0

جوش پیشانی، علت و راههای درمان‌

جوش پیشانی، علت و راههای درمان‌

جوش پیشانی نشانی از بروز «آکنه» یا «آکنه معمول» است. تخمین زده می‌شود که در سطح جهانی تا ۹.۴٪ از جمعیت دنیا از آکنه رنج می‌برند. با این حال، شیوع واقعی آن رابطه‌ای مستقیم با سن دارد. به عنوان مثال، تا ۹۰ درصد از نوجوانان به طور منظم جوش‌های روی پیشانی و سایر قسمت‌های صورت را خواهند یافت.

در مورد علت بروز «آکنه» که « آکنۀ ولگاریس» یا «آکنۀ معمول» نیز نامیده می‌شود، اختلاف‌نظرهای زیادی وجود دارد. در گذشته اغلب تصور می‌شد که این بیماری فقط با خوردن غذاهای بسیار چرب ایجاد می‌شود. اما امروزه می‌دانیم که آکنه یک اختلال التهابی بسیار پیچیده است که می تواند به شکل خفیف، متوسط یا شدید بر روی پوست ظاهر شود. ما در این مقاله در سایت خوبو به بررسی علل ایجاد جوشهای روی پیشانی و کارهایی که می توانید در مورد رفع آنها انجام دهید می‌پردازیم.

جوش پیشانی
جوش پیشانی

آکنه چیست و چرا باعث ایجاد جوش پیشانی می‌شود؟

کارشناسان تغذیه و پزشکی از آکنه به عنوان یک اختلال التهابی در دستگاه پیلوسباسه یاد می‌کنند. فولیکول مو، ساقه مو و غدۀ چربی در مجموع به عنوان دستگاه یا واحد پیلوسباسه شناخته می‌شوند. واحدهای پیلوسباسه هم فولیکول مو و هم غده چربی را گروه بندی می‌کنند. التهاب این واحدها از جمله باعث هایپرکراتینه شدن فولیکولی ـ یک اختلال در بدنۀ سلولهای داخلی فولیکول مو ـ  و بزرگ شدن بیش از حد غده چربی می‌شود. اگرچه آکنه در میان تمام سنین مشاهده می‌شود اما در دوران شروع بلوغ و در طول دوران نوجوانی بسیار شایع‌تر است.

سایر نقاط درگیر از سوی آکنه

آکنه علاوه بر صورت، می تواند نواحی زیر را نیز تحت تأثیر قرار دهد:

  • گردن
  • قفسه سینه
  • شانه ها
  • قسمت بالایی پشت

فعالیت بیش از حد غدد چربی و تشکیل آکنه

همانطور که شواهد نشان می‌دهد این امر به دلیل افزایش تولید آندروژن توسط غدد فوق کلیوی و غدد جنسی است. همانطور که بدن شروع به بالغ شدن می‌کند، هورمون‌ها غدد چربی را تحریک می کنند تا سبوم یا روغن بیشتری سنتز کنند.

اگر غدد بیش از حد فعال شوند، سبوم اضافی و سلول های مرده بیش از حد بر روی پوست ایجاد می‌شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، منافذ پوست مسدود می‌شوند و باکتری‌ها می‌توانند در منافذ، به دام افتاده و تولید مثل کنند. در نتیجه پوست متورم و قرمز می‌شود. به این ترتیب آکنه شروع شده و جوش روی پیشانی ظاهر می‌گردد.

سایر عوامل ایجاد جوش پیشانی یا آکنه

مطالعات تازۀ دانشمندان نشان داده است که عوامل ژنتیکی و ایمونولوژیک نقش اصلی را در ظهور جوش پیشانی دارند. برخلاف تصور رایج، بین متخصصان در مورد تأثیر رژیم غذایی بر آکنه اتفاق نظر وجود ندارد. اگرچه اعتقاد بر این است که غذاهایی مانند محصولات لبنی، چربی ها و شکلات می‌توانند رشد آن را تشویق کنند، اما تا به امروز هیچ مدرک قطعی در مورد رابطۀ بین آنها وجود ندارد. همچنین استرس یکی دیگر از عوامل بروز ناگهانی جوش پیشانی و آکنه است.

جوش پیشانی چگونه درمان می‌شود؟

آکنه یک اختلال التهابی است که درمان آن کمی زمان‌بر است. متخصصان دو نوع درمان موضعی و سیستمیک را در نظر می‌گیرند. انتخاب متد درمانی بستگی به شدت، ویژگی‌ها و علل بروز جوش پیشانی دارد.

داروهای آکنه برای کاهش تولید چربی، سرعت بخشیدن به گردش سلولی پوست، مبارزه با عفونت باکتریایی یا کاهش التهاب می‌باشند. علاوه بر این، این داروهای جوش پیشانی از ایجاد زخم بر روی پوست جلوگیری می‌کنند. برخی از داروهایی که برای درمان جوش پیشانی و ظهور آکنه در سایر نقاط بدن تجویز می‌شوند عبارتند از:

  • رتینوئیدها؛ مانند رتینوئیک اسید، آداپالن، ترتینوئین و غیره.
  • آنتی بیوتیک ها؛ مانند مینوسیکلین و داکسی سایکلین.
  • اسید سالیسیلیک، اسید آزلائیک و اسید تری کلرواستیک
  • ایزوترتینوئین

از آنجایی که بیشتر دوره‌های جوش پیشانی و صورت خفیف هستند، درمان موضعی اغلب برای از بین بردن آنها مفید است. به طور کلی، آگاهی از بروز نخستین علائم آکنه و جوش پیشانی و اقدام به موقع بسیار مهم است. انجام این کار از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا این امر احتمال بروز زخمها بر روی پیشانی را کاهش می‌دهد.

بهداشت پوست نیز بخشی از درمان شماست و عاداتی مانند مالش ندادن، نیشگون گرفتن و یا فشردن جوشهای صورت و سایر قسمتهای بدن که درگیر آکنه هستند، برای جلوگیری از عوارض جدی آن باید در نظر گرفته شود.

جوش پیشانی یا آکنه
جوش پیشانی یا آکنه

نکات مهم برای جلوگیری از بروز جوش پیشانی

منافذ پوست به آلودگی بسیار حساس هستند. هنگامی که کثیفی به منافذ نفوذ می‌کند، می‌تواند باعث مسدودشدن آنها شود. تمیز کردن روزانه باعث از بین رفتن چربی موجود در منافذ می‌شود. ما به شما چند توصیه اساسی می‌دهیم که به شما کمک می‌کند جوشهای روی پیشانی خود را از بین ببرید:

  • به جای اسکراب و صابون، از پاک‌کننده های ملایم پوست استفاده کنید. به هیچ وجه از محصولات تند و تیز یا بسیار معطر استفاده نکنید.
  • از مالش شدید حوله بر پوست خود جهت خشک‌کردن آن خودداری کنید.
  • کرم ضد آفتاب بدون روغن تهیه کنید.
  • همچنین می‌توانید برای درمانهای خانگی آکنه از آلوئه‌ورا، عسل، سرکۀ سیب استفاده کنید. اینها می‌توانند به شما در مبارزه با جوش پیشانی کمک کنند.

کلام آخر؛ پیشگیری، بهتر از درمان است

جوش پیشانی ممکن است به دلایل مختلفی ظاهر شود. بعضی‌ از آنها را نمی‌توانیم کنترل کنیم، اما برخی دیگر هستند که در توان ماست که از آنها اجتناب کنیم. نوع پوست خود را بشناسید و یک روال بهداشتی صورت را برای محافظت از پوست خود در نظر بگیرید.

همچنین شستن صورت بلافاصله پس از ورزش یا تعریق بیش از حد، اجتناب از پوشیدن لوازمی که پیشانی شما را منقبض می‌کنند مانند کلاه، اجتناب از زیاد ماندن در زیر آفتاب، پاک نمودن هر نوع آرایش قبل از خواب و شستن مکرر دست‌ها از روشهای موثر پیشگیری در ابتلا به جوش پیشانی و آکنه هستند. اگر مشکل شما در حال بیشتر شدن است، با یک متخصص پوست مشورت کنید.

منابع

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *