اگر عزیزی از ما با افسردگی دستوپنجه نرم میکند، تمام تلاشمان را برای کمک به او نثار خواهیم کرد. در چنین لحظهای از خود میپرسیم «با چه روشی باید به یاری او بشتابم؟» طبیعتا داشتن تجربههای احساساتی مثل اضطراب و خشم به درک موقعیت این افراد کمک میکند، اما این مسأله کافی نخواهد بود. در این مطلب از خوبو به چند شیوهی کاربردی کمک به فرد افسرده پرداختهایم. با کمک این مطلب خواهید توانست حضوری مؤثرتر را رقم بزنید. با ما همراه باشید.
مقدمه
اگر در حال زندگی با شخصی افسرده باشید و زندگی روزانهی او را مشاهده کنید، شاید گیج شوید یا حتی از این شخص بترسید. اگر خودتان بههیچوجه تجربهی افسردگی را نداشته باشید، در تصور احساسات و حالت عزیزتان مشکل پیدا میکنید. با این اوصاف احتمالا دربارهی این مشکل روانی، شیوهی تشخیص آن و درمانش نیز چندان مطلع نباشید.
با این حال اقدامات سادهای وجود دارند که به کمک آنها میتوانید همراه شریک زندگی یا خانوادهتان بمانید. البته توجه کنید در این راه نباید از سلامت جسمی و روانی خود غافل شوید. در ادامه ۱۰ روش برای کمک به فرد افسرده را آوردیم که انجام آنها اصلا سخت نیست.
چگونه میتوانیم به فرد افسرده کمک کنیم؟
از آنجایی که هرشخصِ درگیرِ افسردگی تجربهای منحصر به فرد دارد، برای کمک به او باید این متوجه این مسأله باشید. ایدههای زیر میتواند به آگاهی شما بیفزاید و در این مسیر همراهتان بماند.
مراقبت از خودتان را فراموش نکنید
در صورت احساس خستگی و ناتوانی، هرگز قادر به کمک به دیگران نخواهید بود. در فواصل زمانی مشخص قدری وقت بگذارید و از موقعیت فعلی دور شوید. این کار به بازگشت انرژی شما منجر خواهد شد.
ابتلا به افسردگی مانند سرماخوردگی یا آنفلوانزا نیست. یکی از مهمترین علتهای این بیماری زمینههای ژنتیکی آن است. این عامل در کنار تأثیرات محیطی باعث میشود که درون خانوادههای مستعد، ابتلا به افسردگی شایعتر شود
پذیرای احساسات خود باشید
در هنگام کمک به شخص افسرده نه تنها آن عزیز، بلکه شما هم ممکن است با این حالت درگیر شوید. البته این احساس کسالت میتواند بسیار خفیفتر یا از جنس دیگری باشد. اما فراموش نکنید تمام حالات شما، پاسخ ذهنی مشخصی به شرایط چالش برانگیز فعلی است.
شرکت در جلسات گروه درمانی، صحبت با یک دوست صمیمی یا حضور در مطب روانشناس برای شما مفید خواهد بود. مهمترین نکته این است که به جای اجازه رشد به حس ناامیدی، آن را تخلیه کنید.
اطلاعات خود را افزایش دهید
منابع معتبر فراوانی هم در بین سایتهای فارسی زبان و هم انگلیسی زبان وجود دارد که دربارهی افسردگی مطلب منتشر میکنند. با استفاده از آنها میتوانید به علائم، شیوههای درست رفتار با فرد افسرده و درمانهای این بیماری پی ببرید. مطالعه دربارهی افسردگی، خرافات و باورهای اشتباه حول این موضوع را آشکار خواهد کرد. برخی افراد باور دارند بیماریهای روانی شرمآور هستند. اما با مطالعه میتوانید این اشتباهات را از ذهن خود پاک کنید و با افراد نزدیکِ خود، صمیمیتر شوید.
از حقوق خود آگاه شوید
کمک به فرد افسرده نیاز به آگاهی دارد. اما جنبهی دیگری از زندگی با چنین شخصی رضایت درمانی و حقوق شهروندی او است. درهر کشوری قوانین مختلفی دربارهی افراد درگیر با مشکلات روانی وجود دارد. برخی از این قوانین به بهبود زندگی این اشخاص و خانوادهشان کمک میکند. در صورت آگاهی از این دست قانونها، حتما شخص بیمار را هم مطلع کنید.
حمایتگر باشید
شاید از خودتان میپرسد بهترین کمک به افراد افسرده چیست. گاهی مؤثرترین رفتار برای دستگیری از آنها، حضور در کنار ایشان هنگام تجربهی لحظات سخت است. حتی گوش شنوا بودن یا درآغوش گرفتن آنها میتواند به عملی بسیار آرامشبخش تبدیل شود. صبور باشید و بگذارید عزیز شما بداند که کنارش خواهید ماند.
شاید زمانی بخواهید نتیجهی جستوجویتان را با او به اشتراگ بگذارد. ابتلا به افسردگی تقصیر شخص مقابل شما نیست؛ این اولین و مهمترین چیزی است که میتوانید به او بگویید. همچنین بگویید که او بههیچ وجه تنبل، ضعیف یا بیارزش نیست و نخواهد بود.
افسردگی تنها مسألهای شخصی نیست
افسردگی میتواند باعث آسیب به مهارتها و روابط اجتماعی افراد نیز شود. در نتیجه آنها حس میکنند از جمعها و دیگران دور هستند. این اتفاق میتواند باعث انزاو، شرم، بداخلاقی و حتی خشم بشود.
از آنجایی هم که چنین احساساتی مطلوب نیستند، احتمال دارد آنان خشمشان را روی دیگران تخلیه کنند. در این مواقع به یاد بسپارید این رفتار به خاطر اشتباه شما رخ نداده است. شاید تنها در موقعیت و زمان نامناسبی قرار دارید.
هنگامی که شخص موردعلاقهتان از شما کناره میگیرد، اگر چه سخت است اما آن را مسألهای شخصی نبینید. بله (بهویژه در رابطههای عاشقانه) این رفتار دردناک خواهد بود. شاید حس کنید او دیگر شما را دوست ندارد و طردتان خواهد کرد.
یادآوری یک نکته به شما در این موقعیت کمک زیادی میکند. بهویژه کاهش میل جنسی یکی از نشانههای افسردگی است. اگر او در حال دریافت دارو نیز هست، احتمال این مسأله وجود دارد. پس این اتفاق را به صورت بالا تفسیر نکنید. با کمک شما این مسأله نیز حل خواهد شد.
از قضاوت و سرزنش پرهیز کنید
برای کمک به فرد افسرده، از سرزنش او به خاطر موقعیتش دوری کنید. چنین افرادی دیگر انگیزهای برای انجام بسیاری فعالیتهای گذشته از جمله تلاش برای موفقیت شغلی و کمک به نزدیکان ندارند. به همین دلیل ممکن است احساس کنید عزیزتان فردی تنبل است. وقتی ناامیدی سراغتان میآید، به یاد بیاورید که افراد افسرده تنبل نیستند؛ این اشخاص تنها دچار بیماری هستند. فعالیتهای روزمره از جمله نظافت خانه، پرداخت قبوض یا غذا دادن به حیوان خانگی برای کسانی که افسردهاند اگر غیرممکن نباشد، حداقل ستوهآور است.
وقتی این کارها روی هم تلنبار میشوند، شاید شما هم دیگر به تنهایی از پسشان برنیایید. پس به غیر از سرزنش نکردن شریک زندگی یا عضو خانوادهتان، خودتان را نیز ملامت نکنید. هیچعیبی ندارد شما هم گاهی نیاز به کمک داشته باشید.
با داروهای ضدافسردگی آشنا شوید
قدم بعدی برای کمک به شخص افسرده، آشنایی با داروهای مصرفی او است. در موارد مختلفی برای درمان این افراد، نیاز به استفاده از دارو خواهد بود. با یادگیری سازوکارِ عملکرد این داروها، عوارض جانبی آنها و نشانههای بهبودی، هردوی شما زندگی بهتری خواهید داشت.
همچنین با یادآوری دریافت مجدد نسخه، دستهبندی داروها و مصرف به موقع و درست آنها میتوانید به او کمک کنید. البته رفتار شما نباید به طرف مقابلتان حس «حماقت» را تزریق کند.
امیدبخشی کنید
به هرمیزانی که شخص افسردهی نزدیک به شما پذیرا بود، به او امید ببخشید. این روش کمک به فرد افسرده میتواند از طریق باور به خدا، باور به نیرویی فرا طبیعی، یادآوری وجود فرزندان یا حتی حیوان خانگی انجام گیرد.
ابتدا ببینید که چه چیزهایی برای شخص مبتلا به افسردگی اهمیت دارد. سپس برای یادآوری آنها در لحظات ناامیدی راهی پیدا کنید. این شیوه را برای کمک به خودتان هم استفاده کنید تا در ادامهی مسیر انگیزهمند بمانید.
اگر فردی را دیدید که نشانههای تمایل به خودکشی یا خودزنی را از خود بروز میدهد، حتما برای کمک فوری اقدام کنید. توجه به نشانههای زیر میتواند ذهن شما را روشنتر کند.
- اندیشه زیاد به مرگ
- بذل و بخشش فراوان اموال
- بیان صریح تمایل به خودکشی
- خداحافظی بهعنوان آخرین وداع
- طراحی نقشهی خودکشی، تهیه ابزار این کار یا تمرین برای آن
- بیان جملاتی چون «بدون من زندگی بهتری خواهی داشت» یا «میخواهم بخوابم و هیچوقت بیدار نشوم».
- تغییر خلق شدید از افسردگی به سرخوشی بدون دلیلی مشخص
بدون قیدوشرط به او عشق بورزید
افراد مبتلا به افسردگی دچار حس عمیق گناهکاری هستند. همچنین باور دارند که باعث محدودیت افراد اطرافشان میشوند. حتی گاهی فکر میکنند در صورت نبود آنها، عزیزانشان حال بهتری خواهند داشت.
یکی از راههای کمک به مبارزه با افسردگی و احساسات ناشی از آن، نشان دادن عشق و علاقه بدون پیششرط خاصی است. وقتی شما دلسرد یا خشمگین میشوید مهم است که نشان دهید این حس شما، به خاطر این بیماری است نه به خاطر آن فرد.
سخن پایانی
وقتی به فرد افسرده اهمیت میدهید و برای کمک به او راهی پیدا میکنید، ضروری خواهد بود که روشی برای حمایت از خودتان هم طراحی کنید. این کار میتواند به کمک سایر افراد نزدیک، گروههای حمایتی یا… انجام گیرد. حمایت و کمک به شخص صمیمی زندگیتان لزوما به معنای افزایش تواناییها در همیاری او نیست. خودمراقبتی نیز میتواند تأثیرات مثبتی در زندگی شما داشته باشد.
توجه کنید افسردگی یک مسألهی شرمآور نیست. این موضوع تنها یک بیماری است که باید برای درمانش اقدام کرد. پس اگر گاهی حس خستگی کردید، اصلا خودتان را سرزنش نکنید. سعی کنید طرف مقابل خود را به سمت درمان هدایت کنید. اگر هم این فرایند آغاز شده، صبور باشید که بالأخره نتیجهی این استقامت را خواهید دید.
منبع: verywell mind
نظرات کاربران