتر از 4 ثانیه و کارمزد به شدت پایین شبکه آن اشاره کرد درحالیکه سایر ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم با مشکلات عدیدهای در کارمزد بالای انتقال و یا محدودیت در تعداد تراکنش روبرو هستند، ریپل این مشکلات را برطرف کرده است.
اعتبارسنجی در شبکه ریپل بدین صورت اتفاق میافتد که هرکسی میتواند به عنوان یک نود در شبکه قرار بگیرد و به سرور اعتبارسنج ریپل متصل شود. البته کار اصلی را برای تایید تراکنشها نودهایی خاص که به Unique Node Lists معروف هستند انجام میدهند. زمانیکه 80 درصد از این نودها یک تراکنش را تایید کنند، تراکنش انجام میشود.
مزایا و معایب پروتکل ریپل
مزایا
- تقریباً ضد جعل است
- انجام سریع تراکنشها در طی چند ثانیه
- در مرحله نهایی خود میتواند بهعنوان مترجم جهانی هر ارزی عمل کند
- قابلیت وام دادن و وام گرفتن سریع مبالغ پول
- اتصال ساده شبکههای پرداخت
- تورم ندارد، چراکه تمامی توکن تا از ابتدا استخراج شدهاند و از قبل وجود دارند
معایب
ریپل بااینکه تحولات مثبتی را ایجاد کرده است، اما این شرکت به دلیل شیوههای مختلف تجاریاش اغلب مورد انتقاد قرار میگیرد. این شرکت بیان کرده بود که بخش عظیمی از ارز دیجیتال XRP را به کاربران شبکه منتقل خواهد کرد، اما تاکنون تنها مقادیر اندکی منتقل شدهاند. علاوه بر این، آزمایشگاههای ریپل تقریباً نیمی از کل XRP موجود در شبکه را برای خود نگهداشتهاند تا از ارزش آن بهرهمند شوند. این ارز دارای ویژگی متنباز است و بااینکه بسیار هوشمند است، زمانی که کد آن در دسترس قرار میگیرد، فرصتی به وجود میآید تا سود جویان تلاش کنند آن را هک کنند.
تاریخچه و تیم توسعه دهنده ریپل
ایده اولیه ایجاد پلتفرم ریپل توسط جد مک کالب (Jed McCaleb) و کریس لارسن (Chris Larsen) و توسط آرتور بریتو (Arthur Britto) و دیوید شوارتز (David Schwartz) ساخته شد. برای ساخت پلتفرم ریپل از طرح اولیه یابان فوگر که سیستمی به نام OpenCoin را ایجاد کرده بود، الهام گرفته شد و این سیستم به پلتفرم ریپل تبدیل گردید.
ریپل در سال 2013 توجه بانکها را به عنوان روشی از پرداخت به خود جذب کرد. تا سال 2018 بیش از 100 بانک برای بهرهگیری از ریپل اعلام آمادگی کرده بودند، اما بیشتر آنها فقط از فناوری پیامرسانی XCurrent ریپل استفاده میکردند و از استفاده از رمز ارز XRP به دلیل مشکلات نوسان آن اجتناب میکردند.
آیا ریپل قابل استخراج است؟
ساختار و ساز و کار ریپل با بقیه ارزها متفاوت است. سازندگان ریپل باهدف تبدیل آن به یک سیستم جهانی برای انتقال پول و جلب اعتماد بانکها و مؤسسات مالی از همان ابتدا تمام XRP های ریپل را خلق کردهاند که تعداد آن 100 میلیارد XRP بوده است.
در نتیجه امکان استخراج ریپلها وجود ندارد و تنها راه داشتن این ارز دیجیتال خرید آن از پلتفرمهای صرافی است. برای رفع مشکل تأیید تراکنشها هم از الگوریتم اجماع استفاده شده است. همچنین برای حفظ توزیع و میزان نقدینگی ریپل در جامعه به ازای هر بار تراکنش چند XRP از چرخه حذف میشوند. بنابراین با افزایش تراکنشهای ریپل تعداد آن کمتر شده و باعث ایجاد تورم و بالا رفتن قیمت ریپل خواهد شد.
قیمت ریپل
ریپل یا به طور دقیقتر XRP در سال 2013 با قیمت هر واحد 0.005 دلار به صرافیها عرضه شد و در ژانویه سال 2018 با به اوج قیمت خود یعنی 3.8 دلار رسید که نشان دهنده بیش از 70000 درصد افزایش قیمت است.
پس از رسیدن به اوج، قیمت ریپل سقوط بسیار هولناکی داشت و هماکنون که در حال نوشتن این مقاله هستیم، با قیمت هر واحد 0.44 دلار معامله میشود.
صعود اصلی قیمت ریپل از سال 2017 آغاز شد. اگر در ابتدای سال 2017 (به عنوان مثال ماه مارس) یعنی حدود 2.5 سال پیش که قیمت هر ریپل 0.005 دلار بود، فقط معادل 1000 دلار ریپل میخریدید، در ژانویه سال 2018 (با قیمت 3.8 دلار)، یعنی یک سال بعد، سرمایه شما بیش از 700000 دلار ارزش داشت و با قیمت فعلی در سال 2021 (0.44 دلار)، ارزش سرمایهگذاری شما بیش از 63000 دلار بود.
کیف پولهای نگداری ریپل
ریپل ارز پرکاربردی است و تقریبا تمام کیف پولهای مطرح از این ارز دیجیتال نگهداری میکند. میتوانید در زیر لیست این کیف پولها را مشاهده کنید:
نحوه خرید ریپل
تقریبا تمام صرافیهای معتبر، ارائه دهنده ریپل است، میتوانید در زیر لیست بهترین صرافیهای ریپل را مشاهده کنید:
استیبل کوین ریپل RLUSD چیست؟
استیبل کوین RLUSD که توسط شرکت ریپل معرفی شده است، نوعی استیبل کوین است که ارزش آن به دلار آمریکا متصل است. این استیبل کوین با هدف ایجاد ثبات و جذب نقدینگی بیشتر در بازار طراحی شده است و به طور کامل توسط سپردههای دلار آمریکا، اوراق قرضه دولتی و معادلهای نقدی پشتیبانی میشود. RLUSD از طریق بلاکچین ریپل (XRPL) عرضه شده و در پلتفرمهای متعددی مانند Uphold، Bitstamp و دیگر صرافیهای معتبر در دسترس کاربران قرار میگیرد.
هدف اصلی این پروژه ایجاد رقابت با دیگر استیبل کوینهای بزرگ مانند USDT و USDC است. همچنین ریپل در حال برنامهریزی برای گسترش امکانات شبکه خود، از جمله قراردادهای هوشمند و قابلیتهای توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) است که به توسعه اکوسیستم آن کمک میکند. RLUSD میتواند به طور خاص در بازارسازهای خودکار (AMM) و صرافیهای غیرمتمرکز استفاده شود، که به نقدینگی و پذیرش بیشتر کمک میکند
نظرات کاربران