به گزارش سایت خوبو، ترکیه سرزمینی زیبا و به تعبیری پل ارتباطی میان اروپا و آسیا است. پیشینۀ میراث فرهنگی این سرزمین به هزاران سال پیش باز میگردد و موقعیت استراتژیک این کشور که به راستی تقاطع تمدنهای باستانی تا مدرن است، تلفیقی جالب از سنتهای شرقی و غربی را پدید آورده است. برای آشنایی بیشتر با این سرزمین، درک اهمیت تقویم ترکیه، تعطیلات و رویدادهای ویژۀ سال ضروری است. مخصوصا اینکه اگر به دنبال برنامهریزی برای سفر خود و حضور در جشنها را داشته باشید، اطلاع از مناسبتهای تقویم ترکیه بیش از پیش اهمیت پیدا میکند.
تعطیلات و رویدادهای ترکیه همچون دریچهای به درون روح جامعه است. از مراسم مهم مذهبی مانند عید فطر و قربان بایرامی (جشن ایثار در استانبول) گرفته تا بزرگداشتهای ملی مانند روز جمهوری و روز پیروزی، هر کدام فرصتی برای آشنایی هر چه بیشتر با آداب و رسوم مردمان ترکیه هستند. از طرف دیگر، اطلاع از زمان جشنوارههایی مانند جشنواره بینالمللی فیلم استانبول و جشنواره فیلم پرتقال طلایی آنتالیا برای علاقهمندان به دنیای هنر نیز اهمیت خواهد داشت.
هدف از این مطلب در سایت خوبو، این است که بتوانیم یک راهنمای جامع در مورد تقویم ترکیه ارائه کنیم تا شما بتوانید سفر خود را با دقت برنامهریزی کرده و بیشترین بهره از فرصتهای پیشرو در ترکیه داشته باشید. پس با ما همراه باشید.
سیر تحول تقویم ترکیه
تقویم قدیمی ترکیه به «تقویم مولوی» معروف بود. تقویم مولوی که تقویم ویژهای بر اساس تقویم جولیان بود، تا سال ۱۹۲۶ به طور رسمی توسط امپراتوری عثمانی استفاده می شد. پس از تأسیس جمهوری ترکیه، این کشور در سال ۱۹۲۶ میلادی تقویم میلادی را پذیرفت. تقویم مدرن ترکی شامل دوازده ماه و هر ماه از ۲۹ تا ۳۱ روز طول میکشد که هر کدام با مراسم فرهنگی و مذهبی قابل توجهی مشخص شدهاند. نام ماهها بازتاب انواع تأثیرات خارجی در ترکیه در طول قرنها است. بسیاری از نامها ریشه ترکی دارند، در حالی که تعدادی دیگر از عربی و برخی از لاتین گرفته شدهاند.
اگرچه ترکیه کشوری با اکثریت مسلمان است، اما آنها دیگر از تقویمهای اسلامی مانند «تقویم هجری» و «تقویم مولوی» استفاده نمیکنند. با این حال، مسلمانان ترکیه برای اطلاع از مناسبتهای مذهبی، همچنان از تقویم اسلامی نیز در کنار تقویم رسمی کشور استفاده میکنند.
اسامی ماههای ترکی و معادل میلادی و خورشیدی آنها
Ocak (اوجاک): ژانویه / ۱۰ دی تا ۱۰ بهمن
Şubat (شوبات): فوریه / ۱۰ بهمن تا ۱۰ اسفند
Mart (مارت): مارچ / ۱۰ اسفند تا ۱۰ فروردین
Nisan (نیسان): آپریل / ۱۰ فروردین تا ۱۰ اردیبهشت
Mayıs (ماییس): می / ۱۰ اردیبهشت تا ۱۰ خرداد
Haziran (هزیران): ژوئن / ۱۰ خرداد تا ۱۰ تیر
Temmuz (تموز): ژوئیه / ۱۰ تیر تا ۱۰ مرداد
Ağustos (آئوستوس): آگوست / ۱۰ مرداد تا ۱۰ شهریور
Eylül (ایلول): سپتامبر / ۱۰ شهریور تا ۱۰ مهر
Ekim (اکیم): اکتبر / ۱۰ مهر تا ۱۰ آبان
Kasım (کاسیم): نوامبر / ۱۰ آبان تا ۱۰ آذر
Aralık (آرالیک): دسامبر / ۱۰ آذر تا ۱۰ دی
تعطیلات ملی و اهمیت آن
این تعطیلات در ترکیه اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا مردم از آنها به عنوان نقاط عطف کلیدی در تاریخ کشور یاد میکنند و آنها را گرامی میدارند. تعطیلات ملی نمادی از وحدت و هویت است و برگذاری جشنهای مرتبط با آنها، باعث ایجاد حس غرور در بین مردم ترکیه میشود. رویدادهایی مانند روز جمهوری، روز پیروزی و روز ورزش و جوانان جایگاه ویژهای در بین اقشار مختلف جامعه دارد. برخی از مهمترین تعطیلات ملی، فرهنگی و مذهبی در کشور ترکیه به شرح زیر میباشد:
روز جمهوری (Cumhuriyet Bayramı)
روز جمهوری که در ۲۹ اکتبر جشن گرفته میشود، نماد تاسیس جمهوری ترکیه در سال ۱۹۲۳ است. در این جشم ملی، مردم شاهد رژههای متنوع، مراسم برافراشتن پرچم، برپایی کنسرتها و آتشبازی هستند. این روز در واقع جهت ارج نهادن به دوران رهبری مصطفی کمال آتاتورک و ارزشهای دموکراسی، سکولاریسم و پیشرفت است که پایه و اساس ترکیه مدرن را تشکیل میدهد.
عید فطر (Ramadan Bayramı)
این عید، نقطه اوج ماه مبارک رمضان و جشنی است که خانوادهها دور هم جمع میشوند. مسلمانان در سرتاسر کشور برای ادای نماز جمعی گرد هم میآیند، وعدههای غذایی را به اشتراک گذاشته و به کارهای خیریه میپردازند.
روز پیروزی (Zafer Bayramı)
روز پیروزی که در ۳۰ آگوست جشن گرفته میشود، یادآور پیروزی قاطع نظامی ترکیه در نبرد دوملوپینار با یونان است که منجر به پایان جنگ و استقلال شد. این روز با رژههای نظامی، مراسم یادبود، و رویدادهای فرهنگی که ادای احترام به رشادتها و فداکاریهای کسانی است که برای آزادی ملت جنگیدند، جشن گرفته میشود.
روز سال نو (Yılbaşı)
اول ژانویه، آغاز سال نو میلادی است و مردم در سراسر کشور به جشن و شادی مشغول میشوند.
روز حاکمیت ملی و کودک (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)
این جشن که در ۲۳ آپریل جشن گرفته میشود، یادآور تأسیس مجلس بزرگ ملی ترکیه است. همچنین در این روز بر اهمیت حضور کودکان در جامعه تاکید میشود و رویدادهایی فرهنگی نیز بدین منظور برپا میگردد.
روز کار و همبستگی (Emek ve Dayanışma Günü)
این تعطیلات که در اول ماه «مه» است، به مشارکت و حقوق کارگران در جامعه احترام میگذارد ئ تجمعات اجتماعیو رویدادهای فرهنگی ویژهای نیز برگذار میگردد.
بزرگداشت آتاتورک، روز جوانان و ورزش (Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı)
هر ساله در ۱۹ ماه «مه» جشنی به یاد مصطفی کمال آتاتورک، بنیانگذار ترکیه مدرن و جوانان سرزمین برپا میگردد.
روز پرچم ملی (Bayrak Günü)
این جشن در ۲۹ ماه ژولای و روزی برای گرامیداشت پرچم ترکیه، نماد آن و ترویج وحدت و غرور ملی است.
نوروز (نوروز)
روز ۲۱ مارس، نوروز، سال نوی ایرانی است که در بسیاری از مناطق ترکیه به طور گسترده برگزار میگردد. این روز نشانۀ فرا رسیدن بهار است و زمانی برای تجدید دیدارها، جشن و شادی است.
بزرگداشت مولانا (مولانا آنما)
این جشن به احترام زندگی و تعالیم مولانا جلال الدین رومی، شاعر و فیلسوف عارف قرن سیزدهم میباشد. این جشن در قونیه، جایی که مقبره مولانا در آن قرار دارد، با مراسم معنوی، نمایش رقص عارفانۀ درویشان و رویدادهای فرهنگی برگزار میگردد. این مراسم فرهنگی هر ساله بین روزهای ۷ تا ۱۷ دسامبر برپا میشود.
جشنواره لاله استانبول (İstanbul Lale Festivali)
این جشنواره که از ۲۰۰۶ در استانبول آغاز گردیده است، فستیوالی یک ماهه است که هر سال در ماه آپریل برگزار میشود. جشنواره لالهها در پارکهای استانبول در سرتاسر شهر برگزار میشود.مکان اصلی جشنواره لاله استانبول پارک Emirgan است. این مکان، یکی از بهترین پارکهای استانبول و مشرف به تنگه بسفر است.
بنابراین با حضور در این پارک نه تنها میتوانید از حضور در میان گلهای لاله لذت ببرید بلکه مناظر بسیار زیبایی از دریا را نیز خواهید دید. در این پارک بیش از ۱۲۰ گونه مختلف از لالهها در طرحهای مختلف از جمله به شکل پرچم ترکیه کاشته شده است. تعداد گل لالهای که هر ساله در این پارک کاشته میشود، حدود ۳.۵ میلیون گل است!
جشنواره بین المللی فیلم استانبول (Uluslararası İstanbul Film Festivali)
این جشنواره، اولین و قدیمیترین جشنواره بینالمللی فیلم ترکیه است که در سال ۱۹۸۲ با نام «هفته فیلم» متشکل از شش فیلم در چارچوب جشنواره بینالمللی استانبول تاسیس شد. این جشنواره که متصدی آن بنیاد فرهنگ و هنر استانبول است، هر ساله در ماه آوریل در سینماهای سراسر استانبول برگزار میشود. هدف اصلی این جشنواره تشویق به توسعه سینما در ترکیه و ترویج فیلمهای با کیفیت در بازار سینمای کشور است.
جشنواره کاپادوکس (Cappadox Festivali)
کاپادوکس، جشنوارهای فرهنگی است که محلی برای نمایش غذاها و موسیقی ملل در فضای باز است و در شهر کاپادوکیه که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده برگزار میگردد. این جشنواره معمولا ۳ روز طول میکشد و کنسرتها و کارگاههای آموزشی هنری از جمله یادگیری غذاهای ترکی نیز در برنامۀ آن گنجانده شده است.
پرسشهای متداول
سیستم تقویم ترکیه بر اساس تقویم میلادی همراه با مناسبتهای فرهنگی و مذهبی است.
این کشور ۹ جشن ملی دارد که در طول سال جشن گرفته میشود.
بزرگداشت مولانا در شهر قونیه به افتخار مولانا شاعر ایرانی قرن سیزدهم برگزار میشود.
در این جشنواره، میلیونها عدد گل لاله در رنگهای مختلف در سراسر شهر به نمایش درمیآید.
Hafta sonu (هفتَه سُنُ)
ماه شوبات (فوریه) که ۲۸ روز (و در سالهای کبیسه ۲۹ روز) دارد.
دوشنبه
منابع
برای تهیه و ترجمه این مطلب در سایت خوبو، از منابع زیر استفاده کردهایم:
- Turkey adopts European time and calendar, 26 December 1925
- Easy Guide To Turkish Calendar & 9 Public Holidays You Must Know
- Cappadox Festival of Cappadocia
- Istanbul Tulip Festival 2023. How to enjoy it
- The awards of the 40th Istanbul Film Festival
- The Istanbul Tulip Festival in 2023 (Istanbul Lale Festivali)
نظرات کاربران