از «۲۰۰۱: ادیسه فضایی» تا «ورود» تنها بخشی از فیلمهای علمی ـ تخیلیای هستند که طرفداران نولان و فیلم «میانستارهای» از دیدنشان لذت خواهند برد. به گزارش سایت خوبو، کریستوفر نولان در یک بازۀ زمانی کوتاه خود را بعنوان یکی از تاثیرگذارترین کارگردانان دوران کنونی به مخاطبان شناساند. او با سهگانۀ «شوآلیۀ تاریکی» تعریف مجددی از ژانر ابرقهرمانی ارائه کرد و شخصیتهای پیچیده و آثار اکشنی را خلق کرد که متکی به CGI نبودند. در سال ۲۰۱۶ سه فیلم «یادگاری»، «شوالیه تاریکی» و «سرآغاز» در لیست صد فیلم برتر قرن بیست و یکم بیبیسی قرار گرفتند.
او با فیلم «میانستارهای» توجه خود را به سفرهای علمی ـ تخیلی و فضایی معطوف کرد. فیلم، آیندۀ بشر را نشان میدهد که در تلاش برای زنده ماندن است. «میانستارهای» درباره گروهی از فضانوردان است که در جستجوی خانهای تازه برای بشریت، از طریق یک کرم چاله سفر میکنند.
اگر از علاقهمندان فیلم «میانستارهای» هستید، احتمالا از تماشای این فیلمها نیز لذت خواهید برد.
سفر به انتهای کیهان (Voyage to the End of the Universe, 1963)
فیلم «سفر به انتهای کیهان» که با نام «Icarus XB 1» نیز شناخته میشود، محصولی از کشور چک و بر اساس رمان «ابر ماژلانی» نوشتۀ استانیسلاو لم، نویسندۀ لهستانی آثار علمی ـ تخیلی ساخته شده است. مشهورترین اثر او، سولاریس است که با دو اقتباس سینمایی توسط آندری تارکوفسکی و استیون سودربرگ به شهرتی جهانی دست یافت.
این داستان به کارگردانی جیندریچ پولاک در سال ۲۱۶۳ اتفاق میافتد، جایی که یک گروه به دیدار سیارهای که احتمال حیات در آن است میروند. با توجه به ماهیت نظریۀ نسبیت، اگرچه این سفر برای خدمه ۲۸ ماه به نظر میرسد، اما زمانی که بر روی زمین میگذرد ۱۵ سال است. «سفر به انتهای کیهان» برداشتی خوشبینانه از آیندۀ بشریت و سفرهای فضایی است هرچند که رنگ و بوی پروپاگاندای شوروی در آن مشهود است.
این فیلم در مقایسه با طراحی باشکوه «۲۰۰۱: ادیسه فضایی»، کوچک به نظر میرسد اما این اثری است که استنلی کوبریک از آن الهام گرفته است. گرچه «سفر به انتهای کیهان» یک فیلم عالی در ژانر علمی ـ تخیلی نیست اما تماشایش طرفداران سفرهای بین ستارهای را راضی خواهد کرد.
۲۰۰۱: ادیسه فضایی (Two Thousand One: A Space Odyssey, 1968)
تأثیر استنلی کوبریک بر آثار کریستوفر نولان آشکار است. منتقدان به ویژه شباهتهای عناصر سبْکی را بین ایدههای کوبریک در مورد فضای داخلی کشتیهای فضایی یا مکانیسمها و جلوههای بصری با نولان یافتهاند. ادیسۀ فضایی استنلی کوبریک با الهام از داستان کوتاه آرتور سی کلارک در سال ۱۹۵۱ به عنوان یکی از تاثیرگذارترین فیلمهای ساخته شده در این ژانر تاکنون شناخته میشود.
این فیلم، راه را برای ساخت فیلمهای علمی ـ تخیلی با بودجۀ کلان باز کرد. همچنین از آن بعنوان یک درام حماسی از ماجراجویی و اکتشاف با سفری به مشتری پس از کشف تکه سنگی از بیگانگان فضایی یاد میشود.
نولان با فیلم «میانستارهای» ایدههای نظری مشابهی با «۲۰۰۱: ادیسه فضایی» را بسط و توسعه داد. با این حال، هدف کوبریک خلق یک داستان علمی ـ تخیلیِ تفکربرانگیز بود، در حالی که نولان این اجازه را به عناصر و احساسات انسانی داد تا در مرکز داستان قرار بگیرند.
«۲۰۰۱: ادیسه فضایی» به طرز خیرهکنندهای ساخته شده است و تا امروز نیز یکی از بهترین آثار در این زمینه است.
سولاریس (Solaris, 1972)
در حالی که فیلم نولان را به راحتی میتوان به دو فیلمی که ذکر شد ارتباط داد، فیلم علمی ـ تخیلی حماسی دیگری نیز وجود دارد که فیلم «میانستارهای» در برخی از مضامین با آن مشترک است. «سولاریس» ساختۀ تارکوفسکی اقتباسی از رمان علمی تخیلی پرمحتوایی به همین نام اثر «استانیسلاو لم» است. این فیلم داستان روانشناسی به نام کریس کلوین را روایت میکند که به یک ایستگاه فضایی یک در مدار سیاره به نام سولاریس در گردش است، سفر میکند. به نظر میرسد که این سیارۀ اقیانوس مانند، نوعی آگاهی و هوشیاری را در خود نگه میدارد و تلاش دانشمندان برای برقراری ارتباط با آن منجر به مشکلات غیرعادی میشود.
آندری تارکوفسکی در این فیلم موضوعاتی همچون حافظه، اندوه و گذر زمان را کاوش میکند. موضوعاتی که قهرمان فیلم «میانستارهای» نیز با آن دست و پنجه نرم میکند باآنکه آنچه که قهرمان دو داستان با آن مواجه میشوند کاملا متفاوت از یکدیگر است، اما گنگ بودن سیارهای بیگانه، آنها را آزار میدهد. در نهایت، «سولاریس» و «میانستارهای» تاکید میکنند که هرچقدر هم که برای کاوش در فضا سفر کنیم، غرایز بنیادی انسانی همیشه دیدگاه ما را مشخص و در نتیجه اعمال ما را به پیش میراند.
افق رویداد (Event Horizon, 1997)
فیلم «میانستارهای» کریستوفر نولان تلاش کرد کرمچالهها و سیاهچالهها را برخلاف دیگر فیلمهای پرفروش هالیوود به شیوهای قابل قبول به تصویر بکشد. در حالی که فیلم «میانستارهای» سعی کرد خود را در طیف فیلمهای علمی ـ تخیلی ماندگار و پیشرو تثبیت کند، «افق رویداد» یکی از آثار سرگرمکنندۀ هالیوود است که با موضوعات مشابهی سر و کار دارد. گرچه این فیلم انتقادهای گوناگونی دریافت کرده است اما سوژۀ محوری اثر پل دبلیو. اس. اندرسون که مشابه با فیلم «بیگانه» است، ما را کاملا درگیر داستان خود میکند.
داستان حول محور خدمۀ یک سفینۀ فضایی است که برای بررسی یک کشتی مرموز، با نیروی گرانشی منحصر به فردی که سفر سریعالسیر در فضا را ممکن میکند، اعزام میشوند.
اساس فیلم بر فیزیکِ کرمچالهها است و شاید جالبترین صحنه در «افق رویداد» زمانی است که شخصیت دکتر ویلیام در مورد ماهیت کرمچاله توضیح میدهد. او همچنین بیان میکند که از نظر تئوری چگونه یک کرمچاله بعنوان میانبری در زنجیرۀ فضا ـ زمان برای کوتاه نمودن فاصلههای طولانی بکار میرود. این یادآور صحنهای در فیلم «میانستارهای» است که دکتر رومیلی اطلاعاتی را دربارۀ کرمچالهها میدهد.
گرچه فیلم «افق رویداد» در زمان اکران با شکست تجاری و دیدگاههای انتقادی مواجه شد اما فروش خوبی در پخش نمایش خانگی داشت. نسخۀ اولیۀ دیویدی به قدری خوب فروش رفت که شرکت پارامونت با کارگردان تماس گرفت تا نسخۀ دیگری را با اضافه کردن بخشهای حذف شدۀ فیلم آغاز کند که البته آن بخشها از بین رفته بودند.
آفتاب (Sunshine, 2007)
این فیلمی با موضوعی مشابه «میانستارهای» است و دربارۀ گروهی از فضانوردان است که برای نجات بشریت سفری فضایی را انجام میدهند. در حالی که در فیلم نولان، بحرانی زیستمحیطی بشریت را تهدید میکند، در فیلم «آفتاب» خورشید به آرامی در حال خاموش شدن است. فیلم علمی ـ تخیلی دنی بویل، بازیگران مختلفی را از جمله کیلین مورفی، کریس ایوانز، بندیکت وانگ و میشل یئو در خود میبیند.
آنها نقش گروهی از فضانوردان را ایفا میکنند که ماموریت خطرناکی برای فعال کردن مجدد خورشید در پیش دارند. مانند سایر فیلمهای موجود در این لیست از سایت خوبو، این فیلم همچنین دارای تصاویر فضایی چشمنواز است.
در پست بعدی، بخش دوم فهرست فیلمهای علمی ـ تخیلی مشابه با فیلم «میانستارهای» را مرور خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید
معرفی فیلم «دعا برای گمشده»
معرفی سریال جدید «به باغ عدن خوش آمدید»
نظرات کاربران