بی حد و مرز (در ایران به نامهای نامتناهی و نامحدود هم ترجمه شده است) کتابی بود که جیم کوییک آن را در سال 2020 منتشر کرد و توجه زیادی را به خود جلب کرد. این کتاب که پس از ترجمه، در ایران هم علاقهمندان بسیاری پیدا کرد، سعی کرده به مسئلهی مغز و یادگیری بپردازد. در ادامه شما را با نویسنده، کتاب، واکنشها به کتاب و ترجمههای آن آشنا خواهیم کرد. با خوبو همراه باشید
نام کتاب | بی حد و مرز بیحد و مرز: مغزتان را بهبود دهید، همه چیز را سریعتر یاد بگیرید و بهترین شکل از زندگی خود را بیابید Limitless: Upgrade Your Brain, Learn Anything Faster, and Unlock Your Exceptional Life |
نویسنده | جیم کوییک | Jim Kwik |
گونه ادبی | ناداستان، روانشناسی زرد |
انتشارات در ایران | میلکان، نوین و نشرهای دیگر |
مترجم | و مترجمان دیگر |
تعداد صفحه | 344 |
سال انتشار | 2020 |
خرید آنلاین | |
دانلود نسخه آنلاین |
بیوگرافی جیم کوییک
جیم کوییک سال 1973 در نیویورک متولد شد و او را به عنوان کارآفرینی آمریکایی میشناسیم. او همینطور خود را معلم ذهن معرفی میکند.
کوییک وقتی پنج ساله بود، ددر حادثهای بود که باعث آسیب مغزی او شد. به همین دلیل در مدرسه با مشکلاتی جهت یادگیری روبرو بود. او فکر میکرد هیچوقت قادر به یادگیری نخواهد بود. با این حال علاقهی زیادی به ابرقهرمانها و کمیکبوکها داشت و به نظرش، همین او را نجات داد. او خواندن را با همین کمیک بوکها یاد گرفت و سعی کرد رویاهایش را زنده نگه دارد که روزی ابرقهرمان درونِ خود را پیدا کند.
آنطوری که خود ادعا کرده، پس از آن کتابی که پدرش برایش فرستاد، سعی کرد بر مشکلات غلبه کند و راههایی برای تسریع آموزش پیدا کند. چیزهایی که او در این راه آموخت، سبب شد که طی سه دهه اخیر تلاش کند تجربیات خود را به صورت آموزش در اختیار دیگران قرار دهد. در این راه او در دانشگاهها و کمپانیهای زیادی سخنرانی داشته است. همینطور مدیران شرکتهایی مثل گوگل، نایکی، وردپرس و فاکس قرن بیستم سعی کردند از تجربیات او استفاده کنند.
بدون حد و مرز اولین کتاب او بود که موردتوجه بسیاری قرار گرفت. از جمله کسانی که از کتاب او تعریف کردهاند میتوان به انوشه انصاری و نواک جوکوویچ اشاره کرد. به جز انتشار کتاب، او پادکستی به اسم «کوییک برین» هم دارد که بیش از سیصد اپیزود منتشر کرده و تاکنون بیش از 35 میلیون مرتبه شنیده شده است. همینطور بخش بلاگ سایت جیم کوییک هم فعال است و او مقالات خود را در آن منتشر میکند.
معرفی کتابها
کوییک چند کتاب دیگر هم در فضای کتاب بی حد و مرز منتشر کرده است:
- چطور بهترین نسخهی خود باشید (2019)
- حافظه (2019)
- مغز عالی (2019)
- چطور عادات خوب بسازیم و عادات بد را از بین ببریم (2020)
- تغییر ذهنی (2020)
- خودآگاهی (2020)
نقد و بررسی کتاب
تنها کتاب مهم جیم کوییک با اسم کامل «بیحد و مرز: مغزتان را بهبود دهید، همه چیز را سریعتر یاد بگیرید و بهترین شکل از زندگی خود را بیابید» سال 2020 منتشر شد. این کتاب توانست به لیست کتابهای پرفروش نیویورک تایمز در حوزهی روانشناسی برسد. هرچند بابت اینکه نویسنده تحصیلات آکادمیک روانشناسی ندارد، کتابهایی اینچنین را روانشناسی زرد مینامیم.
کوییک سعی کرده در کتاب، به جز تعریف داستان زندگی خود و تجربیاتی که به دست آورده، راهکارهایی جهت زندگی بهتر به مخاطب ارائه دهد. مغز به عنوان مهمترین بخش بدن، سکاندار تمام احساسات و اندیشههای ماست. با این حال، او ادعا میکند همه بلد نیستیم چطور میتوانیم مغزمان را ارتقا دهیم و تواناییهای یادگیری جدیدی کسب کنیم. متوجهیم با رژیم غذایی میتوانیم سلامت قلب را بهبود دهیم اما نمیدانیم راهکارهایی مشابه در مورد مغز هم وجود دارد.
کوییک سعی کرده نقشه راهی از بی حد و مرز شدن مغز به دست مخاطب بدهد. او در این راه چهار خائن را به ما معرفی میکند که توانایی فکر کردن، تمرکز و رشد را میگیرند. این خائنها، سیل اطلاعات دیجیتالی، فراموشی دیجیتالی، حواس پرستی دیجیتالی و استنتاج دیجیتالی نام دراند. خائنان مدرنی که قصد دارند مغز ما را تخریب کنند و آن را به چیزی بیاستفاده بدل کنند. نویسنده سعی میکند با درنظر گرفتن مرز و پیشنهادهایی جایگزین، این مسئله را حل نماید.
بخشی از متن کتاب
همانطور که اتکای همیشگی به فناوریِ آسانسور بهجای استفاده از پلهها بهایی فیزیکی دارد، برای ماهیچههای ذهنیِ تنبل نیز باید بهایی سنگین بپردازیم. از مغزتان استفاده کنید، وگرنه برای همیشه از دستش خواهید داد.
یک خطر دیجیتالی دیگر هم وجود دارد که لازم است به آن توجه داشته باشیم. من این خطر را افسردگیِ دیجیتالی مینامم، خطری زادهٔ فرهنگِ مقایسه؛ اجازه میدهیم گفتهها و رفتارهای پرزرقوبرقِ دیگران در فضای مجازی این احساس را به ما بدهد که کمتر از آنها هستیم
واقعیت این است: دانش، قدرت نیست. دانش فقط پتانسیلِ این را دارد که قدرت باشد. شما میتوانید این کتاب را بخوانید و تمامش را بهخوبی بیاموزید؛ اما اگر از آن استفاده نکنید، بیفایده خواهد بود.
نیمهٔ عمرِ اطلاعات، کاهش یافته است. نیمهٔ عمر اطلاعات، مقدار زمانی است که طول میکشد اطلاعات با اطلاعات جدیدتر یا صحیحتر جایگزین شود. میتوانید آنقدر که بهنظرتان کافی است مطالعه کنید؛ اطلاعاتی که هماکنون پردازش میکنید، سریعتر از آنچه فکرش را بکنید منسوخ میشوند.
بهمحض شناسایی صداهای داخل سرتان، همانها که بر آنچه نمیتوانید انجام دهید تمرکز کردهاند، جوابشان را بدهید. وقتی با خود فکر میکنید: «من همیشه به این کارها گند میزنم.» اینگونه مقابله کنید: «چون قبلاً این کارها رو خوب انجام نمیدادم، به این معنی نیست که حالا هم نمیتونم انجامش بدم. نظرت رو برای خودت نگه دار.»
وقتی روی صندلی مینشینید کمی به جلو خم شوید، به پایین نگاه کنید و نفسهای عمیق بکشید و اخم کنید. همین الان این کار را بکنید. در این حالت چقدر انگیزه برای موفقیت دارید؟ بهنظرتان در این حالت چقدر بهرهوری دارید؟ بسیاری از دانشآموزان هنگامِ درسخواندن چنین حالتی به خود میگیرند. آیا عجیب است که اینقدر از درسخواندن بدشان میآید و باید سخت تلاش کنند که کمترین نتیجه را بگیرند؟ حالا صاف بنشینید و لبخند بزنید؛ احساس بهتری ندارید؟
«مغز، اطمیناننداشتن رو تهدید به شمار میآره که موجبِ آزادسازیِ کورتیزول میشه، هورمونِ اضطرابی که حافظه رو مختل و سیستم ایمنی رو سرکوب میکنه و احتمالِ فشار خون بالا و افسردگی رو بههمراه داره.»
جایگاه کتاب
حقیقت این است که بی حد و مرز کتاب مهمی حتی در همان آمریکا نیست و افراد زیادی آن را نخواندهاند. نهتنها کتاب صفحهی ویکی پدیا ندارد که حتی نویسنده هم ندارد. همینطور تمام جزئیاتی که از نویسنده میدانیم در سایت رسمی وی به صورتی تبلیغگونه نوشته شده و حتی این اطمینان وجود ندارد که جیم کوییک اسم واقعی او باشد. به نظر میرسد مانند کتابهایی چون هنر شفاف اندیشی و بیشعوری، کتاب این نویسندهی خارجی هم تنها در ایران جدی گرفته شده است. همینطور اطلاعات گوگل ترندز کتاب در دسترس نیست تا بتوان آن را با کتابهای دیگر مقایسه کرد.
همینطور سراغ گودریدز رفتیم. گودریدز سایتی شبیه به شبکه اجتماعی برای عاشقان کتاب است. به صفحه جیم کوییک در گودردز رفتیم. بی حد و مرز با 12 هزار امتیاز بالاتر از سایرین قرار گرفته. هرچند، همچنان این عدد بسیار کوچکی است و نشان میدهد افراد کمی این کتاب را خواندهاند. میانگین امتیازات کتاب 4.1 از 5 است هرچند از حیث نظرات، بیشتر نظرات که بیشترین لایک را گرفتهاند، منفی هستند. کتابهای دیگر نویسنده، هیچکدام حتی به 50 امتیاز نرسیدهاند. در ادامه بک نظر مثبت و یک نظر منفی را در خصوص کتاب بی حد و مرز میآوریم.
نظر مثبت
5 از 5 به کتاب نمره داده است:
کتابهای خودیاری زیادی نبودن که بتونن به من کمک کنن اما این تونست. این دو روزی که خوندم تغییرات محسوسی تو زندگیم به وجود آوردم و مطئنم میتونم بهشون پایبند بمونم، به این معنی نیست که این کتاب معجزه میکنه یا روشهای خارقالعادهای توشه، فقط مجموعهای از همه روشهای یادگیریای که اتفاقا خیلیاشونو به ما آموزش دادن رو جمع کرده. چیزی که برای من متفاوت کرد این کتابو این بود که بهم نشون داد چرا بهشون نیاز دارم و بهم نشون داد به چی نیاز دارم تا راحتتر کنترل کنم خودم رو. تا راحتتر تاثیر بذارم. خوندن این کتاب برای من یه تجربه موفق و مفید بود برای دیگران ممکنه نباشه. خود کتاب هم میگه اگه داری این کتاب رو میخونی یعنی حس کردی نیاز داری بدونی این چیزها رو، اگه نیاز رو حس نکنی واقعا هیچ کتابی به درد نمیخوره.
یه خوبیای که هم داره، اینه که تکنیکهای خوداموزی و یادگیری کتابمحور رو میگه، و خود من هیچوقت با کتاب اونقدر که با کلاس، یاد نمیگرفتم. رفرنس خوندن تو دانشگاه مثلا برای من خیلی عبث بود چون تقریبا هیچی نمیفهمیدم از حجم عظیمش. ولی اینطوری خیلی راحتتر میشه. امسال قصد دارم کتابای ناداستان هم بخونم و میخوام فقط نخونم، یاد هم بگیرم پس اولین کتابم امسالو گذاشتم این کتاب.
من به تجربه خودم امتیاز دادم چون چنین بخشهایی رو ایگنور کردم ولی باید پذیرفت که خیلی زیادی از خودش، ارتباطش با سلبریتیها و بستههای فلان و سایت و پادکست و این چیزا میگفت. ولی خوب مغزم با احترام به توصیههای خودش همه رو ایگنور کرد.
کامنت فارسی از مهدیه حاج حسینی
نظر منفی
دو ستاره از 5 ستاره:
انقدر نقد به این کتاب دارم که نمی دونم از کجا شروع کنم.
۱. از اسم کتاب هم مشخصه که با یه کتاب واقع گرایانه روبرو نیستید بلکه یه کتاب بازاریه که نویسنده تمام تلاشش رو کرده با وعده ی اینکه شما بی حد و مرزید و ابرقهرمان و فیلان و بیسار کتاب رو پیش ببره. به خودشم میگه من دکتر ایکسم۲. کتاب از ۳ بخش اصلی تشکیل میشه: ذهنیت، انگیزه و روش. اوایل کتاب یکم دراماتیک شروع میشه بعد شروع میکنه از از تغییرش میگه که از فرش به عرش رسیده. تاکیدش هم اینه که اگه من تونستم شما هم میتونین فقط کافیه با دکتر ایکس همراه باشین. ولی تقریبا تا صفحات پایانی کتاب که مربوط به روشهاست، خبری از راهکار نیست.
۳. یه سری مطالب راجع به یادگیری و تمرکز توی کتاب آورده که برای کسی که بار اوله راجع بهشون میخونه شاید جالب باشه. اما برای من که تو این زمینه اندکی مطالعه داشتم تازگی نداشت و یه سری هاش رو اصلا قبول نداشتم. برای مثال براساس آخرین تحقیقات الان بهترین روش یادگیری Active recall یا یادگیری فعال مثلا با تست زدن و در درجه بعدی spaced repetition با تکرار های متناوب در بازه های مختلف مثلا با فلش کارت ها هستش، بعدش میرسیم به روش هایی مثل mnemonics که شامل سرواژه سازی یا ساختن یه داستان تصویری برای حفظ مطالب در زمان کمه.
۳. اگر پادکست جیم کوییک رو گوش کرده باشین، حتی فقط چند اپیزود اول، متوجه میشین مطالبش با کتاب عینا یکیه! تازه پادکستش هنوز ادامه داره…
۴. نمی دونم شاید آقای کوییک واقعا کارش خفن باشه ولی تو این کتاب که فوت کوزه گریش رو رو نکرده و فقط حاشیه رفته!
۵. نقد آخرم به ترجمه کتابه. توصیه میکنم اگ میخواین بخونید یا زبان اصلی بخونید یا چند پادکست اول kwik brain رو گوش کنید. چون توی ترجمه اصلا به سرواژه ها دقت نشده. FAST Learning که نویسنده روش تاکید میکنه از ۴ حرف Forget فراموش کنید، Action عمل کنید، State وضعیت روحی و Teach یا تدریس کنید ساخته شده ولی توی فارسی به این موضوع اشاره نشده. یا مثلا وقتی از “مورچه” های یادگیری صحبت میکنه منظورش از ANTs=Automated Negative Thoughts هستش نه مورچه! پس حداقل باید توی پاورقی به ارتباط این دو اشاره بشه وگرنه خواننده چه میدونه مورچه چه ربطی به افکار منفی خودکار داره؟
تجربه شخصیم اینه هر کتاب خودیاری دیدین که نویسنده ارجاعتون داد به سایت شخصیش همونجا کتابو ببندین دیگه هم طرفش نرید! الان شما توی گوگل بزنید جیم کوییک کارش رو می زنه یوتیوبر. یعنی کسی که از ساب اسکرایب و ویوو کانالش پول درمیاره، و همزمان پادکست و سایتش و دوره های یادگیریش هم داره، مسلما کتابش هم در همون راستا نوشته دیگه.
کامنت فارسی از متین طالبی
بهترین ترجمه بی حد و مرز
طی سالهای اخیر، این کتاب هم مانند بیمار خاموش، مردی به نام اوه، در انتظار گودو، نیمه تاریک وجود، پنج قدم فاصله، والدین سمی، سالار مگسها، سیزده دلیل برای اینکه، کتابهای دن براون، دن کیشوت و گتسبی بزرگ درگیر ترجمههای متعدد شده است. موارد زیر، ترجمههای متفاوت کتاب هستند:
- بی حد و مرز | انتشارات میلکان | پگاه فرهنگمهر
- بی حد و مرز | نشر نوین | شهلا ثریاصفت
- نامحدود | انتشارات شمشاد | نرگس محمدی
- نامتناهی | رهآورد مدیریت | ایوار
بیشتر به دو ترجمه این بین اشاره میشود. مورد اول، ترجمهای است که نشر میلکان راهی بازار کرد. پگاه فرهنگمهر این کتاب را ترجمه کرده است. مورد دوم هم ترجمه شهلا ثریاصفت است که توسط نشر نوین منتشر شده است.
نظرات کاربران