فیلم بچه های آسمان فیلمی ایرانی است که توسط مجید مجیدی در سال ۱۳۷۵ ساخته شده و در پانزدهمین دوره جشنواره بین المللی فیلم فجر به نمایش درآمد.
به گزارش خوبو، بچه های آسمان یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران است که مورد استقبال تماشاگران، منتقدین و جشنوارههای داخلی و بینالمللی قرار گرفت. این فیلم از ساعت معتبر IMDB، نمره بسیار خوب 8.2 را کسب کرده است. بیش از 75 هزار نفر به این اثر نمره دادهاند.
بچههای آسمان اولین فیلم ایرانی است که به عنوان پنج نامزد نهایی جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان در سال 1998 انتخاب شده بود. همچنین جایزه های معتبری از جمله جایزه فیپرشی جشنواره بینالمللی فیلم مونترال را به دست آورد. بچههای آسمان جزو فیلمهایی است که هم برای کودکان و هم برای بزرگترها جذاب و آموزنده است.
این فیلم در آسیا مورد توجه بسیار قرار گرفت. در سنگاپور جزو پرفروشترین فیلمهای خارجی این کشور و در ژاپن نیز فیلمنامه بچههای آسمان در متون درسی کتاب آموزش زبان انگلیسی دوره دبیرستان این کشور تدریس میشود.
عوامل و بازیگران فیلم بچه های آسمان
بچه های آسمان فیلمی است که در ژانر درام، خانوادگی و ورزشی توسط مجید مجیدی ساخته شده است. مجید مجیدی از کارگردانان مطرح سینمای ایران است که با دریافت چهار سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی جشنواره فیلم فجر، رکورددار دریافت این جایزه در میان کارگردانان ایرانی است. او همچنین نخستین کارگردان ایرانی است که نامزد دریافت جایزه اسکار شده است. بدون شک، بچه های آسمان در کنار پدر، باران، محمد رسول الله، خورشید، رنگ خدا، آواز گنجشک ها و بید مجنون از بهترین آثار ساخته شده توسط مجیدی است.
مجید مجیدی بازیگر و کارگردان سینما متولد ۲۵ فروردین سال ۱۳۳۸ در تهران است. وی در یک خانواده مذهبی به دنیا آمد و از ۹ سالگی با تاکید مادرش یادگیری قرآن را شروع کرد. او میگوید این نقطه عطف و پشتوانه بزرگی برای من در زندگی شد.
او در سال ۱۳۷۵ با ساخت فیلم بچههای آسمان برنده جایزه بهترین فیلم جشنواره مونترال کانادا و نامزد جایزه اسکار بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان شد. فیلم بچههای آسمان، مسعود فراستی منتقد همیشه مخالف را به حدی تحت تاثیر قرار داد که کتابی درباره آن منتشر کرد. مجیدی با این فیلم به اوج شهرت رسید.
همچنین بازیگران بچه های آسمان به شرح زیر هستند:
امیر فرخ هاشمیان: همان علی کوچولو که تلاش کرد در مسابقه دو سرعت، دوم شود و یک عدد کفش «کتونی» جایزه بگیرد.
بهاره صدیقی: سابقه فعالیت در فیلم سینمایی بچه های آسمان را در نقش زهرا را در کارنامه دارد. وی از جمله بازیگرانی بود که بعد از ایفای نقش در فیلم بچه های آسمان دیگر از او خبری نشد.
رضا ناجی: از مهمترین فیلمهای رضا ناجی میتوان به بچههای آسمان، آواز گنجشکها، ترنج، باران و باد در علفزارها میپیچد اشاره کرد.
فرشته سرابندی: برنده جایزهی بهترین بازیگر زن از هفتمین جشنواره تئاتر دانشجویی کشور
کارگردان | مجید مجیدی |
نویسنده | مجید مجیدی |
بازیگران | رضا ناجی میر فرخ هاشمیان بهاره صدیقی نفیسه جعفر محمدی فرشته سرابندی کمال میرکریمی بهزاد رفیعی کریستوفر مالکی سید حسن حسینیان |
موسیقی | کیوان جهانشاهی |
فیلمبردار | پرویز ملکزاده |
تدوین | حسن حسندوست |
سال ساخت | 1375 |
مدت زمان فیلم | 90 دقیقه |
نمره IMDB | 8.2 |
خلاصه داستان
علی نوجوان، پس از آنکه کفشهای زهرا، خواهر کوچکش را از کفاشی میگیرد، آنها را بیرون میوهفروشی میگذارد و پیرمرد نمکی کفشها را با خود میبرد. علی، زهرا را وامیدارد در برابر پدرشان، که توانایی خرید کفش تازه را ندارد، سکوت کند. از فردا، خواهر و برادر صبح و بعدازظهر با کفش کتانی فرسوده علی به مدرسه میروند. علی هر روز ظهر باید منتظر خواهرش بماند تا کفشها را تحویل بگیرد و همین سبب میشود هربار دیر به مدرسه برسد.
اما نمرههای خوب او، باعث میشود با وساطت معلم، کارش به اخراج از مدرسه نکشد. پدر علی، یک روز جمعه با او به شمال شهر میرود تا بهعنوان باغبان درآمدی کسب کند. اما پس از کار در باغ یک خانه، هنگام بازگشت با علی، سوار بر دوچرخه با درختی برخورد میکنند و زخمی میشوند. زهرا در مدرسه، کفشهای خود را در پای بچهای به نام رویا میبیند، اما بعدازظهر که با علی به خانه رویا میرود، پدر رویا را یک فروشنده دورهگرد نابینا، و او را مستحقتر برای داشتن آن کفشها مییابند.
چند روز بعد، پدر رویا کفش تازهای برای دخترش میخرد و کفشهای کهنه به پیرمرد نمکی بخشیده میشود. در مدرسه، علی با اصرار فراوان در یک مسابقه دو مدارس شرکت میکند. به نفر سوم مسابقه، کفش جایزه داده میشود و علی در حالیکه قصد دارد سوم شود، در رقابت تنگاتنگ پایانی، به مقام اول میرسد. علی غمگین و با پاهای تاولزده به خانه میآید تا این خبر بد را به خواهرش بدهد، درحالیکه پدر علی دو جفت کفش برای فرزندانش خریده و در راه است.
نقد و بررسی فیلم بچه های آسمان
مهیار محمدملکی در نقد بچه های آسمان نوشته است:
بچه هایی از جنس اسمان و پهنای بیکران ان . …..
این فیلم شمارو میبرد به گذشته دور یا نزدیکی که به نوعی هرکداممان تجارب لذت بخشی از ان داشته ایم تجربه هایی مثل گذشت یا مهربانی اینکه پدر خانواده با تمام نداریش هنوز امید دارد به اینکه روزگار بهتر از راه خواهد رسید به راستی که شاید امید تنها و بهترین راه رهایی از منجلاب مشکلاتی باشد که گاه و بیگاه منو شما گرفتار ان میشویم
بعد از این مقدمه بیاییم سر قصه ای که مجید مجیدی برایمان به نمایش در میاورد ی کمی در مورد کستینگ صحبت کنیم اینکه به خصوص امیر فرخ هاشمیان انتخاب بسیار مناسب و درخور فیلم بوده است مجید مجیدی در بحث کستینگ به دنبال معصومیت و بی ریایی در چهره علی و زهرا بوده که به نظر من این اتفاق به درستی افتاده است
ضمن تاکید بر این موضوع که بازی ها بسیار واقع گرایانه و جذاب بوده است باید این موردم اشاره کنم که مجیدی با خلق این فیلم حماسه و طوفانی پدید اورد طوفان به این معنا که گاهی میتوان از ساده ترین مقوله ها بهترین قصه ها را بیرون کشید
فیلمنامه این قصه ضمن داشتن یک خط پر رنگ داستانی و شخصیت پردازی نه چندان جذاب پایبند به قواعد سینمای کلاسیک است
بیاییم کمی در مورد این موضوع با وسواس بیشتری صحبت کنیم اینکه چرا کلاسیک است؟
حضور المان های مهم و تعیین کننده سینمای کلاسیک:
شرح المان ها:
- پیش در امد تا نقطه عطف اول: ده دقیقه ابتدایی تا قبل از برداشتن کفش زهرا توسط نمکی که ما اسمشو میگذاریم ارامش قبل از طوفان
- عطف اول: ماجرای برداشتن کفش زهرا توسط نمکی که علی قصه ما را به سمت بحران هول میدهد
- بحران: ماجرای نبود کفش زهرا و علی که به اجبار کفش خودش را به او میدهد که حدود شصت دقیقه از فیلم صرف این موضوع میشود
- عطف دوم: نمای کوچکی از پدر علی که نشان میدهد به ما با اضافه حقوقش کفش برای زهرا خریده است
- ارامش بعد از طوفان: پنج دقیقه پایانی و ماجرای تاول پای علی بعد از مسابقه و نمای زیبای ماهی های قرمز حوض
همانطور که ملاحظه فرمودید جناب مجیدی ضمن حفظ چارچوب قواعدی سینمای کلاسیک در بحث حضور المان ها در مقوله زمانبندی هم نسبتا نزدیک کارکرده اند
موردی که باز مهمه بهش اشاره بشود حضور قهرمان است قهرمان در قصه ما علی است که از همه چیزش میزند تا به نوعی ضمن راضی نگه داشتن خواهر کوچکش پدر وی هم از قضیه مطلع نشود که موفق عمل میکند
بی شک بچه های اسمان نمره قبولی را در زمینه موسیقی به درستی دریافت میکند
موسیقی هایی که در عین داشتن فضای کودکانه و شاید ساده جذاب و سر بزنگاه نواخته میشوند
تدوین هم در این فیلم مساله ای نیست که بشه ازش ساده رد شد صدا گذاری های روی صحنه یا فلش بک های علی حین مسابقه یا حتی همون بحث موسیقی همه و همه به خوبی عمل شده است
به نوعی باید گفت تدوین در بحث عامش بدون هیچ تمهیدات خاص بصری یا شنوایی حضور دارد و در همین موضوع هم بهترین است
شیوه روایت قصه به شکل دانای کل است یعنی ما از همه زوایای فیلم و کاراکتر ها باخبریم
خب بیاییم سر کارگردانی واقعیتش این است که شما هر جزیی از یک فیلم را میتوانی به نوعی به کارگردان مربوط کنی چرا که کارگردان به عنوان یک عنصر حق دخل و تصرف در کل پروداکشن یک محصول سینمایی دارد خب مجیدی عملکرد بسیار مناسبی در پلان بندی ها و نوع دکوپاژ صحنه داشته است علیرغم ساده بودن تمامی سکانس ها اما پلان بندی به شرط یک فضای خوب و کودکانه شکل گرفته است
از من میپرسند معایب این فیلم کجاست؟
در پاسخ دوستان این جمله را میگم گاهی برخی فیلم ها پدید نمیایند که نقد شوند فقط هستند تا زیبایی بخشند به مدیوم پرده و سینمای این کشور ….
شاید برای همینم باشد که اول مطلبم نوشتم درد و دل نه تحلیل ….
من این فیلم را بیشتر از پانزده بار دیدم و هر بار از ان درس زندگی گرفتم و با تک تک شخصیت هایش زندگی کردم
نمره ارزشیابی ام برای این اثر نه از ده است.
فهرست جوایز فیلم بچه های آسمان
در پانزدهمین دوره برگزاری جشنواره بینالمللی فیلم فجر در سال 1375، فیلم بچه های آسمان نامزد دریافت هفت سیمرغ بلورین جشنواره برای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی (مجید مجیدی)، بهترین فیلمنامه (مجید مجیدی)، بهترین موسیقی متن (کیوان جهانشاهی)، بهترین تدوین (حسن حسندوست)، بهترین صداگذاری (محمدرضا دلپاک) و بهترین فیلمبرداری (پرویز ملک زاده) شد و در پایان موفق به کسب چهار سیمرغ بلورین و یک دیپلم افتخار شد.
- برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم، دوره ۱۵ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۷۵
- برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی (مجید مجیدی)، دوره ۱۵ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۷۵
- برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه (مجید مجیدی)، دوره ۱۵ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۷۵
- برنده سیمرغ بلورین بهترین تدوین (حسن حسندوست)، دوره ۱۵ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۷۵
- برنده دیپلم افتخار بهترین چهره پردازی (سیدمحسن موسوی)، دوره ۱۵ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۷۵
- نامزد شاهرخ نقرهای انجمن منتقدان فیلم آرژانتین 2000
- برنده جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران جشنواره بینالمللی فیلم ورشو 1999
- نامزد جایزه بهترین فیم خارجی زبان انجمن فیلم مدار 1999
- نامزد جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان 1998
- برنده جایزه بهترین فیلم خارجی زبان جشنواره بینالمللی فیلم نیوپورت 1998
- برنده جایزه پرنده نقرهای بهترین فیلم جشنواره بینالمللی فیلم سنگاپور 1998
- نامزد جایزه بزرگ هیئت داوران بنیاد فیلم آمریکا 1997
- برنده لوکاس جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوان 1997
- برنده جایزه فیپرشی جشنواره بینالمللی فیلم مونترال 1997
- برنده جایزه دس آمریکوس جشنواره بینالمللی فیلم مونترال 1997
- برنده جایزه تماشاگران جشنواره بینالمللی فیلم مونترال 1997
- برنده جایزه هیئت داوران جشنواره بینالمللی فیلم مونترال 1997
- برنده سی ای اف ا جی جشنواره بینالمللی فیلم کودکان اولو 1997
- برنده جایزه ویژه هیئت داوران جشن خانه سینما 1997
نظرات کاربران