0

سازمان خودمختار غیرمتمرکز (DAO: Decentralized Autonomous Organization) چیست؟

سازمان غیرمتمرکز خودمختار Decentralized Autonomous Organization

به صورت کلی DAO سیستمی است که قوانین آن به صورت هارد-کد (Hard-code) نوشته شده است. این قوانین مشخص می‌کند که سازمان چه اقداماتی را باید انجام دهد. البته سازمانی با نام “The DAO” وجود دارد که نباید با عنوان این مقاله اشتباه گرفته شود.

به بیان ساده تر، DAO به سازمانی گفته می‌شود که برخلاف سازمان‌های سنتی، بر پایه یک قطعه کد متن باز (Open source code) است و توسط همه‌ی اعضای جامعه کنترل می‌شود. بنابراین ساختار DAO سلسله مراتب ندارد.

به بیان دیگر DAO فاقد هیئت مدیره یا فردی است که کنترل سیستم در دست او باشد. DAO به وسیله کدهای کامپیوتری یا به طور دقیق‌تر توسط قرارداد هوشمند (Smart contract) ایجاد شده و توسط اعضای جامعه و توسعه دهندگان آن اداره می‌شود.

سازمان خودمختار (DO: Decentralized Organization) مفهوم جدیدی نیست. با این حال استفاده از قرارداد هوشمند در بستر بلاکچین برای اتوماتیک کردن برخی عملکردهای DAO، ایده کاربردی و جذابی است.

برخی کاربردهای DAO شامل کمپین‌های اتوماتیک جذب سرمایه (ICO)، صدور توکن و توکنایز کردن دارایی‌ها، سیستم‌های تصمیم گیری و سیستم‌های رای گیری است. هرچند این مفهموم قابلیت ایجاد سازمان‌های دیگری برای کاهش دخالت انسان، کاهش هزینه کلی عملیات و حذف خطای انسانی را دارد.

همانطور که بیت کوین با ایجاد یک سیستم اقتصادی همتا به همتا (peer-to-peer digital economic system) موفق به حذف بانک‌ها و شخص ثالث مورد اعتماد شده است، DAO نیز می‌تواند در بسیاری از صنایع، سازمان‌های متمرکز کنونی را جایگزین کند.

DAO چگونه کار می‌کند؟

در ابتدا باید بدانید بیت کوین یک DAO است. تمامی قوانین بیت کوین به صورت قطعه کد نوشته شده است، غیرمتمرکز و خودمختار است. اما قراردادهای هوشمند که برای اولین بار توسط بلاکچین اتریوم عرضه شد، امکان راه اندازی DAO را برای عموم و مقاصد مختلف ساده‌تر کرد.

یک DAO قبل از هرچیز به یک سری قوانین کدنویسی شده نیاز دارد که به صورت قرارداد هوشمند نوشته شده است. عملیات سازمان توسط قرارداد هوشمند به صورت اتوماتیک انجام می‌شود و مواردی که از عهده آن خارج است و نیاز به عملیات انسان دارد توسط اعضای آن انجام می‌شود.

بعد از مشخص شدن قوانین، DAO وارد فاز جذب سرمایه می‌شود. این فاز از دو جهت اهمیت دارد. اول اینکه توکن‌های عرضه شده ارزشمند می‌شوند و خریداران اولیه از راه فروش آن درآمد کسب می‌کنند. دوم اینکه با داشتن توکن‌ها امکان شرکت در رای گیری‌ها وجود دارد و به این صورت می‌توان روی آینده سازمان تاثیر گذاشت.

بعد از فاز جذب سرمایه، زمانی که DAO کد نویسی شد و روی بستر بلاکچین اجرا شد، کاملا از موسسین خود مستقل می‌شود و سرنوشت آن دیگر در دستان آنها نیست. کدهای DAO متن باز است، به این معنی که هرکسی می‌تواند آنها را مشاهده و بررسی کند. همچنین تمامی تراکنش‌های مالی آن روی بلاکچین ذخیره می‌شود، بنابراین امن و شفاف است.

به محض راه اندازی DAO تمامی تصمیم‌های مربوط به آن توسط اجماع تعیین می‌شود. تمامی افرادی که با خرید توکن‌ها سهام DAO را در اختیار دارند می‌توانند برای تغییرات آینده سازمان پیشنهاد ارائه دهند. البته برای جلوگیری از اسپم شدن سیستم، برای ارائه پروپزال باید مقداری توکن هزینه کرد.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *