نمک یکی از موادی است که هنگام پخت و پز نمیتوان آن را نادیده گرفت: نمک کمک میکند تا غذاهای خوشطعمتر و اشتهاآوری داشته باشیم. همچنین معمولاً در صورتی که چاشنی کمی برای طعمدهی به غذا داشته باشیم، نمکدان را در وسط میز میهمان قرار میدهیم. با این حال بسیار مهم است که در مصرف آن زیادهروی نکنید و از مضرات نمک آگاه باشید زیرا مصرف بیش از حد آن میتواند سلامت شما را به طور جدی تحت تاثیر قرار بدهد. اگر میخواهید که مصرف این مادۀ پرکاربرد در آشپرخانه را به آرامی کم کنید، این نکات مفید را که در ادامه میآید دنبال کنید تا به رژیم غذایی سالمتری دست پیدا کنید. با مجلۀ آنلاین خوبو همراه باشید.
نکات مهم برای کاهش مصرف نمک
• موقع پخت، هربار مقداری از نمکی که به غذا اضافه میکنید را کم کنید، مثلاً امروز آن را در سوپ نریزید، اما به سایر خورشها اضافه کنید. فردا آن را از تخممرغ صبحانه حذف کنید اما برای شام آن را به گوشت اضافه نکنید. بنابراین شما و اعضای خانواده خیلی زود به آن عادت خواهند کرد.
• از قرار دادن نمکدان بر روی میز خودداری کنید. خیلی وقتها از روی عادت و نه از روی ناچاری به غذا نمک اضافه می کنیم. سعی کنید چاشنیهای دیگری را بر روی میز قرار دهید و بسته به نوع غذایی که تهیه میکنید، آنها را تغییر دهید. به عنوان پیشنهاد، میتوانید کمی روغن زیتون، پنیر پارمزان یا مقداری ادویه را به عنوان چاشنی در کنار غذا قرار بدهید.
• ایدۀ دیگر این است که میتوانید نمکدان را در روزهای خاصی از هفته روی میز بگذارید و به اعضای خانواده اعلام کنید که این یک قانون جدید برای حفظ سلامتی همه است.
• چندتا از سوراخهای نمکدان را با لاک شفاف بپوشانید. این به خانواده شما، به خصوص کودکان کمک میکند تا نمک کمتری مصرف کنند.
• سعی کنید چاشنیهای دیگری مانند گیاهان دارویی و ادویهجات را به سفرۀ خود اضافه کنید، این کار همچنین باعث ایجاد تنوع در وعدههای غذاییتان میشود. ما به شما پودر گشنیز، ریحان، زردچوبه یا ترکیبی از ادویههای هندی و ایتالیایی را توصیه میکنیم.
سدیم تا چه اندازه برای سلامتی ما مضر است؟
نمک یا سدیم میتواند به تدریج بر سلامت ما تأثیر بگذارد و به همین دلیل کاهش مصرف آن مهم است. از جمله جدیترین مشکلاتی که نمک ایجاد میکند عبارت است از:
- افزایش فشار خون
- پوکی استخوان و مشکلات قلبی
- تجمع سدیم و آسیب به کلیه
- ناراحتی معده و گوارش
- ورم در ناحیۀ مچ پا
- تشدید استرس و اضطراب
- خطرات دیگری همچون فلجشدن، مشکلات گفتاری، مشکلات بینایی، از دست دادن حافظه، مشکل در حرکت و تغییرات رفتاری نیز در کمین افراد است.
نظرات کاربران