0

فیلم قهرمان

فیلم قهرمان

فیلم قهرمان فیلمی ایرانی است که توسط اصغر فرهادی در سال ۱۴۰۰ ساخته و در هفتاد و چهارمین دوره جشنواره کن به نمایش درآمد.

به گزارش خوبو، قهرمان یکی از بهترین فیلم‌های تاریخ سینمای ایران است که مورد استقبال منتقدان، تماشاگران و جشنواره‌های داخلی و بین‌المللی نیز قرار گرفت. این فیلم از سایت معتبر IMDB، موفق به کسب نمره خوب 7.5 شده است. 25 هزار نفر به این فیلم نمره داده‎اند.

قهرمان به عنوان نماینده سینمای ایران برای رقابت در نود و چهارمین دوره جوایز اسکار معرفی شد، اما در نهایت نتوانست به جمع پنج نامزد نهایی راه یابد.

دانلود فیلم قهرمان

عوامل و بازیگران فیلم قهرمان

قهرمان فیلمی است که در ژانر درام توسط اصغر فرهادی ساخته شده است. این فیلم نهمین اثر اصغر فرهادی بوده و در میان بهترین آثار این کارگردان به‌نام و مطرح ایرانی قرار دارد. فرهادی در نظرسنجی از ۴۳ منتقد برای بهترین کارگردانان پس از انقلاب، در رده نخست قرار گرفت. او با دریافت دو جایزه اسکار، نام ایران را در فهرست برندگان معتبرترین جشنواره سینمایی جهان قرار داد. فرهادی با ساخت فیلم‌های شهر زیبا، چهارشنبه سوری، درباره الی، جدایی نادر از سیمین و فروشنده در میان بهترین کارگردانان ایرانی قرار دارد.

  • قهرمان اولین همکاری اصغر فرهادی با امیر جدیدی، محسن تنابنده و فرشته صدرعرفایی است.
  • آزاده مسیح زاده، یکی از هنرجویان کارگاه فیلم‌سازی اصغر فرهادی در تهران، به دلیل سرقت ادبی از طرح فیلم مستند او (مستند دو سر برد، دو سر باخت) از سوی فرهادی در فیلم قهرمان، به دادگاه شکایت کرد که باعث صدور قرار جلب به دادرسی از سوی بازپرسی به اتهام نقض حقوق مؤلف و دادگاهی شدن اصغر فرهادی شد.
کارگرداناصغر فرهادی
تهیه کنندهالکساندر ماله-گی
اصغر فرهادی
نویسندهاصغر فرهادی
بازیگرانامیر جدیدی
محسن تنابنده
سحر گلدوست
سارینا فرهادی
فرشته صدرعرفایی
صالح کریمایی
تدوینهایده صفی یاری
سال ساخت1400
نمره IMDB7.5
مدت زمان فیلم127 دقیقه
فروش گیشه12٬033٬014٬000 تومان
پوستر فیلم قهرمان

خلاصه داستان

رحیم (امیر جدیدی) خطاط و نقاشی مطلّقه است که به علت عدم پرداخت بدهی‌اش به بهرام (محسن تنابنده) به زندان افتاده است. رحیم به مرخصی دو روزه‌ای می‌آید. او پسری دارد که لکنت زبان دارد و با منشی کلینیک گفتاردرمانی او فرخنده (سحر گلدوست) در رابطه است.

فرخنده به رحیم می‌گوید که کیفی حاوی چند سکه طلا پیدا کرده است و با فروش آن‌ها می‌تواند بدهی خود را به بهرام بدهد، اما رحیم می‌فهمد که پول سکه‌ها کافی نیست و بهرام تمام طلبش را می‌خواهد، زیرا آن پول برای جهیزیه دخترش (سارینا فرهادی) بوده است.

پس رحیم در سطح شهر اعلامیه پخش می‌کند تا صاحب کیف را پیدا کند. این کار رحیم، توجه تلویزیون و رسانه‌های مجازی را جلب می‌کند و مردم به رحیم لقب قهرمان را می‌دهند.

نقد و بررسی فیلم قهرمان

قهرمان حاوی همان المان همیشگی آثار فرهادی یعنی قضاوت است. در این جا نیز شخصیت‌های متعددی در طول قصه معرفی می‌شوند که رفتار هرکدامشان کارکردی دوگانه دارد و نمی‌توان آن‌ها را در چارچوب‌های شخصیت‌پردازی کلاسیک جای داد. شخصیت‌های فرهادی در قهرمان به‌نوعی، قربانی شرایط ناخواسته‌ای هستند که در آن گرفتار شده‌اند و حالا در حال دست‌وپا زدن برای نجات خود از این شرایط مهلک هستند که هر بار وضعیت را پیچیده‌تر از قبل می‌کند. علی‌رغم اینکه قهرمان تمام استانداردهای آشنای آثار فرهادی را حفظ کرده و مفهوم قضاوت را هم به‌خوبی در طول فیلم وارد چالش اساسی می‌کند، اما متأسفانه این بار برخلاف گذشته، فیلمنامه فرهادی با مشکلات ریز و درشتی همراه شده که اجازه نداده اثر به بلوغ کامل برسد.

بزرگ‌ترین مشکل فرهادی در قهرمان طرح مسئله بدون درنظرگرفتن پیچیدگی‌های روایی پس از آن است. در بخشی از فیلم زمانی که صاحب کیف به منزل خواهر رحیم می‌رود، فیلم به مدت تقریباً ده دقیقه، زنی مستأصل را نشان می‌دهد که در حال بازگو کردن تجربیات زندگی سختش بوده و در واقع، فیلم او را با تمام آسیب‌های روحی‌اش به مخاطب معرفی و تبدیل به یکی از شخصیت‌های فیلم می‌کند اما در ادامه داستان این شخصیت ناپدید شده و ردی از خود به‌جای نمی‌گذارد. این تصمیم از این لحاظ حائز اهمیت است که با حضور زن در مقابل دوربین و در واقع نمایش شخصیت او، تعلیق که یکی از مشخصه‌های سینمای فرهادی است به طور کامل از بین رفته است و این در حالی است که می‌شد صرفاً با دردست‌داشتن عکس زن توسط رحیم، این شخصیت مجهول باقی بماند و تعلیق فیلم حفظ شود اما فرهادی در تصمیمی عجیب، این شخصیت را با مجموعه‌ای از اطلاعات گوناگون به مخاطب معرفی کرده و سپس او را از فیلم حذف می‌کند که دلیل آن نامشخص است!

متأسفانه شخصیت‌پردازی ناقص رحیم نیز باعث گنگ شدن این شخصیت و مخصوصاً رابطه‌اش با طلبکارش شده است. قهرمان در طول فیلم این نکته را به تماشاگر گوشزد می‌کند که طلبکار رحیم در واقع باجناق اوست و از قبل مشکلاتی میان این دو به دلیل جدایی رحیم از همسرش به وجود آمده است. اما درحالی‌که فیلم هرازگاهی در حد تک جمله اشاراتی به گذشته رحیم (رابطه با همسرش و مشکلاتی که داشته‌اند) می‌کند و به نظر می‌رسد همسر سابق نقش به‌سزایی در وضعیت امروز رحیم ایفا کرده، اما فرهادی او را از فیلم حذف کرده و در عوض، دختری را به‌عنوان نامزد جدید رحیم معرفی کرده که صرفاً عاشق‌پیشه است و کارکرد دیگری در داستان ندارد.

مشکلات فیلمنامه درباره شخصیت اصلی قصه نیز صدق می‌کند. رحیم در تمام طول فیلم شخصیتی ساده معرفی می‌شود که به دلیل مشکلات اقتصادی سر از زندان درآورده است. بااین‌حال، زمانی که او تصمیم به بازگردانی پول می‌گیرد غیرعادی‌ترین روش ممکن را در پیش می‌گیرد و در ادامه نیز برای خروج از بحران به طور مداوم چنین روندی را تکرار می‌کند تا فیلم بی‌خود و بی‌جهت وارد بازی پیچیده «قضاوت عمومی» شود درحالی‌که مقدمه آن به‌درستی شکل نگرفته است. مخصوصاً زمانی که رحیم برای خلاص شدن از زندان، بدهکاری و مشکلات استخدامی به‌جای رفتن به سراغ قانون و یافتن زن، نامزدش را وارد یک بازی خطرناک می‌کند تا بازهم بی‌جهت بحرانی جدید خلق شود و ماجرای «قضاوت عمومی» موردبحث قرار بگیرد! در واقع می‌توان گفت مشکل «قهرمان» نه بحث پرداخت به موضوع «قضاوت» که مثل همیشه فرهادی استاد روایت آن است، بلکه پیچش‌های نادرست قصه است که هر بار به بهانه‌ای نه‌چندان معقول تکرار می‌شوند.

درعین‌حال، نگاه فردی به فضای مجازی نیز عجیب و یکسویه بوده است. در قهرمان، فرهادی فضای مجازی را محلی معرفی کرده که عقل سالمی در آن جریان ندارد و مجموعه اتفاقات آن (چه مثبت و چه منفی) در شرایطی هیجانی رخ می‌دهد و خبری از واقعیت در آن نیست. این نگاه مخصوصاً زمانی بیشتر موردتوجه قرار می‌گیرد که بدانیم فرهادی در حال نقد چیزی است که خود همواره از طریق آن با انتقادات فراوانی مواجه شده است. در بخشی از فیلم، یکی از شخصیت‌های داستان که اصولاً مشخص نیست چرا و به چه دلیلی با رحیم همراه شده، رو به مسئول دولتی می‌گوید: «حیف این مملکت که به دست شما افتاده است!». دیالوگی صریح اما بی‌ربط به فضای فیلم که صرفاً برای برانگیختن حس مخاطب ناراضی فیلم از شرایط کشور در قصه گنجانده شده تا فیلمساز همواره محافظه‌کار را مطالبه‌گر معرفی کند.

در واقع فرهادی سعی کرده با بیان چنین دیالوگ‌های کوتاهی (یک نمونه دیگر در زندان توسط یک زندانی ناراضی مطرح شده و بلافاصله فیلم به روند طبیعی خود بازمی‌گردد)، نسبت به شرایط موجود انتقاد کند اما این انتقادات به سبک و سیاق فرهادی، ابتر باقی‌مانده است. از این روست که در فیلم خبری از نهادهای مختلف نیست و قصه و تمام جزئیات آن توسط شهروندان ناآگاه که فضای مجازی را به‌هم‌ریخته‌اند روایت می‌شود. شهروندانی که قضاوت می‌کنند و حتی می‌توانند شرایط اعدام یک زندانی را مهیا کنند تا قهرمان قصه آزاد شده و در سوی دیگر قصاص جان یک نفر را بگیرد.

در این میان اما می‌توان به بازی خوب امیر جدیدی و محسن تنابنده اشاره کرد. جدیدی به‌خوبی توانسته شخصیت ساده رحیم را ترسیم کند و تماشاگر را با خود همراه کند. محسن تنابنده نیز در نقش‌آفرینی کوتاهی که در فیلم داشته توانسته از عهده نقش برآمده است. بااین‌حال، دیگر بازیگران مکمل فیلم بازی‌های نه چندان درخشانی از خود ارائه داده‌اند به انضمام این که، لهجه بسیار بد شیرازی تمام بازیگران به کلیت بازی آن‌ها لطمه وارد کرده است.

قهرمان در مقایسه با استانداردهای سینمای فرهادی یک عقب‌گرد آشکار برای این کارگردان محسوب می‌شود. فیلمی که این بار تعلیقی در آن جریان ندارد و پیچیدگی‌های درام نیز به روشی اشتباه در طول فیلم بسط و گسترش داده می‌شود. قصه‌ای که در آن مقصر تمام اتفاقات فیلم مردم معرفی می‌شوند که با قضاوت در فضای مجازی به‌راحتی امکان بردن یک مجرم پای چوبه دار یا آزادی او را فراهم می‌کنند. درعین‌حال، فرهادی تمام‌وکمال نقش نهادهای مختلف را در شرایط موجود انکار می‌کند تا بار دیگر ثابت کند فیلمساز محافظه‌کاری است. نگاه انتقادی تندوتیز فرهادی به مردم چه در زندگی طبیعی و چه در فضای مجازی بدون حضور نگاه سیستمی و ورود نهادهای مختلف به ماجرا، قهرمان را به اثری یکسویه تبدیل کرده که البته، جامعه بین‌المللی طبعاً به دلیل ناآگاهی نسبت به شرایط داخلی جامعه ایران آن را فوق‌العاده توصیف می‌کند اما نمی‌دانند که در این روایت، حلقه مفقوده‌ای نیز وجود دارد که اصولاً امکان اینکه بتوان قصه و تمام بحران‌هایی که بر روی پرده شاهدش بوده‌اند را بدون حضور آنان روایت کرد وجود ندارد!

نویسنده: میثم کریمی
منبع: سایت مووی مگ

امیر جدیدی و محسن تنابنده در فیلم قهرمان

فهرست جوایز فیلم قهرمان

در هفتاد و چهارمین دوره جشنواره کن، فیلم قهرمان نامزد دریافت سه جایزه معتبر نخل طلا، جایزه بزرگ و فرانسوا شاله شد که در پایان دو جایزه را از آن خود کرد. از سویی برای مراسم گلدن گلوب، فیلم قهرمان نامزد جایزه بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان شد. این فیلم همچنین چهار جایزه اصلی جشن حافظ را نیز از آن خود نمود.

  • برنده جایزه بزرگ (اصغر فرهادی)، هفتاد و چهارمین دوره جشنواره کن 2021
  • برنده جایزه فرانسوا شاله (اصغر فرهادی)، هفتاد و چهارمین دوره جشنواره کن 2021
  • برنده جایزه دستاورد در کارگردانی (اصغر فرهادی)، جوایز اسکرین آسیا پاسیفیک 2021
  • برنده جایزه بهترین روایت (اصغر فرهادی)، جشنواره فیلم مستقل سانتا فه 2021
  • برنده جایزه فیپرشی: بهترین فیلمنامه (اصغر فرهادی)، جشنواره فیلم پالم اسپرینگز 2022
  • برنده جایزه جایزه پلی بر فراز مرزها (اصغر فرهادی)، جشنواره فیلم پالم اسپرینگز 2022
  • برنده جایزه بهترین بازیگر مرد فیلم بین‌المللی (امیر جدیدی)، جشنواره فیلم پالم اسپرینگز 2022
  • تندیس حافظ بهترین فیلم، بیست و یکمین دوره جشن دنیای تصویر ۱۴۰۰
  • تندیس حافظ بهترین کارگردانی (اصغر فرهادی)، بیست و یکمین دوره جشن دنیای تصویر ۱۴۰۰
  • تندیس حافظ بهترین فیلمنامه (اصغر فرهادی)، بیست و یکمین دوره جشن دنیای تصویر ۱۴۰۰
  • تندیس حافظ بهترین بازیگر مرد (امیر جدیدی)، بیست و یکمین دوره جشن دنیای تصویر ۱۴۰۰
  • تندیس حافظ بهترین تدوین (هایده صفی یاری)، بیست و یکمین دوره جشن دنیای تصویر ۱۴۰۰
بازیگران فیلم قهرمان در جشنواره فیلم کن

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *