0

فیلم بانوی اردیبهشت

فیلم بانوی اردیبهشت

فیلم بانوی اردیبهشت به کارگردانی رخشان بنی اعتماد در سال ۱۳۷۶ ساخته شده و در شانزدهمین دوره جشنواره بین المللی فیلم فجر اکران شد.

به گزارش خوبو، بانوی اردیبهشت از فیلم‌های خوب ساخته شده در دهه 70 سینمای ایران است. این فیلم از سایت معتبر IMDB، نمره متوسط 6.4 را کسب کرده است. 238 نفر به این اثر رای داده‌اند.

عوامل و بازیگران فیلم بانوی اردیبهشت

بانوی اردیبهشت فیلمی است که در ژانر درام توسط رخشان بنی اعتماد ساخته شده است. او در سال 1333 در تهران زاده شد. وی از سال 1352 با سمت منشی‌صحنه در تلویزیون مشغول به کار شد و تا سال 1359 چند فیلم مستند کوتاه را کارگردانی کرد. رخشان بنی اعتماد همسر جهانگیر کوثری و مادر تندیس و باران کوثری است. بنی‌اعتماد در هفتاد و یکمین جشنواره فیلم ونیز در سال 2014، جایزه بهترین فیلمنامه را برای فیلم قصه‌ها به دست آورد. بانوی اردیبهشت در کنار نرگس، روسری آبی، خون بازی و زیر پوست شهر از بهترین آثار ساخته شده توسط بنی اعتماد است.

مینو فرشچی، بازیگر این فیلم هنرپیشه و فیلمنامه‌نویس ایرانی است. وی برای بازی در فیلم بانوی اردیبهشت نامزد دریافت سیمرغ بلورین در جشنواره فیلم فجر شد.

مانی کسراییان، دیگر بازیگر فیلم بانوی اردیبهشت در سال 1355 در شیراز به دنیا آمد.

گلاب آدینه، دیگر بازیگر این اثر فعالیت هنری را از سال 1354 با گروه تئاتر دانشجویی پیاده به سرپرستی مهدی هاشمی و داریوش فرهنگ آغاز کرد و در چندین نمایشنامه بازی و کارگردانی را بر عهده داشت.

کارگردانرخشان بنی‌ اعتماد
تهیه کنندهعلیرضا رئیسیان
جهانگیر کوثری
نویسندهرخشان بنی‌ اعتماد
بازیگران مینو فرشچی
مانی کسراییان
گلاب مستعان
عاطفه رضوی
باران کوثری
رامین راستاد
پیمان شادمان فر
نیره فراهانی
فاطمه معتمدآریا
تدوینمعصومه شاه‌نظری
مصطفی خرقه‌پوش
سال ساخت1376
مدت زمان فیلم88 دقیقه
نمره IMDB6.4

خلاصه داستان

فروغ کیا فیلمسازی است که سال‌ها پیش متارکه کرده و با پسرش مانی زندگی می‌کند.

وی درصدد تهیه فیلمی مستند از زندگی مادران نمونه است تا بتوانند از آن میان یکی را به عنوان مادر نمونه برگزینند. فروغ به همراه مانی به دیدار تعداد زیادی از زنان و مادران نمونه می‌رود که در نبود همسر، یک تنه بار مسئولیت را به دوش داشتند. آن ها به سراغ زنان و مادران موفق و صاحب نام هم می‌روند، اما فروغ از انتخاب یک نمونه از این میان ناراحت است و انصراف خود را از ادامه کار به مافوق خود دکتر رهبر اعلام می‌کند، اما دکتر رهبر که با او تنها از راه صدایش در طول فیلم آشنا هستیم این انصراف را به دلیل خستگی و عدم تصمیم گیری در مورد آینده خودش و او می‌داند.

مانی با طعنه و کنایه زدن های هر روزه به مادر او را از ازدواج با دکتر رهبر منع می‌کند. اما بعد از برخوردها و صحبت‌ها و کشمکش های بسیار بالاخره فروغ به مانی می‌فهماند که می‌خواهد هم مادر باشد و هم به دکتر رهبر جواب مثبت دهد.

نقد و بررسی فیلم بانوی اردیبهشت

فیلمی که بعدها لقب سازنده‌اش، رخشان بنی‌اعتماد شد، شاید این روزها خیلی جذاب نباشد. شاید نمونه‌های کامل‌تری از آن ساخته‌شده باشد.شاید فضای نیمه داستانی/ مستند کار حوصله بیننده را سر ببرد، اما نمی‌توان انکار کرد که رخشان بنی‌اعتماد با بانوی اردیبهشت کلید در سینمای زنانه و تفکر فمینیستی متأخر را گشود بانوی اردیبهشت فیلمی است که اساسا و حتما باید در ظرف زمانش بررسی گردد.

فیلم بانوی اردیبهشت

همان‌طور که گفتم نمونه‌های مشابه و داستان‌های همانند بانوی اردیبهشت زیاد ساخته‌شده است و زیاد دیده‌شده است. نزدیک‌ترین نمونه‌اش، تقاطع بوالحسن داوودی، اما برای آنکه بانوی اردیبهشت و ناب بودنش را درک کرد، لازم است زمان را بیست سال به عقب برگردانید.
زمانی که سوپراستارها تازه‌ وارد سینما شده بودند. زمانی که دولت اصلاحات تازه به روی کار آمده بود و هنوز جو فیلم‌سازی آن‌قدر تغییر نکرده بود. تا قبل از این زمان سینما پر بود از حماسه‌های جنگی که بیشتر الگوبرداری از فیلم‌های اکشن بودند تا آنکه روح ملتی در حال جنگ را منعکس کنند و ملودرام‌های خانوادگی که پند و اندرزشان به داستانشان می‌چربید.

هنوز فیلم‌های اعتراضی انتقادی و طنزهای نیش‌دار به میدان نیامده بودند و رئالیسم فرهادی مطرح نشده بود. زمانی که زنان در سینما جایگاه ویژه‌ای نداشتند و چندتایی بازیگر مطرح بودند که فقط روی پرده حاضر می‌شدند و هیچ‌گاه برای خدمتشان به سینما ‌مانند مردان ستوده نمی‌شدند. زمانی که شخصیت اول‌های زن یا الگوهای خدشه‌ناپذیر از خوبی و پاکی بودند یا قربانیان بدبخت و مفلوک.

برگرفته از وبسایت behtarin.io

فهرست جوایز فیلم بانوی اردیبهشت

در شانزدهمین دوره برگزاری جشنواره بین‌المللی فیلم فجر در سال 1376، فیلم بانوی اردیبهشت نامزد دریافت هفت سیمرغ بلورین جشنواره برای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی (رخشان بنی اعتماد)، بهترین بازیگر نقش اول زن (مینو فرشچی)، بهترین بازیگر نقش مکمل زن (گلاب آدینه)، بهترین طراحی صحنه و لباس (امیرحسین اثباتی)، بهترین صداگذاری (پرویز آبنار) و بهترین فیلمبرداری (حسین جعفریان) شد و در پایان موفق به کسب یک سیمرغ بلورین و یک جایزه ویژه هیئت داوران شد. همچنین در بخش بین الملل جشنواره نیز جایزه بهترین فیلم را دریافت کرد.

  • برنده سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس (امیرحسین اثباتی)، دوره ۱۶ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۷۶
  • جایزه ویژه هیئت داوران برای بهترین کارگردانی (رخشان بنی اعتماد)، دوره ۱۶ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۷۶
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی (رخشان بنی اعتماد)، بخش مسابقه بین الملل دوره ۱۶ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۷۶

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *