برای تمامی مردم جهان مهاجرت به کانادا یکی از راههای شروع یک زندگی جدید در مکانی جدید و موقعیتی جدید است، برخی بهخاطر بهبود شرایط شغلی مهاجرت میکنند، برخی متقاضی تحصیل در دانشگاههای مطرح هستند و برخی نیز میخواهند برای فرار از وضعیت بد زندگی به کشور دیگری بروند. هرکدام از این انگیزهها نیاز به انتخاب یک از روشها مهاجرت به کانادا است، اما چه روشهایی برای شرایط و موقعیت متقاضیان مناسب خواهد بود؟ این سؤالی است که سعی کردهایم در این مطلب از مجله خوبو به آن پاسخ دهیم، پس در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
چرا کانادا؟
امروزه و با تغییرات به وجود آمده در کشور تقاضا برای مهاجرت و شروع یکی زندگی جدید در کشورهایی دیگر بهشدت افزایشیافته است، بیشتر مهاجرین نیز کشورهای توسعهیافته غربی را بهعنوان مقصد انتخاب میکنند. کانادا یکی از این مقاصد پرطرفدار است. کانادا بهخاطر نزدیکی به کشور آمریکا، امکانات زیاد و شرایط نسبتاً راحت برای مهاجرت به یکی از گزینه بسیار مناسب و البته پرطرفدار تبدیل شده است. بیش از 22 درصد از ساکنین این کشور را مهاجرین سایر کشورها تشکیل داده است. همچنین بهخاطر شرایط و موقعیتهای مهاجرتی متفاوت فراهم شده در این کشور امکان این کار برای متقاضیان راحتتر شده است.
روشهای مهاجرت به کانادا
همانطور که گفتیم در این کشور روشها و برنامههای متنوعی برای پذیرش مهاجرین فراهم شده است. بسیاری از این روشها نیاز به شرایط فردی متنوع دارد و بسیاری به کمک سرمایه مالی امکانپذیر میشود. ممکن است برخی از این شرایط برای فردی مناسب باشند ولی فرد دیگر با استفاده از شرایط دیگر بتواند از روش راحتتر و سریعتری به نتیجه برسد؛ بنابراین میتوان گفت روشهای بسیار متنوعی برای دریافت ویزای کانادا وجود دارد که هرکدام برای شرایط خاصی مناسب خواهد بود. در ادامه این مطلب به معرفی و بررسی هرکدام از روشهای مهاجرت به کانادا و اخذ ویزاهای متنوع خواهیم پرداخت.
مهاجرت با اخذ ویزای کاری کانادا
کانادا با مشکل تأمین نیروی کار موردنیاز خود مواجه است، بنابراین سالانه بخشی از این کمبود نیروی کار را به کمک برنامههای مهاجرتی خود رفع میکند. بر طبق آمار بهدستآمده بیش از 25 درصد مشاغل موجود در کشور کانادا توسط مهاجرینی که از کشورهای دیگر به آن آمدهاند پر شده است، این کشور بین سالهای 2021 الی 2023 به بیش از 1 میلیون و 200 هزار نیروی کار مهاجر نیاز دارد. همچنین مهاجرت به کمک ویزای کار کانادا یکی از بهترین روشهای مهاجرت به کانادا برای دریافت اقامت دائم این کشور است.
مشاغل موردنیاز کانادا (NOC)
کشور کانادا سالانه مشاغل موردنیاز خود را در قالب لیستی با عنوان طبقهبندی ملی مشاغل کانادا یا NOC (National Occupational Classification) معرفی میکند. در این لیست مشاغلی در حوزههای فناوری اطلاعات، مهندسی، پزشکی، تدارکات، مالی و حسابداری، اداری، فروش و بازاریابی، حقوق و وکالت، تولید، ارتباط با مشتری و … را در خود جایداده است. در لیست NOC کانادا مشاغل بر اساس مهارت به پنج دسته صفر، A، B، C و D تقسیم میشوند که در ادامه به معنی هرکدام اشاره خواهیم کرد.
- مهارت سطح 0 (صفر): این سطح شامل مدیریتی در تمامی بخشها میشود؛
- مهارت سطح A: مشاغل این سطح همچون پزشکی، مهندسی و معلمی نیازمند مدارک دانشگاهی هستند؛
- مهارت سطح B: مشاغل این سطح همچون برق، تأسیسات، آشپزی و … معمولاً نیاز به مدارک تخصصی دانشگاهی، دیپلم، یا گذراندن دوره دارد؛
- مهارت سطح C: مشاغلی همچون رانندگی، گارسونی و قصابی که نیاز به دیپلم دبیرستان و آموزشهای تخصصی دارند؛
- مهارت سطح D: مشاغلی همچون نظافت، خدمات و … که نیاز به مدرک یا تخصص خاصی ندارند.
شرایط دریافت ویزای کار کانادا
همانطور که اشاره کردیم دریافت ویزای کانادا شرایطی دارد که باید در هنگام مصاحبه آن را اثبات کنید. برخی از این شرایط بر اساس نوع شغل و موقعیت فرد میتواند تغییر کند ولی در حالت کلی برخی شرایط باید در بین افراد ثابت باشد تا واجد شرایط اخذ ویزای کاری قرار بگیرند.
- سن: زیر 40 سال؛
- حداقل مدرک تحصیلی: لیسانس؛
- سابقه کار: حداقل 1 سال؛
- مدرک زبان: IELTS 6.5 یا CLB 8؛
- حداقل امتیاز مرحله اول مصاحبه: 67 از 100.
مهاجرت با اخذ ویزای تحصیلی کانادا
یکی از بهترین روشهای مهاجرت به کانادا استفاده از ویزای تحصیلی این کشور است. دلیلی که این روش را تا این حد مناسب کرده است امکان افزایش مهارت علمی و دانش فرد در دانشگاههای کانادا در کنار دریافت اقامت این کشور است. همچنین در روشهای تحصیلی همچون کوآپ کانادا (CO-OP) امکان کار در کنار تحصیل نیز فراهم شده است.
برنامه تحصیلی CO-OP
یکی از بهترین روشهای مهاجرت تحصیلی استفاده از برنامه کوآپ کانادا است. دانشجویان کانادایی بهطورکلی مجاز به حداکثر انجام 20 ساعت کار در هفته هستند که در روزهای تعطیل و فصول مختلف میتواند بیشتر شود، اما دورههای کوآپ سیستمی است که علاوه بر امکان کار دانشجویی، پس از پایان دوره تحصیل میتواند در یک موقعیت شغلی مرتبط و پیشبینی شده مشغول به کار شود.
شرایط تحصیل در کانادا
یکی از شرایط تحصیل در کانادا توانایی مالی آن است. بهصورت خلاصه هزینهای که سالانه برای تحصیل فرد باید پرداخت شود بین 10 الی 11 هزار دلار کانادا است، همچنین هزینههای متغیر دیگری همچون دریافت مجوز اقامت موقت، ویزای موقت کانادا، انگشتنگاری و … نیز وجود دارد که بین 300 الی 400 دلار کانادا متغیر خواهد بود. همچنین داشتن سن کمتر از 45 سال، گپ تحصیلی کمتر از 5 سال و مدرک زبان بر اساس تأیید دانشگاه از دیگر شرایط آن است.
- سن: زیر 45 سال؛
- تملک مالی: حداقل 10 هزار دلار کانادا در سال؛
- گپ تحصیلی: زیر 5 سال؛
- نامه پذیرش دانشگاه یا کالج مقصد؛
- مدرک زبان بر اساس نیاز دانشگاه موردنظر.
مهاجرت با اخذ ویزای سرمایهگذاری کانادا
برخی از افراد که تملک مالی خوبی دارند یا حوصله دردسرهای سایر روشهای مهاجرت با کانادا را ندارد یا حتی شامل شرایط آن نمیشوند مهاجرت از طریق سرمایهگذاری را ترجیح میدهند. بهطورکلی چهار روش اصلی برای سرمایهگذاری در کانادا وجود دارد؛ استارتاپ، ثبت شرکت، خرید بیزینس و خوداشتغالی از اصلیترین روشهای اخذ ویزای سرمایهگذاری است که در ادامه به بررسی اجمالی هرکدام خواهیم پرداخت.
مهاجرت با اخذ ویزای استارتاپ کانادا
یکی از بهترین روشهای مهاجرت به کانادا برای دریافت اقامت دائم این کشور طرح معرفی استارتاپ است، در این روش امکان دریافت اقامت دائم برای خود فرد و خانواده درجه یک او امکانپذیر است. شرط و شروطی برای دریافت این ویزا و اقامت آن وجود دارد که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
- داشتن یک تجارت موفق و طرح تجاری مبتکرانه قابل اثبات؛
- ایجاد شغل برای شهروندان کانادایی؛
- امکان رقابت طرح تجاری در سطح جهانی؛
- اخذ حمایت نامه طرح تجاری از یکی از سرمایهگذاران مورد تأیید کانادا؛
- تملک مالی 13 الی 35 هزاردلاری؛
- مدرک زبان CLB 5
مهاجرت با اخذ ویزای ثبت شرکت کانادا
یکی دیگر از روشهای مهاجرت به کانادا از طریق سرمایهگذاری ثبت شرکت است. ثبت شرکت در کانادا به دو روش فدرال و استانی انجام میشود. در روش فدرال شرایط ثابتی دارد که متقاضی باید شامل آن باشد، اما در روش استانی چون استان خاصی برای ثبت شرکت در نظر گرفته میشود تابع شرایط همان استان خواهد بود. در کانادا امکان ثبت چهار نوع شرکت از جمله شرکت خصوصی (Sole Proprietorship)، شرکت مشارکتی (Partnership)، شرکت سهامی (Corporation) و شرکت تعاونی (Cooperative) وجود دارد. شرایط کلی ثبت شرکت در کانادا به شرح زیر است.
- انتخاب نام و تعیین مالکیت؛
- داشتن طرح تجاری و بیزینس پلن؛
- ارائه آدرس در کانادا؛
- معرفی سرمایهگذار؛
- پرداخت هزینههای مربوط به ثبت شرکت.
مهاجرت با اخذ ویزای خرید بیزینس کانادا
در بین روشهای مهاجرت به کانادا و سرمایهگذاری در این کشور امکان مهاجرت از طریق خرید بیزینس محبوبیتهای زیادی پیدا کرده است. یکی از دلایل محبوبیت این روش هزینه کم آن به نسبت سایر روشهای سرمایهگذاری در این کشور است. در این روش متقاضی با خرید و راهاندازی یک کسبوکار میتواند ویزا و اقامت این کشور را برای خود، همسر و فرزندان زیر 18 سال خود به دست آورد. این روش نیاز به شرایط خواصی ندارد، فقط برخی شرایط زیر برای کسبوکار موردنظر است.
- کارکردن خود شخص بهعنوان مدری کسبوکار؛
- حداکثر کارکرد 10 نفر در این کسبوکار؛
- حداقل یک نفر کانادایی یا بیشتر در کسبوکار مشغول له کار باشند؛
- تسلط کافی به زبان انگلیسی یا فرانسوی.
مهاجرت با اخذ ویزای خوداشتغالی کانادا
این روش مهاجرت به کانادا بهعنوان ویزای هنرمندان یا ویزای ورزشکاران نیز شناخته میشود، علت آن پذیرش مشاغل در حوزه هنر و ورزش بهعنوان خود اشتغال در این کشور است. در این سیستم افرادی که در مشاغلی همچون ورزشکاری، مربیگری حرفهای، داور ورزشی، طراح، نویسنده، نقاش، نوازنده، عکاس و … فعالیت میکنند با کسب امتیاز مناسب میتوانند بهعنوان خود اشتغال در این کشور مشغول به کار شوند. شرایط دریافت این نوع ویزا عبارت است از:
- حداقل 2 سال سابقه کار حرفهای در مشاغل فرهنگی و هنری در 5 سال گذشته
- علاقه و توانایی بالا برای شرکت فعال در برنامههای ورزشی و فرهنگی – هنری در کانادا
- کسب حداقل 35 نمره از 100 در سیستم امتیازبندی خوداشتغالی
- تمکن مالی برای پرداخت هزینههای زندگی در کانادا حداقل برای 6 ماه
مهاجرت با اخذ ویزای اکسپرس اینترن کانادا
در بین روشهای مهاجرت به کانادا اکسپرس اینترن یکی از بهترین گزینهها است، چرا که بیشترین میزان مهاجرین در این کشور از این راه اقدام کردهاند. بیش از 60 درصد از مهاجرین کشور کانادا از طریق این سیستم به این کشور راه پیدا کردهاند. سیستم اکسپرس اینترن (Express Entry) به معنی ورود سریع از سال 2015 بهخاطر سرعت بخشیدن به فرایند مهاجرت راهاندازی شد که برای دستیابی به آن باید در یک ارزیابی امتیاز مناسب را کسب کنید. در ادامه به بررسی شرایط و انواع مهاجرتهای اکسپرس اینترن خواهیم پرداخت.
انواع اکسپرس اینترن
اکسپرس اینترن در روشها تنوعی انجام میشود، هرکدام از این روشها با شرایط و امتیازبندیهای متنوع انجام میشود. پذیرش در این سیستم در برنامههای متعددی همچون جذب نیروی کار متخصص فدرال، نیروی کار متخصص فنی فدرال، تجربه کار و مهاجرت استنانی فعالیت میکند.
- اسکیل ورکر یا نیروی کار متخصص فدرال (Federal Skilled Worker Class)
- اسکیل ترید یا نیروی متخصص فنی فدرال (Federal Skilled Trades Program)
- تجربه کار کانادایی (Canadian Experience Class)
- مهاجرت استانی کانادا (Provincial Nominee Programs (PNP
معیارهای اکسپرس اینترن
در روش اکسپرس اینترن برخی موارد و معیارها وجود دارد که باید توسط مسئولین کانادایی بررسی شده و در صورتی که بتوانید در نوع برنامهای که موردنظر دارید امتیاز مناسب را کسب کنید میتوانید بهعنوان مهاجر به این کشور وارد شوید و اقامت دائم این کشور را دریافت کنید. برخی از معیارها در روشهای مختلف برنامه اکسپرس اینترن متفاوت است و هرکدام معیارهای خود را دارند، ولی بهصورت عمده موارد زیر مهمترین معیارهای مورد سنجش در سیستم اکسپرس اینترن است.
- سن،
- میزان تحصیل،
- سابقه کار،
- مهارت زبان انگلیسی یا فرانسه،
- میزان انطباقپذیری،
- داشتن پیشنهاد شغلی.
مهاجرت با اخذ ویزای پناهندگی کانادا
پناهندگی را شاید بتوان آخرین روشهای مهاجرت به کانادا در نظر گرفت، فرایند مهاجرت در این روش هم بسیار طولانی است و هم بسیار خطرناک است. در واقع مهاجرت به کانادا آنقدر روشهای قانونی و راحتتر دارد که هیچکدام از مشاورین و وکلای این حوزه روش پناهندگی را توصیه نخواهند کرد. یکی دیگر از دلایل نامناسببودن این روش طولانی بودن و سختگیری در فرایندپذیرش افراد بهعنوان پناهنده است. به همین دلیل توصیه میشود اگر قصد مهاجرت بهعنوان پناهنده را دارید یکبار دیگر در این مورد فکر کنید، شاید یکی از راههای قانونی بهتر باشد.
مهاجرت با اخذ ویزای ازدواج کانادا
شاید در نگاه اول ازدواج راحتترین راه در بین سایر روشهای مهاجرت به کانادا به نظر برسد، اما این کار به این راحتی که فکر میکنید نیست. اگر شرایط شما برای مهاجرت ازدواج تأیید شود بهسرعت میتوانید اقدامات بعدی را انجام دهید، ولی معمولاً شرایط سختی برای تأیید صلاحیت وجود دارد.
شرایط مهاجرت از طریق ازدواج
همانطور که گفتیم مهاجرت به کانادا از طریق ازدواج با شهروندان این کشور آنقدرها هم راحت نیست، شرایطی وجود دارد که توسط اداره مهاجرت کانادا بررسی میشود. پیش از آن که شما بهعنوان شهروند و مقیم این کشور از طریق ازدواج شناخته شوید شرایطی وجود دارد که باید توسط سازمان مهاجرت بررسی شود، این شرایط شامل موارد زیر است:
- همسر خود باید شهروند کانادا باشد و اقامت دائم داشته باشد؛
- در طول مدت اقامت همسر باید توانایی مالی برای تأمین مالی فرد متقاضی را داشته باشد؛
- ازدواج قانونی و قابل اثبات با مدارک قانونی باشد؛
- آشنایی بین دو فرد متقاضی و شهروند کانادا بهتازگی صورتگرفته نگرفته باشد؛
- فاصله ثبت درخواست مهاجرت و ازدواج زیاد نباشد.
ازدواج صوری را فراموش کنید
البته این شرایط چندان هم دشوار و غیرممکن نیست، اما برای افرادی که فکر میکنند میتوانند با ازدواج صوری و کوتاهمدت موفق به اخذ اقامت دائم این کشور شوند خبر بدی دارد. همانطور که گفتیم این شرایط بهگونهای بررسی میشود که ازدواجهای کوتاهمدت و صوری را شناسایی کند، همچنین این امکان وجود دارد که بازرسانی برای بررسی به محل اقامت شما فرستاده شوند.
مهاجرت با اخذ ویزای تولد فرزند کانادا
خیلی از افراد به دنبال تولد فرزند بهعنوان یکی از روشهایی مهاجرت به کانادا میروند. در این روش دولت کانادا به هر کودکی که در خاک یا مرزهای آبی و هوایی این کشور متولد شود تابعیت بیقیدوشرط این کشور را خواهد داد، اما این تابعیت تنها شامل کودک خواهد میشود و شامل حال والدین نخواهد شد. البته کودک میتواند در صورت رسیدن به سن 18 سالگی نسبت به دریافت اقامت پدر و مادر در قالب اسپانسر ایشان اقدام کند.
مهاجرت با اخذ ویزای اسپانسرشیپ کانادا
معمولاً برای افرادی که میخواهند اعضای خانواده درجه یک خود را به کانادا بیاورند اسپانسرشیپ بهترین و سریعترین گزینه در بین سایر روشهای مهاجرت به کانادا است. در این روش فرد باید خود اقامت دائم این کشور را داشته باشد، همچنین فرد باید ثابت کند که توانایی و تملک مالی کافی برای پوشش اعضای خانواده خود را دارد.
خانواده درجه یک یعنی چه؟
همانطور که گفتیم فرد میتواند خانواده درجه یک خود را بهعنوان اسپانسرشیپ تحت پوشش قرار دهد، با این کار اعضای خانواده نیز میتوانند اقامت کانادا را دریافت کنند. اما منظور از خانواده درجه یک چیست و چه کسانی میتوانند زیر نظر این برنامه بهعنوان شهروند کانادا مهاجرت کنند؟
- مادر؛
- پدر،
- خواهر،
- برادر،
- همسر؛
- فرزندان.
مهاجرت با اخذ ویزای استانی کانادا
دولت کانادا به استانها و ایالات خود اجازه داده است تا بهصورت آزادانه برای نیازهای شغلی و اجتماعی خود دست تصمیمگیری کنند، به همین دلیل برنامهای تحت عنوان برنامههای استانی کانادا یا PNP (Provincial Nominee Programs) اجرایی شد. روشها و شرایط برنامه هریک از 10 استان کانادا با هم تفاوت دارد، متقاضیان میتوانند با اخذ جاب آفر کانادا در یک استان، سیستم اکسپرس اینترن، سرمایهگذاری و … به یکی از کانادا است کنند. ای نروش را میتوانی یکی از بهترین روشهای مهاجرت به کانادا از نظر هزینه و زمان دانست.
استانهای مورد پذیرش کانادا
همانطور که گفتیم استانهای زیادی در کانادا طبق برنامه استانی خود اقدام به پذیرش مهاجرین برای موقعیتهای شغلی و اجتماعی مختلف میکنند، به همین دلیل لیستی از این استانها و ایالات در کشور کانادا برای علاقهمندان به استفاده از روشهای مهاجرت به کانادا با برنامههای استانی تهیه کردهایم. استانهایی که برای این روش مناسب هستند شامل موارد زیر است:
- بریتیش کلمبیا
- ساسکاچوان
- آلبرتا
- مانیتوبا
- نیوبرانزویک
- نیوفاندلند
- لابرادور
- قلمروهای شمال غربی
- نوا اسکوشیا
- انتاریو
- جزیره پرنس ادوارد
- یوکان
مهاجرت با اخذ ویزای روستایی کانادا
در کنار روشهای مهاجرت به کانادا که در مورد آنها صحبت کردیم یک روش نسبتاً جدید از سال 2019 در کانادا شروع به فعالیت کرده است، این روش بهعنوان برنامه مهاجرت روستایی و استانهای شمالی کانادا یا RNIP (rural and northern immigration pilot) شناخته میشود. در این روش متقاضیان با پذیرش بهعنوان نیروی کار ماهر در یکی از شهرها یا روستاهای کمجمعیت استانهای این کشور میتوانند اقامت دائم کانادا را دریافت کنند. این برنامه باهدف رشد اقتصادی استانهای شمالی و روستاهای کانادا شروع و همواره درحالرشد است.
مناطق قابلپذیرش کانادا
همانطور که گفتیم این برنامه از سال 2019 شروع به کار کرد که به نسبت سایر روشهای اقامت به کانادا نسبتاً جوان است، به همین دلیل تنها 11 منطقه در لیست مناطق مورد پذیرش آن یافت میشوند. اما با گذشت زمان و با رشد برنامههای پیشرفت اقتصادی مناطق کمجمعیت این لیست نیز در گسترش پیدا خواهد کرد. در حال حاضر این لیست شامل مناطق زیر میشود:
انتاریو:
- تیمینس
- نورث بی
- سادبری
- ثاندر بی
- سو سنتماری
منیتوبا:
- پلام کول
- برندن
ساسکاچوان:
- موس جاو
آلبرتا:
- کلرشولم
بریتیش کلمبیا:
- کوتنیز
- ورنن
جمعبندی
همانطور که در این مطلب به آن مواجه بودید روشها مهاجرت به کانادا شامل گزینهها، برنامهها و سیستمهای زیادی میشود که با هرکدام از آنها میتوانید ویزا، اقامت و در نهایت شهروندی این کشور را به دست آورید، ولی انتخاب و پیشبرد بهترین مسیر باتوجهبه شرایط و موقعیت هر فرد میتواند متفاوت باشد. برخی میتوانند برای تحصیل و پس از آن اقامت کاری اقدام کنند، برخی شرایط مناسب سرمایهگذاری به یکی از چهار روش گفته شده را دارند، برخی نیز میتوانند با استفاده از برنامههای استانی یا اکسپرس اینترن امتیاز مناسب جهت دریافت اقامت کانادا را دریافت کنند.
هرکدام از این روشهای مهاجرت به کانادا مسیر و فرایندهای خاص خود را دارند که برای شناسایی آنها ممکن است به سالها تحقیق و تجربه نیاز باشد. به همین دلیل اگر تصمیم نهایی خود برای مهاجرت را گرفتهاید توصیه میکنیم پیش از شروع فرایند مهاجرت با کی فرد متخصص همچون وکیل مهاجرتی یا متخصصین مهاجرت در مؤسسات مختلف مشاوره کنید، اینگونه هم از صرف بیمورد هزینه و زمان خود جلوگیری کردهاید و هم سریعتر به نتیجه دلخواه خود خواهد رسید.
نظرات کاربران