پیشتر تا حد خوبی شما را با کشور عمان آشنا کردیم. این کشور خاوریانهای که همچنان سیستم سلطاننشین را حفظ کردهاند در مسیر پیشرفت قرار دارد. قصد داریم به شکلی صادقانه مزایا و معایب و همینطور شیوههای مهاجرت به این کشور را برشماریم. برای اطلاعات بیشتر دراینخصوص، با خوبو همراه باشید.
آشنایی کلی با عمان
عُمان (سلطنة عمان- Oman) یا به طور دقیقتر «سلطاننشین عُمان» کشوری در خاورمیانه است. این کشور در شرق شبهجزیرهی عربستان جاگرفته و از شمال و جنوب به دریای عمان و دریای عرب محدود شده است. کشور عمان با سعودی، امارات و یمن مرز خاکی و با ایران و پاکستان مرز آبی دارد. این کشور پنج میلیوننفری در جمع پرجمعیتترین کشورهای جهان، در رتبهی صد و بیستم جاگرفته است. آنها قدیمیترین حکومت مستقل در بین کشورهای عرب هستند.
عمان از کشورهایی است که بخشهایی جدا از نقشهی اصلی دارد که در اصطلاح به آن برونبوم میگویند. استان مُسَندَم یکی از این دو بخش است که در جنوب تنگهی هرمز جاگرفته و اشتراکات بیشتری با ایران دارد. بخش دیگر مدحا نام دارد که توسط جغرافیای امارات متحدهی عربی احاطه شده است.
کشور عمان از قرن هفدهم یک پادشاهی مستقل بوده است. اگرچه این کشور تاکنون استقلال را حفظ کرده، از قرن بیستم نفوذ پادشاهی بریتانیا در آن افزایش یافت. این کشور همچنین رابطهی نزدیکی با ایالات متحده دارد، هرچند خود نیز سعی کرده در میان بحرانهای بیپایان منطقه، نقش میانجی را مستقل از شرکای خود ایفا کند.
اگرچه قدرت در دست خاندان سلطنتی است که قدرت در آن از فرزندان ذکور منتقل میشود. بااینحال، پارلمان نیز در این کشور وجود دارد و تا حدی در قانونگذاری نقش دارد. سلطان قابوس برای پنجاه سال سلطان عمان بود که با مرگ در سال 2020، قدرت به هیثم بن طارق رسید.
مسقط، بزرگترین شهر و پایتخت عمان است. منبع اصلی درآمد عمان نفت است، بااینحال کشاورزی و ماهیگیری هم به طول تاریخی در اقتصاد مردم این کشور نقش دارند. همینطور طی سالهای اخیر، عمان در حوزهی توریسم پیشرفت کرده است.
مسئلهی مهاجران به عمان
مهاجرت به عمان بهعنوان گوشهای کمتر شناختهشده در جنوب شرق خاورمیانه، کمتر از قطر یا امارات معروف است. بخصوص برای غربیها، این کشور تا حد زیادی ناشناخته است. سلطاننشین عمان، هنوز چیزی برای ارائه مانند دبی، ابوظبی و جدّه ندارد و به همین سبب، کمتر انبوه توریستها و کارگذاران غربی این مسیر را در پیش گرفتهاند. بااینحال، بهآرامی این مسئله در حال تغییر به سمت مثبت است. از یک دهه قبل، عموماً هر سال میزان توریستها و به طبع آن مهاجران به عمان برای کار و زندگی افزایش یافته است.
کسانی که به عمان مهاجرت میکنند، باید بدانند که باید خود را برای آبوهوایی استوایی آماده میکنند. آبوهوای این کشور بسیار گرم و در حاشیهی ساحلی بسیار مرطوب است. همینطور بزرگترین کویر ماسهای جهان در مرکز این کشور جاگرفته است.
باتوجهبه قوانین اسلامی موجود در این کشور، نقلمکان به عمان به کسانی توصیه میشود که توانایی وفق خود با قوانین این کشور را دارند. بااینحال برای کسانی که فقط دنبال کار کردن و کسب درآمد هستند، عمان شرایط جالبتوجهی را ارائه میکند.
عمان ویزا را برای سفرهای توریستی، در قبال شهروندان کشورهای بسیاری از جمله ایران حذف کرده است. آنها همینطور برنامهی مناسبی برای افرادی که دنبال ویزای کاری در این کشور هستند، ارائه کرده است که جلوتر به آن میرسیم.
شهرهای مهاجرپذیر
مسقط، پایتخت عمان دولتی جدا دارد. در این کلانشهر، 1.5 میلیون نفر زندگی میکنند که چیزی حدود دو-سوم این تعداد مهاجران هستند. مسقط پایتخت تجاری، مالی و سیاسی عمان است. اگرچه بندر این شهر در گذشته هم مهمترین بندر تجاری عمان بود، حالا بیشتر از بنادر این شهر در زمینهی کشتیهای تفریحی و برای سرگرمی استفاده میشود.
از سمت دیگر خارجیهای بسیاری ساکن صلاله در جنوب این کشور زندگی میکنند که در منطقهی ظفار جاگرفته است. این شهر کویری که به بوتههای کندور معروف است، منطقهی آزاد تجاری است. کارگران بسیاری از کشورهای مختلف به این منطقه جذب شدهاند و عموماً در بندر آن مشغول کار هستند. باتوجهبه دسترسی عالی به دریا، کوه و کویر، توریسم هم در این منطقه قوت یافته که باعث شده کسبوکارهای جدید خدماتی در آن رونق بگیرد.
جز شهرهای ساحلی که عموماً سکولارتر و مهاجرپذیرتر هستند، مناطق میانی عمان عموماً مذهبیتر هستند و حتی برای سفرهای توریستی افراد غیرمسلمان نیز توصیه نمیشوند. مهمترین شخصیت قانونی این شهرها، عموماً مقام «امام» است که جایگاهی در مکتب اباضیها است.
میزان مهاجرپذیری در دورهی رکودِ کرونا در عمان هم کاهشی شده بود. بااینحال با رونق دوبارهی تجارت پس از اتمام کرونا، دوباره این روند افزایشی شد.
نکتهی شایان توجه این است که در شرایطی حالا میزان خارجیهایی که در عمان زندگی میکنند به دو میلیون نفر رسیده که این آمار سال 2000، حدود 600 هزار نفر بود.
مهاجرت به عمان به لحاظ تاریخی
همانطور که گفته شد، در دورهای طولانی، زنگبار در شرق آفریقا بخشی از عمان بود. تجارت برده برای تجار این کشور، شغلی پرسود ساخته بود و بخش قابلتوجهی از کل درآمدها را تشکیل میداد. بااینحال وقتی بریتانیا بردهداری را در میانهی قرن نوزدهم ممنوع اعلام کرد، نیروی دریایی سلطنتی جلوی تجارت برده را در هر جای ممکن گرفت. بهاینترتیب اقتصاد عمان با ضربهای مهلک مواجه شد و بسیاری از عمانیها از آن مهاجرت کردند. بسیاری از مهاجرین، به زنگبار مهاجرت کردند. به صورتی که جمعیت مسقط بین 1850 تا 1870 از 55 هزار به هشت هزار تنزل یافت. ضعفی به وجود آمد که سبب شد بریتانیا بیشتر ممالکت زیر نظر عمان را مال خود کند و در ابتدای قرن بیستم، عمان کشوری بسیار کماهمیتتر از قبل باشد. بااینحال آنها با دیپلماسی زنده ماندند و در انتهای قرن بیستم، دوباره به کشوری مهم تبدیل شدند.
به دلیل جمعیت کم عمانیها، منابع نفتی زیاد و اقتصاد روبهرشد، عمان به کشوری مهاجرپذیر تبدیل شده است. برای مثال طی آماری مربوط به 2014، حدود 1.8 میلیون نفر که 43 درصد جمعیت عمان بودند، مهاجران خارجی بودند. مهاجران هندی، بنگلادشی و پاکستانی در بالای لیست جا داشتند. از سمت دیگر زنان مهاجر عموماً از اندونزی، فیلیپین و سریلانکا به عمان آمدهاند. همینطور مهاجران عرب از جمله مصریها، اردنیها، سودانیها، اماراتیها، عراقیها، سعودی، بحرین، قطر و بقیه همراهی این کشور میشوند. حتی تعداد چشمگیری اروپایی و آمریکایی هم در این کشور برای کار حضور داشتند و افزایش یافتهاند. بااینحال تا این تاریخ، کمتر ایرانیها، عمان را برای مهاجرت انتخاب میکردند. پس از آن، این آمار رفتهرفته بیشتر شد.
دلایل مهاجرت به عمان
- · کیفیت زندگی در عمان بهگونهای هست که برای بسیاری از افراد دلیل اصلی مهاجرت باشد. Expat Insider که در زمینهی بررسی وضعیت مهاجران در کشورهای مختلف فعال است، در آمارها خود پیشرفت وضعیت مهاجران عمانی را نمود داده است. به شکلی که آنها سال 2014، در رتبهی 43 و سال 2017 در رتبهی 26 بین کشورهای جهان داشتند. از پرسشهای مطرح شده از مهاجران به عمان، تنها دو درصد چیزهایی منفی گفتهاند. میانگین جهانی در این زمینه، 11 درصد است. همینطور کیفیت زندگی در مسقط، جز سی شهر برتر جهان برای مهاجران است. بااینحال به لحاظ اوقات فراغت، این شهر در جایگاه بالایی قرار نمیگیرد.
- عمان کشور امنی است. میزان جرم و جنایت در این کشور بالا نیست. بخصوص، برای خانوادههایی که به سلامت کودکان خود اهمیت میدهند، عمان به طور کل و مسقط به طور ویژه فضای امنی میسازد.
- نیاز به نیروی کار در بخشهای تخصصی و فیزیکی در عمان بسیار زیاد است. در بخشهای نفت، پزشکی و آموزش، نیاز اصلی وجود دارد.
- به نسبت کشورهای غربی سوخت و به نسبت کشور ما، قیمت اتومبیلهای معروف خارجی ارزان است. حتی شرایطی برای فروش خودرو ارائه میشود که از هزینهی تاکسی گرفتن در تمام مسیرها ارزانتر است.
- سطح آموزش در عمان بالاست. مدارس خصوصی سطح بالایی در این کشور وجود دارد که امکاناتی درجه یک را ارائه میدهند. مدارس و دانشگاههای بینالمللی خوبی بخصوص در مسقط وجود دارد.
- سطح و هزینهی مراقبتهای پزشکی قابلتوجه است. بیشتر کارکنان هم قادر به صحبت به انگلیسی هستند.
- کارفرماهای عمانی دستمزدهای خوبی پرداخت میکنند. کف حقوق کارگری در عمان، امسال معادل 844 دلار است که چهار برابر ایران است.
مهاجرت غیرقانونی به عمان
پناهندگی یا مهاجرت غیرقانونی به عمان چندان محل سابقه نیست. رسانههای دولتی عمانی دائماً خبرهایی در خصوص بازداشت و دیپورت مهاجران غیرقانونی مخابره میکنند. به شکلی که بین 2011 تا 2015، بارها پلیس عمان باندهای قاچاق انسان را پیدا و ریشهکن کرد. بیشتر این مهاجران از هند و بنگلادش راهی عمان شده بودند.
میزان بازداشت و دیپورت کارگران غیرقانونی یا با مدارک منقضیشده به اینگونه است که سال 2009 بیش از شش هزار و سال 2014، یازده هزار نفر دیپورت شدند. در همین مدت، میزان بازداشتها از سالی هفت هزار نفر به 21 هزار نفر رسید.
اگرچه امکان پناهندگی در عمان وجود دارد، بههیچوجه توصیه نمیشود. قوانین دراینخصوص سختگیرانه هستند و فرد باید اثبات کند که جانش در خطر است و از سمتی پذیرش او به ضرر پادشاهی عمان نخواهد بود.
طی دههی اخیر، بخصوص با اوجگیری داعش در عراق، یک سری پناهندهی عراقی به عمان وارد شدند.
قوانین در خصوص مهاجرت
طی دهههای اخیر هرچه گذشته، قوانین حکومتی عمان برای مهاجرت کمی سادهتر شده است. برای مثال، در یک نمونه در فوریه 2023، حداقل درآمد لازم برای فرد جهت اینکه خانوادهی خود را به عمان منتقل کند، تا پنجاهدرصد کاهش یافت. این اقدام در جهت رشد کسبوکارهای بومی صورت گرفت. بااینحال انتخاب برای اینکه در چه بخشی از اقتصاد عمان میتوانید شروع به کار کنید، محدود شده است.
نکتهی مهم در خصوص قوانین مهاجرتی عمان مانند بیشتر کشورهای عربی، وجود قانون کفالت (نظام الکفالة) است. طبق این قانون، افراد به شرطی میتوانند به صورت قانونی برای کار وارد عمان شوند که یک حامی بومی داشته باشند. این فرد در مسیر دریافت ویزا و یافتن محل اقامت فرد، مسئول است. این قانون، ازآنجهت که قدرت بیش از اندازهای به کارفرما میدهد و موجب استثمار میشود، مورد انتقاد بسیاری قرار گرفته است.
با همهی نکاتی که در خصوص جنبههای مثبت مهاجرت به عمان وجود دارد، نکات منفی هم وجود دارد. چیزی که در ادامه میخوانید، بخشی از گزارش عفو بینالمللی در خصوص عمان است:
مقامات علاقهای به برداشتن قانون کفالت – که سبب سوءاستفاده از کارگران مهاجر میشد – نشان نمیدهد. آنها همینطور عضو کنوانسیون بینالمللی مربوط به سال 1990 در خصوص حقوق کارگران مهاجر و خانوادههای آنها نیستند.
با وجود معافیتهای کوتاهمدت از جریمهها و کاهش هزینههای فرایند اقامت و مجوز کار، کارگران همچنان با استثمار، کار اجباری و شرایط سختِ کاری دستوپنجه نرم میکنند. این شامل روزهای کاری طولانی تا 16 یا 20 ساعت در روز، دستمزدهای پرداختنشده و عدم امکان پایان کار توسط کارگران (به دلیل گروگانگیری مدارک کارگر، توسط کارفرما) است. اخیراً 14 کارگر حین کار جان دادند و پنج نفر دیگر مجروح شدند. با وجود درخواست جهت بررسی قصور شرکت در ماجرای پیشآمده، دولت هیچ اقدامی دراینخصوص انجام نداد.
با وجود خواست جمعی در خصوص برابری حقوق جنسی، عمان نتوانسته قدم محکمی جهت پایان تبعیض علیه زنان بردارد. این مسئله در قوانین ازدواج، طلاق، ارث، ملیت، کفالت فرزند و توانایی انجام کار نمود دارد. سقط هم همچنان جرم است. به دنبال تلاش فعالین اجتماعی، مقامات بالاخره، خطی ویژه برای گزارش خشونتهایی از جمله کودکآزاری ترتیب دادند.
قوانین مذهبی در عمان همچنان سختگیرانه است. به شکلی که اخیراً دو جوان در شمال عمان به دلیل صحبت از آتئیسم در چت شخصی، به سه و پنج سال حبس محکوم شدند.
نظر مردم عمان به مهاجران
برای مدتی طولانی، مردم عمان حامی حضور کارگران خارجی در کشورشان بودند. بااینحال، از زمان کرونا کمی مسئله عوض شد. به دنبال افزایش نرخ بیکاری، یک سری تجمع از سوی عمانیهای بیکار انجام گرفت. این افراد خواستار محدودشدن حضور کارگران خارجی در کسبوکارهای عمانی بودند. به دنبال این موضوع، وزارت کار از کسبوکارهای بومی خواست تا جای ممکن، عمانیها را بهجای کارگران خارجی به خدمت بگیرند. شمار افراد بیکار عمانی در آن زمان حدود هفتاد هزار نفر بود. همینطور تا انتهای دوران کرونا، هفتصد هزار کارگر خارجی، عمان را ترک کردند.
بهاینترتیب دولت، استخدام کارگران خارجی را در یک سری حوزهها ممنوع کرد. باوجوداینکه فرصتهای شغلی بسیاری برای عمانیهای بیکار به وجود آمد، همچنان استخدام کارگران خارجی هم ادامه یافت. مسئلهای که سبب شد ناظران بینالمللی از دولت عمان تعریف کنند که توانست بدون عملی افراطی، مردم داخلی را نیز راضی نگه دارد. مسئله این است که جمعیت بومی عمان کم است و در شغلهایی آنها به نیروی متخصص نیاز دارند که جوانان عمانی کمتر به تخصص در آن رشتهها علاقه نشان میدهند.
مهاجرت به عمان
همانطور که گفته شد مهاجرت ایرانیان به عمان در حال حاضر مسئلهی داغی است. به لحاظ جغرافیایی، دو کشور نزدیک هستند، فرهنگ مردم حداقل در نوار جنوبی نزدیک است و در سطح دولتی هم روابط دو کشور خوب است. افراد زیادی برای چند سال به عمان میروند و کار میکنند و با سرمایهای مناسب برمیگردند تا زندگی خود را در ایران بسازند.
نرخ بیکاری در عمان پایین است. در دورهی پساکرونا، تقریباً همه در کاری مشغول هستند. به لحاظ ساعت کاری و روزهای هفته، در عمان ساعات کاری هفتگی بین 40 تا 48 (باتوجهبه صنعت و شرکت) و روزهای کاری یکشنبه تا پنجشنبه است. ساعت کاری متداول هم بین نه صبح تا شش عصر است. البته در ماه رمضان ساعات کاری کاهش پیدا میکند.
همانطور که گفته شد، قانون کفالت در عمان برقرار است. به این معنی که برای اشتغال در این کشور به یک اسپانسر نیاز دارید. در واقع فردی که ضامن شما برای ورود و شروع کار در این کشور شود. عموماً صاحبکارها این وظیفه را برای کارگران خارجی خود ایفا میکنند. روند کار برای سفارت و دولت عمان، به این صورت است که شما با یک پیشنهاد کار معتبر در زمینهی تخصصی خود، مراحل دریافت ویزای کاری را آغاز میکند. دریافت پیشنهاد کار میتوان با ارسال مدارک تحصیلی و رزومه کاری به کارفرماهای برگزیده در این کشور باشد.
از خوبیها کار در عمان این است که در این کشور نیاز به داشتن مدرک زبان بینالمللی از جمله آیلتس یا تافل ندارید.
عمان دارای سه منطقهی آزاد تجاری است که در هرکدام معافیتهای متنوعی از مالیات را برای صاحبان کسبوکار در نظر گرفتهاند.
از طریق کار
قریب بهاتفاق افرادی که راه جنوب شرق را در پیش میگیرند تا به عمان بروند، بهقصد کار این کار را انجام میدهند. بااینحال مسئلهی کلیدی اینجاست که برای دریافت ویزای کاری در عمان به پیشنهاد از یک کارفرما نیاز دارید که به آن قانون کفالت میگویند. کارفرما برای جذب کارگر خارجی، به انجام مراحل اداری و دریافت مجوز از اداره کار عمان نیاز داد.
وقتی مراحل کفالتدهی به پایان میرسد و فرد یک گواهینامهی NOC دریافت میکند؛ به این معنی است که کارفرمای شما حضور شما در عمان تأیید کرده است. به این منظور، فرد انگشتنگاری هم میشود. ویزاهای کاری عمان دوساله هستند و افراد در سنین 21 تا 60 ساله میتوانند برای دریافت آن اقدام کنند. اگر حقوق دریافتی فرد به مرز در نظر گرفته شده برسد، آنگاه او قادر است خانوادهی خود را نیز به عمان منتقل کند.
افرادی که پیگیر مسئلهی مهاجرت به عمان هستند، پیگیر آگهیها کار در این کشور میشوند. وقتی آگهی کار مناسبی وجود داشته باشد، اطلاعات هویتی و رزومهای خود را برای کارفرما ارسال میکنند. این امر، بهعنوان چراغ سبزی تلقی میشود که فرد آمادهی مهاجرت به عمان است. اگر شرایط مناسب باشد و کارفرما هم شخص مناسبتری را پیدا نکرده باشد، روند دریافت ویزا از دو سمت خلیجفارس آغاز میشود. کارفرما سراغ اداره کار میرود تا خبر استخدام یک نیروی جدید را بدهد و با ارائه مدارک، کفالت وی را برعهده بگیرد. متقاضی کار هم از سمت سفارت عمان روند دریافت ویزای کاری را جلو میبرد تا بالاخره موفق شود خود را به فضای کار برساند.
مشاغل مورد نیاز در عمان
مطابق انتظار، اولویت جذب نیروی کار در شرکتهای عمانی، شهروندان این کشور هستند. دولت یک سری مشاغل را برای جذب کارگر خارجی، ممنوع کرده است. بااینحال، همچنان در حوزههای بسیاری، نیاز به متخصص دارند. پزشکی، دندانپزشکی، پرستاری، فناوری اطلاعات، مدیریت پروژه، راهسازی، برق، جوشکار، نجاری، کار در رستوران، سرآشپز برخی از این حوزهها هستند.
از طریق تحصیل
عمان نسبت به گذشته در این زمینه بسیار پیشرفت کرده است. معروف است که تا پیش از کودتای موفق سلطان قابوس در سال 1970، تنها سه مدرسه در عمان وجود داشت و پنج درصد مردم سواد داشتند. طی پنجاه سال اخیر وضعیت تغییر کرده و آنها در ابتدا، برای ریشهکنکردن بیسوادی تلاش بسیار کردند. برای کسانی که چشم به مهاجرت خانوادگی به عمان دارند، باید گفت که تحصیل در عمان تا متوسطه، بدون شهریه است.
بااینهمه تنها یکی از دانشگاههای عمان، در لیست هزار دانشگاه برتر جهان جاگرفته است. دانشکدهی سلطان قابوس در مسقط که در رتبهی 375 برترین دانشگاههای جهان جاگرفته و باید گفت به لحاظ درجهی علمی بنا بر ردهبندی تاپ یونیورسیتیز، از تمام دانشگاههای ایرانی بالاتر است.
از دانشگاههای مهم دیگر عمان میشود به دانشگاه خاورمیانه و کالج عالی تکنولوژی در مسقط، دانشگاه آلمانی فناوری در عمان در العطیبه، دانشگاه نزوی، کالج خلیج در الخویر، دانشگاه صحار و کالج معجن در رئوی اشاره کرد.
شهریه دانشگاه سلطان قابوس در رشتههای علوم بین 3500 تا 7000 و رشتههای انسانی بین 3000 تا 5000 ریال عمان است. هر ریال عمان معادل 2. دلار است. بااینحال دانشگاههای بسیار ارزانتری هم در این کشور پیدا میشود.
از سمت دیگر دولت و ارگانهای مختلف عمان، بورسیههای تحصیلی خوبی ارائه میدهند که ارزش بررسیکردن دارد. برای مثال بورسیه تحصیلیای به افراد نخبه داده میشود که البته برای اینکه شامل فرد شود، باید در یک آزمون از سوی دانشگاه حضور به هم برساند. همینطور داشتن مدرک زبان انگلیسی هم میتواند به تسهیل این روند کمک کند. یک سری بورسیههای نیمبها هم در دانشگاههای عمان وجود دارد.
از طریق سرمایهگذاری
باتوجهبه ماهیت اقتصادی و تجاری عمان، این نوع مهاجرت به این کشور بازار داغی دارد. سرمایهگذاری در عمان به سه شیوه انجام میشود.
- خرید ملک
- محدودیتهایی برای خرید ملک توسط یک خارجی در عمان وجود دارد. مالکیت به شکل نودساله به فرد منتقل میشود. همینطور تنها در یک سری مناطق خاص از این کشور، خارجیها حق خرید ملک را دارند. جهت اقامت دائم در عمان، ملک خریداری شده باید به ارزش 500 هزار دلار یا بیشتر باشد.
- ثبت شرکت
- فرد قادر است با ثبت شرکت در مناطق آزاد عمان، اقدام به دریافت اقامت دائم این کشور باشد. البته شایانذکر است که برای این منظور نیز فرد به کفیل بومی نیاز خواهید داشت. ایرانیان برای این منظور باید مجوز درجه یک را جهت ثبت شرکت بگیرند. نکتهای که خوب است به آن توجه شود این است که به دلایل متعددی، ثبت شرکت در عمان میتواند سودده باشد. این کشور در موقعیت جغرافیایی جذابی در معرض مسیرهای تجاری مهم جهان است. همینطور منابع طبیعی متعددی در این کشور استخراج میشود. درحالرشد اقتصادی هستند و دولت توجه بسیاری به کسبوکارهای جدید نشان میدهد. یک سری شرکت با این مجوز قابل ثبت است:
- شرکت با مشارکت محدود
- شرکت با مسئولیت محدود
- شرکت سهامی عام
- هلدینگ
- شعبه شرکتهای خارجی
- شرکت سرمایهگذاری مشترک
- فرد قادر است با ثبت شرکت در مناطق آزاد عمان، اقدام به دریافت اقامت دائم این کشور باشد. البته شایانذکر است که برای این منظور نیز فرد به کفیل بومی نیاز خواهید داشت. ایرانیان برای این منظور باید مجوز درجه یک را جهت ثبت شرکت بگیرند. نکتهای که خوب است به آن توجه شود این است که به دلایل متعددی، ثبت شرکت در عمان میتواند سودده باشد. این کشور در موقعیت جغرافیایی جذابی در معرض مسیرهای تجاری مهم جهان است. همینطور منابع طبیعی متعددی در این کشور استخراج میشود. درحالرشد اقتصادی هستند و دولت توجه بسیاری به کسبوکارهای جدید نشان میدهد. یک سری شرکت با این مجوز قابل ثبت است:
- سپرده بانکی یا اوراققرضه
- فرد برای این منظور باید سرمایهگذاری خود را حداقل به 250 هزار ریال عمان برساند. بااینحال باید توجه داشته باشید این حالت، بهطورقطع منجر به دریافت اقامت دائم نمیشود. به همین دلیل، چندان توصیه نمیشود.
از طریق ازدواج
ازدواج با مرد عمانی طبق شرایطی، میتواند منجر به دریافت شهروندی این کشور شود. البته این شرایط چندان ساده نیست. ازدواج باید از سر علاقه باشد، مرد عمانی تمکن مالی داشته باشد، زن به عربی مسلط باشد، ده سال در عمان زندگی کرده باشند و فرزند پسر به دنیا آورده باشند. در آن صورت زن قادر به دریافت شهروندی عمان است. حتی اگر همسرِ زن درگذشته باشد و شرایط برقرار باشد (و زن با مرد غیر عمانی ازدواج نکند) میتواند تابعیت این کشور را دریافت کند. این قوانین در خصوص، ازدواج مرد خارجی با زن عمانی، چنین شرایطی برقرار نیست. در کل قوانین ازدواج در عمان، ضدزن هستند و از این لحاظ مورد انتقاداتت بسیاری قرار دارند.
از طریق تولد فرزند
قوانین در این زمینه، در کشورهای متفاوت، با هم فرق دارند. برخی خون و برخی خاک را مدنظر میگیرند و برخی شرایط سختتری را ارائه میدهند. برای مثال برخی کشورها حتی اگر تولد فرزند در حریم هوایی کشور حاصل شده باشد، فرزند را تبعهی خود بهحساب میآورند.
باتوجهبه اهمیت بسیار زیاد خون برای عمانیها، طبق انتظار قانون خون در این کشور حکمفرماست. تنها در سه شرایط فرزند تازهمتولدشده میتواند پاسپورت عمانی دریافت کند:
- والدین یا والد (ترجیحاً پدر) عمانی باشد.
- کودک بدون سرپرستی که مشخص نیست تابعیت والدینش مربوط به کدام کشور است.
- کودکی که توسط والدین عمانی به سرپرستی گرفته شده است.
هزینه زندگی در عمان
کشورهای خلیج فارس به این شهره هستند که برای زندگی و حتی سفر توریستی گران هستند. اگرچه هزینه زندگی در عمان کمتر از همسایههای آن است، همچنان رقمها چندان پایین نیست. یک نکته که میتواند شرایط را راحت کند، این است که برای کارگران متخصص خارجی، عموماً دستمزدهای بالایی پرداخت میشود. همینطور باید در نظر بگیرید که مالیات بر درآمد در عمان وجود ندارد.
تقریبا تمام کارگران خارجی قادر به اجارهی آپارتمان یا حتی ویلا در مسقط هستند. مناطق الموج و دلفین، محبوبتر از مناطق دیگر برای خارجیها به حساب میآیند. یک سری ساختمان با فضای خوابگاهی هم وجود دارد که البته شامل امکانات تفریحی میشوند. کارفرمایی که کفیل یک کارگر خارجی میشود، مسئول محل اسکان هم هست. به همین دلیل کارفرماهای بزرگ، فضاهایی چنین را به کارگران خود برای زندگی میدهند.
در جدول زیر یک سری قیمتها را در عمان ذکر میکنیم:
موارد | هزینه به ریال عمان (هر ریال = 2.6 دلار آمریکا) |
کف حقوق ماهیانه | 325 |
اجاره آپارتمان یک خوابه | 307 (45 متر در منطقه متوسط) 529 (85 متر در محلهی گران) |
بلیت حملونقل عمومی – ماهیانه | 17 |
یک لیتر بنزین | 0.2 |
غذا در رستوران معمولی | چهار |
کاپوچینو | 1.8 |
یک پاکت سیگار مارلبرو | 1.6 |
شیر، هر لیتر | 0.6 |
تخم مرغ 12 عددی | 1.3 |
پنیر، هر کیلو | 2.2 |
نان، برای دو نفر | 0.5 |
هزینه میانگین قبوض، ماهانه | 85 |
جمع بندی
عمان کشور جالبتوجهی برای مهاجرت جهت کار کردن است. این کشور، فاقد امکانات تفریحی موردانتظار برای افرادی است که از ایران مهاجرت میکنند و به جهات بسیار، به لحاظ سختگیریهای مذهبی شبیه به ایران است. با این حال به لحاظ وضعیت اقتصادی، عمان کشور جالبی است. برای کسانی که قصد دارند چند سال تنها کار کنند و پولی پسانداز کنند، شاید عمان یکی از بهترین کشورهای جهان برای مهاجرت باشد. این نکته را هم باید در نظر داشته باشید که برای تحصیل، اگر بتوانید وارد دانشگاه سلطان قابوس شوید، شانس تحصیل در یکی از بهترین دانشگاههای خاورمیانه را خواهید داشت.
سوالات متداول در خصوص مهاجرت به عمان
برای بسیاری از کارها، در ابتدا نیازی به مدرک زبان نیست. برخی کارها در سطوح بالا، نیاز به مدرک زبان انگلیسی دارند.
چندان خبری از آزادی بخصوص برای مهاجر خارجی نیست. مذهب عموم مردم عمان اباضیگری است که در ادامه خوارج است که به محافظهکاری بیش از حد در دین معروف بودند. با این حال، در مناطق تجاری مثل مسقط، تنوع نژادی بیشتر است. در نتیجه رواداری مردم بیشتر است.
این کلمه، از زمانی که کارگران خارجی برای شکار مروارید به عمان میرفتند، رواج یافته است. کارفرمای عمانی باید کفیل کسی شود که برای کار به این کشور وارد میشود.
قوانین شریعت در این کشور جریان دارد. زنان خارجی با وجود ازدواج هم حداقل تا ده سال شهروند عمان به حساب نمیآیند. همینطور طبق قوانین عمان، مردان میتوانند همزمان چهار همسر داشته باشند.
پس از دینار کویت و دینار بحرین، ریال عمان سومین ارز گرانقیمت جهان است. این واحد پولی برخلاف عموم واحدهای پولی به صد واحد کوچکتر تقسیم میشوند، به هزار بیسه تقسیم میشود. به خاطر رابطهی خوب عمان و آمریکا تا سال 1986، هر ریال معادل یک دلار آمریکا بود. با این حال از آن زمان، ارزش آن بالاتر در نظر گرفته میشود.
نظرات کاربران