0

فیلم مهاجر

mohajer

فیلم مهاجر، فیلمی ایرانی است که توسط ابراهیم حاتمی کیا در سال ۱۳۶۸ ساخته شده و در هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم فجر اکران شد.

به گزارش خوبو، مهاجر برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم در هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر، فیلمی است که موجب شد ابراهیم حاتمی کیا نامی در میان کارگردانان مطرح پیدا کند. این فیلم از سایت معتبر IMDB، نمره متوسط 5.9 را کسب کرده است. 331 نفر به این اثر نمره داده‌اند.

به گزارش خوبو، این فیلم موفق به دریافت چهار سیمرغ بلورین در بخش‌های بهترین فیلم،بهترین جلوه‌های ویژه،بهترین صداگذاری،بهترین موسیقی متن و دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه را از هشتمین دوره‌ی جشنواره بین‌المللی فیلم فجر شد. همچنین توانست از دوره‌ سوم جشنواره دفاع مقدس دیپلم افتخار ویژه هیئت داوران و تندیس بهترین فیلمبرداری،بهترین جلوه‌های ویژه و بهترین کارگردانی را از آن خود کند.

دانلود فیلم مهاجر

عوامل و بازیگران فیلم مهاجر

مهاجر فیلمی است که در ژانر درام، جنگی و دفاع مقدس توسط ابراهیم حاتمی کیا ساخته شده است. ابراهیم حاتمی کیا از کارگردانان مطرح سینمای ایران است که در رأی‌گیری از ۵۵ فیلم‌شناس ایرانی در سال ۱۳۸۱ به عنوان یکی از ده فیلم‌ساز برتر تاریخ سینمای ایران شناخته شد و همچنین در نظرسنجی از ۴۳ منتقد برای بهترین کارگردانان پس از انقلاب، در رده چهارم قرار گرفت. آثاری چون از کرخه تا راین، بوی پیراهن یوسف، روبان قرمز، به رنگ ارغوان، به نام پدر، ارتفاع پست و آژانس شیشه ای از بهترین آثار ساخته شده توسط حاتمی کیا است. او سابقه ساخت دعوت و برج مینو را نیز دارد.

ابراهیم حاتمی کیا کارگردان، فیلمنامه نویس، تدوینگر ، بازیگر و فیلمبردار سینمای ایران است. وی فعالیت های سینمایی خود را با ساخت فیلم های کوتاه و مستند در رابطه با سینمای جنگ آغاز کرد. برای ساخت فیلم آژانس شیشه ای جایزه بهترین فیلم نامه و کارگردانی را از شانزدهمین جشنواره فیلم فجر دریافت کرد.

حاتمی کیا تاکنون سه بار برای فیلم های آژانس شیشه ای، به رنگ ارغوان و به وقت شام موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی جشنواره فیلم فجر شده است. همچنین وی برای فیلم ربان قرمز نامزد جایزه صدف طلایی جشنواره فیلم سن سباستین شد.

سیدعلیرضا خاتمی، سیدابراهیم اصغرزاده، علیرضا حیدری، اصغر نقی زاده، غلامرضا علی اکبری، علیرضا زاهدی، فرید امیری، علیرضا مهدوی، سیدمحمد فاطمی، بهروز شفیعی و … از جمله بازیگران فیلم مهاجر هستند.

کارگردانابراهیم حاتمی‌ کیا
نویسندهابراهیم حاتمی‌ کیا
بازیگرانسیدعلیرضا خاتمی
سید ابراهیم اصغرزاده
علیرضا حیدری
اصغر نقی زاده
غلامرضا علی اکبری
علیرضا زاهدی
فرید امیری
علیرضا مهدوی
سید محمد فاطمی
بهروز شفیعی
موسیقیکریم گوگردچی
فیلم‌بردارمحمدتقی پاک‌ سیما
تدوینحسین زندباف
سال ساخت1368
مدت زمان فیلم90 دقیقه
نمره IMDB5.9
فیلم مهاجر

خلاصه داستان

این فیلم داستان خلبانی را روایت می‌کند که مسئولیت یک عملیات شناسایی را بر عهده دارد.او با به خطر انداختن جانش عملیات را به پایان می‌رساند.

در خلاصه فیلم مهاجر آمده است:

هواپیماهای بدون سرنشین مهاجر که از روی زمین کنترل می‌شود جهت انجام عملیاتی شناسایی در پشت خطوط دشمن به کار گرفته می‌شوند. به‌دلیل برد محدود دستگاه کنترل، خلبانان در دو ایستگاه مقابل، رودرروی هم و در خطوط دشمن مستقر می‌شوند. خلبانی که به خطوط دشمن نفوذ کرده، در حالی که با دشمن درگیر می‌شود، با مهارت عملیات شناسایی را انجام می‌دهد و هواپیما را در هوا تحویل خلبان دوم می‌دهد. در حالی که خود در آخرین لحظات کشته می‌شود.

نقد و بررسی فیلم مهاجر

معین عارفی در نقد این فیلم نوشته است:

مهاجر در امتداد «دیده بان» است. جمعی‌تر، با تکنیک بهتر و درعین‌حال قصه‌گوتر؛ به همین دلایل با مخاطب عام راحت‌ ارتباط می‌گیرد و حرفش را آسان‌تر می‌زند. در «دیده بان» اگر با یک شخصیت و رشد و تحولش سروکار داشتیم و کنش و واکنش‌های شخصی او؛ در «مهاجر» با چند شخصت سروکار داریم و کنش و واکنش‌های جمعی. ارتباط رزمندگان باهم، با فضا و تجهیزات– اینجا مهاجر- عمیق‌تر می‌شود و تأثیر متقابل آن‌ها بَرهم روایتی جمعی را شکل می‌دهد. در بستر یک «قصه» و مسئله. داستانی که در ظاهر از رفاقت و دوستی صحبت می‌کند و در باطن از«تکلیف گرایی». باطنی که از پَسِ ظاهر فیلم می‌آید و صرفاً یک شعار نیست. «تکلیف گرایی» مسئله شخصی حاتمی کیاست و مهم‌ترین زاویه نگاهش به جبهه و آدم‌های جنگ. مسئله که می‌توان در همه¬ی فیلم‌هایش نشانی از آن را مشاهده کرد.

 حاتمی کیا عاشق رزمندگان است و آن‌ها را خوب می‌شناسد و خود را از آن‌ها جدا نمی‌داند. بنابراین رزمندگان از دوربین حاتمی کیا دوست‌داشتنی هستند و باورپذیر. یکی از ویژگی‌های خوب حاتمی کیا در پرداخت شخصیت رزمندگان این نکته است که در عینِ به تصویر کشیدن وجه انسانی و آرمانی رزمندگان و اصالت دادن به آنها، به ضعف‌ها و تردیدهای شخصیت‌ نیز می‌پردازد و به این طریق کاراکتری باورپذیر خلق می‌کند. آدم‌های قصه‌ حاتمی کیا ساده هستند و صمیمی، دنیا و فضای فیلم هم دنیای این آدم‌هاست و همسو باشخصیتشان. پر از سادگی و صمیمیت.

 مهاجر قصه اسد و محمود را روایت می‌کند که قرار است با هواپیمای شناسایی کوچکی–به نام مهاجر- هدفی مهم را در دل دشمن نابود کنند، کاری که با استدلال‌های عقلانی غیرممکن است اما دل به انجام آن حکم می‌دهد و آن را شدنی تصویر می‌کند. مهاجر روایت گذر از این نگاه خشک و عقلانی به نگاه روحی و عرفانی است. شروع فیلم از محمود است که از میان نی‌زارها و پُل و آن صدایی که به اسد می‌رسد؛ او در حال نی زدن است و آن دیالوگ معرکه: «بهتر است غصه تکلیف را بخوریم تا غصه تشکیلات را» ، یک «یکی بود و یکی نبود سینمایی» و ورود به نیستان و دنیای عرفانی. همین سکانس قبل از تیتراژ کل قصه فیلم است و تمام حرفش. «غُصه ی تکلیف». و فضای غم‌بار فیلم از همین غُصه می‌آید، اما این غُصه در آخر به ثمر می‌رسد و به امید ختم می‌شود.

فیلم مهاجر

ارتباط اسد و محمود در دل قصه شکل می‌گیرد و آرام این دو یکدل می‌شوند و هم مسیر. مهاجر می‌شود پل ارتباطی میان این دو دوست- چون قلب‌هایشان به هم متصل شده است، می‌توانند بر مهاجر مسلط شوند و آن را هدایت کنند. مهاجر پر است از سکانس‌های مهم سینمایی که همه ی حرف‌ها را با تصویر می‌زند و حس و حال خلق می‌کند. شاید اگر صدها کتاب و مقاله در مورد نگاه انسانی ما در موضوع دفاع و جهاد نوشته شود، به آن صحنه امتناع اسد از شلیک به دکل-که هدف اصلی اوست- تا زمان خروج سرباز عراقی از آن را نمی‌توانست انجام دهد و تمام حرف در چند نمای کوتاه زده می‌شود و این یعنی سینما، بدون هیچ دیالوگی!

 در لحظه شهادت اسد نمای ذهنی‌اش خیمه‌های در حال سوختن را می‌بیند و صدای پای اسب می‌آید، این نما و صدا وجه معنایی و عاشورایی به شهادت می‌دهد و مظلومیت اسد را می‌رساند. و بعد نمای اوج گرفتن مهاجر در آسمان و آن پلاک‌ها. مهاجر سفیر شهدا شده است، زنده است و در اوج. میزانسن درست حاتمی کیا و تصویر کردن درست لوکیشن های فیلم اولاً جغرافیای درستی در ذهن ما سامان می‌دهد و بعد هرکدام از این لوکیشن ها خود در خدمت تکمیل پازل روایت فیلم درمی‌آیند.

 عرفان فردی “دیده بان” اینجا تبدیل به یک عرفان جمعی می‌شود و رشد آن نه بر شخصیت‌ها که بر مهاجر نیز تأثیر گذاشته و آن را تبدیل به عنصری واسط می‌کند. عرفان در مهاجر قلابی نیست، بلکه با یک عرفان انقلابی سروکار داریم که در جمع شکل می‌گیرد و ثمره عمل به تکلیف است. «دیده بان» و «مهاجر» فیلم ساده و صمیمی هستند و انسانی. انسان می‌سازند و فضا. آن‌هم به زبان سینما. و ما با آن‌ها جبهه و آدم‌هایش را تجربه می‌کنیم. تجربه‌ای حسی و ماندگار. و این برای این دو فیلم چیز کوچکی نیست.

فهرست جوایز فیلم مهاجر

در هشتمین دوره برگزاری جشنواره بین‌المللی فیلم فجر در سال 1368، فیلم مهاجر نامزد دریافت نه سیمرغ بلورین جشنواره برای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی (ابراهیم حاتمی کیا)، بهترین بازیگر نقش اول مرد (سیدعلیرضا خاتمی)، بهترین فیلمنامه (ابراهیم حاتمی کیا)، بهترین آهنگساز (کریم گوگردچی)، بهترین صداگذاری (محسن روشن)، بهترین فیلمبرداری (محمدتقی پاک‌سیما)، بهترین تدوین (حسین زندباف) و بهترین جلوه های ویژه (اصغر پورهاجریان) شد، که در پایان موفق به دریافت چهار سیمرغ بلورین و یک دیپلم افتخار شد.

  • برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم، دوره ۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۶۸
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین آهنگساز (کریم گوگردچی)، دوره ۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۶۸
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری (محسن روشن)، دوره ۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۶۸
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین جلوه های ویژه (اصغر پورهاجریان)، دوره ۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۶۸
  • برنده دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه (ابراهیم حاتمی کیا)، دوره ۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۶۸

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *