0

گواهی سلامت پزشکی چیست و چه کاربردی دارد؟

«گواهی سلامت پزشکی»

گواهی سلامت پزشکی سندی است که توسط متخصص یا یک مرجع پزشکی صادر می‌شود و وضعیت سلامت یا بیماری یک فرد را تأیید می‌کند.

به گزارش سایت خوبو، این گواهی معمولاً نشان می‌دهد که فرد تحت معاینه پزشکی قرار گرفته و عاری از بیماری‌های عفونی یا مسری است. گواهی سلامت اغلب برای استخدام در یک شرکت داخلی یا خارجی، سفرهای بین‌المللی، مهاجرت‌های تحصیلی یا کاری به خارج از کشور و شرکت در فعالیت‌ها یا جشنواره‌های گوناگون خارجی مورد نیاز است.

اگر قصد سفر به خارج از کشور برای حضور در دانشگاه را دارید و یا اینکه به شما پیشنهاد کار در کشور دیگری داده شده است، ممکن است به گواهی سلامت نیاز داشته باشید. هدف از صدور گواهی سلامت برای افراد این است که اطمینان حاصل شود که افراد برای تعامل یا سفر به کشور دیگر سالم و ایمن هستند و خطری برای سلامت عمومی ندارند. این سند ممکن است توسط دولت کشوری که به آن سفر می کنید، مدرسه یا دانشگاه شما یا کارفرمای شما مورد نیاز باشد. برای آشنایی جامع و کامل با گواهی سلامت پزشکی، با ما همراه باشید.

گواهی سلامت پزشکی دارای چه مواردی است؟

گواهی سلامت برای افراد معمولاً شامل اطلاعاتی در مورد سابقه پزشکی، وضعیت سلامت فعلی و هر گونه دارو یا درمانی است که دریافت می‌کنند. همچنین ممکن است این گواهی شامل نتایج آزمایش‌ها یا ارزیابی‌های پزشکی، مانند آزمایش‌های بینایی و شنوایی، غربالگری داروها و معاینات فیزیکی باشد.

گواهی سلامت پزشکی برای سفارت

گواهی سلامت پزشکی جهت ارائه به سفارت، مدرکی است که آمادگی جسمانی و روانی فرد را به منظور اخذ ویزا یا سفر به کشور دیگر تایید می‌کند. در واقع سفارت یا کنسولگری کشوری که فرد قصد سفر به آن را دارد، با رویت گواهی سلامت به عنوان راهی برای اطمینان از اینکه فرد از لحاظ پزشکی سالم است، به وی اجازۀ ورود به کشور را می‌دهد.

سند گواهی سلامت پزشکی بسته به کشور و هدف سفر ممکن است متفاوت باشد. با این حال، این سند معمولاً شامل معاینه پزشکی توسط یک پزشک مجاز است که سلامت کلی فرد را ارزیابی کرده و علائم بیماریهای عفونی مانند سل یا HIV را مورد بررسی قرار می‌دهد. همچنین این گواهی ممکن است حاوی اطلاعاتی در مورد وضعیت واکسیناسیون فرد، به ویژه برای بیماری‌هایی باشد که در کشور مقصد شایع هستند. برخی از کشورها ممکن است مدرکی مبنی بر واکسیناسیون علیه بیماری‌های خاص را به عنوان شرط ورود نیاز داشته باشند.

البته لازم به ذکر است که الزامات گواهی سلامت پزشکی برای ارائه به سفارت ممکن است با توجه به وضعیت فعلی سلامت عمومی در کشور مقصد تغییر کند. بنابراین توصیه می‌شود جهت دریافت جدیدترین اطلاعات در مورد سلامتی و الزامات سفر، با سفارت یا کنسولگری کشوری که قصد سفر به آنجا را دارید آنها تماس گرفته یا سایت اینترنتی سفارت مربوطه را چک کنید.

گواهی سلامت پزشکی برای مهاجرت

اگر شما به هر دلیل اعم از تحصیلی، شغلی و غیره تصمیم به مهاجرت گرفته‌اید، لازم است بدانید که اخذ گواهی سلامت پزشکی برای سفارت کشورهای مختلف، بخشی از رویه تکمیل پرونده مهاجرتی شما است که باید تمام مراحل آن به دقت و درستی طی شود. سفارت هر کشور شرایط و ضوابط خاص خود را دارد و برای اطلاع از شرایط آنها باید به سایت سفارت یا بصورت حضوری مراجعه کرد. ما در اینجا نکات کلی را در رابطه با اخذ گواهی سلامت در برخی از سفارتها ذکر می‌کنیم.

اخذ گواهی سلامت برای کشور آلمان، استرالیا، اسپانیا و سایر کشورها؛ نکات ضروری

  • ارائه ترجمۀ رسمی گواهی سلامت پزشکی که پیشتر از یکی از مراکز بهداشتی و درمانی تهیه کرده‌اید. سند ترجمه‌شده باید دارای مهر تایید دادگستری و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران باشد.
  • پیش از مراجعه به دارالترجمه‌های رسمی، توجه داشته باشید که گواهی سلامت پزشکی شما باید دارای سربرگ و مهر پزشک همراه با شماره نظام پزشکی یا دارای تایید سازمان نظام پزشکی باشد.
  • شما برای دریافت گواهی سلامت پزشکی باید به پزشک عمومی مراجعه کنید زیرا تنها گواهی صادره از سوی پزشک عمومی، مورد تایید دارالترجمه، دادگستری و وزارت امور خارجه است.
  • اگر در متن گواهی شما به آزمایش‌ها و عکسبرداری اشاره شود، در نتیجه باید تمام برگه‌های آزمایش و عکسهای پزشکی را نیز جهت ترجمه رسمی به دارالترجمه ارائه کنید. چنانچه در متن گواهی سلامت پزشکی اشاره‌ای به برگه‌های آزمایش نشود، شما نیازی به ترجمه برگه‌های آزمایش ندارید و تنها ترجمه گواهی تایید پزشکی کفایت می‌کند.
  • دقت داشته باشید که امضای پزشک در گواهی سلامت پزشکی باید دقیقا با امضای ایشان که در اسناد نظام پزشکی ثبت شده است، مطابقت داشته باشد. عدم تطابق امضای پزشک با امضای ثبت شده در نظام پزشکی ممکن است باعث اشکال در روند کارها شود.

آدرس سازمان نظام پزشکی کل کشور

تهران،‌ خيابان كارگر شمالی، بالاتر از جلال آل احمد، خيابان فرشی مقدم (شانزدهم)، پلاک ۱۱۹
کدپستی: ۱۴۳۹۸۳۷۹۵۳
تلفن: ۸۴۱۳۰
دورنگار: ۸۸۳۳۱۰۸۳
ساعت کاری سازمان : شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۷:۳۰ الی ۱۵:۳۰
ایمیل سازمان: [email protected]
سایت رسمی سازمان نظام پزشکی کل کشور: irimc.org

گواهی سلامت پزشکی برای ترکیه

گواهی سلامت پزشکی در ترکیه که با نام sağlık report شناخته می‌شود، سندی پزشکی است که در آن پزشک تایید می‌کند شما سالم هستید و هیچ خطری برای سلامت عمومی یا جامعه ندارید. اما در چه شرایطی و به چه صورت می‌توانید این گواهی پزشکی را دریافت کنید؟ در ترکیه برای موارد زیر از شما درخواست ارائه گواهی سلامت پزشکی می‌شود:

  • برای تبدیل گواهینامه رانندگی کشور خود به گواهینامۀ معتبر در ترکیه
  • برای درخواست گواهینامه رانندگی جدید
  • ازدواج
  • استخدام
  • جهت تحصیل
  • برای درخواست اعطای شهروندی در ترکیه

نحوه اخذ گواهی سلامت پزشکی برای ترکیه

شخص متقاضی بباید با دریافت وقت قبلی از یکی از مراکزی که مورد تایید دولت ترکیه است، به آنجا مراجعه و درخواست صدور گواهی سلامت کند. فرد با مراجعه در بیمارستان، در چندین نوبت توسط پزشکان مختلف معاینه شده و سلامت وی تایید یا رد می‌گردد. تمام این پروسه در طی یک روز کاری انجام می‌گیرد. پس از گذراندن مراحل معاینه و آزمایشهای پزشکی، نتیجه نهایی ظرف ۳ الی ۴ روز در یک برگۀ دارای سربرگ و مهر بیمارستان صادر می‌شود.

شما می‌توانید به صورت حضوری یا آنلاین اقدام به گرفتن نوبت کنید اما به یاد داشته باشید که قبل از هرگونه ثبت نام می‌بایست مجوز اقامت داشته باشید.در صورت مراجعه حضوری، حتماً کارت اجازه اقامت یا سایر مدارک ثبت آدرس را به همراه داشته باشید.

روشهای دریافت نوبت برای اخذ گواهی سلامت پزشکی در ترکیه

روش آنلاین

شما از طریق آدرس اینترنتی enabiz.gov.tr می‌توانید به صورت مستقیم برای دریافت نوبت ثبت نام کنید. همچنین از طریق سایت e-Devlet که پورتال خدمات دولت الکترونیک ترکیه است اقدام به گرفتن وقت نمایید. وارد کردن مشخصاتی مانند قد، وزن و شماره تلفن همراه با سیم کارت ترکیه‌ای الزامی است.

بیمارستان‌های دولتی

روش دوم برای گرفتن وقت، مراجعه به یک بیمارستان دولتی است. این روش بسیار ارزان‌تر از رفتن به مراکز خصوصی است، اما ممکن است به معنای گذراندن چند ساعت بیشتر در بیمارستان باشد. همه چیز بستگی به میزان شلوغی بیمارستان دارد.

اگر برای امضای گزارش سلامت خود فقط به یک پزشک نیاز دارید، بیمارستان‌های دولتی در صورت امضای شورای پزشکان ۵۰ یا ۱۰۰ لیر ترکیه از شما دریافت می‌کنند. هنگام مراجعه، پاسپورت خود را جهت شناسایی و در صورت امکان کارت اقامت خود را نیز حتما به همراه داشته و حداقل ۱۰-۱۵ دقیقه قبل از زمان قرار خود در آنجا باشید.

برای گرفتن وقت از بیمارستان‌های دولتی می‌توانید با شماره تلفن ۱۸۲ که خط تلفن مراقبتهای بهداشتی دولت است تماس بگیرید اما پاسخگوی اتوماتیک بیمارستان فقط به زبان ترکی است. راه دیگر مراجعه به سامانه متمرکز تعیین وقت پزشک به آدرس mhrs.gov.tr است. البته در صورتی که از هیچیک از این روشها موفق به رزرو نوبت نشدید؛ می‌توانید به صورت حضوری یک نوبت پزشکی برای روزهای آینده دریافت کنید.

نکات مهم
  • ممکن است پزشک از شما آزمایش خون یا اشعه ایکس بخواهد. اگر بیمه درمانی ندارید یا در یک بیمارستان تحقیقاتی ـ آموزشی و نه یک بیمارستان دولتی هستید، ممکن است مجبور به پرداخت این هزینه‌ها شوید.
  • قبل از اینکه بیمارستان گزارش خود را به شما بدهد، از شما خواسته می‌شود که برای پرداخت ۵۰ لیر به دفتر پرداخت (vezne) رفته و با دریافت رسید، آن را به پزشک یا منشی بدهید.
  • پول نقد همراه داشته باشید زیرا کارت‌های اعتباری پذیرفته نمی‌شوند.
بیمارستان‌های خصوصی

اگر صبر و حوصلۀ شما کم است و پول کافی دارید، مراجعه به یک بیمارستان خصوصی انتخاب بهتری است. بسته به منطقه‌ای که در آن بطور موقت یا دائم زندگی می‌کنید، ممکن است بیمارستان خصوصی دارای مترجم انگلیسی زبان نیز باشد.

نرخ قیمت‌ها در بیمارستان‌های خصوصی به طور گسترده‌ای در نوسان است و با توجه به آزمایش‌هایی که نیاز دارید و تعداد پزشکان درگیر در پروندۀ شما، قیمت آن می‌تواند از ۱۰۰ تا ۶۰۰ لیر یا حتی بیشتر متغیر باشد. پس قبل از امضای هرگونه سندی، از اعتبار بیمه خود مطلع باشید که در غیر اینصورت باید تمام هزینه‌ها را خودتان پرداخت کنید.

مدارک مورد نیاز برای دریافت گواهی سلامت پزشکی در ترکیه

  • اگر کارت شناسایی ترکی معروف به «کیملیک» را دارید، آن را همراه خود داشته باشید. در صورتی که هنوز کارت شناسایی ترکی ندارید، پاسپورت خود که تاریخ انقضای آن نگذشته است را ارائه دهید.
  • کارت اجازه اقامت یا سندی که آدرس محل سکونت شما را نشان می‌دهد.
  • اگر کارت گروه خونی دارید، آن را همراه داشته باشید، به خصوص اگر برای موارد مربوط به گواهینامه رانندگی خود اعم از تعویض یا ثبت نام مراجعه می‌کنید.
  • دو عکس در قطع و اندازۀ عکس پاسپورت
  • اگر از عینک یا لنز استفاده می‌کنید، آنها را همراه با آخرین برگۀ آزمایش و نسخه خود همراه داشته باشید. اگر پروتز دارید به پزشک اطلاع دهید.
  • در صورت داشتن یک بیماری مزمن، مدارک پزشکی مربوطه را ارائه داده و هر دارویی را که به طور منظم مصرف می‌کنید به پزشک اطلاع دهید.

در صورتی که دارای یک بیماری زمینه‌ای هستید، ممکن است پس از دریافت یک گزارش اولیۀ پزشکی، شما را به یک پزشک متخصص ارجاع دهند. در نتیجه شما باید مدرکی بنام «گزارش کمیته دکتری» یا «گزارش شورای پزشکی» را تهیه کنید. شما می‌توانید این نوع گزارش پزشکی کامل را از بیمارستان بگیرید.

در این گزارش ویژه، پس از جمع‌آوری امضا از ۶ یا ۷ پزشک مختلف، بایستی آن را به تأیید هیئت مدیره بیمارستان برسانید. برای دریافت این گزارش ممکن است شما را به یک متخصص در هر یک از بخشهای زیر بفرستند:

  • بیماریهای داخلی
  • جراحی عمومی
  • گوش، حلق و بینی
  • بیماریهای چشمی / چشم پزشکی
  • روانپزشکی
  • عصب‌شناسی

یافتن مترجم‌های انگلیسی زبان در شهرهای بزرگ مانند استانبول و ازمیر یا مناطق ساحلی مانند بدروم یا فتحیه کار سختی نیست. بهتر است با داشتن یک مترجم حرفه‌ای یا دوستی که می‌تواند به ترکی صحبت کند، برای خدمات درمانی و دریافت گواهی سلامت پزشکی به بیمارستان مراجعه کنید.

گواهی سلامت پزشکی یا کارت بهداشت برای مشاغل داخلی

این گواهی در واقع کارت و سندی است که مشخصات متقاضی و تایید پزشک مبنی بر اینکه فرد هیچ مشکل جسمانی برای کار کردن ندارد در آن درج شده است. برای دریافت این کارت، متقاضی باید چندین نوبت آزمایشهای پزشکی را پشت سر بگذارد تا مشخص شود او دارای یک بیماری واگیردار یا خطرناک نیست. با دریافت این کارت، صلاحیت جسمانی متقاضی برای مراکز استخدامی به اثبات می‌رسد.

برای چه مشاغلی نیاز به دریافت گواهی سلامت پزشکی است؟

با توجه به اینکه که در کلیه صنف‌ها و مراکزی که احتمال انتقال بیماری به مراجعه‌کنندگان یا مواد تولیدی وجود دارد، دریافت این گواهی الزامی است. گواهی و کارت پس از انجام معاینه پزشکی برای اطمینان از عاری بودن از هرگونه بیماری مسری، صادر می‌گردد.

معاینه پزشکی معمولاً شامل معاینه فیزیکی، آزمایش خون و آزمایش ادرار برای غربالگری هرگونه بیماری یا شرایط عفونی است. در صورتی که شما قرار است به استخدام یکی از بخشهای زیر شوید، لازم است تا برای دریافت گواهی سلامت پزشکی اقدام نمایید:

  • دسته اول: مراکز تولیدی، پخش و توزیع مواد خوراکی،آرایشی و بهداشتی
  • دسته دوم: کلیه کارکنان اماکن عمومی شامل رستوران‌ها، شرکت‌های پذیرایی، آرایشگاه‌ها، سینماها، آموزشگاه‌ها، کتاب‌فروشی‌ها، مسافرخانه و هتل‌ها، تعمیرات وسایل خانگی و سایر مکانهایی که با عموم مردم در ارتباط است.
  • دسته سوم: مراکز حمل و نقل از کوچک تا بزرگ شامل افراد و شرکت‌هایی که مواد خوراکی، آرایشی و بهداشتی را جابجا می‌کنند.

تمام این سخت‌گیری‌ها به این دلیل است که این محصولات در صورت تماس با فردی که ناقل یک بیماری مسری یا بیماری است به راحتی آلوده می‌شوند. این امر می‌تواند منجر به عواقب جدی سلامتی برای مصرف‌کنندگان از جمله بیماریهای ناشی از غذا، عفونت‌های پوستی یا واکنش های آلرژیک گردد.

فرآیند صدور گواهی سلامتی پزشکی به چه صورت است؟

فرآیند معاینه پزشکی و صدور گواهینامه معمولاً توسط دولت یا سازمانهای صنعتی تنظیم می‌گردد تا اطمینان حاصل شود که بالاترین استانداردهای بهداشت و ایمنی حفظ می‌شود. این کار ممکن است شامل بازرسی منظم از تأسیسات تولید و آزمایش محصولات غذایی و آرایشی برای اطمینان از عاری بودن آنها از آلاینده‌ها باشد.

نحوه دریافت گواهی سلامت پزشکی یا کارت سلامت

فردی که متقاضی دریافت گواهی سلامت است باید به این صورت اقدام نماید:

  • مراجعه به مراکز پزشکی و درمانی شهر مربوطه و گذراندن آزمایش‌هایی از قبیل تست خون، ادرار و مدفوع.
  • پس از بررسی برگه‌های آزمایش توسط پزشک و در صورت تایید سلامت جسمانی فرد، برگه‌ای معروف به «چک لیست» که دارای نتایج و مقادیر آزمایشات پزشکی است برای متقاضی صادر می‌گردد.
  • بعد از صدور کارت معاینه پزشکی، متقاضی نسبت به واریز وجه و دریافت گواهی سلامت پزشکی از مرکز بهداشت شهر خود اقدام می‌نماید.

همچنین به نکات زیر توجه داشته باشید که:

  • تاریخ اعتبار کارت تاییدیۀ پزشکی برای افرادی که شغل آنها مستلزم ارتباط مستقیم با مواد خوراکی است، شش ماهه می‌باشد اما در سایر افراد می‌توانند از کارتهای با اعتبار یک ساله استفاده کنند. کارتهای شش ماهه به رنگ سبز و کارتهای یکساله به رنگ آبی هستند.
  • در صورت مشاهدۀ علائم بیماری در خود حتی با وجود داشتن گواهی سلامت پزشکی، باید مجددا جهت آزمایشات پزشکی جدید اقدام کنید.
  • اتباع خارجی نیز می‌توانند و موظفند که برای امور استخدامی، جهت دریافت کارت سلامت پزشکی اقدام کنند.

گواهی سلامت پزشکی برای مدرسه

گواهی سلامت پزشکی برای مدارس مدرکی است که تأیید می‌کند دانش‌آموز از نظر جسمی برای حضور در مدرسه آماده است. این گواهی معمولاً شامل اطلاعاتی در مورد سابقه پزشکی وی مانند بیماری‌ها یا جراحات و همچنین هرگونه وضعیت پزشکی خاص یا آلرژی مداوم است. مدارس با حصول اطمینان از سلامت کافی دانش‌آموز برای حضور در مدرسه و دریافت واکسن‌های لازم، می‌توانند از گسترش بیماری‌های مسری جلوگیری کنند.

پس از شیوع بیماری کرونا، بر اساس تفاهم‌نامه سازمان آموزش و پرورش با سازمان بهداشت و درمان کشور و برای تضمین سلامتی و ایمنی دانش‌آموزان، دریافت شناسنامه سلامت دانش‌آموزان یکی از اقدامات اجباری پیش از ثبت نام آنها در مدارس شد. در واقع دانش‌آموزان پس از طی دوره‌های گوناگون پزشکی، مورد ارزیابی و معاینه پزشکی قرار می‌گیرند و نتایج این بررسی‌ها به طور دقیق در فرم‌های مخصوص ثبت می‌شود.

نحوه دریافت گواهی سلامت پزشکی دانش‌آموزان

نحوۀ دریافت گواهی سلامت پزشکی دانش‌آموزان به صورت حضوری است اما ثبت نام به صورت آنلاین در «‌سامانه سلامت دانش‌آموزان» صورت می‌گیرد. دانش‌آموزان در حین ثبت نام و پاسخگویی به پرسشهای پزشکی که بر روی سایت سلامت وجود دارد، می‌توانند پزشکان مدارس را نسبت به وضعیت سلامتی خود آگاه کنند. در ثبت نام اولیه، یک غربالگیری کلی صورت می‌گیرد اما تنها با گرفتن آزمایش‌های حضوری است که فرد می‌تواند گواهی سلامت پزشکی خود را دریافت کند. سامانه اینترنتی سلامت دانش‌آموزان به نشانی www.salamat.gov.ir است.

مدارک مورد نیاز جهت دریافت گواهی سلامت پزشکی برای مدرسه

والدین یا دانش‌آموز برای مراجعه به پایگاه سنجش سلامت باید مدارک زیر را ارائه دهد:

اصل و کپی شناسنامه دانش‌آموز و والدین
اصل و کپی کارت ملی دانش‌آموز و والدین
کارت واکسیناسیون
یک قطعه عکس جدید در اندازۀ ۳x۴
واریز وجه ثبت نام برای گواهی

بعد از مراجعه اولیه دانش‌آموز به پایگاه سنجش سلامت، پزشک علاوه بر سنجش میزان سلامتی جسمانی دانش‌آموز به وضعیت بینایی، شنوایی، اختلال گفتاری و مواردی از این دست نیز رسیدگی می‌کند. تمام اطلاعات بعدی توسط پزشک در فرم شناسنامۀ سلامت درج می‌شود.

این گواهی سلامت برای مدرسه بسیار ارزشمند است، زیرا به آن‌ها کمک می‌کند تا بهترین مراقبت‌های پزشکی و آموزشی را برای دانش‌آموزان فراهم کنند و در صورت نیاز، به طور مناسب و به موقع برای مراقبت از سلامت فرزندان اقدام نمایند.

گواهی سلامت پزشکی برای ازدواج

ازدواج امری پسندیده است اما مهم است که قبل از ازدواج از سلامت خود و همسرتان مطمئن شوید. به همین دلیل است که بسیاری از کشورها برای ثبت ازدواج به گواهی سلامت پزشکی نیاز دارند. این گواهی تأیید می کند که هیچ یک از طرفین ناقل بیماریهای مسری یا اختلالات ژنتیکی نیستند که باعث آسیب به همسر یا فرزندان می‌شود.

فرآیند دریافت گواهی سلامت پزشکی برای ازدواج می‌تواند بسته به محل زندگی و قوانین محلی متفاوت باشد. در برخی مکان‌ها، هر دو شریک باید آزمایش‌های پزشکی را انجام دهند، در حالی که در برخی دیگر، فقط یکی از شرکا باید گواهی را ارائه دهد. این آزمایش‌ها معمولاً شامل آزمایش خون و ادرار و همچنین معاینه فیزیکی توسط پزشک است. پس از دریافت گواهی سلامت پزشکی که برای مدت محدودی معتبر است، طرفین می‌توانند در آن بازه زمانی ازدواج کنند.

کشور ایران طبق ماده ۲۳ قانون حمایت خانواده، زوجین را مکلف کرده تا پیش از انعقاد نکاح، گواهی سلامت از اعتیاد و بیماری مسری و خطرناک را ارائه کنند تا روند ازدواج آنها در صحت و سلامت کامل طی شود. پزشک در سند سلامت پزشکی ازدواج گواهی می‌دهد که طبق آزمایش‌های بعمل آمده از زوج، علایمی مبنی بر ابتلا به بیماری‌های تالاسمی، ایدز، هپاتیت و مقاربتی و همچنین مصرف مواد مخدر و اعتیاد مشاهده نکرده است.

منابع

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *