0

بهترین استراتژیهای بهبود سلامت روان که خواستگاهی آسیایی دارند

تکنیکهای آرامش

چند بار تاکنون هنگامی که استرس داشته‌اید تصمیم گرفته‌اید که در کلاسهای یوگا یا مدیتیشن شرکت کنید؟ اگر تکنیکهایی مشابه با یوگا و مدیتیشن را تاکنون دست‌کم گرفته‌اید، باید بدانید که اینها همگی تکنیکهایی در حوزۀ سلامتِ روان‌اند که در جهت بهبود تندرستی و کمک به کاهش علائم اختلالات رایج روحی، مانند اضطراب، افسردگی و یا اختلال استرسی پس از آسیب روانی بکار می‌روند. با سایت خوبو همراه باشید تا با ده مورد از بهترین استراتژیهای بهبود سلامت روان با خواستگاهی آسیایی آشنا شوید.

استراتژی سلامت روان چیست؟

طبق تعریف، استراتژی سلامت روانی، راهبردی است که می‌تواند به سلامت عاطفی فرد، کاهش علائم بیماریهای رایج و در برخی موارد، به درمان کامل آن‌ها کمک کند. انواع گوناگونی از استراتژی‌های سلامت روان وجود دارد. از درمان‌های فیزیکی مانند مکمل‌ها، تا درمان‌هایی که بیشتر بر آموزش اصلاح طرز فکر متمرکزند مانند جملات تاکیدی در کنار هم می‌توانند کیفیت سلامتِ روانی فرد را بالاتر ببرند.

کمک گرفتن از افراد متخصص گامی مطمئن برای بهبود سلامت روانی و عاطفی است اما آموختن چند تکنیک کلاسیک هنگامی که دسترسی به درمانگر ندارید، می‌تواند مفید باشد. ما در سایت خوبو، ده مورد از مهمترین آنها را بررسی کرده‌ایم.

داروهای گیاهی

طب سنتی چینی از گیاهان دارویی برای مداوای برخی از بیماریها مانند سکتۀ مغزی، بیماریهای تنفسی، اضطراب و سایر اختلالات سلامت روان و بیماریهای قلبی استفاده می‌کند. این گیاهان می‌توانند به شکل کپسول، چای یا پودر باشند و شامل گیاهانی مانند شیرین بیان، ریواس و زنجبیل هستند.

این نوع از طبابت باستانی هزاران سال قدمت دارد و شکل و نحوۀ درمان آن طی هزاران سال تغییرات بسیار اندکی داشته است ـ  از منظر یین و یانگ، «چی» یا همان «انرژی درون» همیشه باید در تعادل باشد.

داروهای گیاهی چینی که پیشینۀ آن به دوران «سلسله ژو» در بیش از ۳۰۰۰ سال پیش در چین برمی‌گردد، اکنون جایگاه خود را در پزشکی غرب پیدا کرده است، به طوری که برخی از پزشکان مشتریان خود را تشویق می‌کنند تا از گیاهان و ادویه‌های خاصی برای مقابله با اختلالات روحی و جسمی استفاده کنند.

استفاده از داروهای گیاهی بهبود سلامت روان
استفاده از داروهای گیاهی بهبود سلامت روان

یوگا

یوگا دارای فواید بسیاری از جمله کمک به کاهش ضربان قلب، بهبود خواب، کاهش استرس، اصلاح انعطاف‌پذیری بدن و رفع دردهای عمومی بدن دارد. امروزه انواع مختلفی از کلاس‌های یوگا وجود دارد که می‌توان در آن شرکت کرد. ریشۀ نام سنتی یوگا از کلمه سانسکریت Yuj به معنای «اتحاد» است.

یوگا که قدمت آن به ۲۷۰۰ سال قبل از میلاد در دره ایندوس ساراسواتی در هند باستان بر می‌گردد، در آنجا همراه با آیینی معنوی برای نزدیکتر شدن به خدا انجام می‌شده است. گنجاندن تمرین یوگا در برنامۀ روزانه می‌تواند نسخه‌ای شفابخش برای ذهن و جسم شما باشد.

یوگا و ارتباط مستقیم با حفظ تندرسی جسم و ذهن
یوگا و ارتباط مستقیم با حفظ تندرسی جسم و ذهن

مراقبه

مطالعات انجام شده نشان می‌دهند که انجام مستمر مدیتیشن، حتی اگر فقط برای چند دقیقه در روز باشد، به سلامت مغز کمک کرده و در نتیجه باعث کاهش علائم برخی از ناهنجاریهای روانی از جمله اضطراب، افسردگی، اختلال استرسی پس از آسیب روانی، رنجش و استرس حاد می‌شود. انواع مختلفی از مراقبه وجود دارد، از «مدیتیشن متعالی» تا «مدیتیشن مانترا» اما بیشترشان نیازمند مکانی آرام و تمرکز بر تنفس خود است.

باستان‌شناسان شواهدی را کشف کرده‌اند که نشان می‌دهد مدیتیشن در ۵۰۰۰ تا ۳۵۰۰ سال قبل از میلاد در هند آغاز شده است، اما در اوایل قرن بیستم بود که سوامی ویوکاناندا، عارف هندی، آن را به ایالات متحده معرفی کرد.

مراقبه و سلامت روان
مراقبه و سلامت روان

چی‌گونگ و تای‌چی‌چوان

«تای‌چی» محبوب‌ترین شکل «چی‌گونگ» همراه با تفاوتهایی ظریف شامل پیچیدگی حرکات است. «تای‌چی» و «چی‌گونگ» اغلب به عنوان «مدیتیشن حرکتی» توصیف شده‌اند که شامل حرکات ملایم و حالات فیزیکی مرتبط با تنفس عمیق است.

از فوائد آن می‌توان به حفظ تعادل، بهبود قدرت عضلانی، آرام نمودن ذهن و بدن و کاهش استرس اشاره کرد. «تای‌چی» و «چی‌گونگ» معمولاً برای کمک به معالجۀ مشکلات جسمی و روحی در عصر حاضر استفاده می‌شود. منشأ «تای‌چی» به چین باستان بازمی‌گردد، جایی که به عنوان یکی از انواع تمرینهای هنر رزمی مورد استفاده قرار می‌گرفت. تقریبا ۳۰۰۰ سال پیش، شرح آن در کتابی بنام «ئی چینگ» یا «کتاب دگرگونی‌ها» نوشته شده است.

قدمت تای‌چی به سه هزار سال پیش برمی‌گردد
قدمت تای‌چی به سه هزار سال پیش برمی‌گردد

ریکی

«ریکی» به عنوان نوعی از «انرژیْ ‌درمانی» با اثرات آرامبخش توصیف می‌شود که در آن، طبیب از لمس ملایم اعضای بدن برای درمان طیف وسیعی از مسائل بهداشت روانی، از جمله اضطراب و استرس، و همچنین کاهش دردهای فیزیکی استفاده می‌کند. این کار به طور معمول توسط یک پزشکِ ریکی انجام می‌شود که به قصد باز کردن مراکز انرژی در بدن است.

در حالی که بسیاری از مردم در مورد اثربخشی ریکی شک و تردید دارند، اما به نظر می‌رسد که مزایای زیادی نسبت به انواع دارونما دارد. «ریکی» نخستین بار در دهۀ ۱۹۸۰ در ژاپن توسط دکتر میکائو اوسوئی معرفی شد، گرچه نتایج تحقیقات بالینی برخلاف ادعاهایی است که از سوی طرفداران «ریکی» در درمان سرطان یا اضطراب عنوان می‌شود اما همچنان روشی محبوب برای کاهش اضطراب و استرس است. واژۀ «ریکی»متشکل از دو کلمۀ ژاپنی کیهان و انرژی است.

ریکی و اثرات آرامبخش آن بر بدن
ریکی و اثرات آرامبخش آن بر بدن

آیورودا

آیورودا ساختار درمانی پیچیده‌ای است که منشا آن به بیش از ۳۰۰۰ سال پیش در هند برمی‌گردد. این طب باستانی بر این سیستم اعتقادی استوار است که منشا بیماریها به علت عدم تعادل در «آگاهی» فرد است. بر اساس مفهوم «تعادل» در آیورودا، مقابله با نیازهای طبیعی باعث از بین رفتن تعادل در بدن و ایجاد بیماری می‌شود. استراتژی‌های آیورودا بر اساس «دوشا» که می‌توانیم آن را به «چیزی که موجب بروز بیماری می‌شود» ترجمه کرد، می‌باشد.

دستورالعملهای «آیورودا» گسترده است و از داروهای گیاهی و ماساژ گرفته تا مراقبت از پوست و تغییرات رژیم غذایی را در بر می‌گیرد. در مجموع، آیورودا دارای مزایای متعددی از جمله کمک به کاهش وزن، کاهش استرس و ارتقای درک کلی از مفهوم «حیات» و «زندگی» است. در زبان سانسکریت، ayur به معنای «زندگی» و veda به معنای «دانش» است.

درمان سنتی آیورودا از سرزمین هند به دنیا معرفی شده است
درمان سنتی آیورودا از سرزمین هند به دنیا معرفی شده است

تائوئیسم

از از قدیم‌الایام، «دائوئیسم» یا «تائوئیسم» با فلسفه یا شیوۀ زندگی مرتبط بوده است و ریشۀ آن به قرن چهارم پیش از میلاد در چین برمی‌گردد. برخی از مفاهیم اساسی دائوئیسم شامل این نظام اعتقادی است که همه ما خُرده دنیاهای کوچک متصل به کائنات هستیم. همچنین فلسفۀ تائوئیسم معتقد است که «واقعیت»، وجود خارجی ندارد اما چون همه چیز در جهان پایدار است پس «واقعیت» نیز می‌تواند با «ارادۀ آزاد» تغییر کند. از آنجایی که «دائوئیسم» متکی بر زندگیِ سازگار با کیهان است، می‌تواند به آرامش و رهایی از افکار منفی کمک کند.

تائوئیسم
تائوئیسم

باغ ذِن

طبیعت اثری آرامبخش بر بدن دارد اما مفهوم «باغ سنگی ژاپنی» ـ که نامهای دیگر آن، باغهای ذن یا کارِسانسوی است ـ فراتر از اینهاست. در این فلسفه، ساده‌گرایی به اوج خود می‌رسد.
«باغ سنگی ژاپنی» متکی بر شن، سنگ و ماسه است و بر اساس مجموعه‌ای از قواعد نوشتۀ شینگن در سال ۱۴۶۶ است. پیروی از این ساختارها و قواعد باعث ایجاد آرامش، آسودگی و کاهش استرس در بدن می‌شود.

باغ ذِن
باغ ذِن

فنگ‌شویی

«فنگ‌شویی» که به عنوان «رمّالی چینی» یا «هنر استقرار عمارات و مکانها به شکلی مطلوب» نیز شناخته می‌شود، یکی از اشکال طب سنتی چینی است. در «فنگ‌شویی» نحوۀ چینش وسایل در اتاق به مهار انرژی و کنترل واکنشهای احساسی کمک می‌کند. این واکنشها می‌تواند شامل افزایش تمرکز، کاهش تشویش و احساس آرامش باشد. در حالی که مطالعات مشخصی در رابطه با مزایای «فنگ‌شویی» وجود ندارد، اما اصول آن طی هزاران سال برای بهبود سلامت روان و جسم دنبال می‌شود.

فنگ‌شویی و نقش آن در سلامت روان
فنگ‌شویی و نقش آن در سلامت روان

طب سوزنی

طب سوزنی گونۀ دیگری از درمانگری در «طب سنتی چین» است که در آن سوزنهای کوچکی را بر روی «مریدین‌های بدن» برای تحریک سیستم عصبی قرار می‌دهند. بر اساس طب سنتی چین، مریدینهای بدن انسان بسیار مشابه با رودخانه‌ها هستند و در واقع کانالهایی‌اند که انرژی حیات را در بدن به گردش می‌اندازند. طب سوزنی، انرژی راکد در بدن را به جریان می‌اندازد. در نتیجه به رفع بسیاری از علائم ناخوشایند فیزیکی و احساسی، از درد و سفتی در مفاصل گرفته تا اضطراب، استرس و افسردگی کمک می‌کند. هرچند که دانشمندان به مدرکی دال بر وجود آنها در بدن دست پیدا نکرده‌اند اما این روش درمانی از بیش از ۳۰۰۰ سال پیش در چین رواج داشته است. برخی پزشکان از آن در کنار سایر اشکال درمانی استفاده می‌کنند.

طب سوزنی
طب سوزنی

منابع

برای تهیه و ترجمۀ این مطلب در سایت خوبو، از منابع زیر استفاده شده است:

بیشتر بخوانید

درمان کم‌آبی پوست برای داشتن پوستی زیبا و سالم
شکست عادات قدیمی
راهکارهایی برای غلبه بر احساس گناه

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *