توکن تتر با نماد USDT توسط یک شرکت آمریکایی با نام Tether Limited Inc منتشر میشود. این شرکت تضمین میکند که همیشه تناظر یک به یک بین تتر و دلار را حفظ کند. به این صورت که در هر لحظه هر میزان از تتر را با قیمت هر تتر یک دلار بازخرید میکند.
بنابراین در بازار جهانی و برای کسانی که میتوانند تتر را مستقیما به شرکت اصلی بفروشند، هر تتر یک دلار ارزش دارد. اما در بازارهای محدودتر مانند بازار ایران یا ترکیه، قیمت تتر ممکن است در برخی مواقع با قیمت یک دلار متفاوت باشد. دلیل این امر عدم وجود محدودیتهای حاکم بر دلار روی تتر است. دلیل دیگر تفاوتهایی نظیر امکان جابجایی و ناشناس بودن میتواند مزیتی برای تتر باشد. از طرفی وجود ریسک از بین رفتن تناظر تتر و دلار (depeg) نقطه ضعف تتر در برابر دلار است.
پیش بینی قیمت تتر
اگر رابطه توضیح داده شده را در نظر بگیرید، پیش بینی قیمت تتر همان پیش بینی قیمت دلار است. موضوع پیشبینی قیمت دلار هم تاریخچه چند ده ساله دارد. درست از زمانی که بعد از جنگ سرد دلار وارد سبد سرمایه گذاری کشورها، شرکتها و اشخاص شد. در نهایت قیمت ارز تتر را عرضه و تقاضا در بازار مشخص میکند.
قیمت تتر در سال ۱۴۰۲
پیش بینی سایت الف از قیمت دلار در شرایط ماندگاری تحریم به شرح زیر است:
- پیش بینی سازمان برنامه و بودجه: در این پیش بینی قیمت دلار با وجود تحریمها در حدود 48 هزار تومان تخمین زده شد.
- پیش بینی تکنیکال: میتوان قیمت دلار را با اهداف حدود 60 – 70 هزار تومان در نظر گرفت.
- پیش بینی بر اساس گذشته: میتوان قیمت دلار را در سال 1402 در حدود 75 (با رشد 50 درصدی) الی 120 تومان (با رشد 135 درصدی) در نظر گرفت.
همچنین در شرایط رفع تحریم، قیمت دلار به صورت زیر پیشبینی میشود:
- پیش بینی سازمان برنامه و بودجه: قیمت دلار بدون تحریمها در سال 1402، در حدود 46 هزار تومان میباشد.
- پیش بینی اقتصادی: میتوان قیمت دلار را در سال 1402 حول 35 درنظر گرفت.
- پیش بینی بر اساس گذشته: بر اساس دادههای تاریخی قیمت دلار در بازه 50 الی 68 تومان است.
عوامل تاثیرگذار روی قیمت دلار
دلار توسط آمریکا صادر و پشتیبانی میشود. این ارز توسط دیگران برای ذخیره ارزش و معامله استفاده میشود. بنابراین میتوان قیمت دلار را به صورت کلی تابع موارد زیر دانست:
- اوضاع اقتصادی آمریکا
- اوضاع اقتصادی ایران
- اوضاع اقتصادی جهان
برای مثال اگر شرایط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی یا … در آمریکا تغییر کند، در بلند مدت میتواند ارزش دلار را تغییر دهد. یا شرایط جهان به دلیل یک رویداد همه گیر مانند جنگ، بیماری یا تعاملات بین المللی تغییر کند.
وضعیت اقتصادی آمریکا با فاکتورهایی نظیر نرخ بهره (هرچقدر نرخ بهره افزایش یابد، ارزش دلار بیشتر میشود) روی قیمت دلار در سایر کشورها تاثیر میگذارد.
اما مهمترین عامل برای تعیین و پیش بینی قیمت دلار شرایط داخلی کشور است. حکومتها در تعیین قیمت دلار نقش اساسی دارند. برای مثال سیاست یک کشور ممکن است در کاهش هزینه نیروی انسانی برای بالا بردن تولیدات صنعتی باشد و این امر با افزایش قیمت دلار امکان پذیر است. پایه پولی و میزان تورم منعکس کننده وضعیت اقتصادی کشور است.
بنابراین پیش بینی بلند مدت قیمت دلار با مشاهده و تحلیل سیاستهای بلند مدت حکومتها امکان پذیر است. در کوتاه مدت شرایطی نظیر تحریم و بی ثباتی تعیین کننده قیمت دلار است.
مدلهای معروف پیشبینی قیمت دلار
برای پیشبینی نرخ دلار و سایر ارزها، مدلها و روشهای مختلفی وجود دارد. این شامل مدلهای اقتصادسنجی، روشهای مبتنی بر دادهها و استفاده از تحلیل فنی و اصولی میشود. در این مطلب روشهای زیر معرفی میشوند:
- purchasing power parity
- relative economic strength
- econometric models
برابری قدرت خرید (Purchasing Power Parity)
مدل برابری قدرت خرید PPP در بیشتر کتابهای اقتصاد معرفی میشود و روی این حساب میکند که کالاهای یکسان در کشورهای مختلف قیمت یکسانی دارند.
فرضیه قدرت خرید میگوید که نرخ ارز باید به گونهای تنظیم شود که یکسانی قیمتها و قدرت خرید در کشورها حفظ شود. این روش بر مقایسه قیمتها و نرخ تورم در کشورها تمرکز دارد.
قدرت اقتصادی نسبی (relative economic strength)
این روش بر مبنای نیرومندی اقتصادی نسبی کشورهاست. پیشبینی نرخ ارز از طریق تحلیل عوامل مختلف اقتصادی انجام میشود.
مدلهای اقتصادسنجی (econometric models)
این روش از مدلهای ریاضی و اقتصادسنجی برای پیشبینی نرخ ارز استفاده میکند. این مدلها عوامل متعددی را مورد بررسی قرار میدهند از جمله تورم، رشد اقتصادی، و سیاستهای مالی و پولی برای پیشبینی نرخ ارز.
- مدلهای زمانی سریهای زمانی: این مدلها بر مبنای تاریخچه نرخ ارز و سایر عوامل اقتصادی ساخته میشوند و برای پیشبینی نرخ ارز در آینده استفاده میشوند.
- مدلهای رگرسیون: این مدلها از روابط آماری بین متغیرهای مختلف اقتصادی برای پیشبینی نرخ ارز استفاده میکنند. این مدلها معمولاً از دادههای تاریخی و عوامل اقتصادی مختلفی مانند تورم، نرخ بهره، وضعیت اقتصادی کلی و تجارت جهانی استفاده میکنند.
- روشهای مبتنی بر هوش مصنوعی: از جمله این روشها میتوان به شبکههای عصبی مصنوعی، الگوریتمهای یادگیری ماشین و روشهای دیگر هوش مصنوعی اشاره کرد که برای پیشبینی نرخ ارز به کار میروند.
- تحلیل فنی: این روش بر اساس الگوها و نمودارهای قیمتی گذشته و نوسانات بازار برای پیشبینی نرخ ارز استفاده میشود.
منبع: https://www.investopedia.com/articles/forex/11/4-ways-to-forecast-exchange-rates.asp
نظرات کاربران