در دو سال گذشته، اکوسیستم بیت کوین به گونهای تکامل یافته است که توکنهای قابل تعویض و غیرقابل تعویض در آن توسعه یافتهاند. این توکنها در حال حاضر به ارزش بازار بیش از ۲ میلیارد دلار رسیده و صدها میلیون دلار درآمد برای ماینرهای این شبکه ایجاد کردهاند.
هدف از ایجاد پروتکل رونز در بیت کوین چیست؟
اوردینالز اولین پروتکلی بود که امکان ساخت توکنهای غیر قابل تعویض یا NFTها را در شبکه بیت کوین فراهم کرد. پس از آن استاندارد BRC-20 امکان ساخت توکنهای قابل تعویض را ایجاد کرد. اکنون توسعهدهنده پروتکل اوردینالز یک پروتکل جدید به نام رونز (Runes) را معرفی کرده است که میتواند جایگزین مناسبی برای استاندارد توکنسازی BRC-20 بیت کوین باشد.
با راهاندازی پروتکل Runes، یک پروتکل توکن که انقلابی در ایجاد توکنها در بیتکوین ایجاد میکند، پیشبینیهای زیادی در مورد ساخت میم کوینها در اکوسیستم بیت کوین مطرح شده است.
پروتکل Runes در شرف ایجاد یک استاندارد توکن قابل تعویض جدید به اکوسیستم بیت کوین است. توکنهای تعویض پذیر داراییهای دیجیتالی هستند که میتوان آنها را به صورت یک به یک معامله کرد. راه اندازی Runes مصادف شد با هاوینگ چهارم بیت کوین، که پاداش استخراج بیت کوین را هر چهار سال یکبار به نصف کاهش میدهد و عرضه جدید را محدود میکند. هاوینگ بیت کوین در 19 آوریل انجام شد.
در حالی که استانداردهای توکن BRC-20 و SRC-20 از قبل وجود دارند، این استانداردها براساس نظریه Ordinals هستند که میتواند منجر به ایجاد UTXOهای «غیرضروری» شوند که میتواند شبکه را به هم ریخته و منجر به معاملات کندتر، پرهزینهتر و با قابلیت اعتماد کمتر شود. پروتکل رونز برای حل این مشکل آمده و هدفش این است که تولید UTXOهای «اضافه» در شبکه به حداقل برسد و ترافیک شبکه کمتر شود. از آنجایی که Runes تولید UTXOهای غیرضروری را کاهش میدهد دارای حداقل ردپای آنچین بوده و کارایی کلی را بهبود میبخشد.
مروری بر مفهوم رونز
Runes توسط توسعهدهنده معروف کیسی رودارمور در سپتامبر 2023 ایجاد شد. کیسی همچنین خالق Ordinals است، یک ویژگی جدید در بلاکچین بیت کوین که امکان ایجاد مصنوعات دیجیتالی منحصر به فرد (توکنهای غیرقابل تعویض) را با ثبت دادهها مستقیماً روی ساتوشیها، کوچکترین واحد بیت کوین، فراهم میکند.
BRC-20 استاندارد فعلی ایجاد توکن غیرقابل تعویض در بیت کوین بودهاند، اما مشکل ایجاد UTXOهای مازاد را دارند. این utxoها میتوانند شبکه را مسدود کنند و تجربهای بد در جهت عدم یکپارچگی را برای کاربران ایجاد کنند.
UTXOها یا خروجیهای تراکنش خرج نشده، اساسا داراییهای دیجیتالی هستند که شما دریافت کردهاید اما هنوز خرج نکردهاید.
پروتکل رونز در بیت کوین تلاشی برای پاکسازی شبکه است، در حالی که به معاملهگران اجازه میدهد از memecoinهای خود در زنجیره مادر لذت ببرند. بنابراین با ایجاد و معرفی پروتکل رونز میتوانیم شاهد ارائه میم کوینهایی در شبکه بیت کوین باشیم.
ویژگیهایی که پروتکل رونز به بیت کوین افزوده است:
امنیت و ثبات شبکه بیت کوین افزایش یافته است. Runes میتواند یک پلتفرم امنتر و قابل اعتمادتر برای ایجاد توکن و تراکنشها در شبکه بیت کوین ارائه دهد. با استفاده از UTXO برای ذخیرهسازی دادههای زنجیرهای، مدل امنیتی بیتکوین را برای ویژگیهای ایمنی قویتر و کاهش خطر حفرههای امنیتی، که به آسیبپذیریها معروف است، به ارث میبرد.
مبتنیبر UTXO بودن همچنین به این معنی است که Runes در برابر سازماندهی مجدد مقاومت بیشتری خواهد داشت، یعنی زمانی که شبکه بیت کوین باید بین دو نسخه از تاریخچه تراکنش خود یکی را انتخاب کند. مقاومت بیشتر در برابر سازماندهی مجدد به این معنی است که تراکنش های Runes کمتر تحت تأثیر تغییرات در تاریخچه تراکنشهای شبکه بیت کوین قرار میگیرند و ثبات بیشتری را برای این تراکنشها فراهم میکنند.
توسعه دهندگان بیشتر، سرگرمی بیشتر! Runes ایجاد و مدیریت توکنهای جدید را برای توسعه دهندگان ساده و کارآمد میکند. برای کاربر، این به این معنی است که توسعه دهندگان بیشتری مایل به ساخت هستند، که به معنای توکنهای بیشتر و چیزهای بیشتری برای هیجان زده شدن است.
پروتکل Runes چگونه کار میکند؟
پروتکل Runes برای شبکه بیت کوین طراحی شده است و امکان ایجاد و مدیریت انواع مختلف توکن های دیجیتال را فراهم می کند.
بیت کوین رونز از یک پروتکل مبتنیبر UTXO استفاده میکند، که در آن هر تراکنش با برداشتن قطعات بیت کوین که هنوز خرج نشده اند (مانند تغییرات دیجیتال) شروع میشود و از آنها برای ایجاد تراکنشهای جدید استفاده میکند. ردیابی هر بیت کوین تا زمان ایجاد آن تضمین میکند که هر کوین منحصر به فرد است و به اشتباه تکرار نشده است، و به شما اطمینان میدهد که بیت کوینی که دارید یا در یک تراکنش میپذیرید، واقعی است.
در مقایسه با پروتکلهای دیگری که ممکن است به دادههای خارج از زنجیره یا توکنهای خاص متکی باشند، Runes از ویژگیهای بومی بیتکوین برای ذخیرهسازی دادههای روی زنجیره استفاده میکند. این اجازه میدهد تا UTXOهای ناخواستهای که قبلاً به آن اشاره کردیم کمتر شود، که میتواند شبکه را مختل کند و باعث کند شدن تراکنشها، گرانتر و کمتر قابل اعتماد شدن تراکنشها شود.
به طور خاص، ذخیرهسازی دادههای روی زنجیره بیت کوین رونز در بخش OP_RETURN یک تراکنش است. تصویری از یادداشت محرمانه تراکنش بیت کوین خود را به تصویر بکشید. OP_RETURN آن قلم جادویی است که به شما امکان میدهد بدون جابهجایی بیتکوین واقعی علامت خود را به جا بگذارید. این کار تراکنشهای بیتکوین را مرتب نگه میدارد زیرا کار اضافی برای شبکه نمیکند که میتواند بر تجربه کلی کاربر تأثیر بگذارد.
نحوه خرید، فروش رونز
هنگامی که برای بررسی Runes آماده شدید، در اینجا چند مرحله وجود دارد که میتوانید انجام دهید:
- یک کیف پول بیت کوین تنظیم کنید که با Runes سازگار باشد. میتوانید از کیف پول ME Wallet استفاده کنید.
- مطمئن شوید که مقداری بیت کوین دریافت کردهاید. از آنجایی که Runes در شبکه بیت کوین کار میکند، داشتن مقداری بیت کوین در کیف پول شما برای ارسال Runes و پرداخت هزینه تراکنش ضروری است.
توجه: کیف پول Magic Eden’s Runes از مبادله پشتیبانی میکند. شما میتوانید به سرعت توکنهای موجود خود را در زنجیرههای دیگر به بیت کوین در کیف پول واریز کنید. - Pre-Runes را بررسی کنید، که مجموعههای Ordinal هستند که گفتهاند Runes را به دارندگان تحویل خواهند داد.
- پلتفرم Runes را بررسی کنید. با ویژگی جدید Table View میتوانید Runes خود را در Magic Eden خریداری، فهرست و مشاهده کنید. اگر میخواهید در این زمینه قدم به قدم جلو بروید، میتوانید به راهنمای گام به گام پلتفرم Runes بروید.
واژهنامه رونز
به عنوان یک پروتکل جدید، Runes دارای تعدادی فرآیند جدید است که هر کدام نام خاص خود را دارند. ما رایج ترین اصطلاحات Runes را جمع آوری کردهایم و آنها را در زیر تعریف کردهایم.
- Runes – یک استاندارد توکن قابل تعویض جدید که قرار است روی بیت کوین راه اندازی شود. توسعهدهندگان میتوانند توکنهای Rune خود را راهاندازی کنند که میتوانند نامگذاری کند، شرایط را تعیین و مدیریت کنند.
- اکوسیستم بیت کوین – شبکهای از فناوریها، شرکت کنندگان و خدماتی که برای پشتیبانی و تسهیل استفاده از بیت کوین به عنوان یک ارز دیجیتال و سیستم مالی تعامل دارند.
- Burn – حذف دائم رونزها از گردش با ارسال آنها به مکانی که نمیتوان آنها را خرج یا بازیابی کرد.
- Cap – حداکثر تعداد دفعاتی که میتوان یک Rune ضرب کرد. هنگامی که این محدودیت برآورده شد، دیگر نمیتوان Runes ساخت.
- کیسی رودارمور – توسعه دهنده معروفی که مسئول ایجاد Runes و Ordinals در بیت کوین است.
- Etchers – توسعه دهندگان یا سازندگان توکنهای Rune.
- Fungible Token – توکنی که در آن هر کدام دقیقاً مانند بقیه است، بنابراین میتوان آنها را به راحتی تعویض کرد.
- سازگاری لایتنینگ – Runes با شبکه لایتنینگ سازگار خواهد بود، که میتواند به تراکنشهای Runes اجازه دهد تا تاخیرها و کارمزدهای بالا را در شبکه بیت کوین رد کنند.
شبکه لایتنینگ – یک لایه جداگانه در بالای بیت کوین که میتواند تراکنشهایی را که سریعتر و کم هزینهتر هستند را فعال کند.
- Minting Runes – فرآیند ایجاد یک توکن Rune جدید. این فرآیند توکن را منحصر به فرد و قابل ردیابی میکند و از صحت و مالکیت آن در اکوسیستم بیت کوین اطمینان میدهد. پس از رسیدن به حد مجاز ضرابخانه (که توسط اچر تعیین میشود)، ضرابخانه بسته میشود و دیگر نمیتوان توکن جدیدی ساخت، آنهایی که وجود دارند تنها مواردی هستند که میتوانند در گردش باشند.
- شرایط ضرب – هر ضرابخانه برای زمان شروع و پایان ضرابخانه شرایط ضربات مخصوص به خود را دارد که توسط حکاکی علامت ایجاد میشود.
- نامها – اچرها باید رمز Rune خود را در 28 کاراکتر با حروف A تا Z نامگذاری کنند. Etchers همچنین میتواند یک فاصلهگذار به کلمات جداگانه اضافه کند که به عنوان یک نقطه بین کلمات نشان داده میشود.
- Premine – اچر Rune میتواند واحدهایی از نشانه Rune را که در طول فرآیند اچ کردن ایجاد میشود، به خود بدهد.
- Rune ID – برچسبی که بلوکی را که در آن Rune حک شده و شاخص تراکنش اچ شده در آن بلوک را فهرست می کند. به عنوان مثال، یک Rune که در تراکنش 98 در بلوک 570 ضرب شده است به عنوان 570:98 برچسب گذاری شده است.
- پروتکل Rune – سیستم زیربنایی که عملیات پشت Runes را ممکن می کند.
- Runestones – پیامهای پروتکل Rune که میتوانند Runes موجود را ایجاد، ضرب و انتقال دهند از ورودی تراکنش به خروجی آن.
- نماد – اساساً این چیزی است که به نظر می رسد – نمادی که پس از مقدار یک Rune خاص نمایش داده می شود. این نماد توسط اچر در طول مفهوم نشانه تعیین می شود. اگر به یک Rune یک نماد اختصاص داده نشود، از علامت ارز عمومی (¤) استفاده می شود.
- نصف شدن – رویدادی که تقریباً هر چهار سال یک بار در اکوسیستم بیت کوین اتفاق می افتد، که در آن پاداش استخراج کنندگان بیت کوین به نصف کاهش می یابد. این کار برای کنترل تورم بیت کوین انجام می شود و اطمینان حاصل می شود که کل عرضه بیت کوین هرگز از 21 میلیون بیشتر نخواهد شد. راه اندازی Runes با نصف شدن امسال همزمان خواهد شد.
- انتقال Runes – هنگامی که Runes در ورودی های یک تراکنش گنجانده می شود، یا زمانی که Runes جدید از طریق یک فرآیند premine یا minting تولید می شود، این رون ها به خروجی های همان تراکنش منتقل می شوند. نحوه انتقال Runes از ورودی به خروجی را می توان توسط Runestone تراکنش تغییر داد.
- پروتکل مبتنیبر UTXO – سیستمی که در آن هر تراکنش با برداشتن قطعات بیت کوین که هنوز خرج نشده اند (مانند تغییرات دیجیتال) شروع می شود و از آنها برای ایجاد خروجی های جدید استفاده می کند.
- UTXOها – خروجیهای تراکنش خرج نشده میباشند. اینها اساسا داراییهای دیجیتالی هستند که شما دریافت کردهاید اما هنوز خرج نکردهاید.
نظرات کاربران