پیش از این شما را با تاریخ انگلستان و زبان انگلیسی آشنا کردیم. همینطور نکاتی چند را در خصوص انواع متدهای آموزش زبان انگلیسی مرور کردیم؛ شیوههایی که به صورت جمعی و حضور در کلاس یا فضای انگلیسیزبان، باعث یادگیری شما میشد. حال سوال این است که چطور میتوان به صورت انفرادی در خانه به یادگیری زبان انگلیسی پرداخت؟ برای پاسخ به این سوال، با خوبو همراه باشید.
چرا یادگیری زبان انگلیسی مهم است؟
زبان انگلیسی، یک زبان ژرمن غربی است که با آنگلوساکسونها به انگلستان آورده شد. همینطور این زبان با لاتین، یونانی، فرانسوی و زبان وایکینگها در مقاطع مختلف تاریخی مخلوط شد و به چیزی تبدیل شد که حالا آن را میشناسیم. به عنوان زبان اول، افراد کمتری به انگلیسی به نسبت هندو، چینی یا اسپانیایی صحبت میکنند. با این حال وقتی جمع افرادی که به عنوان زبان دوم یا سوم انگلیسی را میدانند به لیست قبلی اضافه میکنیم، انگلیسی در بالای لیست قرار میگیرد.
وقتی بریتانیاییها با نیروی دریایی خود شروع به پیشروی به مناطق مختلف کردند و مستعمره به دست آوردند، زبان انگلیسی را هم با خود بردند. انگلیسی را قاتل زبانها مینامند. این زبان طوری در مناطق مختلف جهان پراکنده شد که زبانهای محلی بسیاری را از بین برد. با انقلاب صنعتی، انگلیسی به زبان علم و تکنولوژی تبدیل شد. بعد از جنگ جهانی دوم هم پرچمِ گسترش انگلیسی به دست ایالات متحده آمریکا افتاد.
به این ترتیب، انگلیسی به زبان میانجی تبدیل شد. مطالب علمی و فرهنگی دست اول، عموماً به انگلیسی منتشر میشود. کنفرانسهای بینالمللی به انگلیسی، به عنوان زبان میانجی برگزار میشوند. در سفر به کشورها در هر گوشهی جهان، انگلیسی چیزی است که میتواند دیوار زبان را بکشند و باعث همزیستی شود.
از سوی دیگر در 67 کشور جهان، انگلیسی زبان رسمی است. برای مهاجرت به این کشورها، دانستن انگلیسی کفایت میکند و نیاز نیست زبان دیگری را یاد بگیرید. همینطور در تقریباً تمام کشورهای جهان و بخصوص در کشورهای جهان اول، دانشگاههای بینالمللی وجود دارند که تدریس در آنها به انگلیسی انجام میشود. این دو مسئله میتواند باعث جذابیت یادگیری انگلیسی، با توجه به موج مهاجرت اخیر از ایران باشد.
یادگیری زبان انگلیسی در خانه
بین زبانهایی با بیشترین متکلم، انگلیسی در صدر لیست جا میگیرد. همینطور به لحاظ عدم وجود تمرکز، کسانی که قادر به صحبت به زبان انگلیسی هستند در تمام جهان پراکندهاند. این مسئله به خاطر بزرگی امپراتوری بریتانیا در دورهای چند صد ساله و پس از آن، پراکندهشدن فرهنگ آمریکایی در سراسر جهان بوده است. افراد برای یادگیری این زبان انگلیسی، هرکدام سراغ شیوهای میروند که برای آنها مناسبتر است. برخی کلاسها را ترجیح میدهند، برخی سراغ دورههای آنلاین میروند، برخی ترجیح میدهند با خواندن کتاب آموزش بگیرند و برخی سعی میکنند خود را در سریالها، فیلمها و پادکستها غرق کنند.
آموزش آنلاین
یادگیری زبان انگلیسی در خانه به نسبت آموزش در کلاس، تا پیش از میانههای قرن بیستم مرسوم نبود. تاریخ اینگونه یادگیری را مربوط به سال 1960 در دانشگاه ایلینوی آمریکا میدانند. هنوز اینترنت اختراع نشده بود اما اینترانت (شبکه داخلی) این دانشگاه باعث شده بود که دانشجویان بتوانند منابع آموزشی خود را با هم به اشتراک بگذارند. سال 1979 اپل یک بازی آموزشی به اسم دکهی لیموناد راه انداخت. کمی بعد سیستمعامل DOS شروع به کار کرد و این شیوه هم راهکارهایی برای آموزش زبان داشت. از دهه نود تاکنون با معرفی ویندوز و چیزهای نظیر آن، روند سپری کردن دورههای آموزشی آنلاین بسیار سرعت یافته است.
هنوز افراد زیادی هستند که به دورههای آموزش زبان دوم به صورت آنلاین اعتماد نمیکنند. چیزی که جای تعجب ندارد. با این حال، بخصوص دوران بیماری کرونا، روند یادگیری آنلاین را تا حد بسیاری تسریع کرد. دورههای متنوعی در این دوره تبلیغ شدند و بسیاری از آنها باعث شدند افراد بسیاری در سرتاسر جهان، قادر به صحبت به یک زبان خارجی، بالاخص زبان میانجی یعنی انگلیسی شوند.
منفعت آموزش آنلاین
دلایل زیادی وجود دارد که بخواهید یک دوره آنلاین را جایگزین کلاس درس برای یادگیری زبان انگلیسی کنید. میتوان به این موارد اشاره کرد:
- هزینه پایینتر: هزنیه یادگیری زبان انگلیسی در خانه (چه با منابع آنلاین و چه دورههای آنلاین) به مراتب کمتر از هزینهی ثبتنام در کلاسهای آموزش زبان است.
- انعطاف: وقتی قرار است در کلاس درس شرکت کنید، زمانبندی سختگیرانه و بهندرت قابلتغییر است. این مسئله در آموزش آنلاین وجود ندارد.
- صرفهجویی در زمان: اگر کلاس درس خانهی بغلی شما نباشد، قطعاً جهت شرکت در دورههای آنلاین صرفهجویی در زمان انجام خواهید داد.
- راحتی: افراد معمولاً به زمان برای احساس راحتی در کلاسها نیاز دارند. چنین نیازی وقتی در خانه به یادگیری میپردازید، وجود ندارد.
- تمرکز: اگرچه تشکیل گروه یکی از راهکارهای آموزش زبان است، همیشه این شانس وجود ندارد که در گروهی مناسب برای یادگیری قرار داشته باشید.
- محیطزیست: سوخت کمتری مصرف میشود و کربن کمتری به هوا میرود.
بهترین کتابها برای یادگیری انگلیسی در خانه
کتابهای بسیار متنوعی وجود دارند که قادر به یادگیری زبان انگلیسی از طریق آنها هستید. کتابهای دوزبانه (فارسی-انگلیسی) وجود دارند که به آموزش افراد مبتدی میپردازند. همینطور کتابهایی در سطوح بالاتر که تکزبانه هستند. برخی از این کتابها، مناسب کلاسها درس و نیازمند آموزش و نظارت معلم هستند. برخی دیگر هم برای یادگیری منفرد در خانه مناسب هستند. به کلیت کتابهای آموزشی زبان انگلیسی ESL میگویند که به اختصار به معنی انگلیسی به عنوان زبان دوم است.
فراموش نکنید که تنها کتابهای آموزش زبان انگلیسی نمیتوانند به شما کمک کنند. هر کتابی که به انگلیسی نوشته شده باشد، میتواند درسی برای شما باشد. خواندن کتابهایی نظیر ارباب حلقهها، هری پاتر و چارلی و کارخانه شکلاتسازی میتوانند بسیار برای شما مفید باشند.
Practical English Usage
یکی از مهمترین سری کتابهای آموزش انگلیسی به عنوان زبان دوم است. مایکل سوان که دانشآموختهی دانشگاه آکسفورد است این کتابها را مینویسد. این مجموعه کتابها مناسب زبانآموزان و معلمان زبان انگلیسی است. اولین نسخه این مجموعه سال 1980 منتشر شد و چهار نسخهای که از آنها چاپ شده، تاکنون میلیونها نسخه فروش رفته است. کتابهای نوشته شده توسط مایکل سوان به انگلیسی به صورت بریتانیایی میپردازد، هرچند تفاوت آن با انگلیسی به شیوهی آمریکاییها را نیز برمیشمرد.
از نکات قابلذکر در کتابهای مجوعهی Practical English Usage این است که کلمات مختلفی که برای افراد غیربومی ممکن است مشکلساز شوند را به طور ویژه مورد بررسی قرار میدهد. همینطور در چاپهای جدید، هر مرتبه تغییرات جدیدی که در زبان به وجود آمده، به طور ویژه مورد بررسی قرار گرفته است. مجموعهی فوق، بارها به شکلهای مختلف مورد تحسین و ارجاع قرار گرفته است.
English for Everyone
خواندن سری کتابهای انگلیسی برای همه، شامل 31 کتاب میشود که توسط نشر مهم پنگوئن به چاپ رسیده است. این کتابهای بیشتر برای نوجوانهایی که قصد دارند انگلیسی را به عنوان زبان دوم یاد بگیرند، نوشته شده است. هرچند خواندن آنها برای بزرگسالانی با انگیزهی مشابه، مناسب است. شیوهای که کتابها به آن نوشته شدهاند بسیار ساده است و کار یادگیری را برای خواندن و یادگیری زبان انگلیسی در خانه ساده میکند.
کتابهای این مجموعه بسیار متفاوت هستند. هرکس قادر است باتوجه به نیاز خود، اقدام به تهیه کتاب مناسب کند. برخی در زمینهی گرامر، برخی اصطلاحات، برخی جملات مناسب مکالمه و مابقی، مناسب زمینههای دیگر آموزش زبان هستند.
English Collocations in Use
یادگرفتن کلمات همنشین، کتابی است که توسط دو نویسنده، فلسیتی اونیل و مایکل مککارتی توسط نشر کمبریج نوشته شده است. این کتاب قصد دارد انگلیسی را با تمرکز روی واژهها و ترکیبات، به مخاطب غیرانگلیسیزبان آموزش دهد. البته این کتاب در دو نسخهی متوسط و پیشرفته موجود است و میتواند به کار افرادی بسیار زیادی بیاید. هر کتاب شامل شصت درس میشود. در هر درس براساس یک موضوع خاص، کلمات همنشین با مثالهای بسیار توضیح داده شدهاند. همینطور تمریناتی وجود دارد که به جا افتادن مطلب کمک میکند. برای کسانی که قصد شرکت در آزمون آیلتس را دارند، این کتاب بسیار مفید است.
این تنها کتاب English in Use که کمبریج منتشر کرده نیست. آنها این کتابها را نیز با نویسندههای دیگر منتشر کردهاند:
- English Grammar in Use
- Grammar in Use Intermediate
- American English Essential Grammar in Use
- Essential Grammar in Use
- Supplementary Exercises Basic Grammar in Use
- American English Bilingual Essential Grammar in Use
- و …
Practice Makes Perfect
یکی از بهترین مجموعههای آموزش زبان انگلیسی است که تاکنون کتابهای بسیار زیادی به انتشار رسانده است. یکی از بهترین کتابهای این مجموعه، English Conversation است که سراغ مسئلهی اسپیکینگ و مکالمه رفته است. این کتاب تلاش کرده به مخاطب تلفظهای صحیح، گرامر، همنشینی کلمات و کلمات پرکاربرد را آموزش دهد. طوری که برای مخاطب غیرانگلیسیزبان، مفید واقع شود. هر بخش کتاب شامل تمرینات متنوعی میشود. استفاده از تصاویر گرافیکی برای پیادهسازی گفتگو، از خصوصیات این سری کتاب است.
همانطور که گفته شد، مجموعهی Practice Makes Perfect به کتاب مکالمهی انگلیسی محدود نیست. یک سری دیگر از کتابهای این مجموعه، این موارد هستند:
- Practice Makes Perfect: English Grammar for ESL Learners
- Practice Makes Perfect: English Vocabulary For Beginning ESL Learners
- Book of the Practice Makes Perfect Practice Makes Perfect: Basic English Julie Lachance Practice Makes Perfect: Intermediate English Grammar for ESL Learners
- Practice Makes Perfect Mastering Writing Makes Perfect: English Verbs
- Practice Makes Perfect: English Pronouns and Prepositions
- Practice Makes Perfect Intermediate English Reading and Comppractice Makes Perfect Intermediate English Reading and Comprehension Rehension
- Practice Makes Perfect English Sentence Builder
- Book of the Practice Makes Perfect Practice Makes Perfect English Articles and Determiners Up Close
- Practice Makes Perfect French Past-Tense Verbs Up Close
- Practice Makes Perfect Practice Makes Perfect Advanced English Vocabulary Games
Ship or Sheep؟
ان بیکر، استاد دانشگاه کمبریج کتاب Ship or Sheep؟ را سال 1977 منتشر کرد. «کشتی یا گوسفند» که در زبان انگلیسی تا حد بسیاری شبیه به هم تلفظ میشوند، تلاشی جهت آموزش تلفظ به زبان انگلیسی است. مجموعهای کامل با هدف آموزش تلفظ صحیح لغات و صداهای انگلیسی برای زبانآموزان سطح متوسط در این کتاب جمعآوری شده است. کتاب شامل پنجاه درس میشود. هر درس کتاب، یک صدا را معرفی میکند و علاوه بر نکات مربوط به آن و صحبت از استرس (تکیه)، لهجههای متفاوت را توضیح میدهد. این کتاب را میشود به صورت خودآموز خواند یا در کلاس درس تدریس کرد.
بیکر، سال 1982 کتاب دیگری به اسم Tree Or Three منتشر کرد که شباهتهای مشخصی با کتاب اول او داشت.
The Official Cambridge Guide to IELTS
کتابی است که دانشگاه و انتشارات کمبریج برای زبانآموزانی منتشر کردهاند که قصد دارند در آزمون آیلتس شرکت نمایند. این کتاب روی بخش خاصی تمرکز ندارد. تلاش شده در برگیرندهی هرچیزی باشد که برای آزمون آیلتس و به طور کل مهاجرت به کشوری انگلیسیزبان کفایت میکند. چهار مهارت خواندن، صحبت کردن، نوشتن و شنیدن به زبان انگلیسی در این کتاب، بخشهایی مجزا دارند. برای شنیدن و صحبتکردن، کتاب همراه با سیدی مخصوص ارائه میشود.
همانطور که میدانید برای سفر، اقامت یا تحصیل در کشورهای انگلیسیزبان نیاز به گذراندن و قبولی در آزمون آیلتس دارید. این آزمون که به صورت بسیار جدی و رقابتی در سراسر جهان برگزار میشود، به صورت یک همکاری مشترک از سوی دانشگاه کمبریج، کنسولگری انگلستان و سازمان IDP استرالیا در مناطق مختلف جهان جریان دارد. کتاب سعی میکند با آموزش یک سری نکات تخصصی، به داوطلبین کمک کند بالاترین نمره را در آیلتس کسب کنند. همینطور اشتباهات رایج در آیلتس آموزش داده میشود.
کتابی که کمبریج منتشر کرده، برای موفقیت داوطلبین در سطوح مختلف (متوسط تا پیشرفته) طراحی و منتشر شده است. بخصوص کسانی که بدون استاد و به صورت خودآموز قصد قبولی در این آزمون را دارند، این کتاب را باید جدی بگیرند. پائولین کولن، آماندا فرنچ و ونسا جکمن سه نویسندهای هستند که در نوشتن این کتاب نقش داشتهاند. نکات در نظر گرفته شده در این کتاب، بر پایه پژوهش و تحقیقات مختلفی جمعآوری شده است.
کمبریج، همینطور کتاب مهم دیگری برای زبانآموزان پشتِ سد آیلتس دارد. نام این کتاب Grammar for IELTS است که همانطور که از اسمش پیداست، به آموزش حرفهای گرامر به این قشر میپردازد.
English Made Easy
سری کتابهای English Made Easy مجموعه کتابی با تمرکز آموزش انگلیسی به زبانآموزان غیرانگلیسیزبان بود که انتشار آن از سال 2015 آغاز شد. جانانات کریشتون و پیتر کاستر مولفان این کتابها هستند. این مجموعه با کمک تصاویر، سعی دارد منجر به یادگیری بهتر و ماندگارتر شود. مسئلهی استفاده از تصاویر برای آموزش زبان حتی برای بزرگسالان، موردی است که در مدت اخیر پررنگتر شده است. تحقیقات مشخص کرده که به این شکل یادگیری بهتر خواهد بود. همین باعث اهمیت یافتن دیکشنریهای حاوی تصاویر هم شده است. در خصوص رنگها، حیوانات، میوهها و بسیاری چیزهای دیگر، در این سرب کتاب نیز تصاویر به کارِ آموزش آمدهاند.
مجموعهی English Made Easy تلاش زیادی کرده یادگیری انگلیسی به عنوان زبان دوم را به کاری ساده تبدیل کند. کتاب مناسب مطالعه به صورت مفرد در خانه است.
از کتابهای این مجموعه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- English Made Easy Volume One: A New ESL Approach: Learning English Through Pictures
- English Made Easy Volume Two: A New ESL Approach: Learning English Through Pictures
- English Made Easy Ages 5-6
- English Made Easy Ages 6-7
- English Made Easy Grade 4
- English Made Easy Student Textbook Level 3
- English Made Easy: Ages 7-8
- English Made Easy Ages 10-11
- English Made Easy Ages 9-10
Dummies
سری کتابهای دامیز به معنی «برای خنگها» در ایران به عنوان به زبان آدمیزاد ترجمه میشود. این مجموعه از سال 1991 از سوی انتشارات آیدیجی (و بعد جان وایلی و پسران) چاپ میشود. تاکنون بیش از 1800 نسخه از کتابهای دامیز چاپ شده و 200 میلیون از آنها به فروش رفته است. این کتابها با جلد زرد و سیاه و همینطور کاریکاتور مرد سهگوش معروف به مرد خنگ منتشر میشوند.
کتابی که دامیز برای آموزش انگلیسی چاپ کرده Teaching English as a Foreign Language For Dummies نام دارد. این کتاب به زبانآموزان کمک میکند که در بخشهای مهم زبان انگلیسی از جمله گرامر، تلفظ صحیح و توسعهی مهارتهای زبانی بهبود یابند. کتاب را نمیتوان محدود به سطحی خاص از مهارت زبانی محدود کرد و برای تمام زبانآموزان چیزهای مهمی برای ارائه دارد.
انگلیسی در سفر
حسن اشرف الکتابی مولف و مترجم ایران متولد 1346 است. او سالهاست که در زمینه چاپ کتاب آموزش زبان فعال است. کتابهای انگلیسی در سفر که توسط او نوشته شده، در دو جلد به چاپ رسیده است. نشرهای مختلفی اقدام به چاپ این کتابها کردهاند ولی بیشتر به نشر استاندارد معروف است.
برخلاف کتابهای قبلی، انگلیسی در سفر کتابی دوزبانه است. این کتاب به کسانی بخصوص توصیه میشود که قصد سفر به انگلستان، آمریکا یا کشور انگلیسیزبان دیگری را دارند. مکالمات و واژههایی که کتاب آموزش میدهد، همگی در محیط سفر و مسائلی هستند که ممکن است برای یک مسافر در این کشورها پیش بیاید. در کتاب، شما با موقعیتهای مختلف و جملههایی که باید در آنها به زبان بیاورید، آشنا میشوید.
کتاب دو زبانه است. به این معنی که در کنار هر واژه و کلمه انگلیسی، معنی فارسی آن نیز نوشته شده است. این باعث میشود کتاب برای زبانآموزان تازهکار بسیار مناسب باشد. همینطور کتاب دارای دستهبندی موضوعی است که کاربرد آن را برای افراد مختلف ساده میکند. برای مثال بخشهایی از کتاب به نام پاسپورت، چنج کردن ارز یا چیزهایی شبیه به این است.
مکالمات روزمره انگلیسی
کتاب مکالمات روزمره انگلیسی توسط محمدعلی سواعد نوشته شده است. در این کتاب که مانند مورد قبلی دو زبانه است، جملات پرکاربرد در موقعیتهای مختلف آموزش داده میشود. هنگام خرید، حملونقل، صحبتهای دوستانه و شرایط دیگر. کتاب، کمک میکند تا فرد در هنگام صحبت با یک انگلیسیزبان استرس نداشته باشد و جملههای مقدماتی و مهم را به خاطر بسپرد.
مکالمات روزمرهی انگلیسی
لیلا زارع نویسنده کتاب مکالمات روزمرهی انگلیسی است. این کتاب طوری طراحی شده که برای طیفی گسترده از زبانآموزان از مبتدی تا حرفهای مفید واقع شود و بتواند باعث افزایش اطلاعات عمومی هر قشری نسبت به زبان انگلیسی شود. بیش از 1200 واژه در این کتاب آموزش داده میشود. این کلمات باتوجه به مفهوم، موضوع و شکل ظاهری دستهبندی شدهاند. برخی کلمات بیشتر مورد تاکید قرار گرفتهاند و برخی به لحاظ کارکردهای گوناگون، در جملات متفاوت تدریس شدهاند. در مجموع این کتاب را به میتوان به صورت خودآموز یا در کلاس خواند و از آن استفاده کرد.
زارع کتابهای دیگری به نامهای «1001 واژه کاربردی در زبان انگلیسی» و «مکالمات روزمره به 5 زبان زنده دنیا» را نیز در مبحث آموزش زبان تالیف کرده است.
موسسه نصرت
موسسه نصرت که زیر نظر عباس خسروی اداره میشود، یکی از موسسات نسبتاً قدیمی آموزش زبان انگلیسی است. این موسسه، جز انگلیسی به آموزش سی زبان دیگر هم میپردازد. تولید محتوای متنی، صوتی و تصویری جهت آموزش زبان یکی تمرکزهای موسسه نصرت است. این موسسه در سالهای گذشته به سیدیهای آموزش انگلیسی خود معروف بود. به این صورت که راوی صحبت میکرد و از شنونده میخواست به دنبال او تکرار کند. شیوهای که در حال حاضر منسوخ به حساب میآید. شیوهی نصرت آموزش انگلیسی بدون نیاز به کلاس و استاد است.
در حال حاضر مجموعه کتاب سهجلدی «آموزش سریع مکالمه زبان انگلیسی در 90 روز» یکی از پرفروشترین کتابهای فارسی در زمینه آموزش زبان انگلیسی است. این مجموعه که قرار است در نود روز خوانده شود، شامل دروسی جهت آموزش سریع مکالمه به زبان انگلیسی است. این مجموعه با یک لوح فشرده عرضه میشود که در آن بیشتر به مسئلهی تلفظ و شنیدار میپردازد.
نصرت همینطور اپلیکیشنی به نام چربزبان هم معرفی کرده که هدف آن، آموزش مکالمه است. این اپلیکیشن که قابلیت استفاده از کامپیوتر و گوشی همراه را دارد، بازهی سنی مشخصی ندارد. جملات و کلمات خوبی در آن آموزش داده میشود و متنوع است. با این حال انتقاداتی هم به شیوهی نصرت وجود دارد. از آن جمله تلفظهای گاه اشتباه از مهمترین موارد است. همینطور توصیه میشود که از شیوهی نصرت به عنوان راهی مکمل برای آموزش استفاده شود و بهتنهایی نمیتواند باعث تسلط شما شد.
بهترین اپلیکیشنها برای یادگیری انگلیسی در خانه
شیوههای مختلی برای آموزش زبان انگلیسی وجود دارد که هرکدام میتوانند نرخ موفقیت کم یا زیادی داشته باشند. بسته به علاقه، توانایی و زمانی که فرد میتواند اختصاص دهد، راهی هست که بتواند مناسبش باشد. یکی از راههای نسبتاً کارا برای افرادی که وقت زیادی ندارند، استفاده از اپلیکیشنها است. اپهای متنوعی برای آموزش انگلیسی وجود دارد که در ادامه با برخی از بهترینهایشان آشنا خواهید شد.
Doulingo
دولینگو (دوئولینگو) اپلیکیشن محبوبی است که سال 2011 برای اولیه مرتبه منتشر شد. دولینگو برای دانلود در سیستم عاملهای اندروید و IOS در دسترس است. این اپ توانست در دوازده سال اخیر خود را به عنوان یکی از محبوبترین نرمافزارهای موبایل در زمینه آموزش زبانهای مختلف تبدیل کند. دولینگو بیش از پنجاه میلیون کاربر دارد و ارزش کمپانی آن به بیش از نیم میلیارد دلار رسیده است. همینطور تعداد زبانهای قابل آموزش در دولینگو از چهل زبان گذشته است. با این حال، متاسفانه هنوز فارسی به لیست این زبانها اضافه نشده است.
با استفاده از گرافیک عالی و استفاده از عنصر بازی در آموزش زبان منجر به محبوبیت دولینگو شده است. آموزش در دولینگو به شیوههای متفاوتی صورت میگیرد. تستهایی برای آزمون حس شنیداری یا تلفظ وجود دارد. کاربر را مجبور به حفظ واژههای زیادی میکند و با گرفتن آزمون در خصوص ساختار صحیح جمله، گرامر را تدریس میکند. کاربران قادر به استفاده به صورت رایگان از دولینگو هستند. با این حال برای کسانی که هزینه میکنند و نسخه پرمیوم را تهیه میکنند، امکانات به مراتب بیشتری ارائه میشود.
نماد و لوگوی دولینگو، جغدی به اسم دو (Duo) است. این نرمافزار به کمک هوش مصنوعی و دانش متخصصان آموزش زبان، طوری درسها را طراحی میکند تا به شما کمک کند در فضایی مفرح، به سرعت به مرحلهی یادگیری برسید. زبانهای انگلیسی، اسپانیایی، فرانسوی، کرهای و ایتالیایی از محبوبترین زبانها در دولینگو هستند. هرچند زبانهایی مانند والریا، اسپرانتو و نظیر آن نیز در لیست وجود دارند.
دولینگو به جز نرمافزار خود، آزمون انگلیسی جامع نیز برگزار میکند و در صورت قبولی، گواهینامه صادر مینماید. این گواهی توسط هزاران موسسه در سراسر جهان پذیرفته میشود.
Mondly
موندلی یک کمپانی آموزشی در فضای تکنولوژی است که از سال 2014 شروع به کار کرده است. بیش از همه، این برند به نرمافزار آموزش زبان انگلیسی خود شناخته میشود که در آن 33 زبان آموزش داده میشود. فارسی یکی از زبانهای موندلی است و از این جهت برای کاربران ایرانی جالبتوجه است. سازندگان این برند رومانیایی هستند، هرچند از سال 2022 دفتر مرکزی خود را به لندن منتقل کردهاند. این اپ سال 2016 به عنوان بهترین اپلیکیشن آموزش انگلیسی از سوی اپل معرفی شد. موندلی از طریق وب، اندروید و IOS در دسترس است.
Pimsleur
پیمزلر یکی دیگر از اپلیکیشنهای معروف آموزش زبان است. این برند، توسط «سایمون و شوستر» که نامی معروف در بین نشرهای مهم آمریکا است، مدیریت میشود. اپلیکیشن پیمزلر، شیوهی خاص خود را در زمینه آموزش زبان انگلیسی دارد. آنها بیشتر از پنجاه زبان را در لیست دارند که قادر به یادگیری هرکدام از آنها هستید. همینطور انگلیسی به 14 زبان در این اپلیکیشن تدریس میشود. در کنار اسپانیایی، ایتالیایی، فرانسوی و زبانهای دیگر، فارسی هم جایی بین زبانهای پیمزلر دارد.
چرب زبان
همانطور که اشاره شد، چربزبان کاری از موسسه آموزش زبان و تندخوانی نصرت است. آنها در سایت رسمی خود ادعا میکنند که دوبرابر سریعتر از هر اپلیکیشنی، به آموزش زبان انگلیسی میپردازند؛ ادعایی که قابل اثبات نیست و نمیتواند درست باشد. این اپلیکیشن تنها برای دانلود اندروید در دسترس است. به این معنی که نسخهای برای IOS آن معرفی نشده است.
آموزش زبانهای متعددی در این اپلیکیشن فراهم شده است. انگلیسی در چرب زبان برای کودک و بزرگسال به دو شکل متفاوت آموزش داده میشود. با این حال، فرم آموزش به صورت فایلهای تصویری طولانی است. در خصوص هر زبان، کلاس اول که مقدماتیترین شکل است، رایگان قابل دسترس است. پس از آن، برای استفاده از کلاسهای بعدی با خرید پکیج مربوط به آن زبان را انجام دهید که همینک 120 هزار تومان هزینه دارد.
بیاموز
بیاموز، نام گروهی است که در تلاش برای بهبود دسترسی فارسیزبانان به منابع یادگیری زبانهای خارجی است. آنها تلاش کردهاند بستری آموزشی و یکپارچه برای این منظور فراهم آوردند. محتوای سایت آنها و دورههایی که برگزار میکنند در جهت همین مسئله است. مضاف بر این موارد، آنها اپلیکیشنی هم برای آموزش زبان انگلیسی طراحی کردهاند. زبان بیاموز، سه زبان انگلیسی، فرانسوی و آلمانی را پوشش میدهد.
به لحاظ کار گرافیکی، بیاموز اپلیکیشن زیبایی طراحی کرده است. ظاهری مینیمال دارد و رنگها به خوبی در آن به کار رفتهاند. همین مسئله سبب شده که محیط نرمافزار گیجکننده یا خستهکننده نباشد. میتوان از بیاموز به صورت آفلاین استفاده کرد. این کیفیتی است که سبب میشود کاربر در هر شرایطی بتواند از نرمافزار استفاده کند. البته دیلی پشت این ماجرا وجود دارد. وقتی نرمافزار را نصب میکنید، بیاموز بدون اینکه اجازهای بگیرد، شروع به دانلود حجم زیادی از اطلاعات لازم نرمافزار و درسهای آن میکند که شاید برای برخی خوشایند نباشد.
دروس آموزش هر زبان از مبتدی یا پیشرفته متنوع هستند. تا سطوح میانی رایگان و پس از آن، مستوجب پرداخت هزینه میشود. درسها در این اپلیکیشن در فضایی شبیه به فلشکارت داده میشوند. این روش جدید نیست اما موفق در نظر گرفته میشود. در انتهای هر درس آزمون از کاربر گرفته میشود و با تکرار، درسها به ذهن سپرده میشوند. از انتقاداتی که به این اپلیکیشن وجود دارد، این است که سطح صفر ندارد. یعنی حتی سطح مبتدی آن نیز، به گونهای طراحی شده که کابر باید در حد کمی نسبت به املای کلمات خارجی آشنایی داشته باشد.
تکنیکهای یادگیری انگلیسی در خانه
اگر حالا قصد یادگیری و تکمیل آموزش انگلیسی را دارید، خبر خوبی برای شما وجود دارد. اینکه حالا راهکارهای یادگیری انگلیسی در خانه متنوعتر از هر زمانی در تاریخ، در دسترس است. در ادامه تکنیکهایی متفاوت از آنچه تاکنون گفته شد را مرور خواهیم کرد.
سریال
دیدن سریال و سیتکامهای انگلیسی و آمریکایی، راهی برای بزرگ کردن دایره واژگان و جملات انگلیسی است.
آمریکایی
- How I Met Your Mother: آشنایی با مادر سیتکامی بود که بین 2005 تا 2014 در 208 قسمت از سوی شبکهی آمریکایی سیبیاس پخش شد. این سریال کمدی طولانی و محبوب، در لیستهای متعدد به عنوان بهترین سریال برای آموزش زبان انگلیسی به غیرانگلیسی زبانها شمرده میشود. داستان مربوط به مردی میانسال است که در سال 2030 سعی میکند برای فرزندان خود تعریف کند چطور با مادرشان آشنا شده است.
- Friends: بین سالهای 1994 تا 2004 در 236 قسمت از سوی شبکهی آمریکایی انبیسی آمریکا پخش شد. دوستان جز محبوبترین سریالهای تاریخ به حساب میآید که کمدی موقعیت در آن جریان دارد. مانند آشنایی با مادر، افرادی زیادی در جهان با فرزند صحبت به انگلیسی را آموختهاند.
- Moden Family: یک سیتکام دیگر است که توسط شبکه آمریکایی ABS است که بین 2009 تا 2020 پخش شد. طی یازده فصل، 250 قسمت از این سریال در لوس آنجلس ساخته شد. این سریال، چیزی فراتر از آموزش زبان است و باعث میشود تا حد بسیاری با یک خانوادهی بزرگ آمریکایی و به طور کل فرهنگ آنها آشنا شوید. زوج همجنسگرا، ازدواج با فردی از نژادی دیگر، بهسرپرستی گرفتن فرزند از کشوری خارجی، دختری نوجوان و مدرن و همینطور دختری دیگر و «نرد» از خصوصیات این سریال هستند.
بریتیش و استرالیایی
- The Crown: تاج، سریالی در مورد خاندان سلطنتی بریتانیا در قرن بیستم است که به طور مفصل به زندگی و حواشی ملکه الیزابت دوم میپردازد. پخش این سریال از سال 2016 آغاز شد و توانسته رکوردهایی بسیار در زمینه میزان مشاهده در بین سریالهای درام به جا بگذارد. برای آشنایی با لهجه بریتیش، تاج میتواند بسیار مفید واقع شود.
- Sherlock: ساختههای بسیاری با نام شرلوک هلمز در بریتانیا تاکنون ساخته شده است. با این حال یکی از قویترین ساختهها، سریالی بود که شبکه بیبیسی پخش آن را از سال 2010 آغاز کرد و بندیکت کامبربچ نقش اصلی آن را ایفا میکرد. این سریال تنها 13 قسمت دارد و پخش آن سال 2017 به اتمام رسید. با این حال ماجرای پیچیدهی کاراگاه باهوش انگلیسی، یکی از بهترین ابزارهای برای آشنایی با لهجهی بریتیش است.
- Bluey: بلویی یک انیمیشن سریالی است که از شبکهی ABC Kids پخش میشود. این سریال کودکانه که داستانی از خانوادهای از سگها است، در استرالیا ساخته میشود. به همین دلیل تماشای این سریال برای آشنایی با لهجهی استرالیایی (Aussie) بسیار مناسب است.
پادکست
پادکست به عنوان یکی از شکلهای رسانهی جدید طی سالهای اخیر محبوبیت بسیاری یافته است. معلمهای ESL هم این بین از این ابزار جدید کمک گرفتهاند. همینک پادکستهای بسیاری وجود دارند که به آموزش زبان انگلیسی به افرادی میپردازند که در پی تقویت زبان دوم خود هستند. در ادامه با یک سری از این پادکستها آشنا خواهید شد.
- The English We Speak | Apple | Google | Website
- این پادکست توسط BBC تولید میشود. تمرکز آن روی جملههای پرکاربرد و زبان عامیانه است.
- EnglishClass101 | Apple | Google | Website
- توسط میزبانهای مختلفی اجرا میشود که هرکدام در نقش یک فرد، در مکالمهای با قصد آموزش زبان انگلیسی حاضر میشود.
- Voice of America Learning English | Apple | Google | Website
- یک برنامه هفتگی است که به صورت خبر، با بخشهای علمی، تاریخی و اصطلاحات با تمرکز روی آموزش به افراد مشتاق تولید میشود.
- Culips ESL Podcast | Apple | Google | Website
- این پادکست برای افراد از سطح مبتدی تا حرفهای، چیزهایی برای یادگیری دارد.
- This American Life | Apple | Google | Website
- یکی از محبوبترین پادکستها در آمریکا است که شبیه به یک رادیو، به مسائل مربوط به آمریکا میپردازد.
- The Past & The Curious | Apple | Google | Website
- پادکستی برای آموزش تاریخ به کودکان است که البته بسیار مفرح اجرا میشود.
- News in Slow English | Apple | Website
- برای کسانی که دنبال راهی برای بهبود لیسنینگ خود هستند، بسیار مناسب است.
نوشتن
نوشتن میتواند بسیار آرامشبخش باشد. داشتن یک دفتر خاطرات و نوشتن در آن به انگلیسی، راهی عالی برای تمرین دانستهها به زبان انگلیسی است. این کار باعث میشود به انگلیسی فکر کنید، راحتتر کلمات را پیدا کنید و کنار هم قرار دهید و توانایی خود را برای استفاده از انگلیسی بهبود ببخشید.
هیچ محدودیتی برای اینکه چه خواهید نوشت وجود ندارد. میتوانید از روزهایتان بنویسید. میتوانید از خوابها یا مشاهدات روزانهی خود بنویسید. چیزی که مهم است، حفظ استمرار است. برای یادگیری زبان باید تعهد نشان دهید و هر روز زمانی را به این کار اختصاص دهید. هدف تعیین کنید.
حتی میتوانید نوشتههای خود را نه روی کاغذ که در یک بلاگ به انتشار برسانید. ایدههای شما ممکن است برای کسی دیگر هم جالب باشد. حتی نیازی نیست از اشتباه نوشتن واهمه داشته باشید. ابزارهایی مانند گرامرلی وجود دارند که کمک میکنند ایرادهای نگارشی خود را برطرف کنید.
از کارهای جالب دیگری که میتوانید بکنید، این است که دفتری برای یادداشت لغات داشته باشید. لغاتی که کاربردی هستند و در زمینه حفظ آنها به مشکل میخورید را یادداشت کنید. این کار میتواند بسیار موثر باشد.
صحبت با خود
با خود حرف زدن همیشه به معنی جنون نیست. بخشی از یادگیری زبان انگلیسی این است که طوری با این زبان اخت شوید که آن را هر لحظه کنار خود داشته باشید. اینکه بتوانید در تنهایی با خود انگلیسی صحبت کنید، باعث بالا رفتن اعتماد به نفس شما در صحبت به انگلیسی با دیگران نیز خواهد شد.
بخصوص اگر قرار است در جلسه یا رویدادی به انگلیسی صحبت کنید، تمرین همیشه کمک میکند تا بهتر شوید. میتوانید مقابل آینه تمرین کنید. اگر شجاع باشید، میتوانید صدای خود را ضبط کنید. گرفتن یک فیلم کوتاه با گوشی همراه از خود، وقتی به انگلیسی صحبت میکنید و تماشای آن نیز میتواند بسیار مفید واقع شود.
خیلی مهم است که نه در ذهن که بتواند با زبان، کلمات را درست تلفظ کنید. گرفتن صدا یا تصویر موقع صحبت به انگلیسی، کمک خواهد کرد که به بررسی لهجهی خود موقع صحبت بپردازید.
مکالمه
هرچقدر که در زمینههای مختلف آموزش زبان پیشرفت کرده باشید، مسئله تا زمانی که نمود عینی نداشته باشد، هنوز جای کار دارد. باید مکالمه داشته باشید. مقابل فردی دیگر خود را بسنجید. اگر در کشوری انگلیسیزبان زندگی کنید، این مسئله بسیار ساده خواهد بود. با این حال، بیشتر زبانآموزان این شانس را ندارند. به جای آن میتوانید از کسی در دوستان خود کمک بگیرید. همینطور میتوانید در در شبکههای اجتماعی مثلا توییتر یا فیسبوک به دنبال کسی دیگر بگردید که شرایطی مانند شما داشته باشد. با هم به طور مرتب صحبت کنید و باعث پیشرفت یکدیگر شوید.
غوطه وری
غوطهوری (Immersion) روشی جامع است که میتوان آن را ترکیبی از تمام شیوههای مورداشاره دانست. این شیوه، زمانی است که زبانآموز خود را در بمبارانی از اطلاعات با زبان انگلیسی غرق میکند. این در واقع همان شیوهای است که کودک زبان انگلیسی را در کشور خود یاد میگیرد. نیازی به آموزش مستقیم نیست، او هر لحظه در معرض این زبان قرار دارد پس به طور منطقی به آن اخت میشود. اگه موفق به مهاجرت به کشوری انگلیسیزبان شدهاید، برای رسیدن به سطح حرفهای، ناخواسته در چنین شرایطی قرار میگیرید. در غیر این صورت، راههایی برای بازسازی وجود دارد.
این راهکارها را امتحان کنید:
- لغات مهم انگلیسی را در کاغذ یادداشت کنید و به هرجای خانه که مقابل چشم است، بچسبانید.
- شبکههای انگلیسیزبان را تماشا کنید. فیلم و سریال را بدون زیرنویس ببینید.
- زبان گوشی و تمام اپلیکیشنها را انگلیسی قرار دهید.
- پیجهای انگلیسی را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید.
- عضو گروههایی شوید که در آن افراد به انگلیسی صحبت میکنند.
- داستان و روزنامه و خبر را به انگلیسی بخوانید.
- دفتر خاطراتی داشته باشید که در آن افکارتان را به انگلیسی بنویسید.
- با اعضای خانواده به انگلیسی صحبت کنید.
- موسیقی انگلیسی گوش کنید.
- لیست خرید را به انگلیسی بنویسید.
- با همکاران و دوستان تا جای ممکن به انگلیسی صحبت کنید.
- به انگلیسی فکر کنید.
جمع بندی
چیزی که نباید فراموش کنیم، ااین است که نباید یادگیری را با چشم باری سنگین روی دوش ببینیم. اینطور، در زمینه یادگیری موفق نخواهیم بود. مهم است که انگیزه را بالا نگه دارید و از این تجربه لذت ببرید. راههایی پیدا کنید که یادگیری را سرگرمکننده کند. برای مثال از بازیهای آموزشی یا راهکارهای سرگرمکنندهی دیگر استفاده کنید.
فراموش نکیند که یادگیری یک زبان جدید، پروژهای بلندمدت است. نمیتوانید پس از چند ماه پروسهی یادگیری، مقالهای آکادمیک به زبان جدید بنویسید. باید پایهای قوی بسازید و اینطور میتوانید به نتایج ارزشمند برسید. بخصوص وقتی قرار است در آزمونی مانند آیلتس شرکت کنید، باید مدت زیادی را برای آمادگی برای آن بگذارید. سعی کنید متمرکز بمانید و آهسته و پیوسته به سوی مقصد گام بردارید.
همینطور فراموش نکنید که تنها با یک شیوه و اصرار روی آن، به هدف خود نخواهید رسید. باید به شیوههای مختلف توجه کنید تا در زمینههای مختلف به سطح ایدهآل برسید.
سوالات پرتکرار
بله. راهکارهای متنوعی برای این هدف وجود دارد. با ترکیبی از شیوههای مختلف کمکآموزشی، میتوانید به هدف خود برسید.
بسته به توانایی و انگیزهی هر فرد، زمان میتوان کوتاه یا بلند باشد. برای افراد باانگیزه، شاید سه ماه مستمر و جدی بتواند باعث شود به هدف خود برسند.
بله. بسیاری از شیوههای آموزش انگلیسی به عنوان زبان دوم به صورت رایگان از اینترنت در دسترس هستند. میتوانید برخی کتابها را به صورت PDF دانلود کنید، پادکست بشنوید، اپلیکیشن نصب کنید و رفتهرفته خود را در زبان غوطهور کنید.
بسته به سطح توانایی فعلی و نیتِ شما از یادگیری، میتوان گزینههای متعددی پیشنهاد کرد. Practical English Usage، English for Everyone از جمله کتابهای کاملاً انگلیسی و «انگلیسی در سفر» و «آموزش سریع مکالمه زبان انگلیسی در 90 روز» از جمله کتابهای دوزبانه چاپ شده در داخل هستند.
احتمالا شنیدن پادکستها گزینهی خوبی برای شما باشد. در هر فرصت کوتاه یا در مسیر رفتوآمد میتوانید به آنها گوش کنید.
شما باید به سطحی بسیار پیشرفته از زبان انگلیسی برسید. باید در تمام زمینهها، تا حد بالایی مسلط باشید. باید خود را در زبان غوطهور سازید. کتاب بخوانید، سریال ببینید، بنویسید، فکر کنید، صحبت کنید و انگلیسی را زندگی کنید.
نظرات کاربران