فیلم طلا فیلمی ایرانی است که توسط پرویز شهبازی در سال ۱۳۹۷ ساخته و در سی و هفتمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم فجر به نمایش درآمد.
به گزارش خوبو، طلا یکی از فیلمهای سالهای اخیر سینمای ایران است که با شیوع ویروس کرونا، به دومین فیلم پس از خروج تبدیل شد که در سایتهای دانلود فیلم و سریال فیلیمو و نماوا اکران شد. این فیلم از سایت معتبر IMDB، نمره متوسط 5.2 را دریافت کرده است. 709 نفر به این فیلم نمره دادهاند.
دانلود رایگان فیلم طلا
عوامل و بازیگران فیلم طلا
طلا فیلمی است که در ژانر درام توسط پرویز شهبازی ساخته شده است. طلا هفتمین اثر ساخته شده توسط پرویز شهبازی است که فیلمهایی همچون عیار 14 و دربند را در کارنامه دارد.
فیلمنامه این فیلم مورد توجه جشنواره فیلم فجر و جشن دنیای تصویر شد، اما در کسب جایزه ناکام ماند.
کارگردان | پرویز شهبازی |
تهیه کننده | رامبد جوان محمد شایسته |
نویسنده | پرویز شهبازی |
بازیگران | نگار جواهریان هومن سیدی طناز طباطبایی مهرداد صدیقیان هدی زین العابدین رضا شعبان پور |
تدوین | پرویز شهبازی |
موسیقی | مدوید لطیفی |
سال ساخت | 1397 |
نمره IMDB | 5.2 |
مدت زمان فیلم | 83 دقیقه |
خلاصه داستان
چند جوان قصد راهاندازی رستورانی را دارند در این میان پدر یکی از آنها فوت کرده و مبلغ قابل توجهی پول نیز مفقود میشود.
نقد و بررسی فیلم طلا
طلا مانند ساختههای پیشین پرویز شهبازی، حول محور جوانانی است که در وضعیت امروز اجتماغ ایران دچار مشکل شده و یافتن راه خروج از بحران برایشان ناممکن است. فیلم روایتگر داستان 4 جوانی است که قصد دارند با راه اندازی یک مغازه سوپ فروشی، به درآمد و کسب و کار مستقل برسند اما در این راه با مشکلات جدی مواجه میشوند. مقدمه طلا نوید بخش اثری تاثیرگذار را به مخاطب میدهد که با بررسی معضلات اجتماعی قصد دارد موشکافانه، زندگی جوانان امروزی را به تصویر بکشد. اما ایرادات طلا بسیار بیشتر از آن است که اجازه دهد اتفاقات فیلم در ذهن تماشاگر ماندگار شود.
بزرگترین ایران فیلم عدم تمرکز بر قصه است. پرویز شهبازی مانند اغلب ساختههای قبلیاش، در اینجا نیز متمرکز بر قصه اصلی فیلم نبوده و تا جایی که امکان داشته، خرده ماجراهای مختلف را به داستان اضافه کرده که اغلب پر از ایراد و حفرههای فیلمنامه است و بدتر از آن اینکه کوچکترین تاثیری در پیشبرد قصه و بسط دادن آن ندارند. خرده روایت های فیلم طلا به حدی ناکارآمد است که با حذف آنها به راحتی اثر یکپارچهتر شده و تماشای آن برای تماشاگر سادهتر. به عنوان مثال، حضور شخصیت زن برادر منصور در فیلم، هیچ ربط و تاثیری بر قصه اصلی ندارد و هدف از مطرح شدن آن در جریان داستان صرفاً ارائه یک پیام اخلاقی به مخاطب بوده است. پیام اخلاقی که در آثار اجتماعی میبایست در لایه زیرین قصه پرورش یافته و به مخاطب منتقل شود، نه آنکه بی ارتباط به فیلم و قصه به یکباره در فیلمنامه پدیدار شده و سپس با یک نتیجه گیری ساده به پایان برسد!
ایراد بزرگ دیگر طلا که باعث میشود کارکرد اجتماعی اثر با اختلال مواجه شود، حفرههای بزرگ فیلمنامه است. از دایر کردن سوپ فروشی در فصل گرما گرفته تا نگهداری دلار توسط پدر دریا، فیلم توجهی به جزئیات قصه، داستان خود را پیش برده و توجهی به منطق روایی نداشته است. اینکه چطور پدرِ رویا میبایست مبلغ 400 هزار دلار را در جایی پنهان کند که دسترسی به آن به سادگی امکان پذیر است، از ایرادات بزرگ فیلم محسوب میشود که بهانهای برای شکلگیری بزرگترین بحران فیلم نیز است. ایرادات منطقی فیلم حتی به شخصیت پدربزرگ دریا نیز وارد است. جایی که در بخشی از فیلم متوجه میشویم او با پسرش اختلافات بزرگی دارد و از یکدیگر دور هستند اما به محض وقوع جنایت، به یکباره از او که حافظه درستی هم ندارد میشنویم که یک روز قبل با پسرش درباره مبلغ دلارها و پنهان کردن آن در مکانی مشخص صحبت کرده و حالا مطمئن است که او به قتل رسیده! اینکه چرا باید با توجه به شرایط پدربزرگ، با او درباره چنین مسئلهای صحبت شود مشخص نیست!
فیلم حتی در اشاره به شخصیت کودک که طلا نام دارد نیز به چند موقعیت ساده کفایت میکند اما در ادامه فیلم به یکباره منصور تصمیم میگیرد بحرانی بیافریند و طلا را از کشور خارج کند تا بتواند با دلارهای دزدیده شده، هزینه درمان او را تامین کند. متاسفانه فیلم هیچ مسیر منطقی را برای اینکه بتوان فداکاری منصور برای طلا را باور کرد طی نمیکند. به نمایش گذاشتن چند سکانس ملاقات با طلا و تولد گرفتن برای او، دلیل مناسبی برای فداکاری بزرگ منصور به شمار نمیرود و فیلم میبایست برای نزدیک تر کردن این دو به یکدیگر، مسیر دیگری را پیش میگرفت. در واقع شخصیت پردازی منصور در طول فیلم، منطقِ فداکاری او برای طلا را زیر سوال میبرد. او نه قهرمان است و نه حتی ویژگیهای یک قهرمان ساده را هم در خود دارد اما فیلم به یکباره او را مسئولیت پذیر و دلسوز و فداکار معرفی میکند.
انتخاب بازیگران طلا نیز به ضعف فیلم افزوده است. بازی هومن سیدی در نقش منصور یکی از ضعفهای فیلم به شمار میرود. بازیگری که در طلا به درستی هدایت نشده و نتیجه آن واکنشهای گاهاً عجیبی است که در موقعیتهای مختلف فیلم از او میبینیم. خشم و ناراحتی و حتی اشتیاق او در طول فیلم باور پذیر نیست و به نظر میرسد در مجموع انتخاب خوبی برای نقش منصور نبوده است. دیگر بازیگران فیلم از جمله نگار جواهریان و طناز طباطبایی نیز وضعیت بهتری از سیدی ندارند و ضعف شخصیت پردازی بر بازی آنان نیز تاثیر گذاشته است.
فیلم در نهایت نیز به ورطه شعارهای اجتماعی نخ نمایی میافتد که پیش از این بارها توسط سینماگران ایرانی به تصویر کشیده شده و آن معضل بزرگ مهاجرت غیرقانونی است. مهاجرت غیرقانونی که در اینجا نیز سرنوشتی جز تباهی و نابودی ندارد و در سینمای ایران نیز همواره ساز و کار به تصویر کشیدن آن یکسان و تکراری بوده است. متاسفانه پرویز شهبازی مسیر درستی را برای چینش پازل فیلم پیش نمیگیرد و از این جهت موقعیت انتهایی فیلم یک سقوط تمام عیار برای اثر به شمار میرود. طلا بی خود و بی جهت بحران میآفریند و سپس در بحرانی که به اشتباه شکل گرفته، غرق میشود. اینکه چرا باید در یک اثر سینمایی این حجم از بحران از مشکلات جسمی کودک گرفته تا بیکاری، بی پولی، سرقت، قتل و … در مدت زمان زیر 90 دقیقه به تصویر کشیده شود مشخص نیست. سینمای اجتماعی زمانی ستایش برانگیز است که بتوان معضل یا معضلات اجتماعی را در طول قصه پرورش داد و از آن نتیجه گیری منطقی کرد تا تماشاگر آگاه تر از سالن سینما خارج شود. اما در طلا همه این معضلات در حد یک اشاره ساده و دم دستی مطرح میشوند و بدتر آنکه، بزرگترین بحران های فیلم در میان بزرگترین حفره های فیلمنامه شکل میگیرند!
نویسنده: میثم کریمی
منبع: سایت مووی مگ
فهرست جوایز فیلم طلا
در سی و هفتمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم فجر، فیلم طلا نامزد دریافت دو سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه (پرویز شهبازی) و بهترین صدابرداری (منصور شهبازی) شد و در پایان در کسب جایزه ناکام ماند. این فیلم همچنین در بیستمین دوره جشن حافظ نامزد دریافت پنج جایزه برای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه، بهترین تدوین و بهترین بازیگر زن (نگار جواهریان) شد، اما موفق به کسب جایزهای نشد.
نظرات کاربران