0

آشنایی با روش‌های مهاجرت به آلمان

مهاجرت به آلمان

در طی سال‌های اخیر درخواست برای مهاجرت به آلمان افزایش پیدا کرده است. بسیاری  راه‌ها و روش‌های مهاجرت به آلمان را پیش می‌گیرند تا به یک زندگی جدید در این کشور دست پیدا کنند و بتوانند آینده‌ای روشن برای خود، اعضای خانواده و فرزندانشان به‌وجودآوردن. ولی کدام روش برای چه کسی مناسب است و چه شرایطی برای دریافت اقامت کشور آلمان وجود دارد که باید رعایت کنیم؟ در ادامه این مطلب از وب‌سایت خوبو با ما همراه باشید تا به این سؤالات مهم پاسخ دهیم.

چرا آلمان؟

آلمان یکی از محبوب‌ترین کشور‌های مهاجرپذیر در بین ایرانیان است. بر طبق آمار بیش از 300 هزار ایرانی در آلمان مشغول به کار و زندگی هستند. البته این محبوبیت تنها به ایران ختم نمی‌شود؛ در سال 2022 نسخت وزیر آلمان اعلام کرد که به جهت تأمین نیروی کار متخصص خود تصمیم دارد که سالانه 400 هزار متقاضی مهاجرت را در کشور بپذیرد. در پی این صحبت فرایندپذیرش متقاضیان اقامت در این کشور نیز با سخت‌گیری کمتر و شرایط راحت‌تری انجام گرفت. به همین دلیل افراد زیادی از کشور‌های مختلف جهان برای کار و تحصیل به این کشور سرازیر شدند و آمار مهاجرت به کشور آلمان افزایش یافت.

روش‌های مهاجرت به آلمان

همان‌طور که گفتیم دولت آلمان در پی پذیرش نیروی کار خارجی است. به همین دلیل سعی دارد با ایجاد روش‌های متنوع برای پذیرش متقاضیان و سهولت در فرایند آن سرعت بیشتری به کار ببخشد. به‌طور‌کلی شش رو برای این کار وجود دارد که سه مورد از آن‌ها ازجمله معمول‌ترین روش‌های مهاجرت به آلمان است. برخی از این روش‌ها شرایط و پیش‌نیاز‌های خاص خود را دارند. برخی از این شرایط ممکن است برای فردی مناسب باشد ولی برای دیگری انتخاب روشی متفاوتی گزینه بهتری به نظر برسد؛ بنابراین باید پیش از آن که روش مناسب را انتخاب کنید در مورد آن مطالعه یا از یک متخصص مشاوره بگیرید.

مهاجرت با اخذ ویزای کاری آلمان

یکی از بهترین روش‌های مهاجرت به آلمان که امروزه بسیار موردتوجه دولت این کشور نیز قرار گرفته است مهاجرت با اخذ ویزای کار است. همان‌طور که گفتیم کشور آلمان با کمبود نیروی کار متخصص مواجه است و قصد دارد این کمبود را با پذیرش نیروی کار خارجی جبران کند. همچنین این روش به‌خاطر مزایایی زیادی که دارد بسیار موردتوجه مهاجرین قرار گرفته است؛ مواردی همچون راحتی اخذ ویزا، حقوق و دستمزد مناسب، امکان تبدیل به اقامت دائم، کیفیت بالای زندگی در این کشور و … از مزایای قابل‌ذکر این روش است.

انواع ویزای کاری

در این راه متقاضی هفت راه پیش رو دارد. روش اول که ویزای کار یا استخدام (Employement) نام دارد متقاضی پیش از ثبت درخواست مهاجرت در مراجع مربوطه یک جاب آفر یا پیشنهاد کاری از یک کسب‌وکار یا کارفرمای مقیم کشور آلمان را دریافت می‌کند. حالت دوم ویزای جستجوی کار (Jobseeker) است به متقاضی اجازه می‌دهد که به مدت 6 ماه برای جستجوی کار در این کشور ویزای موقت دریافت کند. روش بعدی به نام ویزای آوسبیلدونگ (Ausbildung) شناخته می‌شود. در این روش مهاجرین به کارآموزی و کسب مهارت با حقوق و مزایای آن شغل خواهد پرداخت تا برای ورود به بازار کار آماده شوند.

روش دیگ به نام ویزای فریلنسری (Freelancer) نام دارد که با اثبات مهارت‌ها و توانایی‌ها امکان اقامت در کشور آلمان را فراهم می‌کند. بلوکارت آلمان (Blue Card) یکی دیگر از روش‌های ورود به حوزه کاری این کشور است که شرایط و مزایای خود را دارد. معمولاً این روش تا حدودی به روش ویزای کار یا استخدام نزدیک‌تر است. ولی نیاز به مدارک خاصی دارد. ویزای Au Pair برنامه‌ای موقت بین 6 ماه تا یک سال است که به جوانان زیر 27 سال امکان کار به‌عنوان کمک در کارهای خانه را فراهم می‌کند. روش آخر نیز انتقال درون شرکتی (ICT) انتقالی از شرکتی در کشور مبدأ است که شعبه‌ای در آلمان داشته باشد که در ایران کاربرد ندارد.        

شرایط موردنیاز برای کار در آلمان

همان‌طور که در بخش قبلی نیز اشاره کردیم در کل هفت نوع روش مهاجرت کاری به آلمان وجود دارد. هرکدام از این روش‌ها نیز شرایط و مزایای خاص خود را دارند. اما به‌طور‌کلی می‌توان گفت شرایط عمومی برای مهاجرت کاری به آلمان وجود دارد که فرد متقاضی باید آن‌ها را رعایت کنند. این شرایط کلی به شرح زیر است:

  • سن بین 18 الی 45 سال؛
  • مدرک زبان آلمانی حداقل B1 الی B2 (به روش و کارفرما بستگی دارد)؛
  • سابقه کار مرتبط و مفید که میزان آن بسته به نوع ویزا متغیر است؛
  • داشتن جاب آفر در بیشتر گزینه‌های این روش نیاز است؛
  • ارتباط جاب آفر با عنوان شغلی و تخصصی فرد؛
  • تمکن مالی بر اساس نوع ویزای کار.

هزینه در یافت ویزای کاری

همان‌طور که گفتیم یکی از مهم‌ترین شرایط دریافت ویزای کاری آلمان تمکن مالی است. یعنی فرد باید بتواند از پس هزینه‌های پیش از استخدام و مدتی که هنوز مشغول به کار و دریافت حقوق نشده است باشد. هزینه تقریبی برای مهاجرت‌های کاری متفاوت است و در صورت تغییر قوانین می‌توان کم یا زیاد شود. همچنین در روش‌هایی همچون خوداشتغالی و فریلنسری نیز این مبلغ می‌تواند متغیر باشد. اما به صور کل برای دور روش ویزای کاری (استخدامی) مبلغ 10 هزار یورو و ویزای جستجوی کار مبلغ 720 یورو در ماه نیاز است تا فرد واجد شرایط شناخته شود.

  • هزینه ویزای کار با جاب آفر: 10 هزار یورو؛
  • هزینه ویزای جستجوی کار: 720 یورو برای هر ماه.
مهاجرت به آلمان
مهاجرت با اخذ ویزای کاری آلمان

مهاجرت با اخذ ویزای تحصیلی آلمان

در بین روش‌های مهاجرت به المان، مهاجرت تحصیلی یکی از راحت‌ترین و البته پرطرف‌دارترین روش‌های مهاجرت است. این روش به‌خاطر پذیرش راحت، امکان تحصیل در دانشگاه‌های معتبر، هزینه‌های پایین تحصیل، امکان کار در هنگام تحصیل و همچنین امکان اشتغال پس از کار در جهان محبوب است. تحصیل در برخی از دانشگاه‌های این کشور رایگان بوده و هزینه چندانی برای متقاضی به همراه ندارد. همین مزایا و شرایط خاص باعث شده است که به این روش نسبت به سایر روش‌های مهاجرت به آلمان توجه بیشتری شود و رشد چشمگیری داشته باشد.

شرایط موردنیاز برای تحصیل در آلمان

معمولاً شرایط متنوعی برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان وجود دارد. هرکدام از دانشگاه‌ها و کالج‌های این کشور نیز شرایط و قوانین مخصوص به خود را دارند. ولی این شرایط به معنی سخت بودن دریافت ویزای تحصیلی نیست، همان‌طور که گفتیم این روش از آسان‌ترین روش‌های مهاجرت به آلمان است. به‌طور‌کلی جدا از قوانین مراکز تحصیلی مختلف، چند پیش‌نیاز برای دریافت ویزای تحصیلی وجود دارد که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

  • دریافت پذیرش‌نامه از دانشگاه یا کالج مقصد؛
  • مدرک زبان آلمانی یا انگلیسی بسته به شرایط دانشگاه یا کالج؛
  • داشتن حداقل مدرک دیپلم؛
  • تمکن مالی برای پرداخت هزینه‌های تحصیل و زندگی.

هزینه در یافت ویزای تحصیلی

همان‌طور که گفتیم برخی از دانشگاه‌های این کشور هزینه کمی دارند و یا به‌صورت رایگان خدمات تحصیلی را ارائه می‌دهند. اما برخی نیز مبلغی را به‌عنوان شهریه تحصیلی دانشگاه دریافت می‌کنند. همچنین هزینه‌های اداری پیگیری و دریافت ویزا نیز باید در نظر گرفته شود. به این موضوع باید هزینه‌های زندگی دانشجو را نیز اضافه کنیم؛ بنابراین تحصیل در کشور المان نیاز به تمکن مالی دارد. در ادامه برخی هزینه‌های موردنیاز برای تحصیل در این کشور را بررسی می‌کنیم.

  • هزینه شهریه تحصیلی: 10332 یورو در سال؛
  • هزینه اداری دریافت ویزا برای بزرگسالان: بین 75 الی 80 یورو؛
  • هزینه زندگی ماهانه: بین 750 الی 1000 یورو (بدون هزینه مسکن).

مهاجرت با اخذ ویزای سرمایه‌گذاری آلمان

یکی دیگر از روش‌های مهاجرت به آلمان از طریق سرمایه‌گذاری است. این روش برای افرادی که قصد سرعت بخشیدن به فرایند دریافت اقامت را دارند بسیار مناسب است. چهار روش اصلی برای سرمایه‌گذاری در این کشور وجود دارد؛ روش‌های خرید سهام و اوراق قرضه، ارائه طرح کارآفرینی، خرید ملک و ثبت شرکت ازجمله راه‌های اخذ ویزای سرمایه‌گذاری است. مهاجرت به روش سرمایه‌گذاری مزایای زیادی همچون بازارهای تجاری متنوع، روابط اقتصادی گسترده، حمایت‌های دولتی و شرایط مناسب برای رشد و سوددهی را دارد. همچنین بعد از حداکثر 5 سال امکان دریافت اقامت دائم وجود دارد.

شرایط موردنیاز برای سرمایه‌گذاری در آلمان

در برخی از روش‌های سرمایه‌گذاری در آلمان فرد متقاضی نیازی به ارائه مدارک دانشگاهی با تسلط به زبان آلمانی ندارد، در برخی دیگر از روش‌های سرمایه‌گذاری سن متقاضی اهمیت پیدا می‌کند. اما به‌صورت کلی برخی شرایط هستند که متقاضی برای سرمایه‌گذاری و دریافت ویزا در این کشور باید شامل آن باشد. البته که در این روش نیاز به سرمایه و پول بیشتری نسبت به سایر روش‌های مهاجرت به آلمان است، همچنین مواردی همچون باید کسب‌وکار شرایط ایجاد شغل برای حداقل 10 شهروند آلمانی را داشته باشد. اما مزیت این روش امکان دریافت اقامت دائم برای خود فرد و اعضای خانواده را دارد.

  • سرمایه اولیه (بسته به نوع سرمایه‌گذاری حداقل یک میلیون یورو)؛
  • داشتن بیزنس‌پلن قوی؛
  • ایجاد شغل برای حداقل 10 شهروند آلمان.

هزینه سرمایه‌گذاری در آلمان

اشاره کردیم که هرکدام از روش‌های مهاجرت به آلمان از طریق سرمایه‌گذاری نیاز به هزینه‌های متغیری دارد. به‌صورت کلی متقاضی باید حداقل رقم یک میلیون یورو را برای سرمایه‌گذاری در این کشور کنار بگذارد. برای مواردی که در روش‌های متفاوت به این رقم اضافه می‌شود باید هزینه‌ای بین 25 الی 300 هزار دلار نیز به این رقم اضافه شود. هزینه‌هایی همچون ثبت شرکت، تأسیس شرکت و تجهیز آن باید در نظر گرفته شود.

مهاجرت به آلمان
مهاجرت با اخذ ویزای سرمایه‌گذاری آلمان

مهاجرت با اخذ ویزای ازدواج آلمان

یکی از ساده‌ترین روش‌های مهاجرت به آلمان استفاده از برنامه Family Reunion یا مهاجرت از طریق ازدواج است. البته این روش آن‌قدرها هم راحت نیست، به‌خاطر ازدواج‌های صوری که طی سال‌های اخیر برای مهاجرت انجام شده است دولت این کشور سخت‌گیری بیشتری را بر روی پرونده متقاضیان این روش مهاجرت اعمال می‌کند. گاهی ممکن است بررسی پرونده زمان زیادی طول بکشد. همچنین در ابتدای کار به مهاجر ویزای موقت داده می‌شود و بعد از چند سال به اقامت دائم تغییر می‌کند. ولی به‌طورکلی این روش شرایط و مراحل نسبتاً ساده‌ای از سایر روش‌ها دارد.

شرایط موردنیاز برای مهاجرت ازدواج

همان‌طور که گفتیم یکی از این روش مهاجرت به آلمان سادگی شرایط آن است. به‌طور‌کلی در این روش متقاضی باید مدرک زبان داشته باشد و بتواند ثابت کنید که ازدواج صورت‌گرفته با شهرند این کشور صوری نیست. البته این کار خود نیاز به گذراندن مراحلی دارد که گاهی طولانی و پیچیده می‌شوند. در کنار اثبات سابقه طولانی رابطه و ازدواج همسر فرد متقاضی باید مدارک موردنیاز برای اثبات توانایی خود در تأمین مالی خود و همسر را داشته باشد. به‌صورت خلاصه شرایط استفاده از مزایای مهاجرت با استفاده از ازدواج به شرح زیر است:

  • سیتیزن شیپ یا اقامت دائم همسر؛
  • ارائه مدرک ازدواج رسمی و قانونی؛
  • متقاضی دارای مدرک زبان آلمانی (حداقل B1)؛
  • تملک مالی همسر برای تأمین مالی متقاضی؛
  • اثبات و ارائه سابقه آشنایی طولانی.

مهاجرت با اخذ ویزای تولد فرزند آلمان

برخی تصور می‌کنند آلمان نیز همچون کشور کانادا شرایط بی‌قیدوشرطی برای کودکان متولد شده در خاک آمریکا دارد، ولی شرایط در آلمان کمی متفاوت است. به‌طورکلی هم شرایط دریافت اقامت دائم برای کودک متولد شده در خاک آلمان متفاوت است و هم دریافت اقامت والدین در این شرایط با کانادا متفاوت است. در ادامه این مطلب هر دوی این شرایط را با هم بررسی خواهیم کرد.

اقامت برای فرزند

اقامت برای فرزندان در صورت متولد شدن او در خاک آلمان ممکن است، ولی بی‌قیدوشرط نیست. در این روش شرایطی وجود دارد که یکی از والدین یا هر دوی آن‌ها باید آن را داشته باشند. یکی از این شرایط داشتن اقامت دائم برای یکی از والدین است. شرط دیگر اقامت یکی از والدین به مدت حداقل 8 سال در این کشور است. برای پناهندگان مورد دوم رو می‌توان مجموع مدت پناهندگی و اقامت آن‌ها دانست.

  • اقامت دائم یکی از والدین؛
  • اقامت حداقل 8 سال هرکدام از والدین.

اقامت برای والدین

طبق قوانین کشور آلمان هیچ قانونی برای دریافت اقامت والدین خارجی که فرزند آن‌ها در کشور آلمان متولد شده باشد وجود ندارد. اگر حداقل یکی از والدین شرایط بخش قبلی را داشته باشد فرزند می‌تواند به‌عنوان شهروند آلمان اقامت دریافت کند. ولی والد دیگری که این مقیم آلمان نباشد باید از طریق یکی از روش‌های مهاجرت به المان و کسب شرایط زیر اقامت خود را در این کشور دریافت کند.

  • زندگی در آلمان به مدت حداقل هشت سال؛
  • تأیید کردن تعهدات موجود در قوانین حاکم بر سیستم مهاجرتی از طریق تولد فرزند؛
  • نداشتن سوءپیشینه کیفری در المان؛
  • تسلط کامل به زبان آلمانی؛
  • قبول شدن در آزمون شهروندی آلمان؛
  • تمکن مالی خود یا همسر برای زندگی در آلمان؛
  • آشنایی با سیستم قانونی، شرایط اجتماعی و زندگی در جمهوری فدرال آلمان.

مهاجرت با پناهندگی آلمان

به‌طورکلی پناهندگی روشی نیست که توسط وکلا و فعالان این حوزه پیشنهاد شود. این روش هم بسیار طولانی است و هم خطرات زیادی را برای متقاضی به همراه خواهد داشت. علاوه‌برآن هیچ تضمینی برای قطعیت انجام کار وجود ندارد، یعنی ممکن است فرد پناهنده به کشور دیگری جز آلمان فرستاده شود. اگر تصمیم خود برای تغییر کشور محل سکونت خود را گرفته‌اید و در فکر پناهندگی هستید پیشنهاد می‌کنیم کمی صبر کنید. شاید با بررسی و صحبت با مشاورین حوزه مهاجرت بتوانید یکی از روش‌های مهاجرت به آلمان که بهتر و قانونی باشد را برای این کار پیدا کنید.

مهاجرت به آلمان
مهاجرت با پناهندگی آلمان

شرایط دریافت اقامت دائم آلمان

تا اینجا بهترین روش‌های مهاجرت به آلمان را به شما معرفی کردیم و هرکدام را به‌صورت جداگانه بررسی کردیم. ولی بد نیست بدانید که تمامی این روش‌ها شرایط دریافت اقامت موقت را برای متقاضیان فراهم می‌آورند. به زبان ساده‌تر پس از دریافت ویزای کاری، تحصیلی، سرمایه‌گذاری و … به شما اقامت موقت کشور آلمان داده می‌شود و پس از آن برای دریافت اقامت دائم و شهروندی این کشور باید اقدام کنید. البته نیاز نیست که بترسید؛ با دریافت اقامت موقت شما بخش زیادی از کار را طی کرده‌اید و حالا باید بخش زیادی به کار را به زمان بسپاردی. شرایط دریافت اقامت دائم آلمان به شرح زیر است.

  • اقامت موقت در کشور آلمان برای مدت حداقل 5 سال (در مواردی 3 سال کافی است)؛
  • توانایی مالی برای تأمین مایحتاج موردنیاز زندگی برای خود و خانواده؛
  • داشتن دانش زبان آلمانی و ارائه مدرک در سطح  A2؛
  • پرداخت حداقل 60 ماه بیمۀ بازنشستگی در آلمان؛
  • داشتن خانه و محلی برای زندگی خود و خانواده (استاندارد خانه و متراژ به ایالت محل زندگی بستگی دارد)؛
  • گذراندن دوره آموزشی ادغام یا Integration course (دورۀ آموزش زبان و فرهنگ آلمانی)؛
  • نداشتن سابقه کیفری و جرم در آلمان.

جمع‌بندی

همان‌طور که در مطلب فوق خواندید راه‌های بسیار زیادی به‌عنوان روش‌ها مهاجرت به آلمان وجود دارد، هرکدام نیز شرایط و ویژگی‌های مخصوص خود را دارند. از این روش‌ها سه مورد از آن‌ها همچون مهاجرت کاری، تحصیلی و سرمایه‌گذاری راه‌های معمول و موردپسند عموم متقاضیان مهاجرت به این کشور است. روش اقامت کاری و تحصیلی برای طرح تأمین نیروی کار خارجی در کشور آلمان بسیار مهم است. روش سرمایه‌گذاری نیز هم برای اقتصاد و اشتغال‌زایی این کشور و هم برای افرادی که به دنبال نتیجه‌گیری در زمان کوتاه هستند و توان پرداخت هزینه‌های آن را دارند مناسب است.

اما دو روش دیگر مناسب خانواده‌ها و فرزندانی است که در این کشور متولد می‌شوند یا تشکیل خانواده می‌دهد. در انتها نیز پناهندگی وجود دارد که به نسبت سایر روش‌های مهاجرت به آلمان روش خطرناک و زمان‌بری است که توسط هیچ‌کدام از فعالان، وکلا و مشاورین این حوزه توصیه نمی‌شود. پس از تعیین هدف، انتخاب روش مناسب مهاجرت و دریافت ویزا وقت آن است که با زندگی و بهبود موقعیت خود در این کشور شرایط را برای دریافت اقامت دائمی کشور آلمان فراهم کنید تا بتوانید یک زندگی راحت و بی‌دغدغه را در این کشور شروع کنید.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *