0

معرفی کتاب دید اقتصادی + دانلود و خرید

کتاب دید اقتصادی-ترجمه فارسی

«دید اقتصادی» کتابی بود که پیتر شیف نویسنده‌ و مفسر مالی در سال 2010 آن را نوشته است. کتابی که برای آموزش‌های پایه‌ی اقتصادی در ایران موردتوجه قرار گرفته است. در ادامه شما را با نویسنده، کتاب، واکنش‌ها به کتاب و ترجمه‌های آن آشنا خواهیم کرد. با خوبو همراه باشید

نام کتابدید اقتصادی | چگونگی رشد و فروپاشی اقتصاد
How an Economy Grows and Why It Crashes
نویسندهپیتر شیف | Peter Schiff
گونه ادبیناداستان، اقتصادی، مدیریت و کسب و کار، موفقیت و خودیاری
انتشارات در ایراننشر نی و نشرهای دیگر
مترجمحمیدرضا ارباب و مترجمان دیگر
تعداد صفحه256 
سال انتشار2010 
خرید آنلاین
دانلود نسخه آنلاین

بیوگرافی پیتر شیف

پیتر شیف در مارس 1963 در کنتیکت آمریکا، در خانواده‌ای یهودی متولد شد. پدر او، اروین که از نسل یهودیان لهستان بود که به آمریکا پناه آورده بودند و او شخصاً در جنگ جهانی دوم جنگید. وقتی پیتر کودک بود، والدین او از هم طلاق گرفتند و او با مادر و برادرش اندرو به همراه مادر به فلوریدا منتقل شدند. پیتر، بیش از هر چیزی پدرش را بابت آموزش مفاهمیم اقتصادی به زبان ساده به یاد دارد. اروین شیف (1928-2015) یکی از لیبرتارین‌های معروف آمریکایی بود که از زمره‌ی مخالفان جدی سیستم مالیات آمریکای بود. او به خاطر سر باز زدن از پرداخت مالیات به 13.5 سال حبس متهم شد. او سرانجام در زندان درگذشت.

پیتر، ایده‌های رادیکال پدرش را دنبال نکرده و حتی از پدرش در سال 1980 خواسته بود مقاومت در خصوص پرداخت مالیات را تمام کند چون این نبرد را بیهوده می‌دانست. بااین‌همه، او هم هرچه جلوتر آمد، بیشتر متوجه استدلال‌های پدرش شد و همان ایده‌آل‌های را نببال می‌کند. به زعم پیتر، اروین شیف عملگرا نبود و به همین خاطر مشخص بود شکست می‌خورد.

اروین شیف-پیتر شیف
اروین شیف-پیتر شیف

شیف، از دهه نود کار به عنوان کارگزار بورس را آغاز کرد. سال 96 او و شریکش یک شرکت غیرفعال بورسی را خریدند و اسم آن را به یورو پاسیفیک کپیتال تغییر دادند و دفتری کوچک در لوس آنجلس دایر کردند. این شرکت هنوز فعال است و شهرتی دست‌وپا کرده است. آنها همینک دفاتری در برخی از مهمترین شهرهای آمریکایی دارند. با این حال طی تحقیقاتی در سال 2020 از سوی یک روزنامه‌ی استرالیایی، یورو پاسیفیک کپیتال به این متهم شد که نقشی مهم در فرار مالیاتی و انتقال مبالغ به حساب‌های آف‌شور ایفا می‌کند. شیف دادگاهی نشد و به‌شخصه تمام اتهامات را رد کرد. او همینطور از طرفداران بیتکوین است و مقدار زیادی را در والت خود دارد.

آمریکا مثل کشتی تایتانیک است و من سعی کرده‌ام با کشتی نجات آدم‌ها را از آن به جایی امن ببرم. می‌توانم ببینم که بحران اقتصادی بزرگی در حال نزدیک شدن است.

پیش بینی سال 2006 شیف از بحران سال 2008 آمریکا – او به خاطر اعلام‌خطرهایی که در این خصوص کرده بود، لقب Dr. Doom را گرفت است.

بررسی آثار

  • Crash Proof: How to Profit From the Coming Economic Collapse, 2007
    • می‌توان نام آن را «اثبات سقوط» ترجمه کرد. در این کتاب نویسنده یک سال پیش از بحران مالی بزرگ آمریکا، توضیح داد که چرا این بحران گریزناپذیر است.
  • Crash Proof 2.0: How to Profit From the Economic Collapse,
    • دنباله‌ی کتاب قبلی است که سال 2010 منتشر شد. از آنجا که پیش‌بینی‌های او محقق شده بود، این کتاب با توجه بسیاری گرفت و به لیست پرفروش‌های نیویورک تایمز رسید.
  • The Little Book of Bull Moves,
  • How an Economy Grows and Why It Crashes, 2010,

نقد و بررسی کتاب

کتاب «چطور اقتصاد رشد می‌کند و از بین می‌رود» کتابی بود که پیتر شیف در سال 2010 منتشر کرد. این کتاب در ایران با نام دید اقتصادی منتشر شد. شیف که در نوشتن این کتاب، اندرو شیف برادر خود را در کنار خود داشت، سعی کرده مسائل اقتصادی کلان آمریکا و جهان را به شکلی نسبتا ساده و زبانی تمثیلی منتقل کند. در این کتاب به طور مفصل از مفاهیمی مثل تورم، کسری بودجه، بانکداری متمرکز، تجارت بین‌الملل، حباب مسکن و سقوط اعتبار سخن به میان می‌آید. همینطور نویسنده که از طرفداران مکتب اقتصادی اتریش است، این ایده را به طور کامل توضیح می‌دهد. این مکتب که به آزادی اقتصاد و بریدن دست دولت تاکید دارد، چیزی دور از اندیشه‌های پدرِ نویسنده‌ها یعنی اروین شیف نیست.

کتاب به لیست پرفروش‌ترین کتاب‌های نیویورک تایمز در حوزه‌ای اقتصاد رسید. اروین شیف پیشتر کمیک بوکی در مورد مسائل اقتصادی منتشر کرده بود و این کتاب تا حد خوبی، به آن کتاب نزدیک است. شیفِ پدر هنگام مسافرت‌ها حتی پشت چراغ قرمز، برای پسرانش قصه‌هایی بامزه از اقتصاد تعریف می‌کرد و این داستان‌ها به دلیلی تبدیل شدند که هر دو سراغ علم اقتصاد بروند و زبان این کتاب، به زبانی که اروین شیف برای پسرانش از اقتصاد می‌گفت، نزدیک است.

نویسندگان سعی کرده‌اند وقایع کلیدی اقتصاد آمریکا طی زمان را از زاویه‌ دیدی متفاوت از کتاب‌های اقتصاد روایت کند. آنها با نیش و کنایه‌ توضیح می‌دهند که چطور سیاستمداران و اقتصاددان‌ها، در حال کلاه‌برداری از مردم هستند. این بین گاهی اصطلاحاتی سخت برای عامه نیز می‌آید اما با کمی جستجو، چیز پیچیده‌ای وجود ندارد. آنها در بخشی از کار، آمریکا را به یک جزیره تشبیه می‌کنند که پول آن، ماهی است و دولت حاکم سعی دارد با وعده‌های مختلف، این ماهی را از دست مردم خارج کند.

بخشی از متن کتاب

تقریباً همه تصور می‌کنند بالا رفتن قیمت‌ها یعنی تورم. پس اگر قیمت‌ها بالا نمی‌روند، حتماً تورمی نیست. اما قیمت‌های رو به بالا فقط نتیجهٔ تورم است! تورم بسط عرضهٔ پول است. هر لغت‌نامهٔ چاپ قبل از ۱۹۹۰ تورم را فقط بسط عرضهٔ پول تعریف کرده است. نسخه‌های جدیدتر احتیاط کرده‌اند. اما اگر شما از تعریف درست مطلع باشید، می‌دانید ممکن است قیمت‌ها ثابت بمانند، یا حتی بریزند، ولی خود عرضه پول متورم شود.

اگر سطحِ مهارتِ پیش‌بینی مهندسان ناسا در حد بهترین اقتصاددان‌هایمان بود، عملیات گالیله جور دیگری از آب در می‌آمد. نه تنها فضاپیما مدار زحل را گم می‌کرد، بلکه یحتمل موشک حین پرتاب به طرف پایین بر می‌گشت، راهی از میان پوستهٔ زمین پیدا می‌کرد و جایی در اعماق هستهٔ زمین منفجر می‌شد.

در کنفرانس پولی برِتون وودز در ۱۹۴۴، ایالات متحده ملل دنیا را متقاعد کرد به‌جای طلا، دلار را پشتوانهٔ واحد پولی‌شان قرار بدهند. از آنجا که آمریکا متعهد شده بود هر اونس طلا را با ۳۵ دلار معاوضه کند و ۸۰ درصد طلای دنیا را در اختیار داشت، همه این توافق را پذیرفتند. با این حال، ۴۰ سال تورم پولی نتیجهٔ کار مدیران پولی کینزینی در فدرال رزرو باعث شد بهای تثبیت شدهٔ طلا به‌شدت کمتر از ارزش واقعی بشود. این ناهماهنگی به چیزی منجر شد که به «قحطی طلا» معروف شد؛ یعنی حرکت جمعیِ دولت‌های خارجی با رهبری فرانسه در سال ۱۹۶۵ برای تسویهٔ اوراق فدرال رزرو ایالات متحده با طلا. دولت‌های خارجی که این فرصت را داشتند تا طلا را با قیمت‌های قدیمی ۱۹۳۲ بخرند، به سرعت ذخایر ایالات متحده را جارو کردند.

وقتی که پس‌اندازکننده‌های جزیره بفهمند که واقعاً اطمینانی به سپرده‌های بانک نیست، دیگر پس‌انداز نمی‌کنند! آنها ماهی‌هایشان را مثل سابق در خانه نگه خواهند داشت. دیگر مخزنی از سرمایه نداریم تا خرج نگهداری تجهیزاتمان کنیم، چه برسد به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های جدید! کل اقتصاد ما از هم می‌پاشد!» فرانکی گفت، «گوش کن دلواپس! ما فکرش را کرده‌ایم و نقشه‌ای کشیده‌ایم. چه لزومی دارد پس‌اندازکننده‌ها بدانند پس‌اندازشان نه تنها رشد نمی‌کند بلکه آب هم می‌رود؟»

فحش و ناسزا به انقباض پولی (و تأیید نسبی تورم) موفق‌ترین کارزارِ تبلیغاتیِ اقتصادِ امروز است. تا جایی که به سیاست‌مداران و اقتصاددان‌ها مربوط می‌شود، انقباض پولی، به معنی کاهش کلی قیمت‌ها در طول زمان، معادل اقتصادیِ طاعون است. با بروز کوچک‌ترین نشانهٔ انقباض پولی، دولت‌ها به طور خاص سیاست‌هایی را پیش می‌گیرند تا قیمت‌ها را دوباره بالا بیاورند.

جایگاه کتاب

برای بررسی جایگاه کتاب در نزد مخاطبان به سراغ گوگل ترندز رفتیم. این ابزاری از گوگل است که به ما در مقایسه کلیدواژه (اینجا یک سری کتاب) با شرایط قابل تعیین، کمک می‌کند. دیتای مربوط به این ابزار، از نتایج جستجوی کاربران تعیین شده است. از همین ابزار برای بررسی وضعیت کتاب حاضر استفاده کردیم. به این ترتیب، کتاب را با یک سری کتاب در فضای مشترک مقایسه کردیم. کتاب دید اقتصادی را با کتاب‌های فقر احمق می‌کند، چرا ملت‌ها شکست می‌خورند، قورباغه‌ات را قورت بده و سرمایه در قرن بیست و یکم مقایسه کردیم. یک یک مورد، این کتاب از همه‌ی کتاب‌های دیگر توجه کمتری را به خود جلب کرده است.

از سوی دیگر توجه‌ها به کتاب‌هایی مثل پدر پولدار پدر بی پول، چه کسی پنیر مرا جابجا کرد؟ و ثروتمندترین مرد بابل بسیار بیشتر و غیرقابل مقایسه با این کتاب‌ها بود. در مجموع هم با توجه به اینکه تمرکز کتاب روی اقتصاد آمریکا است، در کشورهای دیگر به ندرت موردتوجه قرار گرفته و اگر در عنوان عمومی برای آن انتخاب نمی‌شد، بعید بود موردتوجه ایرانی‌ها قرار گیرد.

دید اقتصادی-ترندها
دید اقتصادی-ترندها

همینطور سراغ گودریدز رفتیم. گودریدز سایتی شبیه به شبکه اجتماعی برای عاشقان کتاب است. سراغ صفحه‌ی گودریدز نویسنده، پیتر شیف هم رفتیم. در این صفحه، کتاب حاضر بیشتر از کتاب‌های دیگر نویسنده موردتوجه قرار گرفته است. حدود پنج هزار نفر به کتاب امتیاز داده‌اند که البته عدد چندان بزرگی نیست. با این حال میانگین نمرات کتاب 4.1 از 5 است که نمره نسبتاً حوبی است. در ادامه بک نظر مثبت و یک نظر منفی را در خصوص کتاب دید اقتصادی می‌آوریم.

نظر مثبت

5 از 5 به کتاب نمره داده است:

همین ابتدا بنویسم که کتاب یک داستان است که با سه نفر در یک جزیره و ماهیگیری آنها شروع میشود و تا چند نسل بعد از آنها جلو می رود. پر از تصاویر کارتونی است . فکر میکنم کسی ترجمه پارسی این کتاب را بخونه تا تمومش نکنه کتاب را زمین نمیذاره. اگر چه من متن اصلی را خوندم و خیلی کم فرصت میشد سراغش برم اما ذهنم زیاد درگیر داستان کتاب بود همچنین به نیش و کنایه‌هایی که کتاب به شخصیت‌هایی که می‌شناختمشون میزد. کتاب نقد شدیدی به دخالت دولت در اقتصاد دارد. در هر صورت نویسندگان نگاه اقتصاد آزاد را دارند و معتقد به مکانیزم بازار هستند. در خلال داستان، کتاب گریزی به مباحث روز اقتصاد آمریکا می‌زند و با داستان مقایسه می‌کند. گرچه داستان بسیار ساده است اما وقتی کمی بیشتر به عمق مطالب می‌روی و آشنایی با ساختار اقتصادی آمریکا و اندیشه‌های اقتصاد داشته باشی، کتاب پر از چالش می‌شود.

ساده‌سازی بیش از حد کتاب اذیتت میکند اما آموزنده است. کتاب یک نماینده خوب برای حوزه عمومی اقتصاد و معرفی یکی دو جریان غالب اندیشه در اقتصاد است که در آن چگونگی تقسیم کار، پس انداز، تشکیل سرمایه، سود، مبادله و تجارت، تشکیل نهادها و سازمان‌های اقتصادی، ایجاد بحران‌ها در اقتصاد و . . . را بحث می‌کند. بنابراین خواننده عمومی با این ساختارها به خوبی آشنا میشود و لذت می‌برد. خواننده‌ای که از اقتصاد می‌داند طنزهای بکار‌ رفته در طول کتاب و مقایسه‌اش با وضعیت فعلی ایالت متحده و علل بحران اخیر اقتصاد را از دید نویسندگان کتاب می‌بیند و لذت هم می‌برد.

پیترشف یکی از نویسنده‌های کتاب قبل از بحران مسکن ایالت متحده که به کل اقتصاد آمریکا و جهان سرایت کرد پیش‌بینی‌هایی داشت که درست از آب در آمدند. او مدافع سرسخت مکتب اتریشی‌ها است که در کتاب هم به خوبی می‌شود حس کرد. در هر صورت آزادی اقتصادی و سازو کار قیمت‌ها در نگاه اتریشی‌ها و سردرمدارانش ارزش والایی دارد. انگار داستان به نوعی مرتبط به پدرشان است که در کودکی برایشان تعریف کرده. فردی که در جنبش اعتراض به مالیات هم فعال بوده.

از نظر اینکه کتاب اندیشه‌های کینزینها را به ساده‌ترین شکل ممکن در آورده و گزنده‌ترین نقدها را به اون شکل ساده شده داشته یک ستاره باید کسر می‌کردم اما با توجه به اینکه کتاب مفاهیم اقتصادی را به شکل ساده و زیبایی برای خواننده تشریح کرده و می‌تواند سبب علاقه خوانندگان عمومی به حوزه اقتصاد بشود به کتاب تمام ستاره‌هایش را می‌دهم.

کامنت فارسی از یوسف چاوه پور

نظر منفی

سه ستاره از 5 ستاره:

عنوان کتاب “دید اقتصادی” چندان ترجمه مناسبی از عنوان اصلی کتاب نیست، کتاب بیشتر درباره نحوه اوج گرفتن اقتصاد با تکیه بر تاریخ اقتصادی آمریکاست و بعد از اون دلایل افول اقتصاد و ظهور بحران‌های مالی و حباب بزرگ بدهی آمریکا.

البته که در این بین قطعاً اصول اولیه اقتصاد رو می‌فهمیم. اصولی که به اعتقاد نویسنده تغییرناپذیرند و ربطی به سایز اقتصاد نداره، فقط با بزرگ شدن اقتصاد و پیچیده‌تر شدن ساز و کار اجرایی اون، پیدا کردن این اصول سخت‌تر میشه و مشکل کار هم همینجاست؛ جابجایی تولید با مصرف برای رشد اقتصاد، ایجاد بدهی برای مصرف بیشتر و رونق بیشتر در نتیجه مصرف بیشتر. اما این بدهی تا کجا میتونه ادامه داشته باشه؟

این کتاب درباره همین ماجراهاست با یک داستان ساده درباره جزیره‌ای فرضی که توی اون ماهی (تقریباً مثالی از طلا، یا کالای با ارزش قابل مبادله پایاپای) و ماهیگری (تولید)، پایه اقتصاد رو شکل میده و این جزیره به مرور زمان و با افزایش تولید وبهره‌وری رشد میکنه و بعد میرسه به دنیای مصرف‌گرایی و فراموشی پس‌انداز و در نهایت ایجاد بدهی و تورم و سقوط اقتصادی

به نظرم داستان بعضی جاها واقعاً لوس بود! زیاده‌روی تو قرار دادن ماهی به عنوان مرکز داستان و مثلاً چیزهایی مثل : تورّماهی! که همون تورم خودمونه. اما در کل سادگی روایت (کل کتاب رو میشه یک روزه هم خوند)، درک نسبتاً مناسبی از ساز و کار اقتصاد و خصوصاً اقتصاد ایالات متحده به آدم میده. 3.5 امتیاز برای کتاب مناسبه 

کامنت فارسی از محمدحسین

بهترین ترجمه کتاب دید اقتصادی

برخلاف بیشتر کتاب‌هایی که بررسی می‌کنیم، این کتاب تاکنون تنها دو ترجمه‌ی شناخته‌شده دارد.

  • چگونگی رشد و فروپاشی اقتصاد | نشر نی | حمیدرضا ارباب
  • دید اقتصادی | انتشارات آریانا قلم | سهند حمزه ئی

این بین ترجمه‌ی حمیدرضا ارباب گزینه‌ی بهتری است. ارباب متولد 1346 در تهران، دکترای فتصاد دارد. او از سال 1366 عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه علامه است. او تاکنون کتاب‌های بسیاری در حوزه‌ی اقتصاد ترجمه کرده و کاملا با این حوزه آشنایی دارد.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *