0

فیلم خورشید

فیلم خورشید / جواد عزتی و روح الله زمانی

فیلم خورشید فیلمی ایرانی است که توسط مجید مجیدی در سال ۱۳۹۸ ساخته شده و در سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر اکران شد.

به گزارش خوبو، خورشید یکی از بهترین فیلم‌های سال‌های اخیر سینمای ایران است که مورد توجه تماشاگران، منتقدین و جشنواره‌های داخلی و بین‌المللی قرار گرفت. این فیلم از سایت معتبر IMDB، موفق به کسب نمره خوب 7.1 شده است. 3300 نفر به این فیلم نمره داده‎اند.

فیلم خورشید پس از چند هفته اکران در سینماهای کشور، به‎خاطر محدودیت‌های کرونایی متوقف شد. پس از آن صاحبان اثر تصمیم به اکران آنلاین آن گرفتند. اکران آنلاین جدیدترین فیلم مجید مجیدی در حالی پایان یافت که در مجموع ۹۰ هزار و ۹۲۱ بلیت به فروش رفت و فیلم خورشید در گیشه سینمای آنلاین رقم ۲ میلیارد و ۷۲۷ میلیون و ۶۳۰ تومان را به ثبت رساند.

دانلود فیلم خورشید

عوامل و بازیگران فیلم خورشید

خورشید فیلمی است که در ژانر درام توسط مجید مجیدی ساخته شده است. مجید مجیدی از کارگردانان مطرح سینمای ایران است که با دریافت چهار سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی جشنواره فیلم فجر، رکورددار دریافت این جایزه در میان کارگردانان ایرانی است. او همچنین نخستین کارگردان ایرانی است که نامزد دریافت جایزه اسکار شده است. بدون شک، خورشید در کنار پدر، بچه های آسمان، باران، آواز گنجشک‌ ها، بید مجنون، محمد رسول الله و رنگ خدا از بهترین آثار ساخته شده توسط مجیدی است. مجید مجیدی در این فیلم تلاش کرد با استفاده از کودکان کار در کنار تعدادی از ستاره‌های سینمای ایران، اثری ماندگار خلق کند.

کارگردانمجید مجیدی
تهیه کنندهمجید مجیدی
امیر بنان
نویسندهمجید مجیدی
نیما جاویدی
تدوینحسن حسندوست
بازیگرانعلی نصیریان
جواد عزتی
طناز طباطبایی
روح الله زمانی
صفر محمدی
علی غابشی
علی تقوا زاده
بابک لطفی خواجه پاشا
شمیلا شیرزاد
یوسف صفری بختیاری
موسیقیرامین کوشا
سال ساخت1398
مدت زمان فیلم99 دقیقه
نمره IMDB7.1
پوستر فیلم خورشید

خلاصه داستان

علی (روح الله زمانی) نوجوانی است که مادرش (طناز طباطبایی) بستری است و گذران زندگی سختی دارد. او از طرف مردی به نام هاشم (علی نصیریان) پیشنهاد وسوسه‌انگیزی دریافت می‌کند و مامور پیدا کردن یک زیر خاکی در آرامگاه پشت مدرسه می‌شود. او به همین بهانه اقدام به ثبت نام در مدرسه می‌کند و علی‌رغم مخالفت‌های مدیر مدرسه به کمک ناظم مدرسه (جواد عزتی) موفق به ثبت‌نام می‌شود. او روزانه به همراه دوستانش مشغول حفر زمین و پیدا کردن زیرخاکی می‌شود. این موضوع پایانی غم‌انگیز برای او به همراه دارد.

نقد و بررسی فیلم خورشید

برای ساخت اثری که قصد به چالش کشیدن فقر در یک اجتماع را دارد، فیلمساز می‌بایست پیش از مطرح‌کردن موضوع موردنظر، آن را از جنبه‌های مختلف مورد بررسی قرار دهد تا دقیق‌ترین تصویر از لنز دوربین او برای مخاطب به نمایش درآید. در واقع، فیلمساز موظف است که تصویری دقیق از فقر و معضلات اجتماعی به تصویر بکشد و در این شرایط است که او می‌تواند بر جامعه تأثیر گذاشته و بر داشته‌های مخاطب بیفزاید. در جهان فیلمسازانی همچون دسیکا چنین رویه‌ای را به بهترین شکل پیش گرفتند و در سال‌های پیش از انقلاب نیز داریوش مهرجویی با «دایره مینا» معضل اهدای خون را به سینما آورد و تأثیر بسزایی در شکل‌گیری سازمان انتقال خون داشت.

اما درک سازندگان «خورشید» از فقر، همان درک پیش‌پاافتاده‌ای است که سال هاست در سینمای ایران رایج است. جایی که نویسندگان به دلیل عدم تجربه زیستی با فقر و مشکلات پایین‌شهر، درک درستی از وضعیت ندارند و صرفاً تصاویر کلیشه‌ای از فقر ترسیم می‌کنند که خشونت و خلاف عضو جدایی‌ناپذیر آن است. مجید مجیدی در «خورشید» تلاش کرده تا بار دیگر تصویری مشابه آنچه که در «بچه‌های آسمان» ترسیم کرده بود را خلق کند اما این نکته را از یاد برده که ایران از زمان ساخت فیلم مذکور تفاوت‌های زیادی کرده است. اگر در دوران ساخت «بچه‌های آسمان» جامعه به‌راحتی آن را پذیرفت، به دلیل شرایط زیستی یکسانی بود که باعث می‌شد فقر پذیرفته و آرزوی کودکان آن فیلم باور شود.

اما حالا در «خورشید»، مجیدی دیدگاه خود را تغییر داده و معتقد است که فقر و کودک کار ارتباط مستقیمی با خلاف و خشونت دارند! تصویری که در تضاد با واقعیت کنونی جامعه است. شاید اگر سری به رویدادهای چند سال اخیر ایران بزنیم، بتوانیم روایت‌های گوناگونی از کودکان کار را بخوانیم که علی‌رغم فقر شدید سعی کردند به تحصیل ادامه دهند و به زندگی بهتر امیدوار بمانند. مجیدی درعین‌حال از نقد شرایط جامعه در «خورشید» خودداری کرده تا بحث آسیب‌شناسی به طور کامل در جدیدترین ساخته‌اش حذف شود. آسیب‌شناسی که می‌توانست به مخاطب برای درک بهتر نحوه شکل‌گیری فقر و کوکان کار کمک کند و دیدگاه عمیق‌تری به آنان دهد. متأسفانه در «خورشید» اگرچه پدر معتاد، کاسب‌های خلاف‌کار، دزدهای خیابانی و کلی بزهکاری دیگر وجود دارد، اما خبری از تصمیم‌گیرندگان و مسئولان و کسی که بتواند مسئولیت این وضعیت را برعهده بگیرد نیست!

البته مجیدی برای اینکه در این زمینه دست‌خالی نباشد، شخصیت‌های فرعی بی‌خاصیتی را در داستان گنجانده تا خیر و شر را به بدترین شکل ممکن به تصویر بکشد. جایی که شخصیت رفیعی بی‌آنکه منطقی برای قرارگیری در جایگاه خیر داشته باشد، تصمیم می‌گیرد در کنار علی و کودکان کار باشد و حتی از آن ها بیاموزد. شخصیت مدیر مدرسه نیز تصویری آشنا و کلیشه‌ای از افرادی است که قصد دارند از بحران پله ساخته و به جایگاه‌های بالاتر برسند و در نهایت هاشم که کلاً آدم بدی است و می‌دانیم که فرجام آدم بد چه خواهد شد! متأسفانه «خورشید» از ساخت شخصیت‌های چندبعدی ناتوان بوده و به خلق تیپ رضایت داده است.

مجیدی حتی در مدیریت خرده داستان‌ها نیز دچار مشکل شده است. شخصیت مادر علی اضافه‌ترین شخصیت فیلم با بازی طناز طباطبایی است که هیچ کارکردی در داستان ندارد و هیچ‌چیز هم درباره او نمی‌دانیم. اشاره به ماجرای مهاجران افغان در ایران نیز بی‌آنکه پرداختی داشته باشد، صرفاً به بیان صورت‌مسئله خلاصه شده تا فیلمساز از این طریق بتواند بخشی از رنج و درد آن ها را روایت کند. دردی که مانند قصه اصلی فیلم، آسیب‌شناسی نشده و به حال خود رها می‌شوند.دراین‌بین شاید بهترین اتفاق «خورشید»، بازی روح‌الله زمانی در نقش اصلی فیلم است که چشم‌ها را خیره می‌کند. بازیگری که کودک کار بوده و حال در مقابل دوربین درخشیده است. تجربه موفق مجید مجیدی در کار با نابازیگرها در «خورشید» به کمکش آمده تا بهترین بازی را از زمانی بگیرد و باید گفت که او ستاره بی‌چون‌وچرای فیلم است.

«خورشید» در مجموع به دلیل نگاه سطحی سازندگانش به مقوله فقر و کودکان کار، نمی‌تواند اثری شایسته تلقی شود. به نظر می‌رسد که مجیدی برخلاف زمانی که «بچه‌های آسمان» را ساخت، نتوانسته به درک درستی از شرایط کنونی اجتماع برسد و همان نگاه سانتی‌مانتال و مبتذل سینمای ایران به فقر و پایین‌شهر را در «خورشید» تکرار کرده است. مجیدی قصد داشته با استفاده از نام خورشید کنایه‌ای را مطرح کند. اینکه مدرسه می‌تواند مانند ماجرای ابوالفضل، حکم طلوع خورشید را برای بچه‌ها داشته باشد و در طرف دیگر، برای مدیران مدرسه کنایه از غروب خورشید و ازدست‌رفتن تمام دستاوردهایشان باشد. به صدا در آمدن زنگ در مدرسه خالی از دانش‌آموز شاید نماد خاموشی خورشید برای هر دو گروه باشد، اما بیش از همه تداعی‌گر صدای زنگی است که اعلام می‌کند مجیدی کماکان برای بازگشت به روزهای طلایی راهی طولانی در پیش دارد.

نویسنده: میثم کریمی
منبع: سایت مووی مگ

بازیگران نوجوان فیلم خورشید

نظر صاحب نظران در خصوص فیلم خورشید

تماشای فیلم مجید مجیدی مرا به یاد یکی از مهم‌ترین فیلم‌های قرن بیست‌ویک دربارهٔ کودکان به نام «پروژه فلوریدا» انداخت. مجیدی خودش خالق یکی از بهترین فیلم‌های قرن بیستم دربارهٔ کودکان است. «بچه‌های آسمان» که در سادگی محض بی‌رقیب است و در عین حال داستانش چنان تماشاگر را درگیر می‌کند که نمی‌تواند نگاه از صحنه بردارد. در «خورشید» با فیلمنامه‌ای به مراتب پیچیده‌تر طرف هستیم.

پیتر دی بروگ، منتقد ورایتی

فیلمساز ایرانی برخی از تاثیرگذارترین و شگفت‌انگیزترین فیلم‌های جهان سینما را درباره کودکان رنج‌دیده و آزارکشیده ساخته و خورشید یکی از بهترین آثار اوست. صحنه‌های اکشن فیلم مانند یک فیلم کلاسیک با موضوع فرار از زندان ساخته شده‌اند و هیجان و خطر با حضور بچه‌ها در تونل زیرزمینی هر لحظه بیشتر می‌شود.

دبورا یانگ، منتقد ارشد هالیوود ریپورتر

او در «خورشید» یک روایت اجتماعی واقع‌گرایی و دیکنزی را از فقر کودکان در تهران با فیلمی پرجنب و جوش در مایه‌های سرقت ترکیب کرده و در کنار آن با حضور یک معلم دلسوز درامی معنادار به وجود آورده‌است؛ معلمی که در فیلم‌های دهه ۱۹۸۰ آمریکا رابین ویلیامز فقید می‌توانست نقش او را بازی کند.

نیکلاس باربر، منتقد ایندی وایر

پس از ونیز، هدف فیلم تازه مجیدی می‌تواند دست یافتن به موفقیت‌های بهترین و موفق‌ترین اثر کارنامه او یعنی «بچه‌های آسمان» باشد. هر چند شاید پندهای اخلاقی بر داستان و روایت سایه بیفکند و آن را بیش از اندازه موعظه‌آمیز جلوه دهد. این فیلمی دیکنزی است که حس ورود به دنیای دیزنی را به بیننده می‌بخشد

لی مارشال، منتقد ارشد اسکرین دیلی

فهرست جوایز فیلم خورشید

در سی و هشتمین دوره برگزاری جشنواره بین‌المللی فیلم فجر در سال 1398، فیلم خورشید نامزد دریافت 10 سیمرغ بلورین جشنواره از جمله بهترین فیلم، بهترین کارگردانی (مجید مجیدی) و بهترین فیلمنامه (مجید مجیدی و نیما جاویدی) شد، که در پایان موفق به دریافت سه سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین فیلمنامه و بهترین طراحی صحنه شد. همچنین جایزه ویژه هیئت داوران به بازیگران نوجوان این فیلم تعلق گرفت.

  • برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم (مجید مجیدی و امیر بنان) دوره ۳۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۹۸
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه (مجید مجیدی و نیما جاویدی) دوره ۳۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۹۸
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه (کیوان مقدم) دوره ۳۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۹۸
  • جایزه ویژه هیئت داوران به بازیگران نوجوان فیلم دوره ۳۸ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۹۸
  • نامزد شیر طلایی بهترین فیلم برای جشنواره فیلم ونیز در سال 2020
  • جایزه فانوس جادویی بخش جنبی جشنواره فیلم ونیز در سال 2020
  • جایزه مارچلو ماسترویانی (بهترین بازیگر نوظهور جشنواره) برای روح‌الله زمانی بازیگر نوجوان فیلم خورشید در سال 2020
بازیگران نوجوان فیلم خورشید در جشنواره فیلم فجر

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *