0

فیلم شب واقعه

The Night of the Incident

فیلم شب واقعه فیلمی ایرانی است که توسط شهرام اسدی در سال ۱۳۸۷ ساخته شد و در بیست و هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم فجر اکران شد.

به گزارش خوبو، شب واقعه بر اساس زندگی دریاقلی سورانی ساخته شده که در آن حمید فرخ‌نژاد نقش دریاقلی را بازی می‌کرد. این فیلم از سایت معتبر IMDB، موفق به کسب نمره متوسط 5.3 شده است. 26 نفر به این فیلم نمره داده‎اند.

در این فیلم، سکانسی وجود دارد که طی آن، جوان 18 ساله‌ای که بومی بود و تجربه بازیگری هم نداشت، به داخل بهمنشیر می‌رفت و بعد از کمی شنا، از آب بیرون می‌آمد. اما بعد از مدتی شنا، او به زیر آب می‌رود و غرق می‌شود.

دانلود رایگان فیلم شب واقعه

عوامل و بازیگران فیلم شب واقعه

شب واقعه فیلمی است که در ژانر جنگی و دفاع مقدس توسط شهرام اسدی ساخته شده است. شهرام اسدی، کارگردان فیلم شب واقعه فارغ‌التحصیل کاردانی از مدرسه عالی تلویزیون و سینما در سال ۱۳۵۴ و کارشناسی ارشد سینما از دانشگاه کالیفرنیای آمریکا است. او با انجمن جغرافیای ملی و شبکه تلویزیونی ان‌بی‌سی همکاری داشته‌است. وی پس از چند سال اقامت در آمریکا در سال ۱۳۶۷ به ایران بازگشت. اسدی فعالیت سینمایی خود را در سال ۱۳۷۰ با کارگردانی و فیلم‌نامه‌نویسی فیلم «اوینار» آغاز کرد

حمید فرخ نژاد، بازیگر مشهور این فیلم فعالیت خود را در سینما به عنوان دستیار کارگردان آغاز کرد. در سال ۱۳۶۹ با بازی در فیلم در کوچه‌های عشق ساخته خسرو سینایی بازیگری را در سینما آغاز کرد. در سال ۱۳۷۸ بازی در فیلم عروس آتش که دومین فیلم کارنامه سینمایی‌اش بود، درخشید و آغاز درخشش او در سینما به حساب می‌آید. بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را در هجدهمین جشنواره فیلم فجر برایش به همراه آورد. ارتفاع پست و به رنگ ارغوان دو همکاری قابل توجه و موفق وی با ابراهیم حاتمی کیا بود. طبل بزرگ زیر پای چپ فیلمی بعدی وی محسوب می‌شد که بازی قابل توجه او بار دیگر مورد توجه منتقدان قرار گرفت و جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد را از جشنواره بین‌المللی فیلم مسکو ۲۰۰۶ دریافت نمود. وی همچنین برای بازی در فیلم‌های گشت ارشاد ۲ و خوب، بد، جلف نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر شد.

لادن مستوفی تحصیلات دانشگاهی خود را نیمه‌تمام رها کرد و وارد عرصه بازیگری شد. او در ۲۲ سالگی در نخستین فیلم خود روز واقعه (سال ۱۳۷۳) بازی کرد و پس از بازی در مجموعه تلویزیونی دوران سرکشی کمال تبریزی و همچنین سریال پریا به شهرت رسید. مستوفی همسر شهرام اسدی و نیز خواهر لاله مستوفی منشی صحنه سینمای ایران است. وی در بسیاری از فیلم‌هایی که اسدی کارگردانی آن را بر عهده داشته بازی کرد که از جمله آن‌ها می‌توان به فیلم روز واقعه و مجموعه تلویزیونی شیخ بهایی اشاره کرد.

حبیب دهقان نسب به خاطر عشق به بازیگری تحصیلات خود را در همین رشته انتخاب کرد، او فارغ‌التحصیل بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران است در سال ۱۳۴۶ فعالیت‌های هنری خود را آغاز کرد. وی در نمایش‌های رادیو شیراز از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۲ و هچنین نمایش‌های تئاتر را تجربه کرد. اولین حضور او در سینما فیلم شرایط عینی (۱۳۶۶) بود. اما در تلویزیون با سریال در پناه تو چهره شد، فیلم سفر به چزابه و نسل سوخته مورد توجه منتقدین سینما قرار گرفت.

کارگردانشهرام اسدی
تهیه‌کنندهسیداحمد میرعلایی
نویسندههمایون شهنواز
بازیگرانحمید فرخ نژاد
لادن مستوفی
حبیب دهقان‌نسب
آتش تقی پور
حسین عسکراوی
موسیقیکارن همایونفر
فیلم‌بردار امیر کریمی
تدوینحسین غضنفری
سال ساخت1387
مدت زمان فیلم90 دقیقه
نمره IMDB5.3
فیلم شب واقعه

خلاصه داستان

چهلمین روز بعد از آغاز جنگ ایران و عراق، دریاقلی سورانی پس از آن که خانواده اش را از شهر آبادان راهی می‌کند، به اوراق فروشی خود در حاشیه بهمن شیر برمی گردد و با ماجراهایی روبرو می‌شود…

نقد و بررسی فیلم شب واقعه

پيش از ورود به بحث هاي ساختاري درباره فيلمنامه، كارگرداني ، بازي ها و… بايد به موضوعي مهم تر درباره شب واقعه پرداخت. منظور لحن است.

اما معناي اين لحن چيست كه مهم تر از جنبه هاي ساختاري و پيش از آنها نقش كليدي و تعيين كننده دارد؟ پيش از نوشته شدن فيلمنامه، سازندگان با هم توافق كرده اند كه با وجود حساسيت موضوع دفاع مقدس و البته بحث مقاومت در روزهاي اوليه جنگ، با وجود ضرورت وفاداري به واقعيت ها (كه در اينجا به دليل روايت زندگي درياقلي سوراني، اين ضرورت پررنگ تر خودش را نشان مي دهد) و رعايت قواعد و استانداردها، بايد فيلمي ساخت كه متعلق به امروز و الان باشد. بايد فيلمي ساخت كه پس از «اخراجي ها» با همه قاعده شكني ها و شوخي ها و اصلي ترين ويژگي اش يعني فروش بالا براي مردم جذاب باشد و الكي شعار ندهد و بخش هاي ناگفته اي از واقعيت ها را به تصوير بكشد. بنابراين همان قدر كه حماسه سرايي و ستايش از نقش ايثارگرانه رزمندگان و دريادلان اين عرصه ضروري است،

بايد يادمان باشد يكي از معيارهاي اساسي در عرصه فرهنگي و بخصوص سينماي دفاع مقدس، دعوت به مشاركت مردمي است كه حداقل 2 نسل از آنان، جنگ را به چشم نديده اند و هر فيلمي با موضوع دفاع مقدس مي تواند در حكم منبعي براي آنان در راستاي شناختشان باشد. پس سازندگان فيلم بخوبي دانسته اند فيلمي درباره روزهاي آغازين جنگ مي سازند، اما فيلمشان براي مخاطب امروز است. يعني قصه 30 سال پيش را براي مردم امروز مي گويند.

ممكن است پرسيده شود اين ايده چقدر در كيفيت فيلم موثر است؟ زماني بود كه جنگ جريان داشت و همه به نوعي درگير آن بودند؛ از رزمندگان خط مقدم تا مردمان پشت جبهه. در آن زمان فيلم هايي با مضامين قهرمانانه و حماسي نه فقط منطقي، كه لازم بود. از آن زمان سال ها مي گذرد و دغدغه هاي ديگري غير از جنگ به وجود آمده است. از جنگ خاطره اي به جا مانده و عده اي كه گاه و بي گاه براي جلوگيري از فراموشي آن واقعيت ها هر يك به شيوه اي در كار بازآفريني اين خاطراتند؛ در سينما، تلويزيون، ادبيات، موسيقي، نمايش و… . در سينما اين گرايش پررنگ تر بوده و است و در دو سه سال اخير علاقه مندي فيلمسازان جوان به سينماي جنگ بسيار اميدواركننده نشان مي دهد.

خيلي از سينماگران امروز نيز با همان نگاهي به سراغ قصه هاي جنگ مي روند كه مثلا 2 دهه قبل مي رفتند. هزار بار گفته شده كه سينماي دفاع مقدس ايران نيازمند حرف هاي تازه و سخنان نگفته است؛ مثلا شب واقعه سرگذشت درياقلي سوراني، آزادمردي است كه در خطرناك ترين موقعيت ها نقشي تأثيرگذار در جريان محاصره خرمشهر داشت.

فیلم شب واقعه

براي ايفاي اين نقش از حميد فرخ نژاد استفاده شده كه خودش آباداني است و با زير و بم هاي فرهنگي منطقه جنوب آشناست و جالب اين كه كارگردان دست او را نيز كاملا در شوخي ها و مطايبات باز گذاشته است. اين اولين گام براي رسيدن به آن لحن مورد نظر است. سپس در شخصيت پردازي درياقلي به اين نكته توجه شده كه او يكي از آدم هاي معمولي اين اجتماع است كه به واسطه هوش سرشارش توانست موقعيتي حساس را درك كند و نقشي تاريخي در حيات سياسي اين سرزمين ايفاگر شود.

پس به همان ميزان كه با طراحي صحنه بسيار خوب، موقعيت زندگي اين شخصيت به تصوير كشيده شد، با نگارش ديالوگ هاي درست و البته استفاده از ظرفيت هاي بازيگري فرخ نژاد، اثري ساخته شد كه هر بيننده اي با تماشاي آن حسي توام با رضايت خواهد داشت، زيرا در نگاه اول تصور مي كند قهرمانان جنگ، آدم هايي معمولي از دل جامعه بودند كه فقط تشخيص دادند در يك مقطع خاص بايد منافع فردي و شخصي و خانوادگي شان را فداي منافع ملي و مذهبي سازند و درياقلي چنين كرد. اما در لحظه لحظه فداكاري هاي او، لحن فيلم ذره اي تغيير نمي كند (درست برخلاف اخراجي ها كه قهرمانش در لحظه نبرد ناگهان آدم ديگري مي شود و از يك لات گردن كلفت در طرفه العيني به يك قلندر شوريده تبديل مي گردد) و درياقلي همان شوخ طبعي و شيريني اش را حفظ مي كند. اين يعني رعايت يك لحن در مسير انسجام ساختاري يك اثر. اما شب واقعه گذشته از مسير تازه اي كه در سينماي دفاع مقدس ايران به لحاظ لحن مي گشايد، نكات بكر ديگري هم دارد. از جمله مهم ترين ويژگي هاي فيلم اين است كه آغازگر جدي جرياني است كه در آن مي توان اميدوار به تكرار بازسازي هايي از اين دست بود؛ گرايش به شخصيت هاي مهم جنگ 8 ساله و روايت سرگذشت آنان در قالب فيلم.

اين جريان با ساخته شدن فيلم هايي درباره شهيد برونسي سال گذشته، شهيد كاوه امسال و نيز سريالي درباره زندگي و شخصيت شهيد بابايي دارد وارد مراحل جدي تري مي شود. وقايع نگاري جنگ، همچون يك اثر مستند نيازمند تحقيقاتي اساسي است. ديگر نمي توان به بهانه پرداختن به شخصيت يكي از بزرگان اين جريان، تخيل را آزاد گذاشت. البته خوب است اگر تخيل در مسير عمق بخشيدن به واقعيت باشد، اما در اين سال ها به تجربه ديده شده تخيل تنها راه عبور از واقعيت هايي بوده كه هر ايراني مسلماني در مقام هنرمند، متعهد به آن است.

حميد فرخ نژاد در شب واقعه بازي روان و مسلطي دارد. او توانسته مرز ميان لودگي و شوخ طبعي را بخوبي در بازي اش رعايت كند و هرگز به دام ابتذال نيفتد. اما در كنار او نمي توان هيچ گونه توجيهي براي حضور لادن مستوفي يافت. اين بازيگر خوب و بي حاشيه سينماي ايران به دليل اين كه شخصيتش در فيلمنامه پرداخت درستي ندارد، ناتوان از اجراي شخصيتي است بي هويت كه گاه در خاطره و خيال درياقلي پديدار مي شود.

امتياز ديگر شب واقعه وجود عواملي كاركشته و باتجربه در زمينه هاي فني است. مثلا همان گونه كه گفته شد، طراحي صحنه فيلم (كار عباس بلوندي) در سينماي دفاع مقدس كم نظير است. او علاوه بر بازسازي جنوب در روزهاي اوليه جنگ، در تزئين خلوتگاه درياقلي در آن مكان عجيب، كار هنرمندانه اي كرده و به روايت فيلم غنا بخشيده است.

گريم نيز تاثير زيادي در باورپذيري آدم هاي آن دوران دارد و در كنار اينها البته شهرام اسدي را داريم كه كمتر از 2 دهه پس از روز واقعه بار ديگر نام خود را در جريان اصلي سينماي ايران مطرح مي كند.

منبع : سايت رسمي فيلم سينمايي “شب واقعه”

فهرست جوایز فیلم شب واقعه

در بیست و هشتمین دوره برگزاری جشنواره بین‌المللی فیلم فجر در سال 1388، فیلم شب واقعه نامزد دریافت 9 سیمرغ بلورین جشنواره برای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی (شهرام اسدی)، بهترین بازیگر نقش اول مرد (حمید فرخ نژاد)، بهترین فیلمنامه (همایون شهنواز، شهرام اسدی)، بهترین طراحی صحنه و لباس (عباس بلوندی)، بهترین فیلمبرداری (امیر کریمی)، بهترین تدوین (حسین غضنفری)، بهترین جلوه‌های ویژه میدانی (محسن روزبهانی) و بهترین جلوه‌های ویژه رایانه‌ای شد و در پایان موفق به کسب چهار سیمرغ بلورین شد.

  • برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه (همایون شهنواز، شهرام اسدی)، دوره ۲۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۸۸
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس (عباس بلوندی)، دوره ۲۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۸۸
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین تدوین (حسین غضنفری)، دوره ۲۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۸۸
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین جلوه‌های ویژه میدانی (محسن روزبهانی)، دوره ۲۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۸۸

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *