فیلم درساژ فیلمی ایرانی است که توسط پویا بادکوبه در سال ۱۳۹۶ ساخته شده و در سی و ششمین دوره جشنواره بین المللی فیلم فجر به نمایش درآمد.
به گزارش خوبو، درساژ از فیلمهای موفق سینمای ایران در جشنوارههای بینالمللی در سالهای اخیر بوده است. این فیلم از سایت معتبر IMDB، نمره متوسط 5.7 را کسب کرده است. 393 نفر به این فیلم نمره دادهاند.
دانلود فیلم درساژ
عوامل و بازیگران فیلم درساژ
پویا بادکوبه بازیگر و کارگردان سینما و تلویزیون و مدیر ارشد خلاقیت است. او فعالیت کاری خود را در سن ۱۱ سالگی به عنوان مجری برنامه تلویزیونی کودک و نوجوان شبکه ۲ سیما آغاز کرد.
در انتهای مقطع پایانی دبیرستان به عنوان کارگردان جوان شبکه ۲ سیما مشغول به ساخت سری برنامه های گزارشگران جوان شد. محتوای این برنامه ارائه اخبار و گزارش های مستند از فعالیت های کودک،نوجوان و جوانان کشور بود.
در انتهای مقطع دبیرستان، در چند سریال تلویزیونی مشغول به بازیگری شد و پس از آن وارد دانشگاه و در رشته تئاتر به تحصیل خود ادامه داد. پس از آن در سال ۱۳۸۰ وارد دانشگاه آزاد واحد اراک شد و همزمان با تحصیل، به فعالیت در حوزه کارگردانی و مستندسازی گزارش جوان ادامه داد و سال ۱۳۸۴ در انتهای تحصیلات دانشگاهی به موسسه فرهنگی هنری روزگار طرفه (بادکوبه فعلی) پیوست و به عنوان کارگردان و نویسنده تیزر تبلیغات تلویزیونی مشغول به فعالیت شد.
در همان سال های ابتدایی ۲ آگهی ساخته شده او در در سال های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ موفق به دریافت جایزه جهانی موثرترین آگهی تبلیغاتی نمایندگی های LG در سراسر جهان شد. پویا بادکوبه در حال حاضر به عنوان مدیر ارشد ایده پردازی در آژانس تبلیغاتی تمام خدمت بادکوبه مشغول به فعالیت است.
درساژ نخستین تجربه کارگردانی بادکوبه به شمار می رود. از بازیگران اصلی آن میتوان علی مصفا، شبنم مقدمی، یسنا میرطهماسب، نگار مقدم و … اشاره کرد.
کارگردان | پویا بادکوبه |
تهیه کننده | روحالله برادری سمیرا برادری |
نویسنده | حامد رجبی |
بازیگران | نگار مقدم علی مصفا شبنم مقدمی یسنا میرطهماسب باسط رضایی جلال فاطمی به آفرید غفاریان |
موسیقی | شهاب پارنج |
فیلمبردار | اشکان اشکانی |
تدوین | سپیده عبدالوهاب |
سال ساخت | 1396 |
مدت زمان فیلم | 100 دقیقه |
نمره IMDB | 5.7 |
فروش گیشه | ۴۹۶٬۹۸۱٬۰۰۰ تومان |
خلاصه داستان
چند نوجوان در شهر کرج تصمیم می گیرند برای تفریح به یک سوپرمارکت دستبرد بزنند تا دور هم خوش گذرانده باشند اما این اتفاق به درستی پیش نمی رود و…
نقد و بررسی فیلم درساژ
سحر عصرآزاد در نقد این فیلم نوشته است:
فیلم سینمایی درساژ درامی آسیبشناسانه از تبعات تحقیرشدگی و سرخوردگی یک نوجوان است که به واسطه عکسالعمل و شیوهای که برای مواجهه با این موقعیت انتخاب میکند، تبدیل میشود به قهرمانی غیرقابل انتظار.
پویا بادکوبه اولین فیلم سینمایی خود را سال 96 براساس فیلمنامهای از حامد رجبی مقابل دوربین برد. نویسنده- کارگردانی که تجربههایی قابل تأمل در پردازش و بسط و گسترش این موقعیت دراماتیک دارد؛ انسان پسزده شده از سوی اجتماع و اطرافیان که به واسطه قرار گرفتن در اقلیت، سویهای نهفته از خود را به نمایش گذاشته و دست به کنشی برانگیزاننده میزند.
«پرویز» براساس فیلمنامه مشترک رجبی، مجید برزگر و بردیا یادگاری و «پریدن از ارتفاع کم» بر اساس فیلمنامه رجبی، همین موقعیت دراماتیک را در الگوی شخصیتی یک پیرپسر چاق و یک زن باردار مورد آسیبشناسی قرار دادند که واکنش نمادین قهرمانان محوری را در اشل خاص کاراکتر و جهان داستانی محوری به دنبال داشت.
ضمن اینکه رجبی با نگارش فیلمنامه فیلم فصل بارانهای موسمی در کنار برزگر این نکته را به اثبات رساند که اشرافی دقیق به حیطه جهان نوجوانان دارد و در «درساژ» نیز این محور را با تکیه بر کاراکتر یک دختر نوجوان؛ گلسا (نگار مقدم) پی میگیرد.
بادکوبه و رجبی در کنار هم شخصیت و درامی نمونهوار خلق کردند که میتوان از آن به عنوان معدود فیلمهای نوجوانانه قابل استناد سینمای ایران نام برد که به جهت رفتارشناسی یک نسل در آینده سندی قابل رجوع خواهد بود. بهخصوص پرداختن به دختران نوجوان در سینمایی که فیلمهای نوجوانانه درباره پسران هم در اقلیت است، نمونهوار بودن فیلم را برجستهتر میکند.
«درساژ» یا خَرامِش در سوارکاری به مجموعه حرکاتی اطلاق میشود که در آن سوار، اسب خود را به اجرای مجموعه حرکات دقیق و هماهنگ با ترتیب و زمانبدی مشخص وامیدارد تا با اشاره او، اسب حرکاتی را که انتظار میرود انجام دهد.
این موقعیت از پیش تعیینشده نمایشی؛ تمثیلی است از موقعیت نوجوانِ محوری فیلم. دختری با سرکشیهای خاص نوجوانی و البته شخصیت ذاتیاش که به مثابه اسب درساژ با او رفتار میشود؛ چه از طرف دوستانش چه از طرف پدر و مادر و چه جامعه.
اما گلسا این نمایش از پیش تعیین شده را برنمیتابد و شورش میکند. شورشی علیه کلیت جهان اطرافش و تاوان این شورش را با انتخابی انتحاری و تخریب نهایی خودش میپردازد. تنها مأمن و پناهگاه او در طول این سفر قهرمانانه از درون به بیرون هم الوند است؛ اسب درساژ که دخترک با او حس نزدیکی و همذات پنداری دارد.
قصه از یک عملیات شوخی و سرگرمی بین گلسا و دوستان مرفهاش شروع میشود؛ بازی هیجانانگیز دزدی از سوپر مارکت محله که با حواس پرتی آنها به جا ماندن فیلم در دوربین مداربسته سوپر ختم میشود. اما این گلسا است که توسط دوست پسرش؛ امیر (یسنا میرطهماسب) تنبیه و مجبور میشود برای برداشتن فیلم به سوپر برگردد.
درام از همین نقطه زورگویی یک نوجوان و مورد زورگویی قرار گرفتن نوجوانی دیگر آغاز میشود که موتور فیلم را به حرکت وامی دارد. نکته اینجاست که گلسا پس از انجام این مأموریت اجباری، دیگر آن دخترک سابق نیست و به تدریج گرههایی را در درونش کشف و بازنمایی میکند تا پازل شخصیتی خود را از یک انسان ظلمپذیر به یک انسان انتخابگر و تعیینکننده تغییر دهد.
در این مسیر که روندی درونی دارد، طبعاً فیلم نیاز به مصادیق عینی و بیرونی برای ترسیم و نشانهگذاری سیر درونی او دارد و این اتفاق هوشمندانه جز با تأمل در کنش و واکنشها و کشف مفاهیم برآمده از سکوت و سکون ظاهری گلسا حاصل نمیشود.
دختری در مرز میان کودکی و بزرگسالی که نه میخواهد دختر ظلم پذیر مورد نظر امیر باشد نه دخترک مطیع و حرف گوش کنی که مادر و پدر با ذهن کارمندی خط کشی شده از او انتظار دارند. او نمیخواهد اسب درساژ هیچکس و افسارش دست کسی باشد تا حرکات قابل انتظار آنها را به نمایش بگذارد.
به واسطه همین همدلی است که گلسا برای چشاندن حس آزادی و حرکت خارج از قاب یک دایره بسته، الوند را سحرگاهان پنهانی به پیاده روی ممنوعه میبرد تا همچون خودش شکستن قراردادها و قواعد را تجربه کند و این گامی است مهم و نمادین در عملی کردن تصمیم انتحاری که برای خود در سر دارد.
علیرغم دیالوگهای محدود و کوتاهی که کاراکتر گلسا در طول فیلم دارد، خشم سرکوب شده او در سکوت از چشمان عصیانگرش شعله میکشد. دخترکی که مدام در حال دویدن است؛ برای نداشتن پول توجیبی که حذف شده، برای رسیدن به مقصد، برای فرار و … برای فرافکنی فریادی که درونش را به آشوب کشانده است. او خود را تکه تکه از نو میسازد و کنار هم میچیند تا در پایان قهرمانانهترین انتخاب را داشته باشد و بهای این انتخاب را هم بدهد.
«درساژ» در کنار ویژگیهایی که ذکر آن رفت، از معدود فیلمهایی است که توانسته مفهوم تمثیلی زیرلایه اثر را که از آن برای غنا بخشیدن به قصه محوری وام گرفته، دراماتیزه کند و قاب رابطه انسان و حیوان (اسب) را واجد کارکردی چندلایه کند که یکی از آنها قرینهپردازی شخصیت گلسا و الوند و درد مشترکی است که آنها را به هم پیوند میدهد.
چرخش الوند در دایره بسته تمرینی که برای اسب درساژ وجود دارد، فراتر از دایره بستهای که گلسا را احاطه کرده و او را در محاصره و فشار قرار میدهد، نقبی ظریف به جهان بسته پیرامون مخاطب میزند که رنگ و لعابی متفاوت اما کیفیتی مشابه دارد.
این سنتز نهایی حاصل هدفگذاری درست و دقیق نویسنده و کارگردان در ترسیم جهان فیلم و قهرمانی همه جانبه است که میتواند فاصله طولانی بین پرده و مخاطب را طی کرده و این تجربه را واجد خاصیت آینهگی کند تا با هر سن و جنس و ذهنیتی رجعتی داشته باشد به خود، دایره بسته جهان شخصی و نمایش درساژی که همه او انتظار دارد و چه بسا در حال اجرای همین نمایش در زندگی باشد.
چند نفر از ما توانستهایم از محدوده نمایش درساژ زندگی خود خارج شویم؟!
فهرست جوایز فیلم درساژ
در سی و ششمین دوره برگزاری جشنواره بینالمللی فیلم فجر در سال 1396، فیلم درساژ جایزه بهترین فیلم اول را دریافت کرد. این فیلم همچنین در چندین جشنواره بینالمللی شرکت کرد و جوایزی کسب کرد.
- برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول (پویا بادکوبه)، دوره ۳۶ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۹۶
- جایزه طلایی بهترین فیلم سینمایی جشنواره فیلمهای شرقی ژنو ۲۰۱۹
- جایزه ویژه هیئتداوران برلین ۲۰۱۸
- جایزه بهترین بازیگر زن شانگهای ۲۰۱۸
- جایزه بهترین فیلم پارسی استرالیا ۲۰۱۸
- جایزه بهترین فیلم اول سینه ایران تورنتو ۲۰۱۸
- جایزه بهترین فیلمنامه سینه ایران تورنتو ۲۰۱۸
نظرات کاربران