0

آشنایی با استانبول ترکیه و محله‌های آن

شهر استانبول. پل گالاتا.

ترکیه به عنوان یکی از ایده‌آل‌ترین کشورها برای مهاجرت ایرانیان به شمار می‌رود. هزینه‌های زندگی در آن پایین‌تر از کشورهای اروپایی دیگر است، به لحاظ فاصله و فرهنگی به ایران نزدیک است و در مهاجرت را باز گذاشته است. این بین استانبول به عنوان مهمترین شهر ترکیه جلب توجه می‌کند، با این حال محله‌های متفاوتی دارد و شخصی که به وضعیت آگاه نباشد، ممکن است متوجه تفاوت‌ها نباشد. برای اطلاعات بیشتر در این خصوص، با خوبو همراه باشید.

آشنایی با استانبول

استانبول (قسطنطنیه – کُنستانتینوپولیس) به عنوان بزرگترین و پرجمعیت‌ترین شهر کشور ترکیه، پایتخت فرهنگی و اقتصادی این کشور به حساب می‌آید. جمعیت این شهر و حاشیه‌ی آن، طبق آخرین تخمین‌ها 15.8 میلیون نفر است. این شهر، بزرگترین کلان‌شهر اروپا و دومین کلانشهر بزرگ خاورمیانه پس از قاهره است. رشد جمعیت این شهر به این گونه بوده که در دهه پنجاه تازه به یک میلیون نفر جمعیت رسید و طی هفتاد سال، 15 برابر شد.

در اطراف این شهر تنگه‌ی بسفر، دریای سیاه، دریای مرمره و بندر شاخ طلایی قرار گرفته‌اند که موقعیتی ویژه را می‌سازند. از سمت دیگر، استا‌نبول جایی است که آسیا و اروپا به هم می‌رسند و این یعنی می‌توانید عصرانه را در آسیا و شام را در اروپا میل کنید.

استا‌نبول که پایتخت فرهنگی اروپا در سال 2010 معرفی شده بود، یکی از توریستی‌ترین شهرهای جهان به حساب می‌آید. سال 2022، بیش از سیزده میلیون توریست از این شهر دیدن کردند. تنها هفت شهر جهان (بانگکوک، پاریس، لندن، دبی، سنگاپور، کوالالامپور و نیویورک) توریست‌های بیشتری در سال اخیر به خود دیدند. اگرچه پایتخت سیاسی ترکیه شهر آنکارا است، بسیاری کشورهای جهان در استانول هم کنسولگری دارند. برای مثال ایران در هر دو شهر (همینطور ارزروم و ترابزون) سفارت‌خانه و کنسولگری دارد. 78 درصد جمعیت استا‌نبول را ترک‌ها و 17 درصد را کردها تشکیل می‌دهند. اعراب، دیلمی‌ها و سایر نژادها و گویش‌ها نیز جمعا حدود پنج درصد هستند.

تور استانبول
شهر استانبول

این شهر که زمانی مرکز سیاسی-دینی امپراتوری روم شرقی (بیزانس) بود، بعدها همین نقش را برای پادشاهی عثمانی ایفا کرد. این شهر با معماری زیبا و آثار باقی‌مانده‌ی خود از دوره‌های گوناگون، شهری مطبوع برای سفر و زندگی است. همینطور به لحاظ فرهنگی با سالن‌های اپرا، رقص، کنسرت و تئاتر، استا‌نبول همواره پذیرای هنرمندان و هنردوستان بوده است. زندگی در این شهر، سرشار از جنب‌وجوش، پر از رنگ‌ها و البته ترافیک است. بیشتر جمعیت استا‌نبول در بخش اروپایی آن زندگی و کار می‌کنند و حتی مهاجران هم همین بخش را ترجیح می‌دهند.

جغرافیا و آب‌وهوای استانبول

استانبول 1539 کیلومتر وسعت دارد و به دو پاره متفاوت تقسیم می‌شود. تنگه بسفر در میانه‌ی استانبول، باریکه‌ی آبی است که دریای مرمره و دریای سیاه را به هم پیوند می‌زند. بخش غربی در اروپا و بخش شرقی در آسیا واقع شده است. به این دو بخش، شبکه جزیره‌ی تراکیه (اروپا) و شبه‌جزیره‌ی آناتولی (آسیا) می‌گویند.

این شهر در کنار گسل آناتولی واقع شده که از شبه‌جزیره آناتولی تا دریای مرمره ادامه دارد. دو صفحه‌ی زمین‌شناسی آفریقا و اروپا-آسیا در این نقطه به هم فشار می‌آورند که مسئول یک سری از زلزله‌های بزرگ دوران مدرن بوده‌اند. برای مثال سال 1509 میلادی، زلزله‌ای مهیب باعث به‌وجود آمدن سونامی شد. دیوارهای شهر را تخریب و بیش از صد مسجد را با خاک یکسان کرد. در این زلزله ده هزار نفر کشته شدند. همینطور در سال 1766 زلزله بزرگ دیگری، مسجد ایوب را تخریب کرد. زلزله‌ای دیگر سال 1894 بازار بزرگ استانبول را خراب کرد. در آخرین نمونه‌ی مهم، سال 1999 زلزله‌ای در شرق استانبول، باعث مرگ 18 هزار نفر شد.

تابستان‌های استانبو‌ل گرم و مرطوب و زمستان‌های آن سرد و پربارش است. بارش سالیانه به 870 میلی‌متر (بارش تهران سالانه 351 و رشت 1337 میلی‌متر است) می‌رسد. بارش برف زمستانی، هر ساله یکی دو هفته به طول می‌انجامد که گاه سنگین می‌شوند. رکود دار سردترین روز شهر -16 درجه (سال 1927) و گرم‌ترین روز 40.5 (سال 2000) بوده است. با این حال عموماً دمای شهر معتدل و مرطوب است. بادها، خصوصیت دیگر استانبو‌ل هستند. همینطور تابستان شهر خشک است که با توجه به دو دریایی که اطراف شهر هستند، موقعیت خوبی برای شنا و سفر توریست‌ها به وجود می‌آورد.

برف استانبول
برف استانبول.

تاریخ استانبول

پیش از رومیان

یافته‌های باستان‌شناسان تاریخ سکونت در این شهر را به هشت قرن پیش و دوران نوسنگی مربوط دانسته‌اند. همینطور آثاری از دوران مس در حدود 7500 تا 5500 سال پیش در سمت آسیایی شهر پیدا شده است. سه هزار سال پیش، این شهر به عنوان «لیگوس» خوانده می‌شد که این نکته در نوشته‌های پلینی، تاریخ‌نگار رومی به چشم می‌خورد.

تاریخ به معنی کلمه، 2680 سال پیش در این شهر آغاز شد. یونانیان باستان به این سو کوچ کردند و در سمت اروپایی استانبول ساکن شدند و آن را بیزانس (Byzantium) نامیدند. آنها مدخل شاخ طلایی را ساختند که باعث رشد اقتصاد شهر شد. در جریان جنگ‌های ایران و یونان، مدتی هخامنشیان این شهر را تسخیر کردند اما در نهایت یونانیان آن را صاحب شدند. در جریان اتحادی که بین دولت‌شهرهای یونانی اتفق افتاد، بیزانس هم یکی از طرفین بود. سرانجام سال 355 پیش از میلاد، بیزانس مستقل شد.

دوران رومیان

بعدها، وقتی «پسنیوس نیگر» ادعای پادشاهی روم را مطرح کرد، بیزانس از او حمایت کرد. مسئله برای این شهر، سرانجام بدی داشت. نیروهای «سپتیمیوس سوروس» پادشاه وقت رومیان، شهر را دو سال محاصره کردند و در نهایت آن را نابود کردند. همین پادشاه رومی، شهر را در ادامه بازسازی کرد و این در نهایت باعث عبور از مرزهای پیشین و باعث پیشرفت شد.

کنستانتین یکم از مهمترین پادشاهان رومی که مسیحیت را دین رسمی این سرزمین کرد، در ابتدای سلطنت خود تصمیم گرفت شهری مسیحی را جانشین بیزانس کند. به عنوان پایتخت بخش شرقی روم، در ابتدا اسم شهر را Nova Roma به معنی رم جدید گذاشتند، با این حال این شهر را کُنستانتینوپولیس صدا می‌زدند. همین اسم تا ابتدای قرن بیستم، روی این شهر ماند. از سال 395 کُنستانتینوپولیس به عنوان پایتخت امپراتوری روم شرقی معرفی شد.

هرچه گذشت با حمله‌های مربوط به اقوام ژرم، روم غربی بیشتر آسیب دید و در نهایت از هم پاشید. با این حال، روم شرقی تمام شکوه روم باستان را در کنار فرهنگ یونانی، تا قرن‌ها بعد حفظ کرد. عمینطور این شهر مرزی بود که اجازه‌ی پیشروی مسلمان‌ها را به خاک اروپا نمی‌داد. در بیشتر دوران قرون وسطی، کُنستانتینوپولیس بهترین و ثروتمندترین شهر اروپا و گاه جهان بود. همینطور این شهر، مرکز مذهب ارتدکس بود که تفاوت‌هایی آشکار با کاتولیک پیدا کرده بود. با این حال، امپراتوران روم شرقی بودند که آتش‌بیار معرکه‌ی جنگ‌های صلیبی شدند و این منجر به شکست‌هایی عمیق برای اروپاییان شد.

عثمانی

نبرد ملازگرد به عنوان یکی از مهمترین جنگ‌های تاریخ بشریت، سال 1071 بین سلجوقیان و بیزانس اتفاق افتد و به شکست مسیحیان و پیشروی مسلمانان منجر شد. در نتیجه چهار جنگ صلیبی، سه قرن از تاریخ اروپا و آسیا را به کشتارگاه انسانی تبدیل کردند. از زمان پایان چهارمین جنگ صلیبی، شروع سقوط روم شرقی کلید خورده بود. امپراتوری لاتین چیزی بود که رهبران آخرین جنگ لیبی، در سرزمین‌هایی که از متحد سابق خود یعنی بیزانس گرفته بودند، دایر کردند. این نظام، فئودالی و کاتولیک بود و باعث شد هفت پادشاه طی 32 سال بر تخت شاهی بنشینند.

ترکان عثمانی در قرن چهاردهم به سوی مناطق غربی‌تر ترکیه امروزی پیشروی کردند. رسیدن به دروازه‌های معروف شهر، عملیاتی بود که بارها شرقی‌ها در آن شکست خورده بودند. با این حال سلطان محمد دوم در سال 1453 شهر را فتح کرد و سلطه‌ی بیزانس را به انتها رساند. او خود را قیصر جدید روم و کُنستانتینوپولیس را پایتخت عثمانی نامید. این، حتی به اعتلای بیشتر شهر کمک کرد و با دعوت محمد دوم از تمام اروپاییان به این شهر، دیکتاتوری دینی در پیش گرفته نشد.

طی قرون آتی، بیماری‌های بسیاری کشتار گسترده در شهر به راه انداختند اما هر مرتبه سلاطین، دور از عامه‌ی مردم، در جایی امن به زندگی ادامه می‌دادند. جمعیت شهر، در انتهای قرن هجدهم به 570 هزار نفر رسیده بود. قرن نوزدهم، با حضور سلطانی اصلاح‌طلب به اسم محمود دوم، با سیاستی نوگرایانه به اسم تنظیمات همراه شد که در ایران هم بسیار موردتوجه قرار گرفت. با این حال، حتی ایده‌های نوگرایانه هم سبب نشد که درجا زدن عثمانی -در حالی که اروپاییان بسیار پیشرفت کرده بودند- این امپراتوری را نجات دهد.

استانبول-عثمانی
استانبول. عثمانی.

طی دهه‌های آخر حضور عثمانی، اتفاقات متعددی رخ داد. جنگ‌ با ایتالیا (منجر به شکست)، جنگ با بالکان (منجر به شکست عثمانی) و در نهایت کودتای 1913 به ثبت رسید. همین دوره، نسل‌کشی ارامنه، یونانیان و آشوریان رخ داد. سرانجام نوامبر 1922 عثمانی برای همیشه به تاریخ پیوست.

ترکیه امروزی

سرانجام با دخالت نیروهای متفقین، عثمانی به انتهای کار خود رسید و چند پاره شد. بخش آناتولی و سمت اروپایی، ترکیه امروزی را ساختند و مطفی کمال آتاتورک به عنوان نخستین رئیس‌جمهور معرفی شد. با این حال، سال 1923 آنکارا به عنوان پایتخت معین شد و هفت سال بعد، نام کُنستانتینوپولیس به استانبول تغییر یافت.

استانبول به چیزی بسیار مدرن‌تر از دوران گذشته‌نگر عثمانی تبدیل شد، با این حال مکان‌های تاریخی حفظ شدند. جمعیت شهر طی دهه هفتاد فزونی یافت، هرچند ارزش پول این کشور تا دهه نود بسیار پایین بود. با تغییرات اقتصادی به‌وجودآمده در دهه نود، استانبول بار دیگر به عنوان یکی از مهمترین شهرهای آسیا و اروپا مطرح شد.

زندگی در استانبول

استانبول شهری بسیار شلوغ است. ترافیک، آلودگی هوا و نور و همینطور سروصدا در این شهر مسائلی بسیار روتین هستند. با این حال، استانبول شهری امن است و حتی به توریست‌های زن جوانی که تنها سفر می‌کنند، توصیه می‌شود. با تنوع نژادی و فرهنگی بالا، استانبول شهری است که حد تحمل افراد نسبت به یکدیگر بالاست. پیوندی که شهر بین اروپا و آسیا به وجود آورده، سبب شده برخورد فرهنگی را در این شهر نظاره کنیم.

سالانه میلیون‌ها نفر برای سفر توریستی، این شهر را انتخاب می‌کنند. همینطور باتوجه به مهاجرخیز بودن ترکیه، استانبول انتخاب اول مهاجران (بخصوص خاورمیانه‌ای‌ها) است. بسیاری از مسافران، عاشق زیبایی‌ها و فرهنگ این شهر می‌شوند. از قشرهایی که استانبول را برای مهاجرت انتخاب می‌کنند، بازنشستگان از کشورهای شرقی و غربی هستند. با توجه به فرم نسبتاً راحت گرفتن شهروندی ترکیه، بسیاری پس از پایان دوران کار، برای زندگی راهی این شهر می‌شوند.

غذاهای ترکی، بخصوص کباب در استانبول در اوج کیفیت خود هستند. همینطور مرکزی برای تمام غذاهای خاورمیانه‌ای در این شهر یافت می‌شود. اگرچه بسیاری از مردم قادر به صحبت به انگلیسی نیستند، در اغلب مناطق رویکردی دوستانه نسبت به خارجی‌ها دارند و این باعث ایجاد روابط بین افراد از فرهنگ‌های متنوع می‌شود.

معماری شهر بسیار دیدنی است. آثاری فراوان از دوران بیزانس و عثمانی در شهر خودنمایی می‌کنند. همینطور رفتار دوستانه‌ی مردم با حیوانات خیابانی از جمله سگ‌ها، چیزی است که بین کشورهای مسلمان نادر است.

استانبول، یازدهمین شهر جهان به لحاظ دارا بودن اقتصاد بزرگ است. به همین دلیل فرصت‌های شغلی بسیاری در شهر فراهم است. در حالی تولید ناخالص سالیانه استانبول 349 میلیارد دلار است که حتی اگر این عدد را با کشورهای جهان مقایسه کنیم، تنها 44 کشور بالاتر هستند. شیلی، رومانی، چک، فنلاند، پرتغال، نیوزیلند، یونان، قطر، کویت، مراکش و بسیاری کشورهای مطرح دیگر، پشت‌سر استانبول قرار می‌گیرند.

چند نکته مهم برای تازه‌واردان به استانبول

  • سفر به ترکیه از ایران نیاز به ویزا ندارد.
  • از تجربیاتی که می‌گویند در استانبول نباید از دست داد، این موارد است:
    • سوار شدن به کشتی‌های تفریحی
    • نمایش‌های مربوط به رقص سماع
    • تماشای آیاصوفیه
    • چرخی در بازار بزرگ زدن
    • تماشای برج گالاتا
    • خوردن کوفته، کورو فاصولیه، جاکباب، دونر کباب، اسکندر کباب، گریل مخلوط، گریل سپرماهی، بره بریان و کوکورچ
  • تلاش برای دیدن تمام شهر بخصوص در یک سفر توریستی، کاری عبث است. استانبول شهری بسیار بزرگ است و دیدن تمام نقاط مهم آن، مدت زیادی به طول می‌انجامد.
  • استانبول‌‌کارت (Istanbulkart) حتما گرفته شود. کارتی هوشمند است که هزینه حمل‌ونقل با آن پرداخت می‌شود.
  • دانلود اپلیکیشن‌های The Grand Bazaar App – BiTaksi و Trafi
  • خرید یک سیم‌کارت پیش‌پرداخت
  • خود را برای ترافیک بسیار سنگین آماده کنید
  • چند کلمه‌ای ترکی بلد باشید
    • سلام: مرهابا (mehr-hah-bah)
    • صبح بخیر: گونایدن (gew-nahy-duhn)
    • عصر بخیر: ای آکشاملار
    • لطفا : لطفِن (lewt-fehn)
    • ممنون: تِشِکرلِر (te-shek-kewr-lehr)
    • بله : اِوِت (eh-vet)
    • نه: هایِر (hah-yuhr)
    • حالت چطوره؟  نِسِلسِنِز? ( NAHS-suhl-suh-nuhz)
    • من خوب هستم، ممنونم: ای‌ییم، تِشِکر اِدِریم (ee-YEE-yihm, tesh-ek-KEWR eh-dehr-eem)
    • شب بخیر:  ای گجلَر (EE geh-jeh-LEHR)
    • متوجه نمی‌شوم: آنلامادم (an-la-ma-duhm)
    • کجاست: نِرِده (neh-reh-deh)
    • اسمتون چیه؟: آدنز نِه (ah-duh-nuhz neh)
    • قیمت این کالا چقدره؟: بونه کادار (bu ne kadar?)
  • استانبول شهر امنی است. با این حال مکان‌هایی در این شهر هست که باید بیشتر در آن، مراقب جیب خود باشید.
  • اگر قصد سفر توریستی به این شهر را دارید، حداقل پنج روز زمان باید صرف آن کنید.
  • زمستان‌های استانبول می‌تواند بسیار سرد باشد، پس تابستان، بهار و پاییز برای سفر به این شهر توصیه می‌شود.
  • کلاه‌برداری از توریست‌ها و تازه‌واردها در استانبول زیاد است. مراقب آنها باشید.

هزینه زندگی در استانبول

استانبول در مقیاس ترکیه، شهر گرانی به حساب می‌آید. با این حال در مقایسه با کشورهای همسایه و اروپایی، نمی‌توان آن را شهر گرانی به حساب آورد. در لیست مهمترین شهرهای ارزان‌قیمت اروپایی، بوداپست و استانبول را کنار یکدیگر در صدر لیست می‌آورند. در مقایسه‌ای دیگر با کمک پایگاه داده‌ی expatistan هزینه‌ها در استانبول و تهران را با هم مقایسه کردیم. هزینه‌ها در تهران 78 درصد گرانتر از استانبول در نظر گرفته می‌شود.

مقایسه هزینه‌ها در استانبول و تهرن
مقایسه هزینه‌ها در استانبول و تهران

همینطور می‌توان نگاهی به قیمت‌ها در این شهر انداخت:

غذا و نوشیدنی در رستوران منطقه‌ی خوب118TL
پانصد گرم سینه مرغ46TL
یک لیتر شیر پرچرب23TL
دوازده عدد تخم‌مرغ44TL
پانصد گرم پنیر محلی77TL
یک کیلو سیب18TL
کوکا کولا دو لیتری 28TL
نان برای دو نفر10TL
اجاره ماهیانه واحد مبله 85 متری در منطقه‌ی خوب 21,107TL
قبوض، ماهانه (برای خانه‌ی بالا)1,658TL
اینترنت 8 مگ ماهانه183TL
شلوار جین با کیفیت967TL
کفش چرم مردانه1,322TL
یک لیتر بنزین22TL
حمل و نقل عمومی، ماهانه680TL
شامپو63TL
آرایشگاه مردانه134TL
بلیت سینما برای دو نفر162TL
یک پاکت سیگار34TL
نرخ فعلی؛ 2330 تومان1T
بیشتر هزینه‌ها به صورت میانگین در محله‌های مختلف استانبول

بخش‌های مختلف استانبول

استانبول را می‌توان به سه بخش کلی تقسیم کرد؛ این سه بخش، سمت اروپایی، سمت آسیایی و حواشی شهر هستند. منطقه‌ای که کُنستانتینوپولیس قدیم قرار داشت، منطقه‌ای است که همینک به عنوان «شبه‌جزیره تاریخی» شناخته می‌شود. به منطقه‌ی تاریخی استانبول، «فاتح» می‌گویند که از لقب سلطان محمد دوم لقب گرفته است. بسیاری از آثار به‌جا مانده‌ی تاریخی استانبول در همین منطقه جا دارند.

همینطور در مقیاسی دقیق‌تر، استانبول را به مناطق 39 گانه تبدیل کرده‌اند. البته تا پیش از سال 2009، تعداد مناطق شهر 32 عدد بود.

لیست مناطق استانبول

مناطق استانبول
مناطق استانبول

تصویر بالا مربوط به مناطق سی‌ونه‌گانه‌ی استانبول است. همینطور در ادامه لیست این محله‌ها، جمعیت، مساحت و میزان ثروت تولیدی هرکدام را خواهیم آورد. همانطور که مشاهده می‌کنید، سطح درآمد در محله‌های مختلف می‌تواند بسیار متفاوت باشد. این چیزی است که محله‌های اعیانی و فقیرنشین را می‌سازد. برای مثال در حالی که سطح درآمد خانوار در بشیکتاش (ثروتمندترین منطقه – 126.720₺) و آرناووت‌کوی (فقیرترین منطقه – 24.360₺) تفاوتی پنج برابری وجود دارد.

منطقهجمعیتمساحتدرآمد خانوار
اسن یورت977,48943.1336.288₺
کوچک‌چکمجه805,93037.5442.804₺ 
باغجی‌لار744,35122.3638.367₺ 
پندیک741,895179.9936.664₺
عمرانیه726,75845.3143.641₺
باغچه‌لی‌اولر605,30016.6256.088₺
سلطان قاضی543,38036.3026.244₺ 
مال‌تپه525,56652.9769.259₺
اسکدار525,39535.3383.839₺ 
باشاک‌شهیر503,243104.3054.152₺ 
غازی عثمان پاشا493,09611.7636.228₺ 
قاضی‌کوی485,23325.09108.300₺ 
کارتال480,73838.5449.443₺
سنجاق‌تپه474,66862.4231.602₺
آوجی‌لار457,98142.0143.938₺ 
کاغذخانه454,55014.8750.260₺
اسنلر447,11618.4334.164₺
آتاشهر427,21725.2378.924₺ 
ایوب 417,360228.4256.044₺
بیلیک دوزو398,12237.7851.924₺
فتح382,99015.5963.378₺ 
ساری‌یر349,968175.3987.696₺ 
سلطان‌بیلی349,48529.1426.064₺
آرناووت‌کوی312,023450.3524.360₺ 
زیتین‌بورنو293,83911.5943.728₺ 
چکمه‌کوی288,585148.0944.049₺
توزلا 284,443123.6340.884₺
شیشلی284,29410.7193.864₺
گون‌گورن283,0837.2140.656₺ 
بایرام پاشا274,8849.6141.762₺ 
بویوک‌چکمجه269,160139.1742.804₺
بیکوز248,595310.3644.316₺ 
بی‌اوغلو 233,3228.9157.275₺
باقرکوی228,75929.64106.140₺
سیلیوری209,014869.5228.464₺
بشیکتاش178,93818.01126.720₺ 
چاتالجا76,1311,115.1325.536₺
شیله 41,627781.7229.789₺
جزایر پرنس16,37211.0579.821₺
بخش اروپایی (25 منطقه)10,224,3233,474.35
بخش آسیایی (14 منطقه)5,616,5771,868.87

بهترین محله‌های استانبول برای زندگی

همانطور که دیدید، واحد اصلی تقسیم استانبو، مناطق 39 گانه هستند. همینطور مشاهده کردید که سطح درآمد در این مناطق بسیار متفاوت است. بخصوص مناطق ساحلی و مناطق نزدیک به تنگه بسفر جز مناطق مرفه‌نشین استانبول به حساب می‌آیند. حال اینکه هر منطقه هم به محله‌های مختلفی در استانبول تقسیم می‌شود که به هرکدام یک Mahalle می‌گویند. ما در ادامه، بهترین محله‌های استانبول را بررسی خواهیم کرد. با این حال به لحاظ، مناطق، این مناطق بیشتر برای خرید خانه و زندگی توصیه می‌شوند:

  • بشیکتاش (Beşiktaş)
  • ساری‌یر (Sarıyer)
  • قاضی‌کوی (Kadıköy)
  • بی‌اوغلو (Beyoğlu)
  • باقرکوی (Bakırköy)
  • فاتح (Fatih)

حالا با لیستی از بهترین محله‌های استانبول و خصوصیات هرکدام آشنا خواهید شد.

بِبِک، بشیکتاش

ببک (Bebek)، یکی از اعیانی‌ترین محله‌های استانبول است که در کنار خلیج کوچک ببک در سمت اروپایی تنگه بسفر قرار دارد. ببک در ترکی استانبولی به معنی «بچه» است. از زمان عثمانی‌ها، ببک منطقه‌ای محبوب برای سکونت در استانبول بود و بافت تاریخی خاص خود را دارد. بهترین رستوران‌ها، کافه‌ها و فروشگاه‌های استانبول در همین منطقه قرار دارند. با این حال ترافیک آخرهفته‌های آن هم معروف است. دانشگاه بغازیچی از مهمترین مجامع علمی ترکیه، در همین محله قرار دارد.

زندگی اعیانی در ببک با تمام خصوصیات ممکن عیان است. این از ساختمان‌های زیبا تا کشتی‌های تفریحی و شیک می‌شود. ببک، از توریستی‌ترین بخش‌های استانبول است و به همین دلیل هجوم توریست‌ها به آن در مقاطع مختلفی از سال، بخصوص تابستان‌ها اتفاق می‌افتد. برای بسیاری توریست‌ها، بستنی‌های سنتی ببک از معروف‌ترین جلوه‌های آن هستند.

محله ببک استانبول، ترکیه
محله ببک استانبول. ترکیه.

فلوریا، باقرکوی

فلوریا (Florya) در منطقه‌ی باقرکوی یکی از محله‌های مهم استانبول است. این محله در کنار دریای مرمره، در همسایگی منطقه‌ی کوچک‌چکمجه قرار گرفته است. همینطور فلوریا در کنار مارمارای قرار گرفته که تونلی است که آسیا و اروپا را به هم متصل می‌کند و از زیر تنگه بسفر رد می‌شود. ساکنان این محله، بسیار مرفه هستنند. مصطفی کمال آتاتورک، موسس جمهوری ترکیه عمارتی در کنار دریا در همین منطقه داشت و زمان زیادی را در آن صرف می‌کرد.

فلوریا، در صدر لیست سفرهای توریستی در تمام استانبول است. این منطقه شامل آثار تاریخی بسیاری نیز می‌شود اما آکواریوم بزرگ آن، بیش از همه نظر توریست‌ها را جلب می‌کند. همینطور فروشگاه‌های بزرگ و مهمی در فلوریا واقع شده است.

لِوِنت، بشیکتاش

لونت (Levent) یکی از محله‌های تجاری مهم استانبول است که در سمت اروپایی شهر، در منطقه‌ی بشیکتاش واقع شده است. همینطور لونت در شمال بندر شاخ طلایی و غرب تنگه بسفر واقع شده که از آن منطقه‌ای توریستی می‌سازد. از سوی دیگر، لونت در همسایگی «مسلک» تجاری‌ترین بخش از جناح اروپایی استانبول قرار دارد که در آن آسمان‌خراش‌های بسیاری وجود دارند یا در حال ساخته‌شدن هستند. با این حال، در ساخت این برج‌ها دقت زیادی شده که منظره‌ی بافت تاریخی را مخدوش نکنند. بلندترین برج 54 طبقه و 261 متری است.

لونت، بشیکتاش، استانبول، ترکیه
لونت. بشیکتاش. استانبول. ترکیه.

لونت بیش از همه به آپارتمان‌ها و برج‌های درجه یک خود برای زندگی و کار معروف است. همینطور می‌توان آن را یکی از مراکز مهم تجاری شهر نامید و یک نشانه از آن، پروژه‌های فراوان و بزرگی است که در این محله در حال ساخته شدن هستند. ساحل توریستی، هتل‌ها، فروشگاه‌های مدرن، مراکز فرهنگی، پارک‌ها، رستوران‌ها و سالن‌های تئاتر از خصوصیات دیگر لونت هستند.

اورتاکوی، بشیکتاش

اورتاکوی (Ortaköy) یکی از زیباترین محله‌های بشیکتاشِ استانبول در کنار تنگه بسفر است. در گذشته‌های دور، اورتاکای روستایی با فرهنگ ماهیگیری بود. این منطقه از دوران بیزانس، سابقه دارد. با این حال در اوااخر دوره‌ی عثمانی بود که شهری شد و به جز ترک‌ها، یونانیان، ارمنی‌ها و یهودیان هم در آن سکونت یافتند. با اتفاقاتی که در ابتدای قرن بیستم افتاد، حالا تنها ترک‌ها و مسلمان‌ها در اورتاکوی زندگی می‌کنند. البته یک کلیسای ارتدکس و یک کنیسه‌ی یهودی در آن باقی مانده است.

توریست‌های زیادی به اورتاکوی می‌آیند. این محله به کلاب‌های شبانه‌ی گران‌قیمت، گالری‌های هنری، کافه‌ها، بارها و رستوران‌ها معروف است. همینطور دانشگاه گالاتاسرای در همین محله قرار دارد. به دلیل قرار نگرفتن در مسیر مترو، اورتاکوی به ترافیک‌های طولانی خود معروف است.

نشان‌تاشی، شیشلی

نشان‌تاشی (Nişantaşı) معنی سنگِ نشانه منطقه‌ای معروف در دوران عثمانی بود. شاهان عثمانی در این منطقه، مسابقه تیراندازی شاهانه برگزار می‌کردند یا حتی برخی مهمانی‌های بزرگ خود را به این منطقه می‌آوردند. وقتی ترکیه تاسیس شد، این منطقه به بازار پوشاک تبدیل شد و آن را امروز مرکز مد ترکیه می‌نامند. این محله که در سمت اروپایی ترکیه قرار گرفته، از جمله مهمترین بازارهای خرده‌فروشی ترکیه به حساب می‌آید.

قیمت‌ خرید و اجاره خانه در نشان‌تاشی به نسبت بالا است و این نشانی از مرفه‌نشین بودن محله است. همینطور همچنان آثار بسیاری از بافت سنتی شهر مقابل دیدگان است. در کنار آنها، آپارتمان‌های لاکچری و حضور برندهای اروپایی و آمریکایی، به این منطقه فضایی مدرن می‌دهد. نشان‌تاشی به کلاب‌های شبانه، رستوران‌ها و کافه‌ها هم معروف است. بسیاری از خارجی‌های ثروتمند در همین منطقه زندگی می‌کنند.

نشان‌تاشی، شیشلی
نشان‌تاشی. شیشلی.

مسلک، ساری‌یر

مسلک (Maslak) یکی از مناطق مهم تجاری استانبول است. این محله در سمت اروپایی شهر قرار گرفته و همینطور همسایه‌ی بشیکتاش و شیشلی به حساب می‌آید. پیشتر، این محله جزئی از شیشلی بود اما از 2012 به منطقه‌ی ساری‌یر اضافه شد. همانطور که گفته شد، مسلک در نزدیکی لونت قرار گرفته و این دو محله، با هم در رقابت هستند. آسمان‌ خراش‌ها در هر دو، به تصویر جدید و مدرن تبدیل شده‌اند. بزرگترین برج مسلک 47 طبقه‌ای و 202 متری است. با این حال برجی به نام الماس استانبول در دست ساخت است که 270 متری و بلندترین برج استانبول لقب خواهد گرفت. این برج، اولین برج بلند ترکیه با اسکلت فلزی خواهد بود.

دانشگاه فنی استانبول که که از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های فنی جهان است و سال 1773 تاسیس شده، در مسلک قرار دارد.

مودا، قاضی‌کوی

مودا (Moda) شبه‌جزیره‌ای در مرکز قاضی‌کودی در سمت آناتولی استانبول است. منطقه از حدود 1870 با مهاجرت غیرمسلمان‌ها مسکونی شد، این افراد در این منطقه ویلا و عمارت‌های فراوانی ساختند. همینک نیز ارمنی‌ها، یونانی‌ها، پروتستان‌ها و یک سری گرجستانی در این منطقه زندگی می‌کنند. عتیقه‌فروشی‌ها و رستوران‌های غذای دریایی از خصوصیات این محله است. همینطور مودا به رنگ‌های روشن -از ساختمان‌ها تا پیاده‌روها- مشهور است.

مودا، قاضی‌کوی
مودا. قاضی‌کوی. استانبول. ترکیه.

بلاط، فاتح

بلاط یا بلات (Balat) بخش قدیمی سمت اروپایی استانبول است. همینطور این محله در غرب بندر شاخ طلایی قرار گرفته و همسایه‌ی محله‌های فنر و ایوان‌سرای (Ayvansaray) به شمار می‌رود. به طور تاریخی، بلاط مرکز تجمع یهودیان استانبول بود. نام این محله از واژه‌ی یونانی palation به معنی قصر گرفته شده است. این اسم به خاطر وجود قصر بلاچرنا (Palace of Blachernae) در همین منطقه است که متعلق به دوران بیزانس بود.

بلاط به ویلاها یا عمارت‌هایش مشهور است. در دهه‌ی 2010، این محله به عنوان یکی از محبوب‌ترین مناطق توریستی استانبول معرفی شد و حتی برای سفرهای داخل کشور نیز محبوب شده بود. بسیاری از خانه‌های قدیمی منطقه به کافه، رستوران یا هاستل برای توریست‌ها تبدیل شدند. این محله هم به خانه‌هایی با رنگ‌های روشن معروف است.

بیلربی، اسکدار

از محله‌های مهم منطقه‌ی اسکدار، استانبول است. در سمت آسیایی شهر و کنار تنگه بسفر قرار دارد. همینطور فاصله‌ی کمی با بشیکتاش و اورتاکوی دارد که در سمت مقابل تنگه قرار دارند. چیزی که این محله از آن اسم گرفته، قصر بیلربی است که مربوط به دوره‌ی عثمانی است. چند اقامتگاه و کلاه فرهنگی هم در اطراف قصر هستند که نظر توریست‌ها را جلب می‌کنند.

محله و قصر بیلربی
محله و قصر بیلربی.

یک سری از ثروتمندترین افراد ترکیه در همین منطقه خانه دارند که از آن جمله می‌توان به خانواده سابانجی اشاره کرد. ورزشگاه بیلربی در همین منطقه قرار دارد که تیم زنان فنرقاحچه در آن مسابقه می‌دهد. همینطور این محله میزبان یک سری از گالری‌های هنری معروف ترکیه است. مسجد آقا که سال 1581 تاسیس شده نیز در همین منطقه قرار دارد.

بی‌اوغلو 

بی‌اوغلو (Beyoğlu) در منطقه‌ی اروپایی استانبول، جز مناطق تاریخی آن به حساب می‌آید که در اسناد اروپایی قدیمی، «پرا» معرفی می‌شد. برج گالاتا، کاخ ونیزی و میدان تقسیم از مهمترین مناطق گردشگری استانبول، در همین منطقه قرار گرفته است. این منطقه با شاخ طلایی، از شهر قدیمی قسطنطنیه جدا می‌شود.

البته بی‌اوغلو برخلاف گزینه‌های بالایی، نه یک محله که یک منطقه است. به این معنی که محله‌های دیگری را نیز در دل خود جا داده است. این منطقه را فعالترین مرکز هنری و زندگی شبانه استانبول معرفی می‌کنند. همینطور بی‌اوغلو از گرانترین مناطق استانبول برای زندگی به حساب می‌آید. هزینه خرید و اجاره‌ی خانه و هزینه‌های زندگی در این منطقه بسیار بالاست.

اسمالی مسجد (Asmali Masjid) و گالاتا (Galata‎) از محله‌های معروفی هستند که در منطقه‌ی بی‌اوغلو قرار دارند.

خیابان بغداد

به عنوان مهمترین خیابان استانبول شناخته می‌شود که بین مالتپه تا قاضی‌کوی ادامه دارد. این خیابان چهارده کیلومتری در قسمت آسیایی شه قرار دارد و مملو از کافه‌ها، رستوران‌ها و بوتیک‌ها است. شب‌های خیابان بغداد که به موازات دریای مرمره ادامه دارد، شهرت بسیاری یافته است.

وقتی هنوز عثمانی‌ها موفق به نابودی بیزانس نشده بودند، این خیابان راهی بود که بیزانس را به آناتولی وصل می‌کرد. پس از مسجل شدن قدرت عثمانی بر منطقه هم این راه برای ارتش آنها، راهی مهم بود. نام این خیابان هم بی‌ارتباط به ایران نیست. در جریان جنگ‌های ایرانی و صفوی، وقتی عثمانی‌ها در سال 1639 موفق به اشغال بغداد شدند، از این راه به پایتخت بازگشتند و به افتخار این موضوع، نام بغداد روی این خیابان گذاشته شد.

در دوران عبدالحمید دوم یکی از آخرین سلاطین عثمانی بود که قشر مرفه شرع به سکونت یافتن در خیابان بغداد کردند. طی دهه‌های اخیر جمعیت مردم ساکن دو سمت این خیابان بیشتر شد، هرچند فروشگاه‌ها و کافه‌های متعددی هم در آن راه افتاد. تقریبا تمام برندهای فروشگاهی مهم جهان، یک شعبه در این خیابان دارند. به همین دلیل هزینه خرید و اجاره خانه و مغازه در این خیابان بسیار بالاست.

محله‌های سطح پایین استانبول

در مجموع سطح جرم و جنایت در استانبول آنقدرها بالا نیست. با این حال نمی‌توان روی این حقیقت که احتمال خطر در این شهر بزرگ غیرممکن است، بسته نگه داشت. وبسایت Numbeo بین 427 شهری که مورد بررسی قرار داده، استانبول را به عنوان شهری با در رده‌ی 188 بیشترین جرم و جنایت قرار داده است. محله‌های بد استانبول نیز گاهی به لحاظ احتمال جرم یا تنها فقیرنشین بودن و کمبود امکانات، لیست می‌شوند. لیستی شبیه به این:

  • دلاپدره (Dolapdere): اگرچه فاصله زیادی تا میدان تقسیم ندارد، یکی از محله‌های سطح پایین و ارزان استانبول است. همینطور سرقت در این محله، بسیار شایع است.
  • تارلابشی (Tarlabaşı): در همسایگی دلاپدره واقع شده است. سوری‌های ارتدکس از ساکنان اولیه این منطقه بودند و طی دهه‌های اخیر کردهای زیادی به آن مهاجرت کرده‌اند. یک توریست خارجی در مورد این محله نوششته کودکان پنج ساله را چاقو به دست در خیابان‌های آن دیده است.
  • غازی عثمان پاشا (Gaziosmanpaşa): منطقه‌ای کارگرنشین در سمت اروپایی استانبول است که حدود پانصد هزار نفر را در دل خود جا داده است. این منطقه تا دهه پنجاه قرن بیستم جمعیت بسیار کمی داشت و پس از آن، مهاجران زیادی به آن وارد شدند.
  • کاظم پاشا (Kasımpaşa): در همسایگی دلاپدره واقع شده و اگرچه محله‌ی خطرناکی نیست، فقیرنشین است. امکانات شهری در این محله در سطح پایینی هستند، هرچند طی سال‌های اخیر کمی رنگ و روی پیشرفت در آن دیده شده است.
  • کوش‌تپه (Kuştepe): در شیشلی واقع شده است. فروش مواد مخدر، متکدیان و پناهجویان فقیر خصوصیات بارز کوش‌تپه هستند. جالب اینکه این محله در نزدیکی یک سری از مرفه‌نشین‌ترین مناطق استانبول قرار گرفته است.
  • لای‌لیلی (Laleli): در منطقه‌ی فاتح واقع شده و اگرچه نمی‌توان به طور عام آن را خطرناک دانست، به زنان تنهایی که به استانبول سفر می‌کنند، توصیه می‌کنند از آن دوری جویند. این محله به فاحشه‌هایش معروف است.
  • گول‌سویو (Gulsuyu): در منطقه‌ی مال‌تپه قرار گرفته است. مال‌تپه منطقه‌ی به‌نسبت بزرگی در استانبول است که شامل مناطق خوبی نیز می‌شود اما گول‌سویو بخصوص به خانواده‌هایی که بچه دارند، توصیه نمی‌شود.
تارلابشی، استانبول
تارلابشی. استانبول.

مناطق ایرانی‌نشین استانبول

استانبول را می‌توان در کنار لوس آنجلس، لندن و هامبورگ جز مقاصد محبوب ایرانیان مهاجرت‌کرده در نظر گرفت. یک سری مناطق استانبول، به تجمع ایرانیان مشهور است. با این مناطق آشنا خواهید شد.

  • بیلیک دوزو: محله‌ی ارزان‌قیمتی است و به همین دلیل -در حالی که ارزش ریال دائماً در حال کاهش است- ایرانیانی زیادی به این منطقه مهاجرت کرده‌اند. با وجود قیمت‌های پایین، کیفیت خدمات در این منطقه از حد متوسط پایینتر نیست. در کل، ترک‌ها کمتر در این منطقه هستند و بیشتر خاورمیانه‌ای‌ها (جز ترک‌ها) را در آن مشاهده می‌کنید.
  • اسن یورت: منطقه‌ای پرجمعیت در استانبول است که مناسب سرمایه‌گذاری نیز به شمار می‌رود. جز منطقه‌ی اروپایی شهر است و خدمات رفاهی و تفریحی خوبی در آن پیش بینی شده است.
  • آکسارای: بافتی قدیمی دارد و قیمت‌ها در آن نسبتاً پایین است. همینطور به سیستم حمل و نقل عمومی کارا مشهور است.
  • خان والده: محله‌ای قدیمی است که بیشتر ساکنان آن مسلمان معتقد هستند.
  • فاتح: فاتح هم بافتی سنتی دارد و در آن مکان‌های تاریخی بسیاری به چشم می‌آید. با این حال طی چند سال اخیر، قیمت خانه در این منطقه بالا رفته است.

جز این محله‌ها، تقریبا می‌توان ایرانیان را پراکنده در تمام مناطق شهر استانبول دید. با این حال در محلات اشاره شده، تراکم آنها بیشتر است.

نکات مثبت و منفی مهاجرت به استا‌نبول

  • نکات مثبت
    • شباهت‌های فرهنگی بسیار با ایران.
    • استانبول، به شب زنده‌ داری معروف است. بسیاری از مناطق این شهر در شب مانند روز فعال هستند.
    • دانشگاه‌های خوبی در این شهر برای تحصیل وجود دارد. در واقع شش دانشگاه از هزار دانشگاه برتر جهان، در استانبول قرار گرفته‌اند.
    • فرصت‌های شغلی فراوانی در استانبول موجود است.
    • شرایط راحت برای سفر توریستی و مهاجرت.
    • آب و هوای معتدل.
    • هزینه زندگی نسبت به ایران و کشورهای اروپایی پایین است.
    • مردم ترکیه حد بالایی از تحمل نسبت به خارجی‌ها دارند.
    • استانبول شهری بسیار بزرگ است که هر گوشه‌ی آن، گنجینه‌ای تاریخ غنی بیزانس و عثمانی خوابیده است. در این شهر، حوصله‌تان سر نخواهد رفت.
    • حمل و نقل عمومی قوی است.
  • نکات منفی
    • ترکیه و بخصوص استانبول جز پرتراکم‌ترین مناطق جهان هستند. آلودگی صوتی و نوری در کنار ترافیک شدید، از خصوصیات این شهر است.
    • بنا بر آمار دولتی 99.8% جمعیت ترکیه مسلمان هستند؛ 78% این مردم سنی حنفی هستند. این می‌تواند باتوجه به اعتقادات شما به عنوان نکته‌ی مثبت یا منفی در نظر گرفته شود. در مطلب مربوط به شهر ازمیر گفته شد که مردم این شهر به لیبرال‌بودن معروف هستند، مردم استانبول چنین شهرتی ندارند.
    • بسیاری از مردم ترکیه، زبانی جز ترکی بلد نیستند. به همین دلیل برای زندگی در استانبول باید ترکی یاد بگیرید.
    • سرقت آماری نسبتا بالا در استانبول دارد.
    • اوضاع سیاسی ترکیه در دوره‌ی اردوغان ناامیدکننده بوده است. با این حال اصلا توصیه نمی‌شود هیچوقت با یک شهروند این کشور در مورد سیاست بحث کنید.
    • الکل و سیگار در استانبول، شامل مالیات بالایی می‌شوند و گران هستند.

بیشتر بخوانید:

سوالات متداول

برای سفر به ترکیه، باید ویزا بگیریم؟

خیر. روابط جمهوری اسلامی و ترکیه نزدیک است. به همین دلیل برای سفر به این کشور، به ویزا نیاز ندارید.

ایرانی‌های زیادی در ترکیه زندگی می‌کنند؟

بله، با این حال آمار دقیقی وجود ندارد. بیش از نیمی از حدود 130 هزار ایرانی‌ای که در ترکیه زندگی می‌کنند، ساکن استانبول هستند.

استانبول شهر بزرگتری است یا تهران؟

استانبول بزررگتر است. در واقع پس از قاهره، استانبول دومین شهر بزرگ خاورمیانه است.

مساحت استانبول چقدر بزرگ است؟

مساحت این شهر و حواشی آن 5343 کیلومتر مربع است. کوچکترین استان ایران البرز است. مساحت این استان (5833 کیلومتر مربع) کمی بزرگتر از شهر استانبول است.

دین مردم ترکیه چیست؟

هفتاد درصد آنها سنی حنفی هستند. پیروان این مذهب، دنباله‌روی ابوحنیفه فقیه قرن هشتم میلادی هستند. ابوحنیفه یکی از پیشوایان چهارگانه‌ی سنی است و پیروان او، بیشتر از سایر شاخه‌های اهل سنت هستند.

می‌توان با ماشین شخصی از ایران به استانبول سفر کرد؟

بله. بدون ویزا قادر به این کار هستید. با این حال لازم است گواهینامه بین‌المللی داشته باشید. همینطور باید خودروی خود را کاپوتاژ کنید. کاپوتاژ به این معنی است که خودرو را در لیست خودروهای قانونی قادر به ورود به ترکیه قرار دهید. این کار در گمرک صورت می‌گیرد.

می‌توان با قطار راهی ترکیه شد؟

در گذشته خط راه‌آهن تبریز-وان فعال بود و میشد از ایران با قطار وارد ترکیه شد. این مسیر تعطیل شده است. با این حال در حاشیه ایده‌ی جاده ابریشم جدید، این احتمال وجود دارد که بتوان با قطار از تهران به استانبول رفت.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *