به گزارش سایت خوبو، موسیقی اگرچه برای بسیاری از مردم بعنوان محرکی برای رقصیدن است اما از طرفی راه حل سادهای برای بهبود بهداشت و کیفیت خواب در انسان میباشد. تاثیر شگفتانگیز موسیقی بر انسان به قدری قابل توجه و مهم است که امروزه در علم پزشکی به عنوان راه حلی در درمان بیماریهایی چون فشار خون پایین، افسردگی، بیخوابی و بیماریهای روانی استفاده میشود.
موسیقی میتواند احساسات انسان را برانگیخته کند. برای همۀ ما پیش میآید که با شنیدن قطعهای از موسیقی به یاد گذشته بیفتیم یا منظرۀ زیبایی در ذهنمان به وجود آمده است. امروزه موسیقی بخش بزرگی از زندگی انسان است. موسیقی حتی میتواند بر متابولیسم بدن ما تاثیر بگذارد و به نوعی توازن انرژی را در بدن برقرار میکند. در این مطلب از سایت خوبو با برخی از فواید گوش کردن به موسیقی آشنا میشویم.
تاثیر موسیقی بر کاهش استرس
لذت گوش کردن به موسیقی باعث آزاد شدن دوپامین در مغز میگردد. این به نوبۀ خود باعث افزایش میزان رضایت و لذت در بدن ما میشود. موسیقی تاثیر مثبتی بر خلق و خوی انسان میگذارد و هیجان و شادی را افزایش و خستگی، تنش و عصبانیت را کاهش میدهد.
برای اینکه بتوانید استفادۀ بهتری از اثرات آرامبخش موسیقی داشته باشید، ابتدا در موقعیت راحتی قرار بگیرید و آرام باشید. سپس چشمان خود را ببندید و با شل کردن عضلات خود سعی کنید که از طریق دیافراگم نفس بکشید. اجازه بدهید که شانهها، شکم و ماهیچههای صورت شل شوند. عمل دم را از طریق بینی و بازدم را از طریق دهان انجام دهید. روی موسیقی تمرکز کنید و در صورتی که حواس شما به موضوعات دیگری پرت شد، توجه خود را به آرامی به صدای موسیقی و احساسی که در آن لحظه دارید هدایت کنید.
این تمرین را برای چند دقیقه ادامه دهید و بدانید که هدف از این تمرین، خاموش کردن صدای درونی و تمرکز بر روی «هستی» و «بودن» است.
تاثیر موسیقی بر افزایش کیفیت خواب
عوامل مختلفی میتوانند کیفیت خواب را مختل کنند که یکی از آنها استرس و اضطراب است. موسیقی با کاهش سطح استرس و اضطراب کمک میکند که فرد خواب راحتی داشته باشد. در سالمندان نیز شنیدن موسیقی میتواند اختلالات خواب مانند بیخوابی را کاهش بدهد. برخی از انواع موسیقیهای ملایم همانند داروی خوابآور عمل میکنند و باعث بهبود الگوهای خواب شده و در نتیجه کیفیت خواب فرد بیش از قبل میگردد. محققان معتقدند که موسیقی آرامبخش با کاهش دادن سرعت ضربان قلب و تنفس، میتواند میزان استرس را در فرد کاهش بدهد.
امواج صوتی وارد شده به گوش در مغز به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میشود. همانطور که مغز این صداها را تفسیر میکند، مجموعهای از اثرات فیزیکی در بدن ایجاد میشود. بسیاری از این اثرات یا به طور مستقیم خواب را تقویت می کنند یا مشکلاتی را که با خواب تداخل دارند را کاهش میدهند.
موسیقی و تنظیم هورمونها
چندین مطالعه نشان میدهد که موسیقی به دلیل تأثیر آن بر تنظیم هورمونها، از جمله هورمون کورتیزول که به هورمون استرس معروف است، کیفیت خواب را بالا میبرد. استرس و سطح بالای کورتیزول می تواند هوشیاری فرد را افزایش دهد که خود منجر به داشتن خواب ضعیف میشود. موسیقی سطح کورتیزول را کاهش میدهد و در نتیجه به آرامش فرد و رهایی از استرس کمک میکند.
موسیقی باعث ترشح دوپامین میشود، هورمونی که در طول فعالیتهای لذتبخش مانند غذا خوردن، ورزش و رابطۀ جنسی ترشح میشود. این ترشح میتواند احساسات خوب را هنگام خواب تقویت کند و درد را که یکی دیگر از علل شایع مشکلات خواب است، برطرف کند. پاسخهای فیزیکی و روانی به موسیقی در کاهش دردهای فیزیکی حاد و مزمن مؤثر است.
موسیقی همچنین میتواند با تسکین دستگاه عصبی خودمختار/نباتی به آرامش انسان کمک کند. سیستم عصبی خودمختار بخشی از سیستم طبیعی بدن شما برای کنترل فرآیندهای خودکار یا ناخودآگاه، از جمله فرآیندهای درون قلب، ریهها و سیستم گوارشی است. موسیقی، کیفیت خواب را از طریق تاثیر بر بخشهای آرامبخش سیستم عصبی خودمختار بهبود میبخشد و منجر به کاهش سرعت تنفس، کاهش ضربان قلب و کاهش فشار خون میشود.
اثر موسیقی بر سلامت قلب
بسیاری از افرادی که خواب ضعیفی دارند، اتاق خواب خود را آکنده از فضای ناامیدی و منفی میدانند. موسیقی میتواند افکار آزاردهنده یا استرسزا را منحرف کند و آرامش جسمی و ذهنی مورد نیاز برای خوابیدن فراهم کند. سر و صدای شبانه، خواه از جادهها، هواپیماها یا همسایگان پر سر و صدا، میتواند کیفیت خواب را کاهش دهد که با عواقب نامطلوب سلامتی از جمله بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است.
برای تهیه و ترجمۀ این مطلب در سایت خوبو، از منابع زیر استفاده کردهایم:
نظرات کاربران