0

نکات کلیدی در نظافت آشپزخانه

نکات کلیدی در نظافت آشپزخانه

در هنگام تمیز کردن و نظافت آشپزخانه باید به چه نکات و اصولی توجه کنیم؟

آشپزخانه یکی از مهم‌ترین قسمت‌های خانه است که بیشترین کاربرد را دارد. هرگونه مشکلی که در این مکان پیش بیاید، بر روی تمامی امور خانه تأثیر می‌گذارد. این یعنی آشپزخانه باید مکانی منظم، تمیز و مرتب باشد.

تمیزکردن و نظافت آشپزخانه، همواره یکی از دغدغه‌های خانم‌ها در خانه تکانی عید بوده است و در انجام امور تمیزکاری این قسمت از خانه، سؤال‌های زیادی در ذهن خانم‌ها به‌ویژه افراد کم‌تجربه وجود دارد. تمیزکردن آشپزخانه نکته‌های ظریفی دارد؛ یعنی باید فرد بداند که کدام قسمت را با کدام ماده شوینده تمیز کند و از چه روشی برای تمیزکردن استفاده کند.

آشپزخانه مرتب و تمیز یکی از ویژگی‌های مثبت هر خانه است و طبیعی است که آشپزی کردن در چنین مکانی می‌تواند بسیار لذت‌بخش باشد و بر روحیه فرد تأثیر بگذارد.

اگر قصد نظافت آشپزخانه خود را دارید و نمی‌دانید از کدام وسیله و کدام قسمت شروع به تمیز کاری کنید، طی این مقاله شما را راهنمایی می‌کنیم تا همه مواد شوینده مناسب برای پاک‌کردن قسمت‌های مختلف آشپزخانه را بشناسید و به شیوه صحیح از آن‌ها استفاده کنید؛ بنابراین برای پاک‌سازی آشپزخانه خود در کمترین زمان و با آسان‌ترین روش‌ها تا پایان مقاله را مطالعه فرمایید.

کدام بهتر است؟ مواد شیمیایی یا پاک‌کننده‌های طبیعی

خانم‌ها معمولاً برای نظافت آشپزخانه وسواس به خرج می‌دهند؛ همین عامل موجب می‌شود که گاهی از مواد پاک‌کننده شیمیایی بسیار قوی استفاده کنند. اما اینجا سؤال پیش می‌آید که چه ماده‌ای برای جایگزین‌کردن مواد شیمیایی وجود دارد؟ در پاسخ باید گفت که مواد شیمیایی اگرچه قدرت پاک‌کنندگی بالایی دارند به همان میزان نیز برای بدن و ریه‌ها خطرناک هستند و ممکن است فرد را به انواع بیماری‌های گوارشی و سرطان‌ها مبتلا کنند.

درنتیجه بهتر است که از آن‌ها دوری کنید و درصورتی‌که لازم نیستند؛ هرگز از آن‌ها استفاده نکنید. موادی طبیعی وجود دارند که جایگزین‌های خوبی برای شوینده‌های شیمیایی هستند.

برای مثال جوش‌شیرین، جوهر نمک، آب‌لیمو، سرکه سفید و… موادی هستند که خاصیت لکه بری و گندزدایی بسیار بالایی دارند و می‌توان برای پاک‌کردن سخت‌ترین لکه‌ها نیز از آن‌ها استفاده کرد. بهتر است بدانید که این مواد هیچ آسیبی به بدن شما نمی‌رساند و با خیال راحت می‌توانید برای پاک‌کردن سطوح از آن‌ها استفاده کنید.

استفاده از پاک‌کننده‌های طبیعی برای نظافت آشپزخانه

اگر استفاده از مواد طبیعی برای پاک‌کردن، نتواند پاسخگویی نظافت آشپزخانه شما باشد و شما ناچار به استفاده از مواد شیمیایی باشید؛ می‌توانید مواد شیمیایی را از دور استفاده کنید؛ این یعنی مقداری از شوینده شیمیایی مورد نظر خود را بر روی سطح بریزید و مدتی آن را رها کنید تا اثر خود را بگذارد و سپس دوباره به سراغش بروید و سطح را پاک‌کنید. 

فراموش نکنید که زدن ماسک و بازکردن پنجره‌ها و درب هنگام تمیز کاری و استفاده از مواد شیمیایی لازم و ضروری است تا هوا عوض شود و تأثیرات مواد شیمیایی پایین بیاید؛ بنابراین هرگز در فضای بسته و به مدت طولانی از مواد شیمیایی استفاده نکنید.

نکته قابل‌توجهی که در این مورد وجود دارد، استفاده از مواد شیمیایی یا طبیعی با دانش قبلی است به این معنی که شما باید بدانید که از هر ماده شیمیایی یا طبیعی و انواع شوینده‌ها برای چه وسیله‌ای و چه سطوحی با جنس مختلف استفاده کنید.

برای مثال شما از شوینده‌هایی که برای کف آشپزخانه استفاده می‌کنید نمی‌توانید برای پاک‌کردن یخچال استفاده کنید و مثال‌های زیادی در این مورد وجود دارد که اگر دانشی دررابطه‌با آن‌ها نداشته باشید؛ پس از پاک‌کردن محیط آشپزخانه بسیاری از وسایل شما آسیب می‌بینند. 

در ادامه مقاله اطلاعاتی دررابطه‌با پاک‌کردن وسایل مختلف و قسمت‌های مختلف آشپزخانه به شما می‌دهیم؛ بنابراین تا پایان این مقاله را مطالعه کنید.

کدام بهتر است؟ مواد شیمیایی یا پاک‌کننده‌های طبیعی

نظافت آشپزخانه را از کجا شروع کنیم

شستشوی تمام ظروف آشپزخانه

تمامی ظروف و وسایل آشپزخانه بیشترین درصد وسایلی که در خانه وجود دارد را تشکیل می‌دهد؛ بنابراین قبل از همه چیز، تمام وسایل و ظروفی که در کابینت‌ها وجود دارد را تخلیه کنید سپس آن‌ها را شستشو دهید و با پارچه‌ای تمیز خشک‌کنید. 

نکته مهمی که برای پاک‌کردن ظروف باید به آن دقت کنید؛ استفاده از ماده شوینده‌ای است که با آن ظرف‌ها را می‌شوید؛ سعی کنید در هنگام نظافت آشپزخانه از مواد شوینده بسیار قوی استفاده نکنید؛ چرا که سطح ظروف شما را غیرشفاف می‌کند و برای تمیزکردن کامل ظروف آشپزخانه از شوینده‌های معمولی استفاده کنید.

در عوض مقداری سرکه سفید به آن بیفزایید. استفاده از سرکه سفید دو مزیت دارد که یکی از آن‌ها پاک‌کردن تمام لکه‌ها و آلودگی‌ها بر روی ظرف و از طرف دیگر خنثی‌کردن اثر شوینده‌های شیمیایی است. با زدن سرکه سفید به ظرف‌ها، هم ظروف خود را کاملاً تمیز کرده‌اید و هم اثر ماده شوینده را کم کرده‌اید.

تمیز کردن دیوارها با کابینت

بعد از اتمام شستشوی تمام ظروف و خشک‌کردن آن‌ها، قبل از قراردادن آن‌ها در جای اولیه خود اقدام به تمیزکردن داخل و خارج کابینت‌ها و همچنین کاشی‌های دیواری آشپزخانه کنید.

قبل از ذکر نکاتی برای شستشوی سطوح که نام بردیم، بهتر است بدانید که ماندن لکه‌ها و چربی‌های حاصل از آشپزی کردن بر روی کابینت و کاشی‌های دیوار آشپزخانه موجب لک شدن دائمی و آسیب‌دیدن سطح کاشی‌ها و کابینت‌ها می‌شود؛ بنابراین تلاش کنید بعد از هر بار آشپزی کردن سطوح را تمیز کنید با این کار در هنگام خانه‌تکانی و نظافت آشپزخانه، زمان زیادی صرف این کار نمی‌کنید.

برای پاک‌کردن این سطوح توصیه می‌شود که معمولاً از شوینده‌های شیمیایی استفاده نکنید تا سطح کابینت‌ها آسیب نبیند؛ مقداری جوش‌شیرین را با جوهر نمک مخلوط‌کنید و آن‌ها را در آب حل کنید. برای ساختن این ترکیب کافی است یک قاشق غذاخوری جوش‌شیرین با یک قاشق غذاخوری جوهر نمک در دو لیوان آب حل کنید. 

پس از ساختن محلول چربی‌زدایی جوش‌شیرین و جوهر نمک با پارچه‌ای تمیز مانند اسفنج یا پارچه‌های ابری که نفوذپذیری زیادی دارد؛ شروع به تمیزکردن سطوح کنید. بعد از آن با آب ولرم دوباره سطوح را بشویید و سپس خشک‌کنید؛ با این کار شما سطح کابینت و کاشی‌های خود را از آسیب‌ها و خراش‌هایی که ممکن است مواد شیمیایی به آن‌ها بزنند حفظ کرده‌اید. 

بعد از تمیز شدن کابینت‌ها و کاشی‌های آشپزخانه تمام چینی‌ها و وسایل برقی که از قبل شسته‌اید را دوباره سر جای نخست خود قرار دهید.

نظافت آشپزخانه را از کجا شروع کنیم

تمیزکردن یخچال

یکی از حساس‌ترین کارهایی که در نظافت آشپزخانه وجود دارد، تمیز کردن یخچال است؛ چرا که برخلاف دیگر سطوح ممکن است بسیار آسیب‌پذیر باشد و در صورت برخورد مواد شوینده یا آب، دچار آسیب شود و یا بسوزد؛ بنابراین بسیار دقت داشته باشید که در پاک‌کردن یخچال تمام نکاتی که در ادامه خواهیم گفت را رعایت کنید.

ابتدا قبل از هر کاری مطمئن شوید که یخچال را از برق کشیده‌اید. پس از آن، تمام موادی که درون یخچال گذاشته‌اید را بیرون بیاورید. برخی از مواد خوراکی که نامرتب و شلخته شده‌‌اند و یا خیلی از مواد را که در ظرف‌های مختلف گذاشته‌اید؛ تمامی آن‌ها را در یک ظرف ریخته و موادی که احساس می‌کنید استفاده‌ای ندارند یا تاریخ مصرف آن‌ها گذشته است را دور بیندازید و سپس داخل یخچال نظم بدهید. 

بعد از مرتب کردن وسایلی که از یخچال بیرون آورده‌اید سراغ یخچال بروید و با اندکی جوش‌شیرین کار خود را شروع کنید. جوش‌شیرین برای نظافت آشپزخانه به‌شدت گندزدا است و لکه‌هایی که از مواد غذایی به‌جامانده و ممکن است رنگ آن‌ها هرگز نرود را به‌راحتی پاک می‌کند. همچنین این مواد، ارزان‌قیمت‌تر از تمام مواد شوینده شیمیایی است که در سطح بازار وجود دارند.

بنابراین بهترین گزینه در هنگام نظافت آشپزخانه برای پاک‌کردن یخچال جوش‌شیرین است. البته لازم به ذکر است که خیلی از مواد شیمیایی موجب عوض شدن رنگ قسمت داخلی یخچال می‌شوند؛ بنابراین هرگز از مواد شیمیایی برای پاک‌کردن لکه‌های داخل یخچال استفاده نکنید. 

پاک‌کردن چربی‌های انباشته‌شده بر روی اجاق‌گاز

یکی از پردردسرترین تمیزکاری‌ها مربوط به پاک‌کردن اجاق‌گاز است. باتوجه‌به اینکه تمام آشپزی بر روی اجاق‌گاز انجام می‌گیرد همواره بستر اصلی چربی‌ها و مواد آلوده‌کننده در آشپزخانه است. بنابراین توصیه می‌شود که روزانه بعد از آشپزی حتماً اجاق‌گاز خود را با جوش‌شیرین یک دور بشورید تا چربی‌ها تلنبار نشوند.

اگر اجاق‌گازتان حامل مقدار زیادی چربی انباشته‌شده است، بهتر است از مواد شیمیایی برای پاک‌کردن این لکه‌های بسیار قوی استفاده کنید. اما استفاده از مواد شیمیایی نیز قلق‌هایی دارد که می‌تواند ضررهای ناشی از این مواد را به حداقل برساند.

ابتدا تمامی مواد و باقی‌مانده‌های غذایی اضافی که بر روی اجاق‌گاز وجود دارد را با پارچه‌ای تمیز کنید. سپس مواد شیمیایی موردنظر خود را بر روی اجاق‌گاز بریزید. اگر لکه‌ها زیاد هستند، مواد شیمیایی را افزایش دهید و سپس از آن محیط فاصله بگیرید تا از اثرات آن در امان بمانید. 

مقداری به مواد شیمیایی زمان بدهید تا اثر کند. مثلاً یک ساعت گاز را با همان ماده رها کنید و پس از اینکه ماده شیمیایی موجب حل شدن تمام چربی‌ها شد، ماسک زده و شروع به تمیز کردن سطح کنید.

پاک‌کردن چربی‌های انباشته‌شده بر روی اجاق‌گاز

نظافت آشپزخانه را با تمیز کاری کف تمام کنید

اکنون‌که تمام ظروف، کابینت‌ها، کاشی‌ها، یخچال، اجاق‌گاز و دیگر مواد و وسایل موجود در آشپزخانه را تمیز کرده‌اید، کار را با شستشوی کف آشپزخانه به پایان برسانید. 

قبل از شستشوی کف، یک‌بار آشپزخانه را جارو بزنید تا تمیزکاری آن راحت‌تر باشد. بعد از آن مقداری پودر ماشین لباسشویی می‌تواند تمام لکه‌های سرامیک و کاشی‌های کف آشپزخانه را به‌راحتی از بین ببرد. بنابراین کف آشپزخانه را مرطوب کنید، مقداری پودر ماشین لباسشویی به آن بپاشید و حدود ۲۰ دقیقه زمان دهید که گندزدایی انجام بگیرد. سپس کف آشپزخانه را با آب بشویید.

نکاتی که همه خانم‌ها باید در نظافت آشپزخانه رعایت کنند

آنچه تابه‌حال ذکر شد مسائلی کلی بود که در تمام آشپزخانه‌ها باید انجام شود. اما همان‌طور که می‌دانید آشپزخانه خانه‌های مختلف با دیگر متفاوت است و وسایلی در آشپزخانه شما وجود داشته باشد که در دیگر آشپزخانه‌ها وجود ندارد. در ادامه می‌خواهیم به یک سری از وسایل اشاره کنیم که در هنگام نظافت آشپزخانه نیاز به تمیز کاری اختصاصی دارند.

  1. زودبه‌زود سطل زباله را بشویید که منبع میکروب و باکتری در آشپزخانه نباشد.
  2. یک‌بار ماشین لباسشویی خود را فقط با محتوای سرکه جوش‌شیرین و آب گرم روشن کنید و اجازه دهید که ماشین لباسشویی شسته شود.
  3. سبد یا سبزی‌شورهایی که در ظرف‌شویی وجود دارند را روزانه با آب گرم و سرکه بشویید چراکه آلودگی‌ها را در خود نگه می‌دارند.
  4. سرکه بهترین ماده برای پاک‌کردن پریزها و کلیدها در هنگام نظافت آشپزخانه است. از تمیزکردن آن‌ها غافل نشوید و مقداری سرکه را به یکپارچه آغشته کرده و هفته‌ای یک‌بار به تمیزکاری آن‌ها بپردازید.
  5. قطعات مخلوط‌کن، آبمیوه‌گیری و چرخ‌گوشت را با مواد شوینده کاملاً بشویید. تحقیقات نشان می‌دهد که موادی که لابه‌لای واشرها و قطعات این دستگاه‌ها باقی می‌ماند، موجب بیماری‌های متعددی می‌شوند. بنابراین هر بار که از آن‌ها استفاده می‌کنید، قطعات را با دقت از هم جدا کنید. سپس در آب گرم و کلر به مدت ۲۰ دقیقه بگذارید که تمام آلودگی‌ها از آن پاک شود. در نهایت با مایع ظرف‌شویی بشویید و سر هم کنید.
  6. سبد لباسشویی جزو وسیله‌هایی است که شستن آن همیشه از یاد برده می‌شود؛ باتوجه‌به اینکه سبد لباسشویی بستر لباس‌های کثیف است؛ بنابراین دچار آلودگی می‌شود. پس شستشوی آن را به‌صورت هفتگی از یاد نبرید.

سخن پایانی

نظافت آشپزخانه یکی از مهم‌ترین کارهایی است که در هر خانه باید انجام شود. نکته مهم این است که نباید تمیز کردن آشپزخانه را محدود به خانه‌تکانی‌های چند فصل یک‌بار کنیم. بلکه آشپزخانه محیطی است که باید به‌صورت روزانه آن‌هم چند بار در روز تمیز شود. در غیر این صورت آلوده بودن آشپزخانه به بیمار شدن اعضای خانواده می‌انجامد.

وسایلی که درون آشپزخانه قرار دارند همگی مهم و گران‌قیمت هستند. بنابراین باید دقت کنید که با چه روشی و چه موادی به تمیزکردن آن‌ها می‌پردازید.

سعی کنید آشپزخانه خود را همیشه تمیز و مرتب نگه‌دارید چراکه نظافت آشپزخانه و تمیز بودن آن تأثیر بسیار زیادی در روحیه افراد خانه دارد. اگر با اصول و نکاتی دیگری درباره نظافت آشپزخانه آشنایی دارید آن را با ما در مجله خوبو به اشتراک بگذارید.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *