یونان به عنوان کشوری زیبا در ساحل مدیترانه که عضو اتحادیه اروپا نیز هست، یکی از مقاصد مهاجرتی ایرانیان به شمار میرود. قصد داریم به شکلی صادقانه مزایا و معایب و همینطور شیوههای مهاجرت به این کشور را برشماریم. برای اطلاعات بیشتر در این خصوص، با خوبو همراه باشید.
آشنایی کلی با یونان
یونان در شرق اروپا، پس از قبرس، نزدیکترین کشور منطقهی یورو به ایران است. این کشور که مهد دموکراسی و حقوق بشر شناخته میشود، تاریخ پر فراز و نشیبی دارد. با این حال آنها پس از ابتدای قرن بیستم توانستهاند، بار دیگر به عنوان یک کشور مستقل خود را مطرح کنند و جز کشورهای موسس یورو و ناتو نیز به شمار میروند.
تاریخ یونان، به گذشتههای بسیار دور باز میگردد و آن را جز اولین اقامتگاههای اروپایی انسان خردمند معرفی میکنند. آنها دوران درخشانی بین 2700 تا 2000 سال پیش داشتهاند که در فلسفه، ریاضی، سیاست و سایر علوم قدمهای بزرگی برای تمدن بشری برداشتند. با این حال در ادامه به امپراتوری روم ضمیمه شدند و بعدها برای مدتی طولانی جزئی مهم از پادشاهی ارتدکس بیزانس بودند. در حالی که سایر مناطق اروپایی شتابان به سوی رنسانس میرفتند، یونان برای چهار قرن جزئی از حکومت عثمانی بود و دوران تلخی برای آنها سپری شد. با این حال، یونانیان با کمک دول غربی توانستند استقلال پیدا کنند.
این کشور که در منطقهی بالکان قرار دارد، شامل شش هزار جزیره میشود که 227 تای آنها سکونتپذیر هستند. جزیرهی کرت این بین بزرگترین و مهمترین جزیره است. البته هنوز اختلاف نظرهایی گسترده در مورد مالکیت برخی جزایر با ترکیه وجود دارد.
مشخصات کلی یونان
نام کشور | یونان | Greece | Hellenic Republic | Elláda |
پایتخت | آتن | Athens |
زبان | یونانی | Greek |
شیوهی حکومت | جمهوری متمرکز |
تاریخ استقلال | 25 مارس 1821 |
مساحت | 131 هزار کیلومتر مربع (نود و پنجمین کشور بزرگ جهان) |
جمعیت | 10,432,481 (هشتاد و هشتمین کشور پرجمعیت جهان) |
تولید ناخالص داخلی | 387 میلیارد دلار / پنجاه و پنجمین کشور 36 هزار دلار سانه / پنجاه و دومین کشور |
شاخص توسعه انسانی | 0.887 / سی و سومین کشور جهان |
شاخص شادی | شصت و هفتمین در جهان |
مهمترین شهرها (بالای 100 هزار نفر جمعیت) | آتن، تسالونیکی، پاتراس، پیرئاس، لاریسا، هراکلیون، پریستری و کالیتهآ |
واحد پول | یورو |
فاصله زمانی با ایران | 1:30- |
پیش شماره تلفن | +30 |
دین | ارتدکس یونانی 90% بدون دین 4% سایر مسیحیان 3% اسلام 2% ادیان دیگر 1% |
نژاد | بیش از نود درصد یونانی آلبانیایی، ایتالیایی، مقدونیهای، ترک |
مسئلهی مهاجران به یونان
یونان یکی از کشورهای موردتوجه افراد علاقهمند به به مهاجرت در آسیا و آفریقا است. افراد به دلایل مختلفی به یونان مهاجرت میکنند. کار، زندگی، تحصیل و حتی به عنوان دروازهی ورود به اتحادیه اروپا؛ از عمدهی این دلایل هستند. بخصوص مسئلهی آخر در مورد بسیاری از غیر اروپاییهایی که به یونان مهاجرت میکنند، صدق میکند. همینطور نباید از زیباییهای یونان به عنوان کشوری در کنار مدیترانه با تاریخ غنی و معماری منحصربهفرد گذر کرد.
اگرچه یونان کشوری به نسبت گران برای زندگی به حساب میآید، میتوانیم دلایل متعددی را بر کیفیت مهاجرت به آن بشمریم. با کشوری زیبا طرف هستیم که مردمی خونگرم و میزان جرم پایینی دارد. این کشور همینک 7.1% مهاجر پذیرفته است. بیشتر مهاجرین کنونی یونان اهل آلبانی هستند، طبق آمار 63 درصد آنها. با این حال در دهه نود میلادی پاکستانیها و بنگلادشیهای زیادی در یونان پذیرفته شدند.
از سمت دیگر مهاجران غیرقانونی عموماً از مسیر ترکیه و از کشورهایی مثل افغانستان، عراق و سوریه به این کشور قدم گذاشتهاند. جنگ سوریه، باعث فرار بسیاری به ترکیه و تلاش آنها برای ورود به اروپا شد. یونان تعدادی از این مهاجران را به عنوان پناهجوی سیاسی پذیرفت، برخی به کشورهای غربی اروپا رفتند و برخی جایی بین ترکیه و یونان ماندگار شدند. یک سری جزایر یونانی، طی توافق با ترکیه به عنوان کمپ پناهندگان انتخاب شد و پناهجویان با شرایطی نهچندان خوب در آنها اسکان داده شدند.
مهاجرت به یونان به لحاظ تاریخی
طی نیمهی نخست قرن بیستم، مهاجرت نه به یونان که از یونان شدت داشت. بسیاری از آنها تا دهه پنجاه راهی آمریکا شدند. با این حال از نیمهی قرن بیستم و همزمان با دورهی بازسازی اروپا بعد از جنگ جهانی دوم، کشورهای اروپایی دوباره به مقاصد مهاجرت تبدیل شدند. با این حال در یونان همچنان اوضاع سیاسی جالب نبود و تا دهه هفتاد، افراد بیشتری از یونان راهی غرب اروپا، آمریکا و حتی آمریکای جنوبی شدند.
وقتی دیکتاتوری نظامی یونان در میانههای دهه هفتاد از بین رفت، یونانیان زیادی به این کشور بازگشتند. وقتی شوروی فروپاشید، موجی جدید از یونانیان به خانه بازگشتند. یونان توانایی مدیریت این ساکنان جدید را نداشت و بحرانی جدید آغاز شد. برای مثال طی دهه نود، آنها مجبور به اخراج آلبانیهای مهاجر گرفتند.
ولی وقتی قرن تازه آمد، تحتتاثیر حضور در منطقه یورو، آنها سر و سامانی به وضعیت مهاجرین دادند و به مقصدی برای مهاجران با نژادهای متفاوت شدند. برخی یونان را به چشم مقصد نهایی و برخی به چشم مسیر رسیدن به منطقهی یورو میدیدند. کردها، افغانها و سایر آسیاییها راهی یونان شدند. بسیاری از مهاجران در زمینههای ساخت و ساز، کارخانههای تولیدی و کشاورزی مشغول به کار هستند.
سال 2001 تعداد خارجیهای ساکن یونان 693 و حالا 1.2 میلیون نفر است. بیشتر آنها در آتن یا حوالی آن ساکن شدهند. همینطور در تسالونیکی که شهری بزرگ در شمال یونان است، مهاجران زیادی وجود دارد. مهاجران غیرقانونی زیادی در یونان زندگی میکنند که عموماً این کشور را به عنوان مقصدی موقت میبینند.
دلایل مهاجرت به یونان
وقتی طی دهه نود مردم کشورهای مختلف بالکان راهی یونان میشدند، از این کار اهداف اقتصادی نداشتند. در این منطقه جنگ یا شرایط سیاسی بحرانی حکمفرما بود و به همین دلیل ترجیح میدادند به یونان بیایند که شرایط سیاسی-اجتماعی باثباتتری دارد. مردم یوگوسلاوی، آلبانی، گرجستان و کوزوو به همین دلیل راهی یونان شدند. بعدها هم مردم عراق و سوریه به همین دلیل مسیر غرب را در پیش گرفتند و از مدیترانه یا ترکیه به یونان رسیدند.
برای کشورهای آسیایی بسیاری، یونان به لحاظ اقتصادی هم کشوری ارزشمند به حساب میآید. حتی حقوقی که به کارگران فصلی ساخت و ساز در یونان داده میشود، به نسبت چیزی که ممکن است در خاورمیانه بگیرند، شش برابر میتواند بیشتر باشد. هرچند چیزی که توی ذوق میزند این است که یونانیها تا حد بسیاری، به چنین کارگرهای کمتر از کارگران یونانی با کار و توانایی مشابه، دستمزد میدهند.
خوداشتغالی در یونان به نسبت کشورهای دیگر اتحادیه اروپا میزان بالاتری را نشان میدهد. بسیاری از آنها در حوزهی کشاورزی یا کسب و کارهای کوچکِ خانوادگی مشغول کار هستند. اقتصاد خاکستری که مالیات نمیدهد و نظارتی روی آن اعمال نمیشود (مثل دستفروشی) سی درصد کل GDP یونان را تشکیل میدهد. این بخش به کارگران جوان، ارزان و بدون مهارت نیاز دارد تا زنده بماند. بسیاری مهاجران در همین بخش شاغل میشوند.
یونان به دلیل جزایر بسیار، کار سختی برای مدیریت ورود و خروج پناهجویان دارد. به همین دلیل بسیاری اینطور وارد کشور میشوند تا بعد راحتتر راهی مناطق دیگر اروپایی شوند. طبق یک آمار مربوط به 2010، نود درصد پناهجویان غیرقانونی اروپا، از مسیر یونان وارد شدهاند.
مهاجرت غیرقانونی به یونان
یونان بیش از هر کشور اتحادیه اروپا با مسئلهی مهاجران غیرقانونی روبروست. آنها در تقاطعی بین اروپا، آفریقا و آسیا قرار دارند و از سوی دیگر به خاطر شرایط جغرافیایی، کار سختی برای مدیریت مرزهای خود دارند. عموم مسافران غیرقانونی اتحادیه اروپا، از مدخلِ یونان وارد میشوند. دادگاههای اروپایی طی چند مرحله، از دولت این کشور خواستهاند اهتمام بیشتری نسبت به بستن محافظت از مرزهای خود نشان دهد. راه حلهای زیادی به دولت یونان پیشنهاد شده از جمله کشیدن فنس در مرز با ترکیه یا راهاندازی کمپهایی برای پناهندگان غیرقانونی بازداشتشده.
یونان مرز ورود به منطقهی شنگن است و به همین دلیل همیشه موردتوجه افرادی که قصد ورود غیرقانونی دارند قرار میگیرد. از سوی دیگر رابطهی نهچندان جالب یونان و ترکیه سبب شده که ترکها، مهاجران را به سوی مرزهای یونان سوق بدهند. آنها حتی شیوهای به اسم نخستوزیر سابق خود تورگوت اوزال دارند که گفته بود نیاز نیست با یونان جنگ کنیم، فقط لازم است میلیونها مهاجر غیرقانونی به سمتشان بفرستیم و کارشان را تمام کنیم.
اگرچه توافقنامهای سال 2003 بین دو طرف امضا شد، بیشتر کسانی که از مرز ترکیه راهی یونان میشوند، به راحتی قادر به این کار بودهاند و مقامات مشکلی برایشان ایجاد نکردهاند. یونان بارها قاچاقچیهای انسان ترک را دستگیر کرده و به زندان انداخته است. از سوی دیگر، عدمهمکاری ترکها حتی گاه سبب مشکلاتی مانند عبور نیروهای القاعده از مرز و رسیدن آنها به مرزهای اروپا شده است.
دو نوع دیگر هم از افراد مقیم غیرقانونی در یونان قابل ذکر است: افرادی که با مدارک قانونی وارد شدند، ویزای آنها تماام شد و سپس غیرقانونی باقی ماندند و همینطور گروهی که با ویزای توریستی آمدند و بعد غیرقانونی در کشور باقی ماندند.
قوانین دولتی در خصوص مهاجرت
دولت یونان طی دهه نود آمادگی آن همه مهاجر را نداشت. تا دههی نود آخرین قانون مصوب در مورد این ماجرا مربوط به سال 1920 بود. از این رو افراد تنها با اخذ مجوز کار قادر به ورود قانونی بودند. همین سبب دستگیری، دیپورت یا زندانی بسیاری از آلبانیاییها شد. سال 1997 و بعد 2001 قوانین مدرنتری برای این منظور تصویب شد. به این ترتیب راهکارهای قانونی بیشتری برای مهاجرت قانونی به یونان مهیا شد. این قوانین نقاط مثبت و منفی بسیاری داشت اما همچنان تبعیضآمیز بود و مهاجران را بیگانه خطاب قرار میداد. قوانین طی بیست سال اخیر دائما در حال کاملتر شدن هستند.
طی رای دادگاه اروپایی حقوق بشر، کشورهای عضو منطقه یورو ملزم شدند پناهجویان غیرقانونی خود را به یونان بفرستند. دلیل این تصمیم، اهمال یونان در جلوگیری از ورود پناهجویان غیرقانونی بود. ماجرا در حالی بالا گرفت که یونان خود در یک بحران سنگین اقتصادی غوطه میخورد. با این حال در مجموع یونان چندان مسئلهی پناهجویان غیرقانونی را جدی نمیگیرد. آنها با توجه به فرم اقتصادی خود، به این پناهجویان نیاز دارند تا با دستمزدهای پایین، جذب اقتصاد خاکستری این کشور شوند.
نظر مردم یونان به مهاجران
سال 1989 طی یک نظرسنجی از اتحادیه اروپا، یونانیان مردمی با بیشترین حد تحمل برای خارجیها معرفی شدند. با این حال درگیریهای بالکان در دهه نود سبب شد مردم این کشور نگران این شوند که جنگ به مرزهای آنها هم کشیده شود. از سوی دیگر مسئلهای دنبالهدار در خصوص مقدونیه به وجود آمد. وقتی مقدونیه اعلام استقلال کرد، یونانیان نگران بودند که نسبت به مناطق شمالی یونان نیز دستدرازی صورت گیرد. به همین دلیل برای سه دهه، یونان جلوی عضویت مقدونیه در ناتو و اتحادیه اروپا را گرفت (مسئله سال 2019 با تغییر نام مقدونیه به مقدونیه شمالی حل شد).
این تغییرات سیاسی، احساسات میهنپرستانه را در یونان تشدید کرد. از سوی دیگر هجوم پناهجویان، ساختار همگن یونان را تغییر داد. حالا مسئله چیزی بود که در چشم این عده، نژاد، فرهنگ و ملیت آنها را هدف گرفته بود. سال 1991 تنها 29% مردم این کشور اعتقاد داشتند مهاجران زیادی به این کشور آمدهاند و حالا این عدد به حدود 90% مردم رسیده است. همینطور مردم این کشور باور دارند مهاجران سبب بیکاری و رشد جرم در یونان شدهاند. همینطور نژادپرستی در این کشور افزایش یافته است.
حتی رسانههای این کشور رو جرمهای انجامشده توسط مهاجران (بخصوص آلبانیاییها و مافیای شکلگرفته از مهاجران آلبانیایی) بزرگنمایی انجام میدهند. ایدههای یونانیها در مورد مهاجران کمی متناقض است. اکثر آنها از این پدیده شکایت دارند اما با برخی مهاجران که میشناسند احساس همدردی میکنند. آنها با وجود ازدیاد مهاجران، همچنان باور دارند کشورشان همگن باقی مانده است.
ماجرای جزایر یونانی چیست؟
از زمانی که سیر پناهجویان خاورمیانهای از ترکیه به سمت یونان زیاد شد، مسئولان این کشور با هماهنگی اتحادیه اروپا تصمیم به نگهداری از این افراد در یک سری کمپ در جزایر یونانی گرفتند. مسئلهای که به هیچ وجه خوب پیش نرفت و انتقادات فراوانی متوجه هر دو گروه شد.
برای مثال یکی از کمپها موریا نام داشت که به عنوان بزرگترین کمپ پناهندههای کل اتحادیه اروپا شناخته میشد. شرایط زندگی در این کمپ که مانند زندان بود، به حدی بد بود که سال 2018 طی یک مستند از سوی BBC، این کمپ به عنوان بدترین کمپ پناهجویان جهان معررفی شد. کمپی که مناسب سه هزار نفر بود، با بیست هزار نفر انباشته شده بود که این شامل حدود هفت هزار کودک میشد. این کمپ که به جنگل موریا معروف شده بود، در سپتامبر 2020 قربانی آتشسوزی شد. چند کشتی یونانی، برخی از دوازده هزار پناهجو را به جای دیگری بردند و کمپ با خاک یکسان شد. پناهجویان باقیمانده، بیخانمان شدند و وقتی دست به اعتراض زدند، از سوی پلیس سرکوب شدند.
یا مهاجران بسیاری در کمپ جزیرهای به اسم لروس اسکان داده شدهاند. این جزیره، مورد توجه موسولینی دیکتاتور ایتالیای فاشیست بود و در آن یک کمپ نظامی برپا کرده بود. وقتی یونان، اختیار جزیرهی خود را پس گرفت، این سربازخانه به دیوانهخانه تبدیل شد. سالها بعد ویدئویی از محل منتشر شد که مشخص کرد تا چه اندازه افراد این مرکز در شرایط ظالمانه و غیرانسانی نگهداری میشوند. آن کمپ هم تعطیل شد و بعدها یونان، پناهجوها در همان حل اسکان داد.
مهاجرت به یونان
به طور کلی به شش طریق قادر به مهاجرت قانونی به یونان و کسب اقامت این کشور در درازمدت هستید. این شیوهها را یک به یک توضیح خواهیم داد.
از طریق کار
یکی از شیوههای مهاجرت به یونان، بهطبع برای کار است. به خاطر قوانین یونان، این شیوه مهاجرت، راحتترین شیوه برای ورود به این کشور نیست. کارفرمای یونانی باید به مدت سه ماه یک فرصت شغلی را در سطح اتحادیه اروپا آگهی کند. در واقع اولویت با این است که شخصی از همین جغرافیا، شغل را به دست بیاورد. اگر شرایط موردتوجه کسی قرار نگیرد، آنگاه کارفرما با اجازهی دولت قادر است آگهی را برای سه ماه در خارج از اتحادیه اروپا تبلیغ کند.
شیوهی بهتر این است که وارد کشور شوید و آنگاه شش ماه فرصت برای پیدا کردن شغل خواهید داشت. اگر شغل را به دست بیاورید، اقامت را کسب خواهید کرد. با این حال ریسک ماجرا این است که اگر طی شش ماه شغل را پیدا نکنید، به کشور مبدا باز خواهید گشت. البته این محدودیتی است که برای ساکنان غیراتحادیه اروپا وجود دارد و شهروندان اروپایی میتوانند بدون مشکل وارد یونان شوند و در آن زندگی کنند. شاید بهتر باشد پیش از عزیمت به یونان و جستجوی کار، فرصتهای شغلی این کشور را بررسی کنید و مطمئن شوید در زمینه کاری شما، در این کشور فرصت شغلی وجود دارد.
ویزای کاری در یونان، به عنوان ویزای نوع D شناخته میشود. فرد متقاضی بعد از دریافت پیشنهاد کاری، مشخصات و رزومه خود را برای شرکت ارسال میکند. کارفرما با نهادهای دولتی کار را پیش میبرد و وقتی تائید صادر شد، خانوادهی فرد هم میتوانند به این کشور عزیمت کنند.
از طریق تحصیل
تحصیلات یکی از بهترین روشها برای ورود به جغرافیای اتحادیه اروپا است. تحصیل تا 15 سالگی در یونان اجباری است و کسی حق انصراف از آن را ندارد. پس از آن، فرد میتواند در دورههای متنوعی ثبتنام کند که منجر به دریافت دیپلم میشوند. مهاجرت تحصیلی به یونان، بازار داغی دارد. یکی از دلایل این است که یونان امکان کار کردن در کنار تحصیل را هم فراهم میآورد. اینطور قادر به پرداخت بخشی از هزینهی تحصیل خواهید بود.
همینطور دانستن هزینههای درس خواندن در یونان برای علاقهمندان یک لزوم است. هزینه تحصیل دانشگاهی در یونان، سالیانه بین 1500 تا 800 یورو باتوجه به کیفیت دانشگاه و سطح تحصیلات مدنظر است. این البته مبالغی است که دانشجویان بینالمللی باید پرداخت کنند و بومیها، نرخهای بسیار پایینتر و گاه رایگانی دارند. از مهمترین دانشگاههای یونانی میتوان به دانشگاه کرت، پاترا، ارسطو تسالونیکی و اقتصاد و تجارت آتن اشاره کرد. جدا از این دانشگاهها، بسیاری دانشگاههای دیگر یونانی نیز امکان تحصیل به زبان انگلیسی را فراهم میکنند.
برای تحصیل در یونان، نیاز به ویزای دانشجویی دارید. ویزای دانشجویی هم از نوع D است که قابلیت تبدیل به ویزای کاری در انتهای تحصیلات را دارد. شرط ورود به دانشگاههای یونانی، داشتن مدرک زبان انگلیسی یا یونانی است. برای دانشجویانی که یونانی بلد نیستند، آنها یک سال دوره آموزشی زبان یونانی برگزار میکنند. داروسازی، دندانپزشکی و پزشکی از رشتههای پرطرفدار در این کشور هستند.
از طریق سرمایهگذاری
اگر دنبال سرمایهگذاری در یک کشور خارجی هستید، یونان میتواند گزینهی جالبی باشد. این کشور با زیباییهای بصری بسیار و اقتصادی نهچندان بزرگ، آمادگی اعطای اقامت به سرمایهگذاران خارجی است.
یکی از نخستین راههایی که در این زمینه قابل ذکر است، خرید خانه است. با خرید خانه در یونان قادر به دریافت ویزای طلایی هستید. به این شیوه، خودتان و خانوادهتان میتوانند در سراسر اروپا به سفر و تفریح بپردازند. خرید خانه در یونان، هزینه پایینتری به نسبت اکثر کشورهای اتحادیه اروپا دارد. قانون فعلی این است که برای این ویزا، فرد باید ملک یا املاکی با قیمت مجموعاً 250 هزار یورو در این کشور داشته باشد. در مقام مقایسه باید گفت که این عدد در اسپانیا 500 هزار یورو است. از امتیازات این ویزا میشود به این نکات اشاره کرد: تحتالحمایه بودن فرد از سوی دولت یونان، دریافت پاسپورت یونانی، حق تحصیل رایگان و امکان باز کردن حساب بانکی.
شیوهی دیگر، اثبات تمکن مالی است. فرد ثابت میکند برای زندگی در این کشور، پول و سرمایه نقدی لازم را دارد. اعداد مدنظر دولت یونان برای مثال اثبات این است که ماهانه دو هزار یورو درآمد دارید. اگر همسر و یک فرزند داشته باشید، باید 400 یورو اضافه برای همسر و 300 یورو برای فرزند مدنظر داشته باشید. این عدد با حقوق یا سود بانکی میتواند حاصل شود. در این شیوه ویزایی دو ساله دریافت میکنید که پس از پایان این دوره، قابل تمدید است. البته لازم است حداقل شش ماه سال در این کشور سکونت داشته باشید تا ویزا تمدید شود. به این نوع ویزا، ویزای حمایتی میگویند. همینطور نکته مهم این است که باید دورنمای وجود این عدد در حساب شما، تا دو سال فراهم باشد و پس باید عدد را در 24 ضرب کنید.
از طریق ازدواج
برای این منظور باید مدارکی مثل تابعیت یونانی همسر و سند ازدواج رسمی را فراهم کنید. این نوع اقدام، معاف از هزینهی دریافت ویزا است. با این حال این ازدواج نیز قوانین خاص خود را دارد. باید اثبات کنید که قبلا ازدواج نکردهاید یا برگهای رسمی جهت تجرد فعلی ارائه کنید. ازدواج در یونان میتواند به صورت مذهبی یا قانونی باشد. فرد باید حداقل 18 سال را داشته باشد و کشیش یا مامور شهرداری قادر به عقد آنها خواهد بود. از نکات جالب یونان در این خصوص این است که باید سند ازدواج در یکی از روزنامههای سراسر یونان آگهی شود. فردی که با یک یونانی ازدواج میکند، باید حداقل سه سال در این کشور زندگی کرده باشد. همینطور زن خارجی که با یک تبعه یونان ازدواج کرده، میتواند نام خانوادگی او را روی خود بگذارد.
ازدواج مرد خارجی با زن یونانی منع قانونی ندارد و سادهتر به سرانجام میرسد. خلاف آن، یعنی ازدواج مرد یونانی و زن خارجی، تنها با اجازهی دولت طبق قانون 1061 مدنی ممکن است. برای مثال اگر یک مامور مهم دولتی بخواهد با یک زن خارجی ازدواج کند، مسئله منوط به اجازهی رسمی وزارت خارجه میشود.
از طریق تولد فرزند
قوانین در این زمینه، در کشورهای متفاوت، با هم فرق دارند. برخی خون و برخی خاک را مدنظر میگیرند و برخی شرایط سختتری را ارائه میدهند. برای مثال برخی کشورها حتی اگر تولد فرزند در حریم هوایی کشور حاصل شده باشد، فرزند را تبعهی خود به حساب میآورند.
خون، چیزی است که برای دولت یونان در زمینهی تابعیت مهم است. پس امکانپذیر نیست که فرزند خود را در یونان به دنیا بیاورید و سپس از طریق او اقدام به گرفتن تابعیت کنید. پدر و مادر کودک باید تبعهی یونان باشند تا پس از تولد، فرزند هم تبعهی این کشور به حساب بیاید. تابعه بودن نیز در این کشور عموماً فرایندی پنج ساله است.
میتوان برای فرزندتان پس از اینکه خود با ویزای کاری یا سرمایهگذاری وارد یونان شدید، اقامت بگیرید. حتی اگر در برخی رشتهها مشغول تحصیل در یونان شوید، قادر به گرفتن اقامت برای فرزند خود خواهید بود.
البته اگر بتوانید تبار یونانی خود را ثابت کنید، قادر به دریافت شهروندی یونان خواهید بود. البته قوانین دست و پاگیری در این خصوص وجود دارد. برای مثال اگر در یونان اقامت نداشتهاید و شناسنامهی این کشور را ندارید اما نسلهای قبلی شما یونانی بودهاند، باید متولد دهه هشتاد میلادی به بعد باشید که بتوانید شهروندی این کشور را کسب کنید. مردان 19 تا 45 سالی که اینطور شهروندی یونان را به دست میآورند، باید شش ماه خدمت وظیفه انجام دهند.
کودکانی که نه سال در مدارس یونانیا درس خواندهاند یا شش سال آموزش متوسطه دیدهاند نیز شهروندی یونان داده میشود.
از طریق ویزای توریستی
میتوانید به صورت توریستی وارد یونان شوید. این مستلزم مصاحبه و تائید سفارت یونان است. بعد در مدتی که در این کشور اقامت توریستی دارید، پیشنهادی برای کار پیدا کنید و بعد به کشور خود بازگردید. حالا با داشتن پیشنهاد کاری و دعوتنامهی کارفرما، قادر به گرفتن ویزای کاری خواهید بود.
هزینه زندگی در یونان
یونان در قیاس با کشورهای اتحادیه اروپا، کشور گرانی به حساب میآید. وقتی هزینهها را در این کشور با میزان درآمد مردم (که برای مثال کمتر از نصفِ مردم دانمارک است) مقایسه میکنیم، متوجه فقر نسبی مردم این کشور میشویم. حداقل دستمزد ماهانه در یونان (با کسر مالیات) 950 یورو و به طور میانگین 1466 یورو است.
با این حال شاید مقیاس بهتر، این باشد که هزینههای زندگی در یونان را با کشور خودمان مقایسه کنیم. با پایگاه دادهی وبسایت expatistan قادر به این کار هستیم. طبق آماری کلی، هزینه زندگی در تهران 271 درصد بیشتر از آتن پایتخت یونان است. به طور جزئیتر هم با تصویر زیر، قادر به مقایسه دو پایتخت به لحاظ اقلامی مثل غذا، خانه، لباس، حمل و نقل، سرگرمی و موارد شخصی هستید.
در جدول زیر یک سری قیمتها را در یونان ذکر میکنیم:
موارد | هزینه به یورو |
کف حقوق ماهیانه | 950 |
قیمت خرید هر متر مربع خانه | 1600 تا 2000 |
اجاره آپارتمان یک خوابه | 200-500 |
میانگین هزینه حمل و نقل | 30 |
شهریه دانشگاه، هر ترم | 1500 |
یک لیتر بنزین | 2 |
غذا در رستوران معمولی | 10-20 |
کاپوچینو | 3 |
یک پاکت سیگار مارلبرو | 4.5 |
برنج، هر کیلو | حدود 2 |
شیر، هر لیتر | 1.5 |
تخم مرغ 12 عددی | 2 تا 5 |
پنیر، هر کیلو | 9 |
گوشت گوساله، هر کیلو | 8-12 |
پرتقال، هر کیلو | 1-2 |
یک بطری آب 1.5 لیتری | یک |
هزینه میانگین قبوض، ماهانه | 130-150 |
نقاط مثبت
- پاسپورت معتبر: افرادی که اقامت دائم یونان را به دست میآورند و دارای حقوق شهروندی میشوند، میتواند دوتابعیتی باشد، فرزاندنش هم تابعه میشوند و قابلیت سفر به 164 کشور جهان را بدون ویزا دارد. پاسپورت یونان هفتمین پاسپورت ارزشمند جهان است.
- سبک زندگی: یونانیان انسانهای متمدن و مهماننوازی هستند. این کشور در تقاطع اروپا، آسیا و آفریقا به لحاظ خشکی و دریایی قرار گرفته و این به معنی مراوده به نژادهای گوناگون است. همین سبب اخت شدن این مردم با مردم کشورهای دیگر است. همینطور به لحاظ غذا نیز یونان کشور بسیار جذابی است. همینطور یونانیان تا حد بسیاری مهماننواز هستند.
- خدمات درمانی: کیفیت خدمات درمانی در آتن و تسالونیکی بسیار بالا است. بدون در نظر گرفتن ملیت، تا حد قابل قبولی خدمات درمانی رایگان است. داروسازی یونان هم صنعت مهمی انگاشته میشود. کل جمعیت یونان تحت پوشش بیمه دولتی هستند.
- امنیت: یونان به لحاظ دزدی، تجاوز و جنایت، کشور امنی به حساب میآید.
- کشور زیبا و باستانی: یونان کشوری با آبوهوای عالی، مناظر دیدنی و تاریخ غنی است. بخصوص اگر به تاریخ، فلسفه یا ادبیات علاقه داشته باشید، زندگی در یونان میتواند شبیه بهشت باشد.
نقاط منفی
- نرخ بالای بیکاری و مشاغل کاذب: نرخ بیکاری یونان نسبتاً بالا است و از این رو حتی بومیان این کشور با مشکل بیکاری روبرو هستند. بسیاری مهاجران مشاغل سطح پایین یا کاذب دارند و کمتر از حداقل دستمزد مصوب، حقوق میگیرند. حتی دانشجویان برای یافتن کار پارهوقت جهت تامین هزینههای تحصیل، در بسیاری مواقع موفق نمیشوند.
- شلوغی در دو شهر مهم: اگرچه امکانات زندگی در آتن و تسالونیکی بالاتر است، این دو شهر بیش از اندازه شلوغ هستند. از این رو هزینههای زندگی هم در این دو شهر بالاتر است. به همین دلیل مهاجران به حومه کشیده میشوند که دارای امکانات پایینتری هستند.
- اقتصاد ضعیف: تورم در یونان بالا نیست اما رکود، وضعیت را خراب کرده است. اگرچه هزینه زندگی در این کشور از عمدهی کشورهای اتحادیه اروپا پایینتر است، درآمد مردم نیز پایینتر است. به دلیل وضعیت اقتصادی و بحرانهای پیاپی، هر بار احتمال یک جراحی اقتصادی جدید وجود دارد و از این رو، هر مرتبه ممکن است مهاجران قربانی این وضعیت شوند.
- زبان دشوار: طبق یک آمار، 51% یونانیها میتوانند به انگلیسی صحبت کنند، با این حال برای زندگی در این کشور باید به آرامی زبان یونانی را هم یاد بگیرید. زبان یونانی نیز از زبانهایی است که به دشواری میتوان آن را یاد گرفت.
- مالیات بالا: مالیات بر درآمد در یونان به نسبت بالا است. تقریباً مجبور خواهید شد چهل درصد عایدی خود را به دولت بدهید.
- بروکراسی اداری: مانند ایران، کارهای اداری در یونان هم بسیار وقتگیر و پیچیده است.
- امکان کلاهبرداری: یونان از کشورهایی است که امکان کلاهبرداری از مهاجران در آن زیاد است. این میتواند از طریق تکدیگری، دادن اطلاعات غلط در زمینههای مالی و حتی کلاهبرداری به دلیل نداستن قوانین مثلا در زمینهی خرید خانه باشد.
مسئلهی ایرانیانِ یونان
خوب است که پیش از مهاجرت به یونان، با تاریخ این کشور آشنایی نسبی داشته باشید. حتی اگر پیش از اقدام به مهاجرت، یک مرتبه به این کشور سفر کنید و آن را از نزدیک ببینید، میتواند کمک بزرگی باشد.
مردم دو کشور به دورهای از تاریخ خود میبالند، که دولتهایشان دشمنان قسمخوردهی هم بودند. هخامنشیان بر بخشهای متنوعی از یونان حکمرانی میکردند و بعدها آکروپولیس را با خاک یکسان کردند. همینطور اسکندر، قهرمان یونانیان توانست ایران را فتح کند و بعد از غارت، تخت جمشید را به آتش کشید. حتی در دوران بیزانس هم، این حکومت و ساسانیان ایرانی رقبای همیشگی بودند. طی دوران مدرت، روابط طرفین عموماً مسالمتآمیز بود و حتی یونان 200 هزار واکسن کرونا به ایران اهدا کرد. هرچند مدتی بعد ایران دو نفتکش یونانی را در خلیجفارس ضبط کرد و یونان هم در ادامه، اقدامی مشابه انجام داد.
از مشاغلی که ایران بخصوص در یونان به آن اشتغال دارند، آموزش زبان انگلیسی به یونانیها و مهاجران از کشورهای دیگر است. البته لازمهی تدریس، تسلط به زبان انگلیسی و همینطور تونایی آموزش به طور عام است. پرستار کودک، آشپز، مترجم، مکانیک خودرو و کارمند هتل و رستوران نیز مشاغل دیگر مناسب ایرانیها است.
جمع افراد متولد ایران که در یونان اقامت دارند، همینک 2500 نفر است. ایرانیان، از اقلیتهای کوچک یونان هستند هرچند برای برخی مهاجران، این شاید نکته مثبتی باشد. همینطور باید گفت که شباهتهای زیادی در فرهنگهای ایرانی و یونانی یافت میشود و این میتواند برای مهاجران جالبتوجه باشد.
تجربه یک ایرانی از زندگی در یونان
تئودوروس یاناروس، عضو حزب حاکم دموکراسی نو سال 2019 یک ایرانی را میمون خطاب قرار داد و از او خواست به کشور خود بازگردد. او در جواب توئیتی که این کار را انجام داد که خطاب به فاشیستها نوشته شده بود.
مسئله سر و صدای زیادی کرد و به اخراج از این نماینده از حزب انجامید. همان زمان یورونیوز، مصاحبهای با این ایرانی که آرش همپای نام داشت انجام داد که در ادامه بخشی از آن را میخوانید:
من اینجا یک پناهنده هستم. در حد توان خودم سعی میکنم و در همین شهری که هستم تلاش میکنم خدماتی هم به پناهجوها بدهم. در واقع قصد دارم حس مسئولیت خودم را نسبت به جامعه جدیدی که در آن زندگی میکنم نشان بدهم. تا کنون تا حدی هم موفق بودهایم مثلا در پروژه «خانه ما» در آتن و یا پروژهها و فعالیتهای سیاسی دیگر موفق شدهایم تا حدی به پناهجویان در این کشور کمک کنیم. هر چند که به ما میگویند به دلیل اینکه در کشور شما، ایران، جنگ نیست شما پناهنده محسوب نمیشوید.
حالا در کشور جدید سعی کردهام هم برای پناهندهها هم برای کشور یونان مفید باشم. جدای از فعالیتهای مدنی و میدانی که داشتهایم مرتبا در توییتر مینوشتم که متاسفانه به مذاق برخی از سیاستمدارهای یونانی خوش نیامده است. توییتی نوشتم و صرفا فاشیستهای یونانی را مورد خطاب قرار دادم و هیچ گاه ننوشتم «یونانیها». همان اول مطلب نوشتم «فاشیستها». به خیلی ها برخورده است و فاشیستها خودشان را نشان دادند. تبلیغات کردند که آرش همپای کل یونانیها را فاشیست خطاب قرارداده است. کسی اگر توییت من را خوانده باشد میبیند که نیازی نیست اصلا به این پروپاگاندا اهمیت دهد. بسیار واضح و روشن بود که من فقط فاشیستها را خطاب قرار دادم. این فرد آمد و با لحن تحقیرآمیز خواست من پناهنده را تحقیر کند ولی خوشبختانه من در یک کشور دموکرات زندگی میکنم.
چون در کشوری هستم که رسانه مستقل وجود دارد هرچند رسانههای دولتی و غیرمستقل فراوانی هم وجود دارند. و همچنین به دلیل اینکه این کشور مردم بسیار خوبی دارد که همواره از ما پناهجویان استقبال خوبی داشتهاند. همیشه در کنار ما بودند و به ما خوشآمد گفتهاند. قدرت رسانه مستقل و مردم آن قدری بوده که از من پناهنده به نحوی حمایت کردند که سیاستمدارشان را دیروز در عرض یک روز وادار کردند از حزب نئودموکراسی کنار بکشد. این به مذاق خیلیها خوش نیامده است. این عده میگویند چطور توییت یک پناهنده میتواند سرنوشت یک سیاستمدار را تغییر دهد. البته این عده باید خوشحال و مفتخر باشند که در کشوری زندگی میکنند که قدرت رسانهها و افکار عمومی تا این اندازه اهمیت دارد. آنقدر فضا باز هست که یک پناهنده میتواند به آزادی حرفش را بزند و تهدید نمیشود و ترس این که حرف خود را بزند ندارد.
ما پناهندهها همیشه شکرگزار و همیشه ممنون مردم خونگرم یونان بودیم. به خاطر این که واقعا از ما حمایت کردهاند. هیچ گاه ما را در حد توانشان تنها نگذاشتند. دولت قبلی که به اصطلاح چپ بود و دولت کنونی که راست هست به هر ترتیب پناهندهها را له کردند. نه تنها حقوق پناهندهها به آنها داده نشده بلکه در عمل باعث تحقیر آنها شده است. تحقیر پناهندهها زیاد است الان یک مورد بگویم. یک خانواده سوری هست که این خانواده ۵۴ روز است که روبری یکی از اردوگاههای پناهندگان ایستاده است، زن بارداری که بچهاش شش ماهه سقط شد ولی بازهم به داخل راهش ندادهاند. در این روزها یک لیوان آب به دستش ندادهاند. در حالی که اردوگاهها همین الان جای خالی دارد، ولی اینها راهشان نمیدهند. دلیل آن سوء مدیریت و فساد و بینظمی است که در این کشور وجود دارد.
وکیل مهاجرت برای مهاجرت به یونان
یونان قوانین پیچیدهای دارد و به بروکراسی اداری خود معروف است. اگرچه قادر هستید مراحل مهاجرت را با اشراف کامل به قوانین انجام دهید، وجود یک وکیل مهاجرت مجرب میتواند تا حد بسیار کمککننده باشد. وکیل با سوال و جواب در مورد وضعیت شما، بهترین راهکار را برای مهاجرت توصیه میکند و بعد مراحل قدم به قدم دنبال میشود. این مراحل با تسلیم مدارک هویتی فرد به سفارت آغاز میشود. البته مدارک دیگری نیز لازم است. مثلا اگر جهت مهاجرت با تمکین مالی قصد مهاجرت دارید، باید مدارک مالی هم تحویل داده شود.
وقتی به یونان میرسید هم باید به اداره اموز مهاجرت مراجعه کنید که حضور یک وکیل کاردان، میتواند بسیار کمککننده باشد.
سوالات متداول در خصوص مهاجرت به یونان
مهاجرت با تمکن مالی
یونان عضو اتحادیه اروپا و منطقهی شنگن است. همینطور یکی از ارزشمندترین پاسپورتهای جهان را دارد. با داشتن پاسپورت این کشور تقریباً قادر هستید به هر کشوری در جهان بدون ویزا مسافرت کنید.
خون. به این معنی که اگر فرزند شما در این کشور به دنیا آمده باشد و شما تبعهی یونان نباشید، فرزند هم یونانی تلقی نمیشود.
بله. اما باید حداقلهای قانونی رعایت شده باشد.
بله.
بله. تا چهل ساعت در هفته این امکان را دارید.
نظرات کاربران