کتاب محکم در آغوشم بگیر نوشتهای از دکتر سو جانسون است. این نویسنده انگلیسی که در کانادا زندگی میکند، با این کتاب به شهرتی بسیار رسید. کتاب او در ایران هم طرفداران خاص خود را پیدا کرد. در ادامه شما را با نویسنده، کتاب، واکنشها به کتاب و ترجمههای آن آشنا خواهیم کرد. با خوبو همراه باشید
نام کتاب | محکم در آغوشم بگیر | Hold Me Tight |
نویسنده | سو جانسون |
گونه ادبی | ناداستان، روانشناسی |
انتشارات در ایران | سمانه پرهیزکاری و نشرهای دیگر |
مترجم | میلکان و مترجمان دیگر |
تعداد صفحه | 320 |
سال انتشار | 2008 |
خرید آنلاین | |
دانلود نسخه آنلاین |
بیوگرافی سو جانسون
دکتر سو جانسون متولد 1947 در کنت انگلستان است. او روانشناس بالینی و زوجدرمان است و در کانادا کار و زندگی میکند. بیشتر او به این معروف است که توانسته در حوزه روانشناسی در زمینههای ارتباط، علاقه و روابط رماننتیک کار کند. جانسون، تحصیل دانشگاهی را در دانشگاه هال انگلیس شروع کرد و مدرک ادبیات انگلیسی گرفت. بعد برای خواندن درس روانشناسی راهی کانادا شد و در بریتیش کلمبیا مدرک گرفت. او همینطور رئیس دپارتمان روانشناسی دانشگاه اتاوا است.
تمرکز جانسون در طی دهههای اخیر روی یک سری تراپی مخصوص روابط به اسم Emotionally Focused Therapy (به طول خلاصه EFT) کار کرد. برای گسترش این شیوه او از کمک بسیاری از متخصصان سلامت روان کمک گرفت. طی این سالها او چند کتاب هم معرفی کرد که از جنبههای زیادی مهم تلقی میشوند. او به خاطر یک عمر خدمت صادقانه در حوزههای علمی، سال 2017 نشان عالی کشور کانادا را دریافت کرد. او همینطور سال 2016 جایزه بهترین روانشناس زوج-درمان را از انجمنی مهم در حوزه روانشناسی کشور ایالات متحده دریافت کرده بود.
از آنجایی که نام سو جانسون با شیوهی درمانی متمرکز بر احساسات گره خورده، شاید بد نباشد این شیوه را تعریف کنیم. EFT رهیافتی درمانی است که در آن احساسات و هیجانات ما را عامل کلیدی ایجاد هویت و شخصیت میبینید. همینطور همین موضوع به مسیر راهی تبدیل میشود که افراد را مناسب خود بپندرایم و در مورد شخصیت آنها قضاوت کنیم. در این روش، فرض این است که وقتی نسبت به احساسات خود آگاه نباشیم، بخش زیادی از اطلاعات احساسی خود را از دست میدهیم. درمانجو در این شیوه کمک میکند تا فرد نسبت به احساسات خود آگاه شود.
بررسی آثار دکتر سو جانسون
- درمان متمرکز بر عواطف (1988): کتاب را دکتر سو جانسون به همراه لی گرینبرگ به چاپ رساند. کتاب، به لحاظ تخصصی در روانشناسی مهم انگاشته میشود و توانست یک شیوه آبرومند از روانشناسی زوجین به ثبت برساند.
- از قربانی تا بازمانده (1994): درمانی گروه برای زنانی که قربانی زنای محارم شدهاند.
- ساخت ارتباط (1996): درمان با تمرکز روی احساسات
- درمانی زوج با تمرکز روی احساسات، ویژه افراد درگیر تروما (2002)
- درمانگر EFT شدن (2005)
- محکم در آغوشم بگیر (2008)
- حس عشق (2013): علوم انقلابی در زمینه روابط عاشقانه
- ایجاد ارتباط (2016): شیوهای برمبنای محکم در آغوشم بگیر، مخصوص زوجهای مسیحی
- نظریه دلبستگی در عمل (2019): شیوهی EFT برای افراد، زوجها و خانوادهها
نقد و بررسی کتاب محکم در آغوشم بگیر
کتاب محکم در آغوشم بگیر سال 2008 به چاپ رسید. دکتر سو جانسون نویسنده این کتاب، سعی کرده در آن نگاه خود را به مسئلهی عاشقانه شرح بدهد. درمان متمرکز بر عواطف مفهومی است که دکتر جانسون روی آن متمرکز است. جانسون در کتاب هم تلاش دارد ایدههای خود در دنیای روانشناسی که سالها روی آنها کار کرده را به زبانی ساده به مخاطب منتقل کند. به او کمک کند که به رابطه احساسی خود قوام بدهد و آن را حفظ کند.
تاریخ رابطه و عشق و تمنا، به نظر به درازای تاریخ بشری است. داستانهای عاشقانهی فراوانی در تمام فرهنگها وجود دارند. زندگی با عشق، با وجود تمام پیشرفتهای بشری همچنان آروزیی مهم برای مردم جهان است. با این حال، بسیاری در این راه شکست میخورند. دکتر جانسون تلاش کرده که دلایل موفقیت و عدمموفقیت را متذکر شود. کتاب در واقع هفت گفتگو برای گذران زندگی با عشق است. رمانی عاشقانه نیست، سعی دارد با شمردن نکاتی به کیفیت رابطه زوجها کمک کند. تا اینطور افراد بتوانند زندگی توامان با رابطهای عاشقانه و سالم داشته باشند.
از درسهای کتب محکم در آغوشم بگیر این ست که گفت و گوهای آسیب زا را نشن دهد. همینطور نیاز به بررسی دوباره لحظات پرتلاطم را متذکر میشود.
از منظری دیگر، کتاب شامل سه بخش میشود. بخش اول به ماهیت عشق پرداخته است. در این بخش به این سوال جواب داده میشود که چطور ما درگیر ترس از دست دادن رابطه حتی در شرایط ایدهآل میشویم؟ بخش دوم سراغ هفت مکالمه میرود. مکالماتی که از نظر او معجزهگر هستند. مکالماتی که لحظات سرنوشتساز رابطه را تشکل میدهند. بخش انتهایی به بررسی قدرت عشق میپردازد.
در بخش انتهایی کتاب، دوباره قدرت عشق را بررسی میکنیم. نباید فراموش کنیم که عشق، توانایی بسیاری دارد و میتواند راهنما و راهحلی برای تمام درمان تمام دردها و زخمها باشد. اما چگونه؟ سو جانسون راه را به ما نشان میدهد. او به ما نشان میده که چطور با استفاده از قدرت عشق، دردها و زخمهای ویرانگر وجودمان را مرهم شویم و درمان کنیم.
بخشی از متن کتاب
موضوعِ دعوای بین این دو نفر اصلاً مهم نیست. مهم این است که وقتی دو نفر به این پایه از اختلاف برسند به طور کلی نسبت به یکدیگر احساس کینه، احتیاط و میل به دوری پیدا میکنند و بعد از آن هر تفاوت یا اختلاف نظری را با دیدِ منفی نگاه میکنند و هر حرف بیربطی که از هم بشنوند را تهدیدی از جانب طرف مقابل میدانند و هر حرکت مبهمی برایشان بدترین معنا را به همراه دارد. در این اوضاع حتی اگر بخواهند به هم نزدیک شوند هم نمیتوانند. در باب این وضعیت فقط میتوان آن ترانهی انگلیسی را تکرار کرد که میگوید: وقتی تمام روز با هم بگومگو داریم، چطور میتوانیم شب که شد یکدیگر را ببوسیم
مشاجره بهتر از تنهاییست.
همیشه مجذوب رابطهها می شدم. در انگلستان بزرگ شدم، اما کانون زندگی من در دوران جوانی ازدواج پدر و مادرم بود، بدون اینکه کاری از دستم بر بیاد، می دیدم که چطور رابطهی زناشویی و خودشون رو نابود کردند، با این وجود میدونستم که عمیقا همدیگر را دوست دارند. پدرم در آخرین روزهای زندگیاش با اینکه بیشتر از بیست سال بود که از مادرم جدا شده بود، اما برای اون اشک میریخت. واکنش من به درد و رنج والدینم این بود که قسم بخورم هرگز ازدواج نکنم، به این نتیجه رسیده بودم که عشق رویایی، توهم است.
بهتر می بود که تنها باشم، آزاد و رها از قید و بند، اما خب عاشق شدم و ازدواج کردم. علیرغم اینکه عشق رو از خودم دور می کردم، من رر دربرگرفت. این حس رمزآلود قدرتمند که پدر و مادرم رو شکست داده بود و زندگی خودم رو پیچیده کرد و به نظر می رسه مرکز اصلی شادی و رنج برای بسیاری از ماست، چه چیزی است؟ آیا راهی از این مارپیچ به سوی عشق پایدار باز می شود؟
جایگاه کتاب
کتاب صفحه ویکی پدیا ندارد. هیچکدام از کتابهای دکتر سو جانسون صفحه ویکی پدیا ندارند. اگرچه توجه نسبی به کتابهای او وجود داشته، هیچ رسانه معتبری نقدی در مورد مهمترین کتاب او ننوشته است. این کتاب هم یکی از آن کتابهایی است که در ایران بیشتر از ارزش واقعی به آن توجه شده است.
همینطور سراغ گودریدز رفتیم. گودریدز سایتی شبیه به شبکه اجتماعی برای عاشقان کتاب است. در گودریدز، مطابقه انتظار محکم در آغوشم بگیر بیشترین امتیاز را در بین کتابها دکتر سو جانسون دارد. شانزده هزار نفر به کتاب امتیاز دادهاند. میانگین این نمرات 4.1 از 5 است. جالب اینکه پس از انگلیسی، بیشترین نظرات در خصوص کتاب به فارسی قرار گرفته است. در ادامه یک نظر مثبت و یک نظر منفی را از کاربران گودریدز میآوریم.
نظر مثبت
4 از 5 به کتاب نمره داده است:
کتاب خوبیه برای زوجها. البته شاید بیشتر به درد زوجهایی بخوره که مشکلاتی رو از سر گذروندن یا چند ساله که با هم زندگی میکنن. زوجهایی غیر از اینها هم میتونن از کتاب استفاده کنن اما شاید اونقدری که کتاب برای گروه اول مصداق داره، برای گروه دوم نداره. من خودم نیاز دارم بعدها که با پارتنرم یک جا زندگی میکردم این کتاب رو بخونم دوباره.
بر خلاف عنوانش که خیلی غلط اندازه، کتاب تو حوزه روانشناسی مثبتگرا نیست. تأکید زیادی روی گفتوگو زوجها و البته نحوه گفتوگو داره. در کنار اینها تأکید میکنه روی نوازش و رابطه جسمانی. من رویکرد کتاب و نویسنده رو واقعا دوست داشتم. نکاتی داشت که هایلایت کردم و مطمئنم باز هم بهشون مراجعه خواهم کرد.
ترجمه هم خیلی راضیکننده بود. تنها ایرادی که به نظرم کتاب داشت این بود که یه جاهاییش تکرار مکررات بود و من حوصلهم سر رفت. میتونست یکم کوتاهتر باشه بعضی فصولش.
کامنت فارسی از فاطمه نظری
نظر منفی
دو ستاره از 5 ستاره:
کتابی جالب و کاربردی برای افرادی است که دنبال کمک در زمینه زوجدرمانی هستند. چیزی است که میتوانید دو نفره بخوانید. یا تنها بخوانید و بعد وارد رابطه شوید. او نظریه دلبستگی جان بالبی را گسترش داده و قابل استفاده برای بزرگسال و رابطه کرده است. حدود بیست سال تحقیق در دل نظریهی EFT وجود دارد. فکر میکنم این شیوه برای زوج درمانی بسیار خوب است اما شیوههای اینچنین بسیار مربوط به افراد هستند و به شخصیت طرفین حاضر در رابطه مربوط هستند.
مشکلی که با کتاب دارم، ادبیات مبتذل آن برای شکستن مبانی اصلی است (روی آنها اسمهایی مثل Protest Polka گذاشته: به معنی درخواست و ناامیدی آنی) که باعث میشود واقعی بودن تحقیقات او از زوجهای واقعی برایم قابل باور نباشد.
مثلا یک جای کتاب، شوهری را داریم که مشکلات حلنشده بسیاری دارد. در جنگ بوده و احساس گناهِ بازماندگان دارد. جایی همسرش به گریه میگوید او به خانه نمیآید، حتی وقتی با دستهای باز منتظر او ایستاده است. بعد گریه میکند. چنین چیزی زیباست، درست مانند یک رمان عاشقانه. با این حال در دنیای واقعی، اوضاع اینطور نیست.
بهترین ترجمه کتاب محکم در آغوشم بگیر
طی سالهای اخیر، این کتاب هم مانند قانون پنج ثانیه، بنویس تا اتفاق بیفتد، هنر جنگ، مرگ ایوان ایلیچ، قوی سیاه، ثروتمندترین مرد بابل، هنر عشق ورزیدن و پاستیل های بنفش درگیر ترجمههای متعدد شده است. موارد زیر، ترجمههای متفاوت کتاب هستند:
- محکم در آغوشم بگیر | نشر میلکان | سمانه پرهیزکاری
- محکم در آغوشم بگیر | انتشارات نیک فرجام | سمیه چگینی
- محکم در آغوشم بگیر | نشر آبیژ | زهرا سرداریان
- محکم در آغوشم بگیر | انتشارات نگاه آشنا | فریبا و فرزانه شیخ الاسلامی
- محکم در آغوشم بگیر | انتشارات آفرینه | زهره مستی
- محکم در آغوشم بگیر | انتشارات شاهدخت پاییز | فاطمه معینی
بین ترجمههای مختلف کتاب، نسخهای که سمانه پرهیزکاری ترجمه کرده بهتر است. این چاپ را نشر میلکان منتشر کرده است. پرهیزکاری مترجم باتجربهای است و 35 سال دارد. از کتابهای دیگری که او ترجمه کرده میتوان به چراغ سبزها از متیو مککانهی بازیگر معروف هالیوود اشاره کرد.
نظرات کاربران