فیلم فروشنده فیلمی ایرانی است که توسط اصغر فرهادی در سال ۱۳۹۴ ساخته شده و در شصت و نهمین دوره جشنواره فیلم کن به نمایش درآمد.
به گزارش خوبو، فروشنده یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران است که مورد استقبال منتقدان، تماشاگران و جشنوارههای داخلی و بینالمللی نیز قرار گرفت. این فیلم از سایت معتبر IMDB، موفق به کسب نمره خیلی خوب 7.7 شده است. 60 هزار نفر به این فیلم نمره دادهاند.
فروشنده به عنوان نماینده سینمای ایران برای رقابت در هشتاد و نهمین دوره جوایز اسکار معرفی شد و در نهایت به دومین فیلم ایرانی برنده جایزه اسکار برای بهترین فیلم خارجی زبان لقب گرفت.
دانلود فیلم فروشنده
عوامل و بازیگران فیلم فروشنده
فروشنده فیلمی است که در ژانر درام توسط اصغر فرهادی ساخته شده است. این فیلم هفتمین اثر اصغر فرهادی بوده و در میان بهترین آثار این کارگردان بهنام و مطرح ایرانی قرار دارد. فرهادی در نظرسنجی از ۴۳ منتقد برای بهترین کارگردانان پس از انقلاب، در رده نخست قرار گرفت. او با دریافت دو جایزه اسکار، نام ایران را در فهرست برندگان معتبرترین جشنواره سینمایی جهان قرار داد. فرهادی با ساخت فیلمهای فیلم رقص در غبار، شهر زیبا، چهارشنبه سوری، درباره الی، جدایی نادر از سیمین و قهرمان در میان بهترین کارگردانان ایرانی قرار دارد.
- فروشنده چهارمین همکاری اصغر فرهادی با ترانه علیدوستی و سومین همکاریاش با شهاب حسینی است.
- نام ابتدایی فیلم “برسد به دست آهو” بود و در اواسط فیلمبرداری به فروشنده تغییر نام داد.
- به نوشته پایگاه اینترنتی-سینمائی سینماژورنال، داستانِ فیلم با دو داستان سینمایی دیگر یعنی فیلم مستأجر اثر رومن پولانسکی و فیلمنامه حقایق درباره لیلا دختر ادریس اثر بهرام بیضایی همانند است.
کارگردان | اصغر فرهادی |
تهیه کننده | الکساندر ماله-گی اصغر فرهادی |
نویسنده | اصغر فرهادی |
بازیگران | شهاب حسینی ترانه علیدوستی مهدی کوشکی بابک کریمی مینا ساداتی فرید سجادی حسینی احترام برومند شیرین آقارضاکاشی مجتبی پیرزاده |
تدوین | هایده صفی یاری |
موسیقی | ستار اورکی |
سال ساخت | 1394 |
نمره IMDB | 7.7 |
مدت زمان فیلم | 125 دقیقه |
فروش گیشه | ۱۶٬۷۱۴٬۹۱۹٬۰۰۰ تومان |
خلاصه داستان
رعنا (ترانه علیدوستی) و عماد (شهاب حسینی) زن و شوهری جوان هستند که در حال اجرای تئاتری بر اساس نمایشنامه مرگ فروشنده نوشته آرتور میلر هستند. آنها به علت نشست زمین مجبور میشوند به اجبار خانه خود را ترک کنند و به اصرار یکی از دوستانشان به نام بابک به خانهای اسبابکشی میکنند که پیشتر زنی بدکاره به نام «آهو» در آن ساکن بوده است. ابتدا همه چیز خوب پیش میرود ولی وقایع بعدی به بحرانی غیرقابل کنترل ختم میشود.
نقد و بررسی فیلم فروشنده
فروشنده در مقایسه با فیلمهای قبلی اصغر فرهادی اثر شسته و رفته تری محسوب میشود. در آثار قبلی فرهادی ما شاهد شخصیتهای متعددی بودیم که حضور پُررنگی در داستان داشتند اما در فروشنده داستان اصلی را تنها از دید دو شخصیت اصلی دنبال میکنیم. به از همین جهت میتوان این فیلم را جمع و جورترین اثر اصغر فرهادی نیز معرفی کرد.
نقطه قوت اصلی فروشنده همانند آثار قبلی فرهادی، فیلمنامه دقیق و حساب شده آن است که به استاندارد مناسب سینمای درام رسیده و فیلمسازان داخلی هم در حال تبعیت از قواعد فیلمنامه های او هستند. فیلمنامه فرهادی با یک شروع غافلگیر کننده آغاز میشود که طی آن ما ساختمانی در حال ریزش را شاهد هستیم که ساکنان در حال خالی کردن آن هستند. این آغاز طوفانی که با نماهای دوربین روی دست فیلمبرداری شده، توجه تماشاگر را خیلی زود به خود جلب می کند و به اصطلاح او را بر روی صندلی خود میخکوب می کند.
در ادامه روند فیلم کُندتر شده و شخصیت پردازی آغاز می شود و ما فرصت این را پیدا می کنیم تا با دو شخصیت اصلی فیلم بیشتر آشنا شده و با آنان ارتباط برقرار کنیم. عماد معلمی مهربان است که سعی دارد در هر شرایطی تصمیم درست بگیرد و حتی به یکی از شاگردانش آئین بخشش و سخاوت را می آموزد. اما همه اینها پیش از این هست که او درگیر یک فاجعه اخلاقی شود؛ فاجعه ای که آبروی اجتماعی او را خواهد برد و در جامعه ای که هنوز دیدگاه سنتی درباره تجاوز و متجاوزگر دارد، تلاش عماد برای رسیدن به آرامش بسیار پیچیده تر به نظر می رسد.
عماد تشنه یافتن حقیقت است و به عنوان یک مرد ایرانی نمی تواند لحظه ای بر افکار ناآرام خود غلبه کند. اما در نقطه مقابل رفتارهای نامطمئن رعنا که بعد از حادثه تمایلی به پیگیری قانونی آن ندارد (شاید به دلیل حفظ آبرو ) ، وضعیت این زوج را به مرحله ویرانگری می کشاند.
فروشنده نقاط ضعفی هم دارد که از جمله آن به حاشیه رفتن شخصیت رعنا در نیمه دوم فیلم است. متاسفانه فرهادی در نیمه دوم توجه چندانی به شخصیت رعنا نکرده و تمام توجهات را معطوف به عماد میکند. به همین دلیل شخصیت پردازی فیلم به دو بخش تقسیم شده، یکی پرداخت مناسب عماد که تماشاگر به خوبی با او همراه میشود، و دیگری رعنا که در نیمه دوم فیلم خیلی توجهی به او نمی شود و کمی گنگ به نظر می رسد.
اما بهترین بخش فیلم فروشنده قطعا به یک سوم پایانی آن و اوج گیری داستان با تعلیق فوق العاده اش است که ذهن هر تماشاگری را درگیر می کند. در فروشنده برخلاف آثار قبلی فرهادی که پایان بندی باز اما با نتیجه گیری مشخص اعمال می شد، تماشاگر مجبور می شود در انبوه سوالات ذهنی که فیلم آن را ایجاد کرده غرق شود و جهان را تیره و تار در مقابل دیدگان خود بیابد. فرهادی برای به پایان رساندن این داستان تلخ بهترین راه را انتخاب کرده؛ انتخابی که به تلخی سوژه فیلم است و متناسب با نام برازنده فیلم که برگرفته از مرگ فروشنده آرتور میلر است.
فروشنده نسبت به فیلمهای قبلی فرهادی کوچکتر است اما توجه کارگردان به قاب هایش هوشمندانه تر از قبل است. اشاره زیرکانه فرهادی به نمایش مرگ فروشنده که عماد و رعنا بازیگر آن هستند نیز از نکات قابل توجه فیلم به شمار می رود. نمایشی که به نظر می رسد رعنا و عماد در هنگام بازی در آن در واقع در حال تجربه خودواقعی شان هستند اما زمانی که به زندگی واقعی شان باز می گردند، شروع به نقش بازی کردن و دوری جستن از حقیقت می نمایند. فروشنده قطعا بهترین فیلم سال سینمای ایران است.
فهرست جوایز فیلم فروشنده
در شصت و نهمین دوره جشنواره کن، فیلم فروشنده نامزد دریافت سه جایزه معتبر نخل طلای بهترین فیلم، بهترین بازیگر مرد (شهاب حسینی) و بهترین فیلمنامه (اصغر فرهادی) شد که در پایان دو جایزه را از آن خود کرد. از سویی برای مراسم گلدن گلوب، فیلم قهرمان نامزد جایزه بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان شد. این فیلم جایزه اسکار بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان را نیز از آن خود نمود.
- نخل طلای بهترین بازیگر مرد (شهاب حسینی)، جشنواره کن 2016
- جایزه بهترین فیلمنامه (اصغر فرهادی)، جشنواره کن 2016
- برنده جایزه اسکار بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان (اصغر فرهادی)، 2016
- بهترین فیلم از نگاه مخاطبان جشنواره فیلم بمبئی 2016
- جایزه ستلایت بهترین فیلم خارجیزبان 2016
- برنده جایزه بهترین فیلم از جشنواره سمینسی 2016
- جایزه ویژه هیئت داوران و هوگو نقرهای، جشنواره بینالمللی فیلم شیکاگو 2016
- برنده جایزه بهترین فیلمنامه، جوایز فیلم آسیایی 2016
- برنده جایزه بهترین فیلم از جشنواره بینالمللی فیلم مونیخ 2016
- بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، جشنواره جهان سینمای آمستردام 2016
- بهترین فیلم خارجیزبان، انجمن منتقدان فیلم دنور 2016
- برنده جایزه بهترین فیلم، جشنواره بینالمللی فیلم پام اسپرینگز 2016
- برنده جایزه بهترین فیلم خارجیزبان از جشنواره گلدباگن 2016
- تندیس زرین بهترین فیلم، کارگردانی (اصغر فرهادی)، فیلمنامه (اصغر فرهادی)، بازیگر نقش اول مرد (شهاب حسینی)، بازیگر نقش مکمل مرد (فرید سجادی حسینی)، تدوین (هایده صفی یاری) و طراحی صحنه (کیوان مقدم) از نوزدهمین دوره جشن خانه سینما
نظرات کاربران