0

فلزات و پخت و پز ؛ باورهای درست و نادرست/ از مجلۀ Popular Science

فلزات و پخت و پز

نوشتۀ Sandra Gutierrez G برای مجلۀ Popular Science
به گزارش سایت خوبو، زمانی که فلزات برای اولین بار به شکل چاقوهای برنزی و دیگ‌های مسی وارد آشپزخانه‌های مردم غرب آسیا و مدیترانۀ شرقی شد، فقط ثروتمندان می‌توانستند این ابزار را تهیه کنند. فلزات و پخت و پز رابطۀ تنگاتنگی با هم دارند و بدون استفاده از آنها، بسیاری از کارهای آشپرخانه انجام شدنی نیست. امروزه، این ظروف، کاردها و چنگال‌ها جزء اصلی‌ترین وسایل آشپزخانه‌ها هستند اما به موازات آن، باورهای غلط رایج نیز در موردشان وجود دارد. با هم ۶ مورد از مهمترین آنها را می‌خوانیم.

امواج مایکروویو بر روی فلزات، نتیجۀ خطرناکی دارد: نادرست (در برخی موارد)

اگر با شنیدن صدای دنگ! هنگام برخورد پرتوهای الکترومغناطیس به یک چنگال فولادی ضدزنگ، متعجب می‌شوید، باید بدانید که علت آن، شکلِ چنگال است و ارتباطی با مواد تشکیل دهندۀ آن ندارد. مایکروویوها با ارتعاش مولکول‌های آب، غذا را گرم می‌کنند، اما اگر دما را بر روی کارد یا چنگال زیاد کنید، الکترون‌های ناپایدار بر روی فلز برانگیخته شده و بر روی لبه‌های تیز جمع می‌شوند که این منجر به تولید جرقه می‌گردد. بیایید یکبار بجای چنگال و چاقو، یک قاشق را بر روی صفحۀ داخل مایکرووی قرار بدهیم. خواهید دید که انرژی بر روی آن پراکنده شده و در نتیجه چیزی جز یک قاشق داغ باقی نمی‌ماند.

صابون باعث سیاه و خراب شدن تابه‌های چدنی می‌شود: نادرست

قابلیت نچسب بودنِ چدن ناشی از پروسه‌ای است که در آن لایه نازکی از ماده‌ای چرب حرارت داده می‌شود تا یک پلیمر قوی و انعطاف‌پذیر تشکیل شود که بتواند از چسبیدن مواد غذایی به ظروف جلوگیری کند. مایع ظرفشویی می‌تواند بسیاری از انواع چربی‌ها را از بین ببرد اما از آنجایی که بیشتر آنها حاوی مادۀ قلیایی یا سایر مواد پاک‌کننده نمی‌باشند، در نتیجه از قدرت کافی برای از بین لکه‌ها و رفع تیرگی برخوردار نیستند.

فلزات و پخت و پز ؛ باورهای درست و نادرست
فلزات و پخت و پز ؛ باورهای درست و نادرست

فویل آلومینیومی ظروف نقره را براق‌تر می‌کند: درست

تیره شدن ظروف نقره‌ای بدلیل ایجاد سولفید نقره است که حاصل ترکیب مولکول‌های فلز با گازهای گوگرد موجود در هوا است. برای رفع تیرگی، مقداری فویل آلومینیومی را گلوله کرده و همراه با ظروف، داخل ماشین ظرفشویی بیندازید. آب گرم و مواد شوینده، گوگرد را وادار به پیوند شیمیایی با فویل می‌کند و در نتیجه ظروف مجددا درخشندگی خود را بدست می‌آورند.

استفاده از وسایل فلزی بر روی تفلون برای سلامتی خطرناک است: نادرست (در برخی موارد)

برخی از تابه‌های نچسب که دارای روکش هستند، اگر توسط کفگیر و سیم ظرفشویی خراشیده شوند، پوسته پوسته می‌گردند. ماده شیمیایی تفلون، با سرطان، ناباروری، و اختلالات تیروئید و سایر مشکلات مرتبط است. اما لازم نیست نگران باشید، مگر اینکه همچنان از ظروف پخت و پز قدیمی استفاده می‌کنید. زیرا آنها با اسید پرفلوئورواکتانوئیک، یک ترکیب سرطانی می‌سازند. از سال ۲۰۱۳ بیشتر کشورها از این مادۀ مضر در ساخت ظروف آشپزخانه استفاده نمی‌کنند.

فولاد ضد زنگ، برخی از بوهای بد را از روی پوست پاک می‌کند: درست

هنگامی که بدون دستکش سیر و پیاز را لمس می‌کنید، ترکیبات سولفوریک موجود در آب آنها دستان شما را تا ساعتها بدبو می‌کند. در این مواقع، کف صابون هیچ کمکی در جهت رفع بو نمی‌کند. اما مالش پوست به ظروف فولادی ضدزنگ یا سینک ظرفشویی راه حل جالبی برای این مشکل است. اکسید کروم حاصل از فلز مرطوب در ترکیب با گوگرد به رفع بوی سیر و پیاز از دستان شما کمک می‌کند.

بهترین مرنگ در کاسه‌های فلزی بدست می‌آید: درست

مرنگ ماده‌ای است حاصل ترکیب سفیدهٔ تخم مرغ و شکر که در شیرینی‌پزی استفاده می‌شود. هم‌زدن تند و سریع تخم‌مرغها، هوا را وارد این ترکیب کرده و پروتئین‌های آن را به شکل مرنگ می‌کند. اما اهمیت ابزارهایی که استفاده می‌کنید کمتر از روش تولید مرنگ نیست. هنگامی که تخم‌مرغ را در ظرف پلاستیکی به‌هم می‌زنید، ممکن است آنها با باقی ماندۀ مواد دیگر ترکیب بشوند و تولید آلودگی کنند. سطح صاف و مقاوم در برابر خش مانند فولاد ضدزنگ این مشکل را ایجاد نمی‌کند. استفاده از مس حتی بهتر است؛ فلز سرخ مس به گوگرد موجود در پروتئین‌های تخم‌مرغ متصل می‌شود و از چسبیدن آن‌ها به هم جلوگیری می‌کند. در نتیجه می‌تواند به حفظ رطوبت و پف کردن آن کمک کند.

منبع

Popular Science magazine / SUMMER 2022  Vol. 294, No. 2

بیشتر بخوانید

تاثیر شگفت‌انگیز موسیقی بر کاهش استرس و افزایش کیفیت خواب
بهترین استراتژیهای بهبود سلامت روان که خواستگاهی آسیایی دارند
درمان کم‌آبی پوست برای داشتن پوستی زیبا و سالم
راهکارهایی برای غلبه بر احساس گناه

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *