0

پولکادات DOT چیست؟ اینترنت بلاک چین ها!

شبکه پولکادات

پولکادات DOT نسل جدید پروتکل‌های بلاک چین است. این پروژه سعی دارد شبکه‌ای واحد از بلاک چین‌های هدفمند و یکپارچه ایجاد کرده و از این طریق بر مشکلات مقیاس‌پذیری (کندی و پرهزینه‌بودن تراکنش‌ها) و تعامل‌پذیری در فضای ارزهای دیجیتال غلبه ‎کند. به‌بیان ساده‌تر، اگر بلاک چین‌های مختلف را راه‌حلی برای مشکلات دنیای واقعی بدانیم، می‌توان شبکه پولکادات را راه‌حلی برای مشکلات خود بلاک چین‌ها دانست.

ارز دیجیتال شبکه پولکادات، دات (DOT) نام دارد که کاربرد اصلی آن پرداخت هزینه‌های شبکه و همچنین تصمیم‌گیری برای آینده شبکه است. در حقیقت، هر فرد با داشتن دات می‌تواند یک حق رأی را برای آینده این شبکه به دست بیاورد. مانند بیت کوین، اتر و سایر ارزهای دیجیتال، سرمایه‌گذاری روی ارز دات، در حقیقت سرمایه‌گذاری روی آینده شبکه است و قیمت این ارز دیجیتال هم با عرضه و تقاضا و امیدواری‌ها نسبت به آینده شبکه پولکادات بالا و پایین خواهد شد. در زمان نگارش این مقاله، دات از نظر ارزش بازار در میان ده ارز برتر بازار حضور دارد.

شبکه پولکادات اینگونه طراحی شده است که هرکسی که بخواهد میتواند برای خود یک بلاک چین و یک ارز دیجیتال کاملا مستقل ایجاد کند و از امکانات و امنیت شبکه پولکادات استفاده کند.

برخلاف بیت کوین و صدها ارز دیجیتال دیگر، عرضه پولکادات مبتنی بر استخراج (ماینینگ) نیست و واحدهای آن با روش منحصربه‌فردی توزیع می‌شوند که بسیار شبیه اثبات سهام است.

اگر بلاک چین بیت کوین و فورک های آن (نظیر بیت کوین کش، لایت کوین و بیت کوین اس وی) را نسل اول بلاک چین و بلاک چین‌های ارائه‌دهنده قراردادهای هوشمند نظیر اتریوم را نسل دوم بلاک چین تصور کنیم، آنگاه پولکادات در کنار پروژه‌‍‌هایی همچون کازماس (Cosmos) و کاردانو، پیشتازان نسل سوم بلاک چین‌ به شمار می‌آیند.

هدف ارزهای دیجیتال نسل اول مانند بیت کوین، لایت کوین، بیت کوین کش و … تنها در انتقال ارزش دارایی ها به صورت غیرمتمرکز و همتا به همتا خلاصه می شود پس از آن بلاک چین‌های نسل دوم با هدف رفع مشکلات دنیای واقعی (همچون امور مالی  غیرمتمرکز، اینترنت اشیا، رهگیری کالاها، مدیریت اسناد و مدارک، مدیریت سامانه‌های حمل ونقل، مدیریت هویت‌های دیجیتال، ثبت مالکیت مادی و معنوی، ذخیره‌سازی غیرمتمرکز و پردازش ابری غیرمتمرکز) پا به عرصه گذاشتند. با این حال ارزهای نسل اول و دوم دارای محدودیت هایی است که ارزهای نسل سوم مانند شبکه پولکادات برای رفع این مشکلات ایجاد گردید.

هدف نهایی پولکادات تبدیل‌شدن به اینترنتِ بلاک چین‌ها است؛ بلاک چین‌هایی که می‌خواهند به‌طور یکپارچه با یکدیگر ارتباط داشته باشند.

مزیت پولکادات چیست؟

ارزهای دیجیتال نسل اول و دوم علی رغم تمامی پیشرفت هایی که داشته اند، دارای نواقص مختلفی هستند. به عنوان مثال سرعت پایین تراکنش ها، محدودیت در شبکه، کارمزد بالا، هارد فورک های پی در پی که از اصلی ترین مشکلات نسل اول و دوم می باشد و نبود امکان تبدیل شدن ارزهای دیجیتال به یکدیگر را میتوان از مشکلات نسل اول و دوم نامید. شبکه پولکادات با طراحی خارق العاده خود این مشکلات را از بین برده است. مزیت های اصلی شبکه پولکادات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقیاس‌پذیری
  • قابلیت ارتقای شبکه بدون انجام هاردفورک
  • مدیریت شفاف و غیرمتمرکز
  • تعامل‌پذیری و ارتباط میان‌زنجیره‌ای

مقیاس پذیری در شبکه پولکادات

مقیاس‌پذیری به توانایی بزرگ‌‌شدن و افزایش ظرفیت یک سیستم در هنگام افزایش پردازش‌ها گفته می‌شود. شبکه پولکادات از روشی به نام «شاردینگ ناهمگون» (Heterogeneous Sharding) استفاده می‌کند. به این معنی که چندین بلاک چین مستقل به نام «پاراچین» (Parachain) را از طریق یک شبکه واحد به یکدیگر متصل کرده و به آنها این امکان را می‌دهد که تراکنش‌ها را به‌صورت موازی پردازش کنند و در بستری امن با یکدیگر تبادل داده داشته باشند.

شبکه پولکادات، سرعت ثبت تراکنش‌ها بدون استفاده از پاراچین‌ها 1000 تراکنش بر ثانیه و با استفاده از حداکثر توان عملیاتی پاراچین‌ها می‌تواند به حدود 1.000.000 تراکنش بر ثانیه هم برسد.

قابلیت ارتقای شبکه بدون انجام هاردفورک

بلاک چین‌ها نیز مانند همه نرم‌افزارها، به‌منظور کارکرد صحیح نیازمند به‌روزرسانی هستند. با این حال، به‌روزرسانی بلاک چین بسیار سخت‌تر و پیچیده‌تر از به‌روزرسانی اپلیکیشن‌ها‌، بازی‌ها و مرورگرهاست. بلاک چین‌های معمولی برای انجام به‌روزرسانی نیازمند انشعاب (فورک‌کردن) شبکه هستند، به این معنی که زنجیره‌ای جدید با قوانینی جدید تشکیل داده و کاربران را به استفاده از این زنجیره ترغیب می‌کنند. این درحالی است که برنامه‌ریزی و اجرای یک فورک ماه‌ها زمان می‌برد و از همه مهم‌تر این‌که انجام هاردفورک‌های پی‌در‌پی در شبکه باعث چند دستگی جامعه کاربران و توسعه‌دهندگان شبکه خواهد شد.

شبکه پولکادات با تحول این فرایند، این امکان را فراهم کرده است که بلاک چین‌ها بدون نیاز به فورک کردن زنجیره، خود را به‌روزرسانی کنند. این به‌روزرسانی‌های بدون فورک، از طریق سیستم حاکمیتیِ درون زنجیره‌ای (روی بلاک چین) و شفافِ پولکادات انجام می‌شوند. پولکادات با بهره‌گیری از این قابلیت، به پروژه‌های گوناگون این امکان را می‌دهد تا به‌سرعت با تغییرات فناوری سازگار شده و همیشه به‌روز و چابک باقی بمانند. این قابلیت همچنین خطرات ناشی از هاردفورک‌های چالش‌برانگیز شبکه را (که مانعی جدی برای ورود بسیاری از سازمان‌ها به این حوزه است) به‌طرز چشمگیری کاهش می‌دهد.

اجزای شبکه پولکادات

تمام مراحل اعتبارسنجی و تایید تراکنش ها بر عهده چهار جزء می باشد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:

  • نودهای اعتبارسنج (Validators): اعتبارسنج‌ها مسئول حفظ امنیت ریلِی‌چین هستند. هریک از دارندگان توکن‌های دات، می‌توانند با سهام‌گذاری توکن‌های خود، تبدیل به یک نود اعتبارسنج شده و وظیفه ساخت بلاک‌های ریلِی‌چین را برعهده بگیرند. نودهای اعتبارسنج بلاک‌های پیشنهادی از سوی پاراچین‌ها را دریافت کرده و با اعتبارسنجی این بلاک‌ها، آنها را در ریلِی‌چین ثبت می‌کنند. این نودها در صورت عملکرد صحیح، پاداش ساخت بلاک (شامل کارمزد تراکنش‌ها) را دریافت خواهند کرد.
  • نودهای رابط (Collators): نودهای رابط هر پاراچین تراکنش‌های کاربران پاراچین را جمع‌آوری و اجرا می‌کنند، سپس این تراکنش‌ها را در یک بلاک کاندید گردآوری کرده و آن را همراه با اثبات انتقال حالت، به نودهای اعتبارسنج مربوط به پاراچین خود ارائه می‌دهند. اختیارات نودهای رابط هر پاراچین، درست مشابه اختیاراتی است که در بلاک چین‌های مبتنی بر اثبات کار به ماینر‌ها داده می‌شود.
  • نودهای گزیننده (Naminators): ممکن است افرادی مایل به مشارکت در امنیت ریلِی‌چین و کسب درآمد از شبکه پولکادات باشند، اما توانایی یا حوصله راه‌اندازی یک فول‌نود تمام‌وقت (سیستمی که همیشه روشن باشد) را نداشته باشند. این افراد می‌توانند یک نود گزیننده راه‌اندازی کنند تا با گزینش اعتبارسنج‌های قابل‌اعتماد، در امنیت شبکه سهیم شده و درآمد کسب کنند. هر گزیننده به نسبت مبلغی که در شبکه سهام‌گذاری کرده، حق رأی خواهد داشت. در صورتی که هریک از این اعتبارسنج‌ها رفتار خرابکارانه‌ای از خود نشان دهند، نود اعتبارسنج جریمه شده و نودهای گزیننده‌ای که او را انتخاب کرده‌اند نیز توکن‌های سهام‌گذاری خود را از دست خواهند داد.
  • نودهای ناظر (Fishermen): فیشرمن‌ها یا ناظران نیز مانند نودهای رابط، فول‌نود پاراچین مخصوص به خود هستند اما نقشی متفاوت در شبکه پولکادات ایفا می‌کنند. ناظران به‌جای تولید بلاک‌های پاراچین و انتقال حالت‌ها (وظیفه‌ای که نودهای رابط هر پاراچین انجام می‌دهند)، بر این روند نظارت کرده و اطمینان حاصل می‌کنند که هیچ انتقال حالت نامعتبری در پاراچین انجام نشود. آنها در صورت مشاهده رفتار خرابکارانه در پاراچین، این رفتار را گزارش می‌دهند و در صورتی که صحت گزارش آنها اثبات شود، پاداش قابل‌توجهی از شبکه دریافت می‌کنند. همچنین در صورتی که گزارش آنها اشتباه باشد، با ریسک از دست‌‌دادن توکن‌های سهام‌گذاری‌شده خود مواجه خواهند بود.

مدیریت شفاف و غیرمتمرکز

تمامی دارندگان ارز دات DOT در شبکه پولکادات میتوانند نظرات خود را در شبکه پولکادات ارائه دهند و در صورت تایید سایر اعضای شبکه نظرات آنها اعمال خواهد شد.

تعامل‌پذیری و ارتباط میان‌زنجیره‌ای

بلاک چین‌های اولیه همچون باغ‌های محصوری هستند که به دور خود دیوار کشیده‌ و هیچ تعاملی با سایر شبکه‌ها ندارند. اما به ‌همان میزان که تعداد بلاک چین‌های با کاربرد خاص افزایش می‌یابد، نیاز به ارتباطات میان‌زنجیره‌ای و تعامل‌پذیری بلاک چین‌ها نیز افزایش می‌یابد. قابلیت تعامل‌پذیری و پیام‌رسانی میان‌زنجیره‌ای پولکادات، امکان برقراری ارتباط، مبادله ارزش و به اشتراک ‌گذاشتن عملکردها را برای بلاک چین‌های فعال در شبکه ممکن ساخته و از نوآوری‌‌های بیشتر در این ساختار استقبال می‌کند.

اثبات سهام نامزد شده NPOS

پولکادات از مکانیسم (Nominated Proof-of-Stake) یا اثبات سهام نامزدشده برای تعیین اعتبارسنج‌ها استفاده می‌کند. در این مکانیسم، نودهای اعتبارسنج (validators) و نودهای گزیننده (nominators) نقش اصلی را در امنیت شبکه ایفا می‌کنند. به این صورت که نودهای گزیننده با سهام‌گذاری دارایی‌های خود در شبکه، می‌توانند به نودهای اعتبارسنج مورد‌اعتماد خود رأی داده و آنها را انتخاب کنند.

این مکانیسم از جهاتی شبیه به روش الگوریتم سهام نمایندگی شده (DPoS) است. با این تفاوت که در روش NPoS، نودهای گزیننده در برابر انتخاب خود مسئولیت بیشتری دارند. به این معنی که در صورت خرابکاری نودهای اعتبارسنج، مبلغ سهام‌گذاری شده توسط گزینندگان، به‌عنوان جریمه از دست خواهد رفت؛ در حالی که در روش DPoS سهام‌گذاران مسئولیتی در برابر رفتار نمایندگان منتخب خود ندارند.

کیف پول‌های پولکادات

نام کیف پولوضعیت فعالیتتیم توسعه‌دهندهتوضیحات
Parity SignerفعالParityاندروید و IOS
Polkadot-JSفعالParityتحت وب
Polkadot{.js}فعالParityافزونه مرورگر
PolkawalletفعالPolkawalletاندروید و IOS
Math WalletفعالMath Walletاندروید ، IOS و افزونه مرورگر
Trust WalletفعالTrust Walletاندروید و IOS
ImTokenفعالImTokenاندروید و IOS
OwnbitفعالOwnbitاندروید و IOS
AirGapفعالAirGapاندروید ، IOS و دسکتاپ
SafePalفعالSafePalاندروید ، IOS و کیف پول سخت‌افزاری
Kusama Ledger AppفعالZondaxکیف پول سخت‌افزاری
Atomic WalletفعالAtomic Walletاندروید ، IOS و دسکتاپ
DetherفعالDetherاندروید و IOS
Cobo WalletفعالCoboاندروید و IOS
SwipeفعالSwipeاندروید و IOS
GuardaفعالGuardaاندروید ، IOS ، دسکتاپ و افزونه مرورگر
MixinفعالMixinاندروید و IOS
Fearless WalletفعالSoramitsuاندروید و IOS
Polkadot{.js} (EthWorks)در حال توسعهEthWorksافزونه مرورگر
MetaMaskدر حال توسعهMetaMaskاندروید ، IOS و افزونه مرورگر
Speckleدر حال توسعهSpeckleافزونه مرورگر
KodaDotدر حال توسعهGeefuتحت وب
Subwalletدر حال توسعهyxfدسکتاپ
Spatiumدر حال توسعهSpatiumاندروید و IOS
TokenPocketدر حال توسعهTokenPocketاندروید و IOS

روش های خرید پولکادات

برای خرید پولکادات 2 روش وجود دارد. اول خرید از صرافی های ایرانی که میتوانید لیست معتبرترین صرافی های ایرانی را در اینجا مشاهده کنید. دوم خرید از سایت های معتبر خارجی مانند صرافی بایننس که امکان بلاک کردن حساب کاربری شما به دلیل تحریم ها وجود دارد. برای خرید از صرافی های خارجی ابتدا باید بیت کوین یا تتر از صرافی های داخلی خریداری کنید و بعد آن را به حساب خود در سایت بایننس انتقال دهید و در آنجا ارز مورد نظر خود را خریداری نمایید. در زیر لیستی از بهترین صرافی های خارجی خرید پولکادات را میتوانید ببینید:

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *