0

آموزش زبان سوئدی؛ چرا و چگونه؟

یادگیری زبان سوئدی

 زبان سوئدی زبانی است که به صحبت در کشور سوئد صحبت می‌شود. جز این، از این زبان چه می‌دانید؟ در مورد ریشه‌های آن، شباهت‌های آن با نروژی و دانمارکی و آموزش آن به کودکان چه می‌دانید؟ سعی داریم در ادامه شما را به طور مفصل با این زبان، دلایل یادگیری آن و ابزارهای کمک‌آموزشی آن آشنا کنیم. با خوبو همراه باشید.

زبان سوئدی

زبان سوئدی (سِوِنسکا – Swedish  – svenska) یک زبان ژرمن شمالی از خانواده‌ی زبان‌های هندواروپایی است که در سوئد و بخش‌هایی از فنلاند به آن صحبت می‌شد. این زبان حدود ده میلیون نفر گویشور به صورت زبان مادری دارد و بین زبان‌های ژرمن، به عنوان چهارمین زبان پرکاربرد شناخته می‌شود. البته بین کشورهای نوردیک، زبان‌ سوئدی گویشوران بیش از بقیه دارد.

سوئدی یکی از زبان‌های است که زبان نورس باستان منشعب شده است و در دوران واکینگی، مورد استفاده‌ی مردمان ژرمنی بود که در اسکاندیناوی زندگی می‌کردند. به دلیل تشابهات بسیار، فهم متقابل بین گویشوران به سوئدی، دانمارکی و نروژی وجود دارد. با این حال با توجه به لهجه‌ی مورداستفاده‌ی فرد، ممکن است طرفین متوجه صحبت یکدیگر نشوند. وقتی سوئدی نوشته می‌شود، درک آن برای دانمارکی‌ها و نروژی‌ها ساده‌تر می‌شود چون مسائلی مانند لهجه، نواخت و آهنگ در نوشتار ایجاد مشکل نمی‌کند.

زبان سوئدی معیار که بیشتر مردم سوئد از آن استفاده می‌کنند و زبان رسمی این کشور است، در قرن نوزدهم از لهجه‌های مختلف این زبان ساخته شد و از ابتدای قرن بیستم به طور سراسری جا انداخته شد. اگرچه لهجه‌ها در مناطق متعدد همچنان در کار هستند، رسم‌الخط به طور کامل استانداردسازی شده است. سوئدی و دانمارکی برای قرن‌ها دو لهجه از یک زبان بودند اما با جنبش‌های ناسیونالیستی که به چند جنگ بین دانمارک و سوئد منجر شد، تلاش شد تا هرکدام زبان مختص خود را داشته باشند.

سوئدی همینطور در فنلاند به عنوان زبانی پرکاربرد شناخته می‌شود و زبان رسمی دوم این کشور معرفی شده است. در استونی برای مدتی طولانی مردمی سوئدی‌زبان زندگی کرده‌اند هرچند حالا تعداد آنها کم شده است. در نروژ هم جمعیتی از سوئدی‌ها زندگی می‌کنند.

 تاریخچه

تا قرن هشتم میلادی، مردم اسکاندیناوی به زبانی صحبت می‌کردند که حالا به اسم نیانورس (Proto-Norse) شناخته می‌شود. این زبان رفته‌رفته تغییرشکل داد و زبان نورس باستان به وجود آمد. تغییرات به وجود آمده سرعت گرفت ولی در تمام اسکاندیناوی پخش نشد. اینطور دو زبان متفاوت به اسم‌های نورس باستان غربی (نروژ، جزایر فارو و ایسلند) و نورس باستان شرقی (دانمارک و سوئد) به وجود آمد. در ادامه دانمارکی و سوئدی نیز به عنوان Runic Swedish و Runic Danish (رونی، رسم‌الخط این زبان بود) شناخته شدند و نسبت به هم متفاوت شدند. تفاوت آرام‌آرام به گرامر هم کشیده شد و هرکدام در سویی متفاوت رو به گسترش رفتند.

ریشه‌ی مشترک زبان‌های اسکاندیناوی
ریشه‌ی مشترک زبان‌های اسکاندیناوی

سوئدی باستان، به زبانی اطلاق می‌شود که در قرون وسطی در سوئد (1225 تا 1526) صحبت میشد. کلیسای مسیحی نقشی هم در تغییرات زبانی داشت و رفته‌رفته زبان‌های یونانی و لاتین به سوئدی وارد شدند. همینطور زبان آلمانی میانه روی سوئدی تاثیر گذاشت. برای مثال سیستم سه جنسیتی آلمانی وارد سوئدی هم شد.

سوئدی مدرن، با تغییرات در اروپا و با کمک ماشین چاپ به وجود آمد. کتاب مقدس به سوئدی ترجمه شد و بسیاری تغییرات جدید از آنجا وارد زبان سوئدی شد. اگرچه شیوه نگارش استانداردسازی شده بود، لهجه‌ها هنوز با هم تفاوت‌های بسیاری داشتند.

سوئدی امروزی در اواخر قرن نوزدهم پایه‌ریزی شد. دموکراسی، سراغ سوئد هم آمد و با خود شهرنشینی، صنعتی‌سازی و مدارس دولتی را آورد. اینطور حتی قشرهای کارگری و روستایی هم فرزندان خود را به مدرسه فرستادند. هرچه قرن بیستم جلوتر رفت، مردم سوئدی بیشتری با شیوه‌های استانداردسازی شده، تحصیل کردند و زبان یکسان‌سازی شد. از آن زمان اگرچه تغییرات کوچکی در زبان سوئدی اعمال شده، به طور کلی متفاوت نشده است.

خصوصیات

مهم‌ترین خصوصیات زبان سوئدی:

  • سوئدی را زبان راحتی در نظر می‌گیرند.
  • زبان سوئدی 29 حرف در الفبای خود دارد که شامل 26 کلمه‌ی الفبای لاتین (A تا Z) بعلاوه‌ی Å, Ä, و Ö می‌شود. بیست صامت و 9 مصوت (a e i o u y å ä ö) در این زبان جا دارد.
  • افعال am – is – are انگلیسی، همگی در سوئدی به صورت är به کار می‌روند. در مجموع عموماً چیزی به عنوان صرف فعل در این زبان وجود ندارد.
  • کلمات در سوئدی گاهی تلفظ متفاوتی به نسبت شکل نوشته شدن دارند.
  • از بخش‌های پیچیده‌ی سوئدی می‌توان به زمان جمع بستن کلمات اشاره کرد. مسئله چندان قاعده‌بردار نیست و به تجربه باید شکل کلمات را به خاطر بسپرید.
  • سوئدی‌ها عموماً قادر به تکلم به انگلیسی هستند. به نوعی که گفته می‌شود مهاجرت به سوئد، نمی‌تواند در بسیاری مواقع کمک شایانی به یادگیری سوئدی از سمت شما کند. حتی برنامه‌های تلویزیونی در سوئد، در بسیاری اوقات به انگلیسی است.
  • سوئد کشوری مهاجرپذیر است و مهاجران بسیاری از سراسر جهان در این کشور مشغول یادگیری زبان هستند.
  • زبان سوئدی شامل 18 واکه می‌شود که 9 مورد کشیده و 9 مورد کوتاه هستند. بخصوص å, ä و ö این بین مهم هستند.
  • ترکیب کلمات در جمله‌های سوئدی به صورت Subject + Verb + Object است که تفاوتی با انگلیسی، آلمانی، فرانسه، اسپانیایی و ایتالیایی ندارد.
  • سوئدی را کارآمدترین زبان اسکاندیناویایی می‌دانند. یادگیری این زبان منجر به رمزگشایی زبان‌های نروژی و دانمارکی برای شما می‌شود. همینطور این زبان عموماً در فنلاند درک می‌شود.
  • یادگیری سوئدی برای کسانی که انگلیسی بلد باشند، بسیار ساده است. به لحاظ سختی یادگیری برای انگلیسی‌زبان‌ها، سوئدی در دسته‌ی اول جا می‌گیرند. به این معنی که یادگیری این زبان جز راحت‌ترین‌ها است. برای مثال چینی ماندارین در سطح چهارم یعنی سخت‌ترین حالت است.

 سوئدی، دانمارکی یا نروژی؛ کدام سخت‌تر است؟

از آنجا که کشورهای نوردیک برای زندگی بسیار جذاب هستند، همواره مقایسه‌ی دشواری‌های زبانشان با یکدیگر مورد بحث است. ما قصد داریم نکات مختلف این زبان‌ها را با هم مقایسه کنیم.

سه زبان سوئدی، دانمارکی و نروژی همگی از نورس باستان منشعب شده‌اند. به هم مربوط هستند و تا حد بسیاری فهم مشترک دارند. بزرگترین تفاوت این بین شیوه‌ی تلفظ، بزرگیِ دایره واژگان و لهجه‌های گوناگون است. به طور تاریخی، مردم این سه کشور مشکلی برای خواندن متن زبان‌های یکدیگر ندارند و متوجه مطلب می‌شوند. با این حال تفاوت گویش بیشتر ایجاد مشکل می‌کند.

مقایسه متن سوئدی، نروژی و دانمارکی
مقایسه متن سوئدی، نروژی و دانمارکی

بین این سه زبان، بسیاری نروژی را دشوارتر می‌دانند. این زبان دو استاندارد متفاوت برای نوشتن به نام‌های Bokmål و Nynorsk دارد. بین دانمارکی و سوئدی، برخی یکی و برخی دیگری را ساده‌تر دانسته‌اند. متخصصان، دانمارکی را به خاطر تلفظ‌ها سخت‌تر معرفی می‌کنند. طبق یک شوخی، زبان دانمارکی طوری ادا می‌شود که انگار فردی مست آن را بر زبان جاری می‌شود و بسیاری صامت‌ها تلفظ نمی‌شوند. برای مثال واژه‌ای به صورت Rigsgade نوشته و به صورت eessgeh’uh خوانده می‌شود.

در مجموع این سه زبان تا حد زیادی برای کسانی که انگلیسی بلد هستند ساده در نظر گرفته می‌شوند. به بیانی دیگر، حتی برای کسانی که برای گسترش مرزهای ذهنی قصد یادگیری زبانی جدید را دارند، سوئدی یکی از بهترین توصیه‌ها است.

 فواید یادگیری زبان سوئدی 

سوئد یکی از جذاب‌ترین کشورهای جهان برای مهاجرت است. آنها یکی از کشورهای صنعتی و پیشرفته‌ی جهان هستند که شرایط خوبی برای مهاجرت در نظر گرفته‌اند. مهاجرت کاری و تحصیلی به سوئد به دلایل متعددی می‌تواند ایده‌ی جذابی باشد. همینک بیش از هشتاد هزار ایرانی در این کشور سکونت دارند و جامعه‌ی خاص خود را تشکیل داده‌اند. اگرچه زبان انگلیسی ضریب نفوذ بسیار زیادی در سوئد دارد، دانستن سوئدی می‌تواند شانس‌های متنوع‌تری برای مهاجرت به این کشور به وجود بیاورد.

یادگیری زبان یک کشور، نوعی احترام به فرهنگ آن به شمار می‌رود. تاریخی بیش از هزار ساله پشت سر این فرهنگ و زبان آن وجود دارد. با یادگیری زبان سوئدی، چیزهایی بیشتری از فرهنگ مردمی یاد خواهید گرفت که شادترین منطقه‌ی جهان را ساخته‌اند.

از سمتی، یادگیری سوئدی، دریچه‌ای به یادگیری زبان‌های دیگر است. کسانی که سوئدی را یاد می‌گیرند تا حد بسیاری دانمارکی، نروژی، فنلاندی، فارویی و ایسلندی را هم یاد گرفته‌اند. با توجه به شباهت‌های این زبان به آلمانی، تا حد خوبی یادگیری این زبان نیز برای شما ساده خواهد شد.

چیز دیگری که در خصوص یادگیری تمام زبان‌ها متداول است، مسئله‌ی منفعت‌های ذهنی این کار است. دانشمندان ثابت کرده‌اند که فواید بسیاری پشت این مسئله وجود دارد. به جز آشنا شدن با شیوه‌های تفکر متفاوت، مغز طوری درگیر می‌شود که کهنسالی احتمال زوال عقل به حداقل می‌رسد.

سوئد و ایران

در بیشتر طول تاریخ، ایرانیان و سوئدی‌ها و به طور کلی مردمان آن منطقه از کره زمین ارتباط خاصی با یکدیگر نداشتند. این مسئله پس از انقلاب مشروطه تغییر کرد. ایرانیان که می‌خواستند به طریقی خود را برابر نفوذ بریتانیا و روسیه قدرتمند بسازند، از سوئد درخواست کمک کردند. دولت سوئد در سال 1911 یک سری از سربازان کارکشته‌ی خود را برای آموزش نظامی به تهران فرستاد. این سربازان، تشکیل‌دهنده‌ی ژاندارمری بودند. تا سال 1921 حدود شصت نظامی سوئدی در ایران حاضر بودند. وقتی جنگ جهانی اول اوج گرفت، سوئد متهم به همکاری با آلمان بود و این سبب شد در نهایت سوئدی‌ها، ایران را ترک کنند.

با یک پیمان همکاری در سال 1929، در دوره‌ی پهلوی اول روابط دوجانبه گسترش یافت. همین زمان دو کشور اولین سفارت‌خانه‌ها را در پایتخت یکدیگر باز کردند. کمی بعد، شاهزاده‌های سوئدی از ایران دیدن کردند. در مرز مقامات دولتی از آنها استقبال کردند. شاهزاده‌ها پس از دیدار با شاه در پایتخت، از مازندران، مقبره‌ی کوروش و شیراز دیدن کردند و بعد از راه کرمانشاه به سمت بغداد رفتند.

طی دهه‌های اخیر ایرانیان بسیاری راهی سوئد شدند. سوسن تسلیمی، بازیگر رها اعتمادی، آرش لباف، کامرون کارتیو، سامان قدوس، تریتا پارسی، بهرام نورایی، سارا زاهدی و اردلان شکرآبی جز ایرانیان معروف به دنیا آمده یا ساکن سوئد هستند. حدود شصت درصد ایرانیان سوئد، در استکهلم یا گوتنبرگ زندگی می‌کنند.

 یادگیری زبان سوئدی 

یادگیری زبان سوئدی هم مانند هر زبان دیگری، راهکارها و تکنیک‌های خاص خود را دارد. برای یادگیری این زبان، بهترین کار این است که به سوئد بروید و خود را در فرهنگ و مکالمات مردم این کشور غرق کنید. این‌طور با سرعت بیشتری قادر به صحبت به این زبان خواهید بود. در واقع این همان شیوه‌ای است که کودک زبان‌آموزی می‌‌کند. بااین‌حال، به دلایل بسیاری برای عمده‌ی افراد چنین امکانی وجود ندارد.

راهکارهای یادگیری زبان جدید برای کودک و بزرگسال هم متفاوت است. پس مهم است که خود به‌عنوان یک بزرگسال بخواهید زبان سوئدی یاد بگرید یا به دغدغه‌ی این را داشته باشید که کودکتان سوئدی یاد بگیرد. در ادامه به هر دو خواهیم پرداخت.

چیز دیگری که باید بدانید این است که اصرار ورزیدن برای یک راهکار برای یادگیری زبان سوئدی کار را دشوار می‌کند. بهترین شیوه این است که با کمک شیوه‌های مختلف، به طرق مختلف قوه‌ی یادگیری خود از این زبان را تقویت کنید. در این صورت قادر به یادگیری این زبان در مدت کوتاه‌تری خواهید بود.

مدارک زبان سوئدی

سه مدرک مهم در خصوص یادگیری زبان سوئدی وجود دارد که TISUS ،SFI  و Swedex نام دارند.

مدرک TISUS (مدرک زبان سوئدی برای تحصیل دانشگاهی) اگر قصد مهاجرت تحصیلی به سوئد را داشته باشید، گزینه‌ای ایده‌آل است. تمام دانشگاه‌های سوئدی این مدرک را معتبر می‌شمارند. مهارت‌های شفاهی و نوشتاری فرد برای قبولی در این آزمون سنجیده می‌شد. خواندن، نوشتن و صحبت کردن در این آزمون هدف گرفته‌ شده‌اند. فرد برای هرکدام زمانی مقرر دارد و باید بهترین پاسخ را بدهد. در ایران، سفارت سوئد این آزمون را برگزار می‌کند.

آزمون Swedex دیگر مدرک معتبری است که در خصوص درک فرد از زبان سوئدی داده می‌شود و از سال 2003 تاکنون آزمون‌های آن برگزار شده است. این مدرک بین‌المللی است و در چارچوب مرجع مشترک زبان‌های اروپایی انجام می‌شود. کمیسیون اروپا به همکاری ارگان‌های فرهنگی و دانشگاهی در سوئد این دوره‌ها را برگزار می‌نماید. سازمان سنجش در ایران این آزمون را برگزار می‌کند و برگه‌های داوطلبان به دفتر مرکزی آزمون در سوئد ارسال می‌شود. البته باید این نکته را در ذهن داشته باشید که داشتن مدرک Swedex به این معنی که برای ورود به تمام دانشگاه‌های سوئد واجدشرایط هستید، نیست.

آزمون SFI نیز برای مهاجران در نظر گرفته شده است. این آزمون با هدف دانش پایه سوئدی کارکرد دارد و به افراد کمک می‌کند تا بتوانند مهارت‌های شفاهی و کتبی این زبان را فرابگیرند.

مؤسسات آموزشی

اگرچه مؤسسات آموزشی برای آموزش زبان سوئدی در ایران نسبت به آموزش انگلیسی کمتر است، همچنان مؤسساتی به آموزش سوئدی می‌پردازند.

آکادمی آرش

موسسه‌ای است که به طور تخصصی روی آموزش زبان سوئدی فعالیت دارد. آرش عبدالله زاده که سال‌ها سابقه‌ی تدریس زبان سوئدی را دارد، این موسسه را تاسیس کرده است. در دوره‌های این آکادمی، از مجموعه کتاب‌های Nya Mål برای تدریس استفاده می‌شود. در سایت «آرش سوئدی» نوشته شده است:

ما تنها آموزشگاه زبان سوئدی در ایران هستیم که به طور ویژه در حوزه‌ی زبان سوئدی فعالیت داریم و اولین آموزش زبان سوئدی هستیم که کلاس فشرده زبان سوئدی و کلاس زبان سوئدی آنلاین را برگزار می‌کند. تجربه‌ی سال‌ها آموزش زبان سوئدی به فارسی زبان‌ها به ما این امکان را داده است که نیازها و خواسته‌های زبان آموزان را شناسایی کنیم و مسیر آموزش سوئدی را به شکلی مناسب و با کیفیت برای آنها در نظر گیریم. از دیگر دستاوردهای ما می توان به کتاب خود آموز سوئدی به زبان ساده A به تالیف آرش عبدالله ‌ده که نتیجه‌ی سال‌ها تجربه وی در حوزه زبان سوئدی می‌باشد، اشاره کرد. نزد ما در آکادمی آرش به توانایی‌ها و مهارت‌های زیر دست یابید.

آکادمی آرش سوئدی
آکادمی آرش سوئدی

آموزشگاه گات

مرکز زبان گات سال 1388 با هدف آموزش زبان‌های انگلیسی، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، پرتغالی، یونان، سوئدی، ارمنی، آلمانی، اوکراینی، هندی، هلندی و … شروع به کار کرد. این موسسه تاکنون بیش از ده هزار زبان‌آموز تربیت کرده است. گات همینک هفت مرکز دارد. شش مورد از این مراکز در تهران هستند. مرکزی که در خیابان کاشانی در غرب تهران وجود دارد، دفتر مرکزی آنهاست. تنها مرکز خارج از تهران گات نیز در گرگان قرار دارد. دوره‌های آموزشی گات به صورت آنلاین هم ارائه می‌شوند.

این موسسه اقدام به برگزاری دوره‌های خصوصی، گروهی، ترمیک، نیمه فشرده و فشرده آمادگی آزمون  SWEDEX و Tisus می‌نماید.

آموزشگاه زبان دهخدا

موسسه زبان دهخدا یکی از مراکز آموزش زبان است که کار خود را زیر نظر آموزش‌وپرورش از سال 1387 در غرب تهران، در منطقه‌ی جنت‌آباد جنوبی آغاز کرد. این موسسه به آموزش زبان‌های متعددی از جمله انگلیسی، آلمانی، فرانسوی، اسپانیایی، ایتالیایی، ترکی استانبولی و غیره می‌پردازد. کلاس‌های این موسسه به صورت حضوری و آنلاین به صورت گروهی، نیمه گروهی و خصوصی برگزار می‌گردد. همینطور آنها برای ادارات و شرکت‌ها، مهدهای کودک، نهادهای مختلف،‌ مدارس، دانشگاه‌ها استاد جهت آموزش ارسال می‌کنند. دهخدا، به آموزش زبان سوئدی هم می‌پردازد. آنها در بخش مربوط به این زبان در سایت خود نوشته‌اند:

آموزش زبان سوئدی در این آموزشگاه تحت دپارتمان آموزشی زبان های اسکاندیناوی با در اختیار داشتن اساتید متخصص تحصیل کرده در این زبان و تجربه زندگی در کشور سوئد به آموزش این زبان اروپایی می پردازد. کلاس زبان سوئدی در آموزشگاه زبان دهخدا به صورت کاملا کاربردی و مکالمه‌محور بوده تا زبان آموزان از همان ابتدا قادر به استفاده از این زبان در زندگی و موقعیت‌های متنوع زندگی روزمره خود باشند.

در پایان دوره آموزشی توسط آموزشگاه مدرکی معتبر زیر نظر وزارت آموزش و پرورش به زبان آموزان اعطا خواهد شد. امتحانات کتبی و شفاهی منظم در پایان هر دوره برای ارزشیابی زبان آموزان به صورت استاندارد برگزار می‌شود و در آخر کارنامه‌ای به صورت کتبی و همچنین آنلاین در اختیار زبان آموز قرار گرفته می‌شود. با استفاده از فیلم و سریال های سوئدی، کتاب های داستان آموزشی، موسیقی و بازی به صورت انفرادی و گروهی به تدریس زبان سوئدی به صورت کاربردی پرداخته‌ایم. برای یادگیری این زبان از یکی از بهترین و به‌روزترین کتاب های زبان سوئدی، کتاب Complete Swedish استفاده می‌کنیم.

نرم‌افزارهای آموزش زبان سوئدی 

دولینگو

دولینگو (دوئولینگو) اپلیکیشن محبوبی است که سال 2011 برای اولیه مرتبه منتشر شد. این نرم‌افزار برای دانلود در سیستم‌عامل‌های اندروید و IOS در دسترس است. این اپ توانست در دوازده سال اخیر خود را به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین نرم‌افزارهای موبایل در زمینه آموزش زبان‌های مختلف تبدیل کند. اپلیکیشن دولینگو بیش از پنجاه میلیون کاربر دارد و ارزش کمپانی آن به بیش از نیم میلیارد دلار رسیده است. همین‌طور تعداد زبان‌های قابل‌آموزش در دولینگو از چهل زبان گذشته است. دولینگو فاقد زبان فارسی است. بااین‌حال آموزش زبان سوئدی در این اپلیکیشن بر مبنای زبان انگلیسی، بسیار کارآمد است. شما می‌توانید با انتخاب انگلیسی به‌عنوان زبان نخست و سوئدی به‌عنوان زبان مدنظر برای آموزش، به تقویت هر دو بپردازید.

دولینگو-سوئدی
دولینگو-سوئدی

Mondly

موندلی یک برند آموزشی در فضایِ تکنولوژی است که از سال 2014 شروع به کار کرده است. بیش از همه، این برند به نرم‌افزار آموزش زبان خود شناخته می‌شود که در آن 33 زبان آموزش داده می‌شود. فارسی یکی از زبان‌های موندلی است و ازاین‌جهت برای کاربران ایرانی جالب‌توجه است. سازندگان این برند رومانیایی هستند، هرچند از سال 2022 دفتر مرکزی خود را به لندن منتقل کرده‌اند. موندلی از طریق وب، اندروید و IOS در دسترس است. شما قادر به یادگیری زبان سوئدی با کمک زبان فارسی یا انگلیسی در این نرم‌افزار هستید.

Pimsleur

پیمزلر یکی دیگر از اپلیکیشن‌های معروف آموزش زبان است. این برند، توسط «سایمون و شوستر» که نامی معروف در بین نشرهای مهم آمریکا است، مدیریت می‌شود. اپلیکیشن پیمزلر، شیوه‌ی خاص خود را در زمینه آموزش زبان دارد. آنها بیشتر از پنجاه زبان را در لیست دارند که قادر به یادگیری هرکدام از آنها هستید. همین‌طور سوئدی به چندین زبان در این اپلیکیشن تدریس می‌شود. در کنار فرانسه، سوئدی، سوئدی و زبان‌های دیگر، فارسی هم جایی بین زبان‌های پیمزلر دارد.

چرب زبان

چرب‌زبان کاری از مؤسسه آموزش زبان و تندخوانی نصرت است. آنها در سایت رسمی خود ادعا می‌کنند که دوبرابر سریع‌تر از هر اپلیکیشنی، به آموزش زبان‌های خارجه می‌پردازند؛ ادعایی که قابل‌اثبات نیست و نمی‌تواند درست باشد. این اپلیکیشن تنها برای دانلود اندروید در دسترس است. به این معنی که نسخه‌ای برای IOS آن معرفی نشده است. چرب‌زبان نزدیک به یک دهه است که به آموزش زبان آلمانی می‌پردازد.

 کتاب خودآموز

برخی افراد با خواندن کتاب راحت‌تر یاد می‌گیرند. این شیوه اگرچه سنتی است و ممکن است در زمینه‌ی یادگیری تلفظ کمک زیادی نکند، همچنان به قوت خود طرف‌دار دارد. توصیه می‌شود برای این منظور سراغ کتاب‌هایی بروید که لوح‌فشرده نیز دارند.

کتاب آموزش زبان سوئدی در ۳۰ روز

کتابی 343 صفحه‌ای است که در ایران ترجمه شده است. این کتاب آموزشی توسط پائولا کوچرا و الیزابت تیمرمن نوشته و توسط جواد سیداشرف برگردان شده است. کتاب آموزش زبان سوئدی در ۳۰ روز کتابی کامل و نسبتاً جدید است که فرد را قادر به یادگیری زبان سوئدی تا سطح A2 می‌کند. فرد با تسلط روی این کتاب، قادر به صحبت و درک جملات در موضوعات عمومی و روزمره مردم سوئد خواهد بود.

Teach Yourself Swedish

کتابی دو جلدی است که با سی‌دی آموزشی به فروش می‌رسد. طی هجده درس در این کتاب مسائل روزانه مثل احوالپرسی، پرسیدن قیمت اجناس و خرید، نحوه‌ی سوال کردن، درخواست کمک، رستوران رفتن و … تدریس می‌شود. در هرکدام از این درس‌ها، لغات مربوطه نیز به طور مجزا آموزش داده می‌شوند. همینطور با استفاده از تصاویر متنوع، سعی شده آموزش به صورتی کاراتر انجام شود.

آموزش زبان سوئدی نصرت در 30 روز

یکی دیگر از شیوه‌هایی است که به زبان فارسی به منظور آموزش زبان سوئدی توصیه شده است. موسسه نصرت که نامی آشنا در آموزش زبان‌های خارجی است، با تمرکز روی تقویت حافظه و کمک به یادگیری، این مجموعه را منتشر کرده است. موسسه نصرت 12 ساعت آموزش محاوره، آشنایی با لغات، آموزش حروف اضافه و آشنایی با جمله سازی به زبان سوئدی را در یک پک آماده کرده و به فروش می‌رساند. سی درس در این مجموعه آموزش داده می‌شود. مسئله‌ی شنیدن و تکرار، چیزی است که در مرکز این شیوه‌ی آموزش قرار گرفته است.

فیلم و سریال

به طور حتم، تماشای فیلم و سریال‌های سوئدی‌زبان می‌تواند تأثیری مهم روی یادگیری شما بگذارد.

  •  فیلم A Man Called Ove: فیلمی معروف از سینمای سوئد است که به خاطر حضور یک شخصیت ایرانی در همسایگی اوه (پیرمرد نقش اصلی) برای ما جالب‌توجه می‌شود. فیلم براساس کتابِ مردی به نام اوه ساخته شده است.
  • فیلم The Girl with the Dragon Tattoo: عموماً افراد این فیلم را با نسخه‌ی هالیوودی به یاد دارند. با این حال دختری با خالکوبی اژدها یک فیلم سوئدی بود که بعد توسط دیوید فینچر بازسازی شد.
  • فیلم The Girl Who Played with Fire: دنباله‌ی فیلم دختری با خالکوبی اژدها.
  • فیلم Mother of Mine: فیلمی نسبتاً جدید در فضای جنگ جهانی دوم است که در فنلاند و سوئد ساخته شده و و تفاوت‌ها و شباهت‌های زبانی این دو کشور، بیشتر در این فیلم مشخص است.
  • فیلم Fanny and Alexander: فیلمی معروف از اینگرید برگمان، کارگردان سوئدی.
  • فیلم The Square: فیلمی در ژانر کمدی سیاه که برنده‌ی نخل طلای سال 2017 شد.
  • سریال Caliphate: سریالی بود که نتفلیکس سال 2020 ساخت. در این سریال با داستان دختران سوئدی مایل به پیوستن به داعش و دختران سوئدی پشیمان‌شده از پیوستن به داعش آشنا می‌شویم.
  • سریال The Bridge: سریالی سوئدی-دانمارکی و پلیسی بود که به مسئله‌ی قتلی حساسیت‌برانگیز در نقطه‌ی صفر مرزی دو کشور (که روی یک پل است) می‌پردازد.
فیلم مردی به نام اوه
فیلم مردی به نام اوه

آموزش سوئدی به کودک

اولین سؤالی که پیش می‌آید، این است که آیا آموزش زبان جدید، به طور خاص سوئدی به کودکان درست است؟ یا اگر می‌توان به کودک زبان جدید یاد داد، چه سنی مناسب این کار است؟ می‌توان به این سؤالات به شکل زیر پاسخ داد:

این سؤالی است که والدین زیادی دارند. جواب مثبت است؛ شما می‌توانید به کودکان زبان دوم را آموزش دهید. نتایج تحقیقات مختلف، از ایده‌ی آموزش زبان در سنین پایین به کودکان به دشت دفاع می‌کنند. بخصوص چون هرچه بزرگ‌تر می‌شویم، سخت‌تر قادر به یادگیری زبان دوم خواهیم بود. اما در کودکی، آماده‌ی گرفتن چنین اطلاعاتی هستیم. می‌توان این مسئله را به سال‌های بعد موکول کرد؛ اما هرچه سن بالاتر برود، یادگیری سخت‌تر می‌شد.

البته اینکه کودکان ممکن است در ابتدا کمی سردرگم شوند هم حقیقت دارد. وقتی دو برچسب مختلف بر چیزها در ذهن بچه زده شود، یا نیاز داشته باشند با افراد مختلف به زبان‌های گوناگون صحبت کنند، گیج می‌شوند. کاملاً طبیعی است که کودک، گرامر و ساختار یک زبان را با دیگری قاتى کند و در جمله‌بندی به‌اشتباه بیفتد. این نه یک اختلال که امری طبیعی است. حتی ممکن است کودک وقتی در حال یادگیری زبان دوم است، مدتی به حالت سکوت فرو برود تا با آن زبان جدید اخت شود. این می‌تواند چند هفته تا یک سال به طول بینجامد. این موارد، رفته‌رفته کنار می‌روند.

 یادگیری زبان دوم، باعث افزایش خلاقیت، مهارت تفکر انتقادی و انعطاف ذهنی کودک می‌شود. سال‌های پیش از شروع دبستان، بخصوص سه سال اول بعد از تولد، مهم‌ترین سال‌ها در زندگی انسان هستند. اینجا جایی است که پایه‌های نگرش، تفکر و یادگیری گذاشته می‌شود. استفاده از این موهبت طبیعی، باعث می‌شود که یادگیری زبان دوم ساده شود. هرچه زبان‌آموز به لحاظ سنی کوچک‌تر باشد، توانایی بیشتری برای یادگیری تلفظ‌ها و تلاش برای ساخت صداهای جدید دارد. به بیانی دیگر، سنین سه یا چهارسالگی، آنها قادر هستند در قالب بازی، اطلاعات جدید در زمینه‌ی زبان دوم به دست بیاورند.

راهکارهای آموزش زبان سوئدی به کودک

کودک توانایی درکِ منفعتِ دانستن زبان جدید را نمی‌دانید. باید مسئله را برای او جذاب کنید و باعث شوید آهسته‌آهسته با زبان جدید اخت شود. می‌توان با کمک تکنیک‌هایی که در ادامه بر می‌شماریم، زبان سوئدی را به کودک آموزش دهید:

  • اهداف بامزه انتخاب کنید: انتخاب اهدافی کوتاه‌مدت، تأثیری مهم در گرفتن انگیزه دارد. همین‌طور محول‌کردن وظایفی کوچک، تشویقشان بابت رسیدن به هدف و یافتن چالش بعدی در کنار هم.
  • تشویق: تشویق و دادن جایزه را باید به صورت محدود برای دستاوردهای مهم باقی نگه داشت. در بیشتر وارد تشویق کلامی کفایت می‌کند.
  • مکالمات معنی‌دار: مکالمات دونفره‌ی عمیق با کودک به گرفتن انگیزه توسط او کمک می‌کند. وقتی کودک را می‌نشانید و در مورد اهمیت بالای مطلبی توضیح می‌دهید، او واکنش مثبت نشان می‌دهد.
  • درنظرگرفتن توانایی‌ها: همه‌ی بچه‌ها توانایی‌هایی یکسان ندارند. پس به‌جای تمرکز روی دستاوردها، روی تلاشی که بچه نشان داده متمرکز شوید. بچه اگر انگیزه‌ی خود را حفظ کند و به تلاش ادامه دهد، به نتیجه‌ی مدنظر می‌رسد.
  • صحبت به زبان دوم: سعی کنید با کودک به سوئدی صحبت کنید و به او احساس راحتی بدهید.
  • با هم انجام دهید: وقتی کودک مشغول یادگیری زبان است، کنار او باشید. شما هم حالتی از یادگیری به خود بگیرید.
  • یادگیری را سرگرم‌کننده نگه دارید: با هم کتاب بخوانید، غذا درست کنید و تجربیاتت دیگری انجام دهید که باعث شود از زبان دوم دراین‌بین استفاده کنید.
  • با هم بیرون بروید: با فرزندتان برای پیاده‌روی بروید و نامِ هر تعداد اشیا که می‌بینید را سعی کنید با زبان دوم به یاد بیاورید.
  • ارتباط با دیگران: وقتی کودک در معرض کودک دیگری قرار می‌گیرد که او هم مشغول یادگیری زبانی یکسان است، به پیشرفت او کمک می‌شود.
  • آواز بخوانیدخواندن جملات و حتی تکه آهنگ‌ها به آواز کمک بسیاری به کودک جهت یادگیری می‌کند.

ابزارهای آموزش زبان سوئدی به کودک

در ایران چندین مؤسسه وجود دارند که اقدام به آموزش سوئدی به کودک می‌کنند:

  •  گروه آموزشی تیکا: تیکا، به صورت آنلاین و با کمک استادهای مسلط به زبان سوئدی، اقدام به آموزش این زبان به کودکان می‌کند.
  • آموزشگاه سروش دانش: این موسسه با کمک انیمیشن، کتاب، فلش کارت و انجام بازی، اقدام به آموزش سوئدی به کودک می‌کند.

یک‌سری کتاب در بازار وجود دارد که طوری طراحی شده که بتوانید در خانه به کودک زبان سوئدی یاد بدهید:

  • مجموعه کتاب‌های SBI: موسسه‌ی منتشرکننده‌ی این کتاب‌ها از دهه‌ی شصت میلادی اقدام به انتشار کتاب جهت آموزش کودکان می‌کند.

نرم‌افزارهایی برای نصب روی گوشی هم وجود دارد که می‌توانید از آنها بهره ببرید:

  • Skritter
  • Gus on the Go
  • DinoLingo
  • FluentU
  • Boukili
  • StoryToys Red Riding Hood
  • Who Is It?

جمع‌بندی

در مجموع باید اشاره کرد که یادگیری زبان سوئدی مانند سایر زبان‌ها هیچ جای ترس ندارد. این زبان هم مانند هر زبان دیگری قابل‌یادگیری است. اگرچه یادگیری کامل این زبان به مانند کسی که زبان مادری‌اش سوئدی باشد ممکن است سال‌ها به طول بینجامد، یادگیری ابتدایی برای مکالمه‌ای قابل‌قبول به سوئدی می‌تواند طی چند ماه حاصل شود. شما با ممارست و تلاش قادر به این کار خواهید بود. تنها لازم است در این زبان غوطه‌ور شوید. با کمک تمام راه‌های گفته شده؛ یعنی مؤسسات، کتاب‌ها، فیلم‌ها و راه‌های دیگر، می‌توانید به اهداف مدنظر خود برسید.

سؤالات پرتکرار

یادگیری سوئدی سخت است؟

خیر. بخصوص اگر انگلیسی را تا حدی بلد باشید، سوئدی زبان بسیار ساده‌ای برای آموزش است. در واقع سوئدی را در دسته‌ی ساده‌ترین زبان‌ها برای آموزش می‌گذارند. جدا از مسئله‌ی نزدیکی زبانی، گرامر سوئدی نیز بسیار ساده است.

یادگیری زبان سوئدی چقدر طول می‌کشد؟

برای کسانی که انگلیسی را بلد هستند، حدود 750 ساعت طول می‌کشد که به سوئدی مسلط شوند. برای ایرانی‌ها این ساعت بیشتر است. تخمین زده می‌شود روزی سه ساعت تمرین، سبب می‌شود پس از 14 ماه به سوئدی مسلط شوید.

برای مهاجرت به سوئد باید سوئدی بلد باشید؟

خیر. مردم این کشور تا حد بسیار بالایی به انگلیسی مسلط هستند. داشتن آیلتس با نمره‌ی 5.5 کفایت می‌کند.

سوئدی و دانمارکی، یک زبان هستند؟

ریشه‌های مشترکی دارند و همچنان تا حد خوبی حداقل در نوشتار شبیه هستند. با این حال، دو زبان متفاوت هستند. به جز دایره واژگان و شیوه‌ی تلفظ‌ها، حتی در گرامر هم تا حدی از هم فاصله گرفته‌اند.

آیا انگلیسی پیش‌نیاز یادگیری زبان سوئدی است؟

خیر. منابع خوبی برای یادگیری سوئدی با دانستنِ تنها زبان فارسی وجود دارد.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *