فیلم دسته دختران فیلمی ایرانی است که توسط منیر قیدی در سال ۱۳۹۹ ساخته شد و در چهلمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم فجر به اکران درآمد.
به گزارش خوبو، دسته دختران فیلمی در خصوص حضور زنان در جبهههای جنگ است. این فیلم، از سایت معتبر IMDB، نمره متوسط 5 را کسب کرده است. 103 نفر به این فیلم نمره دادهاند.
از جمله بازیگران این فیلم میتوان به نیکی کریمی، فرشته حسینی، پانته آ پناهی ها، هدی زین العابدین، صدف عسگری و … اشاره کرد.
دانلود فیلم دسته دختران
عوامل و بازیگران فیلم دسته دختران
دسته دختران فیلمی است که در ژانر درام، جنگی و دفاع مقدس توسط منیر قیدی ساخته شده است. این فیلم سینمایی دومین تجربه کارگردانی منیر قیدی پس از فیلم سینمایی ویلایی ها است که توانست منیر قیدی را به سینمای ایران معرفی نماید. حال پس از موفقیت ویلایی ها که یک موضوع دفاع مقدس را به تصویر میکشد این بار نیز منیر قیدی تصمیم گرفته است که با توجه به موفقیت فیلم اول خود، فیلم دیگری با موضوع زنان را به تصویر بکشد.
مراحل پیش تولید و انتخاب بازیگران فیلم ایرانی دسته دختران ساخته منیر قیدی از اوایل سال ۱۳۹۹ نیز آغاز گردید و پس از اتمام مراحل پیش تولید و انتخاب بازیگران در نهایت در اواسط سال ۱۳۹۹ فیلمبرداری از لوکیشن های مختلف این فیلم سینمایی نیز در بیش از چهار شهر ایران از جمله خرمشهر، آبادان، اهواز و تهران آغاز گردید. فیلم با توجه به اینکه با موضوع دفاع مقدس نیز می باشد بیشتر صحنه های اکشن و جنگی آن نیز در شهر های خرمشهر و اهواز نیز انجام گردیده است و مراحل ضبط و تصویر برداری از این فیلم سینمایی بیش از ۶ ماه به طول انجامید و در نهایت در اواخر اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ این فیلم سینمایی نیز فیلمبرداری آن به اتمام رسید.
نیکی کریمی دیگر بازیگر مشهور آستگیمات است. کریمی در سال ۱۳۷۲ موفق به دریافت جایزه صدف نقرهای بهترین بازیگر زن از جشنواره بینالمللی فیلم سنسباستین برای فیلم سارا (۱۳۷۱) شد. او در بیست و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر (۱۳۸۱) نیز برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن برای فیلم دیوانه ای از قفس پرید (۱۳۸۱) و واکنش پنجم (۱۳۸۱) شد. وی تاکنون با کارگردانان برجستهای از جمله داریوش مهرجویی، مسعود کیمیایی، عباس کیارستمی، ابراهیم حاتمیکیا، رسول ملاقلی پور، بهروز افخمی و تهمینه میلانی همکاری داشته است. عروس، پری، نیمه پنهان، بوی پیراهن یوسف و دو زن از جمله فیلمهای مطرح او هستند. او علاوه بر بازیگری چندین فیلم از جمله شیفت شب (۱۳۹۳) و آتابای (۱۳۹۸) را ساختهاست.
هدی زین العابدین بازیگر ایرانی متولد ۲۳ خرداد ۱۳۶۸ در کرج است. وی از سال ۱۳۹۰ وارد حرفه بازیگری شده و فارغالتحصیل رشته گرافیک است. وی کار مدلینگ نیز انجام میدهد. شهرت این بازیگر با بازی در سریال سقوط یک فرشته آغاز شد و اولین فیلمش خانه روشن محصول سال ۱۳۸۴ بود. برخی از دیگر آثار این هنرپیشه عبارتند از فیلمهای پایان خدمت (۱۳۹۲)، اسرافیل (۱۳۹۶)، عرق سرد (۱۳۹۶)، طلا (۱۳۹۷)، دست انداز (۱۳۹۸)، زالاوا (۱۳۹۹) و سریالهای همه خانواده من (۱۳۹۱)، قلب یخی ۳ (۱۳۹۱)، رقص روی شیشه (۱۳۹۷)، کرگدن (۱۳۹۸) و رهایم کن (۱۴۰۱).
پانته آ پناهی ها بازیگر ایرانی متولد سال ۱۳۵۶ در تهران است. وی در سال ۱۳۸۲ با فیلم آن مرد را نکشید و در سال ۱۳۹۷ با سریال بانوی عمارت وارد سینما و تلویزیون شد. از سال ۱۳۸۴ نیز در تئاتر فعال است و در نمایشهای زیادی بازی کرده است. برخی از آثار این هنرپیشه عبارتند از سریالهای شهرزاد (۱۳۹۴-۱۳۹۶)، کرگدن (۱۳۹۸)، خاتون (۱۴۰۰) و فیلمهای گس (۱۳۹۱)، خانوم (۱۳۹۲)، من دیهگو مارادونا هستم (۱۳۹۳)، لاک قرمز (۱۳۹۴)، نفس (۱۳۹۴)، حکایت دریا (۱۳۹۵)، درخونگاه (۱۳۹۶)، ناگهان درخت (۱۳۹۷)، جاده خاکی (۱۳۹۹) و غریزه (۱۴۰۰).
فرشته حسینی بازیگر افغانستانی متولد ۶ اردیبهشت ۱۳۷۶ در تهران است. پدر و مادر او از افغانستان به ایران مهاجرت کردند و او در ایران متولد شد. وی در سال ۱۳۹۵ با فیلم رفتن وارد سینما شد و تا کنون فقط در سریال قورباغه بازی کرده است. برخی از دیگر فیلمهای این هنرپیشه عبارتند از یلدا (۱۳۹۷)، شکستن همزمان بیست استخوان (۱۳۹۷)، سونامی (۱۳۹۷)، هفت و نیم (۱۳۹۸) و دسته دختران (۱۳۹۹).
کارگردان | منیر قیدی |
تهیهکننده | محمدرضا منصوری |
نویسنده | منیر قیدی میلاد اکبرنژاد |
بازیگران | نیکی کریمی پانتهآ پناهیها فرشته حسینی هدی زینالعابدین حسین سلیمانی صدف عسگری محمد صدیقیمهر یاسین مسعودی مهدی حسینینیا |
موسیقی | ستار اورکی |
فیلمبردار | سامان لطفیان |
تدوین | حمید نجفی راد |
سال ساخت | 1399 |
مدت زمان فیلم | 90 دقیقه |
نمره IMDB | 5 |
فروش گیشه | ۴٬۲۸۰٬۷۲۷٬۰۰۰ تومان |
خلاصه داستان
این فیلم قصه زنانِ جنگ است. گروهی جامانده از روایت های پیروزمردانِ پیکارها در طول تاریخ… این فیلم روایتی است از حماسه مقاومت 34 روزه خرمشهر در دوران دفاع مقدس.
نقد و بررسی فیلم دسته دختران
در بحبوحهی حملهی عراق به خرمشهر و کمبود سلاح و مهمات، تعدادی زن گروهی را تشکیل میدهند تا خود را به دژ ارتش برسانند و از آنجا اسلحه و ادوات جنگی به داخل شهر بیاورند. جنگ همیشه ناگفتهها و زوایای تاریکتری نسبت به آنچه در آثار این ژانر دیدهایم داشته است، لایههایی که در اکثریت فیلمهای این گونهی سینمایی نادیده گرفته شدهاند. بیشتر فیلمهای این گروه، گرفتار یک سری دوزی عجیب و تکراری هستند که مخاطب را به خط مقدم جبهه میبرند و او را در نبردهای قهرمانانه و مرد محور شریک میکنند.
زنان در محوریت اصلی این فیلم قرار دارند و مردان بهنوعی نقش ضدقهرمانهایی را بازی میکنند که مانع از قهرمانگری این دستهی نادیده در فیلمهای دفاع مقدسی هستند
در این آثار، زنان، مقاومتهای آنها و مصیبتهایی که برشان وارد شده بود معمولا نادیده گرفته میشدند و یا تصویر کمرنگی از آنها وجود داشت. دستهی دختران اثری است که از المانهای سنتی این ژانر فاصله میگیرد و وارد لایهی دیگری از جنگ میشود. زنان در محوریت اصلی این فیلم قرار دارند و مردان بهنوعی نقش ضدقهرمانهایی را بازی میکنند که مانع از قهرمانگری این دستهی نادیده در فیلمهای دفاع مقدسی هستند. فیلم با محوریت چهار زن قصهی خود را شکل میدهد، چهار قهرمان با خلقوخوی متفاوت که همانند مردان بهدنبال اثرگذاری در جنگ هستند.
چهار کارکتر زن قصه، بهدنبال خلق پرداختهایی دراماتیک و لایهمند از خود میروند که این تلاشها با توجه به ضعف، در تولید اثری داستانمحور کمرنگ میشود و به بنبست میرسد. دو شخصیت وجیهه و سیمین از متفاوتترین کارکترهای دفاع مقدسی هستند که اگر در مسیر دراماتیک خود لایههای عمیقشان را وارد درام فیلم میکردند، هم ساختار درام شکل بهتری به خود میگرفت و هم اینکه ذهن مخاطب به تاثیرپذیری بیشتری میرسید. سیمین مثل بقیه موهایش رو نمیپوشاند، حرکاتش شبیه به دیگر زنهای محجبه نیست. وجیهه نیز، هم دوست دارد سیگار بکشد و هم اینکه بقیه را امر به معروف میکند و سراغ نجسی نمیرود.
اگر بخواهیم دیدی عمیق به شخصیتهای قصهی دسته دختران داشته باشیم، نمیتوانیم به آنها در جایگاه قهرمانان آثار حماسی و دفاع مقدسی نگاه کنیم، چراکه این شخصیتها در مسیر عملهای قهرمانانهی دراماتیک قرار نمیگیرند و کارگردان در درام کمرنگ خود، هرگز سعی نکرده آنها را در ردای کهنالگوهای شخصیتی کنشگر قرار دهد.
از این رو آنها بهزودی از خاطر مخاطب میروند و تماشاگر بعد از دیدن فیلم چیزی از 4 شخصیت زن دستهی دختران در یادش نمیماند. مخاطب معمولا در فیلم های جنگی، حماسی، اکشن و… بهدنبال قهرمان است، قهرمانی که بتواند در ادبیات این فیلمها تا مدتها زندگی کند و هدفهای مهمی را به سرانجام برساند. اما این 4 زن نه تنها در مسیر هدف خود پررنگ نیستند بلکه تا دقیقه 45 فیلم هم هنوز نمیدانند باید بهسوی کدام سر منزل حرکت کنند.
بزرگترین ضعف و ایراد دسته دختران را در فیلمنامهاش میتوان جستوجو کرد. این فیلم با توجه به نوع ادبیات و جغرافیای شکلگیری خود نیازمند نقاط عطف و اوج بیشتری است که بتواند قصهی حماسی خوبی را تعریف کند. گم بود هدف در قصه، مسئلهای است که تماشاگر را بهشدت آزار میدهد. بیننده تا اواسط فیلم تنها 4 شخصیت سرگردان را میبیند که در پیدا کردن هدف یکپارچه و منظم خود گم شدهاند و یا حتی اصلا دربارهی آن، صحبت هم نمیکنند؛ زمانی هم که مقصد خود را پیدا میکنند و تصمیم میگیرند که به سمت دژ خرمشهر بروند، فیلمنامه آنقدر به اطرافش میچرخد و برای خودش جزئیات پررنگ جذب میکند که آوردن مهمات از دژ ارتش به حاشیه رانده میشود و ما فکرمان از مسیر اصلی بهجای دیگری میرود.
اکشنها و صحنههای جنگی قدرتمند از درام پیشی گرفتهاند. قصه پابهپای این گرافیک پرزرقوبرق و انفجارهای عظیم نمیتواند حرکت کند و مخاطب تنها مجبور است که خودش را با جذابیتهای بصری نمایش سرگرم کند و بهدنبال مستندسازیهای تصویری شده باشد. درواقع کارگردان میخواسته با فرم اثر خود ضعفهای فیلمنامهای را بپوشاند و اینگونه سنگینی کارش را به رخ بیننده بکشد که البته در جاهایی نیز موفق عمل کرده، چراکه تماشاگر بعد از پایان فیلم محال است این پروداکشن خوب جنگی را از یاد ببرد.
علاوه بر فرم خوب دسته دختران، نگاه متفاوت فیلم به مقاومت 34 روزهی خرمشهر است که جلوهگری میکند. کارگردان به خط مقدم جبهه نمیرود و سعی ندارد که بیننده را مقابل نبردهای تنبهتن قرار دهد. فیلم خودش را وارد موقعیتهای پرالتهابی میکند، زمانیکه خرمشهر محاصره شده است و دارو و مهمات گیر نمیآید و مردم بیدفاع کشته شده، بینام و نشان به خاک سپرده میشوند. این فیلم سعی دارد بیپرده از زاویهای دیگر تماشاگرش را به جنگ نزدیک کند و مسائل کمتر پرداخت شدهی آن را بهتصویر بکشد.
علاوه بر فرم خوب دسته دختران، نگاه متفاوت فیلم به مقاومت 34 روزهی خرمشهر است که جلوهگری میکند
ترس و وحشت مردم برای فرار از خرمشهر، کمبود نیرو، اسلحه و دارو، شهدای بینام و نشان، خاکسپاریهای بدون کفن و غیره قسمتهای پرالتهاب و موقعیتهای رئالی از فیلماند که در کنار هدف اصلی قهرمانهای داستان در اثر وجود دارند. تمهیدی که هم برگ برندهای برای فیلم است و هم نقطه ضعفاش! چراکه ناخواسته مسیر انحراف فیلم و کارکترها را بهوجود آورده، اتفاقی که ساختار را بهم ریخته است. دستهی دختران ایدهی خوبی دارد، فکر اولیهای که میخواهد ژانر دفاع مقدس را به موقعیتهای رئال نزدیکتر کند و قهرمانهایی عادیتر بسازد، هدفی که در پرداخت شکست میخورد و بیننده را ناامید باز میگرداند که البته این رویکرد میتواند تحولی خوب برای این آثار باشد، تغییری که نیازمند پرداختی دغدغهمندانهتر است.
نقد از سوگند مختاری
فهرست جوایز فیلم دسته دختران
در چهلمین دوره برگزاری جشنواره بینالمللی فیلم فجر در سال 1400، فیلم دسته دختران نامزد دریافت 7 سیمرغ بلورین جشنواره برای بهترین بازیگر نقش مکمل زن (فرشته حسینی)، بهترین تدوین (حمید نجفی راد)، بهترین صدابرداری (مهدی ابراهیم زاده)، بهترین صداگذاری (فرامرز ابوالصدق)، بهترین طراحی صحنه (محمدرضا شجاعی)، بهترین جلوه های ویژه میدانی (محسن روزبهانی، کاووس روزبهانی) و بهترین جلوه های ویژه بصری (حسن نجفی، امیر ولی خانی) شد، که در پایان موفق به دریافت یک سیمرغ بلورین و یک دیپلم افتخار شد.
- برنده سیمرغ بلورین بهترین جلوه های ویژه بصری (حسن نجفی، امیر ولی خانی)، دوره ۴۰ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۴۰۰
- برنده دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل زن (فرشته حسینی)، دوره ۴۰ جشنواره فیلم فجر در سال ۱۴۰۰
نظرات کاربران