0

فیلم زرد قناری

فیلم زرد قناری

فیلم زرد قناری به کارگردانی رخشان بنی اعتماد در سال ۱۳۶۷ ساخته شده و در هفتمین دوره جشنواره بین المللی فیلم فجر اکران شد.

به گزارش خوبو، زرد قناری دومین اثر ساخته شده توسط رخشان بنی اعتماد کارگردان مطرح ایرانی است. این فیلم از سایت معتبر IMDB، نمره متوسط 5.6 را کسب کرده است. 187 نفر به این اثر رای داده‌اند.

عوامل و بازیگران فیلم زرد قناری

زرد قناری فیلمی است که در ژانر کمدی و درام توسط رخشان بنی اعتماد ساخته شده است. او در سال 1333 در تهران زاده شد. وی از سال 1352 با سمت منشی‌صحنه در تلویزیون مشغول به کار شد و تا سال 1359 چند فیلم مستند کوتاه را کارگردانی کرد. رخشان بنی اعتماد همسر جهانگیر کوثری و مادر تندیس و باران کوثری است. بنی‌اعتماد در هفتاد و یکمین جشنواره فیلم ونیز در سال 2014، جایزه بهترین فیلمنامه را برای فیلم قصه‌ها به دست آورد. بانوی اردیبهشت، نرگس، روسری آبی، خون بازی و زیر پوست شهر از بهترین آثار ساخته شده توسط بنی اعتماد است.

کارگردانرخشان بنی‌ اعتماد
تهیه کنندهعلی شعاعی
عبدالله اسکندری
نویسندهبهمن زرین پور
بازیگرانمهدی هاشمی
گلاب آدینه
محمود جعفری
منوچهر حامدی
حمیده خیرآبادی
بهمن زرین پور
محمود بصیری
سعيد ملكان
تدوینشیرین وحیدی
موسیقیمجید انتظامی
سال ساخت1367
مدت زمان فیلم96 دقیقه
نمره IMDB5.6
پوستر فیلم زرد قناری

خلاصه داستان

کفاش جوانی به نام نصرالله مددی که در شهر کوچکی زندگی می‌کند سهم خود را در کفاشی می‌فروشد تا قطعه زمینی بخرد و روی آن به زراعت مشغول شود. زمینی را که او قول نامه می‌کند صاحبش در تهران با سند جعلی به فرد دیگری فروخته است. نصرالله موقعی متوجه می‌شود که کارگرهای خریدار تهرانی روی زمین مشغول کارند. نصرالله همراه زن و فرزندانش برای پیگیری پرونده راهی تهران و در خانه پدرزن ساکن می‌شود؛ اما راه به جایی نمی‌برد.

باجناق او آقا کمال دام دیگری برای او می‌گسترد: فروختن یک دستگاه اتومبیل پیکان به نام زرد قناری که بارها به دیگران فروخته و دزدیده شده‌است. نصرالله که سر بازگشت به زادگاهش را ندارد و می‌خواهد با زرد قناری مسافرکشی کند با مخالفت آقا کمال روبرو می‌شود که وحشت دارد صاحبان قبلی اتومبیل را ببینند و شاکی شوند. سرانجام اتومبیل را از او می‌ربایند و نصرالله در تقلای یافتن آن در موقع معامله جدیدی بر سر زرد قناری سر می‌رسد و همه چیز را نقش بر آب می‌کند.

نقد و بررسی فیلم زرد قناری

«زرد قناری» به عنوان دومین فیلم رخشان بنی‌اعتماد در سال‌های انتهایی دهه ۶۰ به نمایش درآمد و در آن زمان به دلیل ناشناخته بودن عوامل تا حد زیادی مورد توجه قرار نگرفت، حال آن‌که در سال‌های بعدتر در فستیوال‌های معتبری به نمایش درآمد و نقدهای مثبتی نیز از سوی سینمایی‌نویسان فرنگی روی آن نوشته شد. با این وجود، تماشای این فیلم در سال‌های ابتدایی سده جدید خورشیدی اگرچه طعمی از کهنگی و ساختار کلیشه‌ای به مخاطب القا می‌کند اما هنوز پس از گذشت بیش از۳۰ سال می‌توان این فیلم را یکی از مصادیق واقعی و الگوی فیلم‌های سرگرم‌کننده در سینمای ایران دانست، چیزی که سینمای کنونی ما از آن تهی است و تجاری‌سازی و برندینگ جای اصالت هنری و قصه‌گویی را گرفته است.

در «زرد قناری» شاهد الگوی جذاب سینمای ایران در آن سال‌ها یعنی برخورد فقیر و غنی، شهرستانی و تهرانی و به طور کلی تقابل کاراکترهای ساده و هفت خط هستیم که این پارادوکس‌ها هر چند در برخی موقعیت‌ها جنبه کمیک پیدا می‌کند اما در کل از زخمی عمیق و رنجی تمام‌نشدنی میان طبقات مختلف اجتماعی حکایت دارند که در سینمای رخشان بنی‌اعتماد از موتیف اصلی فیلم‌های وی به شمار می آید. بنی‌اعتماد از «خارج از محدوده» تا «قصه‌ها» و از اواسط دهه شصت تا اوایل دهه نود که مشغول ساخت فیلم‌های بلند سینمایی بود همواره جامعه ایرانی و زیرلایه‌های اجتماعی و فرهنگی مردم ایران را در قصه‌های خود محور اصلی درام قرار می‌داد و از این رو گزافه نیست که بنی‌اعتماد را از جدی‌ترین پایه‌گذاران سینمای اجتماعی در ایران نامید که در دهه نود و پس از همه‌گیری سینمای فرهادی، در ایران رونق فراوان گرفت.

داستان «زرد قناری» با بازی مهدی هاشمی، گلاب آدینه، محمود جعفری و مرحوم منوچهر حامدی، روایتگر داستان نصرالله است که ابتدا در کفاشی کار می‌کند که برای خرید زمین و زراعت سهمش از کفاشی را می‌فروشد؛ اما متوجه می‌شود که زمین خریده شده به چند نفر دیگر هم فروخته شد و برای حل کردن این ماجرا راهی تهران می‌شود. در تهران هم اتفاق دیگری برای نصرالله رقم می‌خورد و باجناق خود آقا کمال یک پیکان به نام زرد قناری را به او می‌فروشد و در واقع چون خودرو دزدی بوده دردسرهای آقا نصرالله تازه آغاز می‌شود.
تماشای فیلم‌های دهه 60 به دلیل فضای بی‌پیرایه، خالص و غیرتجاری آن سال‌ها، بروز نسل جدید فیلمساران برتر سینمای ایران از جمله رخشان بنی‌اعتماد و همچنین درخشش ستارگان جوان سینما از جمله مهدی هاشمی جذابیت زیادی برای دوست‌داران هنر هفتم خواهد داشت. همچنین بررسی سیر تاریخی بازیگران، کارگردانان و عوامل مختلف از طریق تماشای فیلم‌های دهه‌های مختلف سینمایی ممکن خواهد بود و دوستداران سینما نباید فرصت تماشای آثار این چنینی را به هیچ وجه از دست بدهند.

نکته آخر این‌که، داستان «زرد قناری» آن قدر پرکشش، سرگرم‌کننده و آموزنده هست که بتوان آن را پس از سه دهه، در کنارخانواده و با لذت تماشا کرد و علاوه بر حظ بصری از اثری هنری و فرم سینمایی به درونمایه‌های یک جامعه ایرانی و آدم‌های ایرانی نزدیک شد و با آدم‌ها و اتفاقات فیلم همذات‌پنداری کرد. پایان فیلم نیز فینال جذابی است که با تماشای آن، این مهم برایتان ممکن خواهد شد.

نویسنده: محمد تقی زاده
منبع: مجله اینترنتی نماوا

فهرست جوایز فیلم زرد قناری

در هفتمین دوره برگزاری جشنواره بین‌المللی فیلم فجر در سال 1367، فیلم زرد قناری نامزد دریافت دو سیمرغ بلورین جشنواره برای بهترین بازیگر نقش اول زن (گلاب آدینه) و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد (محمود جعفری) شد و در پایان موفق به کسب یک سیمرغ بلورین شد.

  • برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد (محمود جعفری)، دوره ۷ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۶۷

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *