0

علائم و روش‌های درمان سرطان کبد را بشناسید

علائم و درمان سرطان کبد

سرطان کبد، یک بیماری تهدید کننده زندگی و یکی از انواع سرطان است که به سرعت گسترش می‌یابد. انواع مختلفی از بیماری‌ها وجود دارند که می‌توانند بر کبد تأثیر بگذارند که یکی از این موارد سرطان است. هنگامی که سرطان در کبد ایجاد می‌شود، سلول‌های کبد را از بین می‌برد و در عملکرد طبیعی کبد اختلال ایجاد می‌کند. کبد، برای عملکردهای مرتبط با متابولیک بدن و سیستم ایمنی بدن حیاتی است. در واقع بدون کبد فعال، ادامه زندگی غیرممکن است. مانند بسیاری از انواع سرطان، متخصصان می‌توانند اقدامات بیشتری برای درمان سرطان کبد در مراحل اولیه بیماری انجام دهند. به این دلیل که برخلاف بسیاری از انواع سرطان، پزشکان اطلاعات بیشتری در مورد اینکه چه چیزی خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می‌دهد، دارند. در این مقاله، هر آنچه را که باید در مورد این سرطان بدانید، در اختیار شما قرار می‌دهیم. پس در ادامه همراه ما باشید.

سرطان کبد چیست و چگونه ایجاد می‌شود؟

کبد، بزرگترین اندام داخلی شماست. چندین عملکرد حیاتی برای کمک به بدن شما برای دفع مواد زائد، جذب مواد مغذی و التیام زخم‌ها انجام می‌دهد. این عضو از بدن، در قسمت سمت راست بالای شکم، درست زیر دنده‌ها قرار دارد. این ماده مسئول تولید صفرا است، ماده‌ای که به شما در هضم چربی‌ها، ویتامین‌ها و سایر مواد مغذی کمک می‌کند. این اندام حیاتی همچنین مواد مغذی مانند گلوکز را ذخیره می‌کند تا در مواقعی که غذا نمی‌خورید، تغذیه بمانید. همچنین داروها و سموم را تجزیه می‌کند. زمانی که سرطان در کبد ایجاد می‌شود، سلول‌های کبدی را از بین می‌برد و با توانایی کبد در عملکرد آن تداخل ایجاد می‌کند.

سرطان کبد به طور کلی به دو دسته اولیه و ثانویه طبقه‌بندی می‌شود. سرطان اولیه کبد، از سلول‌های کبد شروع می‌شود. این در حالی است که سرطان ثانویه کبد، زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های سرطانی از اندام دیگری به کبد گسترش یافته یا متاستاز می‌دهند. برخلاف سایر سلول‌های بدن، سلول‌های سرطانی می‌توانند از محل اولیه یا محل شروع سرطان جدا شوند. سلول‌ها می‌توانند از طریق جریان خون یا سیستم لنفاوی به مناطق دیگر بدن شما بروند. هنگامی که آنها به اندام‌ها یا بافت‌های دیگر می‌رسند، می‌توانند در آنجا شروع به رشد کنند. این مقاله بر روی سرطان اولیه کبد تمرکز دارد، به این معنی که سرطان در سلول‌های کبد شما شروع شده است.

انواع سرطان اولیه کبد

همان‌طور که اشاره شد، سرطان اولیه کبد، سرطانی است که از کبد شروع شده است و به 5 نوع اصلی تقسیم می‌شود. هر نوع آن بستگی به نوع سلولی دارد که سرطان در آن شروع شده است. انواع سرطان اولیه کبد شامل:

کارسینوم هپاتوسلولار (Hepatocellular carcinoma)

این شایع‌ترین نوع سرطان اولیه کبد است. به همین دلیل، اطلاعات این بخش سرطان اولیه کبد بیشتر در مورد کارسینوم سلولی کبدی است. این نوع سرطان کبد از سلول‌های اصلی کبد به نام سلول‌های کبدی ایجاد می‌شود. این عارضه، در افراد مبتلا به سیروز شایع‌تر است. سیروز به معنای ایجاد زخم در کبد به دلیل آسیب‌هایی است که از قبل داشته‌اید. به عنوان مثال، آسیب ناشی از ویروس هپاتیت B یا C، یا نوشیدن طولانی‌مدت الکل می‌تواند سیروز کبدی ایجاد کند.

کارسینوم فیبرولاملار (Fibrolamellar carcinoma)

کارسینوم فیبرولاملار، یک نوع سرطان نادر است. این نوع سرطان تمایل دارد در افراد 20 یا 30 ساله ایجاد شود. معمولاً با سیروز یا عفونت با هپاتیت B یا C مرتبط نیست. برخی از افراد مبتلا به انواع دیگر سرطان کبد ممکن است سطوح بالایی از یک ماده شیمیایی به نام آلفا فتوپروتئین (AFP) را در خون خود داشته باشند. این معمولاً برای افراد مبتلا به سرطان فیبرولاملار صدق نمی‌کند.

کلانژیوکارسینوما (Cholangiocarcinoma)

کلانژیو به مجاری صفراوی اشاره دارد، بنابراین کلانژیوکارسینوم نوعی سرطان مجاری صفراوی است. مجاری صفراوی اصلی، لوله‌هایی هستند که کبد و کیسه صفرا را به روده کوچک متصل می‌کنند. مجاری صفراوی، صفرا را حمل می‌کند که توسط کبد ساخته می‌شود. صفرا به هضم چربی‌های غذا کمک می‌کند. سرطان مجرای صفراوی نادر است. سرطانی که در قسمت مجاری خارج از کبد شروع می‌شود، کلانژیوکارسینوم خارج کبدی نامیده می‌شود. سرطانی که در قسمت مجاری داخل کبد شروع می‌شود، کلانژیوکارسینوم داخل کبدی نامیده می‌شود. کلانژیوکارسینوم داخل کبدی به عنوان یک نوع سرطان اولیه کبد طبقه‌بندی می‌شود.

آنژیوسارکوم (Angiosarcoma)

این بیماری، به عنوان همانژیوسارکوم نیز شناخته می‌شود که یک نوع سرطان به نام سارکوم بافت نرم است. این نوع سرطان از رگ‌های خونی کبد شروع می‌شود و بسیار نادر است. اغلب در افراد مسن تشخیص داده می‌شود.

هپاتوبلاستوم (Hepatoblastoma)

هپاتوبلاستوم، یک نوع بسیار نادر از سرطان اولیه کبد است که معمولاً کودکان خردسال را تحت تأثیر قرار می‌دهد. اغلب در کودکان زیر 2 سال تشخیص داده می‌شود.

سرطان کبد چگونه گسترش می‌یابد؟

سلول‌های بدن، سیستم رشد و تقسیم منظمی دارند. سلول‌های جدید برای جایگزینی سلول‌های قدیمی در هنگام مرگ سلولی تشکیل می‌شوند. آسیب‌های گاه‌به‌گاه DNA منجر به تولید غیر طبیعی سلول می‌شود. اما سیستم ایمنی بدن به خوبی آنها را تحت کنترل نگه می‌دارد. سلول‌های سرطانی از این قوانین پیروی نمی‌کنند. به این معنی که، بخشی از ناهنجاری آنها این است که آنها به تولیدمثل ادامه می‌دهند، حتی اگر سلول‌های قدیمی در حال از بین رفتن نباشند. این رشد کنترل‌نشده سلول‌های غیرطبیعی، همان چیزی است که تومور را تشکیل می‌دهد. از آنجایی که آنها به تولیدمثل ادامه می‌دهند، می‌توانند به صورت محلی و در نقاط دور از متاستاز (گسترش) یابند. سرطان کبد، مانند سایر انواع سرطان، از سه طریق می‌تواند گسترش یابد:

مرحله متاستاز سرطان کبد
مرحله متاستاز سرطان کبد
  • بافت. سلول‌های سرطانی از تومور اولیه در کبد جدا شده و تومورهای جدید در بافت‌های مجاور تشکیل می‌شوند.
  • سیستم لنفاوی. سلول‌های سرطانی راه خود را به غدد لنفاوی مجاور باز می‌کنند. هنگامی که سلول‌های سرطانی در سیستم لنفاوی قرار می‌گیرند، می‌توانند به مناطق دیگر بدن منتقل شوند.
  • سیستم گردش خون. سلول‌های سرطانی وارد جریان خون می‌شوند که آنها را در سراسر بدن حمل می‌کند. در هر نقطه از مسیر، آنها می‌توانند تومورهای جدیدی ایجاد کنند و به رشد و گسترش خود ادامه دهند.

مراحل نارسایی کبد

آسیب ناشی از بیماری کبد می‌تواند در چندین مرحله ایجاد شود که به طور فزاینده‌ای بر توانایی کبد برای عملکرد درست آن تأثیر می‌گذارد. این مراحل عبارت‌اند از:

التهاب

در این مرحله اولیه، کبد شما بزرگ یا ملتهب می‌شود. بسیاری از افراد مبتلا به التهاب کبد، علائمی را تجربه نمی‌کنند. اگر التهاب ادامه یابد، آسیب دائمی ممکن است رخ دهد.

فیبروز

فیبروز، زمانی اتفاق می‌افتد که کبد ملتهب شروع به زخم شدن می‌کند. بافت زخم‌مانندی که در این مرحله ایجاد می‌شود، جای بافت سالم کبد را می‌گیرد، اما بافت اسکار نمی‌تواند همان عملکردها را انجام دهد. این می‌تواند بر توانایی کبد شما برای عملکرد بهینه تأثیر بگذارد. تشخیص فیبروز ممکن است سخت باشد، زیرا علائم اغلب وجود ندارند.

سیروز

در مرحله سیروز، جای زخم شدید روی کبد شما ایجاد شده است. از آنجایی که بافت کبد سالم کمتری نیز وجود دارد، عملکرد صحیح کبد شما بسیار دشوار می‌شود. در حالی که ممکن است علائم قبلاً وجود نداشته باشد، اکنون ممکن است علائم بیماری کبدی را تجربه کنید.

مرحله نهایی بیماری کبدی (ESLD)

افراد مبتلا به ESLD سیروز دارند که در آن عملکرد کبد به طور چشمگیری بدتر شده است. ESLD با عوارضی مانند آسیت و انسفالوپاتی کبدی همراه است. با درمان‌هایی غیر از پیوند کبد نمی‌توان آن را معکوس کرد.

سرطان کبد

سرطان، رشد و تکثیر سلول‌های ناسالم است. هنگامی که سرطان در کبد ایجاد می‌شود، سرطان اولیه کبد نامیده می‌شود. اگرچه ممکن است در هر مرحله از نارسایی کبد رخ دهد، اما افراد مبتلا به سیروز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان کبد هستند.

خطرات و علل مؤثر در بروز سرطان کبد

هر کسی ممکن است به بیماری کبد مبتلا شود، اما مواردی وجود دارد که احتمال آن را بیشتر می‌کند. برخی از علل بیماری‌های کبدی، مانند بیماری‌های ژنتیکی و خودایمنی، کاملاً خارج از کنترل ما هستند. در حالی که با سایر عوامل خطر، مانند مصرف الکل، ما این شانس را داریم که خطر ابتلا به بیماری کبد و سرطان کبد را کاهش دهیم. این بدان معنا نیست که آنها کاملاً تحت کنترل ما هستند، اما گام‌های مثبتی وجود دارد که همه ما می‌توانیم برداریم. سه دلیل اصلی ایجاد بیماری کبدی مانند سرطان شامل مصرف الکل، اضافه‌وزن و هپاتیت ویروسی است که در زیر به هر یک با جزئیات بیشتری اشاره می‌شود.

الکل و بیماری کبد

مصرف الکل، بزرگ‌ترین عامل بیماری کبد در کل جهان است. بسیاری از مردم فکر می‌کنند که برای ابتلا به بیماری کبدی باید الکلی باشید، اما این یک افسانه است. نوشیدن منظم و بیش از حد توصیه‌شده، خطر ابتلا به بیماری کبد و سرطان کبد را افزایش می‌دهد. اگرچه اکثر افرادی که الکل می‌نوشند در حد مجاز هستند، اما از هر 4 نفر 1 نفر به حدی الکل مصرف می‌کنند که می‌تواند به سلامت آنها آسیب برساند. الکل توسط کبد تجزیه می‌شود. تجزیه الکل، مواد شیمیایی مضر تولید می‌کند که می‌تواند به سلول‌های کبد آسیب برساند و آنها را از بین ببرد. اگرچه کبد در ترمیم خود بسیار خوب عمل می‌کند، اما نمی‌تواند آسیب ناشی از نوشیدن منظم الکل را جبران کند. این می‌تواند باعث ایجاد اسکار و در نهایت منجر به سیروز می‌شود.

مصرف الکل و سرطان کبد
نوشیدن منظم الکل، خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می‌دهد.

همه کسانی که الکل زیاد می‌نوشند، به بیماری کبد مبتلا نمی‌شوند. این خطر برای افرادی که نوع دیگری از بیماری کبدی دارند مانند افرادی که BMI در محدوده اضافه‌وزن یا چاقی دارند، بیشتر است. عوامل دیگری مانند ژنتیک و سابقه خانوادگی نیز می‌توانند در ابتلای فرد به شکل جدی بیماری کبدی مرتبط با الکل نقش داشته باشند. اگر نگران این هستید که الکل به کبد شما آسیب رسانده است، از پزشک عمومی خود برای آزمایش فیبروز کبدی درخواست دهید. این می‌تواند یک آزمایش خون یا یک نوع اسکن باشد که بررسی می‌کند آیا کبد شما احتمالاً دارای اسکار (فیبروز) است یا خیر. پیدا کردن زودهنگام و به موقع بیماری کبد می‌تواند تفاوت زیادی در روند درمان ایجاد کند.

وزن، رژیم غذایی، فعالیت بدنی و بیماری کبد

حفظ وزن در محدوده سالم به کاهش خطر بیماری کبد و سرطان کبد کمک می‌کند. داشتن وزن سالم به این معنی است که برای شما خیلی زیاد یا خیلی کم نیست. داشتن یک رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی، هر دو به مدیریت وزن شما چه کاهش وزن یا حفظ آن در محدوده سالم کمک می‌کند. هنگامی که فردی اضافه‌وزن دارد، چربی در کبد او جمع می‌شود. این باعث بیماری کبد چرب غیر مرتبط با الکل (NAFLD) می‌شود. در اکثر افراد، NAFLD جدی نمی‌شود، اما با گذشت زمان، بخش کوچکی از افراد مبتلا به NAFLD به سرطان کبد یا نارسایی کبد مبتلا می‌شوند. اضافه‌وزن می‌تواند با سایر عوامل خطر ترکیب شود تا آسیب کبدی را افزایش دهد، برای مثال افرادی که هم الکل زیاد مصرف می‌کنند و هم وزنی در محدوده چاقی دارند، در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های کبدی هستند.

هپاتیت ویروسی

التهاب کبد به عنوان هپاتیت شناخته می‌‌شود. التهاب ناگهانی کبد به عنوان هپاتیت حاد شناخته می‌شود. اگر کبد برای ماه‌ها یا سال‌ها ملتهب بماند، به آن هپاتیت مزمن می‌گویند. هپاتیت ویروسی، التهاب کبد است که به دلیل عفونت ویروسی است. این بیماری بیشتر در اثر هپاتیت A، B، C و E ایجاد می‌شود. در صورت عدم درمان، برخی از انواع هپاتیت ویروسی می‌توانند به شدت به کبد آسیب برسانند و باعث ایجاد اسکار شوند. این بافت اسکار به عنوان سیروز شناخته می‌شود و به مرور زمان می‌تواند عملکرد صحیح کبد را متوقف کند.

در موارد شدید، شرایط تهدید کننده زندگی مانند نارسایی کبد (جایی که کبد بیشترِ یا همه عملکرد خود را از دست می‌دهد) یا سرطان کبد می‌تواند رخ دهد. اگر فکر می‌کنید ممکن است با عفونت تماس داشته باشید، بسیار مهم است که آزمایش دهید، زیرا درمان‌های بسیار مؤثری وجود دارد که می‌تواند به جلوگیری از آسیب بیشتر به کبد کمک کند. با پزشک خود صحبت کنید، که می‌تواند شما را معاینه فیزیکی کند و برای بررسی بیشتر آزمایش خون ترتیب دهد.

کبد چرب

انواع کبد چرب؛ علائم و درمان آن + موادغذایی توصیه‌شده

علائم اصلی سرطان کبد کدام است؟

سرطان کبد ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد یا تشخیص آن دشوار باشد. اگر سرطان کبد از کبد شروع شود (سرطان اولیه کبد) یا در قسمت دیگری از بدن پخش شود (سرطان ثانویه کبد)، دارای علائم مشابه هستند. علائم سرطان کبد می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • زردی پوست و چشم (یرقان)
  • خارش پوست
  • ادرار تیره‌تر و مدفوع کم‌رنگ‌تر از حد معمول
  • از دست دادن اشتها یا کاهش وزن ناگهانی
  • احساس خستگی یا نداشتن انرژی کافی
  • احساس ناخوشی عمومی یا داشتن علائمی مانند آنفولانزا
  • وجود یک توده در سمت راست شکم

علائم دیگر می‌تواند بر هضم شما تأثیر بگذارد، مانند:

  • احساس بیمار بودن
  • درد در سمت راست بالای شکم یا شانه راست
  • علائم سوء هاضمه، مانند احساس سیریِ خیلی سریع هنگام غذا خوردن
  • شکم بسیار متورم که مربوط به زمان غذا خوردن نیست.

سرطان کبد چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص سرطان کبد
برای تشخیص سرطان کبد، روش‌های مختلفی وجود دارد که ابتدا با گرفتن شرح حال بیمار شروع می‌شود.

برای تشخیص سرطان کبد، پزشک با پرسیدن سابقه پزشکی شما و انجام یک معاینه فیزیکی شروع می‌کند. اگر سابقه مصرف طولانی‌مدت الکل یا عفونت طولانی‌مدت مانند هپاتیت B یا C دارید، حتما ًبه پزشک خود اطلاع دهید. آزمایش‌ها و روش‌های تشخیصی سرطان کبد عبارت‌اند از:

  • تست‌های مرتبط با عملکرد کبد. این آزمایش‌ها به پزشک کمک می‌کند تا با اندازه‌گیری سطح پروتئین‌ها، آنزیم‌های کبدی و بیلی‌روبین در خون، سلامت کبد شما را تعیین کند.
  • تست آلفا فتوپروتئین (AFP). وجود AFP در خون می‌تواند نشانه سرطان کبد باشد. این پروتئین معمولاً فقط در کبد و کیسه زرده جنین در حال رشد تولید می‌شود. تولید AFP معمولا پس از تولد متوقف می‌شود.
  • تست‌های تصویربرداری. سونوگرافی شکم، سی‌تی‌اسکن یا اسکن MRI تصاویر دقیقی از کبد و سایر اندام‌های شکم ایجاد می‌کند. آنها می‌توانند به پزشک شما کمک کنند تا مشخص کند تومور کجا در حال توسعه است، اندازه آن را تعیین کند و ارزیابی کند که آیا سرطان به سایر اندام‌ها گسترش یافته است یا خیر.

بیوپسی کبد

یکی دیگر از تست‌های تشخیصی موجود، بیوپسی کبد است. اگر پزشک نتایج آزمایش‌های دیگر شما را بررسی کرده و علت وضعیت شما هنوز نامشخص باشد، ممکن است نیاز به بیوپسی باشد. بیوپسی کبد شامل برداشتن یک قطعه کوچک از بافت کبد است. اغلب با استفاده از بیهوشی برای جلوگیری از احساس درد در طول عمل انجام می‌شود. چندین روش مختلف بیوپسی کبد وجود دارد که پزشک موردی را که برای شما مناسب است، انتخاب می‌کند:

بیوپسی سوزنی

در طول این روش، پزشک یک سوزن نازک را از طریق شکم و وارد کبد می‌کند تا نمونه بافتی به دست آید. پزشک ممکن است از سونوگرافی یا تصویربرداری دیگر برای دیدن محل جمع‌آوری نمونه استفاده کند. سپس نمونه زیر میکروسکوپ برای علائم سرطان بررسی می‌شود.

بیوپسی لاپاراسکوپی

این آزمایش با استفاده از یک لاپاراسکوپ انجام می‌شود که یک لوله نازک و انعطاف‌پذیر با دوربین متصل است. لاپاراسکوپ از طریق یک برش کوچک در شکم شما وارد می‌شود. دوربین به پزشک شما اجازه می‌دهد تا ببیند کبد چگونه به نظر می‌رسد و بیوپسی دقیق‌تری انجام دهد.

بیوپسی جراحی

جراحی می‌تواند به پزشک اجازه دهد تا در صورت نیاز، نمونه تومور را بردارد یا تومور را به طور کامل حذف کند. در برخی موارد، از جراحی شکمی به نام لاپاراتومی برای بررسی چندین ناحیه داخل شکم استفاده می‌شود.

غربالگری سرطان کبد

اگر به دلیل شرایط سلامتی خاص در معرض خطر ابتلا به سرطان کبد هستید، ممکن است پزشک غربالگری منظم را توصیه کند. سرطان کبد در مراحل اولیه، علائم قابل توجهی ایجاد نمی‌کند. غربالگری به معنای آزمایش سرطان قبل از بروز علائم است. افراد مبتلا به سرطان کبد زمانی که سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود، نتایج بهتری از روند درمان خواهند داشت. زمانی که سرطان قبل از اینکه فرصت انتشار پیدا کند، تشخیص داده شود، درمان به طور کلی ساده‌تر است. کارشناسان، غربالگری منظم سرطان کبد را برای افراد مبتلا به شرایط خاص از جمله: سیروز، عفونت طولانی‌مدت هپاتیت C و همچنین بیماری کبد چرب غیر الکلی را توصیه می‌کنند.

برای افراد مبتلا به این شرایط، متخصصان غربالگری سرطان کبد را هر 6 ماه یک‌بار توصیه می‌کنند. پزشک، جدول زمانی غربالگری مناسب را برای شما انتخاب می‌کند. تست‌های غربالگری می‌تواند شامل تصویربرداری سونوگرافی و آزمایش خون برای تشخیص AFP باشد. اگر یک بیماری طولانی‌مدت دارید که خطر سرطان کبد را افزایش می‌دهد، از پزشک خود بپرسید که آیا نیاز به غربالگری منظم دارید یا خیر.

گزینه‌های درمانی سرطان کبد

درمان سرطان اولیه کبد به مرحله بیماری و همچنین سن، سلامت کلی و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد. از روش‌های موجود در درمان این بیماری شامل:

عمل جراحی

عمل‌های مورد استفاده برای درمان سرطان کبد عبارت‌اند از:

  • جراحی برای برداشتن تومور. در شرایط خاص، اگر تومور کوچک باشد و عملکرد کبد خوب باشد، ممکن است پزشک جراحی را برای برداشتن سرطان کبد و بخش کوچکی از بافت کبد سالم که آن را احاطه کرده است، توصیه کند. این که آیا این یک گزینه برای شما است یا نه، به محل سرطان در کبد، عملکرد کبد و سلامت کلی شما بستگی دارد.
  • جراحی پیوند کبد. در طی جراحی پیوند کبد، کبد بیمار برداشته می‌شود و با یک کبد سالم از اهداکننده جایگزین می‌شود. جراحی پیوند کبد تنها یک گزینه برای درصد کمی از افراد مبتلا به سرطان کبد در مراحل اولیه است.

درمان‌های موضعی

درمان‌های موضعی برای سرطان کبد، آنهایی هستند که مستقیماً روی سلول‌های سرطانی یا ناحیه اطراف سلول‌های سرطانی تجویز می‌شوند. گزینه‌های درمانی موضعی برای سرطان کبد عبارت‌اند از:

  • گرم کردن سلول‌های سرطانی. فرسایش فرکانس رادیویی (Radiofrequency ablation) از جریان الکتریکی برای گرم کردن و از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. با استفاده از یک آزمایش تصویربرداری به عنوان راهنما، مانند سونوگرافی، پزشک یک یا چند سوزن نازک را در برش‌های کوچک شکم شما وارد می‌کند. وقتی سوزن‌ها به تومور می‌رسند، با جریان الکتریکی گرم می‌شوند و سلول‌های سرطانی را از بین می‌برند. سایر روش‌ها برای گرم کردن سلول‌های سرطانی ممکن است از امواج مایکروویو یا لیزر استفاده کنند.
  • انجماد سلول‌های سرطانی. در این روش، از سرمای شدید برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. در طول عمل، پزشک یک ابزار به اسم کرایوپروب که حاوی نیتروژن مایع است را مستقیماً روی تومورهای کبد قرار می‌دهد. از تصاویر اولتراسوند برای هدایت کرایوپروب و نظارت بر انجماد سلول‌ها استفاده می‌شود.
  • تزریق الکل به تومور. در حین تزریق الکل، الکل خالص مستقیماً به داخل تومورها تزریق می‌شود، چه از طریق پوست و چه در حین عمل. الکل باعث مرگ سلول‌های تومور می‌شود.
  • تزریق داروهای شیمی درمانی به کبد. کموامبولیزاسیون، نوعی شیمی‌درمانی است که داروهای قوی ضد سرطان را مستقیماً به کبد می‌رساند.

پرتودرمانی

این درمان از انرژی‌های پرقدرت و از منابعی مانند اشعه‌ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول‌های سرطانی و کوچک کردن تومورها استفاده می‌کند. پزشکان با دقت، انرژی را به سمت کبد هدایت می‌کنند و در عین حال از بافت سالم اطراف مراقبت می‌کنند. اگر درمان‌های دیگر امکان‌پذیر نباشد یا کمکی نکرده باشند، پرتودرمانی ممکن است یک گزینه باشد. برای سرطان پیشرفته کبد، پرتودرمانی ممکن است به کنترل علائم کمک کند.

پرتودرمانی برای درمان سرطان کبد
در پرتودرمانی از انرژی‌های پرقدرت برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود.

درمان دارویی هدفمند

درمان‌های دارویی هدفمند بر روی ناهنجاری‌های خاص موجود در سلول‌های سرطانی تمرکز دارند. با مسدود کردن این ناهنجاری‌ها، درمان‌های دارویی هدفمند می‌توانند باعث مرگ سلول‌های سرطانی شوند. بسیاری از داروهای هدفمند برای درمان سرطان پیشرفته کبد در دسترس هستند. برخی از درمان‌های هدفمند فقط در افرادی که سلول‌های سرطانی آنها دارای جهش‌های ژنتیکی خاصی هستند، کار می‌کنند. سلول‌های سرطانی شما ممکن است در آزمایشگاه آزمایش شوند تا ببینند آیا این داروها ممکن است به شما کمک کنند یا خیر.

ایمونوتراپی

در این روش، از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده می‌کند. سیستم ایمنی بدن که با بیماری مبارزه می‌کند ممکن است به عامل سرطان شما حمله نکند، زیرا سلول‌های سرطانی، پروتئین‌هایی تولید می‌کنند که سلول‌های سیستم ایمنی را از بین می‌برد. ایمونوتراپی با تداخل در این فرآیند عمل می‌کند. درمان‌های ایمونوتراپی معمولاً برای افراد مبتلا به سرطان پیشرفته کبد اختصاص دارد.

شیمی‌درمانی

این روش درمان، از داروها برای کشتن سلول‌های در حال رشد سریع از جمله سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. شیمی‌درمانی می‌تواند از طریق ورید بازو، به شکل قرص یا هر دو انجام شود. شیمی‌درمانی گاهی برای درمان سرطان پیشرفته کبد استفاده می‌شود.

مراقبت حمایتی و تسکینی

این نوع مراقبت، یک مراقبت پزشکیِ تخصصی است که بر تسکین درد و سایر علائم یک بیماری جدی تمرکز دارد. مراقبت حمایتی را می‌توان در حین انجام سایر درمان‌های تهاجمی مانند جراحی، شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی استفاده کرد. هنگامی که از مراقبت تسکینی همراه با سایر درمان‌های مناسب استفاده می‌شود، افراد مبتلا به سرطان ممکن است احساس بهتر و عمر طولانی‌تری داشته باشند. مراقبت تسکینی، توسط تیمی متشکل از پزشکان، پرستاران و سایر متخصصان ویژه و آموزش‌دیده ارائه می‌شود. هدف از این تیم، بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان و خانواده‌هایشان است. این شکل از مراقبت در کنار درمان‌های درمانی یا سایر درمان‌هایی که ممکن است دریافت کنید، ارائه می‌شود.

سخن پایانی

تشخیص سرطان کبد می‌تواند بسیار دشوار باشد. مهم است که با افرادی در زندگی خود ارتباط برقرار کنید که می‌توانند به شما در مقابله با استرس، اضطراب یا سایر احساسات کمک کنند. این ممکن است شامل اعضای خانواده و دوستان باشد. سرطان کبد اغلب قابل درمان است. حتماً در مورد علائم جدید یا نگران کننده و همچنین عوارض جانبی درمانی که ممکن است بر شما تأثیر بگذارد، با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما ممکن است بتواند درمان‌های شما را تنظیم کند و به شما کمک کند احساس راحتی بیشتری داشته باشید.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *