به قلم دنیس تامپسون برای مجلۀ پزشکی WebMD
به گزارش سایت خوبو، بیشتر مردم بر این باورند که بازیهای ویدئویی نقش مخربی بر ذهن کودکان دارد اما مطالعۀ جدید نشان میدهد که خلاف آن ممکن است درست باشد. در واقع کودکان میتوانند با انجام ساعتها بازی ویدئویی، به تقویت عملکرد مغزشان بپردازند. پس از دو سال آزمایش مجدد در بچههای آمریکایی بین نه تا ده ساله که زمان زیادی را صرف بازیهای ویدیویی میکردند، معلوم شد که آنها در نمرات هوشی خود افزایش چشمگیری را تجربه کردند که ضریب هوشیشان به میزان ۲.۵ امتیاز بیشتر از میانگین بود.
این نتیجه میتواند مدرکی دال بر تاثیر مفید بازیهای ویدیویی بر عملکرد شناختی کودکان باشد. همچنین تحقیقات آنها نشان داد که تماشای فیلم و کارتون تاثیری چه مثبت و چه منفی بر هوش کودکان ندارد. نتایج تحقیقات این ادعا را تایید میکند که گذراندن وقت پای صفحه نمایشگر به طور کلی تواناییهای شناختی کودکان را مختل نمیکند و انجام بازیهای ویدیویی در واقع میتواند به تقویت هوش آنها کمک کند. این مطالعه همچنین با چندین مطالعه تجربی در مورد بازیهای ویدیویی سازگار است.
کسب نمرات بالاتر
آنها در این پژوهش، دادههای بیش از ۹۰۰۰ پسر و دختر را در یک بررسی بلندمدت در مورد رشد مغز و سلامت کودک، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.در سنین ۹ تا ۱۰ سالگی، بچهها تحت یک سری آزمایشهای روانشناختی قرار گرفتند تا قدرت کلی مغز آنها اندازهگیری شود. بچهها بطور متوسط ۲.۵ ساعت در روز را صرف تماشای تلویزیون، نیم ساعت در شبکههای اجتماعی و یک ساعت را به بازیهای ویدیویی اختصاص میدادند.
دو سال بعد، بر روی ۵۰۰۰ کودک برای تشخیص تغییر هوش آنها، چند تست روانشناسی انجام شد. نتایج نشان داد کودکانی که بطور متوسط بیش از ۱ ساعت در روز بازیهای ویدیویی انجام میدهند، در مقایسه با کودکانی که زمان کمتری را با کنترل کنندههای بازی میگذرانند، دارای نمرات هوش بالاتری هستند. این افزایش حتی پس از آنکه محققان عوامل دیگری مانند تفاوت درآمد خانوار و تحصیلات والدین را نیز در نظر گرفتند، قابل توجه باقی ماند.
فعال در برابر منفعل
بازیهای ویدیویی میتواند بچهها را به علت فکر کردن باهوشتر کند و فضایی را فراهم سازد که آنها را ملزم به انجام وظایفی کند که ممکن است در زندگی روزمره با آنها مواجه نشوند. بازیهای ویدیویی اغلب نیازمند استراتژیهای فعال، برنامهریزی و تصمیمگیری اجرایی است. کودک هرچه بیشتر این بازیها را انجام دهد، مسیرهای عصبی درگیر در دستیابی به اهداف بازی را تقویت میکند و همین مسیرهای عصبی میتواند در تصمیمگیریهای او در زندگی واقعیاش دخیل و کمک کننده باشد.
به همین ترتیب، تماشای تلویزیون و درگیر شدن در رسانههای اجتماعی شکلهای منفعلانهتری از تماشای صفحه نمایش هستند که به کار مغزی زیادی نیاز ندارند. بازیهای ویدیویی بر اساس طراحی نیاز به تمرکز و توجه به محتوای ارئه شده و استراتژی لحظهای را دارد، در حالی که تماشای تلویزیون بدون توجه زیاد به محتوا، آسانتر است. اگر قسمتی از کارتونی را دست بدهید، “بازنده” نخواهید بود و همچنان میتوانید قسمتهای از دست رفته را بر اساس روایت باقی مانده استنتاج کنید. اما انجام چنین کاری در بازی های ویدیویی سختتر است.
کودکان و حق انتخاب
البته این مطالعه تنها در مورد بررسی مزایای بالقوه مثبت مرتبط با هوش طراحی شده است. در مورد تاثیرات منفی بازیهای ویدئویی میتوان از افزایش خطر افسردگی و اضطراب بین گیمرها، دیرتر شکل گرفتن شخصیت بالغ فرد و همچنین برخی بیماریها و مشکلات جسمی مانند افزایش وزن نام برد.
تجربه بالینی نشان میدهد که موارد منفی قابل توجهی در ارتباط با بازیهای ویدیویی وجود دارد. در واقع اگر میخواهید هوش کودکتان تقویت شود، بازی های ویدیویی تنها گزینه نیستند. نویسندگان این مطالعه، بازیهای ویدیویی را با چیزهایی مانند شطرنج، آموزش پیانو یا تنیس روی میز مقایسه نمیکنند که همه مطالعات نشان میدهند در این بازیها نیز مزایای شناختی بسیار مثبتی وجود دارد.
بازیهای ویدیویی معمولا طوری طراحی شدهاند که باعث میشود کودک ساعتها پای آنها بنشیند که بسیار خطرناک و ناسالم است. اگر نوع خاصی از تماشای صفحه نمایش تاثیر مثبتی بر سلامتی کودکان دارد، والدین باید نسبت به این موضوع نگاه بازتر، غیر متعصبانه و کنجکاوانهتری داشته باشند، دقیقا به همان شکلی که باید از تاثیرات مضر آن نیز آگاه باشند. همانطور که کودکان رشد میکنند، به تبع آن نیازهایشان تغییر میکند و احتمالا کمیت و کیفیت تماشای صفحه نمایش که میتوانند از آن سود یا زیان ببینند نیز تغییر خواهد کرد.
منبع
?Could Video Games Boost a Child’s Intelligence
نظرات کاربران